2020. április 05. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-09 15:10   
2005-08-09 11:21, Ibolya:

Köszi Ibolya, igy eldölt a mi legyen a holnapi ebéd

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-09 11:21   
Tagliatelle zöld olajbogyóval és padlizsánnal

50 dkg tagliatelle vagy spagetti
15 dkg magozott, zöld olajbogyó
1 nagy padlizsán
2 evőkanál olívaolaj
2 összenyomott fokhagymagerezd
1,2 dl citromlé
só, őrölt fekete bors (én bors nélkül szeretem)
2 evőkanál friss aprított petrezselyem
5 dkg reszelt parmezán sajt

A tésztát nagy fazék forró vízben rugalmasra főzzük. Jól lecsepegtetjük, és egy kevés forró olajjal elkeverve visszatesszük az edénybe. Amíg a tészta fő, az olajbogyót felaprítjuk, a padlizsánt apró kockákra vágjuk. Serpenyőben felhevítjük a 2 evőkanál olívaolajat, beletesszük az összenyomott fokhagymát, s fél percig kevergetjük. Hozzáadjuk a padlizsánt, és gyakran kevergetve 6 percig pirítjuk, amíg megpuhul. (Felhasználás előtt besózhatjuk a padlizsánt, hogy a keserű levét kieressze, de nekem még erre sosem volt szükségem, nem érzem keserűnek a padlizsánt.) Hozzáadjuk az olajbogót, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. A mártást a tésztához adjuk, jól összekeverjük. A tésztát előmelegített tányéron, petrezselyemmel sé parmezánnal megszórva tálaljuk.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-03 13:48   
2005-08-03 12:24, OMGI:
-
... hideg vizzel telt fazékba tesszük és addig hagyjuk benne (kb.1 óra), amig feljön a viz tetejére." ...
-
Akkor elmondom, hogy a cseh knédli készül így.

Ha M.o-ra megyünk kocsival, oda-vissza az autóopályán Brünn környékén egy bizonyos benzinkút/étteremnél szoktunk megállni (168-as km), ahol kellemes körülmények között gyors kiszolgálás mellett kitűnő dologokat lehet enni. 3-félét adnak knédlivel:
- pörköltöt
- vadas-marha-szerűséget és
- sűlt disznóhúst
Nálam hangsúly a knédlin. És mert olyan jó, megkérdeztem egyszer a pincérnőt, hogyan készítik. Gondosan felírta a receptet, miközben nehezen tisztáztuk közös nyelv híján, hogy mi a gríz (búzadara). Megkértem, engedjen be a konyhába, hogy megnézhessem.

Tehát: Búzadara, tej, só, élesztő, kelni hagyni, majd cipó alakúra gyúrni és és nem hideg, hanem forró vízben kifőzni. Mint a főtt tésztát. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Vigyázat: a forrás közben az élesztő miatt megduzzad, ezért kisebb legyen a cipó, mint a fazék átmérője. (Pontos mennyiségek, vagyis a recept a konyhában, majd, ha felhoztam az irodába, közlöm.)

Hasonló technológiával készül a délnémetek, osztrákok specialitása is, a "Germknödel".

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-03 12:24   
No itt van a kérdés elásva.
Egy másik könyvben úgy áll, hogy:

..." Egy tiszta asztalkendôt liszttel meghintünk és a tésztát belekötjük, hogy a növekedésre hely maradjon. Fakanál nyelére felfüggesztve, hideg vizzel telt fazékba tesszük és addig hagyjuk benne (kb.1 óra), amig feljön a viz tetejére." !!!!(Az idézetHorváth Ilona szakácskönyvbôl van, de sajnos ebbôl már egy kisérletem kudarcot hozott.

No, most hát akkor mi az igazság?
Lehet, hogy belelógatom, aztán vagy jó lesz, vagy megy a komposztgyûjtôbe.



 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-03 10:22   
2005-08-03 10:09, ubuge:
-
Esetleg melegvíz? Netán göz fölött?

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-03 10:09   
2005-08-03 08:52, OMGI:
-

Idézet: "Attól vízenkullogó, hogy régen egy háziszQttes vászonkendQbe rakták a tésztát és egy tál víz fölé akasztva kelesztették meg.

Én úgy értelmezem, hogy a kelesztés a lényeg, de hogy ezt miért víz fölött csinálták, az már kérdés.

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-03 08:52   
Szóval espa nincs, nem tudok kullogtatni

Más valaki nem ismeri gyakorlatból ezt a receptet?

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-08-02 16:42   
2004-04-02 16:46, espa:
-
VÍZEN KULLOGÓ

50 dkg liszt, (szerintem finomliszt)
2 dkg élesztQ
10 dkg vaj, vagy margarin,
2 tojás,
5 dl tej,
20 dkg nagyszemÜ kristálycukor (de ez nem a
tésztába kell, késQbb!)

A langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztQt a lisztet a vajjal elmorzsoljuk , az összes hozzávalót jól összedolgozzuk,meglisztezzük és duplájára kelesztjük. (Attól vízenkullogó, hogy régen egy háziszQttes vászonkendQbe rakták a tésztát és egy tál víz fölé akasztva kelesztették meg. De már a Mama sem így kelesztette mostanában)
Ha jól megkelt, nyujtódeszkán kinyujtjuk, kiflihez való darabokat vágunk, szilvalekvárt rakunk bele és most forgatjuk bele a kristálycikorba. Megcsavarjuk a kifliket (ez éppen el is maradhat, de így az igazi)és a tepsiben kb 5 cm-re rakjuk egymástól, hogy legyen helyük kelni. Hideg sütQbe rakjuk, hogy még legyen ideje kelni, és rózsaszínüre sütjük.


Espa, figyi!

Most született az elhatározásom, ki akarom próbálni a kis kullogóst, de

a tésztát végülis a vizBE kell lógatni, vagy csak fölé, úgy hogy bele ne érjen. És a víznek hidegnek kell lennie?????
Segíts gyorsan, mert most van "ihletem" a sütéshez.

Köszi


 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-29 00:55   
2005-07-28 15:19, Pompéry Berlin:
-
Judit én is kiprobálom

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-28 16:57   
2005-07-28 15:19, Pompéry Berlin:

Nem is túl komplikált!
Majd egy alkalomra kipróbálom.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-28 15:19   
Francia citromtorta

Hozzávalók:


Tészta
- 150 gr liszt
- 75 gr vaj
- 1/2 kávéskanál só - ne lepődj meg, tényleg ennyi és cukor nélkül!
- 1/2 citromról reszelt citromhéj
- 1/2 pohár víz

Töltelék
- 1 tojás
- 100 gr cukor
- 1/2 citromról reszelt citromhéj (másik fele)
- 1 citrom leve
- 40 gr vaj
- csipetnyi só

Baiser (hab)
2 tojás fehérje
60 gr porcukor
1 csipet só


Eljárás

Tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi vizet bele, amennyit felvesz, majd kb. fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Utána kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott tortaformát Ø 20 cm. (Ez az eredeti adat, az én legkisebb formám Ø 28 cm. Így is nagyon jó volt, csak valószínűleg laposabb, kicsit magasabb „fallal”.) Az alját megszurkáljuk. Begyújtjuk a sütőt.

Habverővel összekeverjük a tojást, cukrot, sót, reszelt citromhéjat és citromlevet, majd a megmelegített folyékony vajat. Az egészet ráöntjük a tésztára és betesszük a sütőbe. 6-7-es fokon avagy 175C-on. 25-30 percig sütjük.

Felverjük a tojáshabot a hozzávalókkal és rákenjük a már majdnem kész citromos tortára, majd kisebb hőmérsékletnél (150C) addig sütjük, amíg arany színű lesz a teteje.


Nem baj, sőt úgy eredeti, ha a tészta pereme magasabb, mint a töltelék.

 
 Emma  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-21 21:32   
Nagyon egyszeru gyumolcsos lepény

Egy tálba beleszórjuk a:
3 bogre lisztet
1 bogre porcukrot
1 bogre tejet
fél bogre olajat
2 egész tojást
1 vanilia cukrot
1 sutoport

Mindezt kimixeljuk, beleontjuk a kikent, kilisztezett tepsibe /ha tomor a tészta ontsunk hozzá még egy kis tejet/ és a tetejére belenyomkodjuk a gyumolcsoket esetleg gyumolcskompótot. Nekem legjobban a barack felelt meg, de lehet bármilyen gyumolcsbol készíteni. A tetejére szórjunk 2 cs.fahéjas cukrot /a kompótra elég 1 csomag/ és sussuk meg. Miután kihult a lepény, megporcukrozzuk.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-17 23:52   
TUCIPATCH UZENETE:



Az olasz konyhabol nem mardhat ki a pardicsom martasos spaghetti, termeszetessen a dietologusok is ezt a finom etelt ajaljak ha valaki fogyokurazni akar. Ne feldjuk el minden attol fugg mennyi olajat hasznalunk az elkeszitesehez.Egy adag pardicsomos spaghettinak a caloria tartalma 350-400 Kcal kozott mozog.
4 szemely reszere;
220 gram szaraz spaghetti, kemnyre fozve
250 gm apro cseresznye pardicsom,
30 gr olajbogyo olaj,
1 gerezd fokhagyma,
1/4 pohar feher Cortese bor
4-5 basilico level
so, bors, reszelt kemeny sajt.

Sos vizben kemnyre fozzuk a tesztat, az olajon megfonnyasztjuk a fokhagymat es azutan eltavolitjuk, a negybe vagott paradicsomokat lassan beleeresztjuk az oljba es megfonnyasztjuk,felontjuk a feher borral. Amikor elparolgott a bor ratesszuk a tesztat megforgatjuk es talals elott sajtal es darbolt basilico levellel mehintsuk. 12 fokos feher Corteze bort szolgalunk hozza.

A kemnyre ragosra fott rizs es teszta elosegiti az emesztest es az enzimek jobb mukodeset. Tehat ne fozzuk el a tesztat es a rizsat.

 
 Margit  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-25 19:25   
Csokikrém-fagyi:

Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg keserű csoki
0,5 liter tejszín
8 dkg porcukor
Lehet kevesebből is készíteni, de nem érdemes, mert hamar elfogy.
A csokit gőz felett felolvasztom, majd kicsit hagyom hűlni.
A tojások sárgáját kikeverem cukorral krémesre, majd felverem a fehérjét keményre.

A csokit hozzákeverem a tojássárgás cukorhoz, majd bele a fehérje, finoman belekeverve.
Ezután felverem a tejszínt és hozzákeverem az előző keverékhez.
Nagyon finom krémet ad ki, amit így is lehet fogyasztani, de még finomabb, ha megfagy és tényleg fagyi lesz belőle.
Mélyhűtőbe kb. 3 órára berakni.
Tejszínhabbal isteni, bár nem fogyókúrás.
Lehet,hogy már ismeritek, de ha nem próbáljátok ki,
mert nagyon fini!

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-23 16:23   
Eper fehercsokiszoszban
4 szemely reszere

1 liter eper
2 kanal cukor
1/2 lime leve
es reszeltheja
A szószhoz:
2 deci tejszin
200 g fehercsoki

Az epreket megpucolni felbevagni majd megszorni a cukorral raönteni a lime levet es reszelt hejat es nagyon elövigyazatosan összekeverni.
1 orat alljon a hutöben .
Közben felfözni a tejszint es beletenni a csokit hogy elolvadjon , hagyni kihulni kicsit es szevirozni
kulon az epret es kulon a szoszt
mennyei isteni edesseg



 
 barabera  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-21 05:56   
Kep hozza a mit fozzek ma topikban van:)


Bekito kiflik ala Stahl:)Ha teszel bele tolteleket akkor ala sunerika:)Az en kedvencem a nutellas:))
2,5 deci tej
12 deka puha vaj
1 csomag szárított élesztő
10 deka cukor
62,5 deka liszt
2 nagy tojás
1 kávéskanálnyi só
Mérsékelt lángon felmelegítem a tejet. Beleöntöm egy nagy tálba vagy a robotgép edényébe, és hozzáadom a vajat. Addig keverem vagy turmixolom, amíg a vaj szét nem olvad. Ekkor félreteszem a keveréket, hogy langyosra hűljön.
Az élesztőt és a cukrot a langyos, vajas tejbe szórom. Hozzáadok 6 evőkanál lisztet, és fakanállal egyenletesen elkavarom, Ezután egyenként beleütöm a tojásokat, és mindegyiket jól eldolgozom. Végül hozzáteszem a sót és még 6 evőkanál lisztet, aztán energikus mozdulatokkal addig gyúrom a tésztát, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ez kézzel legalább 6 percig tart; közepes sebességre kapcsolt dagasztókaros robotgéppel pedig 3 percig.
Miután az előgyúrással megvagyok, hozzáadom a tésztához a maradék lisztet, és addig gyúrom tovább, illetve dolgoztatom a robotgépet, amíg a tészta kissé szilárdabb nem lesz, de még mindig nagyon lágy és sima marad. Ekkor enyhén lisztezett felületre borítom, és kb. 3 perc alatt fényesre dagasztom.
A tésztát egy tálba teszem, leterítem konyharuhával, és meleg helyen kb. 2 óra alatt a kétszeresére kelesztem.
Enyhén belisztezek 2 sütőlemezt vagy 2 nagy tepsit.
A tésztát kiborítom egy jól meglisztezett felületre, két cipóra osztom, és mindkettőt ½ cm vékony, 40 cm átmérőjű körlappá nyújtom. A körlapokat negyedekre vágom, majd minden negyedet további 4-4 keskeny cikkre.
A cikkeket a széles végüktől indítva feltekerem kifliformájúra. A kifliket ezután a lisztezett sütőlemezre helyezem 5 cm távolságra egymástól úgy, hogy a hegyes, kis tésztavégek alulra kerüljenek. Letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen a duplájukra kelesztem őket.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a középső rácson 10-12 perc alatt aranyszínűre sütöm a kifliket.

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-20 19:32   
Ma császármorzsát készitettem, a mazsolát kihagytam és helyiben bodza virágokat szortam. A tegnap bodzavirágokat szedtem, ma meg üvegben raktam, pár nap mulva készen lesz a finom bodzalé.
Image hosted by Photobucket.com

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-08 13:28   
2005-06-07 13:02, bobe:
-
Kesves bobe,
nem a fenyö tobozra gondoltam, hanem a frissen rügyezet fenyö hajtásokrol amit tavaszon lehet szedni. Ezek ma hajtások még „friss“ világos zöld szinüek és nem nagyobbak mind kb. 2-5 cm. Hátha közös erökkel meg lesz a Fenyöszirup receptje.
Bobe, üdvözlöm a barátnödöt.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:02   
A fenyösziruphoz azokat a kis friss tobozkakat kell leszedni amiknek vörös-lilas szine van, a vörösfenyö termeseröl beszelek. Ezeket a tobozokat jo nehany napig vizbe aztatjak ,majd mi ugy egyeztunk a baratnömmel hogy leszurik ezt a levet ahhoz cukort adnak es szirupot föznek belöle. Ne kerdezz mennyiseget mert nem tudok
Erdeklödj te is az en baratnöm csikszeredai esö igy emlekszik .

 
 venus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-02 14:57   
Zeller leves savanyu almàval

Hozzàvalok:

1 evôkanàl vaj
1 gerezd fokhagyma
1 nagy zellergumo
2 savanyu alma
1 zöldsègleves kocka
1/2 liter tej
kevès tejszin
so,bors,szerecsendio
ès 1/2 alma diszitèsre

A vajat megolvasztjuk,beletesszük a prèselt fokhagymàt rôvid ideig pàroljuk. A zellert,almàt meghàmozzuk apro kockakra vàgjuk ès a fokhagymàhoz adjuk,5-10 percig pàroljuk.
Majd felôntjük 1/2tejjel ès 1/2 liter vizzel.
Beletesszük a leves kockàt,soval,borssal,szerecsendioval izesitjük.
Amikor a zeller megfött mixerrel pèpesitjük.Izlès szerint adhatunk hozzà tejszint.
Vèkony szeletekre vàgott almàval diszitjük.

Jo ètvàgyat!

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-31 23:23   
Fenyö szirup
Keresek egy receptet anit gyerekkoromban készitettünk tavaszal köhögés ellen. Fenyö szirupnak neveztük. Tavaszal szedtük a friss fenyö rügyeket és abbol készitettünk télire egy szirupot. Most jutott eszemben hogy jo lenne ujra rügyeket szedni mert most lenne ez aktuális.

Ibolya

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-31 13:51   
Irom azt is , nem veszelyes:
1690kj/450kcal szeletenkent: protein 6,5 g zsir:25 g szenhidrat: 50 g
3-ast kapott tehat nem olyan veszelyes
lehet sovanyturot tenni bele en is azt tettem .

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-31 13:37   
2005-05-30 13:03, bobe:

Hu, de finom lehet
Jó, hogy nem irtad le, mennyi a kalória egy szeletben, igy kimásoltam és kifogom próbákni!

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-30 13:03   
Csokoladetorta malnaval

hozzavalok:
150 g vaj
1 es fel deci viz
2 es fel deci cukor
2 es fel deci liszt
2 evökanál kakao
2 kiskanal sütöpor
2 tojás
70 g sötet csoki legalabb 70%-os

Töltelék:
200g fagyasztott malna
250 g kremturo(kvark, kvarg)
1 es fel deci porcukor
2 deci tejszin

Megolvasztod a vajat a mikroban(full effekt 30 masodperc)
Hozzaadod a vizet. Összekevered a cukrot, lisztet, sütöport és kakaot egy talban. Hozzáadod a vajvizkevereket a tojasokat es jol kikevered sima péppe. Egy tortaformat vajazol lisztezel beleteszed a pépet.
A sütö also felen sütöd 175 fokon 30 percet. Közben felbarabolod a csokit( en megreszeltem a durva reszelön). Raszorod a keszre sült tortara majd hagyod a tortat kihülni. Mikor kihült 3 lapra vagod.
Olvaszd meg a malnat a mikroban majd tedd egy szüröbe csorogjon le a leve. Keverd össze a turot, porcukrot es a tejszint, majd mixerrel keverd kemeny krémmé. Mikor kész forgasd bele a malnat elövigyazatosan . Osszad el a kremet ketfele es töltsed meg a tortat.
Tedd a hütöbe egy orára

Jo etvagyat
mennyei finom

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-22 14:52   
A bajai halászlé

A bajai halászlé elkészítésének legfontosabb ismérve, hogy hagyományosan férfiak főzik és mindegyikük büszke saját levére. Nagy bátorság, tehát egy lehetséges receptet adni, mert mindenki a sajátjára esküszik és a másikét legyinti.

Talán legjobb tanács, ha úgy kezdem, mielőtt bárki is kipróbálná a receptet, jöjjön el Bajára - mondjuk a halászlé ünnepére - és személyesen ízlelje meg!

Hozzávalók egy halászléhez:

1kg halhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
1 púpozott kanál finomra ötölt paprika

cseresznyepaprika
1,2 liter víz
személyenként 10dkg (lehetőleg házi készítésű) halászlétészta

A bajai halászlét:

bográcsban kell elkészíteni, mint sok más magyaros ételt;
ha lehet, szabad tűzön, ugyanis a füst még kellemesebbé teszi az ízét;
a hal kizárólag édesvízi hal lehet, és mindenképpen többféle, a ponty a legfontosabb, e nélkül nem lehet halászlevet főzni;
ezenkívül a halászlé annál jobb, minél egyszerűbben készíti ember, azaz a bográcsba minden alkotóelemet belerakunk, felöntjük vízzel, és mikor a víz felforrt, belerakjuk a paprikát, jó húsz perccel ezután már készen is van;
a halászlé elengedhetetlen tartozéka még a méregerős cseresznyepaprika és a gyufaszál vastagságú 10 tojásos házi tészta.
Mások szerint a halászlé főzése közben nem kell figyelni az időt, ugyanis ha az ember tízpercenként megiszik egy kisfröccsöt, akkor úgy a negyedik után kell a paprikát beletenni a lébe, és úgy a hatodik hetedik táján már lehet tálalni az ételt. Utána el lehet kezdeni borozgatni.


_________________
üdv:bovi

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-11 11:32   
Kevésbé ismert a Borgia Kávé. Ha kedvünk van valami könös finom kávérra, nemesithetjük narancshéjal. Több változatban ittam Borgia Kávét, de én még narancs Likört és Fahajat hozzáteszek. Probáljátok ti is ezt a finom exotikus kávét.
Image hosted by Photobucket.com
Itt az én privát “Borgia Kávé” változata:

Forró csokoládé + presszókávé azonos arányban
Narancs Likör, Fahéj
Tejszinhabbal koronázva melyet
Narancshéjreszelékkel megszorjuk

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-05 20:49   
Spárga

Ha nem használjuk fel aznap a spárgát, vizes ruhába göngyölve néhány napig tarthatjuk a hütöben. Tisztítás elött fél órára áztassuk hideg vízbe, könnyebb hámozni. A talpáról kb 2 cm-t vágjunk le.

A receptek 4 személyre szólnak

1) Spárga füstölt sonkával és narancsszósszal .... föétel
2 kg fehér spárga
1 evökanál olivaolaj
150 gram vékony csíkokra vágott sonka
2 tasak Knorr-spárgaszósz
150 ml narancslé
1 narancs
pár szál friss bazsalikom
Fözd meg a megtisztított spárgát “haraphatóra” , csöpögtesd le.
Forrósítsd meg az olajat, süsd meg benne hirtelen a sonkát.
Reszelj le egy evökanálnyi narancshéjat.
Készítsd el a szószt az elöírás szerint.
Lassan keverd hozzá a narancslevet és héjat, közben fözd tovább kb 2 percig.
Tálaláskor a spárgára szórd a sonkát, öntsd le a szósszal, díszitsd a bazsalikommal.


2) Lepényhalrolád lazaccal és spárgával..... föétel
12 fehér spárga kb. 500 gr
8 szelet lepényhalfilé
3-5 evökanál finomra vágott kapor
4 szelet füstölt lazac kb. 100 gr
fél halleveskocka
1 dl tejföl – créme fraiche
1 teáskanál mustár 2 evökanál száraz sherry
só, bors
A megtisztított spárgákat félbevágjuk, a spárgahéjat fél liter forrásban lévö vízbe dobjuk, 10 perc múlva leszürjük a spárgalét és ebben fözzük a spárgát 5 percig. Kiolajozunk egy tüzálló tálat. A lepényhalat deszkára tesszük a sima felével lefelé, sózzuk-borsozzuk, kaprot szórunk rá, ere jön fél szelet lazac majd 3 spárgadarab. Fölcsavarjuk, fogpiszkálóval megtüzzük, vagy cérnával átkötjük. A kész tekercseket a tálba tesszük. A visszamaradt spárgalében fölolvasztjuk a hallékockát, belekeverjük a tejfölt, mustárt, sherryt, maradék kaprot, majd megöntözzük vele a halat. 15 percre a forró sütöbe tesszük. Föttkrumplival tálaljuk.

3) Spárgafalatkák aperitifhez ....elöétel
4 zöld spárga
1 kis mozzarella
4 szelet füstölt sonka
4 zsályalevél
A zöld spárgát általában nem kell hámozni, és hamarabb megfö, mint a fehér. Mikor kész,
papírtörölközön le kell szárítani. A sonkára jön egy szelet mozzarella, arra a kettévágott spárga,
a zsályával díszítjük.

4) Spárgás rizottó lazaccal és garnélával ..... föétel
300 gr spárga (zöld és fehér) külön fözve és darabolva
200 gr lazacfilé dobókockányi darabokra vágva
1 cukkini (courgette) héjastól kockára vágva
2 evökanál olivaolaj
300 gr rizottórizs
1 hagyma megtisztítva, apróra vágva
másfél liter hallé (kockából)
1 evökanál finomra vágott petrezselyem
200 gr fött garnéla
20 gr vaj
Egy nagyobb serpenyöben megforrósítjuk az olajat, üvegesre piritjuk benne a hagymát, majd a rizst sütjük pár percig, lassan öntve hozzá a halléböl. 15 percig lassú tüzön fözzük, majd hozzáadjuk a cukkinit és a petrezselymet. Mikor már minden kész, akkor adjuk hozzá a lazacot és a spárgát, óvatosan keverjük össze, szórjuk a tetejére a garnélát és morzsoljuk rá a vajat.
Friss zöldsaláta illik mellé

_________________
poe

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-04 21:10   
Paul franciasalátája


1/2 kiló fejtett zöldborsó - lehet fagyasztott is, de akkor nem teljesen kiolvadva,
1 nagy zeller-szára felapritva,
1/4 kg. eper negyedekre vágva,
izlés szerint kapor, 1 bögre joghurt és egy kevés majonéz.
Mindezt lazán össze kell keverni, és legalább egy órát hüteni.


 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-28 17:03   
Gyerekkorom kedvenc nyalánsága a Madártej volt, még most is nosztalgiával fogyasztunk, ezt a kitűnő tojáskrémbõl készült magyar desszertkülönlegességet. A férjem is imádja

Image hosted by Photobucket.com MADÁRTEJ

1,5 liter Tej
6 Tojás
15 dkg Cukor
Liszt
Vanília


A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral - verj kemény habot. A tej felét forrald fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már "megszilárdult", óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre. Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. ( ! kevergetést nem lehet abbahagyni, és nem szabad a krémet felforralni ! ) Akkor húzd félre, szedd ki belőle a vaníliát, hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be.


Verset is találtam a Madártejröl: http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=IRODALOM0312&article=2003-0324-1229-30WEXH

P.S. Elkészitetétek már a Marhahús salátát amit 2005-03-11 15:53 kor küldtem? Tényleg mindenkinek ajánlom, nagyon finom!

 
 barabera  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-21 13:50   
Csirke husos krumpli gomboc(maradek porkolt hasznositasahoz kivalo)
Hozzavalok:

-40 deka burgonya
-20 deka liszt
-1 tojas
-1 pohar tejfol
-so
-maradek csirke porkolt(esetleg egy nagyobb mellbol keszitunk egy gyors porkoltet)

Elkeszitese:A burgonyat megfozzuk ,attorjuk,soval izesitjuk,majd a lisztet tojast hozzakeverve keszre gyurjuk.Amig pihen a teszta,addig a porkoltet kicsontozzuk,a hust aprpra vagjuk,vagy ledaraljuk.A porkolt szaftot a tejfolos habarassal besuritjuk.A burgonya tesztat elnyujtjuk kb felcenti vastagra,majd negyzetekre vagjuk.Mindegyik lap kozepere halmozunk a huspepbol,majd gombocokka formazzuk es lobogo sos vizbe kifozzuk.A vizbol kiszedve elomelegitett talra rakjuk a tejfolos martassal meglocsoljuk.Paprika es paradicsom karikakkal diszitve talaljuk

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó