2019. április 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Információk kezdésről, dokumentumokról
Új topik indítása   Üzenet küldése
 adi67  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-22 16:00   
Sissi,

lattam, hogy Pesaroban is vannak interinali munkaadok, igaz, hogy nem a maximum, de kezdesnek jo, nem?
Van valamilyen szakmad, milyen munkat keresel?
Ha egy kicsit pontosabban leirod, talan tudnalak hova kuldeni.

Tudod, en szakacs vagyok, ez meg itt is jo szakma. Nem volt gondom az elhelyezkezdessel, en oregek otthonaval kezdtem.
Szia, adi

 
 sissi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-21 20:01   
Szia kedves Adi!

Koszi a tippet, majd megprobalom. Ha mas nem, a szezonra lesz munka az biztos. De dolgozol? Ha igen, konnyen ment elhelyezkedni?
Varom valaszod!

sissi

 
 adi67  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-19 19:22   
Szia kedves sissi
Teljes mertekben megertelek!
Probalkoztal mar munkahellyel kapcsolatban az Interinale munkaadoknal?
Szia, adi

 
 sissi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-19 17:39   
Szia mindenki!

Akkor nem csak nem csak nekem volt megrazo elmeny tartozkodasi engedelyt kerni az olasz hatosagoktol, amit 8 honap utan kaptam meg, mert fogalmuk sem volt, h. mit kene csinalni egy magyar "EU"-s emberkevel... felhaborito, ahogy foglalkoznak a kulfoldiekkel. Az meg bosszantobb, h. olyan eloiteletet tapasztalok munkavallalas teren, h. szornyu, meg a lehetoseget sem adjak meg az elhelyezkedesre. Epp ezert meg egy takaritoi allast sem talalok, pedig mar itt vagyok 1 eve, de nem adom fel. Ha mast nem, mint az afrikaiak, a parkoloban fogok szegedi paprikat es Lajcsi kazettat arulni mindezt egy magyar nepviseltben! Protekcio nelkul ebben az orszagban el vagy veszve, aki nem igy gondolja kerem jelezze!

Szilvi (Pesaro)

 
 adi67  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-14 14:13   
Szia Mara!

Figyelemmel olvastam a "beszelgetesedet" Melindaval, teljes mertekben igaza van, nekem is ugyan ezek a tapasztalataim a munkahelyel kapcsolatban.
Ahogy latom a datumokat, eltelt nehany honap az utolso leveled ota, azota mi tortent veled? Itt laksz meg az Emilia-Romagna megyeben?
Ha van idod, kerlek, valaszolj.
Udv: Andrea (Bologna)

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-15 08:58   
2003-12-15 00:21, mara:
-
Kedves Mara!

Igazán nagyon sajnálom tapasztalataidat. Azt hittem, hogy csak az én egyéni érzékenységem miatt látom/láttam az itteni helyzetet sötéten, különösen az olaszok-külföldiek kapcsolatát illetõn. De néhány kivételtõl eltekintve honfitársaink sem maradnak e téren az olaszok mögött!!! Sõt, sokszor kutyábbak a honfitársakkal szemben!!! Ez egyáltalán nem szívderítõ!
A milánói magyarok rendeznek idõnként vacsorás összejöveteleket, Tóth Ildikó (hazai magyar-angol szakos) tolmácsasszony a lelke, egyszer találkoztam vele egy milánói könyvbemutatásom alkalmából - félreértés ne essék: én mutattam be egy könyvet ( http://digilander.libero.it/rivistaletteraria/habermannit29-30.htm ), nem az én könyvemrõl volt szó - eljött a Tikkun könyvesbolt rendezvényére, s ott ismerkedtünk meg személyesen. Azóta sem hallottunk egymásról közvetlen: http://groups.msn.com/MilanoiMagyarok/

Hallomásom szerint vannak Veronában magyarok (vegyes házasságok). Az alábbi szájton próbáld felvenni a kapcsolatot a veronai Marco Spazzinivel, aki az alábbi Ungherese-Magyarok szájt gazdája: http://www.geocities.com/spamarco/

Elfoglaltságom miatt - az ún. fórumos magyar nyelvleckesorozatom után - sajnos nem tudtam idõt szakítani, hogy (aktívan) folytassam a társalgást. Elég aktív volt a fórum, talán most is az, nem tudom. Ildikó oda is írt, ha jól emlékszem. Ide is ritkán tudok bejönni, de most, hogy volt egy kis lazításnyi idõm, s láttam, hogy segítségre szorul valaki, igyekeztem tõlem telhetõen a maximális tájékoztatást megadni.
Szeretettel köszöntelek, el kell, hogy búcsúzzam, karácsony és évvégi elõtti hajtásban vagyok. S mivel nem vagyok olasz parlamenti képviselõ - az sem mellékes, ha megnézzük, hány nõ jut 1000 parlamenti képviselõre itt Olaszországban (!!!) -, «kissé» bonyolultabb a helyzetem...

 
 mara  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-15 00:21   
Kedves Melinda,
szeretnem megkoszonni a segitseget es a cimeket.Tervek-azok vannak.Csak hat itt minden bonyolultabb mint otthon..Es az olaszok nem eppen segitokeszek a kulfoldiekkel-magyart meg hirbol sem ismerek a kornyekemen.
Meg egy utolso szivesseg-ha nem bosszsantom-hol tudnek kapcsolaba kerulni honfitarsainkal-osszejovetelek,kozos vacsorak havonta-ilyesmik?
Udvozlettel:mara

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-14 21:39   
2003-12-14 20:11, mara:
-
Ha magán alkalmazásban leszel, nem hiszem, hogy nem fogadnák el a bemutatott képesítésedet: fordíttasd le hitelesen - itt Olaszországban is meg lehet oldani, sokkal rövidebb, mint otthon -, ha még nem lenne lefordítva. Azt én nem tudhatom, hogy elfogadják-e avagy sem. A munkaadók jó- vagy rosszindulatától, nyílt- vagy korlátolt látókörétõl, sok minden függ.
Kívánom, hogy minden a legjobban sikerüljön! Az esélyeid megvannak.
Szeretettel köszöntelek.

 
 mara  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-14 20:11   
Kedves Melinda,szoval en ugy tervezem-ha elfogadjak a diplomam-ami csak egy szakmunkas bizonyitvany-hogy eloszor hotelba megyek-un posto turistico-dolgozni mint a haz kozetikusa,alkalmazottkent.Ha kello gyakorlatot szereztem megprobalok egy varost.Nem ismerem a helyzetet Ferraraban,de itt Verona kornyeken nem felek az atrazos mukaktol.
Azt tudom,hogy az egyik baratnom nemeto.-ban el es gond nelkul dolgozik mint kozmetikus-es nem allampolgar(ok,nem olaszo!)
Az onnallosodason meg nem gondolkodtam.Majd ha meglesznek a feltetelek-penz,gyakorlat.
Az allampolgarsag sem fordult meg a fejemben.Nem gondolom,hogy sokat szamitana mint beosztott kozmetikus egy szepsegstudioban.
Tehat ha megtortent az eskuvo elmegyek a communara-ufficio del lavoro-es megkerdezem.hogyakceptaljak-e az otthoni bizonyitvanyom.-remelem nem tunok nagyon naivnak...
Megmosolyogtam a gondolatot,hogy en otthon,mint haziasszony..Nem tudom nagyon elkepzelni,hogy engem egy olasz ferfi eltert..Kulon kasszan vagyunk es mindent felesben fizetunk- mint minden par az ismeroseink kozul.
Tehat a kerdes,hogy elfogadjak-e a bizonyitvanyom...?
Ez egy koltoi kerdes-tudom,hgy ok dontenak!
Udvozleetel:mara

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-14 16:08   
2003-12-14 15:16, mara:
-
Mas-kozmetikus vagyok es szeretnek ismet a szakmamban dolgozni.Eddig a vendeglatasban dolgoztam.Nem tudom,hogy itt elfogadjak e a diplomam-marmint a kozmetikusat. Melyik hivatalhoz kene fordulnom informacioert? Ha tud valami hasznalhato infot nagyon megkoszonnem!Udvozlettel:mara1976
-
Itt sem tudok biztatót mondani.
Valamikor voltak minden tartományban az ún. munkaközvetítõ irodák (Collocamento di Lavoro), de nem értek semmit: nagyon keveseknek volt szerencséjük azon keresztül megfelelõ álláshoz jutni. Most vannak már más munkaközvetítõk is, de azokra sem lehet nagyon alapozni! (Munka = szerencsejáték - sajnos -!) Ha nincsenek megfelelõ összeköttetéseid, sajnos megette a fene...
Ami az iskolai végzettség elismerését illeti, állami munkakörben még most is ugyanaz a siralmas helyzet: hiába kutyaütõ az itteni oktatás - tisztelet a kivételnek -, mégsem ismerik el automatikusan a magyarországi iskolai végzettségeket. Nemcsak a mienket, de még az Eu-tag spanyol iskolai végzettségeket sem, tehát a tavaszi belépésünk sem garancia ere vonatkozóan!!! (Errõl írtam valahol itt a MON-ban: míg Spanyolországban az olasz iskolai végzettségeket maradéktalanul elfogadják, itt Olaszországban nem! Egy fránya ország ez is mindenképpen!)
Ha olasz állampolgár lennél, s lenne megfelelõ anyagi bázisod mint vállalkozó lehetne lehetõséged, hogy a saját szakmádat itt folytathasd. Bár nem tudom, hogy milyen egyéb jogi kikötéseik lehetnek... A Comune munkaügyi osztályán érdeklõdhetnél talán ez ügyben is.
Mindenesetre, ha vannak lehetõségeid, folytasd egyelõre a vendéglátóiparban, s lassacskán valahogy sikerül majd a saját szakmádban is valahogy elindulnod. Az én tapasztalataim szerint, aki ezen a területen dolgozik, nem állami alkalmazott, hanem magánvállalkozó, vagy autonom dolgozó, s nagyon kevesen vannak, akik megengedhetnek maguknak alkalmazott alkalmazását. Próbálj esetleg náluk is - Centro Studio d'Estetica, Centro di Bellezza, Studio di Bellezza, stb. s hasonló neveken futnak - tájékozódni, személyesen kopogtass náluk, ha van ilyen lehetõséged, hátha szerencséd lesz...
Egyet nagyon-nagyon javasolok: ha lehet fel ne add a meglévõ állásodat!!! Könnyen az eltartott háziasszonyok (casalinghe) sorsára juthatsz, ahonnan aztán nincs többé kiút ebben a patriarchális mentalitású országban (errõl 3 év alatt ugyancsak meggyõzõdhettél)!
Fordulhatsz megfelelõ információért - ha van környéketeken is - ez ügyben az "Informagiovani", "Sportello informativo Cittadini Extracomunitari" (SICE) szolgálathoz is.
Ferrarában - az más kérdés, hogy mennyire hasznos az állampolgárok legjavát illetõen - az alábbi 6nkormányzati (di comune/comunale) hivatalok vannak munkaüggyel kapcsolatban:
Centro per l'impiego, Ferrara@Lavoro, Contratti prima esperienza (CPE), Assunzioni presso le Pubbliche Amministrazioni, Assunzione di personale - categoria protette.
Magánvállalkozáshoz (mindig ferrarai vonatkozásban): Sportello Unico Attività Produttive.
Egy tanács: ha házasságot kötöttél, ne felejtsd el kérvényezni a Prefekturán - adott dokumentumok kitöltésével - az olasz állampolgárságot. A Prefekturán majd megmondják, hogy milyen feltételek mellett lehet elindítani. Egyébként külföldi állampolgárok, akik nem kötöttek házasságot olasz állampolgárral, csak 10 év eltelte után (5 év eltelte után, ha politikai menekültek, vagy európai polgárok) kérvényezhetik...
Nagyon sajnálom, hogy ennél többet nem tudok javasolni. De ha menet közben sikerül valami hasznos, újabb információhoz jutnom, jelezni fogom feltétlenül. Talán azért a fentiek azért jelentenek valami kis segítséget, ha nem is sokat.
Melinda

P.S. Vannak Olaszországban élõ magyarok nem kis számmal, jó lenne ha jelentkeznének és tanácsot adnának. Talán vannak olyanok, akiknek vannak megfelelõ ismerettségi körük, ahonnan hasznos, újabb tudnivalókkal szolgálhatnának...

 
 mara  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-14 15:16   
2003-12-14 12:16, melinda:


- koszonom Melinda a valaszat,holnap az elso dolgom lesz felhivni a quvesturat.Nagyon tul van bonyolitva ez az egesz itt olaszorszagban!
Mas-kozmetikus vagyok es szeretnek ismet a szakmamban dolgozni.Eddig a vendeglatasban dolgoztam.Nem tudom,hogy itt elfogadjak e a diplomam-marmint a kozmetikusat.Melyik hivatalhoz kene fordulnom informacioert?Ha tud valami hasznalhato infot nagyon megkoszonnem!Udvozlettel:mara1976

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-14 12:16   
2003-12-13 00:18, mara:
-
Sajnos nem tudok mit javasolni konkrétan, hacsak azt nem - s ez a legbiztosabb - hogy személyesen keresd fel az illetékes "Ufficio degli Stranieri"-t a Questurán - a biztonság kedvéért mindkét helyen -, s ott kérj felvilágosítást ez ügyben. Ez a hivatal a legilletékesebb a Téged illetõ helyes információk megadásában. Manapság mindig változik valami, ezt magad is tapasztalhattad.
Az én idõmben - 20 évvel ezelõtt - más volt a helyzet, más volt a gyakorlat... Azóta a nemzetközi politikai helyzetek változtak, s ennek következtében s ezzel összefüggésben a törvényrendeletek is. Azt tudom javasolni, minél elõbb, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek az utolsó pillanatban!
Sok szerencsét és boldogságot!
Melinda (1953)

 
 mara  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-13 00:18   
sziasztok,a tanacsotokat szeretnem kerni.
3eve elek az olasz baratommal es a jovoheten osszehazasodunk.
a kerdes:mit kell vinnem a questurara-marmint dokumentumot es mennyi ido alatt legalizalnak.eddig del-tirolban dolgoztam-es papir szempontjabol mas mint itt veronaban-nem ervenyesek.nagyon elkelne egy kis segitseg..koszonom

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó