2020. január 25. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Németország >> Futtern wie bei Muttern, avagy a "A német konyha dícsérete" - Porosz, bajor, fríz, sváb stb. titkok
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 szabagi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-05-16 16:38   
Köszi elckerlyck, már korog is a gyomrom a jó halétel gondolatára...

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-05-14 17:14   
2006-05-14 14:50, Erazs:

Nem, a Radler az sör citromos limonádéval.

 
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-05-14 14:50   
2005-04-21 08:06, steffkóc:

"... és a sör-cola-keveréket úgy hivják hogy "dreckiges" vagy pedig "gestreiftes"!

Az vételten nem a "radler"?

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-05-14 00:00   
2006-05-13 22:30, szabagi:
-
Szia Ág!
Pontyot (Karpfen) szinte minden halasnál kapni, vagy harcsát, süllöt. Ha akarod hétfön beugrom a sarki halashoz (Xberg-Schlesisches Tor környéke) szétnézni. Vagy ugorj ki a nagycsarnokba (Großmarkt - Beusselstr. - http://www.berliner-grossmarkt.de/home.asp ), ott is találsz mindent. Legrosszabb esetben ki lehet a város környékére valami halászszövetkezethez autókázni, elsöre Altfriesack esik be - igaz Berlintöl jó 70km - ott már vásároltam többször is, mert a dácsátol öt perc séta.
De biztos van valami a Müggelsee-n is pl.

 
 szabagi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-05-13 22:30   
Sziasztok!
Tudja valaki, hol lehet jó édesvízi halat kapni Berlinben? Szegedi halászléhez...
Köszi

 
 steffkóc  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-21 08:06   
2005-04-20 18:37, Mary:
-
Aztán a Spezi, ami fele sör-fele kóla vegyíték.

én nem igy tudom. a spezi az inkább cola-fanta-keverék, nem?! és a sör-cola-keveréket úgy hivják hogy "dreckiges" vagy pedig "gestreiftes"!

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-20 21:19   
2005-04-20 18:37, Mary:
Kólás bor?!??! Az a vadász!! Létezik kisvadász, nagyvadász változata!!Fiatalkorom!! Japán uszóbajnoknö korom!!! imádtam!!! Most is szeretem!! Nosztalgia!! Ezt ittuk minden szombaton!! Fincsi!!!!
A vörösbort utalom, de kolával elviselhetö!!

Szirup-szörp. Apus szirupot mondott én szörpnek forditottam.Na vonjatok le hibás fordításért 5 pontot!:-D

A Radlert, meg a Spezit meghagyom a németeknek!!

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-20 21:14   
2005-04-20 18:29, Mary:
Képzeld barátnöm, nekem volt egy férfi (assssszem a nemét nem is kellett volna külön megemlítenem! ) kollégám, aki nagyon szerette a Bloody Mary-it.
Hol volt hol nem volt (ezt "azé" írtam igy, mert tudom, mindig hosszú lére eresztem a mondókámat ) történt, hogy Bp.re kellett mennünk a központba. Délelött volt, még volt 2 órank.Eszpresszó, rendelés. Kollega rendel: Bloody. Pincernéni szabadkozik, hogy még nem jött meg a vodka, csak Paradeiser-lé (figyelmetekbe ajánlom az osztrák népgyüjteményemet! A soproni nagypapám is paradájzernak hivta ) van a Bloodyból. Kolléga int, hogy "gyühet"! Aztán ital megjött. Kostolás, oszt kiköpés. (mi persze röhögünk ) Kolléga: "gyerekek, ezt nem gondoltam volna, hogy ez ilyen...(itt jön egy nyomdafestéket nem türö Konjugativ ) ! Ezt nem lehet meginni!"

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-20 19:02   
No, igen, a keverékek. Minden vidéknek megvannak a maga szokásai és nevei. Hamburgban, pl. a "Kalter Kaffee" a Cola-Fanta kevert szörnyűséget jelenti (külön-külön is rémes, nem hogy együtt), míg a berlini hajlamos azt hinni, hogy a feketevest rendelik eleve hidegen.

Mifelénk szokták a pezsgőt narancsléval inni. Ha arra gondolsz, hogy így kicsit feltupírozzák a narancslét, egész iható. Persze igazi Champagner sec-be nem tenném.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-20 18:43   
Kedves Judit!

Hagytam magam eltéríteni a témától, de most visszakanyarodok a spárgához. Igazad van, a jó spárga "bissfest" kell legyen, semmi esetre sem szétfött, puha, fözelékszerü dolog. Az enyém csak azért kerül a lerbe, mert a sajt valahogy rá kell olvadjon.

Nagyon helyes, hogy a vastag spárgák éppolyan jók, mint a többi. Szerintem még jobbak. Sajnos, nálunkfelé erre sokan rájöttek, ezért a vastagabbak hamar elfogynak és maradnak a cérnavastagságúak. De szerencsére spárgatermelö vidéken lakunk, ha kezdik begyüjteni a termést, frissen lehet venni. Ott a bódé a spárgaföld mellett, ott szedik és árulják. Az a legfinomabb, mert garantáltan friss.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-20 18:37   
Hadd okvetetlenkedjek egy kicsit: a szörp és a szirup nem ugyanaz, vagy? A szirup a koncentrált forma, amit fel lehet (és kell) vegyíteni, a szörp már meg van vegyítve. Én így tudom,lehet, hogy rosszul?

Ami az italvegyítést illeti, a bajor sem marad le a porosztól. Itt van például a Radler, ami semmi egyéb, mint fele sör-fele citromos üdítö. Ez az, amit Andu egyszer kiköpött, mert azt hitte, a sör el van romolva. Aztán a Spezi, ami fele sör-fele kóla vegyíték. Ezeket italozó autósoknak találták ki (azt hiszem). Nemrég engedélyt adtak egy sörfözdének, hogy cukrot is tehessenek a sörbe.

Magyarországon engem állandóan kólás borral kínálnak. Szakad meg a szívem, amikor látom a finom vörös bort, felpancsolva, löttyként. (Nem beszélve arról, hogy az ember a dupla adagot issza meg, észrevétlenül )

Szóval, ami az italkultúrát illeti, böven van összehasonlítanivaló.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-20 18:29   
Erre mondják a mesében, hogy "szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál". Felölem Bloody Mary-nek is hívhattok nyugodtan, mert literszámra iszom a paradicsomlét, vodka nélkül, de sóval, frissen darált borssal és böségesen Tabascóval ízesítve. Nem is tudom, az emberek miért isszák ezt csak a repülöben és sosem a szárazföldön?

Tehát kedves Andu, kedves Elcky, tessenek csak nyugodtan élcelödni! Most már csak az arcomra kell vigyázzak, nehogy bloody-bb legyen a bloody-nál, ami a színt illeti, ha az Elcky-féle gáláns dolgokat olvasom.

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 23:37   
2005-04-19 23:33, elckerlyck:
Elcky szivem, ugye nem a "véres" változatra gondolsz?! Jujjjj? Csak Mary meg ne tudja!!

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 23:33   
Andu drága, hogy mi egy "roter Vodka", azt itt most ebben a kegyes, új pápát ünneplö hangulatban és nürnbergi - általam mélyen becsült és urambocsá´ de igaz: szeretett - barátnöd iránti respektböl, nem ejtem ki
 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 22:16   
2005-04-19 22:05, Pompéry Berlin:

Assszongya a mögöttem heverö személy (azt hiszem éppen Schalke-Bremen megy a tévében, szoval roppantul idegesitem a billentyü csapkodásommal, de mindegy ! )hogy a szörpike helyet (nekem a szörp az a szirup, hiszen vizzel kell higitani, abbol lesz a málnaszörp, vagy almaszörp, mindegy) inkább legyen roter Vodka, akkor legalabb lesz valami íze, meg "hatása" is !

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 22:05   
2005-04-19 21:54, Andu:
-
Először is nem szörpöt, hanem szirupot. Másodszor a Berliner Weiße nem egy általad is nyilván ismert Weißbier (búzasör), bár igaz, hogy a felül erjedő sörfajták családjához tartozik, hanem annak egy speciális fajtája, amely önmagában, vagyis kiegészítés nélkül ihatatlan savanyú lötty. (Higgy nekem, próbáltam )

De ha valami miatt nem kedveled a málnát (Berliner Weiße rot), ihatod szagos müge sziruppal is (Berliner Weiße grün). Utóbbi zöldséget általában a bólé ízesítéséhez használják és teljesen tévesen szószerinti fordításban "erdőmester" néven vonult be a magyar ét-/itallapokba.

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 21:54   
Kedves Berliniek!
nekem itt a háttérben nagyon méltatlankodik "valaki". A "Berliner Weisse"-vel kapcsolatosan. Hogy lehet málnaszörpöt a búzasörbe önteni?!??!
(lehet, hogy közel kerültünk az örökös porosz-bajor konfliktus megoldásához?! )
Andi

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 13:53   
És hogy friss legyen! Lehetöleg mai. Ezért nem szabad kora délelött venni!
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 13:52   
Spárga-ügyben nagyon lényeges mozzanat még, hogy ne sajnáljuk a drága anyagot: tisztességesen és vastagon meg kell pucolni. Nincs rosszabb, mintha fás. Továbbá hozzánemértő háziasszonyok által keltett tévhiedelem, hogy újjnyi vastagot kell venni. Ez nem igaz, minél vastagabb, annál jobb. De ezt a környékemen hálistennek nem tudják, így a szomszédasszonyok mazsolázása után mindig megmaradnak nekem a legvastagabbak.
 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 13:47   
Eben! Megyek is a Wannsee-re megvenni a ma esti spárgát
Egy kis krumpli, füstölt pulykamell, holland szósz is lesz hozzá, de nem kötelezö.
Kettönknek egy kilót fözök.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-19 13:30   
2005-04-14 20:40, Mary:
-
... fél kiló spárgát meghámozunk, enyhén cukrozott, sózott és citromlével ízesített vízben 15-20 percet fözzük. ...
-
Idáig kittttttűnő!

De nehogy már elrontsd sonkával, no, meg istenmenccs, sütővel!!!!

Amíg még kicsit merev, de már puha, vagyis, ha kézbeveszed, nem hajlik meg az ujjad fölött, akkor tökéletes! Ezt a pillanatot nehéz elcsípni az amúgy teljesen pimf egyszerű technológiában. A sütőben a spárga kiengedi a levét, megpuhul és nem ropog. Hacsak nem a prézli és a sült sajt ropog fölötte, de annak semmi köze a spárgához.

Ebben a témakörben ajánlom Wolfram Siebek közismert német kulinária-pápa: "Kochen bis aufs Messer" c. könyvéből a spárgafejezetet. Ha lesz időm, az ínyenceknek, ill. kulináris publicisztikát kedvelőknek lefordítom.

A spárgaszezon közeledtére való tekintettel kaptam szombaton ajándékba egy csomag spárgamintás szalvétát.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-14 20:40   
Itt a várva várt spárga szezon. Az utóbbi évek legfelkapottabb zöldségféléje minden tavasszal megjelenik a német konyhákban és az éttermek étlapján. Nota bene: jó borsos áron. Pedig 90%-ban vízböl áll.

A legegyszerübb spárgareceptem, amit nem lehet elrontani: fél kiló spárgát meghámozunk, enyhén cukrozott, sózott és citromlével ízesített vízben 15-20 percet fözzük. Leszürjük és apróra vágott sonkával, reszelt sajttal megszórva, tüzálló tálba tesszük, nyakon öntjük holland mártással és a sütöben rózsaszínre sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk, mellé fehér kenyeret adunk (mártogatni).

A fogyókúrás verziónál a fött spárgára kis vajat teszünk, mellé sóban fött újkrumplit és petrezselymet (minden egyéb elmarad).

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-13 15:02   
2004-09-19 00:21, Mary:
-
... egyél inkább fokhagymát, egy fokkal jobb a büze, mint a Limburgernek (hasonlít a szutykos sportzoknihoz). ...

Így igaz! Ha vettem, az mindig tévedésből történt.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-19 00:21   
Kedves Elcky!

Egy jó tanács barátok között: ha randid van, egyél inkább fokhagymát, egy fokkal jobb a büze, mint a Limburgernek (hasonlít a szutykos sportzoknihoz). Különben "O!zapft is"nálunk nélkül is. Küldenék neked egy kis Hefeweizen-t Weiswurst-tal és édes mustárral, de amíg a Fahrradkurier odaér, elromlik minden! Alkalomadtán kirúgunk a hámból!

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-18 22:27   
2004-09-17 11:49, Mary:
-

Itt az általam kedvelt Obazda recept:

Sósperec vagy házikenyér illik hozzá a legjobban.
-


Lecker! Na dann "O'zapft is ..."

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-17 11:49   
Bajorországban minden sörözéssel egybekötött mulatságon, mint pl. Oktoberfest, kenökés kenyereket árulnak. Van zsíros kenyér, paprikával megszórva, nyers darált húsos (Tatar vagy Hackepeter) kenyér, megszórva apróra vágott hagymával és last, but not least, Obazda. Mindenesetre nem rossz ötlet néha bevágni egy jó szelet kenyeret.

Itt az általam kedvelt Obazda recept:

200 gr. érett, nem túl kemény Camembert
200 gr., nem túl hideg, Limburger
3 evökanál tejszín
50 gr. puha vaj
só, frissen darált fehér bors, egy nagyon apróra vágott hagyma, kis paprikapor

A sajtokat apró kockákra vágjuk és a tejszínt hozzáöntve, villával szétnyomkodjuk. Hozzádjuk a puha vajat, sót, borsot és apróra vágott hagymát. Az egészet átkeverjük és lehütjük. Tányérra halmozva, pirospaprikával megszórva tálaljuk. Sósperec vagy házikenyér illik hozzá a legjobban.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-17 10:53   
Valami uj iz?
Ki mit szeret? Es mit nem?

Hunor

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-29 17:07   
Halló Anri!

A két kakassal igazad van, éppen azért nem fözhetek most, csak úgy két évben talán egyszer!

Nem nyúlhatok semmihez, bepiszkitom csak az edényeket, bebüdösitek, s utána ki kell takaritani a konyhát! (Én is ki tudom!)

Hát ez a helyzet! De amikor csináltam valamit, leányaim el voltak ájulva: "Te tudsz fözni?" S eláruljak valamit: "Maminak" neveztek!

Egyszer bezárkóztam a konyhába, anyósom is itt volt. Ö még azok közé tartozik, akik úgy tartják, hogy a fözökanál nem a férfi kezébe való! Majdnem el is ájult, szégyenében nem is mert felnézni! De aztán neki is izlett! A süteményem viszont kicsit fogtörösre sikerült, de azon sem akadtak ki!

Remélem jól sikerült a vasárnapi ebéd!

Toeby

 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-29 10:34   

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-28 09:40   
Én mint csak "evö" szólok ehhez a témához! Én értettem rosszul? Nálunk rajnaiaknál a Krapfen és a Berliner két nagyon különbözö dolog!

Inkább a Krapfen a farsangi, a Berliner már nem annyira, mert a boltok egész évben tele vannak vele, különbség, hogy farsangkor huszasával veszik.

Mi úgy szoktuk, szinte minden nap, ha máshoz nincs kedvünk, akkor legalább Berlinert veszünk, azaz a héten 1-2-szer.

Itt a Berlinert csak vegyes gyümölcsizzel töltik (belefecskendezik), s porcukorral van leszórva, de a cukormázt is használják.

Mi a "berliniektöl le vagyunk maradva", mert más dekorációt nem használnak, hacsak nem kerülte el a figyelmemet.

A lényeges különbség viszont, ha jól mondom, a Berliner az egy élesztövel dagasztott golyó (Hefeballen), mig a Krapfen egy rücskösebb, tehát nem kimondottan kerek "Bällchen", amit az adalékokkal elökészitett vizben liszttel addig kevernek, amik egy fehér tömeg nem lesz belöle, s utána adják hozzá a tojás sárgáját. Lehet mazsolával, s annélkül is. Persze mindkettö olajban sül.

Azt kiszem kicsit délebre a Berlinert Kreppelnek nevezik. Itt látszik, ahány ház, annyi szokás. Házilag a Berlinert persze négyszögletesre vágott kinyújtott tésztából hajtogatják össze, miután belekerült a töltelék.

Sajnos az "ipari forradalommal",de föleg a "félörült Kamps-al" (innen pár km-re iditotta el európai impériumát)sok minden eltünt a pékségekböl, amelyek évtizedekkel ezelött nagyon egyéni, sajátos süteményeket kináltak fel. Ha lehet még most is keresem ezeket, mert, ha sokszor jó a tömegáru is, azért az egyéni izhez másképp áll az emer.

Egyidöben a mákos süteményre buktunk nagyon (Mohnteilchen), ami szinte az unalmasig minden nap ott volt az asztalon. Ugyan most is létezik mindenütt, de az igazi valahogy eltünt, amit most viszont, ugyan gyári, de a föpályaudvaron fedeztem fel. Olyan, mint a házilag készült!

A kevés hozzászólásból következtetek viszont arra, hogy a "kárpát-medenceiek" csak többnyire megmaradtak a magyaros szokásaiknál, s talán több esetben nem is próbálkoztak meg más konyhákkal!

Ha nyugdijba megyek, szakács leszek!!!

Kellemes hétvégét!

Toeby

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó