2020. november 30. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-09-22 18:51   
2007-09-22 16:30, bovi:
-
Erdélyi rakott káposzta

Ínycsiklandó! Van ennek 3 személyes változata is? :>)

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-09-22 16:30   
Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók (6 személyre):
50 dkg darált disznóhús
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg húsos füstölt szalonna
80 dkg savanyú káposzta
15 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
zsiradék
pirospaprika
bors


Két kanál zsiradékban pirítsd sárgára az apróra vágott hagymát, tedd bele a megtört fokhagymát, a darált húst, sózd, borsozd, hintsd meg egy kávéskanálnyi pirospaprikával, és visszafogott tűzön állandóan keverve pirítsd 10-12 percig. A szalonnát vágd kis kockákra, serpenyőben hevítsd fel, add hozzá a felkarikázott kolbászt, s pirítsd együtt egy-két percig. A rizst párold félig puhára, s csurgasd le. Egy zsiradékkal kikent tűzálló tál aljába teríts el a párolt káposzta harmadát, tedd rá a szalonnás kolbászt, erre jön a káposzta következő harmada meglocsolva a tejföl felével, arra a rizs, majd a pirított hús, végül pedig a maradék káposzta. A tetejét locsold meg a maradék tejföllel, hintsd meg olvasztott zsírral, s középmeleg sütőben párold készre. (Ez kb. egy órát kíván.)


 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-25 22:23   
Recept a Mindmegette forumbol:

Szilvás gombóc - gyorsan
Hozzávalók 24 gombóchoz:

5 dkg vaj
15 dkg liszt + a formázáshoz
2 tojás

A töltelékhez:

24 szem szilva
10 dkg cukor
1 késhegynyi fahéj

A tálaláshoz:

5 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
porcukor



Előkészítés: A szilvát kimagozzuk, félretesszük.

Elkészítés: Egy kisebb pohár forró vizet kis fazékba teszünk, hozzáadunk 5 dkg vajat és amikor újra forrásba jött, lassan hozzáöntjük a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg a tészta elsimul. A tűzről levéve langyosra hűtjük, és belekeverünk egyenként 2 egész tojást (olyan, mint a forrázott tészta). Deszkát meglisztezünk, és azon a tésztát hosszú rúdalakba sodorjuk, majd felvágjuk 24 egyenlő részre. A gyümölcsbe, a mag helyére késhegynyi fahéjas kristálycukrot (vagy egy-egy szem mokkakockacukrot) teszünk. Lisztezett tenyér között a tésztadarabokat laposra formáljuk, és egy-egy szilvát beleburkolunk. A gombócokat bő sós vízben kifőzzük. Amikor feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Lecukrozva azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 gombóc: 116 kcal


 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-06-29 17:50   
Tengerigyümölcsök tésztával
(saját recept)

Egy nagy vöröshagymát apró kockára vágok kanál olivaolajban megpirito egy kicsit, pró kockára vágott él almányi zellert adok hozzá.
Közben 2 nagy gered foghagymát apróra zúzok s egy kis zuchinit szintén apróra vágok, mindent bele a piruló hagymába.
Fedö alatt párolom.
3 paradicsomnak lehúzom a héját, apróra ágom, hozzádom az elözökhöz, párolom tovább lassú tüzön.
Füszerezem sóval, fekete, frissen örölt borssal.
Teszek végül bele 2 kiskanál piros Pesto keveréket (üveges) és mindent puhára fözök.
Végül a pürézövel péppé dolgozom, most jön 1-2 deci tejszin bele és amikor forr a közben felolvadt tengeri gyümölcs.
Néhány percig forralom, mig az izek jól összevegyülnek.

Rövid csötésztával tálaltam.

Egy pohár vörösbor ebéd után, nem zavarja meg a finom izeket, de megnyugtatja a kedélyeket 

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-06-15 15:16   
Pásztortarhonya 4 személyre

20 dkg húsos füstölt szalonnát lassú tűzön kiolvasztasz, megpirítod, rádobsz 30 dkg tarhonyát, megpirítod, rádobsz 2 fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát apróra vagdalva (de jobb darálva vagy reszelve), megpirítod, utánadobsz 1 zöldpaprikát apró kockákra vágva és 1-2 kisebb paradicsomot negyedelve. Sózod, paprikázod, kis darált köménymag is mehet bele, és ízlés szerint némi csípős. Felöntöd kétszer annyi vízzel, mint a tarhonya, óvatosan kevergeted, le ne ragadjon. Közben 4 nagyobb krumplit meghámozol, apró kockákra vágod és a tarhonyához adod. Addig főzöd, kavargatod, (ha kell, öntesz még alá vizet),míg minden puhára fő, de nem szabad szétesnie és leve se maradjon! Akkor szép és finom, ha látszanak a krumplikockák is meg a tarhonyaszemek is, és éppen csak "nedves"
A férfiak kedvéért lehet dúsítani füstölt kolbász karikákkal vagy cakkozott virslivel.
Hozzá káposztasaláta vagy kovászos uborka dukál. Esetleg káposztával töltött paprika. Na és egy jó hideg sör!
Bográcsban készítve vigyázni kell, ne legyen erős a tűz, és inkább rázogatni, mint kavarni.


_________________
poe

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-05-29 13:53   
Lucskos káposzta - Tihinek

Hozzávalók:
800 g kissé zsíros disznóhús, 1 fej fehérkáposzta, csombor, kapor, 1 fej vöröshagyma, zsír, liszt, paradicsompüré, tejföl, só.
Elkészítés:
A húst kockára vágjuk, megmossuk, és annyi vízzel, amennyi ellepí, feltesszük főzni. Ízlés szerint sózzuk. A káposztát metéltre vágjuk, és ha a hús félig megfőtt, beletesszük. Csomborral, kaporral ízesítjük. Ha elkészült, akkor a megtisztított apróra vágott vöröshagymából, kevés zsírból, lisztből világos rántást készítve berántjuk. Tetszés szerint paradícsompürével vagy tejföllel izesitjük.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-05-27 08:34   
Tegnap kipróbáltam: mélyhűtött bodzavirágból is lehet lét készíteni.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-05-24 11:53   
Bodzalé készítése:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1250&forum=27&598

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-05-18 09:47   
Pekán diós körtesaláta

Hozzávalók:
A salátához - 1 csokor vizizsázsa (watercress akar lenni), 1 cikória (kisebb fej saláta is jó), 50 g pekán dió negyedelve, 2 narancs, 2 érett körte. Minél finomabb narancsot és körtét sikerül venni, annál jobb lesz a saláta.

Az öntethez - 1 tojás, 2 evőkanál kristálycukor (én csak 1-el szoktam tenni), 3 evőkanál borecet, 1 jó teáskanál szárított tárkony, 6 evőkanál sűrű tejszín (ehelyett creme fraiche vagy nem túl folyós joghurt is jó).

Az öntetet készítjük el először. A tojást jól elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk az ecetet és tárkonyt is. Gőz fölött habverővel kevergetjük tovább amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a tejszínt (joghurtot).

A zsázsát megmossuk, ha szükséges, kicsit szétszedjük. A cikóriát (salátát) felvágjuk és a zsázsával összekeverjük. A körtéket vékony szeletekre vágjuk, a narancsokat cikkeikre szedjük (ha nagyok, másfél is elég) és a salátához adjuk. A narancs levéből érdemes egy kicsit a körtére csöpögtetni hogy ne barnuljon meg. Enyhén megpirítjuk a diót és rászórjuk a salátára. Az öntetet külön tálaljuk a saláta mellé.

 
 Liz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-30 08:51   
Drága Anett, bocsi.
 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-29 13:51   
Odesszai ponty

Hozzávalók:
1,5 kg ponty
2 evökanál liszt
2 db hagyma
10 dkg vaj
12 dkg rizs
citrom, só, bors, petrezselyemzöld

Egy kevés vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a rizst, kissé megpiritjuk, mad felengedjük vizzel. Sóval, borssal, petrezselyemmel füszerezzük és puhára fözzük. A rizst a kivül-belül sóval, borssal füszerezett hal hasüregébe töltjük és összevarjuk. A halat lisztben megforgatjuk és olvasztott vajban mindkét oldalán átsütjük, majd tüzálló tálban 30-40 percig sütjük a sütöben. Citromszeletekkel tálaljuk.

Érdemes kipróbálni, nagyon finom, én is tegnap csináltam elöször, és könnyü az elkészitése.

 
 w_anett  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-29 10:52   
2007-04-26 10:40, Liz:
-

Kedves Liz!!

Nincs semmi elfelejtve, de ide csak receptektet kérnek, nem pedig internetcímeket és Weboldalakat!

 
 Liz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-26 10:40   
2007-04-22 09:50, w_anett:

Drága Anett,

elfelejtetted beírni, hogy ez a recept a "Tarka Világ" oldalán található, ahol sok más finomságok is léteznek...

http://www.hhrf.org/magyarszo/arhiva/2007/04/19/main.php?l=j3.htm


 
 w_anett  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-22 09:50   
MOGYORÓKRÉMES SZELET
Hozzávalók: 1 szögletes csokoládés piskótalap (kb. 70 dkg), 10 dkg mogyorókrém (Nutella), 3 cl rum, 10 dkg cukor, 5 dl tejszín, 2 dkg zselatin, 20 dkg étcsokoládé; a díszítéshez: mogyorószemek.
Elkészítése: A piskótalapot keresztben kettévágjuk. A mogyorókrémet a rummal és a cukorral kikeverjük. A tejszínt keményre verjük. A mogyorókrémet a habbal fellazítjuk, majd belevegyítjük a feloldott zselatint. A krémet vastagon az alsó piskótalapra kenjük. Óvatosan ráfektetjük a felső lapot, majd dermedésig, kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A vízfürdőben megolvasztott csokoládéval a felső lapot megkenjük. Száradás után a süteményt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. A megpirított mogyorószemekkel díszítjük.



 
 w_anett  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-22 09:46   
Román almaleves (vajdasági recept)

Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 1 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 50 dkg alma, fél evőkanál liszt, 1 evőkanál tejfel, só, cukor, zöldpetrezselyem.
A fölszeletelt húst a kockára vágott leveszöldséggel együtt hideg vízben feltesszük főni, majd megsózzuk. Amikor a hús megfőtt, a levest leszűrjük, a levét ismét felforraljuk, beletesszük a meghámozott és szeletekre vágott almát. Miután az alma megpuhult, visszatesszük a húst a lébe, tejfeles habarással felengedjük, levestálba öntjük, cukrozzuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-11 09:19   
Kömánymagos fantázia
Csirke mellehúsát kockákra vágni. Majd forró olajban, köménymaggal beszórva, kevés fokhagymával, sóval és paprikával megfőzni. A levét nem lefőzni. Krumplipürével nagyon finom.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-06 23:06   
Halpaszta (erdélyiesen) vagy Halkrém (sznoboknak

Végy egy doboz olajas halkonzervet (szardínía, makréla stb.)

Kell margarin, vaj vagy Lätta (annak, aki az alakjára vigyáz).

Kell még egy közönséges vöröshagyma és citromlé (ínyenceknek limone).

Az apróra vágott vöröshagymát villával elkavarjuk az olajas hallal. Teszünk hozzá margarin, vagy vajat, ízlés szerint (jöhet a koleszterinmentes és mindenféle vajféle, nem változtat az eredményen). Sózzuk, borsózzuk, ízlés szerint citomlevet teszünk bele.

Tipp: mixerrel percek alatt megvan a keverék.

Lehütjük, aztán citromszeletekkel és olivabogyókkal (közönségesen maszlinával) dekoráljuk.

Finom kenyérre kenjük, mert magára nem jó.

 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-03 18:44   
Erazs,

én fonom a kalácsot, kis kocka élesztöé és egy kanál cukor kell a tejbe. Nálam szombaton kezdödik a nagy sütés, és akarok egy mangos prosecos sütit késziteni. Új recept, de jol néz ki, és most rászánom magam. Nyugodtan probáld ki a kalács receptet, mert nagyon egyszerü és nagyon finom. Remélem, sikerül.

 
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-03 11:59   
2007-03-27 22:34, Ofi:
S.O.S mindjárt húsvét
Ofi, fonod a kalácsot? vagy csak úgy "platty" a tepsibe? Mennyi élesztő? Egy olyan kis kocka? Mennyi cukor?

Anyukám új sütőjét szemügyre vettem, jó lesz

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-28 01:13   
2007-03-27 21:58, rigojanos:

szerintem idokozben elfogy

 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 22:34   
Erazs,

új sütöben új receptet kell kipróbálni.

 
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 22:24   
2007-03-27 21:40, Ofi:
Jaaaaaa, tudni kéne olvasni
Isten bizony 1 tojásfehérjét és 1 tojássárgáját olvastam, és nem bírtam összerakni.

Egyéként egyszerünek hangzik, jut eszembe édesanyámnak új sütöje van. Na most húsvétkor majd meglátjuk

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 21:58   
2007-03-27 20:34, hunor:

Ezt készíted a találkozónkra?

Es vigye a retikuljeben?


 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 21:43   
Valeria,

nagyon szivesen, remélem ha esetleg kiprobálod és ha sikerül is, majd nyilatkozol. Én is sütök husvétra kalácsot és ugyanezen a recept után fog elkészülni.

 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 21:40   
Erazs,

Zutyuld csak össze az egészet, de ne feledd, 1 tojás és 1 tojássárgáját tegyél bele, a megmaradt fehérjét meg dobd el. Vagy esetleg össze lehet keverni kis tejföllel, és a tetejét bekenceficélni.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 20:34   
2007-03-27 20:07, Valeria:
-

Ezt készíted a találkozónkra?

Hunor

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 20:07   
2007-03-27 16:33, Ofi:
-
Koszonom a receptet

 
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 18:50   
2007-03-27 16:33, Ofi:

Miért úgy írod: 1 tojássárgája, 1 tojásfehérje és miért nem 1 tojás?
Nem egyszerre kell belerakni, hanem külön? Esetleg fel kell verni a fehérjét?
A hozzávalók ok. Utána egy tálba belerakom öket, összezutyulom aztán megsütöm?

 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-27 16:33   
Valeria,

Valahol, valamikor már beirtam egy nagyon jól sikerült kalács receptjét, de nagyon szivesen ismétlem: 200 ml tejben élesztöt felfuttatni, 3 kanál olaj, margarin akkora mint egy dió, só, cukor, 1 tojás, 1 tojássárgája, lisztet, amennyit felvesz.
Sok sikert!

 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-26 12:10   
2007-03-25 14:57, bovi:


Koszonom a megtisztelo szavakat, en csak tanacsot adtam...
Az igaz, hogy szeretek fozni, sutni, lekvart kesziteni es sok mas encsem-bencsemmel foglalkozni, de sajnos az idom nekem is csak 24 orabol van!
Kulonben, amikor keszitettem a dolgozatomat, mint etnologus Vajdasag teruleten, akkor szedtem ossze nagyon sok furfangos tanacsot az idos szemelyektol. Nemelyiket ki is probaltam, de nagyon sok elveszett, s csak az emlekezetemben maradtakat neha adom tovabb.
Ami az alma magjat illeti, egy kezmozdulattal ossze lehet szedni, vagy megmondani a csaladtagoknak, hogy tegyek felre, nem nehez. Az is igaz, mint ahogy emlitetted, van a kereskedelemben ez a surito por, ez is pecktinbol van, vagyis magokbol kivonva.
Nalunk a csaladban a fiam, es en allergiasak vagyunk a konzervalo, tartosito vegyi anyagokra. Sajnos nem konnyu az eletunk, s emiatt mar megszoktuk, hogy a termeszethez folyamodunk segitsegert, tehat kis erovel es faradsaggal osszeszedjuk a magokat.

Szep hetet mindenkinek,
Iren-Tucipatch

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó