2018. december 18. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 barabera  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-25 02:34   
Kellemes karacsonyi unnepeket es egeszsegben-boldogsagban gazdag uj evet kivanok minden kedves forum tarsamnak!

 
 barabera  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-25 02:33   
2004-12-23 18:52, kaytee:
-
Van valakinek egy jó borleves receptje?
Maradék fehér és vörösborok egyéb felhasználására vonatkozó egyéb ötleteket is szivesen fogadok.
-
KEDVES Kaytee!
Latogasd meg a honlapomat,talalsz rajta egy finom forralt bor receptet!!Erdemes kiprobalni,...
http://www.gportal.hu/harapjavilagba

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-25 01:56   
2004-12-21 19:02, etelka:
miért éppen a töltöttkáposzta az ünnepi magyar étel?
__________
Kedves Etelka !
A néphit szerint bőségvarázsló szerepe van a kaposztanak , sok levele miatt.

 
 cassiopea  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-24 16:18   
Borleves sajnos nincs, de most talaltam ezt a receptet. Szinten folyekony.

Konfetti bole

Hozzavalok:
1 liter limonade,
7 dl szolole,
1 kg vegyes gyumolcs,
1,5 liter feher rum,
30 dkg melyhutott eper,
2 uveg szaraz pezsgo


Elkeszites
A limonadet, a szololevet a gyumolcsokkel es a rummal egyutt nagy uvegedenybe ontjuk, es kb 2 orara hidegre allitjuk. Ezutan a melyhutott epret is hozzaadjuk, megkeverjuk, pezsgovel felontjuk, azonnal talaljuk.


 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-23 18:52   
Van valakinek egy jó borleves receptje?
Maradék fehér és vörösborok egyéb felhasználására vonatkozó egyéb ötleteket is szivesen fogadok.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-21 21:03   
2004-12-21 19:02, etelka:
-
Ki tudná megmondani nekem, hogy miért éppen a töltöttkáposzta az ünnepi magyar étel?

Nem tudtam hogy az lenne, nálunk sose volt. Inkább ujévinek ismertem, korhej leves vagy töltött káposzta, az ivás miatt.


 
 Törölt Nicknév2  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-21 19:02   
Kedves Szakácsok-Szakácsnök!
Ki tudná megmondani nekem, hogy miért éppen a töltöttkáposzta az ünnepi magyar étel? Kösznettel a felvilágosításért!
Etelka

_________________

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-21 12:31   
Datolyás Karácsonyi-süti
Hozzávalok:
180 gr puha Vaj
110 gr Cukor,
1 Tojás
1 csomag Vanilliacukor
190 gr Liszt
1 csomag sütöpor
1 kiskanál Fahéj
80 gr aprora vágott Datolya
65 gr. Örölt Dio, Mogyoro vagy Mandula
½ Diobéll, vagy Mandula

5. A vajat meg a cukrot habosra keverni, a hozzáadni
6. Elöször a Lisztet és a Fahajat, azután a Datolyát hozzáadni.
7. Pár orát a hüttöszekrényben hagyni.
8. Kis kanállan a massábol kivenni és dionagyságu golyokat formálni, tetejére meg a ½ Diot.
9. Ujra a hüttöszekrényben tenni egy ideig.
10. A sütöben 190°C kisütni 10-12 percig

Ezt a sütit is minden évben meg sütöm. Nagyon izzlik mindenkinek. Itt a receptet ugy iram le ahogy a süteményes könyvecskémben van, de én több Mandulát használtam, ugy öröltet mind darabosra vágott Mandulát is.
Probáljátok meg ti is.

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-15 19:30   
A zserbóhoz készitett tészta -5o dkg. lisztből- elég sok volt, igy kétféle sütit is sikerült csinálnom belőle.
Egy adag túrós pitét -amihez üsszekutyultam 4o deka túrót 2 tojással, egy csg. vaniliás cukorral, 5 deka mazsolával, épp kéznél lévő ananászkonzerv levéből 2-3 evőkanálnyival és cukorral - ezt izre adagoltam. Egy vékony tésztalappal letakartam, kb. félórát sütöttem, de elfelejtettem tojással megkenni a tetejét. Igy is jó lett. Kis porcukorhintéssel a malőrt el tudnám felelejtetni bárkivel, de nem lesz rá szükség, mert nem fog maradni belőle másoknak
A másik adag tésztából első anyóskám hires "váradi lepénye lett:
Itt is kétfelé kell osztani a nyers tésztát. Egyikkel kibélelünk egy tepsit. A tésztát vékonyan bekenjük baracklekvárral.
3 tojást összekeverünk 22 dkg. cukorral, 2-3 evőkanál kakaóporral, egy vanilás cukorral, 12 dkg. őrölt dióval és 3 evőkanál zsemlemorzsával. Lehet több dióval, prézli nélkül. Ha túl sürü, egy kis tejet lehet hozáadni. A keverék folyékony lesz, de sütés következtében megszilárdul majd.
Ráöntjük a lekvárra és a maradék tésztából rácsokat rakunk a tésztára.
Kb. fél órát kell sütni.
Kihülés után jó felvágni a tésztát.
Nagyon szemrevaló, finom sütemény. Eláll sokáig, csak nem nálunk.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-15 02:15   
2004-12-14 21:53, bilkeiga:
-
2004-12-07 23:21, Valeria:

--

En is pont ezt az ötletet kaptam de nem am egy meszterszakacstol, hanem egy Kazahsztanbol erkezett embertöl -

Kedves Andras, latod nincs uj a nap alatt, de mindenesetre, az otlet nagyon jo akarkitol is ered, en mar evek ota igy keszitem a toltott kaposztat.

Valeria

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-14 23:13   
2004-12-14 18:36, kaytee:
-

Barmivel töltheted amivel akarod
ezert jo: sjattal majpastetommal
majonezzel
a diszites is lehet egyeni a fontos az hogy böseges legyen
Nagyon jo etvagyat kivanok hozza


 
 bilkeiga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-14 21:53   
2004-12-07 23:21, Valeria:

--

En is pont ezt az ötletet kaptam de nem am egy meszterszakacstol, hanem egy Kazahsztanbol erkezett embertöl - akinek tartok töle ez mindennapi tapasztalata volt. Ugy latszik nagyon különbözö utakon is ugyan arra az eredmenyre lehet jutni! Andras

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-14 18:36   
Bocs, elfeledtem emliteni, hogy mogyoró és pecan szintén az útálom listámon van.
A mandulát még valahogy elviselem, de most már túróspitéről álmodozom.
Böbe: a szendvicstorta vasárnap szerepelni fog a karácsonyi partimon!
Úgy döntöttem, körözöttel és sajttal meg pulykafelvágottal készitem... mit gondolsz erről? Halakkal sem állok baráti viszonyban, ezért. Dekorálni sárga és piros paradicsomokkal, olajbigyókkal, és egyéb zöldségekkel fogom, bevonni meg tán izesitett krémtúróval????

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-14 18:06   
2004-12-14 18:01, kaytee:
-

A mandulás kérdésemre sajnos nem kaptam választ.
Igy ma túrótölteléket fogok csinálni és lepény lesz zserbó helyett.
Azt legalább szeretem.
-
Kaytee, a mandulaval is egeszen biztosan finom lesz a zserbo. Szerintem azert nincs mandula emlitve a receptben mert az sokkal dragabb mint a dio. Viszont, hogy allsz a Pecans-al? Azzal is nagyon finom a Zserbo es azt is kaphatsz a Costco vagy a Sams's nal nagy zacskokban eleg olcson.

A beiglik egeszen biztosan nagyon finomak lettek, ne aggodj, hogy kirepedtek, a csalad ugy is fogja szeretni.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-14 18:05   
Kaytee ! miert nem keszited mogyoroval?
vagy valami mas diofeleseggel hiszen nalatok lehet biztosan kapni többfelet

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-14 18:01   
Bejglik elkészültek, de ügyetlen voltam, mind kirepedt.
Viszont finomak lehetnek. Muszáj volt megkóstolnom őket, és teljesen olyan borzalmas izük volt, mint azoknak az állitólag kitünő bejgliknek, amikből "csak egy kis szeletkét" szoktak mások belémkényszeriteni régen.
Akik még nem tudják: útálom a diót és a mákot is.
A zserbó tésztáját elkészitettem, de meggondoltam a dolgot a dió miatt.
A tészta vasárnap este óta a fridzsiderben fagyoskodik, de ha átgyúrom, gondolom használhatóvá válik megint.
A mandulás kérdésemre sajnos nem kaptam választ.
Igy ma túrótölteléket fogok csinálni és lepény lesz zserbó helyett.
Azt legalább szeretem.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-11 21:39   
Itt a finom recept: karacsonyi sütemeny
lehet muffinskent is akkor 12 darab lesz belöle


Hozzavalok:
3 deciliter Liszt
1kaveskanal sütöpor
1deciliter margarin
1 deciliter tej
5 deciliter csokis porcukor(Porcukorba kevert kakao is megteszi)
3 tojás


Töltelék:
200 gram philadelphia tipusu turo
1/2 deciliter kristalycukor
1g saffrany
es porcukor a meghinteshez

A lisztet sütöport es csokis porcukrot összekeverem majd beleteszem a folyekony margarint( en rendeset olvasztottam) a tojast meg a tejet es egy fakanallal összekeverem . Ne mixerrel!
Majd a turot a saffranyt es a cukrot összekeverem es beleteszem egy tortadiszitöbe (spricc).
A sutemenyt beleteszem egy kisebb kivajazott tepsibe ,majd a saffranyos keveréket belespriccelem 2 centis tavolsagban a masszaba.
175 fokos sütöben 25 percig sütöm utanna racson hutom kis kockakra vagva porcukorral hintve fogyasztjuk
Isteni!!

.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-10 11:31   
holland borsópüré leves

Egyik kedvencünk - télidőben

500 gr felesborsó
100 gr ököruszály, vagy marhacsont
100 gr borjú darálthús
4 l víz
só, bors, babérlevél
300 gr póréhagyma
100 gr zellergyökér és levél

Egy nagy edényben feltesszük a vizet, sót, szemesborsot, babérlevelet és a marhacsontot főni (csülökkel is kitűnő de készítettem már füstölt pulykahússal is, ilyenkor a főzési idő rövidebb)
Két óra múlva beletesszük a sárga vagy zöld feles (téli) borsót.
figyelem, rendszeresen kell keverni , esetleg vizet önteni hozzá, különben leég
Három óra múlva hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket és amikor újra felforrt, a darált húsból készült gombóckákat is. Még negyedóráig főzzük együtt. Barna vagy fekete kenyérrel tálaljuk a sűrű tartalmas levest. A hollandok egytálételként fogyasztják.
Nagy mennyiségben érdemes fözni, és lefagyasztani a felesleget.


_________________
poesje

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 16:02   
2004-12-08 15:07, zitazita:
-


Kerem szepen a receptet.

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 15:07   
Biztosan tudtok sajátot savanyítani,nagyon egyszerű és finom,ropogós.
_________________
:zita

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 12:19   
2004-12-08 10:04, Pompéry Berlin:
-
2004-12-07 23:21, Valeria:
-
A töltött káposztát nem savanyú káposztából csinálják? Ha igen, akkor honnan jön a kemény-nem-kemény-probléma?
-
Mivel elozoleg megirtuk, hogy amerikaban nem lehet savanyukaposzta leveleket kapni, igy en EDESKAPOSZTA levelekbol keszitem a toltottkaposztat. Fozes kozben megsavanyodik.

 
 katika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 11:34   
2004-12-08 11:23, poesje:
Köszi poesje, majd megnézem.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 11:23   
Katika
török vagy jugoszláv boltban nézted? én is ott veszem
_________________
poe

 
 katika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 11:05   
2004-12-08 10:04, Pompéry Berlin:

A töltött káposztát "édes" káposztábol (nyáron) és savanyú káposztából (télen) készittik. Az édes káposztát le kell forázni és az ereket ovatosan le kell vágni. Igy lessz puha a (nem savanyu) káposztalevél. Ez szükséges ahoz hogy tölteni lehesen. A savanyu káposztalevélnek csak a keményebb ereit kell eltávolitani.
Csak az a baj hogy Németországban nem lehet savanyitott káposztafejet kapni.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 10:44   
De igen ha van. De az igazi töltött káposztához káposztalevelek is kellenek, amibe a tölteléket belegöngyöli az ember lánya. Ezt lehet kapni elvétve, de csak télen. Nyári töltöttkáposztához, és télen , ha nem jutsz savanyított fejhez, akkor ötletes ez a megoldás, az aprókáposzta alatta úgyis elég savanyú.
_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 10:04   
2004-12-07 23:21, Valeria:
-
A töltött káposztát nem savanyú káposztából csinálják? Ha igen, akkor honnan jön a kemény-nem-kemény-probléma?

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-08 02:21   
2004-12-07 23:21, Valeria:
- Ki kell vagni a kaposzta torzsajat es az egesz kaposztat a melyhutobe helyezni legalabb egy hetre
___________
Koszonom a jo tippet !!

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-07 23:21   
Toltottkaposzta keszitok reszere van egy jo tippem amit egy mester szakacstol tanultam. Ki kell vagni a kaposzta torzsajat es az egesz kaposztat a melyhutobe helyezni legalabb egy hetre, hogy jol kifagyjon. Megtoltes elott egy - ket nappal kivenni, hogy kiolvadjon, a levelek csak ugy hullanak ala. Nem kell leforrazni a leveleket, csak az eret kell eltavolitani es mar lehet is tolteni. Nagyon egyszeru, rengeteg idot es faradtsagot sporol meg.
 
 barabera  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-07 02:52   
2004-12-06 09:53, poesje:
-
baraberának

Ennek a ferdinand rozsanak a receptjet leirna nekem valaki ha nagyon szepen megkerem?

Ha kelt tésztát tudsz dagasztani, akkor nem nagy dolog.

Nagyon szepen koszonom a receptet:)A heten lesz idom,kiprobalom,s majd jovok elmeny beszamolni.Dagasztani tudok,megtanitott anyam,na meg diak evek alatt peksegben is dolgoztam.15-20 kuglof tesztajat kezzel dagasztattak velem..Nem volt erdemes allitolag osszekenni vele a kenyer dagasztot..Azota is gyurodeszka hatunak hiv a ferjem,bar az elso napok utan meg ceruzat sem tudtam fogni..
Megegyszer koszonom,ezer halam:barabera

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-07 00:09   
Gyömbéres sárgarépa leves

1 kg sárgarépa
1 fej hagyma
1 dl narancslé
kisebb gumó gyömbér
2 dl tejszín
1 dl teföl
só, bors, kis citromlé

Hagymát megdinszteljük, hámozott és karikáravágott répát rajta félig megpároljuk, felengedjük 1,5 l vízzel és az krumplihámozóval vékony szeletekre vágott gyömbérrel puhára főzzük. (Kb 20 perc) Pürírozó géppel (Zauberstab) péppé kutyuljuk. (Korábban paszírozták volna, de ezt ma gyorsabban végzi ez a kutyuló masina.) Felrottyantjuk a tejföllel és tejszínnel + narancslé, majd sóval, borssal (esetleg kis citromlével) ízesítjük.

Fontos, hogy elég sok gyömbér legyen benne, különben édeskés és unalmas!

Lehet tejszínhabbal és arra szórt mandulaszeletekkel díszítve tálalni - nagyon hatásos.

Gyors, egyszerű és nagyszerű.

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó