|
Ki ismeri ezt?
Savanyúkáposzta benne sózott oldalas és amikor majdnem kész a tetejére élesztös galuska. (Kraut mit Dicke Knödeln)
Ezt a nagymamám fözte apai részröl, aki sváb volt.
Ma ezt föztem romániai vendégeinknek ebédre, nagyon izlett nekik.
Az eljárás csoda egyszerü.
Császárszalonnát kisütök egy nagy lábasba ,2 fej hagymát piritok a zsirján, rá a nyers savanyúkáposztát, borsozom és jócskán köménymagozom.
A káposzta közé belehelyezem a csikokra vágott sózott oldalast. Jó egy órát lasan fözöm.
A galuskához, kevéske élesztöt felfuttatok és egy tojásal a lisztet nokedlitészta keménységüre keverem, az élesztöt hozzádom és kelni hagyom fél órát.
A megkelt tésztát nagyobb kanállal a káposztára rászaggatom és szorosan lefedem az egészet. Még 15 percig párolom.
Èn a fedöt lekötöm a lábas füléhez! Fontos, hogy a göz ne távozzon el, hanem a nokedliba maradjon. Szépen felduzzadnak igy lesz belöle knedli és beveszi a jó káposzta izt.
|
|
|
A szarazpaszulyleves =bableves nagyon finom föleg ha egy malac belelogatja a labat. Ha nincs lab mehet az ember a szomszedhoz kölcsönkerni amig megfözi a levest. 
|
|
|
2004-01-26 21:56, Pompéry Berlin:
Mi fütünk!!! 
|
|
|
2004-01-26 22:15, Valeria:
-
Husikam:
A foldimogyoro az amerikai mogyoro nem krumpli.
+++
Valéria, igy igaz. Viszont mi lennebb arról beszéltünk éppen, hogy milyen erdélyi szóbeszéd járja, és mit hogyan hivunk még másképpen Erdélyben.. A székelyek a krumplit, földimogyorónak is hivják, és a székely értelem szerint nincs köze az amerikai mogyorohoz, hanem minden köze a krumplihoz
Husi
|
Husikam:
A foldimogyoro az amerikai mogyoro nem krumpli.
|
|
|
2004-01-26 10:35, bovi:
-
Bovi, nálatok ilyen meleg van? Ez öszintén meglep. Nem hittem, hogy Észak- és Dél-N.o. között 30 fok klimatikus különbség lenne!
|
|
|
-
Ez igen, ezzel már lehet mit kezdeni.
Gratulálok a párodnak.
|
|
|
2004-01-26 16:04, OMGI:
Nem most volt a fogás, sajnos igy télidöben a lakáskoz van kötve. De a nyáron fogott ennél nagyobbat is.
|
|
|
(A férjuram)
-
Húúú Bovi!
Gratulálunk a halhoz, -a párodnak!
Biztos jót csemegéztetek belôle.
|
|
|
2004-01-26 12:40, Cunibaba:
-
Szàraz paszuly levest csinàlok (tujàtok a tejes levest amit hagymàval és kenyérel esznek ismeritek??)
Ezt nem ismerem, hogy van fözve?
|
|
|
Szàraz paszuly levest csinàlok (tujàtok a tejes levest amit hagymàval és kenyérel esznek ismeritek??) Màsodiknak még van maradék tegnaprol paprikàs csirke csak mellé kell valamit kitalàlni , talàn makaronit, és salàta.
(Igy holnap lesz maradék leves és màsodikat kell csak fözzek! )
|
|
|
Mondom en,hogy az ember janya minden nap tanul valamit!
Peldaul a "hecserli" szot hecsedli-nek ismertem.Az en anyukam is mennyit de mennyit kinlodott vele!Azt hiszem a mai fiatalsagnak mar esze agaban sincs ilyesmit csinalni.Tul munkaigenyes.
|
|
|
Bovi!
Jövunk vacsorara van egy kis borunk azt hozzuk magunkkal 
|
|
|
2004-01-25 19:56, Annita:
Pityóka, az nálunk ital vicces formában.(Bácska)
Van egy olyan dal is, hogy ittam egy kis pityót...
|
|
|
2004-01-25 19:56, Annita:
pityoka = burgonya
hecserli = csipke-bogyo
fuszujka = bab (paszuly)
.....
Annita, jaj de jól eszembe jutattad a hecserli ízet. Keresztapám édesanyja csinálta, üveg számra, kézzel. Nagyszerü volt . Ott nálunk felé a vadonba volt mindenütt.
Omgi, a laska gomba is nagyon finom. Fôleg a laska gomba laskával
Nekem meg ezek jutottak eszembe:
málé, tengeri = kukorica
földimogyoró= burgonya
égbekiáltó= kakas
potyoló (hus)=klopfoló
|
2004-01-25 10:43, Ferencz Zsuzsanna:
Zsuzsánna,
Azt hiszem te laskásrépásborsóshust fôztél
Husi
_________________ Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító :)
|
|
|
2004-01-25 16:03, bobe:
-
Bovi a laska=teszta
a teszta=sutemeny
a murok=sargarepa
a paszuly=bab
na hirtelen ennyi jutott eszembe hidd el meg van rengeteg tajszo
majd bövitem a sort
------
pityoka = burgonya
hecserli = csipke-bogyo
fuszujka = bab (paszuly)
.....
-
|
|
|
Ma rantot karfiol lesz nalunk, szalma krumplival mele.
|
|
|
Lám milyen jók a jó ötletek?
Nálunk holnap rakott burgony lesz 
|
|
|
|
|
|
A laska újabban, egy pincében, mesterséges tenyésztelepen termesztett gombát is jelent.
És igen finom.
|
|
|
Akkor ma én is laskát ettem!!!Laskagnat
Köszi Böbe!
|
|
|
Bovi a laska=teszta
a teszta=sutemeny
a murok=sargarepa
a paszuly=bab
na hirtelen ennyi jutott eszembe hidd el meg van rengeteg tajszo
majd bövitem a sort
|
|
|
2004-01-25 10:43, Ferencz Zsuzsanna:
-
Zsuzsa, nevezd "stew"-nak, mint az amerikaiak.
|
|
|
Zsuzsanna!
Már ilyen öreg lettem, de nem tudom mi az a laska? Magyar szó ez?
|
|
|
Én nem tudom, mit főztem ma. Van benne laska, répa, borsó és hús.
|
|
|
Lizike!
Milyen jó, amikor tippeket lát itt az eber lánya Egyik nap lasagnet etttél valahol, úgy megkivántam, hogy ma az lesz nálunk.
|
|
|
Etelka!Rakott kruplira en is gondoltam de nincs itthon tejfol!Es tejfolt nem lehet mindenhol kapni csak a nagy supermarketekben.Ez nelkul meg nem er semmit a rakott krumpli.
|
|
|
Andi eltalaltad.Azt foztem,de nem kolbasszal hanem virslivel.Na meg kaposztas tesztat is csinaltam.(Sok-sok borssal,nem cukorral!)
|
|
|
Paprikás krumplit. 
|
|