2020. január 24. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-29 23:34   
Tisztelettel kérem a hölgyeket, hogy ide - mint azt a rovat címe egyértelműen diktálja - valóban csak a recepteket írjuk. Egyéb vonatkozó csevelyre ott van a "Mit föztünk ma? Mit fözzünk holnap?" rokon rovat. A receptekre kíváncsiak nevében köszönöm az önfegyelmet.
 
 Finekur  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-29 23:22   
Kedves mindenki!
Koszonom szepen a receptet es az otleteket. Igyekszem mindent megvalositani, holnap hozzalatok!!!
Igerem, beszamolok a sikerrol, a bukast azt inkabb eltitkolnam....

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-29 22:28   
2004-12-29 21:08, mogyoro80:
-
Eszti,

én sem álltitottam át soha a billentyüzetemet, nekem Swiss-German (német-svájci)-ra van téve mert azzal jön pár ékezet, ami nem jön, mint az á betü, azt megoldom a numeric pad-on Ctrl+0225-el. A tasztaturán a francia à-betü van. Ha sietek, akkor emailben azt használom. Igy tudok németül, angolul és magyarul irni.

Mivel sokan teljesen ékezet nélkül irnak, szerintem semmi baj!

 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-29 21:12   
2004-12-29 01:05, andi_usa:


"de jo Neked, hogy mindent férjed készit! "

igen, ketseg kivül. de vajh igy marad-e mindig??? amugy nem mindent. söt, az utobbi idöben egyältalän nem jutott ideje fözesre - biztos ezt akarta bepotolni valami naggyal


 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-29 21:08   
2004-12-28 23:34, maber:


szia Maber,

nem haragszom, de nem is ällok ät. ezert meg te ne haragudj! ugyse irok sokat. ha receptet irok, isti-bizti, ekezetekkel irom majd!! addig meg nem vacakolok - ismerem a megoldäst es sok bajom volt vele: emilekben kriksz-krakszok, szakdogämban meg forditgathattam ät az ekezeteket. szoval inkäbb nem, hiäba lenne itt a mon-on o.k.! es nem is ällitom ät magyarra a billentyüzetet, mert akkor meg nemetül nem tudok ä-t irni... szoval ennyi.
csok


 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-29 01:05   
2004-12-28 22:47, mogyoro80:
-
Kedves Eszti,

de jo Neked, hogy mindent férjed készit! Én igyekszem néha rásozni a kinti grillirozást, de szerinte éppen olyan jo lessz az én benti elekromos bordás Krups sütömmel.

Los Angeles közelében élek magyar férjemmel.

 
 maber  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 23:34   
2004-12-28 22:47, mogyoro80:
-

Szia mogyoro80,

remélem nem haragszol meg, de ha jó látom a német billentyzetet használod mint én.Az á,é,ó,í,ú betükre van egy egyszerü megoldás.Mielött a betüt leírod az ß mellett jobbra van egy gomb a két vesszövel ´ ha azt leütöd utána a betüt amit irni akarsz akkor husszú lesz belöle.Csak az ö és az ü nem müködik így.Mégegyszer elnézést az off-ért

maber

 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:47   
2004-12-28 22:37, andi_usa:

Kedves Andi,

köszi a tippet a räccsal - de asszem a libasütes ezen elsö is dicsö siker utän a ferjem privilegiuma marad Es ö aztän meg krumplit hämozni se enged, ha ö föz, nemhogy räcsozäst a libänäl!!!
egyebkent minden reszlehajläs nelkül, tenyleg isteni lett es mivel ket körben csinälja(jäk), nagy adag zsirt leszednek a lehütes utän, szoval csökken a lelkifurdaläs-faktor!

"Nekem van itthon, de én mindig is szerettem a különleges füszereket."


megkerdezhetem, hol van az az itthon? olvasgattam mär töled sok iromänyt, de keverem a szezont a fazonnal - remlik, mintha nem usa lenne...??

puszi

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:37   
2004-12-28 22:26, mogyoro80:
-
Kedves Eszti,

nagyon szivesen. Én is ugy tudom hogy föleg német divat a libát ezzel füszerezni, amint olvastam, elösegiti az emésztést is, a liba zsirossága miatt tartják jonak. Nekem van itthon, de én mindig is szerettem a különleges füszereket.

A többi füszer csak javaslat volt azon a magyar weblapon.

Szerintem ki kell probálni és ami a legjobban izlik, azt használni a jövöben.

Ami a zsirtalanitást illeti, az egyik (németül irt) szakácskönyvem az ajánlja, hogy az ember süsse rácson, alatta legyen a tepsi amibe lefolyik a zsiradék hogy ne szivja ujra fel a liba vagy a kacsa.




 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:26   
2004-12-28 22:19, andi_usa:

kedves andi!

neked is köszönet!

"libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya."

ööö... ez egy recept-tipp vagy variäciok?
en is sokfüszeres koszton nöttem fel es ugy is fözök, ezert furcsälom is, hogy a nemetek (az ältalam ismertek) kizärolag ezzel a fekete üröm cuccal füszerezik a libucit, semmi mässal! jooo, so, bors, meg a vizbe alma es hagyma, plusz esetleg mezzel kenegetni, de zöldfüszerek közül semmi egyebet nem hasznälnak!!! es izes lesz!!!

szoval induljon egy liba-rovat!?!?

puszik

 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:21   
2004-12-28 22:13, bobe:

kedves bobe!

le vagyok nyügözve!! köszönöm!!



 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:19   
2004-12-28 22:02, mogyoro80:
-
Fekete üröm = Artemisia vulgaris.

http://mimi.hu/gasztro/fekete_urom.html

libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya."

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:13   
Kedves Mogyoro :
latinul: Artemisia vulgaris; magyarul fekete üröm ; sose hallottam rola.
itt egy link rola:
http://www.gudjons.com/Mittel/Artemisia-vulg.html

 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:02   
szep jo estet minden kedves fözöcskezös Mon-tagnak!

lenne egy kerdesem, amire erzesem szerint elsösorban a vilägot lätott es tapasztalt Pompery Judit fog tudni välaszt adni - de talän nemettudäs nelküli häziasszonyok is tudjäk... en meg kezdö vagyok

szoval mi az a beifuß-füszer, amivel a libät töltik??? nem talältam a szotärban es nem is lättam meg soha ezelött. kislevelü, kicsiket a kakkukfüre emlekeztet, relative vastag es hosszu szära van.

segitsegeteket elöre is köszönöm

u.i.: ifju ferjem-uram belevägott elete elsö libasütesebe es a tokläszoktol eltekintve jobbat alkotott, mint az anyja!!!

egeszsegünkre!

puszik

eszti (berlinböl)

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 22:01   
2004-12-28 21:18, rigojanos:
-
Meg mindig az a konkluzio, hogy magyarul a legegyszerubb
-
Aki tud németül és angolul, annak viszont roppant szorakoztato.

Most scannoltam: Romváry Vilmos, Füszerek Könyve, Budapest 1979



Ezek szerint a magyarok is használják savanyu káposztába.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 21:23   

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 21:18   
2004-12-28 21:12, andi_usa:
-
Ez annyira jo angolsaggal van, hogy akar uzbegul is lehetne. Meg mindig az a konkluzio, hogy magyarul a legegyszerubb

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 21:12   
2004-12-28 21:03, bobe:
-
Itt az Internet forditás németröl angolra:

http://world.altavista.com/tr

sauerkraut is made of white Kohl. The white Kohl is planed finely and filled into a stoneware container (barrel), lagenweise. In the spans with salt, wacholderbeeren, Dill and Estragonzweigen one peppers. The herb is in-rammed, so that no gaps develop, then stands left. In the first 8 to 14 days the foam fermentation develops. The slimy layer is taxed away. While the next 4 weeks forms the milchsaeuregaerung, afterwards that knows sauerkraut is used."

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 21:03   
Biztosan erdekes amit belinkeltel de talan olyan nyelven amin beszelek: romanul svedul angolul esetleg magyarul igy is tudok egy keveset . Igen es oroszul olvasok de nem beszelek tehat ezeken a nyelveken mert nemetul nem irok beszelek söt egy arva szot sem ertek
peldaul igy mert igy ertem:
http://www.gnavi.co.jp/world/europe/stockholm/w339005/menu.htm

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 20:58   
2004-12-28 20:52, bobe:
-
En nem tudom ennek az izet elkepzelni
-
http://www.mediatime.ch/gemuese/sauerkra.htm

Svájcban készitik a savanyu káposztát ugy.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 20:52   
2004-12-28 02:14, andi_usa:
-
2004-12-28 01:04, fellegvar:
-
Én annyi külömbséggel másképpen készitem itt, hogy teszek a savanyu káposztához 1 babérlevelet és egy pupozott kanál boroka bogyot is ami nem jön az itteni savanyu káposztában, és fözéshez teszek bele füstölt hust is, vagy azt a füstölt tarko csontot amit árulnak itt (smoked pork neck bones), vagy a fürstölt csülköt, de ha egyik sincs itthon, akkor egy kis szalonnát.

Lehet hogy ez nem erdélyi recept.
-
Hat az egyszer biztos - Miert kellene a savanyukaposztahoz tenni baberlevelet meg boroka bogyot? Vadhusbol keszited? A fustölt tarja vagy egy boka nem rossz bele de nem boroka bogyoval kombinalva . En nem tudom ennek az izet elkepzelni

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 20:25   
2004-12-28 20:13, fellegvar:
-
Én mult honapban készitettem, nem ünnepi alkalomra.


 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 20:13   
2004-12-28 18:15, Valeria:
Remelem, hogy jo lesz. Eddig mindeg az volt, miert ne lenne most jo?
_________
A toltott kaposzta MINDIG jo ! En minden honapban megtudnam enni , ha van unnep , ha nincs .

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 18:15   
En ma mar elkeszitettem a szilveszteri toltottkaposztat a gyerekeimnel. Tegnap meglatogattuk a clevelandi West Side Marketet, ahol kaphato savanyitott kaposztafej es savanyu kaposzta. Vettem egy fel kilo fustolt tarjat is, felet beledaraltam a toltelekbe es a masik felet meg a kaposzta aljara tettem a toltelekekkel egyutt. Remelem, hogy jo lesz. Eddig mindeg az volt, miert ne lenne most jo?
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 08:21   
2004-12-28 02:35, fellegvar:
-
Most én is kedvet kaptam, csinálok szilveszterre.

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 02:35   
2004-12-28 02:14, andi_usa:
teszek bele füstölt hust is
______
Erdelyben is szokas fustolt hust tenni az aljara , sot regebben bele is daraltam egy keveset , de az utobbi evekben kihagytam belole .

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 02:14   
2004-12-28 01:04, fellegvar:
-
Én annyi külömbséggel másképpen készitem itt, hogy teszek a savanyu káposztához 1 babérlevelet és egy pupozott kanál boroka bogyot is ami nem jön az itteni savanyu káposztában, és fözéshez teszek bele füstölt hust is, vagy azt a füstölt tarko csontot amit árulnak itt (smoked pork neck bones), vagy a fürstölt csülköt, de ha egyik sincs itthon, akkor egy kis szalonnát.

Lehet hogy ez nem erdélyi recept.

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 01:04   
2004-12-28 00:08, Finekur:
- Segitsetek!
- - - - -
Sajna a jó kis erdélyi töltöttkáposzta receptjét a nagyim a sirba vitte magával.
Nekem Szilveszterkor 20 főre kéne főznöm

__________
Kedves Finekur !
Az alabbi receptbol remelem kijon a 20 szemelynek kb. 2- 3 toltelek .

TOLTOTT KAPOSZTA

Hozzávalók:
1 kg savanyú apro káposzta
40-50 káposzta-levél
2 kg darált sertéshús
50 dkg rizs
2 dl tejföl
1 fej vöröshagyma

bors
pirospaprika
kevés olaj

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagyma felét üvegesre pároljuk és jól összekeverjük a darált hússal, es a felig megfott rizzsel, a sóval és a borssal.
A kaposztaleveleket forrazassal nyerem , mert az USA-ban New York kornyeken nem lehet savanyitott kaposzta fejet vasarolni , de az apro kaposzta elegge megsavanyitja . A káposztalevelek vastag ereit eltávolítjuk és a tölteléket a közepére téve a leveleket összegöngyöljük, a végeit benyomkodjuk.
A maradék hagymát a zsiradékon megpirítjuk, a tûzrõl levéve hozzáadjuk a paprikát, majd a vágott káposzta felét rátesszük. Erre fektetjük a töltelékeket. A tetejére ismét apró káposzta kerül. Annyi vizet öntünk rá, ami ellepi és kis lángon addig fõzzük, amíg a töltelékek jól megpuhulnak (kb. 2 óra).
A toltelekeket felszolgalaskor izles szerint mindenki a sajat tanyerjan tejfolozi.

 
 Finekur  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-28 00:08   
Segitsetek!
Olvasom itt mindenhol, hogy töltöttkáp igy, meg úgy. De a receptet nem találom.
Pedig már keresem egy fél órája....
Sajna a jó kis erdélyi töltöttkáposzta receptjét a nagyim a sirba vitte magával.
Nekem Szilveszterkor 20 főre kéne főznöm, a barátaim, ez esetben méltatlanul, biznak bennem.
Ha valaki tudja az igazi jó erdélyi tökáp-receptet, ossza meg velem, ha lehet!
Sürgős lenne....
Köszönöm.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-25 02:49   
kaytee 2004-12-23 18:52

Van valakinek egy jó borleves receptje?

Itt találsz 3 borleves-receptet

http://195.184.19.155/mindmegette/index.php

Borsodó
Hozzávalók:

2 dl fehérbor
1 dl víz
1/2 citrom leve, lereszelt héja
1/2 kávéskanál liszt
10 dkg cukor
2 tojás

A mártás és a sodó közötti különbség: az utóbbiban a tojásfehérje is benne van, ettől nem folyékony annyira, mint a mártás, és habosabb.

A hozzávalókat jól elkeverjük, és gőzön, habüstben addig verjük, amíg az egész habos lesz. Azonnal tálaljuk.

Vörösboros puncs
Hozzávalók 6 személyre:

10 teáskanál Darjeeling tea
2 narancs
8 db kockacukor
20 dkg szederzselé
1 üveg (7 dl) vörösbor
1 rúd fahéj
3 szegfűszeg

Elkészítés: Felforralunk 7,5 dl vizet, leforrázzuk vele a teát, és 4 percig állni hagyjuk. A narancsot megmossuk, meghámozzuk, a héjával megdörzsöljük a kockacukrokat, a levét kinyomjuk. A kockacukrokat elkeverjük a narancslével, a szederzselével, a vörösborral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, felforrósítjuk. Végül a teához szűrjük, és kínáljuk.
_________________
poesje

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó