2022. június 29. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Ausztria >> 10 dolog, amit Ausztriáról tudni érdemes
Új topik indítása   Üzenet küldése
 jumurdzsak  módosítás |   válasz erre |   profil |  2011-01-08 18:20   
Esetleg érdekes lehet ez az oldal, ha már osztrák szokásoknál vagyunk, melyek közé a pereskedést is bátran közé számíthatjuk:

www.forderungseintreibung.at

 
 Krisztina Haibach  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-23 19:51   
2004-12-01 23:49, Schakal:
-
Ezen akkorát derültem, hogy rövid idöre el is felejtettem, hogy AU.-ban vagyok!Mint 11.-es pont a fö ismertetöjelekhez, hogy nincs itt humor. Ez egy olyan mankó, amit nem pótolnak a teleszkópos tehenek a hegyoldalon.

 
 Viktoria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-29 12:31   
Köszi Andu! Ez tenyleg nagggyon joooooo!
Ajanlom mindenkinek en is, aki hasonlo cipöben jar, es göze sincs melyik kave micsoda! Szuper!
üdViktoria

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-09 20:21   
2006-10-08 12:17, Viktoria:

-

Szia Viki! Itt a megoldás! ) Nézd végig, gyönyörü képek.
http://www.wiener-kaffeehaus.at/05_Schmankerl/5_1_Kaffee_Detail.asp?SID=1043258911201728&ID=11701
Andi

 
 Viktoria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-08 12:17   
Sziasztok, kéne egy kis segítség egy olyan témában, ami szerintem ide nagyon klasszul passzolna. Van köztetek valaki, aki jol kiismeri magat a becsi/ osztrak kavezok vilagaban, es hajlando lenne összefoglalni, hogy melyik kave valojaban mi is itt?
Jomagam nem kavezom ugyan, de amikor jönnek hozzank a barataink, vagy a rokonok es beülünk valahova, rögtön szembetalalom magam a problemaval.... es hat a valasztek pedig tul nagy ahhoz, hogy hozza nem ertökent minden verziot vegigkerdezzek, hogy az mit is takar pontosan. Mielött kerdeznetek: a ferjem ugyan osztrak, de halovany fogalma sincs ezekröl a dolgokrol, mert ö sem kavezik
Elöre is köszi!
üdViktoria

 
 Schakal  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-04 00:58   
2004-12-03 15:41, Andu:

Dr.OstbahnKuti.Párom imádja, én nem nagyon értem.
Hát párszor meg kell hallgatni, míg összehozza az ember a mondandót az biztos.

Tudod hol szokott régen fellépni? A Schafbergen van egy jó kis Schützhaus, annak a különtermében.
Ezt nem tudtam. Azt tudtam viszont, hogy részt vett anno a régi Schlachthaus foglalásában (több müvésszel és fiatallal együtt), amiböl aztán végül kisebb nagyobb hatósági inzultációk kíséretében megszületett a híres Arena a 3. kerületben. Meg, hogy Second Hand -ból öltözködik és a gázsija (aminek semmi köze a Gazsi névhez) nagy részét integrációs projekteknek adományozza.

Sifohr'n iszt dász leijvándzste.....
Mondom én, léceket a lábra, aztán irány a hegy alja.
Egyébként az oszták érdekes egy népség, alíg várja télen, hogy leessen a hó, aztán már hosszú tömött sorokban megy is szerencsét próbálni valami emelkedöre (vagy le sem lehet tépnia TV-röl, ha Herminátor suhan tova ezerrel a fehéren), de ha kilép az utcára és nincs eltolva 1 cm hó, akkor azonnal az életéért aggódik. Ki érti ezt?

Jaj, Bécs és még valami, most jut eszembe, a Donauinselfest. A kedvencem. Nyáron a Dunaszigeten több millió ember tapossa békésen egymás sarkát, hogy zenesátorról zenesátorig zarándokoljon, ahol legurít egy Krügellel, mert mire odaért annyi port nyelt, hogy legalább 2-3 kilóval nehezebb lett. A folyadék ilyenkor életmentö, mert a segítségével a gyomorban kialakult iszap lényegesen könnyebben ürül a szervezetböl.
Maga a 3 napos fesztivál viszont fenomenélis. Már ha az idö is beszáll a buliba. Ha nem, akkor kellemes össznépi dagonyázássá fajul. Bár a maga nemében ez is mulatságos, hiszen Woodstocknak is megvolt a bája.

Dialektstory.
Egy ismerösöm dolgozik filmesekkel. Német kamerateammel nyomta, mikor valaki megkérdezte töle, hogy mit csinál ö tulajdon képpen a csapatban. Heccböl azt mondta, hogy ö a német - bécsi tolmács. Erre azt mondja neki a fickó, hogy szóljon már az egyik ott lábatlankodó járókelönek, hogy menjen már arrébb. A srac jó hangosan odaszólt: "Ojdáá schleidíí!". Hatásos volt. Megértette.

Hawediehre!

Legyél "jó"!

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 15:41   
2004-12-03 11:20, Schakal:
Jaj, de jó, úgy látszik, közösek az "élményeink"!!
Majd még írok igérem, de most nincs időm!! Írj még Te is, had tanuljanak tőlünk a "fiatalok", akik még csak most kóstolgatják Bécset a Kaiserstadt-ot!

Dr.OstbahnKuti.Párom imádja, én nem nagyon értem. Tudod hol szokott régen fellépni? A Schafbergen van egy jó kis Schützhaus, annak a különtermében.

Ja és a szerelmeim: Reinhard Frendrich, Wolfgang Ambros, és a Danzer bácsi. Egyszerűen imádom a zenéjüket! Sifohr'n iszt dász leijvándzste.....
Bussi-Bábá: Andi

 
 Schakal  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 11:20   
2004-12-03 10:15, Andu:Igen, a beszélt dialektusok mulatságosak.
Én is gondban voltam, mikor elöször meghallottam a elsö (kiejtés szerint) "ojdáá, kumm heee" felszólítást, meg az "áná ohciga bim" is komoly fennakadást jelentett a tömegközlekedésben, de aztán "gema, gema, cakk-cakk" vettem egy bécsi-német szótárat, azóta "ollez leijvand".
A dialektust dalokban meg lehet hallgatni Ostban Kurti (poprock?)
http://www.ostbahn.at/144/live.html
és Jazz Gitti (sláger)
http://www.jazz-gitti.at/discographie/index.htm
elöadásában.
A filmek, amiket említettél nagyszerüek, talán még a Kaisermühlen Blues, ami belepasszol a képbe.
Szinészként és kaberettistaként Düringer, Dorfer és Hader akik kimagasló teljesítményt nyújtanak.
Csak írjad még, ami eszedbe jut, hiszen az én felsorolásom csak a hasamra csapva készült. A különbözö utcai Flohmarkt-ok már nem is kerültek bele.
A K und K-ról meg sokáig nem is tudtam, hogy mi a fene akar az lenni (így a XX-XXI. század magasságában Európa közepén), de belefér a Habsburgok örökségébe.
Mindent egybevéve szerintem Bécs egy "leivand" város, na persze csak akkor, ha az egyéni gondok nem veszik el az ember kedvét, de azok a világ legjobb városának örömeit is képesek elrontani.

Legyél "jó"!

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 10:15   
2004-12-01 23:49, Schakal:
Szia! )))

Szerintem nagyon is jellemző ez a 10-es felsorolás!! Ami talán kimaradt az az alábbi:
Nyelvi vonatkozásban: bis du deppert?! és nagyon fontos tipikus bécsi kifejezés a: leiwand (és ezt nem akárhogy kell kiejteni! )
Társadalmi vonatkozásban: Mundl és a többiek a Kaisermühlen blues-ból! (ha érdekel valakit, rendelkezem egy Mundl hanggyűjteménnyel, már az egy élmény)

Ajánlom megtekintésre: Hinterholz 8. c. filmet, abban is benne van minden. A Gürtelen történő parkolóhely kereséstől kezdve, a szombati programként az SCS melletti muszter házakat rendszeresen megtekintő tip. bécsi család élete, hát könnyeztem rajta!

Ugye Bécsben még nagyon sok a Hofrat és még mindig sok bolt címerén látszik a felirat, hogy a K und K (Kaiser és König ez utalás a monarchiás időkre) hivatalos udvari beszálítója! ))
Jaj, de sok minden jut most eszembe, de mennem kell!!!
Busi-baba: Andi

 
 Schakal  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-01 23:49   
Mit kell tudni Ausztriáról?
Tizet? Te jó ég Hunor, hát nem 3 a magyar igazság, mindjárt tizet?
Na lássuk:

1. Sok hegy van benne. A hegyeken ritka növényekbe, állatokba és elvétve Ötzi nevü mumifikált ösmaradványokba lehet botlani.
2. A hegyek leginkább völgyekbe végzödnek, amennyiben a végzödést nem gátolják meg határok, mert akkor egy másik országban.
3. Lakói nagyrészt emberek és egyéb emberszabásúak.
4. Itt készül a Mozartkugel, a Milkatehén és az eredeti Sachertorta.
5. Egyik legelterjedtebb sportja, hogy lakosai mindeféle léceket erösítenek a talpaikra és ezekkel csúszkálnak a hóban, majd ha megunták, akkor óriási kurjongatásokkal (egyesek jódlinak nevezik, ez a mai mobiltelefon osztrák öse) csoportokba verödve ünneplik, hogy ma sem törték össze magukat.
6. Senki sem sírja vissza a monarchiát, de a Habsburgok kultúrális öröksége megmaradt, így a túristákat megfelelö mennyiségü giccsel el tudják látni, amelyet aztán lehet otthon rakosgatni a szekrénybe.
7. Az országban hivatalos nyelv ugyan a német, viszont kevesen beszélik (de majdnem mindenki érti). A dialektusok annyira elütnek egymástól, hogy láttam már bécsi bácsit, aki nem értette mit beszél voralbergi honfitársa. Néha még egymást is feliratozzák a tévében, de az életben sem lenne haszontalan dolog néha.
8. Fövárosa Bécs, amit több Duna is átszel egyszerre, ezért könnyü megkülönböztetni Budapesttöl, ahova már csak egy jutott (ha a TV csatornát leszámítom).
9. Városai, falvai telis tele vannak olyan épületekkel, szobrokkal, terekkel, parkokkal, fákkal és bokrokkal, amelyeket sehol máshol a világon nem lehet látni, így egy csomó ember kíváncsi rájuk, akik olyan várososkban élnek, amelyek tele vannak olyan épületekkel, szobrokkal, ...., amelyeket a világon sehol máshol nem lehet látni.
10. Sok magyar is lakja, így nem meglepö, ha mondjuk a bécsi éjszakába egyszercsak felcsendül a "sátorazééén palotááám", vagy egy-egy "hejdedarumadááár fennazéggeeen".

Na de ez nem a hivatalos felsorolás volt, gondolom, hogy úgy igazából senki sem vesz majd komolyan.

Legyetek "jók"!

 
 Viktoria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-24 21:12   
A nemetleckem kereteben ma azt is sikerült megtudnom, hogy Ausztria legkisebb haza a Burggasse-Volkstheatertöl egy sarokra levo "Uhrmacher"...
üdViktoria

 
 Viktoria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-24 21:08   
Ma a következö jutott eszembe, amit nekem "tudni erdemes lett volna" :szoval ha paradicsomlevet szeretnel inni, keszülj fel mindenre, mert a boltokban egyeltalan nem jellemzö, hogy kaphato, inkabb csak a (tenyleg) nagy aruhazakban, es ott is maximum egyfele. (Paradicsomlevesnek valo szaft akad, de ugyebar az nem ugyanaz). Vendeglöben, etteremben altalaban nem kaphato, söt meg furcsan is neznek. Ha etteremben szeretnel citromkarikat a sörödbe, üditödbe, ne felejtsd el azt is mondani, hogy nem citromlevet, hanem citromkarikat szeretnel bele... Az osztrakok elöszeretettel "spriccelnek" mindent, ha meg nem, akkor nem problema citromlevel felhigitani a sört
üdViktoria

 
 Viktoria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-10 09:24   
Sziasztok! Egy hete beszelgettem egy "öshonos" leanyzoval itt Becsben a kerdeshez kapcsolodo dolgokrol, es mondott egy erdekeset: "Ausztriaban az a legjobb, hogy semleges, az a legrosszabb, hogy közömbös." Elgondolkodtato, nem?
üdViktoria

 
 kibic  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-22 22:46   
2. Hogy nem azonos Ausztráliával.
3. Hogy nem csak Milka-tehenek lakják.

 
 asx  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-27 23:29   
Azért szomorú, hogy több, mint 2 hónapja senki nem tudja, hogy mit érdemed tudni Ausztriáról...

Akkor kezdem én:
1. fővárosa: Wien (Bécs) -ezt azért illik tudni-
_________________
üdv. asx

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-03-10 10:06   
Tíz (vagy még több) dolog Ausztriáról - ismerjük meg, hol élnek a MON-osok. Tíz dolog lakhelyükről, az országról, nemzetről.
 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó