2018. október 24. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-25 14:37   
Nagyon jó, ötletet adtatok,továbbfejlesztettem: csirkecombok juhászbundában. Na milyen?
_________________
poe

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-25 14:17   
csirkecombok ala irhabundában Kertészlány módra
_________________
:zita

 
 Kertészlány  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-24 20:41   
2004-10-24 17:35, poesje:
-
....csirkecombok a'la.... -


csirkecombik juhtúrós bundában

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-24 19:11   
bovi 2004-10-24 18:56

Poe nem folyik ki a birkatúró, hisz az elég zsiros? Vagy?

1/ 35% -os zsírtartalmút vettem..vigyázzunk kicsit a figurára, mármint a miénkre...
2/ csak annyira hígítom, hogy épp kenhetö legyen
3/ nem jut olyan sok bele, nem is szabad, mert nagyon sós, nem is sóztam a combokat


_________________
poe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-24 18:56   
2004-10-24 17:35, poesje:
....csirkecombok a'la....(várom az elnevezéseket)

Csirkecombok beeetöltelékkel

Poe nem folyik ki a birkatúró, hisz az elég zsiros? Vagy?

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-24 17:35   
....csirkecombok a'la....(várom az elnevezéseket)

Végy néhány szép csirkecombot, óvatosan fejtsd föl a börét, hogy sértetlen maradjon. A húst mélyen irdald be (vágj bele hosszú csíkokat) és a vágatokat töltsd meg a következö keverékkel. 4 combhoz kb. 10 dkg juhtúró (én a török üzletben vettem a dobozosat, sós lében), egy nagy csokor apróra vágott petrezselyem, 1 gerezd szétnyomott fokhagyma , ha nagyon száraz, kis tejföllel lehet lazítani. Ha van maradék, kend rá a húsra. Hajtsd vissza a bört, tedd tüzálló edénybe a combokat, csöpögtess rá olivaolajat és süsd meg.

_________________
poe

 
 osyna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-23 21:14   
Krémsajtos szőlődesszert

Hozzávalók:
40 dkg szőlő,
15 dkg tejszín krémsajt,
5 dkg reszelt ömlesztett sajt,
5 dkg darált dió,
1/2 dl bor,
1 evőkanál porcukor.

Előkészítés: szőlőt megmosom, lecsöpögtetem és leszemezem. A krémsajtot a borral, a dióval és a porcukorral simára keverem.

Elkészítés: salátás tálba szórom a szőlőszemeket, és leöntöm az ízesített krémsajttal, majd villával átforgatom. Végül rászórom a reszelt sajtot, és jól behűtöm. Piros szőlővel is nagyon jó.

Jó étvágyat, üdv

_________________
OSYNA

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-22 15:27   
2004-10-22 08:42, bovi:
-
2004-08-27 17:47, Valeria:

Joghurtos szelet
Valéria köszi!

nagyon szivesen es jo etvagyat hozza!!!!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-22 09:01   
JUAR receptjei topikbol idekoltoztetve:




poesje email módosítás | válasz erre | profil | 2004-10-22 00:28

Ide másolom JUÁR receptjeit, hogy mindenki megtalálja




poesje email módosítás | válasz erre | profil | 2004-10-22 00:28

Feladó: "Képeslap Múzeum Baráti Kör "
Tárgy: Almás sütik

Alma besamelmártással (vegyes édességek)

1 kg meghámozott, fölszeletelt almát 2 dl cukros fehérborban puhára párolunk, 15 dkg vajból, 4-5 ek. lisztből, 5 dl tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk. Amikor kissé kihűlt, belevegyítjük 4 tojás sárgáját, 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a tojások kemény habbá vert fehérjét. vajjal kikent tűzálló tálba beleteszünk egy réteget a besamelből, tetejére egy sor almát, majd megint besamelt és így tovább. Legfelül
besamel legyen cukorral meghintve. 30 percig sütjük a sütőben.


Alma bundában (zsírban sült tészták)

5 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk, és 2 dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá egy tojást, kevés sót és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen. Kétszeresére kelesztjük. A meghámozott almák magházát eltávolítjuk, és karikákra vágjuk. Az almaszeleteket a tésztába mártjuk, forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát megsütjük, és fahéjas cukorral meghintjük. Tartalmas leves után jó ebédétel.


Alma bundában II.

Tészta: Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 7 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 1 ek. víz, 5 dkg vaj, 25 dkg főtt és szitán áttört burgonya.
Készítése: A sütőporral kevert lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a cukrot, tojásfehérjét, vizet és villával, liszttel péppé keverjük. A pépre adjuk a darabokra vágott vajat, rá a burgonyát, azután a lisztet, mindezt gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva sima tésztává gyúrjuk.
Töltelék: 7-8 közepes alma, kevés gyümölcsíz.
Bekenésre: 1 tojássárgája, 1 ek. tej.
Készítése: A tésztát vékonyra kinyújtjuk, almákhoz mért négyszögekre kivágjuk. Az almákat meghámozzuk, almafúróval a magházat kivesszük, helyébe gyümölcsízt töltünk. A négyszögek széleit bekenjük tojás-tej keverékkel, közepébe tesszük az almákat, négy csücskét az alma tetején egymásra nyomjuk, bekenjük a tojással. Az almákat zsírozott tepsire rakjuk.
Sütési idő: 30 perc, jó, közép-meleg sütőben.

Alma csőben sütve

Hozzávalók: 1 kg alma, fél liter tej, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só.

Elkészítése: Az almát lehámozzuk, magházát kivájjuk, és kb. fél cm-es karikákra vágjuk. A tepsit kivajazzuk, morzsával megszórjuk, és ráterítjük az almát. A tejet lassú tűzön feltesszük főni, majd habverővel állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor belekeverjük a tojássárgákat és a kemény habbá vert fehérjéket. Ezt a masszát az almára simítjuk, majd meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk a porcukros fahéjjal és langyosan tálaljuk.


Almafánk (édes aprósütemények)

1,5 dl vizet felforralunk 10 dkg Ráma margarinnal. Állandóan kevergetve beleszórunk 15 dkg réteslisztet. A tűzön tovább keverjük. Amikor a tészta az edénytől elválik, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Egyenként beledolgozunk 3 egész tojást. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nyolc egyforma négyzetet vágunk ki belőle. Amíg a tészta hűl, megtisztítunk 8 közepes almát, magházukat kifúrjuk. Az üregekbe baracklekvárt csepegtetünk. Minden tésztanégyzetre teszünk egy lekvárral töltött almát, és a tészta négy csücskét összefogva, egyenként becsomagoljuk. Kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük, előmelegített sütőbe tesszük. Öt percig teljes lángon, majd takarékon szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas cukorral. Kitűnő meleg édesség.


Almafelfújt (felfújtak és pudingok)

4 jó nagy almát meghámozva, összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2 zsemlével, majd belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2 tojásfehérje kemény habját. Kikent, meghintett formában megsütjük. Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.


Almagombóc

Hozzávalók: fél kg alma, 2 dl tej, 3 db tojás, 4 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál fahéj, kb. 20 dkg búzadara, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál olaj, csöpp citromlé, 1 evőkanál fahéjas porcukkor, csipetnyi cukor.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a darát, a felvert tojásokat, a tejet, a porcukrot, a fahéjat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és forrásban lévő cukros, citromos vízben kifőzzük őket. (Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz felszínére.) A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.


Almahab (boszorkánykrém) - (vegyes édességek)

1 kg almát forró sütőben megsütünk vagy négybe vágva kevés vízzel, megpároljuk. A
megpuhult almát elturmixoljuk, még melegen hozzáadunk 20 dkg cukrot, 4 tojásfehérjét és habzásig keverjük. Üvegtálra tálalva, tetejét villával megcifrázzuk, és néhány szem friss vagy főtt gyümölccsel díszítjük. Száraz süteményt adunk hozzá.


Alma jóasszony módra (vegyes édességek)

8 közepes nagyságú almát meghámozunk. magházukat kiszedjük és az üregükkel felfelé az almákat kivajazott tűzálló tálba egymás mellé "ültetjük". Az üregekbe néhány szem jól megmosott mazsolát és valamilyen pikáns gyümölcsízt - málnát vagy meggyet - teszünk, erre egy borsónyi vajdarabkát. Forró sütőbe toljuk, és alma minőségétől függően 10-15 percig sütjük. Közben simára keverünk 2 tojássárgáját 3 ek. porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, 1 ek. liszttel meg 5 dl tejjel. Gőzön krémmé főzzük. A gőzről levéve, 2 ek.-nyi rummal ízesítjük, és azonnal, forrón az almákra öntjük, melegen tálaljuk.


Almamártás
Alma 1/2 kg, cukor 11 dkg, tejföl 3 dl, liszt 1 kk., só 1/4 késh.
A borízű almát megtisztítjuk, felvágjuk gerezdekre, cukorral feltesszük főni, amíg teljesen szét nem fő. Tovább úgy járunk el vele, mint a meggynél.


Almapiskóta

Hozzávalók: 2 tojás, 2 ek. víz, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 1.5 sima teáskanál Dr.Oetker sütőpor.
Töltelék: 40-50 dkg nem túl savanyú alma.
Készítése: A tojássárgáját vízzel, habverővel sűrű krémmé verjük, azután kanalanként hozzáverjük a cukor 2/3 részét, addig, míg sűrű krémszerű masszát kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ebbe azután kanalanként a megmaradt cukrot verjük. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel elvágjuk, ez tisztán látható legyen. A tojáskrémbe adjuk, rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet és vigyázva habverővel a krém alá húzzuk. A tészta felét zsírozott felfújt-, vagy tortaformába töltjük. Erre elosztjuk a hámozott és vékony szeletekre vágott almát és befedjük a megmaradt tésztával.
Sütési idő 45 perc, közép-meleg sütőben.
Alma helyett kimagozott, száraz cseresznyét is vehetünk.


Alma pongyolában (zsírban sült tészták)

Nagy, borízű almákat meghámozunk, és kerek szeletekre vágunk. Cseresznye vagy
meggylében, esetleg likőrben megforgatjuk, cukorral meghintjük, majd a megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztába mártjuk és forró olajban szép világosbarnára, sütjük. fahéjas cukorral meghintve, melegen tálaljuk.


Almapuding (felfújtak és pudingok)

8 nagy vagy 10 közepes almát meghámozunk, és megreszelünk. Összekeverjük
10-12 dkg zsemlemorzsával, 15 dkg habosra kevert vajjal, 4 tojássárgájával, 10 dkg
mazsolával, kevés tört fahéjjal, 5 dkg hámozott, darált mandulával, 20 dkg cukorral,
végül 4 tojás keményre vert habjával. Vajjal kikent, lisztezett formába állítjuk, és az
sütőben 45 percig főzzük. Borsodóval tálaljuk.


Almapuding (sütemények cukor nélkül)

75 dkg almát lereszelünk, megpároljuk, még melegen belekeverünk 5 dkg margarint.
Fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel édesítjük. 3 zsemlét beáztatunk, áttörjük, és
az almához vegyítjük. 5 dkg búzadarával és a 7 tojásfehérje kemény habjával
összekeverjük a tésztát, kivajazott tűzálló tálba öntjük, és gőzben 1 órát főzzük.

Energiaérték: 6104 kJ (1409 kcal)
Fehérjeérték: 37,8 g
Zsírérték: 49,0 g
Szénhidrátérték: 131,8 g


Almapüré (vegyes édességek)

A meghámozott almákat negyedekbe vágjuk, kevés víz hozzáadásával ízlés szerint
cukrozva puhára pároljuk, majd szitán áttörjük, vagy elturmixoljuk. gyerekeknek,
betegeknek és pecsenyéhez körítésnek adjuk. süteményeket is megtölthetünk vele.


Almasaláta (vegyes édességek)

50 dkg megtisztított, jó puha almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg
porcukorral összerakjuk az üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig állni
hagyjuk, azután jól összerázzuk, rummal meglocsoljuk és 2 dkg vékonyra vágott
mandulával megszórjuk. vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott, tisztított
narancsot is.


Alma szalámi (vegyes édességek)

Meghámozunk, cikkekre vágunk, kimagozunk 25 dkg almát. Hozzáadunk 25 dkg
porcukrot és 3 dkg vajat. Együtt addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő.
Teszünk bele 5 dkg darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót.
Kavargatva olyan sűrűre főzzük, hogy teljesen összeálljon. A gyúródeszkára
kristálycukrot hintünk, erre halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát. Ha
kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle. Cukorba forgatjuk, néhány napig
szellős helyen állni hagyjuk, hogy megszikkadjon. Vékony szeletekre vágva rakjuk
tálra.


Almatáska

Tészta: Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 7 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 1 ek. víz, 5 dkg vaj, 25 dkg főtt és szitán áttört burgonya.
Készítése: A sütőporral kevert lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a cukrot, tojásfehérjét, vizet és villával, liszttel péppé keverjük. A pépre adjuk a darabokra vágott vajat, rá a burgonyát, azután a lisztet, mindezt gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva sima tésztává gyúrjuk.
Töltelék: 0.5 kg alma, 2 ek. cukor, 2 ek. víz, 1/2 citrom héja.
Bekenésre: 1 tojássárgája, 1 ek. tej.
Készítése: A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházakat eltávolítjuk, szeletelve, kevés cukorral, gyenge tűzön kissé pároljuk. Kihűtjük, belekeverjük a megmaradt cukrot, citromhéjat.
A tésztát vékonyra kisodorjuk, 10 cm-es négyzeteket vágunk, a belső széleket tejjel kevert tojássárgájával bekenjük, a négyszög egyik felére a párolt almából rakunk, a másik felét ráhajtjuk és a széleket lenyomkodjuk. A táskákat kívülről is bekenjük a tojás-tej keverékkel, és zsírozott tepsibe rakjuk.
Sütési idő: 20 perc, erős tűznél.


Almatorta (torták)

50 dkg almát lereszelünk tormareszelőn. Tálba tesszük. 50 dkg lisztet elkeverünk
1 cs. sütőporral, és a lereszelt almamasszához keverjük. 2 tojást és 30 dkg cukrot
vegyítünk hozzá, majd habosra keverjük. Durvára vágott dióval, mazsolával, darabos
csokoládéval stb. ízesíthetjük. Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük. Tetejét
meghintjük vágott dióval. 20-25 perces sütés után még melegen, vaníliás cukorral
megszórjuk. Ha kihűlt, vékony tortaszeleteket vágunk belőle.


Almatorta II.

Hozzávalók: 7 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, kevés só, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 csomag Dr.Oetker krémpor, 5 ek tej, 25 dkg liszt, 2 tk. Dr.Oetker sütőpor.
Rátét: 50-75 dkg alma.
Beszóráshoz: kevés porcukor.
Készítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a fűszereket, és a kevés tejjel elkevert krémport. A sütőporral kevert lisztet a tejjel felváltva hozzákeverjük, csak annyi tejet használunk, hogy a tészta nehezen szakadva essen le a kanálról. Zsírozott tortaformába tesszük, tejes kanállal simára húzzuk.
Az almákat meghámozva negyedekre vágjuk, a felületét hosszában többször bevágjuk, és a tésztára rakjuk.
Sütési idő: 45 perc, közép-meleg sütőben. Még melegen porcukorral behintjük.


Almatorta III.

Elkészítés ideje: 30 perc
Kell hozzá: 22 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 tojás, 1 kg alma, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál
rum, 1 cs vaníliás cukor, fél sütőpor, 5 dkg dió, citromhéj, késhegynyi fahéj.

A lisztből, margarinból, cukorból és a tojássárgájából, a tej és sütőpor
hozzáadásával tésztát gyúrok, és ebből 4 kerek lapot sütök. Az almát
meghámozva, kicsumázva, a vaníliás cukorral, fahéjjal, citromhéjjal puhára
párolom, ha hűlni kezd, a rumot is belekeverem és a lapokat megtöltöm ezzel úgy,
hogy a következőt mindig egy kicsit megnyomkodom. Legjobb tortaformában
elkészíteni.
A díszítés egyéni...


Almatorta tejszínes öntettel

Hozzávalók: 100 g tehéntúró, 4 ek. olaj , 3 tojás, 1 cs. van. cukor. 50 g méz, 200 g búzaliszt, 1 tk. sütőpor, 3 kg alma 60 g folyékony méz 1/8 l tejföl

Elkészítés: A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a van. cukorral és a mézzel.
Összekeverjük a sütőport és a lisztet, hozzáadjuk az előzőkhöz, és jól összekeverjük. Torta formába rakjuk ezt a tésztát, és hűvös helyre tesszük. Az almát meghámozzuk, 4-be vágjuk és eltávolítjuk a csutkáját, rövid időre sós vízbe mártjuk, hogy világos maradjon. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és szépen körberakjuk a tésztán. A tortát a forró sütőbe tesszük és félig megsütjük. 2 tojást a folyós mézzel és tejföllel jól felverjük és a sütés kezdetétől számított 25 perc múlva a tortára öntjük., majd tovább sütjük amíg az öntete aranysárgává és keménnyé válik.


Almatöltelék (rétestészták)

1 kg almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is használhatjuk. Leszeletelve vagy lereszelve cukorral meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyers alma alatt a tésztát bővebben szórjuk morzsával.


Almaturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Almás batyu (nagy gáztepsire való mennyiség)

Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg borízű (savanykás) alma, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 db egész tojás, ízlés szerint kristálycukor, késhegynyi tört szegfűszeg, a tetejére kevés fahéjas porcukor.
Először a tölteléket készítjük el: az almát megmossuk, almacsumázóval kitoljuk a magházát, és héjastól egy centis karikákra szeleteljük. A felengedett tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzeteket vágunk belőle. Egy-egy tésztadarabra ráteszünk egy almakarikát, ezt meghintjük kevés fahéjjal és szegfűszeggel összekevert cukorral, majd még egy almakarikát rátéve, a cukrozást megismételjük. Ezután a tésztalap négy sarkát összefogjuk, mint amikor túrós táskát készítünk. A kis batyukat óvatosan, lapát segítségével sütőlemezre helyezzük, a tetejüket felvert tojással bekenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. A lángot azonnal mérsékeljük, és 18-20 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. Még melegen levesszük a sütőlemezről (ugyancsak lapát segítségével), és kevés porcukorral meghintjük. Csak hidegen tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.


Almás béles (hájas tészták)

Réteslisztből tejföllel, 1 tojással, kevés rummal és langyos sós vízzel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a liszttel egyenlő súlyú megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Háromszor kisodorjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15 percet pihentetjük. A harmadik kisodrás után összehajtva 24 óráig hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk, két részre osztjuk, egyik felét kikent tepsibe tesszük, és rákenjük a megpárolt, cukros, reszelt, citrommal ízesített almatölteléket. A tészta másik felét ráborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és jó erős tűznél megsütjük.


Almás béles (omlós tészták vagy linzerek)

Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 ek. cukrot, 1 egész tojást, 1 ek. tejfölt, csipetnyi sót majd két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, egy marék dióval vagy mazsolával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük. sütés után deszkára borítjuk, kockákra vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen
tálaljuk.
Töltelék: 1 kg almát a magháztól megtisztítunk, legyaluljuk, addig pároljuk, míg a levét elfövi. 10 dkg cukorral, fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.


Almás bukta

150 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók: a kovászhoz 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej; a tésztához 50 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássága, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só, a töltelékhez 3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár.

Először elkészítem az élesztőt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojás sárgákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába. Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.


Almás bukta omlós tésztából (omlós tészták vagy linzerek)

25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 1 ek. fehérborból és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák szélét összefogjuk, tojással megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.


Almás diófelfújt

105 perc
Nehézség: 2

Hozzávalók: 60 dkg tisztán mért alma, 12 dkg dióbél, 6 egész tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 5 dl tej, 7 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál rum (vagy 1 evőkanál rumaroma), 1-1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 dkg vaj a forma kenéséhez.

A meghámozott, kicsumázott és kis kockákra vágott almát tűzálló tálba teszem, rálocsolom a rumot és a forró sütőben üvegesre párolom. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tejjel felengedve állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem nagyon forró, belekeverem a darált diót, a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom hozzá a tojás sárgákkal alaposan kikevert cukrot, végül beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Kivajazok egy mélyebb formát, beleszórom a zsemlemorzsát és beletöltöm a masszát. A tetejét egyenletesre simítom, majd előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. Még tűzforrón kiborítom egy melegített tálra, és cikkekre vágva azonnal kínálom. Nagyon finom mellé a megforrósított sárgabaracklekvár.


Almáskenyér (piskóták)

50 dkg almát megreszelünk, és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beletesszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. vajazott, lisztezett őzgerincformában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.


Almás kevert

Hozzávalók: 4 tojás,50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 kg reszelt alma, 2 cs. sütőpor, 1 dkg őrölt fahéj.

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal összekevert lisztet.( Elég kemény masszát kapsz, de ne ijedj meg!) Hozzákeverjük a reszelt almát.(A levét nem kell kifacsarni!) Már sütheted is.( A nagy tepsiben!) Ha nagyon finomat akarsz, a tetejét vond be olvasztott csokival. Ha a krémeset szereted, bármilyen krémmel töltheted, vagy pudingot teszel a tetejére és arra a csoki öntetet.


Almás kevert sütemény

60 perc
Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma tisztán mérve, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 15 dkg durvára vágott dióbél, 25 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg vaj, kevés liszt.

A sütemény készítése előtti napon a reszelt almát a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. Betakarva állni hagyom. Másnap ehhez a keverékhez hozzáadom a tojásokat, a sütőport, a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és addig keverem, amíg könnyű, habos massza nem válik belőle. Ezután beleteszem a diót is, majd az egészet egy kikent, kevés liszttel meghintett, közepes nagyságú, mélyebb tepsibe öntöm. Előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt tű száraz marad. A tepsiben hagyom kihűlni, és kockára vágva kínálom.


Almás krémes:

A tésztához: 6-7 db alma, 8 db tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek víz, 20 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1 ek kakaó
A krémhez: 1/2 l tej, 2 cs. vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 tortabevonó

Alufóliával kibélelt tepsibe az almát szorosan egymás melle szelem. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral, 3 ek vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre vert tojásfehérjét. Felet az almára simítom, majd a maradékhoz hozzákeverem a kakaót, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütőm.
A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihullt süteményről a fóliát lehúzom, miközben megfordítom úgy, hogy az alma legyen felül, és az alma tetejére kenem a krémet, végül csokimázzal vonom be.


Almás lepény (omlós tészták vagy linzerek)

1 dl tejben 2 dkg élesztőt felfutatunk. 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 1 kanál cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős tejjel, és egy púpos kanál tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés szerint fahéjat hintünk rá. A másik lappal befedjük, utána megsütjük. Ha az almát előbb megpároljuk, finomabb tésztát kapunk.


Almás lepény II.

Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, tej szükség szerint
Töltelék: 1 kg alma, 15 dkg cukor

Elkészítés módja: A tésztát összegyúrjuk, kétfelé vesszük, és fél órát pihentetjük. Közben az almát és a cukrot összekeverjük, majd addig főzzük, amíg el nem fogy a lé. Mikor elkészül a tésztát tepsibe nyújtjuk és az almát elkenjük, majd a másik tésztalapot tetejére tesszük, megsütjük. Végén vaníliás porcukorral hintjük.


Almás-lepény III.

60 deka lisztet, 1 csomag sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot 1 egész tojással, 15 deka zsírral és 2 deci tejföllel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk, és almatöltelékkel vastagon bevonjuk. Az almatöltelékhez fél csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik felével az almát betakarjuk s tojássárgájával megkenve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben világosbarnára sütjük. A hosszúkás szeletekre vágott kész tésztát a tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük.


Almás linzertorta

60 perc
Nehézség: 2

Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg-nyi alma, másfél dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj.

A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom, kicsumázom, és vékony gerezdekre vágom, majd szépen, sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. Csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatom tálra. A szokásos módon cikkekre vágom.


Almás puding

30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük. Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és vaníliás cukorral kevert porcukorral beszórva szolgáljuk fel.


Almás rétes
A réteslapot zsírral meglocsoljuk, megszórjuk zsemlemorzsával (ezt esetleg búzacsírával keverjük) tenyérnyi széles csíkban ráhintünk darált diót (ezt is pótolhatjuk búzacsírával), és erre teszünk körülbelül 70 dkg hámozott, reszelt és kicsavart almát. Megszórjuk cukorral (ízlés szerint, hozzávetőleg 15 dkg kell hozzá), esetleg meghintjük tisztított mazsolával, és az abrosz segítségével felsodorjuk. Kizsírozott tepsiben, a rétes tetejét is megkenve, szép pirosra sütjük.


Almás sütemény

4 tojás sárgáját 40 dkg porcukorral 5 dkg zsírral, 1/2 citrom levével habosra keverjük. Hozzáadunk 40 dkg liszttel elkevert 1 cs. sütőport, 40 dkg reszelt almát, 10 dkg durvára vágott diót, végül 4 tojás felvert habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

Almás torta I.

Vaj 10 dkg, porcukor 5 dkg, tojás 3 db, liszt 15 dkg, citromhéj 1/2 db, szódabikarbóna (vagy sütőpor) 1/2 késh., cseresznye 0.5 kg, cukor 15 dkg, vaníliás cukor 5 dkg.
Tíz dkg vajat jól kikeverünk, azután 3 tojássárgájával, 5 dkg porcukorral , bőven vaníliával tovább keverjük, teszünk bele citromhéjat, majd kanalanként 15 dkg lisztet, szódabikarbónát, vagy sütőport, kikent és lisztezett tortaformában kisütjük.
Ezalatt kimagvazzuk a cseresznyét, cukorral feltesszük főzni addig, míg a leve elfő. Ekkor rátesszük a torta tetejére, 3 tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, végül rákenjük a tortára ezt is, s pár percre a sütőbe visszatesszük.


Almás torta II.

Liszt 14 dkg, vaj 14 dkg, mogyoró 14 dkg, cukor 14 dkg, tojás 1 db.
Töltelék: borízű alma 10 db, cukor 15 dkg, vanília, fahéj 1 késh., citromhéj 1/2 db.
Tizennégy dkg lisztet 14 dkg vajat, 14 dkg darált mandulát, vagy mogyorót, 14 dkg cukrot, 1 egész tojással összegyúrunk. A tészta felét tortaformába tesszük, és 10 borízű almát hámozva, felszelve 15 dkg cukorral, vaníliával, fahéjjal, citromhéjjal megpárolunk, hogy leve ne legyen; ha kihűlt, a tésztára tesszük. A másik tésztarészt a tetejére tesszük, szép sárgára kisütjük, és vaníliás cukorral behintjük.


Almás túrótorta

Hozzávalók: 150 g liszt, 40+40 g cukor, 1 cs van. cukor, 100 g vaj, 4 tojássárgája + 4 fehérje, 3 alma, 3 ek. mazsola 500 g túró 2 ek étk. keményítő

Elkészítés: A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a db-ra vágott vajat, 2 tojás sárgájával omlós tésztává dolgozzuk, 20 percre hűtőbe tesszük. Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű formát. a tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, megszurkáljuk és 10 percre előmelegített sütőbe toljuk., majd hűlni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk és felkockázzuk. Mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük. A maradék tésztát a forma szélére dolgozzuk. Összekeverünk 2 tojás sárgáját, a cukrot és a túrót, belevegyítjük a keményítőt, a mazsolát és az almát, 4 tojás fehérje kemény habját. A tölteléket a tésztára terítjük. Megsütjük, és a sütőben hagyjuk kihűlni

Bundás alma gazdagon (Desszert)

Hozzávalók: 2 savanykás alma, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, 3 dkg szálasra vágott mandula, olaj.
Mártáshoz: 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor.

Elkészítési módja: A meghámozott alma magházát kifúrjuk, majd vastagabb karikára vágjuk. A megmosott mazsolát rumba áztatjuk. A tésztához a tojást összekeverjük a tejjel, majd a lisztet és 20 percig állni hagyjuk. Belemártjuk az almaszeleteket és kevés olajon, mindkét oldalon aranysárgára sütjük. A vaníliamártáshoz a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel. Csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve, gőz fölött besűrítjük. A bundás alma közepére halmozzuk a rumos mazsolát és leöntjük a vaníliásmártással. Ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.

Kalória: adagonként 1640 joule-t (390 kalóriát) tartalmaz.


Burgonyalepény almával

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliáscukor, 1 tojás, 6 dkg vaj, 25 dkg (előző napon főtt, de másnap) szitán áttört burgonya.
Rátét: 25-75 dkg alma, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola.

Készítése: A sütőporral elkevert lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. Közepébe mélyedést nyomunk, a cukrot, vaníliás cukrot, a tojást beletesszük, és villával a liszt egy kis részével sűrű péppé dolgozzuk. Rátesszük a darabokra vágott vajat, arra a burgonyát, befedjük liszttel, gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva az egészet sima tésztává gyúrjuk.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk, szeletekre vágva, a cukorral és mazsolával elkeverjük.
A tésztát téglaalakúra kisodorjuk, zsírozott tepsibe tesszük. Az almatölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán, arra ügyelve, hogy a széleken 5 cm-nyire üres legyen a tészta. A széleket most a töltelékre hajtjuk.
Sütési idő: 25 perc, erősen meleg sütőben.


Cirmos alma

Hozzávalók: 4 db kemény húsú alma (dupla mennyiségnél mindent duplázni kell), 15 dkg gesztenye massza, 2 evőkanál cukor, 1 dl rum, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 evőkanál vaj, 1 dl feketekávé, 1 evőkanál citromlé.

Elkészítése: A lehámozott almák belsejét kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastagon meghagyjuk a húsát, majd fövő cukros-citromos vízben 2 percig átfőzzük. Kivesszük, és egy tálra tesszük őket. A gesztenyemasszát eldolgozzuk a rummal és megtöltjük vele az almákat. A csokoládét összetördeljük és a vajjal, a kakaóval és a feketekávéval egy kis lábosban felolvasztjuk, állandó keverés mellett. Még melegen az almákra öntjük, hogy az oldalukon szépen lecsorogjon.


Cseresznyés almapüré

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, kevés, enyhén cukros vízben egészen puhára főzzük, fakanállal pürévé keverjük. Mély tálkába tesszük, megszórjuk cseresznyével, és néhány babapiskótát szúrunk bele.


Egyszerű almáslepény

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés só, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1/2 cs. Dr.Oetker sütőpor, 6 ek. tej.
Rátét: 1 kg alma, 3 dkg mazsola.
Beszóráshoz: porcukor.

Készítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást. A sütőporral kevert lisztet szitálva a tejjel felváltva adjuk hozzá. Csak annyi tejet használunk, hogy nehezen, szakadva essen le a kanálról. Egy zsírozott tepsire rakjuk, tésztakaparóval, melyet többször tejbe mártunk, simára elhúzzuk.
Az almákat meghámozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, egyenletesen a tésztára rakjuk, a mazsolát rászórjuk.
Sütési idő: 30 perc, erősen meleg sütőben.
Az almákat szilvával is helyettesíthetjük. A magokat kivesszük és nyitott felével felfelé rakjuk a tésztára.


Extra almás rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás, 15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, fél dl olaj a réteslap kenéséhez.

Először elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott mazsolát, majd kevés cukorral és a fahéjjal fűszerezzük. Ezután alaposan összekeverjük a habosra felvert tojással. Két részre osztjuk. A réteslapokat szétszedjük. Az egyik adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára terítjük, az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy csíkban felkenjük. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent sütőlemezre gurítjuk. A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második rúd rétest. Közepesen meleg sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Kb. 16 db rétes szelet lesz a két rúdból.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.


Fahéjas almatorta

Hozzávalók: 12 szelethez, 750 g alma, 1 tk + 2 tk fahéj, 125 g puha vaj, 125 g+3 ek cukor, 1 cs. van cukor, 2 tojás, 2 ek tejszín, 185 g liszt, 1 tk sütőpor

Elkészítés: Az almát megmossuk meghámozzuk. Nyolcadokba vágjuk, és kimagozzuk, megszórjuk 1 tk fahéjjal. Robotgéppel jól összekeverjük a vajat a cu7krot a van. cukrot, a tojásokat és a tejszínt. A sütőport összevegyítjük a liszttel, a vaja krémhez adjuk, jól összekeverjük. A tésztát formába öntjük és kirakjuk alma darabokkal. Előmelegített sütőben megsütjük, majd összekeverünk 2 tk fahéjat és 3 ek. cukrot. ezzel a torta tetejét megszórjuk.

Fahéjas almás szelet

Összeállítás: 25 perc
Sütés: 45 perc

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 16 dkg cukor, 3 tojás, 20 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 0,8 dl tej, 1 meghámozott, összevagdalt alma, 2 kiskanál porcukor, 2 evőkanál narancslekvár

Elkészítése: A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük.
A vajat a cukorral, a tojásokkal, a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és a tejjel elektromos habverővel a legerősebb fokozattal habosra verjük, majd közepes sebességgel még 3 percig tovább verjük, hogy a színe kivilágosodjék. Majd a formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk, és először az almával, majd a porcukorral megszórjuk. 45 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd a sütőből kivéve még 3 percig a formában pihentetjük. A tortakarimát lehúzva rácsra vagy deszkára csúsztatjuk.
A lekvárt a tűzön, de még jobb, ha a mikrohullámú készülékben megmelegítjük, és a még meleg tésztára kenjük. Hidegen találjuk.


Fedett almalepény

Hozzávalók: 7.5 dkg vaj, 7 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 tojásfehérje, és fél tojássárgája, 37 dkg liszt, 2 teáskanál Dr.Oetker sütőpor, 7 ek. tejföl.
Töltelék: 1.5 kg alma, 5 dkg cukor, 2-3 ek. víz, 1 ek. rum, 5 dkg mazsola.
Bekenésre 1/2 tojássárgája, 1 kanál tejjel elverve.

Készítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, tojást. A sütőporral vegyített liszt 2/3-át szitálva, a tejfellel a keverékhez adjuk, a többi lisztet a deszkára tesszük, a kevert tésztát ráhelyezzük, és a liszttel sima, puha tésztává gyúrjuk. A tészta felét vékonyan kinyújtjuk, a tepsi nagyságára, és félre tesszük.
A tészta másik felét szintén kisodorjuk vékonyra, oly nagyságúra, hogy 3 cm-nyire kiálljon a tepsiből. Ezzel lefedjük a zsírozott tepsit.
Töltelékhez meghámozzuk az almát, magházát kivágjuk, szeletekre vágjuk, kevés vízzel gyenge tűzön kissé megpároljuk, kihűtjük, a cukrot, rumot, mazsolát hozzákeverjük. A tölteléket a egyenletesen tésztára helyezzük, a tészta széleit ráhajtjuk. A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, ezzel a töltelékbe helyezett szeleteket bekenjük, a félretett tésztát ráterítjük, tojássárgájával bekenjük, villával többször megszurkáljuk, vagy derelyemetszővel kockaformában végigmegyünk rajta.
Sütési idő 30 perc, erős, meleg sütőben.

Fedett almatorta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél teáskanál Dr.Oetker sütőpor, 5 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 cs Dr.Oetker vaníliás cukor, 1/2 tojássárgája, 1 fehérje, 4 ek. tej.

Töltelék: 1-1.5 kg alma, 2 ek. víz, 5 dkg cukor, 1 késh. törött fahéj, 1 ek mazsola, 1 ek. rum.

Bekenésre: 1/2 tojássárgája, kevés tejjel elkeverve.
Készítése: A sütőporral elkevert lisztet gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a cukrot, vaníliás cukrot, 1/2 tojássárgáját, 1 fehérjét, a tejfölt, és villával, a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, erre adjuk a darabokra vágott, kemény vajat, liszttel befedjük, gombóccá nyomjuk, azután középről kiindulva, gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Valamivel kevesebb, mint a felét kinyújtjuk, zsírozott tortalapra helyezzük, villával megszurkáljuk, és világossárgára sütjük.
Sütési idő: 10-15 perc.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, szeletekre vágva, vízzel, cukorral, fahéjjal és mazsolával gyenge tűzön könnyen pároljuk. Hidegre állítjuk, és ha kihűlt, rummal ízesítjük.
A többi tésztából egy vékony lapot gyúrunk a tortaforma nagyságára, a felesleges tésztát levágjuk, abból egy ujjnyi vastag hengert formálunk, azt a megsült és kihűlt alsó lap szélére nyomjuk, hogy 3 cm magas legyen. A kihűlt töltelékkel megtöltjük, a nyers tésztalapot ráhelyezzük, cukrozott tejjel bekenjük, villával többször megszurkáljuk, vagy derelyemetélővel többször végighúzunk rajta.
Sütési idő: 20-25 perc, jó közép-meleg sütőben.


Finom almás lepény

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1 teáskanál sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj.

Mély tálba szitálom a lisztet, közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a szeletekre vágott margarint. Ráöntöm a tejfölt és a tojást. Az egészet jól összegyúrom, és egy nagy cipóvá formálom. A tészta egy kicsit ragad, ezért lisztezett kézzel bánok vele. A cipó tetejét belisztezem, és folpackba csomagolva egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem. Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd összekeverem a lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és a porcukorral. Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem. Lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát. A nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom. A tölteléket elosztom rajta, előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék nedvét. A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom, ezután villával megszurkálom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon megsütöm. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.


Francia almatorta

Hozzávalók: 100 g vaj, 270 g liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 1 cs. van. cukor, 1 tk. sütőpor, 750 g savanykás alma, 50 g porcukor, 200 g sárgabarack lekvár, 4 ek alma lé

Elkészítés: A vaja belemorzsoljuk a lisztbe. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a van. cukrot és a sütőport és sima tésztát gyúrunk belőle, majd kihűtjük. A tortaforma alját kizsírozzuk. Az almákat meghámozzuk, 4 részre vágjuk kimagozzuk és sós vízbe mártjuk. A tésztát jól átgyúrjuk, kerekre nyújtjuk, és a formába helyezzük, majd megszurkáljuk. Az almát egy ruhában megszárítjuk, vastag szeletekre vágjuk és lazán a tésztára tesszük, úgy hogy teljesen befedje. Megszórjuk porcukorral és a sütő közepén készre sütjük. A lekvárt az alma lével megmelegítjük, simára keverjük és közvetlenül a sütés után bevonjuk vele a tortát.


Gesztenyés-almás linzer

80 perc
Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor.

A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45 percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.


Gesztenyés-almás rétes

45 perc
Nehézség: 2

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg gesztenyemassza, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 2 dl tej, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), ízlés szerint 10-15 dkg porcukor az alma édességétől függően, csipetnyi só.

A gesztenyemasszát habosra keverem a felvert tojással és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjak, majd belekeverem a rumot és a reszelt almával összedolgozom. Az előkészített réteslapot a szélén egy csíkban megkenem a töltelékkel, és felcsavarva sütőlemezre teszem a másik rétesrúddal együtt. Tetejüket megkenem az olvasztott vajjal és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem.


Győri almás túrótorta

60 perc
Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara.

A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.


Hajdúsági almafánk

Hozzávalók: 1 kg alma, 30 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 tojás, 1 tasak sütőpor, olaj a sütéshez, 5 dkg fahéjas porcukor.

A meghámozott almát lereszeljük, levét gyengén kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a tojást, a liszttel elkevert sütőport és a cukrot. Jól összedolgozzuk, majd evőkanállal forró olajba szaggatjuk. Szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral megszórjuk.


Joghurtos almakrém

Hozzávalók: 60 dkg alma, 1 citrom, 3 ek. vaníliás porcukor, 4 dl joghurt, 8dkg dióbél, 2 dl tejszín

Az almát megtisztítjuk, eltávolítjuk a magházat, bedörzsöljük citromlével, hogy ne barnuljon meg. Finom reszelőn lereszeljük. Vaníliás porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal összekeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, és az egészet habverővel simára keverjük. Talpas poharakban hűtőbe tesszük néhány órára. Tetejét durvára vágott dióval megszórjuk, tejszínhabbal díszítjük.


Kanadai almás

Egy kiló almát meghámozunk, kimagvalunk, és vékony cikkekre vágjuk, egy mély tűzálló tálba töltjük. Négy deci tejfölt egy evőkanál porcukorral, késhegynyi fahéjjal meg 10 deka darált dióval simára keverünk, és az almára öntjük. Jól megrázogatjuk, hogy a tejfölös mártás az alma közé is becsorogjon. A tetejére öt deka vajat morzsolunk, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 percig így fedő alatt sütjük, majd a fedőt levesszük róla, és a tetejét 1-2 evőkanál porcukorral meghintjük. A sütőbe visszatolva addig sütjük, amíg a tejfölt az alma nagyjából magába nem szívta, és a tetején a cukor szépen meg nem pirult, de az alján sűrű mártás maradjon. Azon forrón a tálban adjuk asztalra.


Mandulás almás lepény

Hozzávalók: 50 dkg linzer tészta, 1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés liszt, cukor (ízlés szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 citrom leve.

A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével és annyi cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Sóval, fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt. Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk és közepes lángon 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.


Mézes almahab

Hozzávalók: 5db savanykás nyári alma, 2 tojásfehérje, az alma édességétől függően 1-2dl méz, egy darabka citromhéj

A megtisztított, cikkekre vágott almát citromhéjjal ízesített nagyon kevés vízben
puhára főzzük. Áttörjük vagy turmixoljuk, a mézzel édesítjük, és a tojások fehérjével
sűrű habbá verjük. Üvegtányérokban vagy talpas poharakban tálaljuk.


Tejfölös-almás lepény

15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 0,5 citrom reszelt héja, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, kb. 1,5 dl tej, 4-5 alma, 5 dkg mazsola, 3 dkg kristálycukor, kevés fahéj.
Öntet: 3 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 1,5 dl tejföl, 3 dkg kristálycukor.
Vaj és liszt a formához.

A hámozott almákat 4 felé vágjuk, magházukat kiszedjük, vékonyra felszeleteljük, összekeverjük a mazsolával. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, tojással, citromhéjjal. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. A tejjel váltakozva a vajas keverékhez adjuk. Egy tűzállótálat kivajazunk, lisztezünk. A tésztát belesimítjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta az almát, meghintjük fahéjjal, cukorral. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. A tojások sárgáját vaníliás cukorral, tejföllel simára keverjük. A fehérjét elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a kristály cukrot, keményre verjük. Lazán beleforgatjuk a tejfölös keverékbe, ráöntjük az elősütött tésztára. További 20 percig sütjük.


Töpörtyűs almás

Hozzávalók: 10 dkg finomra darált friss töpörtyű, 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 4 kanál tejfel, kevés fahéj, 1/2 csomag sütőpor, 3-4 reszelt alma, 10 dkg mazsola, 1 tojás a kenéshez.
Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kinyújtjuk és a finomra darált töpörtyűvel, a cukrozott almával és mazsolával beszórjuk, felgöngyöljük, és tojással bekenve lapon sütjük.
Figyelem: Ha télire cukorban eltett reszelt almát használunk, akkor azt a levétől kinyomkodva használjuk fel.


Almahéj hasznosítása

Ha, több almát kell pucolni egy-egy ételhez, ne dobd ki a héját vagy akár a csumáját sem. Megmosott almarészeket megfőzöd lassú tűzön két csepp olajjal. Megpuhulás után le lehet szűrni, vagy turmixolás után szűrjük át ritka szűrőn. Ízesítheted ízlés szerint (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, cukor stb.) "C" vitamin nem lesz benne, de, sok ásványi anyag oldódik ki belőle.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-22 08:42   
2004-08-27 17:47, Valeria:

Joghurtos szelet

Ez a recept valóban szuper!!!
Lehet a felét, a 2x-esét, kinek mi kell.
Hétfön nagyadagot szándékozom sütni.
Valéria köszi!

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-22 00:18   
ZSIBEN UZENETE:



Hozzávalók:
1,5kg csirkemell filé
30dkg reszelt füstölt sajt
30dkg vékonyra szeletelt bacon szalonna
15dkg " " gépsonka
só,panirozáshoz tojás
karimás kerek tortaforma
A tortaformát kibéleljük a bacon szalonnával.de ugy hogy kilógjon a karimán kivülre a szalonna.A csirkemellfilét besózzuk.Majd bepanirozzuk előbb lisztbe,majd felvert tojásba végűl reszelt füstőlt sajtba mártjuk.Szép sorban lerakjuk a kibélelt tortaforma aljára.Ez lesz az alsó sor.Erre kerül egy sor gépsonka.Arra megint panirozott csirkemell,megint gépsonka,és megint panirozott csirkemell.A tetejét megkenjük egy kis tejföllel,és ráhajtjuk a baconszalonnát.Betakarjuk alufóliával,és lassú tűzön kb.2 óra hosszát sütjük.Amikor levesszük az alufóliát még egy kicsit pirulhat.A tortaforma karimáját csak másnap szedjük le amikor kihült.Szeletelni lehet mint a tortát.Melegiteni mikróban.Párolt piroskáposzta és krumplipüré vagy párolt rizs illik hozzá.
Jó étvágyat kivánok!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-21 08:47   
2004-10-20 22:36, Kertészlány:
Ja? Látom már savanyúúúú!

Azért kell szorossan lekötni, hogy a göz ne illanjon el! Nem azért, hogy ne égjen oda
Na csak gyakoroljatok, még faiatalok vagytok, van idö megtanulni a konyha csalafintaságát.

 
 Kertészlány  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 22:36   
Ja? Látom már savanyúúúú!
 
 Kertészlány  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 22:34   
2004-10-20 09:40, poesje:

Itthon a friss élesztő 5 dkg, ezzel egy kilónyi liszt szépen megkel, arányosan osztva pl. negyed kilóhoz negyed élesztő.

Én meg azt nem tudom, de lehet, hogy csak figyelmetlenül olvastam, hogy édes, vagy savanyú az a káposzta?



 
 Kertészlány  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 22:30   
2004-10-20 09:33, bovi:
-
" Az edény fülénél lekötöm, vagy kuktában készitem és a szelepet nem húzom rá. Lényeg, a fedöt nem szabad kinyitni vagy 15-20 percig!"

Na ezért írtam én, hogy sütni! Nem kell kötözgetni, beteszed a sütőbe, egyenletes a hő és még a leégéstől sem kell félni!
Meg fogom én is főzni/sütni ezt a receficét.
Szoktam a töltött káposztát is sütőben, nagyon jó lesz, meg ugye a sólet is ott szokott sündörögni sokáig.

-

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 21:34   
2004-10-20 07:00, zitazita:
-
Melasz-szerűen mint krém. Bele lehetett az egyes falatokat tunkolni.
Isssssssssssssssssssteni volt!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 12:50   
2004-10-20 09:40, poesje:
mennyi nokedlihez mennyi élesztö kellene?
víz nem kell bele? én gázon fözök, nem ég oda, ha 20 percig nem veszem le a födöt? Vagy a tüzet el kell oltani alatta?

Amennyi nokedlit fözöl magatoknak, annyi ide nem kell. Nálunk egy kocka élesztö 4og, annak a negydét veszem kb.egy kismarék liszhez.
Itt villanyon(ceran)fözünk, azon nem ég oda, de gázon
Viz nincs alatta, jó lucskos és igy göz van.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 09:40   
Bovi ez nagyon jól hangzik, csak két dologtól félek
mennyi nokedlihez mennyi élesztö kellene?
víz nem kell bele? én gázon fözök, nem ég oda, ha 20 percig nem veszem le a födöt? Vagy a tüzet el kell oltani alatta?

_________________
poe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 09:33   
Kraut mit dicke Knödeln.
Kb 1kg savanyúkáposzta, valamennyi füstölt hasaaljaszalonna (Dörrfl.)Ezt kockázom,kiolvasztom, a zsirban egy nagy hagymát megpiritok, hozzádom a káposztát, azt is piritgatom, füszerezem bors, kömény.
A sózott oldalasokat porciókra vágva belehelyezem és befedve puhára fözöm.
Közben csinálok nokedlitésztát, amibe
élesztöt is rakok, elötte felfuttatom és kelesztem kétszeressére.
A kész káposztára a megkelt tésztából evökanállal gombócokat rászaggatok és fedövel szorossan lezárom. Az edény fülénél lekötöm, vagy kuktában készitem és a szelepet nem húzom rá. Lényeg, a fedöt nem szabad kinyitni vagy 15-20 percig!
Az izek nagyon jól belefönek a gombócba. Ha sikerül, egy könnyü lyukacsos gözgömbóc lesz belöle.
Ez a saját elgondolásom után készül, mert nincs receptem, csak emékezetem, hogy finom volt a nagyimnál

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 07:00   
Judit!
finom lehetett,a karamell úgy volt rajta,mint a dobos tortán_??vagy csak "szétszórva" rajta?
_________________
:zita

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-19 21:30   
2004-10-19 19:10, zitazita:
-
Rántott kecskesajt-camambert hal-carpaccio-n tálalva, salátán, rajta izgalmas mártás, végül karamellel díszítve. No, ez a córdobai specialitás volt a legjobb egész utunk során.

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-19 19:10   
Rántott camambert kókuszos rizslabdával:
a sajtot kétszeres bundába forró bő olajban kisütjük,majd a sós vízben főtt rizst/kihűteni/1 tojással összegyúrni,kis gombócokat formálvakókuszreszelékbe forgatni,szintén olajba kisütni.
Ribizli,vagy áfonyadzsemmel kínálni.

_________________
:zita

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-15 17:08   
Fellegvar ezert nevezik paloc levesnek nem ugyanaz mint a gulyasleves hidd el. En ettem mindkettöt es nalam a Palocleves viszi a palmat A gulyaslevesbe nem teszunk tejfölös habarast hanem galuskakat
 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-15 17:06   
2004-10-15 16:38, bovi:
- Az eredeti verzióban birkahúsból készül.
-
Ezt mi gulyas-levesnek hivjuk ,de nem teszunk bele zoldbabot, fokhagymat meg baberlevelet. Helyette csipetket fozunk bele . Marhahusbol fozzuk es minden egyeb a felsoroltakbol bele kerul.



 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-15 16:38   
Palócleves 4-5 személyre
Az olajon fonnyaszd meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, azt keverd el benne, majd kevés vizet hozzáöntve párold meg a hagymát. Utána add hozzá a kockákra vágott marhahúst, fűszerezd sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel. Ha a hús kicsit megfehéredett, önts alá egy jó ujjnyi vizet, és fedő alatt párold majdnem puhára. (Ha a víz elfő pótold.) Ha ez megvan, öntsd fel 1,5 liter vízzel, tedd bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot. A lisztből a tejföllel készíts habarást, s ha már minden puha, ezzel sűrítsd be a levest. Végül szórd meg finomra vágott petrezselyemmel. 30 dkg marhahús
25 dkg zöldbab
25 dkg burgonya
4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
őrölt kömény
fűszerpaprika
őrölt bors
petrezselyem

Az eredeti verzióban birkahúsból készül.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-09 10:03   
A holland nagyi zöldséglevese
Tartalmas egytálételnek is megfelel

Hozzávalók:
60 dkg vegyes zöldség (pl. courgette, répafélék, póré, fehérkáposzta, paradicsom)
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor friss kerti füszer (pl.petrezselyem, bazsalikom, rozmaring) vagy szárított füszer
10 dkg füstöltszalonna
2 evökanál olaj
1,5 dl fehérbor
20 dkg elöfözött fehérbab
10 dkg hosszúszemü rizs
só, bors, reszelt parmezán az ízesítéshez

A kockára vágott szalonnát egy nagy edényben megsütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, majd állandó kevergetés közben az apróra darabolt zöldségeket is. Felöntjük a borral és 1,5 liter vízzel. Amikor felforr, belekeverjük a rizst és az elöfözött babot, sózzuk, borsozzuk, lassú tüzön fedö alatt kb 20 percig fözzük. Megszórjuk a finomra vágott füszerekkel, pár percig rotyogjon még. Tálaláskor a parmezánt külön tálban kínáljuk.

_________________
poe

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-30 18:22   
Harmadik holland recept

Nagyi bundáskenyere

Ha vicces akarnék lenni, azt mondanám, hogy hasonlít a miénkre csak egészen más. De nem mondom. Írom.
8 szelet ujjnyi vastag, lehetöleg nem friss fehér kenyér, lehéjazva, átlósan félbe, tehát háromszögletüre vágva
4 tojás
2 dl tej
5 dkg cukor
1 zacskó vaniliáscukor
4 evökanál vaj
zsemlemorzsa
örölt fahéjas porcukor a beszóráshoz
A tojást, tejet, cukrot, vaniliás cukrot lapos tálban simára keverjük, belemártogatjuk a kenyérszeleteket, aztán a morzsába forgatjuk. A felesleget alaposan lerázzuk.
Serpenyöben habzásig forrósítunk 2 evökanál vajat, megsütünk 8 háromszöget, majd a másik 2 evökanálon a többit. Megforrósított tálra szedjük, megszórjuk a fahéjas porcukorral. Akinek nem elég kalóriadús, vagy még egyedibb finomságot szeretne, az ragasszon össze 2-2 háromszöget pikáns lekvárral, úgy panírozza.
Jó étvágyat.

_________________
poesje

 
 Kertészlány  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-25 15:09   
2004-09-17 21:40, denjul:
-
"Itt egy nagyon gyorsan elkészithetö recept,
hmmmm finom:)
Almatorta"

Megsütöttem, langyosan is ettünk, hidegen is, habot is tettünk rá, felvettük az étlapra.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-24 21:55   
Sztrapacska :
Hozzávalók:

75 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg juhtúró, só.

Elkészítés:

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, a pörcöt félretesszük. A burgonyát a reszelő kislyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a felvert tojást, majd annyi lisztet, hogy galuska állagú tésztát kapjunk. Belekeverjük a sót és egy evőkanálnyi szalonna zsírt. Forró sós vízben legalább 10 percig főzzük. A megmaradt szalonnazsírt tűzálló tálra tesszük, ebbe forgatjuk a leszűrt galuskát. Tetejére tesszük a juhtúrót, sütőbe toljuk annyi időre, amíg a túró rá nem olvad. Majd a pörccel tálaljuk.


 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-24 20:25   
Kedves ínyencek!
Írjatok jó kis töltöttgomba receptet?
A klasszikusat tudom,de hátha valaki jobbat tud.
Köszi:
_________________
:zita

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó