2020. február 25. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-25 14:57   
2007-03-24 14:26, tucipatch:

Kedves Tucipatch, hálásan köszönöm a receptet!
Hogy te ilyen egy házias háziasszony vagy, nagyon csodállak!
Még a magokat is elhasználod
Öszintén vallva, nekem mindez már túl sok babra lenne
Van az a cukor féleség, (Gelierzucker) amivel minden lekvár állandósága biztos sikerrel jár és nem lesz túl édes sem, a fözési ideje néhány perc
Ezt használom már régen, ha befözök, csak a bislekvár tavaly nem sikerült, mert nem tettem vizet alá Beton kemény lett!!!
Sajnos, a kor sem biztos tanácsadó

_________________
üdv:bovi

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-25 01:30   
Ha valaki tud egy jo kalacs receptet husvetra, kerem masolja ide be. Elore koszonom
 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-24 14:26   
Birsalma lekvar

Hozzavalok:
Szep aranysargara erett birsalma, vagy korte, ez utobbi hosszukas alaku, es egy kicsit savanykasabb.
Jol megmossuk, a szarat es a leveleket felretesszuk megszaritva, nagyon finom teanak. Nagysagtol fuggoen 4 vagy 8 szeletre vagjuk, hamozas nelkul. Eles kessel a maghaztol megtisztitjuk, es a magokat osszegyujtjuk.
Megjegyzes kedveert: minden alma es korte magjat, ha egesz even at osszegyujtjuk, s megszaritjuk, termeszetes PECTINT kapunk, amit kavedaraloval porra zuzunk. Ha lekvart, vagy zselet fozunk, ebbol a porbol egy kaveskanalal teszunk bele, s maris surubb lesz. Megtakaritjuk az idot, es a zamatat a gyumolcsnek.
A kimagozott gyumolcsot keves vizben megparoljuk. Amikor mar kezmelegre kihult, husdaralon ledaraljuk. A gyumolcspepet megmerjuk, s hozzadunk 1/3 cukrot (1kg gyumolcs + 0,35 kg cukor). Lassu tuzon nehany oraig fozzuk, vagy betesszuk a sutobe, es a legalacsonyabb homersekletre tesszuk kb. 100-120 C°
En ezt a muveletet este szoktam csinalni, ugyhogy a lekvart, neha 6-8 kg, egesz ejjelre a sutobe teszem. Reggelre mar kesz. Amikor a cukrot hozzateszuk es megkostoljuk, lehet nem talaljuk eleg edesnek, de fozes kozben a le elparolog s a pep osszesik.
Maga a birsalama lekvar nem nagyon kulonos, csak az illata csabito, viszont, hogy jo izt kapjunk, en a felig fozott lekvarhoz adok 1-2 kanal PECTIN port, es egy pohar jominosegu nem tul eros almaecetet meg 1 dcl finom hazi barackpalinkat.
Amikor a lekvart kesznek gondoljuk, forron elore mosott uvegekbe rakjuk, lecsavarozzuk es felforditva tartjuk 5-10 pecig, igy a teteje is sterilizalodik. Sotet es huvos helyen evekig elal.

Szep hetveget,
Iren-Tucipatch

_________________

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-14 10:29   
fkaufman 2007-02-14 05:17

Márványszelet.

5 deka vajat 4 tojás sárgájával, fél csomag vaníliás cukorral és 8 deka cukorral fél óráig jól kikeverünk, azután 8 deka õrölt héjas mandulát, fél csomag sütõport és a 4 tojás keményrevert habját adjuk hozzá. A tésztát két részre osztjuk, egyik részéhez még 4 deka reszelt csokoládét adunk. A fehér és barna tésztát zsírozott, lisztezett tepsibe kiskanállal váltva keverve rakjuk be s úgy nyomkodjuk egyenesre, hogy a csokoládés tésztarészek barna foltokat mutassanak. Lassú tûznél sütjük. Sütés után, ha a tészta már kihûlt, cukros csokoládémázzal vonjuk be s a máz megszáradása után szeleteljük csak fel.

itt találtam

_________________
poe

 
 fkaufman  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-14 05:17   
Keresem a receptjét annak a süteménynek, ahol a tésztát félbe választják, felét kakóval elkeverik és kanalanként teszik a tepsibe sárgát és barnát, igy mikor megsül olyan tarka lesz.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-11 11:47   
Tojáspörkölt receptje (de lehet hagyma nélkül is):
Tojáspörkölt

Hozzávalók (2-3 személyre):
6 tojás
1 nagy fej hagyma
3 evőkanál olaj
2 dl paradicsomlé
1 dl tejföl
pirospaprika
petrezselyem


Az apróra vágott hagymát az olajon pirítsd aranysárgára, hintsd meg késhegynyi pirospaprikával és kevés sóval, majd ereszd fel a paradicsomlével. Ekkor tedd bele a felszeletelt kemény tojásokat, s néhány percig - keverés helyett az edényt olykor rázogatva - párold. A tálalás előtt locsold meg tejföllel és bőven szórd meg finomra vágott petrezselyemmel.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-07 22:11   
2007-02-07 21:52, csipicsupi:
-
Nagyon szivesen. Ird majd meg, hogy hogyan sikerult. -

 
 csipicsupi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-07 21:52   
Kedves Valeria! Köszi szépen a dobos-receptet!A hétvégén valószínüleg meg is sütöm. Már naaaaagyon óhajtom, mert "valamikor" a kedvencem volt és kb. 20 éve nem ettem.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-24 04:43   
Erzsimacika receptje:

tt van egy kituno reszelt vagy disztelt maj recepte. Nem lehet elrontani!
Resztelt vagy dinsztelt máj

25 dkg máj (marha vagy disznó)
Tej
3 szelet bacon szalonna
1 nagy hagyma
2-3 gerezd zúzott foghagyma
1 szép zöldpaprika vagy egy nagy paprika fele
2 szál zeller
2-3 friss paradicsom
1 teáskanál édesnemes pirospaprika

Lehet hozzá adni egy nagyon kevés erős paprikát is, aki szereti erősebben.

¼ Teáskanál bors (ízlés szerint)
½ Teáskanál só (ízlés szerint)

A májat megmossuk. Papír vékonyra felszeleteljük. Beáztatjuk egy pár órára annyi tejbe, hogy ellepje Bacon szalonnát nagyon apróra felaprítjuk, hagymát, foghagymát lassan dinszteljük a szalonnán. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldpaprikát és a zellert (zeller elmaradhat!) és bejezzük a dinsztelést. A májról leszűrjük a tejet és ebbe a zöldséges keverékbe magasabb hőfokon nagyon gyorsan átsütjük, csak annyira hogy elveszítse a színét. Fűszereket (de nem a sót) hozzákeverjük. A paradicsomról lehúzzuk a héját (de nem kötelező), feldaraboljuk, de előzőleg kinyomjuk a vizes levét. Feldaraboljuk. Hozzávegyítjük ehhez a májas sülthez, átsüssük egy pár percig, hogy a paradicsom elforrja a levét a májjal. Megsózzuk, sóba vízbe fött krumplival tálaljuk. Lehet valamilyen párolt zöldséget is szervírozni hozzá, aki ezt szereti.


Így készült máj a legomlósabb, legpuhább máj, amit valaha is lehet májból készteni. Még azok is szeretik és szívesen megeszik az így sült májat, akik azt mondják, hogy a máj az „fújj” (mint a gyermekeim.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-15 15:28   
2007-01-15 11:11, xavier:
-

Nem volt a receptben, de en ugy keszitem, mint a karamellt, hogy 15 dkg. cukorba belekeverek fel deci vizet, es lassu tuznel, keveres nelkul, hagyom pirulni. Amikor vilagos karamell szinu leveszem a tuzrol es azonnal raontom a tortalapra. Vigyazz, mert hamar odaeg.

 
 Exfórumtag1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-15 11:11   
ès a cukormàz hogy kèszùl?
 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-15 02:14   
Dobostorta Inyesmestertol:

6 tojassargajabol, 12 dkg. kristalycukorbol, a 6 tojas kemenyre vert habjabol es 12 deka lisztbol poskotatesztat keverunk es 5 - 7 egyforma nagysagu tortalapot sutunk belole. Ha kihultek, megtoltjuk oket a kovetkezo kremmel. 20 deka cukrot, 6 tojast, keves vaniliat, 6 szelet reszelt csokoladet forro vizzel telt fazek folott addig kevergetunk, mig kelloleg megsurusodik. Langyosra lehutve beleteszunk 20 deka simara kavart vajat. A toltelekkel megkenjuk a torta lapokat, egymasra helyezzuk oket, ezutan megkenjuk a torta oldalat is. A torta legtetejet cukormazzal vonjuk be. A torta felvagasa ugy sikerul legjobban, ha a legfelso lapot a cukormazzal egeszen kulon vonjuk be, es ezt egy nagyon eles, nedves, forro kessel rogton folszeleteljuk es igy helyezzuk ra a torta tetejere.

 
 csipicsupi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-14 23:32   
Hálás köszönet annak, aki leírja itt a dobostorta receptjét!
 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-09 00:54   
2007-01-08 09:51, bovi:
-
Koszonom Bovikam, mar megneztem, meg is jeloltem a 329-es oldalt es ki fogom probalni.

 
 Exfórumtag1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-08 23:38   
Bobe kèrèsère itt leìrom a nudli (gnocchi) elkèszìtèsèt. Mi 4 szemèlyre kb. 60-70 dkg. krumplibòl csinàljuk. A krumplikat megpucolod, feldarabolod kis kockàkra, mint amikor pùrèt csinàlsz. Sòs vìzben megfòzòd, krumplinyomòn àtnyomod. Kiborìtod egy nyùjtòdeszkàra, ès òsszegyùrod: 1 tojàssal, csipet sòval, 1 ek.olìvaolajjal ès annyi liszttel, amennyit felvesz. Az ìgy kapott "tèsztàbòl ujjnyi "kìgyòkat" sodorsz, azokat is kb. màsfèl-kèt cm darabkàkra vàgod. Ezeket a nudlikat kifòzòd, forrò, sòs vìzben. Ha azt akarod, hogy dekoratìvabbak legyenek, minden egyes nudlidarabot mèg àtgòrgetsz egy villa fogain, ìgy lesz bordàs a felszìne.
 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-08 09:51   
Gyorsan készithetö leveles vajastészta.

Horváth Ilona Szakácskönyv
329. oldal
_________________
üdv:bovi

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-12-22 11:48   
Franciasaláta

A húslevesben fött zöldséget (sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét) hidegen karikára, kockára vagy akármilyen formára vagdaljuk. A levesben fött marhahúst apróra vagdalva hozzá vegyítjuk (ilyenkor a salátát elökelöen Salate de boeuf-nek nevezzük). Ha szárnyasféléböl készült a leves, akkor a szárnyashúst vegyítjük a zöldségekkel. Savanyú uborkát apró kockákra vágunk és hozzá vegyítjuk. Utána egy doboz konzerv zöldborsót. Ehhez keverünk annyi majonézet, hogy a salátának jó konsziszetnciája legyen, sózzuk, borsozzuk, citromlé is mehet bele. Üvegtálba rakjuk, a tetejét csíkokra vágott uborka- és paprikaszeletekkel díszítjük. Állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Adag nincs, ízlés szerint kell készíteni, több vagy kevesebb majonézzel, vagy uborkával. Ezért ajánlatos gyakran kóstolgatni, hogy a mü elérte-e a „fincsi“ fokozatot.

 
 ethel  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-12-22 09:03   
Dios, makos beigli

Tesztalapnak

50 dkg liszt
28 dkg margarin
2 evokanal cukor
2 tojassargaja
1 dkg eleszto
1,5 dl tej

Tolteleknek

1 dl meleg tejben feloldunk 15 dkg cukrot majd hozzaadunk 25 dkg orolt diot, citromhejat, 5 dkg mazsolat, vanilias cukrot.
Ugyancsak igy keszul a makos toltelek is, ha csak egyiket akarod elkesziteni akkor az adagot duplan teszed, tehat 2 dl tej 30 dkg cukor 50 dkg orolt dio vagy mak 10 dkg mazsola.
Az elesztott a szokasos modon elokeszitjuk, a margarint a liszttel eldolgozzuk a tenyerunk kozott, majd hozzaadjuk a tojassargajat, a cukrot s a felfutatott elesztot. Jol eldolgozzuk, amig nem marad teszta a kezunkon. Megkelesztjuk majd 4 cipora osztjuk , s nem tul vekonyra kinyujtjuk 3-4 mm (kb 40cmx25cm), megtoltjuk a dios vagy makos toltelekkel, a tetejet megkenjuk tosssargajaval. Kettes fokon kb egy orat sutjuk.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-12-16 15:30   
Sajtos golyócskák


4 deci liszt(lehet keverni grahammal)
1kiskanál só
1 ½ kiskanál sütöpor
½ deci olvasztott vaj vagy 50 gramm margarin
1 ½ deci tejföl / tejjel higitva )
200 gramm reszelt sajt

Összekeverem a lisztet, sót, sütöport, majd beledolgozom a vajat. Miutan eleg jol összekevertem, beleteszek 150 gramm sajtot és végül a tejfölt. Összegyúrom , majd diónyi labdácskákat formálok amik egyik felét a maradék sajtba mártom. A sajtos felével felfele tepsibe helyezem és 225 fokon kb 10 percig sütöm figyelni mikor lesznek szép pirosak.
Lehet bele fetasajtot tenni, esetleg ropogós bacont ,hamar megy és finom.



Jó étvágyat

_________________
Photobucket

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 10:23   
2006-10-15 00:00, magduska:
-
A keserű, v. sós túrókat (sajtokat) a legtöbb országban gyártják (pl. Brinza), a név nem fontos, az a lényeg, hogy morzsolódó és karakteres sós, v. kesernyés íze legyen! Az sem árt, ha szép fehér, mert a nokedliben a sárgás tészta és a zöld kapor mellett ínycsiklandozó a fehér színű túró látványa!

 
 magduska  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 00:00   
2006-10-13 12:19, egyedls:
-

Nagyon érdekel ez a kapros túros nokedli, szivesen megcsinálnám, de nem értem, melyik túró az a "keserü-sós"? Tehéntúróról van szó, vagy juhtúróról? Kérem ezt magyarázd meg!
Èrdekelne még recept a most aktuális un. sütötökböl is. Èn csak sülten ismerem, de tudom, hogy nagyon jó levest, feltétet és fözeléket is lehet késziteni belöle. Ki tud segíteni? Köszönettel, Magduska

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-13 12:19   
2006-10-13 10:51, zsoki:

Szivesen, csak össze ne tévesszem a "balga főzéseim" c. topikkal!
Lássuk!
Azt nem részletezem, hogy a nokedlihez hogyan kell a tésztát elkészíteni (tojásosan, vagy tojás nélkül). Tulajdonképpen innen indul a konstrukció: a kész - szokásos nokedlitésztához hozzáadunk apróra reszelt/morzsolt keserű (sós) túrót, tetszés szerinti eredetűt, a lényeg, hogy a tésztával alaposan el kell keverni (mondjuk úgy, hogy homogenizálni). Vele együtt hozzákeverünk egy csomó (egy bátor csomó!!) finomra vágott friss kaporlevelet is. Innen aztán ismét a klasszikus módszer szerint kiszaggatjuk és forró-lobogó vízben kifőzzük a nokedlit. Kiszedéskor hideg vízben (csap alatt) könnyedén leöblítjük! Jó étvágyat!

Laci

 
 bubcika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-13 12:12   
Egyedls:

Hat tudod egy piramisnyi füstölt csaszarszalonnaert en is a fel karomat adnam inkabb

 
 zsoki  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-13 10:51   
2006-10-02 11:24, egyedls:
-

A túrós kapros nokedli receptje érdekelne. Hálásan köszönöm előre is!

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-13 09:16   
2006-10-07 01:31, bubcika:
-
És nem kell bele sem darálthús, sem füstöltszalonna?

 
 bubcika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-07 01:31   
Megosztanek veletek, mint ujonc, egy mutatos es finom, bar kisse maceras sütireceptet. De higyjetek el, megeri a ravesztegetett idöt.

PIRAMIS SZELET

Hozzavalok:
Ostyalap (kis török elelmiszerboltban szoktam beszerezni)
Tesztahoz:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojas
keves kakaopor
kis sütöpor
Kremhez:
25 dkg kristalycukor
1 van. cukor
6 evökanal liszt
6 dl tej
kakaopor
25 dkg margarin

Elöször felszabjuk az ostyalapot hosszaban kb.7-8 cmes csikokra. Szükseg lesz 4szer 3db savra a piramishoz.
Tehat a tesztahoz valokbol gyurunk egy linzertesztat, elfelezzük, felehez kakaoport adunk. Kisodrunk mindket szinböl 12-12 kb. ceruzavastagsagu az ostyaval megegyezö hosszusagu rudat (en mindig többet arra az estre, ha esetleg eltörne a kesz rudacska) es kisütjük plehen.
A kremhez a 6 dl tejet a 6 ek. liszttel es a cukrokkal csomomentes sürü peppe fözzük. Ha kihült, habosra összedolgozzuk a margarinnal. Itt is felezünk, felebe kakao megy.
Most jön az összeallitas, lefektetünk egy sav ostyat, rakennünk vekony reteg feher kremet, rafektetünk 3 kakaos rudat, tovabb kenjük feherrel, rafektetünk 2 kakaos rudat, kenünk, vegül egy rud. Egy piramis format kell kapjunk. Az oldalait beboritjuk ostyaval es kesz a mü. Ugyanezt megcsinaljuk megegyszer feherböl, majd meg ketszer, de szinvaltassal.
Hütöben kell tartani, akkor könnyen szeletelhetö marad. Ja es jo minösegü csokival is be lehet vonni, csak akkor az ostya egy kicsit meg fog puhulni.

Remelem erthetöen firkaltam le, es lesz aki kiprobalja.

 
 bobo.2006  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-02 21:32   
Ki fogom probalni ezt is!
 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-02 11:24   
2006-10-01 18:17, bobo.2006:
-
Lássuk, csak!
Végy valamennyi (a személyes adag háromszorosát) nem túl száraz sertéshúst! Vágd fel kockára (nyersen úgy 2,5 x 2,5 cm), önts egy teflonos edénybe kevés olajat és fedő alatt kis lángon addig párold, amíg a vize el nem párolog (a sült hús illata megjelenik). Ekkor apróra vágott vöröshagymát szórj rá és aki szereti, még apróbbra vágott (nem törött!) fokhagymát is. Folyamatos kavargatás mellett addig sütjük, míg a hagyma meg nem sült, a hús pedig szép pirosra és ropogósra nem alakult. meghintjük frissen őrölt feketeborssal és azonal le is vesszük a tűzről. A fölösleges zsiradékot leöntjük róla.
Köret: sokféle köretet kaptam már a brassóihoz: sült, v. főtt krumpli, krumplipüré, stb. Én kettőt javaslok, a saját kedvenceimet: erdélyi módra készült kapros-túrós nokedlit, vagy a héjában főtt krumpliból készülő, darabos krumplipürét. Salátának mindkettőhöz jó az ecetes-cukros cékla, vagy a majonézes cékla. Az egész menű csak frissen hatásos!

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-02 11:15   
Másolás helyett ld. a viccek topicban a Balga főzéseimet! Ha tetszik, van még...
 
 bobo.2006  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-01 19:18   
Ez aztan gyors valasz volt! Amugy ki is probaltad mar, finom ? Koszonom szepen...
 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó