2019. április 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Az etruszkok és a magyarok
Új topik indítása   Üzenet küldése
 nilda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-07 14:55   
2004-06-02 15:44, melinda:
-
Salve! Találtam idekapcsolódó érdekes linkeket:

Az etruszkok rokonai lehetünk…

Etruszkokról

Ősi kapocs: A magyar-etruszk nyelvrokonság

Az etruszkok kihalhattak utódok nélkül…

Etruszk lap

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-06-02 15:44   
2004-02-23 17:00, melinda:
-

Újabb visszhang, a tegnap esti e-postával érkezett:

«( ... ) Ma Alinei Budapesten adott elő a Magyarok Világszövetségének VI. kongresszusa nyitónapján díszvendégként etruszk könyvéről. Megismerkedtünk szerencsésen - a kollégák már tájékoztatták létezésemről, - és a kezébe nyomtam egy Magyar ókort. Riadtan kérdezett vissza, mit fog ő ebből megérteni? Azt mondtam neki, hogy e könyv egy nagyszerű ferrarai magyar irodalmár asszony könyvtárában is megvan, ha részletek érdekelnék, forduljon bizalommal Kegyedhez.

25 vetíthető fóliába sűrítve hozta előadását a professore. Leszámítva a semmiről semmit sem sejtő bugyuta tolmácsot én letisztult és koherens anyagot láttam a vetítőn. Az indogermán nyelvészek sem találhatnak benne sok kifogást, de most már látom, hogy Alinei miért nincs mégsem körbehordozva.
Hát, hogy is mondjam... Amit a primitív, találgatós ún. "kombinatorikus" etruszk nyelvészet eddig összehozott, azt ő elegánsan átlépte és nagyságrenddel magasabb értékű etruszk-magyar azonosításokat végzett el. Mamma mia, hogy mondják olaszul, hogy le a kalappal? Akinek átlépett a "tudományán", nyilván nem lelkesedik érte.

Kimondta a sztyeppei nép egységét és egységes nyelvét! Anyám, ez az ember tönkretette az indogermánok álmait, vigyázzatok rá ezután a háza előtt strázsálva!

Csak érdekességként:
Felsina-Felső, Bolsena (Volsinii) - Belső, Alium - Alsó az észak, közép és dél (Etrúria) megjelölésére. Mi meg ülünk itt mint a hülyék és nézünk: ez TÉNYLEG ennyire pofonegyszerű? Ha ezt az ELTÉ-n valaki elhinti, biztos azonnal kirúgják.

De ne aggódjon kedves Melinda, Varga Csaba barátom szerint a helyzet rövidesen fokozódni fog, ugyanis gyökös szófaggató módszerét kialakítva már nagy tételben zuhannak lábai elé a latin, görög és mindenféle párhuzamok, gyökök, szószármaztatási modellek és a gyakorlat...»


Link
_________________
Szeretettel: Melinda

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-23 17:00   
Egy kis kezdeti visszhang...


Link

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-04 00:30   
ETRUSZK ROKONAINK?
- Egy kis linguisztikai és történelmi reflexió gyanánt -

Úgy látszik, ez az esztendő nekem a meglepetések esztendeje - valamelyik témakörben néhány hónappal ezelőtt írtam egy cikket «Meglepetés címmel»: http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=366&forum=26&70 -, a rosszakat és a jókat beleértve egyaránt. Annyi bizonyos, hogy unalomra még egy másodpercnyi időre sem volt okom...
Szabadságra menetelem előtt itt volt egy újabb meglepetés, amelyet egyenesen az «Il Mulino» könyvkiadó kiadványkatalógusa «Nyelvészet és irodalomkritika» rovata szerzett nekem: ebben a hónapban megjelenő finnugor-eredetet valló nyelvészek idegeit - mint jelen sorok magyar-történelem szakos íróját, ki ez utóbbi hivatalos eredet-hagyományon nőtt fel és lett fent említett szakos tanár - felborzoló, Mario Alinei «Etruszk - Mint a magyar egy archaikus formája» c. könyvéről hírt adó előzetes tájékoztató, amely az alábbiakat közli:

«A szerző bizonyítani szándékozik az etruszk rokonságát a magyarral az európai nyelvek eredetével kapcsolatos kutatásai eredményeként következtetett elmélete alapján. Ezen állításának alapjául a két nyelv közötti számos nyelvi, valamint az etruszk és az ősi magyar tisztségek hasonlósága szolgál. Ezek a hasonlóságok tették lehetővé a szerző számára a legjobb etruszk-kutatások során elért eredmények javarészének megerősítésével azokat tovább fejleszteni, s az eddigi lefordított szövegek pontosabb fordításait és a mai napig még lefodíthatatlannak tartott, vagy csak részben lefordított szövegek megfejtését. A könyv az etruszk őstörténet eddig elért ereményeinek újraértelmezésével, s azzal az ősmagyarok honfoglalásának dátumának új hipotézisével zárul.»...

Folytatás:
Eredeti teljes publikáció a következő oldalon/Pubblicazione originale integra: http://digilander.libero.it/rivistaletteraria/kuriozum.htm
Olaszul/In italiano: http://digilander.libero.it/rivistaletteraria/curiosita.htm

Kapcsolódó témák: http://www.kitalaltkozepkor.hu/okortortenet.php

© Dr. Bonani G. O.-né Tamás-Tarr Melinda/O.L.F.A. - Osservatorio Letterario - Ferrara e l´Altrove
http://www.osservatorioletterario.net


 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó