2018. október 24. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-06 11:26   
Mititei
1 kilo köver (tarja) marhahus
késhegynyi szodabikarbona
bors kaveskanalnyi
1 kaveskanal csombor(ez elengedhetetlen)
1 fej fokhagyma
so
A hust apro rostelyu husdaralon ketszer haromszor ledaraljuk,majd a soval törött borssal ,szodabikarbonaval,es a szitalt csomborral jol összedolgozzuk,megdagasztjuk.
A fokhagymat összezúzzuk,hozzáadunk 2-3 kanal vizet,majd beleszürjük a darálthúsba,majd összegyurjuk vele.
A keveréket egy ideig hideg helyen hagyjuk,érleljük; télen akár 2-3 napig is tarthatjuk hüvös helyen,utanna nedves kézzel 5 cm-res kolbaszkakat formalunk belöle,es erös szén fölött zsirozott rostelyon vagy serpenyöben kisütjük.
Mustarral csipöspaprikával szolgaljuk fel, körités nelkül.
Más vidékeken háromféle húsból készül: 20 deka marhahús,20 deka birkahús,20 deka disznohús.
Ezt a receptet
Kövi Páltol kölcsönöztem . En mindig igy keszitem és sikere van.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-06 09:53   
baraberának

Ennek a ferdinand rozsanak a receptjet leirna nekem valaki ha nagyon szepen megkerem?

Ha kelt tésztát tudsz dagasztani, akkor nem nagy dolog.

Én kb 1 kg lisztböl 6 dkg élesztövel, 3 szem kockacukorral csipet sóval csinálom mindig . Édes tésztákhoz langyos tejet, sósakhoz langyos sós vizet használok, amennyi szükséges, nem mértem. Mikor összeáll, étolajat vagy olvasztott margarint öntök a markomba, azzal dagasztom át , míg a kezem és az edény fala tiszta nem lesz. Duplájára kelesztem langyos helyen, utána ízesítem, formálom.

A Ferdinánd rózsájához a tésztát elnyújtom 1-2 cm vékonyra, megkenem vékonyan olvasztott margarinnal vagy olajjal, ráterítek 10 dkg tejben fött darált diót, föltekerem mint a rétest.
Éles késsel szeleteket vágok belöle, és tortaformában vagy tepsiben egymás mellé rakva kisütöm. Mikor kész, még forrón megkenem-meglocsolom vaniliáscukros tejjel, és kristálycukorral "behavazom"

Jelen esetben a tészta negyedét egy kisebb tepsibe nyújtottam és rátéttem a lentebb szereplö kapros-túrós tölteléket. Az is nagyon jó lett.


_________________
poe

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-02 23:51   
GESZTENYES KAKAOS BEIGLI

1 kg. Liszt
40 dkg. Vaj
10 dkg. Porcukor
3 dkg. Eleszto
2 dl. Tej
2 tojassargaja
1 kiskanal so

2 tojas a keneshez

Gesztenye toltelekhez

50 dkg. Gesztenyemassza
5 dkg. Puha vaj
5 dk. Kekszmorzsa
2 dkg. Porcukor
2 tojassargaja
rum

Kakaos toltelekhez

50 dkg. Porcukor
10 dkg. Kakao
25 dkg. Kekszmorzsa
10 dkg. Vaj
1 dl. Tej
5 dkg. Durvara vagott dio
5 dkg. Narancshej
1 mokkaskanalnyi fahej

A gesztenyes toltelekhez az osszes hozzavalot robotgeppel keverjuk ossze, a kakaoshoz tejet, vajat es a cukrot kb. 60 fokra melegitjuk (de nem forraljuk fel) a kakaot belekeverjuk es kihutjuk. A morzsat, a diot es a cukrozott narancshejat hozzaadjuk, akkor jo, ha suru masszat kapunk.

A tesztahoz a lisztbe a huvos, de nem fagyott vajat belemorzsoljuk, a procukrot, az elesztot, a sot hozzaadjuk, majd a tejjel es a tojassal testava gyurjuk. Huvos helyen fel orat pihentetjuk. A tesztat negy, kb. 30 dekas darabja, osztjuk, lisztezes nelkul, gyakran forgatva, 2-3 millimeter vastag teglalappa nyujtjuk. A teszta sulyaval kb. Azonos mennyisegu tolteleket elegyengetunk rajta ugy, hogy a szeleken kb. Egy ujjnyi szeles tesztacsik maradjon. Alul kicsit tobb is lehet. Felulrol kezdve feltekerjuk, a vegeket gondosan becsomagoljuk. A bejglit a felvert egesz tojassal nagyon vekonyan megkenjuk. Meleg helyre tesszuk keleszteni, kozben a tojas megszarad es ahogy a teszta kel, a bevonat megrepedezik. Ekkor vekonyan lekenjuk es amikor ez a reteg is megszarad, megsutjuk. A sutest elomelegitett (200C) sutobe kezdjuk nagy langon, ha a teteje egy kis szint kap a langot csokkentjuk (180C) es 20 – 25 perc alatt befejezzuk a sutest.


 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-02 13:07   
Szaloncukor:

1 kgr barnacukor
3 dl víz
Felfőzzük a cukrot a vízzel,ha kihül ,addig keverjük fakanállal ,amíg majdnem fehér lesz,majd a pépbe ízlés szerint lehet:
dió
mogyoró
kakaó
kókusz
marcipánmassza,rum
citrom,,,,stb.....
a különféle pépeket beleteszitek forákba,vagy vizes késsel felvagdaljátok,gyerekeknek jó szórakozás a csomagolásuk.
nagyon finom
boldog karácsonyt mindenkinek
_________________
:zita

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-02 12:27   
Reform szaloncukor

50 dkg mazsola,
20 dkg mogyoró,
10 dkg kókuszreszelék,
5 dkg méz,
reszelt citromhéj,
őrölt fahéj

A mazsolát meleg vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük és megdaráljuk. Ugyancsak megőröljük a mogyorót és összekeverjük a mazsolával meg a kókuszreszelékkel. Reszelt citromhéjjal és őrölt fahéjjal fűszerezzük. Annyi mézzel gyúrjuk össze, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. A masszából diónyi darabokat kicsippentünk, szaloncukor formájúra alakítjuk és díszpapírba csomagoljuk

 
 midrienn  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-29 23:06   
köszönöm mindenkinek mindet kiprobálom és majd megírom mejik lett a gyöztes recept puszpusz
 
 Törölt Nicknév2  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-29 17:55   
Fokhagymakrémlemves
1 l viz
2 Maggi zöldségleveskocka
½ l tej
4 szelet fehérkenyér- nem túl vastag szeletek
2 egész fokhagyma
2 nagy hagyma
2 dl tejszin
1 dl száraz sherry
fehérbors
petrezselyem

Tedd egy nagy fazékba a vizet,Maggikockákat,tejet, kenyeret, a kockára vágott hagymát és a megtisztitott fokhagymagerezdeket.
Fözdd kis tüzön kb 1.5 óráig!! fedö alatt, hogy a fokhagyma selymesen puhává váljon
Vigyázz, hogy a fözés elején ne legyen túl forró a leves, nehogy a tej kiforrjon!
Mixerrel keverj mindent össze egyenletesre, tedd hozzá a tejszint és a sherryt,tegyél hozzá még egy kis darált fehérborsot és kóstoldd meg, elég-e benne a só?
Mielött tálalod tegyél a tálóedényben a levesre finoman összevágott petrezselymet.
Ezt a receptet egy finn szakács: Jari Wickström irta ( férfiszakács!)
Ui: ezt a levest nem érdemes akkor enni, ha a következö nap másokkal is találkozol, mint azokkal akik ugyanezt a levest ették !!



_________________

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-29 17:43   
vajban lisztet pirítasz,leveszed a tűzről
10-12 gerezd fokhagymát "belenyomsz"
1/2dl tejszínt 1 tojássárgájával jólfelversz
0,5 l húslevessel,vagy maggiból készült alaplével feforralod a rántást,megint leveszed a tűzről,és belehabarod a tejszines tojást.
ízlés dolga,tehetsz bele csöpp tárkonyt,petrezselyemlevelet stb...
vigyázz,nehogy csomós legyen,piritott zsemlekockával tálald!
jó étvágyat
_________________
:zita

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-29 17:43   
2004-11-29 16:22, midrienn:
-
Recept nélkül, konyhai tapasztalattal és ráérzéssel én így csinálnám:

Erőleves-alap - mondjuk 1 l.
2 dl tejszín
3-4 gerezd foghagyma préselve.
Egészet felforralni, pár percet kis tűznél főzni. "Sossenbinder" bele a végén. ha az nincs felétek, akkor a tejszínbe habarnék 1 kanál lisztet.
Pirított zsemlekockával tálalnám.

 
 midrienn  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-29 16:22   
le tudná nekem irni valaki a fokhagymakrém leves receptjét?a párom imádja de egyik otthonról hozott szakácskönyvben sincz benne.kôszi
 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-29 16:10   
Köszönöm,ez nagyon egészséges,és egy picit elveszi a fhagyma illatát.
_________________
:zita

 
 Törölt Nicknév2  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-28 19:25   
Mézes fokhagyma

500 g megtisztitott, fokhagymagerezdek
Páclé:
1.5 dl viz
1.5 dl ecet
1 ek só
1 dl méz
1 dl olaj
½ citrom leve
3 teáskanál vörösbors
Hogy csináljuk?
Egy fazékben a vizet, ecetet és sót a fokhagymagerezdekkel 5 percig forraljuk.
Levesszük a fazekat a tüzröl, hozzátesszük a mézet, olajat és füszereket
A fokhagymagerezdeket tiszta üvegekbe tesszük és leöntjük a páclével.
Jégszekrénybe tesszük.
4-5 nap mulva kész.
Jó étvágyat!

_________________

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-27 10:08   
Etelka,érdekel!!

bovi,akkor is,ha nem sikeredik!
_________________
:zita

 
 Törölt Nicknév2  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-27 09:52   
Érdekel-e valakit a mézzel marinált fokhagyma? Ha igen, jelezzétek, van egy jó receptem.

_________________

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-27 09:39   
2004-11-26 20:15, zitazita:

Majd jelezz vissza,ha megcsináltad,milyen lett.

Akkor is, ha nem sikeredik

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-27 00:56   
2004-11-15 17:37, kaytee:
- Nem tudom, van-e gombalevespor Amerikában.
_______________
Talaltam gombaport a Supermarketben . Uj , a Lipton adta ki , CARB OPTIONS TM alatt , a neve MUSHROOM Recipe Mix . Holnap ki probalom a Poesje receptjet .

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-26 20:25   
Csokis-meggyes muffin

1o dkg. félkeserü csokoládé
1o dkg vaj vagy margarin
1/2 kávéskanál sütőpor
15 dkg. cukor
15 dkg. liszt
2 tojás
kb. (levével együtt) 3o-35 dkg meggykompót, lecsurgatva (itt nem tüntetik fel az üveges meggybefőtt ürtartalmát, ezért azt nem tudom. Ez fél üvegnyi adag.)

A csokoládét a vajjal gőz fölött felolvasztjuk.
Mig hül egy kicsit, a két tojást habosra keverjük a cukorral.
Folytonos keverés közben hozzáöntjük a csokoládészószt.
A sütőport a liszttel összekeverjük és a csokis maszához adjuk.
Gyorsan beledolgozzuk, végül könnyed mozdulatokkal belekeverjük a meggyet.
(Nem fog leszállni a tészta aljára.)
Ha a massza nagyon sürü, egy-két evőkanál kompótlevet hozzáadhatunk.
Papirral bélelt muffinsütőben 2ooC fokon vagy 375F-en 25-28 percig sütjük.
12 darab lesz belőle.
Még melegen behintjük porcukorral.
Én dupla adag tésztát csináltam.
Az egyik adagot kisebb méretü, kivajazott, belisztezett tepsiben sütöttem meg. Annak is 28 percre volt szüksége a sütőben.
Nagyon kiadós sütemény.

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-26 20:15   
2004-11-26 19:28, bovi:
-

bovikám,nem kell keleszteni,és tojás sem kell bele,ha így követed,nem bánod meg.
Majd jelezz vissza,ha megcsináltad,milyen lett.


_________________
:zita

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-26 19:28   
2004-11-26 19:15, zitazita:
-
Ezt a receptet csinálom évek óta,nem lehet elrontani.
Nem kell keleszteni
Na, ezt kipárobálom, mint 11. beiglireceptet

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-26 19:15   
Ezt a receptet csinálom évek óta,nem lehet elrontani.
Beigli

56 dkg liszt
21 dkg margarin
6 dkg porcukor , csöpp só
1 dkg élesztő
2 dl tej


A puha margarint a liszttel,porcukorral,1 dk elmorzsolt élesztővel és a tejjel jól összegyúrjuk.
4 részre osztjuk
1/2 órát hidegen pihentejük.
Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.

Diótöltelék:
25 dkg darált dió
25 " porcukor
1 ek baracklekvár
5 dkg mazsola /elhagyható,de így finom/
1 dl tej,reszelt citromhéj
Felfőzzük,kenhető legyen!
Kihülve 1-1 tésztára kenjük,feltekerjük.

Mákos:
ugyanúgy ,mint a diós,csak még 2 evőkanál mézet is belefőzünk.

A négy megkent ,tekercset egy tepsibe tesszük,1 egész éjszaka hagyjuk állni,majd sütés előtt 1 felvert tojással megkenjük,majd tűvel megszurkáljuk,előmelegített sütőbe kb.3/4 óra alatt megsül.
A beigli fényes és márványos.
nem dől ki belőle a töltelék

_________________
:zita

 
 zsiben  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-24 21:33   
DIÓS MÁKOS BEIGLI

Hozzávalók: Tésztához
70 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
1,5 dl tej
pici só
1 tojás
Töltelékhez
25 dkg mák 25 dkg cukor
25 dkg dió 15 dkg cukor
máktöltelékbe lehet citromhéj
a dióba mazsola
Én mindkét töltelékbe pici
tejet öntök hogy ne legyen
száraz a cukron kivül nem teszek
más izesitést.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,és hozzáadjuk a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt.Beleteszünk 1 tojást pici sót sima tésztává gyúrjuk.Hideg helyen 2 órát pihentetjük majd 4 egyenlő részre osztjuk.Egyenként félujjnyi vastagra nyújtjuk.Egyenletesen megkenjük a töltelékkel.Két szélét 2 cm-re felhajtjuk és szorosan felgöngyöljük.Margarinnal kikent tepsibe tesszük egymáshoz nem túl közel.Tetejét megkenjük felvert tojással.Fél órát meleg helyen kelesztjük,majd ismét megkenjük tojással.Oldalát villával megszúrkáljuk.Közepesen meleg sütőben szép aranysárgára sütjük.
Ha kihűlt egyenként folcpakba lehet csomagolni.Száraz hüvős helyen tartsuk.


 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-23 20:23   
ziza!
Itt, mifelénk a kaprot úgy használjuk, mint odahaza a petrust.
Itt egy példa:
a lazac, tepsiben sütve; tengeri sóval lesózva, kaporral jól megpakolva, néhány órára zsír- (v. sütôpapírba) szorosan becsavarva, majd tejszín-tejföl keverékkel nyakonöntve (természetesen kicsomagolás után!!) megsütni a sütôben, nam-nam.
Ennyit a kaporról.

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-23 18:52   
2004-11-23 15:16, OMGI:

Végre valaki észrevette a kaprost nagyon jó,igaz sokakat üldözni lehet minden kapros étellel,de nincs ember,aki előtte tiltakozik,ha megkóstolja nem tud betelni vele.Ugyanígy a mártással is.


_________________
:zita

 
 zsiben  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-23 17:40   
NAGYON EGYSZERŰ PIZZARECEPT
Hozzávalók:
70 dkg liszt
5 mokkáskanál só
5 evőkanál olaj
5 dkg élesztő
3 dl tej
A tejben pici cukorral megfuttatjuk az élesztőt.A lisztbe utánna beletesszük a megfuttatott élesztős tejet, az olajat, sót.
Jól kidolgozzuk. Kb fél órát kelesztjük.
Kettő tepsit kimargarinozunk,és a tésztát két felé osztva félujjnyira tepsi nagyságúra
kinyujtjuk.
A tésztát megkenjük elózóleg elkészitett pizza mártással és ami otthon van azt teszünk rá/sonka csikokra vágva,paprika,olajos hal,kolbász,erős paprika ,hagyma,főtt tojás,virsli,csak szépen elkülönitve/és a tetejére reszeltsajt .Lassú tűznél megsütjük.Háromszőg alakura vágva tálaljuk.Mindenkinek azt az izesitést adjuk amit szeret.
Pizza mártás elkészitése:
30 dkg darált húst megpárolunk egy kis olajon.Amikor megpuhult teszünk bele oregánot,ketchupot,borsot és bolognai szósz alapot,és ha kell még pici sót.





 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-23 15:16   
Hááát az unikumos pulyka, az egy csoda!!!!

Viszont a kapros-túrós lehet, hogy kipróbálásra kerül a napokban!! Köszi

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-21 19:42   
Kapros-túrós!

19 dkg liszt
19 "vaj
2 " zsír
1 tojás
0,2 dl tejfölt 1 dkg élesztőt
csöpp sót összedolgozunk.
/meleg helyen kelesztjük/
20 dk áttört túrót
4 tojás,só
4 dl tejfölt
4 dkg lisztet,1 jó nagy csokor összevágott kaprot kikeverünk.
a megkelt tésztát fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk,sütőlemezen ráöntjük a tölteléket,széleit visszahajtjuk,majd 1 felvert tojással megkenve pirosra sütjük.
fele juhtúróval még finomabb.

egy kis korsó Pilseni hideg sörrel,egészségetekre!
_________________
:zita

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-21 16:03   
Karamellizált répa

Hozzávalók:

12 kisebb sárgarépa

2 evőkanál juharszirup

olívaolaj




Elkészítés: Jénaiba tesszük a hosszában felszeletelt egységes répaszeleteket, és megforgatjuka ráöntött olívaolajban (épphogy mindenhol érintse a darabkákat), majd ugyanígy a juharszirupban, megszórjuk egy csipet sóval, és összekeverjük. Előmelegített sütőben 190 fokon kb 40 percig sütjük.

Megjegyzés:
Ez elvileg köret, de sokszor rágcsálni valónak is megfelel.

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-20 20:12   
2004-11-20 17:28, bovi:
- Az Unicumos pulyka receptje
__________
Kedves Bovi !
Ez a legjobb recept , amelyet valaha olvastam !
Koszi szepen ! Elosztogatom minden rokonnnak , ismerosnek.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-20 19:34   
2004-11-20 18:59, zitazita:

egyébként az unikum gyógyszer

Ez nekem nem ujság, mert minden nap iszom egy kupicával, amikor túl jó volt az ebéd, vagy vacsora

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-20 18:59   
BOVI,A RECEPT NEVE:RÉSZEGES PULYKA.
egyébként az unikum gyógyszer
_________________
:zita

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó