2020. november 27. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-10 21:21   
Köménymagos-sajtos pogácsa

liszt 25 dkg
vaj 12 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
reszelt sajt 12 dkg
tejföl 1 dl
szerecsendió
köménymag
pirospaprika
őrölt bors, só

Elkészítése:
Az átszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megsózzuk, őrölt borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáteszünk egy egész tojást, egy tojássárgáját, a reszelt sajtot és annyi tejfölt, hogy összegyúrva közepes keménységű tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyen egy órát pihentetjük, közben kétszer kinyújtjuk és meghajtogatjuk. Végül kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a kés fokával berácsozzuk a tetejét és kisebb pogácsákat szaggatunk ki belőle. Sütőlemezre tesszük, felvert tojással megkenjük, köménymaggal és kevés pirospaprikával megszórjuk. Közepesen meleg sütőben megsütjük.

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-10 13:23   
Kedves fözöcskélök,
Mi történt a "Család, szabadidő, életmód, környezetünk >> Magyar konyha" topikjával. El lett felejtve?

 
 barabera  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 21:59   
en is hozok egty receptet.Jo regen keszitetem mar ilyet,de azt hiszem a valamelyik nap megcsinalom ujra:

gongyolt sertes szelet:
Hozzavalok:

4 szelet serteshus

-1/2 fej hagyma

-2 szelet szalonna

-3 tojas

-tejfol

-reszelt sajt

Elkeszitese:

A sertes szeleteket kikloffoljuk,soval ,borsal izesitjuk.A hagymat felkockazzuk a szalonnat is,majd keves zsiradekon elobb a szalonat piritjuk meg,majd radobjuk es uvegesre paroljuk a hagymat is.Hozzakeverunk 3 felvert tojast,majd lagyra sutjuk.(vigyazat ne szaritsuk ki a tojast,mert meg sutni fogjuk kesobb)

Ebbol a szalonnas-hagymas tojas rantottabol helyezunk kis halmot mindegyik hus szelet szelere.majd feltekerjuk,ugy hogy elobb vegeit behajtjuk,igy nem fog kifolyni a toltelek.Ezutan kiolajozott tuzallo talba szepen sorba leteszem a hustekercseket,foliaval letakarom es sutom.Mielott teljesen elkeszulne egy doboz tejfolele meglocsolom,reszelt sajtal megszorom es keszre sutom.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 20:18   
2005-02-07 20:09, rigojanos:
-
Es akkor ugy remeg a villan?

Remeg "mint a kocsonya Miskolcon" -

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 20:09   
2005-02-07 20:03, Valeria:
-
Es akkor ugy remeg a villan?

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 20:03   
2005-02-07 19:56, rigojanos:
-
Ezt kanallal kell enni?

Nem kedves Foszerkeszto asszony, mivel a le "megkocsonyasodik" (lasd: k o c s o n y a), ezert kessel es villaval kell fogyasztani a Mary altal javasolt ecetes hagymaszeletekkel a tetejen.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 19:56   
2005-02-06 20:29, Valeria:
-
Ezt kanallal kell enni?

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 19:49   
A Valéria kocsonyareceptjéhez füzném hozzá: a kocsonya mellé lehet vékonyra szelelt lila (vagy más) hagymát adni és lehet ecettel is locsolgatni (mindenki magának). Állítólag jó a koleszterin ellen, égeti a zsírt.
 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 22:27   
2005-02-06 20:29, Valeria:
-
Jövöhéten kiprobálom, biztosan sikeres lesz. Valeria, köszönöm a receptet .

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 20:29   
A multban emlitettem, hogy mennyire ennek mar kocsonyat. Meg is csinaltam a lenti recept szerint:

SERTESKOCSONYA

1 kg. Kocsonyahus (fej, lab, farok, borke)
20 dkg. Nyers fustolt hus
egy kis fej voroshagyma
ket gerezd fokhagyma
egy kaveskanal so
nehany szem egesz bors
½ cseresznyepaprika
1 szal sargarepa

A kocsonyahust nagyon jol megtisztitjuk, leperzseljuk, kefevel tisztara mossuk es lobogva fovo vizzel leforrazzuk. Nehany percnyi allas utan a vizet leontjuk, es kb. 2.5 l. hideg vizben feltesszuk foni. Ha felforrt, leszedjuk a habjat, es belerakjuk a megtisztitott, de egybe hagyott voroshagymat es fokhagymat, szemes borsot, egy darabka cseresznye paprikat es a szal sargarepat.

Addig fozzuk, amig a hus olyan puha nem lesz, hogy a csontrol konnyeden levalik. Ekkor a hust kivesszuk es kicsontozzuk. A levet lezsirozzuk, majd egy szurore vagy szitara helyezett szuroruhan (tullon) atszurjuk (en ilyenkor szoktam 4 durvara tort fokhagymat a szitaba tenni, es azon atszurni, hogy friss fokhagymaize legyen a lenek) A kicsontozott hust porcelan vagy uvegtalkakba egyenletesen elosztjuk es az atszurt, langyos, kocsonyalevet raontjuk. Hideg helyre tesszuk ahol nehany ora alatt megdermed.

Talalaskor a tetejet beszorhatjuk pirospaprikaval.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-04 23:01   
Kedves Ibolya, a recept ma kipróbálva, a család jóllakva és mindenki megelégedve! Nem maradt egy morzsa sem, pedig hús sincs a Kaiserschmarrn-ben. Köszi!
 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-04 22:09   
A férjem olaszosan fözött ma.
Borjúszelet-tekercs
Hozzávalók: borjúszeletek (marhahússzeletek), zsír vagy olaj, bor, víz, vagy sűrített paradicsom erősen hígítva.
A húst hosszúkás mintegy 8 cm hosszú, 4 cm széles darabokra vágjuk. Ezeket a csíkokat a következőképpen töltjük meg:
Sertéssült és sült csirke, füstölt sonka és sonkaszalonna maradékait összedolgozzuk egy darabka fokhagymával és majoránnával, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ehhez jön azonos mennyiségű, tejbe áztatott fehér kenyér, egy-két tojássárgája, reszelt parmezánsajt.
A hússzeletekbe belegöngyöljük a tölteléket (cérnával átkötve "tekercselve" vagy fogpiszkálóval átszúrva), majd lapos cseréptálba tesszük, ahol már várja a zsír vagy az olaj. A megpirított involtini, a tekercsek nyakon öntendők borral, majd ha ez elpárolgott, vizet, esetleg erősen hígítva sűrített paradicsomot töltünk rájuk, így puhára párolódnak.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-03 08:16   
2005-01-31 13:47, Ibolya:

és ird meg hogy hogy izlett.

Fincsi volt, már mindig igy fogom ezentúl késziteni.
Köszi mégegyszer!


 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-01 20:06   

Póréhagymás krumplileves


Hozzávalók:
1 póréhagyma,
kb. 70 dkg burgonya,
vaj,
2 evőkanál tejföl,
só,
bors,
szerecsendió

Elkészítés: A póréhagymát karikákra vágjuk, kis vajon megpároljuk. Rádobjuk a kisebb kockákra vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Megsózzuk, és (lehetőleg frissen) őrölt borssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Mikor a krumpli megfőtt, egy kisebb adagot (kb. 3-4 evőkanálnyit) kiveszünk a levesből, és villával összetörjük. A tört krumplit a tejföllel elvegyítjük, és a leveshez keverjük. Forraljuk még kb. 2 percig, és már kész is.




 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-31 18:44   
2005-01-31 18:35, liz:
-
Mogyoro! ha csinalod a bundas kenyeret a tojasba reszelj egy pici sajtot!!!!!
Fenomenalis igy!!!!!!!!



jóóó!
még van egy kis trappistám

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-31 18:37   
2005-01-31 18:35, liz:
-
A német hagyomány (Armer Ritter) szerint ezt lekvárral, édesen szokták enni.

 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-31 18:35   
Mogyoro! ha csinalod a bundas kenyeret a tojasba reszelj egy pici sajtot!!!!!
Fenomenalis igy!!!!!!!!

 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-31 15:02   
én darával ismerem...
Horváth Ilona szakácskönyvében is úgy van.
de ha jó anélkül is, akkor örülök és kipróbálom valamikor

uram most meg bundás kenyeret rendelt

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-31 14:45   
2005-01-31 13:47, Ibolya:

Persze, hogy ismertem eddig is a császármorzsát, de nem ilyen "gazdagon"
Elhalasztottam szerdára, mivel párom is kér belöle. Ma csak 2 tükörtojást ettem császárfözelékkel (sárgarépa, karfiol, brokoli) holnap fánkot sütök a farsang tiszteletére
Különben, én is még Bayernben élek, a legészakibb csücskében.

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-31 13:47   
2005-01-31 09:48, bovi:
-
a "Kaiserschmarrn" Császármorzsa, Délnémetországban (Bajorórszágban) és Ausztriában nagyon ismert.
Jó étvágyat kivánok, és ird meg hogy hogy izlett.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-31 09:48   
2005-01-30 22:14, Ibolya:

Ez olyan jól néz ki, hogy ma ezt fogok ebédelni, mivel a páromnak van tehnapi maradék!
Köszi, igy nagyon guszta a képen!

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-30 22:14   
Salzburgban, Ausztriában voltunk a hétvégén, egy rendkivül érdekes elöadáson: "Toujours Mozart" ahol Vashegyi György karmesterrel a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar is fellépett. Böveben majd irok erröl. Vasárnap este meg mikor már haza érkeztünk ugyan egy Osztrák finomsággal fejeztük be. Probáljátok ti is ki, nem nehéz elkészitteni.

Császármorzsa = Kaiserschmarrn

25 dkg liszt,
4 tojás,
4 dl tej,
csipetnyi só,
5 dkg cukor,
3 ek olaj,
1 tk reszelt citromhéj,
5 dkg mazsola,
1 cs vaniliáscukor,
2 cl rum.

A mazsolát a rumban áztatom 2-3 órára (elég 1/2 óra is). A lisztet egy tálba szitálom. Egy habverõvel belekeverem a tejet, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, tovább verem és ovatosan a tojásos tésztába keverem. Egy nagy serpenyõben margarint vagy vajat hevítek, és beleöntöm a tésztát. A smarnit addig sütöm, míg az alja meg nem pirul. Ekkor megfordítom és a másik felét sütöm meg. Villával kisebb darabokra szaggatom, egy kiolajozott serpenyõbe teszem, összekeverem a mazsolával és forrón tálalom. Porcukorral meghinteni
Málnaszörppel vagy almapürével tálalom.
U.I. Én mielött a tésztát megfordittom, a mazsolát már a serpenyöben rá szorom

 
 fezsu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-30 15:43   
Irok be 3 kenyerreceptet, hatha valakinek megtetszik. Ezeken kivül van meg receptem cukkinis ill. sörör-mustaros kenyerre is, ha valakit majd esetleg ez is erdekelne, szoljatok.
Napraforgómagos kenyér

Hozzávalók: 60 dkg tönkölybúzaliszt (lehet tönkölybúzát frissen őrölni is pl. tiszta kávédarálóban), 1 kocka élesztő, 400-450 ml langyos író, 1 evőkanál só, 15 dkg napraforgómag, kevés őrölt koriander

Elkészítés: a napraforgómagot olaj nélkül egy serpenyőben illatosra pirítani; az élesztőt a langyos íróba morzsolni, állni hagyni; a liszt közepébe beleönteni a már megkelt élesztőt, többi hozzávalót is belekeverni kivéve a napraforgómagot. 20 percig kelni hagyni. Csak ezután belerakni a már kihűlt magot, beledolgozni, majd egy kilisztezett tálban megint 20 percig kelni hagyni. A tálból kifordítani egy tepsire, esetleg cipó alkúvá formálni; sütöben 175 C°-on kb. 50-60 percig sütni. A sütőbe a sütés előtt egy kis tűzálló edénykében vizet tenni.

Parasztkenyér

Hozzávalók: 1 kg rozsliszt, 1kg búzaliszt, 1 kocka élesztő, 0,25 l víz, 0,75 l író; 3-4 evőkanál só, ízlés szerint: koriander, kömény, szárított édeskömény (ezeket ki is lehet hagyni)

Elkészítés: a liszteket összeszitálni, kb. 0,25 l írót a liszttel elkeverni és 1 éjszakán át szobahőmérsékleten állni hagyni; másnap a 0,5 l langyos írót és a 0,25 l vizet összekeverni az elmorzsolt élesztővel, kelni hagyni; majd a tésztához adni + a fűszereket is, jól összegyúrni, kenyérformára formálni. Egy tűvel többször beleszúrni és lefedve 1 órát kelni hagyni. 175 C°-on kb. 1 ½ órát sütni. A sütőbe a sütés előtt egy kis tűzálló edénykében vizet tenni.

Hagymás rozskenyér

Hozzávalók: 250 ml víz, 1 ½ evőkanál növényi olaj, 1 ½ ek. cukor, 1 ½ kk. só, 1 ek. szárított kapor, 1 ek. szárított hagyma (lehet hagymát barnára is pirítani, kihűlni hagyni), 3 ek. kukoricaliszt, 25 dkg búzaliszt, 25,5 dkg rozsliszt, 1 ek. élesztő

Elkészítés: a cukrot az élesztővel a langyos vízben feloldani, kelni hagyni; a liszteket összeszitálni, beleönteni a már megkelt élesztőt, jól összegyúrni; majd összekeverni a többi hozzávalóval; letakarva szobahőmérsékleten 1-2 órát állni hagyni. 180 C°-on 40 percig sütni. A sütőbe a sütés előtt egy kis tűzálló edénykében vizet tenni.

A kenyereket lehet kenyérsütőgépben is sütni; de lehet a tésztát cipó alakúra formálni és tepsin sütni, vagy egy lasange-, őzgerincformába rakni, esetleg egy üres pléh kávés vagy egyéb doboz is megteszi. Sok sikert mindenkinek !!


_________________
fezsu

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-30 13:07   
2005-01-30 12:56, poesje:
-
Görög gomba
Eztetet kifogom én is próbáli

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-30 13:02   
2005-01-30 12:56, poesje:
-


 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-30 12:56   
Görög gomba

50 dkg apró csiperke
2 citrom
3 evőkanál fehérbor
só, csipetnyi cukor
1 csokor zöldfűszer (petrezselyem, kapor, zeller, metélőhagyma , bazsalikom apróra vágva )
10 szem koriander
10 szem feketebors
3 evökanál olaj

2,5 deci vizet a borral és a citromok kicsavart levével összekeverünk, hozzáadjuk az összes füszert, 5 percig forraljuk, beledobjuk a megtisztított gombát, ráöntjük az olajat, és fedö alatt pár percig pároljuk.
Leszűrve hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

_________________
poesje

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-26 18:30   
Rakott karaj:vékonyra klopfoljuk a karajszeleteket,sózzuk,borsozzuk,majd paprikás lisztbe forgatjuk.

vajjal kikent tűzálló tálba lerakjuk,bőven meghintjük reszelt sajttal,még egy sor hús,majd sajt.
Ráöntünk 2 dl tejfölt,mérsékelt tűzön sütjük,míg be nem issza a tejfölt.

köretnek b.püré,és 2 nagy hagymát vastagabbra szeletelek,karikára,lisztbe forgatom,olajban pirosra sütöm.

Jó étvágyat!
_________________
:zita

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-26 15:56   
2005-01-26 14:07, Em:

Emi, ha az adag negyed részét eszed, akkor nem fogsz hizni töle, ugyanis ez 4 személyre szól!

 
 Em  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-26 14:07   
bovi!

Nem nagyon hizlal mert ha nem én is ki probálom le is irtam.
_________________
Em

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-26 13:59   
2005-01-26 13:29, bobe:
-
es tejfölt löccsintunk be a sütöbe

Radikális recept, Böbe néni!

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó