|
2007-09-24 16:04, Andu:
Nem Te voltál a hibás, csak egyszerüen, sok mailt kaptál
Ilyen tapasztalatgyüjes nagyon szükséges!!!
|
|
|
Mai ebéd: sült pipiszárnyak (isteni lett!), hozzá friss ropogós bagett.
További ételfözés jellegü tevékenységem: a holnapi ebéd elökészítése...csapó 2 újravesszük alapon! Komolyan csak" addig hagytam ott a hagymát dinsztelödni, amíg gyorsan megnéztem az emailokat...
Szellöztetés, hagyma eltakarítása, edény kimosása, szárítása majd újra hagymavágás és immár emailok és tüzoltóság nélkül, födögél a sertésperkelt.
|
|
|
2007-09-23 08:49, bovi:
Erdemény kihirdetés holnap
Jól sikeredett az új étel!!!
Egy nagy, mély tepsi kell csak hozzá, igy a mosogatás is leegyszerüsitve 
|
|
|
2007-09-23 17:11, perec:
Mindenkinek igaza van: a maláj elnevezést találtam ki, a recept adaptált...
|
|
|
Kedves Perec, azt hiszem, egyedls nem átalakította a receptet, hanem kitalálta, mint egy mesét.
Viszont arra kérném, írja be a Szakácskönyv c. rovatba 
|
|
|
2007-09-23 10:54, egyedls:
-
"maláj recept szerint, amelyet én magam találtam ki"
Nagyszerű gondolat!
Még azt szeretném megtudni, hogy a kitalálás mire terjedt ki, pl. behelyettesítettél bizonyos belevalókat az eredeti receptbe aszerint, hogy mit lehet helyileg kapni, vagy maláj típusú fűszerezést használtál a rizses húshoz, amit a malájok egyébként nem készítenek, esetleg a fűszerezést is magad találtad ki hozzá?
|
|
|
2007-09-23 10:54, poe:
Micsoda szinkron!? :>)
|
|
|
Én a hétvégi mestereimnek (vízbekötés) rizses húst készítettem maláj recept szerint, amelyet én magam találtam ki. A fiúk kollektív gyomormosás nélkül túlélték, sőt, üldözik a feleségeiket, hogy íme, így kell rizses húst készíteni! :>)
|
|
|
2007-09-22 17:42, Andu:
Ami zöldség, vagy annak látszik szóba se jöhet.
Püré formában sem? Nekem ezzel a módszerrel sikerül a kedvessel szinte minden növényt megetetni. Krémleves, zöldségpüré a hús mellé. Nem látszik, miből készült(megmondani tilos!!!!) , és sokféle módon lehet ízesíteni, fűszerezni.
_________________ poe
|
|
|
Ùjabb ételt próbálok ma ki: Földközitengermenti-sültet (Mittelmeerbraten)
Erdemény kihirdetés holnap 
|
|
|
Megcsináltam én is, jól belaktunk belöle és még maradt is egy adag holnapra, és 2 adag megy be a mélyhütöbe.
Készítése intenziv 1 órai munkába került, utána pedig 1 órára be a sütöbe, ezt viszont nem számolom munkának, mert akkor már díványon feküdtem és olvasgattam. Tehát egy adag 2 személyre 15 perc munkába került, ami nagyon is jó, mert sikerült, és párom is mondta spontán, hogy finom. Különben is nagyon örült, hogy neki nem kellett fözni.
Egy fedös agyagedényt használok manapság úgy rizseshús, mint paprikáskrumpli készítésére, most meg sikerült benne a rakott káposzta is. Be a sütöbe, és nem kell vigyázni, hogy kifut az étel a rezsón. 
|
|
|
2007-09-22 17:37, Ferencz Zsuzsanna:
Ott bizony!!! (de csak ha vihetünk magunkkal "segítséget" Mondjuk olyanokat, akik tudnak fözni. Mi majd irányt mutatunk, dirigálunk, ellenörzünk, kritizálunk mint régen a vérbeli párttitkárok! )
|
|
|
2007-09-22 17:33, bovi:
Az úr még nem kóstolta, ugyanis a junior cheffel egyetemben biciklizös napot iktattak be, tekintve, hogy ilyen gyönyörü idöben muszáj kimenni és holnap apus nem ér rá.
Nincsenek nagy illúzióim, a család férfitagjainak és a rakottkáposztának egymásra gyakorolt hatását sajnos ismerem. Apusnak "német gyomra" van, a gyereknek pedig finnyás. Ami zöldség, vagy annak látszik szóba se jöhet. Szerintem max. a rizst fogja belöle kienni.
|
|
|
Kedves Andu, azt hiszem, nekünk kettőnknek szakácsversenyen a helyünk
Hihihi.
|
|
|
2007-09-22 17:25, Andu:
Jól néz ki és, ha megvagy elégedve az izével, akkor minden ok
A bevásárlónak is izlik?
|
|
|
2007-09-22 16:36, bovi:
Nem csináltam mindent úgy,mint ahogy a nagykönyvben megvan írva, nekem túl macerás!
De kész!! Itt a bizonyíték:
közelröl
...és távolról
|
|
|
2007-09-22 13:55, Andu:
Hogy mindent jól csináltál e, nézdd meg a recepteknél, bemásoltam az igazit
Dörrfleisch=füstölt hasalajaszalonna, húsos szalonna, császárszalonna.
|
|
|
2007-09-22 13:14, Tihi:
Köszi neked is!! Tihikém már látom, a fözési tudományod az enyémmel mégcsak össze sem hasonlítható! Fényévekre állunk egymástól! Te tudsz, én meg nem!
Emlékszem a drága kis Fürtikém (nagymam) jó néhány receptet úgy diktált le nekem, hogy mindjárt be is mutatta a szóbanforgó "pitlit".
Pl. ehhez az ételhez a kis piros zománcos lábost veszem és felengedem kb. "eddig" (és megmutatta ) vízzel.
|
|
|
2007-09-22 11:16, bovi:
Köszönöm Bovika!!! Már a "beszerzöm" úton volt így a bevásárlólistán nem tudtam változtatni. 30 dkg darált husit vett (már rotyog). A káposztából olyan 50 dekát a rizsböl pedig 25 dekát kalkuláltam (ez utóbbi zacskós).
Hát kiváncsi vagyok az eredményre! Egyszer már próbálkoztam vele, de ízetlen lett mint egy cipötalp. (A receptböl a mindmegette.hu-n kifelejtették a perkelt ízesítését....ugye nem kell mondanom, hogy én is.... )
A "Dörrfleisch"-re még rá kell jöjjek mi az, gondolom v.milyen szalonna. Itt mindennek más a neve mint otthon, vagy akár pl. Bécsben. Gondolom Frankfurt-Nürnberg szótár is szükséges lehet! Már sok mindent megtanultam, de azért az ismereteim nem 100%-osak. Itt a frankoknál van például Schäuferle, állítom máshol nem ismert. Ez egy nummer onés kedvenc ételük, (apus is imádja) én meg nem tudom enni.
Otthon milyen egyszerü volt: megyek, veszek füsttölt húst! Itt próbálja meg valaki!! A hentesnél meg kell rendelni elöre és ha jól tévedek: kaltgereuchert azaz hidegen füstöltnek hívják.
Kéne egy listát összeállitanunk, mit szólsz hozzá? Ilyeneket, hogy pl. mi a neve a karajnak, tarjának, combnak, lapockának, dagadónak....stb. a németeknél!
|
|
|
2007-09-21 22:09, Andu:
-
2007-09-21 21:55, Tihi:
Sajnos pontos arányokat nem tudok mondani, nem szoktam méregetni hanem inkább csak úgy érzésböl döntöm el, hogy mennyit.
250 gramm húst vettem mert a következö csomagolásban 500 gramm lett volna és azt én soknak találtam. A savanyúkáposzta dobozban 830 gramm van, ez sok lesz, majd meglátom ha zsírban forgatom a káposztát, hogy mennyi is férne be az edénybe. Már megint visszatértem az edény nagyságára, ez szerintem nagyon is fontos.
Egy kis csomag füstölt császárhús 170 grammos, ennek a fele zsír lesz amit felhasználok. A rizsáról nem tudok mást mondani mint, hogy maroknyi.
Még egy kicsit MONozok, utána nekiállok a fözéshez, a rizsa fözésével kezdem. Sok sikert fözésünkhöz 
|
|
|
Anduka,
ha majd 1 kg káposztád van, akkor kell bizony 500g darált hús és 250g rizs.
Különben nagyon káposztás lesz minden
Van minden üzletben Schmand, ez megfelel a tejfölnek, ha ismered, átkevergetve folyékony.
A Dörrfleischt ne hadd ki! Annak a kieresztett zsirján piritsdd meg a hagymát, abba a pirospaprikát és a husit átsütögetni, só, bors.
Tehát:káposzta alul, rá a rizs, arra husi és felül káposzta ujra, amire jön böven tejföl.
A sütöben szépen összesütögetni.
Azt ne várdd, hogy olyan lesz, mint emlékeidben 
|
|
|
2007-09-21 21:55, Tihi:
Söpörjük félre a rizsát, azt mondd meg nekem légy olyan kedves, mi legyen az arány? Mennyi káposzta és mennyi darálthusi?
|
|
|
2007-09-21 21:45, Andu:
-
Füleim sajnos 50 évvel ezelött távoztak Mo-ról, esetleg már nem magyarosan müködnek.
|
|
|
2007-09-21 21:36, Tihi:
Sajnos a "rizsa" nyelvtanilag nagyon helytelen. Használata tiltott, mint a drogozás.
|
|
|
Rizs, riisi, ris, rice, Reis... Elég?
Rizst vagy rizsát, fülemben mindkettö jó, én inkább a "rizsát" választom, az harmonikusabb.
|
|
|
2007-09-21 20:51, Tihi:
Tihikém, nekem a pontos mennyiség kell, én még nem vagyok olyan konyhatündér mint Te!!!
(a világért se sértödjetek meg, de miért írjátok mindig, hogy rizsa? El tudom képzelni, hogy régen így "ragozták" a rizst, de bevallom nösiesen....vagyis inkább nem mondok semmit, nem idevaló. A lényeg az, hogy a rizsa nagyon "báncsa" a füleket. )
|
|
|
Még mondom, hogy füstölt császárhúsom is van, amit a káposztával röviden dinsztelek.
Hát igen, az elöször egyszerünek tünt recept ilyen bonyolult lett. Kitartás, megcsinálom az ételt... vagy hétvégén éhesen maradunk. 
|
|
|
Még a mennyiségektöl.....
Ami nem fér be az edénybe, az felesleges. 
|
|
|
2007-09-21 19:47, Andu:
-
2007-09-15 14:26, bovi:
Nem kell azért pánikozni
Én is beszereztem a hozzávalókat, 850 gramm savanyú káposzta a Liedl-böl, 250 gramm pulyka darálthús, tejföl-féleségem is van (keverem 2 tejanyagból, mert itt igazi tejfel nincs). Aztán hagyma is kell, azt meg lehet kapni készen apróra vágva (mélyhütött). Rizsa mindig van otthon, egy jó nagy marékkal bele a forró vizbe (3-szoros vízmennyiség). Minden anyagok megvannak már.
Holnap nekem is a nagy nap, hogy nekifogok a fözésnek. Vagy sikerül vagy nem 
|
|
|
2007-09-15 14:26, bovi:
Bovika! Állj!!!!
A mennyiség hiányzik! Mennyi káposzta, mennyi darálthusi???
A káposzta már ott ül a hütőben, de nem tudom mennyi reszeljek le belöle és hozzá mennyi husi dívik? Holnap szeretném elkészíteni, kérlek segíts!
u.i. : már a tejfölre is beruháztam!
|
|