2020. január 24. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 george  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-14 12:27   
Bocsassatok meg, de fozni nem tudok, bar muveltsegem megengedne,hogy kovessem a recepteket, s neha sikeres a mu. Kutatasaim kozepette talaltam egy kivalo szakacskonyvet a net-en.... a Googles keresoben beirtam: Zilahy szakacskonyv... s voila
megjelent. Ajanlom kedves nobaratoknak, kukkantsanak bele.

 
 Emma  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-10 22:09   
Sonkás rétes (Suenak ígértem ezt a receptet)

Tészta:
300 g liszt
100 ml hideg víz
1 tojás
só, 1 kiskanál vaj

Toltelék:
200 g kenosajt
1 nagyobb póréhagyma
2 sárgarépa
1 piros paprika
1 zold paprika
3 tojás
180 g sonka
100 g reszelt sajt
oliva olaj

bors
vegeta

lekenésre:
1 tojás
20 g reszelt sajt

A lisztet, vizet, tojást, vajat és sót tésztává osszedolgozzuk, kisodorjuk. A kisodort tésztára kenosajtot kenunk és arra rákenjunk a tolteléket, majd felgongyolítjuk. A rétest óvatosan zsírpapírral bélelt tepsire tesszuk, megkenjuk felvert tojással és a sutobe tesszuk 180 fokon kb. 30 percre. Aztán a rétest leszórjuk reszelt sajttal és megsutjuk.

Toltelék:
A feldarabolt póréhagymát, sárgarépát, paprikákat oliva olajon megdinszteljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, vegetát szórunk rá.
Majd mikor kihult hozzákeverjuk a felkockázott sonkát, a megfott tojásokat és a reszelt sajtot.

Ez az eredeti recept, én egy kicsit módosítottam. A tésztát uzletben vett levelestésztára cseréltem és nem fott tojásokat tettem a toltelékbe, hanem a megdinsztelt zoldségre ráutottem a 3 nyerstojást.
Kítuno vendégvárásra ez a rétes.



 
 Emma  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-10 15:51   
2005-12-10 14:12, bovi:
-
Te liszttel sütöd

Mosolyogtam, amikor elolvastam, de látom már ki van javitva
-
Bovi, Te mosolyogtál?
Én meg megijedtem, hogy mit kovettem el. Remélem még senki nem fogott hozzá a sutéshez, mielott kijavítottam a receptet! Ha netán igen, elfogadom a reklamációt és kárpótlásul írok még egy finom receptet.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-10 14:12   
2005-12-09 18:58, Várady:

Ezt a golyót ismerem nagyon finom ajánlom mindenkinek!

-

Te liszttel sütöd

Mosolyogtam, amikor elolvastam, de látom már ki van javitva

 
 Emma  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-10 13:53   
2005-12-09 18:48, Emma:
-
HÓLABDÁK - aktuális karácsonyra


Bocsánat..... igazán kimaradt a liszt.
Kijavítottam a receptet.

Koszonom a figyelmeztetést!

 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-09 22:17   
Emma, a tésztához nem kell liszt?
(Én is megcsinálom, nagyon jól hangzik.)

 
 Várady  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-09 18:58   
Emma kedves! A recepteid nagyon jók. A lángost is kipróbáltam finom volt. Ezt a golyót ismerem nagyon finom ajánlom mindenkinek!
 
 Emma  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-09 18:48   
HÓLABDÁK - aktuális karácsonyra

Tészta:
4 tojássárgája és a felvert fehérje
20 dg porcukor
4 kanál forró víz
12,5 dg liszt
1/2 cs. sutopor

Krém:
1/2 l tejben megfozunk 5 kanál lisztet. Mikor kihult kikeverunk 25 dg vajat 25 dg porcukorral és hozzákeverjuk.

Megsutjuk a tésztát. Mikor kihult, pogácsaszaggatóval koroket szaggatunk ki belole. A koroket osszeragasztjuk a krémmel és kívulrol is megkenjuk majd behempergetjuk kókuszlisztbe. Nagyon egyszeru, mutatós és finom !!!!!!!!!

 
 MoMa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-07 11:22   
A kávézóból ígértem, hogy leírom mai "krumplira variáns" receptem.
Hozzávalók:
- 1 nagy krumpli személyenként
- egy pohár tejföl vagy crem french
- schnidling (ha nincs nagyon apróra vágott hagyma, lehet lila is, vagy újhagyma)
- só, bors ízlés szerint
- pár csepp citromlé (ízlés szerint)
- egy konfekziónyi füstölt lazac. (krumplinként egy szelet)


Szóval, szép nagy krumplikat kell kiválasztai, az a lényeg, hogy mind kb. ugyanakkorák legyenek, hogy azonos időn belűl sűljenek meg. Egy nagy krumpli egy személynek.

A krumplikat megmossuk, megsózzuk kívülről és alufóliába tekerjük. (a krumpli akkor sül meg rendesen, ha a fólia csak egyszeresen van rácsavarva, és a tányéron nagyon jól néz ki, ha az ember úgy csavarja be mint a szaloncukrot)
Most a "csomagocskákat" megsüthetjük sütőben is és kandallóban a tűz "alatt" vagy faszénen is. A fontos az, hogy addig süssük, míg a krumpliba beszúrt fogpiszkáló könnyedén bele nem hatol a közepéig. Csak ekkor van ugyanis kész.

Addig amíg krumplink a sütőben vagy a kandallóban sül, elő lehet készíteni a füstölt lazacos mártást. Lehet tejfölt vagy akinek nincs crem french-et használni alapúl.
Ezt ízesítjük utánna a csíkokra vágott füstölt lazaccal majd hozzáadjuk a sót, borsot ízlés szerint, a pár csipet apróra vágott snidlinget, egy csepp citromlevet és így kikeverjük a szószt.

Amikor krumplijaink megsültek, óvatosan, konyharuhát vagy sütőkesztyűt használva tálaljuk. Az alufólián X alakú nyílást vágunk, majd krumlinkat két-két mutató és hüvejkujjunkal megnyomjuk, hogy a nyílás szétnyíljon, a krumpi belőle szabaddá váljon. Erre a "krumplirózsára" tesszük előkészített szószunkat. Kész. Kiskanállal tálaljuk.

Nagyon finom, mutatós és különleges előételként vendéglátáskor, de megteszi egy könnyű vacsorának is.
Egyészségetekre!

Moma

 
 Várady  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-05 16:03   
Emmának igért sütirecept: Olcsó vasárnapi szelet. Hozzávalók: 35 dkg.porcukor, 5 tojás, 5 dkg.kakaó, 2o dkg.liszt, 5o dkg.főtt burgonya, 1o dkg.vaj, 1 vaniliáscukor, kevés sütőpor. Leirás: 2o dkg cukrot 5 tojássárgájával habosra kavarunk és még langyosan hozzáadunk 25 dkg.főtt és melegen áttört burgonyát. Amikor kihült 5 dkg.kakaót, negyed csomag (3-4 gr)sütőport, 2o dkg lisztet és az 5 tojás habját keverjük hozzá. Hosszú, kikent és lisztezett formában sütjük (pl.özgerinc forma). Sütés után kettévágjuk, és a következő burgonyás töltelékkel töltjük: 25 dkg, az elöbbi mennyiséggel együtt főtt és áttört burgonyát 1o dkg. vajjal, fél csomag vaniliás cukorral és 15 dkg. porcukorral kikeverünk. A töltelék egy részével a süteményt kivülről is megkenjük. Végül vékonyan megszórjuk reszelt csokoládéval. Jó étvágyat hozzá!
 
 Em  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-03 03:50   
Egy kis édesség is a sós után.


Gyümölcskenyér (Uruguay)

Hozzávalók:• 3 db banán, • 1/4 bögre cukor• 2 db tojás, • 120 gramm olvasztott margarin• 1 evőkanál tej, • 2 bögre liszt• 1 kiskanál sütőpor, • 1 kiskanál szódabikarbóna• 1 csipetnyi só, • 1/2 bögre aprított dióElkészítési módja:A banánt pépesre összetörjük, majd a cukorral, a tojással, a margarinnal és a tejjel összekeverjük. Külön összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és az aprított diót. Ezután a banános pépet hozzákeverjük a liszthez. Az így kapott masszát kivajazott és meglisztezett tepsibe vagy őzgerinc formába öntjük. Meleg sütőbe tesszük, és amikor barnulni kezd a teteje, közepes hőmérsékleten sütjük.


Gyümölcskenyér szentestére

Hozzávalók:• 20 dkg aszalt szilva• 30 dkg aszalt körte• 20 dkg aszalt füge• 1,1 liter víz• 24 dkg mazsola• 12 dkg dió• 12 dkg mogyoró• 12 dkg cukrozott citromhéj• 12 dkg kristálycukor• 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj• csipetnyi őrölt szegfűszeg• ánizs és só• 0,5 dl rum• 1 citrom leve• 35 dkg finomliszt• 6 púpozott evőkanál búzakorpa• 1 dkg élesztő• hámozott, félbevágott mandula• tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez• 1 teáskanálnyi víz a mázhoz• zsiradék a tepsihez Elkészítése:A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk.Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint
kandirozott gyümölcsel diszitjük

_________________
Em

 
 Em  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-12-03 03:44   
Most kaptam egy pár Karácsonyi pogács receptet
Probáljátok ki ti is.

Aranyló tejfölös pogácsa

Hozzávalók:50 dkg liszt25 dkg margarin1 kávéskanál KNORR Aranysárga Marhahúsleves ízesítő 3 dkg élesztő1 dl tej1 dkg cukor2 tojássárga 2 dl tejföl reszelt sajt vagy köménymagElkészítés: Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a KNORR Marhahúsleves ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és fél óráig deszkán pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, 3 részbe hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét reszelt sajttal vagy köménnyel megszórjuk, és forró sütőben kisütjük. Tetszés szerint sós rudakat is süthetünk ebből a tésztából.


Fokhagymás-diós pogácsa

Tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 20 dkg margarin,5 dkg darált dió, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, borsNyújtáshoz: kevés lisztTetejére: 20 dkg darabosra vágott dió, 1 tojásElkészítés: A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrok, cipóvá formálom, és becsomagolva néhány órára hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtom, bekenem felvert tojással és a dióval megszórom. Kiszaggatom, és előmelegített sütőben közepes melegen kisütöm.
Megjegyzés:A nyers tészta a hűtőben egy hétig, a mélyhütőben hónapokig eláll.






_________________
Em

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-23 18:33   
Sutotok leves almaval:

5 dkg. vaj
1 nagy hagyma, felapritva
1 teaskanal orolt szerecsendio
1-1/2 kg. sutotok, megtisztitva, kockara vagva
1-1/2 liter husleves vagy ugyanannyi viz 2 husleves kockaval
2 alma, megpucolva, kockara vagva
1/2 bogre almale
1 bogre fozo tejszin
apritott metelo hagyma (diszitesre, de el is maradhat)

Az olvasztott vajban elkeverjuk a szercsendiot, belerakjuk a hagymat es kb. 5 percig paruljuk amig meg nem puhul. Belerakjuk a tokot es az almat, felontjuk a huslevessel. Forras utan lassu tuznel fedo nelkul fozzuk mig meg nem puhul, kb. 30 - 40 percig. Kisse kihutjuk es botmixerrel vagy robotgeppel turmixeljuk. Izesitjuk soval es borssal. Belekeverjuk a tejszint, es ujra felmelegitjuk lassu tuznel. Talaljuk es diszithetjuk metelo hagymaval, de el is maradhat.

Nagyon finom, en ma azt foztem a holnapi ebedhez. Ma nem rakom bele a tejszint csak holnap amikor ujra felmelegitem.




 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-23 08:45   
Vali, kösz.
 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-22 17:10   
Tejben, cukorban fozik Zsuzsa,fahejjal vagy kakaoval megszorjak a tetejet es poharakba toltik, hidegen fogyasztjak akar a tejberizst.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-21 13:51   
Lányok, nem ismeritek a tapiókát?

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-21 03:42   
Fiúk-lányok,
kaptam ajándékba ilyen apró fehérgyöngy-szerű tapiókát.
Eszik-e vagy isszák?
Tudd valaki receptet!

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-20 07:41   
Édesanyám receptje:

Döblec rizzsel és reszelt sajttal

1 kg döblecet meghámozni, kockákra vágni, megsózni és megborsózni, majd olajvban a sütőbe tenni.
Egy fej hagymát apróra vágni, olajban megpárolni, majd másfél deci levessel felönteni.. Negyed kiló rizset megfőzni ebben, majd összekeverni a döbleccel, és kb.15-2O dk reszelt sajtot ráhinteni, amikor még forró.
Nagyon jó íze van. Nagyon tápláló.
Curryvel is lehet ízesíteni.


Aki nem tudná: a döblec az a sütőtök

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-16 21:39   
2005-11-16 20:58, ubuge:
-
Kösz, javítottam. Ugyanis mindig rosszul írom

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-16 20:58   
2005-11-16 16:41, Pompéry Berlin:
-
foghagyma

Judit, a "g" helyett k, ha szabad kérnem.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-16 16:41   
Hirten felindulásból elkövetett kényszerleves

Hozzávalók:
tej, tejszín, tejföl, joghurt (vagy ami ezekből otthon fellelhető), víz, fokhagyma, friss gyömbér, só, cumin(zira=Kreuzkümmel), koriander, kardamon, mondamin (Soßenbinder) vagy liszt.

Eljárás:
Gyömbért hámozni és szeletelni, fokhagymát kipréselni és a vízzel + tejjel, valamint az összes többi fűszerrel 5-10 percig főzni.
Tejföl/tejszínnel behabarni - alternatív: mondamint beletenni. Ha kész, elzárni és forrón, de már nem forrásban belekavarni a joghurtot. (Ezzel nem főzni, mert szemcsés lesz.)

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 21:34   
Tökleves keletiesen á la Zsófi

Hozzávalók:
Sütőtök (a mennyiség a tök/ök számától, nagyságától függ, a továbbiak kb. 3-4 kg-nyira valók)
Fehérbor (kb. 3-5 dl)
Tejszín (legalább 6dl)
Gyömbér, friss – ízlés szerint
Mazsola – 5-10 dkg
Fűszerek: úgymint só, koriander, curry, zira=Kreuzkümmel – tabasco külön a mazsolához

Eljárás:
A mazsolát beáztatjuk kicsit vízzel higított tabasco-ba (mikróban 180 Wattnál 1-2 perc).

A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, kockára vágva a hámozott gyömbérrel megfőzzük a borban + némi vízzel, majd pürírozzuk. Ehhez tesszük a tejszínt (és még esetleg vizet) ízlés szerinti sűrűségre, majd megfűszerezzük.

Közvetlenül a tálalás előtt beletesszük a csípős mazsolát. Nem kell, hogy a leves átvegye az erejét, jó, ha megkülönböztethetően pikánsabb a mazsola. A maradék tejszínt rálocsoljuk a tetejére. A sűrű levesen megmaradnak a fehér csíkok, pöttyök.

 
 Rzsike  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 20:45   
A többnapos bableves kúra után jólesett anyósom kistányéron áthozott süteménye, azt mondja, neki csak ilyesmire tellik Megkóstoltam, elkértem a receptjét, mit mondjak... finom, és gyorsan elkészíthető gusztusos kis kiflicskék, porcukorban hancúrozva:

"Szegény ember süteménye:"

30 dkg lisztet elmorzsolsz 1 margarinnal, hozzáadsz 6 evőkanál vizet, 4 kiskanál (kávés) ecetet.
Összedolgozod, majd vékonyra nyújtod, pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatod. A kiszaggatott formákat tetszés szerint lekvárral, lekváros dióval, tejben főtt mákkal töltöd, és felcsavarod mint egy kiflit, vagy csak kettéhajtod.
Világosra kell sütni, és a porcukorban meghempergetni.

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-12 07:16   
2005-10-24 16:56, bobe:
-

Böbe nagy voltál ezzel a linkkel!Nekem is tudott sok ujat mondani!


_________________

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-08 17:02   
Várady írja:
2005-11-08 15:57

Magyaros zöldbableves Feri módra

chataló társaim kérésére leirom a fenti leves receptjét/emmának/1 kg apróra vágott zöldbabót felteszünk főni 2 kanál ételizesitővel és 2 db Maggi erőleveskockával.Ha a bab félig megfőtt beleteszünk fél kg.apró kockára vágott burgonyát és izlés szerint sózzuk.H már megpuhultak 2 kanál lisztből rántást készitünk melybe beleteszünk egy fej összetörtfokhagymát és fél liter tejfőlt.Összekeverve majd szürön keresztül a levesbe keverjük.Pár percig fözzükmajd 3-4 pár karikára vágott virslit főzünk a levesbe.Pár percig főzzük majd tálalható.Jó étvágyat. Utána esetleg tésztaféle javasolt.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-24 16:56   
És ehhez mit szolsz?
http://www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/348.htm

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-24 13:01   
2005-10-24 09:24, bobe:

Köszi kedves Böbe!!!
Kinyomtattam, de majd még gondolkodom, mert egyszerünek sajna nem lehet mondani
Ha nem azt, akkor Tiramisut készitek. Azt már tudom csukott szemmel
_________________
üdv:bovi

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-24 09:24   
Bovi!
Ez jo lesz-e?
http://www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/337.htm

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-24 08:37   
Kislányok!
Ki tud nekem sürgösen egy egyszerü recepetet leirni a
"Somloi galuská-rol"
Köszi elöre is
Bovi

 
 MoMa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-06 10:16   
recept:

articsóka, carcioffi vagy artischokken...

Pennette al carcioffi - Pennette (de lehet rigatoni, farfalle, vagy bármilyen más nem hosszú tészta)

Nagyon egyszerű, csak vigyázni kell egy két dologra az előkészítésnél:

Az articsóka köztudottan összefogja a kezünket, ez ellen lehet védekezni gumikesztyűvel ( modern szakácsoknak ), vagy egyszerűen ahogy azt régen csinálták: a tisztításhoz előkészítünk egy tál vizet, amibe belecsavarjuk egy citrom levét, a citromot is bele lehet dobni. Ha a kezünket is bekenjüka citrommal a siter teljes lesz, és kezünk szép fehér marad. Az articsóka is csak akkor nem feketedik el, ha felvágás után azonnal ebben a citromos lében hagyjuk amíg a lábasba nem kerűl. (ha nincs citrom az ecet is megteszi)

Férjem álltalában 200 gramm tésztát számít fejenként, bár ha van második is, vagy volt előétel is elég 100-150 gramm is.

Tehát 4 személy részére:

- Tészta (én a Barillára, vagy a De Ceccora szavazok, de lehet bármilyen más tészta aminek a főzési idelye legalább 8-10 perc)
- 4-6 szép articsóka
- olaj, lehetőleg oliva
- foghagyma, egy gerezd
- petrezselyem, pár szál, felaprítva
- pepperoncino, (vagy bármilyen más cípős pirospaprika egészben, MÉRTÉKKEL)
- só, bors
- parmezánsajt, (reszelve), ízlés szerint (80-100 gramm)
- citrom a tisztításhoz

Tehát:
1) Megtisztítjuk az articsókát a külső kemény leveleitől, ketté vágjuk, kivágjuk a "lent" is a közepéből, ha van, és levágjuk a töviseket, meghagyva a hajtásnak csak a "szívét" és citromos vízbe vele...

2) Aztán feltesszük a fizet főzni, jó sokat. A tészta akkor marad finom, ha bőséges vízben fő. Megsózzuk.

3) Most elkészítjuk a "szószt": felteszük az olajat egy széles "tepsibe" ahova majd a tészta is bele fog férni, mert itt fogjuk majd összekeverni. Megpirítjuk benne a foghagymát és a paprikát (MÉRTÉKKEL), és hozzáadkuk a finom csíkocskákra, metéltre vágott articsókát, sózzuk, borsozzuk,hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és addig pároljuk míg puha nem lesz. (Ez a frissességtől függően lehet 8-10 de akár 15-20 perc is.) Fontos, hogy fedő alatt pároljuk, hogy ne szikkadjon ki az articsóka, különben nem lesz "szószunk".
Amikor a víz már fő hozzáadjuk a tésztát, kifőzzük, és fontos, hogy magyar és német szokással ellentétben, ne öblítsük le a tésztát vízzel. Sőt hagyjunk egy kis főzőfizet a fazékban. ( A végén, ha a szószunk túl száraz, ezzel a lisztes, sós főzőlével nagyon jól ki lehet egészíteni.)

4) most jön a legfontosabb része. Ha az articsókánk már kész van és el kellett zárni alatta a tűzhelyet, újra begyújtjuk és a leszűrt tésztát azonnal forrón hozzáadjuk ( a nagy lábasunkba, vagy tepsinkbe ) és jól összekeverjük. (Ha a tészta száraz itt a jó alkalom, hogy hozzáadjuk jár csepp olajat, vagy pár csepp főzővizet.)Most végleg elzárjuk a tűzhelyet és rászórjuk a tésztára a parmezánsajtot. Fontos, hogy a sajtot akkor adjuk a tésztára amikor már el van zárva a tűzhely, különben az összes sajt ráragad a tepsire... és ezt valóban nem akarjuk...

A sajtot fetehetjük az asztalra is, és szedés után a tányéron is meg lehet "sajtozni". Így még finomabb!

Kész. Így egy kicsit komplikáltnak tűnik, de próbáljátok ki. Egy nagyon egyszerű, gyors finom és tápláló étel. (nem kíván sok előkészítést és a konyhát sem veszi nagyon igénybe)Az articsóka köztudottan nagyon értékes konyhai alapanyag. Sajnos az utóbbi időben a magas ára miatt egyre kevesebbet készítik, de ebbe a receptbe tényleg nem kell sok. Hidjétek el egy kellemes új íz az asztalon.
Jó étvágyat!

Monika


 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó