2020. január 27. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Uti-/élménybeszámolók: téli, nyári, idei, ...
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-22 18:12   
2003-10-22 07:34, frimi:
-

Es vice versa.

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-22 07:34   
Csak kérdezem: ha az ember a naptár szerint téli időszakban jár a déli féltekén, ahol éppen tombol a nyár, akkor írhat azért nyári élménybeszámolót?
Frimi

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-21 12:06   
Franciaországi anzikszok - 2

Blétel-ék


Már miattuk megéri Franciaországba látogatni. Barátaink Chalour-ban laknak. Ne is nyisd ki az atlaszt, kedves olvasó, nem fogod megtalálni ezt az 5 elszórt házból álló települést. Hogy hol van, hogy jut oda az ember, azt tudni kell. Hozzávetőleges megközelítésként itt annyit, hogy az Ain folyó völgyében. Pontosabban inkább a hegyoldalban csodálatos kilátással a tájra, a sarkon túl az Ain fölött átívelő dupla viaduktra, közben pedig egy középkori vár lakótornya. Utóbbi a házigazda felmenőié volt valaha. Az elszórt házak pedig százéves nagyobb villák, régebbi magyar fogalom szerinti kúriák. Köztük, körülöttük mező, legelő, park, erdő több hektár területen. Vagyis, a szomszédot látni, de tisztes távolból.

LouLou, a házigazda 77 éves, jó humorú, állandóan politikai vitára provokáló, minden iránt érdeklődő ember. 16 évesen a Résistance aktív tagja volt, mint bátyja, aki a német elfogatás elől öngyilkosságba menekült. Ez az élményanyag határozta meg LouLou további életét, tevékenységét, beállítottságát is. Németül kitűnően beszélő felesége, Colette félig lengyel, félig francia és a legbájosabb vendégszerető háziasszony, akit ismerek. A házban állandó a vendégjárás, mert minkét részről a testvérek, azok gyerekei, a gyerekek partnerei, a barátok, a barátok barátai és aki még arra jár, szóval sokan megfordulnak. Zsófi többször, én másodszor. A háznak egy nehezen megfogalmazható légköre van. LouLou édesapja a 30-as években jegyzett festő volt és minden szobában láthatók a falon a képei, amelyek a környékbeli tájat, a családtagokat ábrázolják, kerti családi jelenetet. A képek hangulatához hasonlóan zajlanak ma is az ebédek, vacsorák a kertben, a teraszon. Hol négyesben, hol tizen, máskor 30-40 fővel és egy ahhoz mesterségesen kreált alkalomból. Ilyen volt, pl. idén nyáron a többszáz éves kenyérsütő kemence helyrehozása, amelyet három napig ünnepelt az erre összejött rokonság. Rippl-Rónai képei sugároznak ilyen századfordulós kerti idill. ...


Ezen a helyen most abbahagyom. Akit érdekel, az olvashatja a folytatást, valamint a további anzikszokat a következő napokban itt:
http://www.hhrf.org/ungparty/szerzok/pompery/

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-18 01:38   
Franciaországi anzikszok - 1

Tulajdonképpen Barcelonába készültünk

Mi, vagyis Zsófi és jómagam. Kettesben, mert ez a felállás már tavaly a Toszkánában is kitűnően bevált. De előtte, és mert félúton van odafelé, meg akartuk látogatni barátainkat a francia Jurában.

Aztán másképp alakult. Indulás előtti napon megnéztük ugyanis a térképet. Igaz, hogy Bourg en Bress-től Barcelona már relatíve nincs messze, de eszünkbe jutott, hogy vissza is kell jönni. Ha pedig csak 14 nap áll az ember rendelkezésére, akkor nem vonzó ebből négyet az autópályán tölteni. Vagyis lemondtunk spanyolhonról és a franciák földjére koncentráltunk. Hogy ott barátainkon kívül mit nézzünk meg, azt a magunkkal vitt irodalom alapján döntöttük el spontán. A 30 éves magyar „Panoráma”-kiadású francia útikönyvön és egy friss Baedeker-en kívül a döntéshozás alapját elsősorban a „Franciaország mellékutakon”, valamint a „Franciaország legszebb falvai” c. német nyelvű kiadványok képezték. Elhatároztuk, hogy nem igyekszünk minden világhírű műemléket megcsodálni, fontos múzeumot megnézni és egyáltalán kerülni próbáljuk a turistatömegek által frekventált „kötelező” látványosságokat. Ennek ellenére vagy inkább pont emiatt volt utunk nagyszerű. Csodás helyekre leltünk, felfedeztük Franciaországot intim és privát, valamint éltünk, mint ...

http://www.hhrf.org/ungparty/szerzok/pompery/

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-18 00:39   
2003-10-17 20:37, frimi:
Frimi,
szívesen vitatkoznék Veled, de már nagyon régen eltértek/ünk az eredeti témától. Így átteszem magam/unkat a Hozzászólások.... most nyílt topicjába.

Egyben kérem Hunort, hogy lapátolja át azokat az üzeneteket, amelyek nem élménybeszámolók. Köszönöm.

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-17 20:37   
Akkor még egy kicsit a Balatonról... Pontosabban a vizéről.

Az alacsony vízszint problémája azért megmozgatta a tudós agyakat. Egyesek felvetették, hogy egy csatornát kellene építeni és annak segítségével a Tihanyi öbölbe kellene vezetni a Rába vizét. Ugyanis végső soron a Balatont is folyóvíz táplálja: a Zala. (Bár inkább csak folyócska...)

Ennek azután több ellenzője támadt és most úgy látszik, hogy ők nyertek és a tervet elvetették.

Azzal érveltek az ellenzők ugyanis, hogy ha ritkán is, de elő-elő fordul ilyen alacsony vízállás. (Pl. valamikor az ötvenes években is volt már rá példa.) Azután több csapadékos év helyreállította a vízszintet. No, meg - úgymond - a Rába vize megbontaná a tó biológiai egynesúlyát.

Azért ezt én már nem értem. A tavat amúgy is folyóvíz táplálja és efgy egyszerű zsilippel megoldható lenne, hogy akkor follyon víz a Rábából a Balatonban, amikor szükség lenne rá. (Ráadásul a Sio zsilipen az akármikori felesleg le is ereszthető.)

Nem tudom, hogy hol volt akkor ez az aggodalom, amikor az angolnákat telepítették be. Talán "egy kis víz" nem okozhatna akkora problémát, mint az angolna okozott. Így azután Isten segedelmére várunk. Mint még egy néhány dologban...
Frimi

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-16 14:58   
2003-10-16 14:44, rigojanos:
-
Aha. Hm.... Akkor átírom.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-16 14:44   
2003-10-16 14:40, Pompéry Berlin:
-
Ammeg mi?
-

A szappanoperakbol meritek peldat szamodra: Amikor az epizod alatt kiderul valakirol, hogy kovasz van a kenyereben, de tobben is allitjak, ok tettek oda. A legutolso jelentben elmegy a holgy DNS vizsgalatra, es amikor az orvos azt mondja "Kedves Asszonyom, az on gyermekenek apja.. ", akkor jon a reklam, Te <----- igy ulsz a kanapen, mikozben arra gondolsz, hogy hanyat kell meg aludni a kovetkezo epizodig.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-16 14:40   
2003-10-16 14:37, rigojanos:
-
Arial 11-ben A4-re nyomtatva

Legyen cliffhanger mindegyik vegen.
-
Ammeg mi?

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-16 14:37   
2003-10-16 14:34, Pompéry Berlin:
-
Már a 10. oldalnál tartok, de még mindig nincs vége. Franciaország élménydús hely. talán majd adagolom.
-

A jegyzetfuzetedben, vagy 60x110 cm lapokon?

Tuladagolastol nem felek, ugyhogy epizodonkent is bemasolhatod. Legyen cliffhanger mindegyik vegen.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-16 14:34   
Már a 10. oldalnál tartok, de még mindig nincs vége. Franciaország élménydús hely. talán majd adagolom.
 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-16 14:31   
2003-10-16 10:44, frimi:
-

En nagyon szerettem a Balatonra jarni regen, persze meg abban a koromban, amikor a helyi zenes-tancos szorakozohelyek elvontak a figyelmemet a langos ararol. De a Balaton mindenkeppen fontos hely turisztikai szempontbol, es azt hiszem mindegy magyar, szabadsaggal rendelkezo embernek volt mar vele dolga - es rengeteg jo elmenye.

De ahogy irtad, a rosszat tenyleg gyakrabban hallja az ember, mint a jot, ugyhogy meselj meg az elmenyeidrol, jo ilyet is hallani.

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-16 10:44   
Ha megengedik a tisztelt levelezők, szeretnék magam is bekapcsolódbni a nyári élménybeszámolókhoz. Itthoniként itthonról...

Természetesen egy erdélyi számára, aki bárhonnan tér haza a világból - mint ahogy olvastam is - semmi más nem lehet versenyképes a "fatornyos"-sal. (Legyen bár a "községháza" akár márványból is, azért a "fatornyos" csak "fatornyos" marad...)

Amiért szót kértem, annak oka tuljadonképpen az, hogy nem találtam bejegyzést hazánk nagy attrakciójáról, a Balatonról (Bár lehet, hogy nem olvastam vissza megfelelően... Ha így lenne, akkor bocsánat.)

Azért tartom fontosnak, hogy erről egy pár szót "szóljak", mert az elmúlt években eléggé rossz hírek kezdtek keringeni róla - s én most csak a vízről beszélek. Magam évek hosszú sora óta Balaton közelben töltök pár hetet-hónapot s így szinte "testközelből" érzékeltem az egymás után következett, majd az idei nyár(év) példátlanul száraz időjárásának következményeit. A Somogyi-partról...

Míg az átlagos vízmélység 65 cm felett szokott lenni, idén nyár végére már 30 cm alá sűlyedt. Ennek következményeként pl.Balatonszemes-Balatonszárszó magasságában a parttól mintegy 300 méterre lévő homokzátony kikerült a vízből (Máskor ott kb. vádli-középig, vagy még feljebb szokott érni a víz!)

Az alacsony vízállás miatt nagyon sokanm aggódtak/agggódnak a vízminőség miatt. Szerencsére a már több év óta folytatott környezet- és természetvédelmi törekvéseknek a víz minősége és tisztasága is kitűnő volt ez évben! Ez persze köszönhető volt a széljárásnak is, amely benyomta a vízet a zátony mögé és így elősegítette annak tisztulását. Remélem, hogy a tél és a jövő tavasz csapadékosabb lesz s így ismét megkezdődhet a vízszint emelkedése.

Mielőtt bárki érdekeltséggel vádolna, jelzem: nem vagyok semmiféle idegenforgalmi cég embere és nem foglalkozom villa bérbeadásával sem ugyanott! Egyszerűen csak azt szeretném, hogy hazánk külföldön élő fiai-lányai "képben legyenek" és bátorítsák mindazokat, akik netán elbizonytalanodtak, hogy nálunk - ott - töltsék szabdságukat (vagy annak egy részét).

Magam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már két ízben tölthettem Ausztráliában a Gold Coaston több (ottani) nyári hónapot. Csodálatos környezetben, amely e helyet méltón világhírűvé tette. Ennek ellenére állítom, hogy bár másként, a Balaton is páaratlan szépségű helye a világnak!

S mindazok, akik a "fatornyosba" igyekeznek -ha egy módjuk van - tegyenek egy kis kurflit a Balaton irnyába.
Frimi

 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-15 08:58   
Rigo,lehet tusfürdővel?
Felnagyítja majd egész biztos Bobe és kiderül:)

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-13 23:11   
2003-10-12 10:00, bobe:
-
Ezt utolag biggyesztem ide itt furödtunk nagyon jo volt.


Szappannal, remelem

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-13 11:05   
Azért tett be ilyen kicsit, nehogy felismerjük
 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-13 10:26   
bobe!)
Nagyobb fotod nincs?)

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-12 10:00   
Ezt utolag biggyesztem ide itt furödtunk nagyon jo volt.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-05 18:34   
Itt jön a beszamolo:
Delmagyarorszagon töltöttuk szabadsagunk ketharmadat. Voltunk Szegeden masfelnapot ahol megneztuk a föteret meg a zenelökutat a Domteret es a Tiszat. Este a Körössy-csardaban vacsoraztunk ahol a ferjem szerint a vilag legfinomabb halaszlevet keszitik. A harmadik napon a baratnöm akinel vendegsegben voltunk Szegeden, bepakolt bennunket autojaba es elindultunk Kiskunmajsa fele. Kis kerulot teve megalltunk Opusztaszeren mint jo turistak es megneztuk a Feszty-körkepet meg körbefutottunk a parkban. Kesö delutan erkeztunk a furdöhöz. Itt nagyon kellemes meglepetes ert mivel a maganszallas amit kibereltunk varakozasunkat messzire fölulmuloan jo volt. Nyugati standard, tiszta, kenyelmes, tagas. Nem gyözök aradozni. Akit erdekel a cim szivesen adom at. A fiatal par ebböl el hogy nyaron berbe adja nyaralojat. Az asszonyka helybeli a ferje meg földink tehat erdelyi ,igy ez plusz öröm volt nekik is meg nekunk is. Az idöjaras csodas volt. 30 fok meleg es a termalfurdöben nem volt emberöles mivel szezonvegre erkeztunk. Igy sikerult bejutni az orvosnöhöz aki megvizsgalt bennunket es javasolta a furdözest masszirozast meg tangentoros(viz alatti masszazs)kezelest. Mindez jo elfogadhato aron, es persze volt langos meg kurtoskalacs es Dreher sör is ami csak emelte a hangulatot. Itt lubickoltunk 11 napig ,estenkent a Lopofa csardaban vacsoraztunk es alukaltunk nagyokat. Szept. 29-en delben vonatra ultunk es Budapestre utaztunk. Itt sajnos csak egy delelöttöt tudtunk nezelödni igy a Nemzeti galleriaban a XIX.szazadi festöket neztuk meg, föleg a Munkacsy muveket majd a Szent Istvan bazilikat ami gyönyöru. Szerdan Tatan majd Tatabanyan voltunk , kedves baratainkat latogattuk meg. Csutörtökön "naszuramekhoz" voltunk hivatalosak Szigetszentmiklosra. Pentek delelött megvasaroltuk a kolbaszt ,tepertöt,parfumöt meg könyvet, videot es egy csomo mast, delutan pedig bucsuvacsora volt a varosligeti Bagolyvarban. Ez volt a szabadsagunk es holnaptol okt. 6-tol mar indul a mokuskerek.

 
 vizinikk  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-19 13:22   
Kanadában voltam, két hétig. Isteni volt!
 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-18 19:46   
Nagyon sokan tartoztok nagyon sokunknak élménybeszámolóval.
Kéretik nem elhanyagolni közönségeteket.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-09 17:07   
Ott integetek a 16 emeleti ablakbol.


 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-09 15:44   
Ne mondjatok, meg mindig faj. Deí legalabb jol sikerult - szerintem, kiserom szerint, fodrasz szerint. Majd veszek webcamet, es remelem, bemutathatom.

Maskepp minden szep itt Budapesten, kellemes ido, sok barattal talalkozni, jarni mindenfele, stb.

Hianyzott.

Hunor

 
 Törölt Nicknév2  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-09 15:41   
S mi több, Hunor, ez megérte!
_________________

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-09 15:38   


 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-09 15:22   
Szerintem jo lett. 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-09 15:05   
Nem tudom, hogy ez ide tartozik-e, de meg faj, beirom gyorsan: hajvagasert, kicsi stilusvaltasert 18 ezer Forintot gomboltak le az elobb rolam. A Mammutban.

Hunor

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-27 14:01   
2003-08-27 11:29, ubuge:
-

Vegeredmeny:

1,117 szo
6,745 karakter
75 sor
7 sör

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-27 11:29   
2003-08-26 20:41, kaytee:
-

Folyamatosan fejlesztem a kocsmakultúrámat, ez nem titok. Viszont nem számolom azt, hogy hányszor szerepel egy szó az irományaimban. Mint ahogy azt sem, hogy hány sört iszom meg, főleg, ha valaki fizeti a fogyasztást

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-26 22:30   
2003-08-26 20:41, kaytee:
-
...ha Te publikálnád az első hivatalos Erdélyi kocsmatúra c. kötetet.....
-

Csak 7-szer kerult bele a "sor" szo az esszebe. Egy kotetnel legalabb 39-szer kell megemliteni. Kerdes, hogy Ubuge Tibor megerett-e a feladatra.


 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó