2018. október 20. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-04 15:00   
Hölgyeim, de hol itt a recept?
Pedig jó lenne...

 
 MoMa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-04 11:06   
2005-10-04 03:25, ibolyka1:
-
Monika szerbusz! Akkor te jol ismered a szabolcsi toltott kaposztat es a kaposztas paszulyt biztos anyukad fozott otthon a csaladnak es a rakott palacsintat. Ha szabad kerdeznem hova valo anyukad? En is Szabolcsban szulettem. szeretettel Ibolya
-
Kedves Ibolya,
természetesen nagyon jól ismerem a szabolcsi töltött káposztát, a káposztás paszúlyt!!! Gyakran még álmomban is megjelennek, annyira hiányzik. Sajnos én 18 évesen eljöttem otthonról, és nem tanúltam meg nagyon jól főzni odahaza, anyu nagyon elkényeztetett minket, mindíg ő főzott, mi csak ettünk, de azért megvettem a Horvát Ilona szakácskönyvet és ebben nagyon hasonlóak a receptek.

Anyu és apu Pátyodiak a többiek Csengeriek, Porcsalmaiak, Mátészalkaiak...

Bocs, ez nem egy recept, de még tanulok...
Hátha legközelebb letalálom a megfelelő topikot!?!?

 
 ibolyka1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-04 03:25   
Monika szerbusz! Akkor te jol ismered a szabolcsi toltott kaposztat es a kaposztas paszulyt biztos anyukad fozott otthon a csaladnak es a rakott palacsintat. Ha szabad kerdeznem hova valo anyukad? En is Szabolcsban szulettem. szeretettel Ibolya
 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-01 13:41   
Finom metelt dio martassal.

Hozzavalok 4 szemely reszere:

500 gram metelt teszta
12 dio
250 gram folyekony tejszin (nem savanya)
40 gram vaj
reszelt Parmezan sajt

Elkeszitesi mod: A tesztat magunk keszitjuk a szokasos modon, vagy frissen keszen megvesszuk, bo sos forro vizben par perzig fozzuk, leszurjuk es lehutsuk hideg vizzel, igy megal a tovabfozes es a teszta finom rugalmas lesz.
A diokat megtisztitjuk es mozsarban aprora osszezuzzuk, attesszuk egy masik edenybe es lassan hozzadjuk a fellangyositott kezmeleg tejszint, kozben allandoan keverjuk. Amikor jol elkevertuk szep sima pep szeru masszat kapunk belolle, rakeverjuk a vajon megforgatott meleg tesztara, s bosegessen megszorjuk a reszelt sajtal. Melegen talaljuk, feher Corese felszaraz bor kisereteben. Jo etvagyat hozza....

 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-29 23:05   
2005-09-29 12:27, monika masala:
-


Par evvel ezelott volt itt amerikabol egy hires szakacs, o adta a TV nezoknek ezt a receptet azzal a kulombseggel, hogy a 75 gram olaj helyett o 110 gram vajat ajanlott. En kiprobaltam es nagyon nehez zsiros lett a sutemeny. A gyumolcs helyett o afonyat ajanlott, azt is kiprobaltam, nem rossz. Az en csaldomnak almaval szeretik legjobban.
Igazad van, konnyu es olcso nem kerul tobbe mint 2,5 Euro....

 
 MoMa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-29 12:27   
2005-09-15 04:48, Ferencz Zsuzsanna:
-

Ez a recept ismeros, bàr anyu nem szèkely hanem szabolcsi, o" ugyanìgy csinàlja a meggyes lepènyt, azzal a kulombsèggel, hogy a meggybefottet csak a tetjère teszi, de ùgy il leszàll az ajjàra. Egyszeru ès remek suti, reggelire, tejàhoz, vagy ha egyszeruen csak kìvàn az ember valami èdeset...

 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-28 16:59   
Maffyn's szilvaval;
310 gram 3-4-szer atszitalt finom kalacs liszt
75 gram olajbogyo olaj vagy margarin
240 gram cukor
250 gram hideg tej
1 egesz tojas
1 sutopor
1 citrom reszelt hejja
csipetnyi so
kb: 30 darab erett szilva

A tojast, cukrot, olajat pici tejjeles soval habosra turmikszoljuk, lassan hozzadjuk a citrom hejjat az atszitalt sutoport es lisztet. Gyengeden elkeverjuk a hideg tejjel. A masszanak joghurt surusegunek kell lenni. Kivajazott es kenyermorzsaval meghintett 30cm-es atmeroju tepsibe tesszuk. A kette vagott szilvat a vagott felevel felfele belehelyezzuk a masszaba. Sutes kozben a szilva lesulyed a tepsi aljara. 140-150 fokos elomelegitett sutoben 30-40- percig szep pirosra sutjuk.
Valtozatok; a torta tetejere lehet minden fele gyumolcsot tenni, csak vigyazni kell ne legyen lecses a gyumolcs. Mazsolaval es csokolade darabkakkal is nagyon finom.... Jo etvegyat hozza

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-15 04:48   
Kedves Böbe, a székelyeknél ezt egyszerűbben készítik.
Tehát: vágj nagyon vékony szeletekre 2 őszibarackot. Kend ki a tepsit, lisztezd be, s tedd rá az őszibarack felét.
Öt kanál lisztet, öt kanál porcukrot, mésfél deci olajat, 5 tojás felvert fehérjét és 5 tojás felvert sárgáját keverd össze, öntsd rá a tepsiben levő öszibarackokra, majd a megmaradt öszibarackokat tedd a tetejére. Be a sütőbe.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-14 11:27   
Öszibarackos-lepény( paj,Pie)
Hozzavalok:
150 gramm olvasztott vaj(margarin)
2 1/2 deci liszt
2 1/2 deci zabpehely
1/2 deci cukor
Töltelék:
150 gramm vaj(margarin)
2 deci cukor
3 tojas
2 kavéskanál vaniliascukor
1 deci liszt
1 kiskanal sütöpor
4 öszibarack
mandula reszelve(olyan vekonyt szeletekre-forgacs?)
1. Melegitsed fel a sütöt 200 fokra. Kavard össze a vajat lisztet, zabpehelyt es cukrot.
Nyomkodd bele egy pieformaba es 10 percig sussed.
Hagyd kihulni ,es allitsad a sütöt 175 fokra.
Keverd a vajat es a cukrot habosra majd egyenkent a tojasokatis bele. Végul keverd bele a vaniliat, sütöport,lisztet. Tedd bele a lepenybe majd nyomkodd bele a cikkekre vagott öszibarackokat es szord meg mandulaval.
35-40 percig süssed a sütö also reszen amig szep szine lesz. Diszitsed vörösribizlivel vagy barmilyen mas apro vörösgyümölccsel .( nekem nem volt)


Jo etvagyat

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-14 08:09   
2005-09-13 20:01, rigojanos:

A kecskemeti szerintem a legjobb


 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-14 01:59   
2005-09-13 20:00, Andu:
Fellegvár, Te is tütüröl beszélsz?
________
Tütüt is csinalnak belole , mint barmely szilvabol , de most igazan a hamvas , hidegtol "megcsipett" edes , zamatos besztercei szilvara gondoltam . Ha egyszer Kolozsvar vagy Beszterce kornyeken jarnal szeptember elejen megkostolhatod . Nem fogsz csalodni .

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-13 20:26   
2005-09-13 20:26, Rigojanos
-

Te csak tudod !!!

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-13 20:01   
2005-09-13 11:52, Valeria:
-
A kecskemeti szerintem a legjobb





 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-13 20:00   
2005-09-13 15:17, fellegvar:
Fellegvár, Te is tütüröl beszélsz?

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-13 15:17   
Aki evett az eletben hidegtol "megcsipett" besztercei szilvat , akkor az mindig arrol fog almodni . (mint en )
 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-13 11:56   
2005-09-13 11:52, Valeria:
Kedves Valéria én sem akarok kekeckedni Veled, de meg kell jegyeznem, hogy a
vilmoskörte mégjobb ! !!

(végül az összes gyümi "kipréselt formában" a legélvezhetöbb!! Hatásáról inkább máskor! )

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-13 11:52   
Kedves Boots:

Nem vitatkoztam csak megjegyeztem. Teljesen mindegy, hogy szilva vagy barack, csak finom legyen es ezen latni, hogy finom.

A kecskemeti szerintem a legjobb

 
 boots  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-13 10:26   
A sargabarack sarga, ennek a kulseje inkabb lilas, mindenkeppen sotet arnyalatu, kijelenthetem ez ringlo szilva! Nalunk terem ilyen, szerintem arra hasonlit inkabb.

Az teveszt meg benneteket, barack partiak, hogy a szilva nincs kisporolva a gombocbol, tehat nem fel vagy negyed szilvat, hanem egy egeszet vagtak kette.

Egyebkent nem mindegy? Vitatkozzunk inkabb a gyumolcson magan. Melyik a jobb, a futyulos barack vagy szatmari szilva?

B

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-12 12:08   
2005-09-12 06:32, Tessényi Györgyi:
-
Gyorgyikem, figyeld meg a maghazat, hogy milyen nagy. Az tenyleg barack, de nem baj, az is finom.

 
 Tessényi Györgyi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-12 06:32   
2005-09-11 23:53, Valeria:
-
Figyeld meg a szélét, ott sötét, tehàt ez valoban szilva. Belül a szilva is lehet ilyan aranysàrga, a nagysàgot meg igy nem tudjuk viszonyitani!
_________________

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-11 23:53   
2005-09-07 12:40, Ibolya:
-
Image hosted by Photobucket.com

Akarmi legyek, ha ez nem sargabarackos

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-11 17:49   
Itt a fårikål receptje: (ejtsd: forikol)
4 szemelyre.
Kb 1,5 kg Baranyborda csontosan, szeletelve
Kb 2 kg fejeskaposzta olyan szeletekre vagva, mint a gorogdinnyet szoktuk.

Jo nagy fazekban lerakjuk retegesen minden retegre szorunk sot es egesz borsot. A vegen felontjuk vizzel, hogy ellepje.

Fozzuk orakon keresztul (legalabb 3 ora) nagyon lassu tuzon. Amikor mar a husi egeszen puha, akkor van kesz. Addigra a kaposzta jol felveszi a baranyhus izet.
fozunk hozza (leginkabb) mandulakrumplit, de mindenesetre nem nagy krumplikat es egeszben.

Kesz.

Egyszeru es nagyon-nagyon finom.
Leginkabb nagy tarsasagnak erdemes, de egyebkent is finom.

_________________

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-07 12:40   
Image hosted by Photobucket.com

krumplistészta
szilva
(kockacukor)
pirított morzsa
porcukor
őrölt fahéj

A szétfőlő, úgynevezett lisztes húsú burgonyák e célra válik be.
Ha a vásárlásnál nem sikerül megállapítani a krumpli fajtáját akkor inkább fehéress színű krumplival érdemes próbálkozni.

Krumplistészta készítése
1 kg krumplihoz veszünk 25 dkg lisztet, 1 tojást, egy csapott evőkanálnyi zsírt (vagy vajat) és egy kevés sót. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és még forrón áttörjük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a zsírral (vagy olvasztott vajjal) és megsózzuk. A masszát jól összegyúrjuk, a végén egyenletesnek és kissé ruganyosnak kell lennie.

Zsemlemorzsa pirítása
Végy szitált (finom) zsemlemorzsát, ötödannyi olajat és egy tágas - lehetőleg vastag falú - lábast. Az olajat jól melegítsd fel, szórd bele a zsemlemorzsát, s folyamatosan kevergetve, lassú tűzön pirítsd. A lábas azért legyen tágas, hogy a gombócot, keverés nélkül - rázogatva, az edényt billegtetve - vonhasd be a morzsával, így nem törik össze.

A gombóc elkészítése
A szilvát magozd ki, s mindegyik közepébe tegyél egy kockacukrot, s egy kis őrölt fahéjat. A krumplistésztát nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, majd vágd fel akkor négyzetekre, hogy azokkal egy-egy szilvát beburkolhass. Minden tésztadarab közepére tegyél egy töltött szilvát, hajtsd rá a tésztát, s lisztes kézzel formázd meg a gombócokat. Bő, lobogó, enyhén sós vízben főzd ki, majd a gombócokat forgasd pirított zsemlemorzsába. Frissen, porcukorral és fahéjjal meghintve tálald.

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-03 06:49   
Az "pincepörköltről"!

(Félig hallomás, félig szemléltető képek látása alapján, de főleg az összetevők hallás utáni megjegyzése alapján próbáltam ki, már tapasztalást is rakhatok a leírásba.)
Mint írtam előbbi recepjeim során, improvizatív alkat vagyok a konyhában. Többnyire megüti a fülemet egy-egy étel hozzávalóinak sora, azokat megjegyzem, ahogy a Mit főzök ma? topicban is soroltam a pörkölt hozzávalóit, aztán megcsinálom, amiről szó van.)
Mellébeszélés helyett, tehát:

-kb 40 dkg jó minőségű (sovány és jól puhuló) marhahúsból, ugyanennyi sovány sertés lapockából pörköltnek valót kockázunk (legyenek elkülönítve előkészítéskor),
-25-30 dkg normál gomba feldarabolva (javaslom a friss, rózsaszín spórásat, ha már sötétedik a spóra, én ki szoktam vágni, mert a barnás spóra barnítja az ételt, ám egy 20 dkg-s kínai gombakonzerv -szeletelt, vagy egész feldarabolva- is megteszi),
-jó fej hagyma pörköltnek valóként vágva,
-1/4 kg tarhonya (apró, egyenletes gépit javaslok),
-2-3 VILÁGOS (!) csirkemáj, (én picivel többet és pulykát használtam, túldominálta a májízt, barnítja a szép piros pörköltlét, újrafőzéskor inkább nagyon világos és csak kevés csirkemájat tennék bele),
-cca 1,5-2 dl markásan száraz, ám nem túl savanyú típusú vörösbor,
-őrölt pirospaprika, só, bors(ok?),2 gerezd fokhagyma, és/vagy kéznél lévőn és ízlés, saját szokás szerint használva pirosarany (paprikakrém), pörkölt fűszerkeverék, pörkölt ételízesítő kocka.

(Én fokhagymás zöldbors és színesbors örlemény mániás vagyok, ezeket tettem bele.)

Elkészítése logikai rendben megy:

Hagymás, paprikás pörkölt alapra elsőként a marhahús, melyet kb 1/4 puhulásig pörkölök-főzők, aztán rá a sertéshús, ezeket együtt puhítom tovább, míg a sertéshús is kezd puhulni. Majd tört fokhagyma, pörkölt ízesítők, bors, keverés és pillanatnyi összeérlelés után minderre 1,5 dl vörös bor jön. Ezeket gyakori kevergetések közepette kb a húsok félkész állapotáig főzöm. (Gáztűzhelyen ezt kellett tennem, mert lángelosztót használva is odakap, lesül a szaft, stb.)
Ebbe jön a gomba, amellyel pár percig szintén együtt puhítom.
Legyen a pökölt szafja szép piros (vörösbor már sötétíti az elegyet), ízes, sűrű és BŐSÉGES, mert jön a tarhonya beleszórva az egészbe, amely sok levet felvesz míg megfő. Majd főzőm, míg a tészta is jó 80 %-nyira elkészül. Sűrűn kevergessük, ha kell, apránként pótoljuk a nedvességet vízzel, pici borral. Hogy ne legyen vízízű, ezért kell bő, jóízű szaft, hogy ez a minőség ne híguljon nagyon.
Ha a hús szinte már kész puha, a tarhonya is szinte kész, a pörkölt hússal azonos nagyságúra darabolt csirkemájat teszem rá. A máj gyorsan puhul, ezért a már szinte kész ételt leveszem a tűzről. Csak ekkor sózom ízlés szerint. Ízesítőkbe már volt sóanyag! Aztán letakarom 1-2 konyharuhával az edényt, ahogy a tarhonya miatt szokás. Az így szűrt gőzben befejeződik a tészta puhulása, esetleg elpárolog a felesleges nedvességanyag. Számítani kell rá, hogy kis érlelő állás közben is felvesz a tészta a nedvességből! Az egész legyen szaftos, ne száraz. Ezért fontos a szaft mennyiségére és minőségére ügyelni.

Megjegyzés: Az étel attól igazi pincepörkölt, hogy a tarhonya után le kéne takarni alufóliával és kemecében kellene befejezni a puhítást kb 1 órán át. Azután jönne rá a máj.
Lakótelepi lakásban lakva, gáztűzhellyel rendelkezve (kemence híján) más főzéstechnikát kellett alkalmaznom. Sütőbe rakva próbálkozhattam volna vele, de így elsőre jobbnak gondoltam, ha a tűzhely tetején látom mi történik, hogy alakul.

Legközelebb megpróbálom RŐmerbe és sütőbe. Ha valaki így próbálja ki, kiváncsi vagyok hogyan sikerül!

Tényleg (nem épp könnyű, de) finom, ízes étel, ezért jólesett utána a maradék bor.

Jóétvágyat hozzá!

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-01 14:16   
Aki fogyózni akar, és szereti, bírja epeügyileg a savanyú káposztát, annak ajánlom a következőt:

Savanyú káposzta gusztusosan aprózva (levéből kicsit kinyomható), rá olivaolaj, borsikafű, borsok (szines, és/vagy vegyes, őrölt zöldbors, fokhagymás zöldbors, stb. Vigyázat, bors mániás vagyok, mindenki a maga ízlését kövesse.)
Ilyenkor, új káposzta idején az utánsózás szintén ízlés dolga.
Ezt a keveréket a következőkkel lehet és/vagy alapon variálni: reszelt sárgarépa (káposzta reszelőn), helyes kis savanykás apró alma kockák, az ízesített tofuk bármelyike apró kockában, akár újhagyma vagy póréhagyma karikák, fogyhama granulátum, sajt kockák, zöld olivabogyó szeletelve, főtt cékla kockák (rövidesen aktuális lesz, jön az új szezonja), főtt zeller kockák, párizsi kockák, stb. fantázia szerint és kéznél lévő, passzolható alapanyagból.
Összekeverem, hütőben összeérlelem.
Én ilyesmivel napokig elvagyok!

Más:

Imádom a rántott vagy párizsias módon kisütött, és/vagy alapon a következőkkel sorban rakott virsli vagy párizsi darabkákat, gombát, padlizsánt, cukkinit, sajtot. (Mikor mi van otthon, és mi jut eszembe kirántásilag.)
Ezeket konzerv bébirépa darabkákkal, póré vagy újhagyma karikákkal, csemege uborka darabkákkal módszeresen és egymást váltva díszesen, vagy épp összekevergetve laposkás tálba rakom, rá pedig a következő jön:
Többnyire joghurt, és/vagy tejföl és kefir keverébe, méz édesítésre, esetleg porcukor, só, borsok, citromos olaj, jó néhány kanál kész majonéz. Kicsit édeskés, majonéz ízű, de a joghurttól vagy kefirtől könnyített hideg szósz legyen, bele pedig zselatin jön. Mennyiségek ráérzésre, gyakorlottan eltalálva!
Ha a szószt ráöntöm a rakott vegyes rántott és zöldség keverékre, beteszem a hűtőbe, pár óra múlva az ízek összeérnek és szinte szeletelhető hidegtál ételt kapok. Ennek sem lehet ellenállni, és elég diátásan elkészíthető. Aki a francia konyhát kedveli, annak ízleni fog.

Más:
Töltött pparadicsom (pritamin) paprika (hidegen és melegen is éteti magát!)

4-5 szép, vastag húsú pritamin (paradicsom) paprikához tölteléknek: egy krinolin, vagy ennek megfelelő mennyiségű virsli vagy párizsi darálva, 1-2 főtt tojás reszelve (citrom reszelőn), 1 doboz marhamájkrém, vegeta, kis tejföl, pirosarany (paprika krém), esetleg só, és borsok).
A paprikákat megmosva, kimagozva, lekalapozva olajozott tepsibe, vagy tűzálló tálba teszem, bele a tölteléket, rá a paprika kalapjait, olajjal meglocsolom, csöpp víz is mehet alá. Be a kb. 180 fokos sütőbe. Ha 3/4 részt puha a paprika (figyelni kell, mikor ilyen), rá bacon szalonna szeleteket rakok.
Mire kész, a szalonna nem égett, de kellemesen sült, és tőle az egész, az olajos szaft is ilyen szalonnás füstös ízűvé lesz.
Sütőböl kivéve kicsit nyugodjon le, aztán ehető. Ha kihülve a hűtőbe teszem, később, vagy másnap isteni hidegen is kenyérrel, főleg piritóssal.
Én ezt 20 éve csinálom. Eddig még mindig ízlett mindenkinek.

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-31 10:08   
Ma kaptam e-mailen, még "friss"
Íme 1 igazi magyar különlegesség, az unicumos pulyka
receptje (aki még nem ismeri) )))

Hogyan készítsük el az unikumos pulykát?

1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3. Tegyük a pulykát a süt?be!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a h?fokot 190 süt?re!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1."Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19. Pusztuljunk tásztátum.
20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22. Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!
23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!

 
 pazsuu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-26 06:35   
Emma

Koszi a receptet hamarosan kiprobalom csak a fahejat fogom kihagyni mert azt nem kedvelem.A kompotot kis soval, edeskevel, citom hejaval es levevel valamint 1-2 db.szegfuszeggel keszitem almabol, oszibol es szilvabol nagyon finom. Sue

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-25 16:27   
Juditkám,
ha kedveled a sárgarépa levesek változatait, javaslom kipróbálásra a következőt.Íme a tiédhez hasonló, mégis kicsit más ízhatású ilyen leves.
(Mennyiségeket nem írok, mert gyakorlott és rögtönző típusú háziasszonyok úgy is érzik az arányokat. Én is ösztönös lényként konyházom! )
Vajon apróra darabolt sárgarépát dinsztelünk, majd felöntjük vízzel. Méz, só, bors, curry, és egy narancs leve, meg húsleves kocka kell bele, puhára főzzük az egészet, majd összeturmixoljuk.
(Azért cca. 1/2 kg sárgarépára, kb 1,5-2 liter vízre számolva) három tojássárgáját és citromlevet kell a turmixolt elegybe engedni és kész. A tojásokkal már nem szabad forralni!
Rizsgaluskával különlegesen finom. Ez főtt rizsből, egész tojásból, kis lisztből, vágott petrezselyemből sóval készült massza, amelyet csendesebben logogó vízben kell kifőzni. (Álljon össze, de ne legyen kemény!) Evőkanállal hosszúkás, se kicsi, se nagy, guszta méretű galuskákat célszerű szaggatni.
Lehet, hogy ízlés dolga, de nekem nagyon finom!

 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-23 21:26   
Az Olasz "sugo" vagyis paradicsom martas
Hozzavalok:
20 kg paradicsom szep erett es husos,
2 kg sargarepa
1,5 voroshagyma
egy jo csomo zeller szaraval es levelevel (sedano)
so + szalicil por (tartosito)

Elkeszitese:
Felforraljuk a megtisztitott paradicsomot es apaszirozzuk, ujra feltesszuk forni es hozzaadjuk a voroshagymat a sargarepat es a zellel szarat es levelet mindeszt husdaralon elotte ledaraljuk.
Addig forraljuk amig a habja elfor, elore fellangyositott uvegekbe tesszuk, lecsukjuk es meleg takarok ala tesszuk. Egy ismerosom ajanlotta, hogy az uvegeket egy nagy polystirol dobozba tegyem hiszen szigetelonek hasznaljak a hazepitesben is. Egy jo nagy faladat kibeleltem vele (kb;3 cm vastag a lemez) es mar evek ota azt hasznalom parnak es pokrocok helyett, a tetejet azt lecsukom szallagragasztoval hogy levego ne erje. 4 napnak utanna amikor kinyitom, meg langyossak az uvegek. Pinceben tarolom. Evekik elal.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-14 22:39   
Gyömbéres sárgarépaleves

Hozzávalók:
- 1 kg répa
- 3-4 dl fehérbor
- 3 dl víz
- 4 dl tejszín
- nagyobb darab gyömbér (súlyra nem tudom, ki kell próbálni, hogy mennyi az egyéni ízlésed szerinti optimum)
- só, citromlé,
- 2-3 EK cukor
- 2 EK Soßenbinder*

Eljárás:
Hámozott sárgarépát és gyömbért karikára vágva a borban és vízben puhára főzzük. (Kb. 20 perc) Turmix-szal (Zauberstab) pürírozzuk. Beletesszük a tejszínt, ízlés szerint sót, citromot és cukrot. Nem kell édesnek lenni, a cukor inkább csak neutralizálja a gyömbér kesernyés ízét. Enyhén csípős pikáns dolog.

A színhatás végett vágott kaporral a tetején tálalom. (Jobb helyeken gyalult mandulával adják.)

*Soßenbinder = a német konyha praktikus terméke. Fehér, krumpliliszt/keményítő-tartalmú por, amelyet a forrásban lévő ételbe lehet úgy beletenni, hogy nem csomósodik és nem lesz tőle a dolgoknak rántás íze. Ha nincs ilyen, be lehet habarni egy kanál liszttel, de ez akár el is maradhat, hisz a répapüré elég sűrű.

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó