|
2007-03-17 01:09, Mary:
Mary kedves
nem a máj szalmonellás, hanem a csibe és a tojás
Gyerünk aludni
_________________ poe
|
|
|
2007-03-16 08:51, bovi:
-
A májat, ha fél órára tejbe rakjuk sütés elött, nem enyhiti a sok méget, ami benne van?
-
Nem valószínü. Mit tud a tej a sok mßereg ellen?
Szalmonella ellen csak a fözés, sütés segít, nem a tej! Tehát a hevítés! (Ez nem a májjal kapcsolatos, de a csirkemáj is tartalmaz szalmonellát).
Csak figyeld a híreket, minden nyáron elhalálozik pl. sok szenior az öregotthonban, Kartoffelsalat után stb. Vagy majonézes saláták, pudingok, fagyik után. Ez nem muszáj, ha az ember tudja, mitöl óvakodjon. Mindig megfözve, megsütve, nyersen nem! Félig sült csirkét sem!
A szalmonella nem veszélyes, ha nagy höfokon készíted a tojást, húst stb. Akkor elhalnak a baktériumok. De tejtöl nem!
|
|
|
2007-03-15 20:51, Mary:
Én is úgy tudom, hogy a szalmonella veszély a nyers tojásból ered.
Ezért készitem a Tiramisut mindig tejszinnel, nyerstojás helyett Ugyanolyan finom!
A májat, ha fél órára tejbe rakjuk sütés elött, nem enyhiti a sok méget, ami benne van?
Ezt remélem, mivel az emberek, akik pl. egészségtelen helyen dolgoznak is kapnak naponta tejet a munkaadótol.
|
|
|
Kedves Mary, vashiány ellen székelyeknél: egy almába beleszúrsz néhány szöget, majd 24 óra múlva kiszeded a szögeket, és megeszed az almát.
Népi gyógymód, nem biztos, hogy rossz.
|
|
|
2007-03-11 18:43, perec:
Én is úgy tudom, hogy a szalmonella-veszély a nyers tojásból ered. Ezért kell kerülni a majonézes ételeket, föleg nyáron és minden olyan ételt, amelyben nyers tojás van. Kb. 70 foknál elpusztul a szalmonella, ezért a szárnyasokat, de a tojást is, fözni, sütni kell és akkor csökken a veszély.
A májjal kapcsolatosan: nálunkfelé a vérszegény gyerekeket etették állandóan májjal, az állítólagos vastartalma miatt.
Akkor még nem volt egészségtelennek kikiáltva. Mostanában nem ajánlják a gyakori májfogyasztást, mert állítólag minden méreg ott van összegyülve (a máj, ugye, a természetes kiszüröje a szervezetbe került mérgezö anyagoknak). Ugyanez érvényes a többi bensöségekre is, mint vese, zúza.
Hogy igaz-e vagy nem, azt nem tudom.
Amikor májat eszek, igyekszem nem gondolni az egészséges életmódot prédikálók érveire. 
|
|
|
2007-03-13 13:28, Ferencz Zsuzsanna:
Telepátia? Nálam csirkepaprikás puliszkával. Túróm nincs. 
|
|
|
Túrós puliszkát.
|
|
|
2007-03-10 16:17, egyedls:
-
"A libatojás szép (szép nagy), és viszonylag magas a szalmonella tartalma, ezért nem javasolják étkezésre "
Ez bizonyára így van Laci, de az ördög a részletekben szokott megbújni. Úgy tudom, a szalmonella baktériumot a hőkezelés megöli, azaz ha rendesen megfőzik-sütik a tojást, nem kellene szalmonella maradjon benne. Másrészt, a szalmonellát az intenzív tenyésztéssel szokták kapcsolatba hozni, nem? Az alább említett tojások szabadban tartott libáktól származnak, és csak néhány libája van az ismerősnek. Amikor valamilyen általános egészséget érintő figyelmeztetést adnak ki, az inkább a legsúlyosabb eshetőségből szokott kiindulni, biztos ami biztos alapon. Mindenesetre, még egyelőre nem vettem észre tüneteket magamon .
Ez engem kicsit arra emlékeztet, hogy amikor babát vártam, lépten-nyomon arra figyelmeztettek a védőnők, a kismama könyvek, és mindenki aki csak alkalmat talált rá, hogy ilyenkor nem szabad májat enni. Egyszer meguntam és megkérdeztem, mi az alapja ennek. A védőnő úgy tudta, talán Amerikában volt egy terhes nő aki állandóan májat evett, és aztán ebből lett a bonyodalom...
Ofi, a libamáj valóban finom. Kb. 100 éve ettem utoljára.
Főzés! Ma Poe-recept szerinti zuurvlees készült (receptje talán 2004-ben lett beírva a "szakácskönyv" topikba). Már korábban is megfőztem és igen jó szokott lenni. A módosítás annyi, hogy nem fele ecetet teszek hanem egyharmadát. A gombóc még eztán fog elkészülni mellé, ha szerencséje van.
|
|
|
Na megoldódott a rejtély, hogy miért maradt annyi csiriz a múltkori lángos-lapótya készítés után... A receptemben azt írta, hogy fél kg. liszthez fél liter vizet kell hozzáadni. Nos, ilyen fele-fele összetétellel készítik a legtartósabb csirizt.
Tegnap ismét lapótyát sütöttem, s két deci vizet tettem hozzá. Láss csodát! Gyúrható volt, nemigen ragadt, a bűnjeleket húsz perc alatt eltüntettem...
|
|
|
2007-03-08 22:11, perec:
A libatojás szép (szép nagy), és viszonylag magas a szalmonella tartalma, ezért nem javasolják étkezésre
|
|
|
Mary,perec,
és a libamájhoz mit szoltok? Az is nagyon finom, nem?
|
|
|
2007-03-09 13:36, perec:
Többször megfordult a fejemben, hogy fér ez bele a libába?
Kitőti.
|
|
|
2007-03-09 00:22, Mary:
-
Libám sajnos nincs. Pedig nem bánnám ha lenne, csak egyelőre nem praktikus a dolog. Egy ismerőstől kaptunk pár tojást, akinek van néhány libája. Tyúktojáshoz szokott szememnek aránytalanul nagynak tűnt a libatojás. Többször megfordult a fejemben, hogy fér ez bele a libába?
|
|
|
2007-03-08 22:11, perec:
Van libád? Honnan? Vagy tojás? Honnan?
Ejnye, hogy felcsigáztál. Ezer éve nem ettem libatojást. 
|
|
|
2007-03-07 11:40, hunor:
Csend legyen, te kis ál-szadista.! Illene a fogyókúrásokra is gondolni (ezt írja elö az EU emberjogi bizottsága. )
|
|
|
Ma (számunkra legalábbis) rendhagyó omlett volt vacsorára, libatojással készült. Szép sárga színe lett .
|
|
|
Itt tökfőzelék volt cukkiniből, fasirttal (szójával és sok kenyérrel gyúrtam, "szinte diétás" )
_________________ poe
|
|
|
Nálunk is húsmentes nap a mai. Rakott karfiolt készítettem, sajttal, főtt reszelt krumplival, kis zsemlemorzsával és tejföllel. Könnyű étel és finom, csak hamar megéhezünk utána
|
|
|
Piacon jártam, volt lacipecsenyés, háromszáz forintért ezt ettem (hazahoztam, azért nem volt kedvem álldogálni közben): sült kolbász, mustár, ecetes almapaprika, friss fehér kenyér.
Hunor
|
|
|
Ma tegyünk az egészségünkkér valami jót:
Zöldségfelfújt lesz az ebéd, 0 hússal
Viszont sok foghagymával, hogy behozzam a lemaradasát.
Itt Némethonban nem illik emberek közé menni, ha valaki (sok)foghagymát eszik.
A fanciák azt észre sem vennék, mivel ott eszi mindenki és mindig!
Halljam, Ti miket esztek ma?
|
|
|
Én hájaskiflit sütöttem, íme:
(nagyon finomra sikerült; nem voltam lusta 3-szor hajtogatni)

|
|
|
Köszönöm a tanácsokat, legközelebb odafigyelek a lisztre, már amennyire lehet. A múltkori kísérlet ötlete este "jött rám", és olyan lisztből lett, amilyen itthon volt. Itt egyébként nem láttam még grízes lisztet, lehet hogy van, csak rejtőzik.
|
|
|
Kedves Perec, a liszten nagyon sok múlik.
Ha van rá lehetöséged grizes lisztet (Instant)
használj.
Ha tesztat vagy barmilyen kalacsot akarunk kesziteni, a regi szokasok szerint, jo nehanyszor atszitalni. Nem azert, hogy van- e benne valami, hanem a liszt mar onmagaban is tart nedvesseget 12-15%. Szitalas kozben a levego kiszaritja es a kesz termek lagyabb es foszlossabb lesz.
Udvozlettel:
Iren-Tucipatch
|
|
|
2007-03-04 16:19, perec:
És hogy főzésről is legyen szó: tegnap Horváth Ilona-féle gyors leveles vajastészta lett kipróbálva. Hááát, én jobbat reméltem, de a társaságnak úgy tűnik tetszett. Ez volt az első kísérlet, majd meglátjuk, lesz-e második is.
Kedves Perec, a liszten nagyon sok múlik.
Ha van rá lehetöséged grizes lisztet (Instant)
használj.
_________________ üdv:bovi
|
|
|
2007-03-04 16:19, perec:
Bár lehet, inkább falun mondanak ilyesmit, ahol a szőlőt is szöllőnek.
tegnap Horváth Ilona-féle gyors leveles vajastészta lett kipróbálva. Hááát, én jobbat reméltem, de a társaságnak úgy tűnik tetszett.
Attol fugg, kik voltak a tarsasagban. Ha olyanok, akiknek a fonoke vagy, akkor ne vedd keszpenznek a velemenyuket
|
|
|
"Csak nem a zacskos levesre gondolsz?"
Látom, azért mégis sikerült megérteni.
Szerintem régies szövegkörnyezetben szokták használni, ma már inkább informálisan, vagy tréfásan. Én legalábbis ott a Nagyalföldön hallottam. Bár lehet, inkább falun mondanak ilyesmit, ahol a szőlőt is szöllőnek.
És hogy főzésről is legyen szó: tegnap Horváth Ilona-féle gyors leveles vajastészta lett kipróbálva. Hááát, én jobbat reméltem, de a társaságnak úgy tűnik tetszett. Ez volt az első kísérlet, majd meglátjuk, lesz-e második is.
|
|
|
Eddig úgy tudtam, hogy nem szeretek fözni, de megteszem, mert kötelessédtudó feleség vagyok
Most egy ideje egyedül vagyok, férj klinikán, meguntam a nem fözést!
Nem ismerek magamra, ma csináltam egy burgonya gratint és sült pulykahús vagdaltatat (Geschnezeltes).
Agyon dolgoztam magam Fél órámba telt.
Szép hétvéget kivánok az egész gárdának!
Fözzetek, süssetek finomakat!
|
|
|
2007-03-03 13:45, Mary:
-
Úgysem ezért szerettek bennünket, és mi sem ezért csak.
Hunor
|
|
|
2007-03-03 10:18, Tündérke25:
-
a szándék a fontos.
-
Én is így láttam, ezért elhalasztottam a rákkeltö acrylamidról szóló elöadásomat.
-
Bár nem tudom eddig mennyire értékelte a párod a főztödet, de az biztos hogy ezentúl duplán fogja
-
Erre azért nem mernék fogadni. Értékeli ugyan, de fogalma sincs, mennyi munkával jár.
-
De jobb is így...egy "szakács" egy családban elég
-
Pontosan, egy csárdában két dudás nem fér meg. Én is csak betegség miatt adtam fel a harcteret.
Különben evés közben jön meg az étvágy, így egyesek vérszemet kapnak és a sikeren felbuzdulva újabb konyhai merényleteket követnek el. A párom pl. az este fasírtot sütött. Mondjuk, elsö pillantásra nem lehetett felismerni, mert teniszlabda formájú és nagyságú gombócok lettek, de nem volt rossz. A közepe egy kicsit "médium" volt és még elfolyt nehány liter olaj, de azért nem fáradok bele a dícséretbe, hadd hízzon a mája. 
|
|
|
2007-03-03 11:35, Ofi:
Nem ismered a férfimottót: Mindegy, úgyis egy helyre megy? 
|
|