|
|
Most van az ideje a zölddió eltevésének. Odahaza Szatmárban nagy kultusza volt a zölddió befőttnek, ettük sült libához, csirkéhez, pulykához. Persze régen nem ettem már, de most valahogy rámtörtek az emlékek. Teszek egy kísérletet, szedek két három kilót aztán kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
Hozzávalók:
1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió
2 evőkanál 100%-os ételecet
kb. 1,5 l víz
1 kg cukor
8-10 db szegfűszeg
fél-fél narancs és citrom héja
0,5 dl rum
Elkészítés: A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.
Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.
|
|
|
2017-06-23 22:54, nidda:
Ha a netre hallgatnánk, már nem élnénk. Ma az eddig fogyasztott dolgaink 50%-a halálos méreg, holnap a másik 50%-ról mondják majd ugyanezt. Lásd a tojás, vaj, zsír mizériát. Eddig istenítették a kókuszzsírt, most már az is tiltólistára került.
_________________ poe
|
|
|
En nem teszek bele semmi fele tartositot. A dzsemet forron az uvegekbe rakom, lezarom es kidunsztolom. Eddig meg semmi sem peneszedett meg.
|
|
|
2017-06-22 19:24, Tessényi Györgyi:
"Apám csak nátrium-benzoátot használt, az pici adagban nem okoz bajt."
A neten "nem dícsérik sem a szalicilt, sem a nátrium benzoátot. A mostanság használt tartósítószerekröl meg bölcsen hallgatnak...
Gvirag módszere a jó (szerintem).
|
|
|
2017-06-22 18:44, nidda:
Apám csak nátrium-benzoátot használt, az pici adagban nem okoz bajt.
_________________
|
|
|
2017-06-21 02:07, gvirag:
-
"Édesanyám még cellofánt használt az üvegek lefedésére, főzte, dunsztolta..."
Emlékszem, hogy mielött az üveget celofánnal lekötötték, tettek szalicilt is a befött tetejére. Volt egy olyan kényszerképzetem, hogy be lett az is tiltva, mint a DDT, - de nem. Ma is kapható, mondjuk az amazonnál most éppen nincs.
https://www.amazon.de/Bef%C3%B6z%C3%A9si-Szalicil-20g-Packung-Lebensmitteln/dp/B004YXNEVG
-
|
|
|
Most olvasom a topik címét: "Ide csak recepteket írunk". Na akkor az imént nagyot vétettem. Rendbehozandó akkor legyen egy recept is.
Pár éve ültettem egy Germesdorfi cseresznyefát. Már volt rajta termés tavaly és tavalyelőtt is, de idén bőséges termést hozott. Javarészét befőztem kompótnak.
Édesanyám még cellofánt használt az üvegek lefedésére, főzte, dunsztolta, mégis volt penészes is tél végére.
Új eljárással csináltam. A megtisztított, megmosott cseresznyét "Hungarocap" üvegekbe töltöttem, gyengén megcukroztam és felengedtem csapvízzel. Egy tepsibe beleállítottam az üvegeket és tettem alá egy újjnyi vizet. Sütőben 130 fokon negyven percig csírátlanítottam. Tapasztalatom szerint sohasem penészedik meg.
Milyen egyszerű! De szívesen dicsekednék el vele édesanyámnak.
|
|
|
2017-06-18 21:24, Valeria:
Kedves Valéria,
Teljesen egyetértek Veled, az anyanyelv megőrzése nagymértékben függ a műveltség szintjétől. Szent-Gyögyi Albert, Teller Ede, vagy éppen a Templeton díjas Jáki Szaniszló hosszú évtizedek után is választékosan beszélte anyanyelvét, öröm volt hallgatni őket.
|
|
|
2017-06-18 20:35, Tihi:
Úgy rémlik, egy kanadai topicon olvastam, hogy a lisztet és a prézlit egy-egy nagyobb müanyag zacsekbe teszik. A tojásba mártott húst elöször a lisztesbe dobják és jól összerázzák, majd ugyanezt teszik a prézlivel is....
Így kicsit gyorsabb,...-bár nekünk már van idönk...
|
|
|
2017-06-18 20:35, Tihi:
Mindkettoert gratulalok, a becsi szelet keszitesert es a magyar iras es beszedert ennyi ev utan. Nagyon sokan mar a harmadik evben adjak az agyukat, hogy ok mar elfelejtettek magyarul. Nagyon haragszom rajuk, de elkonyvelem, hogy muveletlen emberek, ha kepesek elfelejteni az anyanyelvuket.
Hadd buszkelkedjek en is, 1946 ota kulfoldon elek, azt hiszem, hogy az mar 71 eve, nem jartam magyar iskolaba, irni es olvasni magam tanultam. Kozben meg tanultam harom masik nyelvet, tud az ember, ha akar.
|
|
|
Bécsi szelet
Mivel manapság borjúhúst nem lehet kapni marhabélszínböl lehet csinálni.
A húst kiteszem egy félórára s hütőböl és utána 3-4 hosszú csikot vágok belöle, újjal laposra simogatom és kezdem a panírozást, liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa (Prézli).
A húst elöször lisztbe, majd tojásba hengergetem és végül a prézlibe. Ha tojás átszivarodik, prézlit rá. Nagy serpenyöt forrósitok, bele dúsan az avocado olajt és a húsdarabokat be a serpenyöbe jó két percre, fordítás és még 2-3 perc és kész.
Tarhonyával és zöld saláttal tárolom.
ps végeredményben saját magamnak írok (no meg a MONosoknak is) mert büszke vagyok arra, hogy 60 év után tudok magyarul írni, olvasni, beszélni és még gondolkodni is.
|
|
|
Rántotta
Mivel nem használok recepteket, mindent a fejemböl csinálom, ideírok másoknak egy receptet:
Fagyasztott zöldborsót fözöm j´5 percig majd leöntöm a vizet róla.
Fel a serpenyöt a tüzre hogy forró legyen,
bele a zsírt ami vagy avocado olaj vagy vaj.
Ollóval darabokra vágom a császárhúst és ropogósra sütöm, meg összekeverek 2 tojást és mindent kisütök. Ha megmerevedik darált északfinn fekete pecsétü darált emmental sajttal garnizom.nFriss kenyérrel finom.
|
|
|
2016-10-21 21:34, Tessényi Györgyi:
Kedves Györgyi!
Elkészült a tökleves, a recepted szerint. Nagyon finomra sikerült!
Köszi szépen az ötletért!
-
|
|
|
2016-10-21 21:34, Tessényi Györgyi:
Szia!
Jelenleg itt amerikai tök örület van, tehát nem könnyü választani a sok közül. A multkor azt irta egy kis vidéki asszonyka, hogy a tököt egy vödör vizbe kell tenni és akkor meglehet állapitani azt, hogy marha tök, vagy (embernek) evö tök. Natehát, hogyha a tök elmerül a vizben, akkor az (embernek) evö tök. Hogyha ezzel az ötlettel kisérleteztem volna az óriási centebe, akkor biztos azt hitték volna az emberek, hogy megörültem (az Ö = hosszú Ø-vel).
|
|
|
2016-10-21 11:11, gvirag:
-
Azt a szilvalekváros barátfülét de jó lenne megkóstolni! A gyermekkort idéz, mikor anyám karácsonyra mákkal készítette és az öcsikém képes volt eldugni a maradékot,mert mind ő akarta megenni. Nem emlékszem, hagytuk e?
_________________
|
|
|
Greve, piros tököt még csak nem is láttam, esetleg narancsszínűt, ezek a californiai tökök, de majd kíváncsian várom a híreket, hogy milyen ízű volt!
|
|
|
A nyáron jártam Túristvándiban. A vizimalom mellett van egy kis étterem, nem hittem a szememnek, az étlapon szilvalekváros derejét találtam! Ritka dolog, mert a derejét kifőzés után azon mód frissen kell tálalni és ezt nem nagyon szertik a vendéglátók. Ráadásul az a lekvár ami a derejében volt az egy valódi szatmári szilvalekvár volt, az a fajta, amit kalákában főznek (lekvárkavaró) egész éjjelen át, amelyik reggelre sűrűsödik be annyira, hogy megáll benne a kanál. Tapasztalatból tudom, nem egy könnyű munka.
A műemlék vizimalom előtt egy asszony árult szilvalekvárt. Vettem egy üveggel belőle, mert a derejét itthon is könnyen el tudom készíteni, de a lekvárfőzés itt már nem megy. Most a lekvár a kezembe került és készül is már a dereje.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg liszt
2 db tojás
20 dkg szilvalekvár
4 evőkanál napraforgó olaj
10 dkg zsemlemorzsa
víz
1. A lisztet gyúródeszkára öntjük, a közepébe mélyedést fúrunk, majd beleütjük a tojásokat, és hozzáöntünk 1-2 dl langyos vizet. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos nem lesz, és nem ragad a kezünkhöz.
2. Sodrófával vékonyra nyújtjuk, a tészta felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között az ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, majd derelyevágóval feldaraboljuk.
3. A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Mesésre sikerült!
|
|
|
2016-10-19 07:21, Tessényi Györgyi:
Szia!
Szerencsénkre, sikerült tököt venni az arab üzletbe. Piros szinü és kb. 2 kiló lehet. A Nejemnek is tetszik a recept, tehát elfogja késziteni a jövö héten. Majd fogok jelentkezni.
További kellemes napokat kivánok.
(Itt mifelénk Dániába nagyon pocsék az idö, már három napja esik az esö és innen Svédország felöl, tombol a szél.)
|
|
|
2016-10-18 23:45, Greve:
-
Örömmel olvastam, hogy a töklevesre kedvet csináltam! A pontatlanságomért elnézést! A Maggi és a Knorr azok a fűszeres kis kockák, amit még M.o.-on is lehet kapni. Van olyan is, hogy csirke vagy marhahús leveskocka, de van zöldséges is, amiben só is van, tehát előbb ellenőrizni kell, mielőtt túl sok sót teszünk bele. Sok sikert kívánok, jó étvágyat!!!
|
|
|
2016-10-18 08:05, Tessényi Györgyi:
Szia!
Jólhanzik ez a sütötök leves, csak hát sziveskedjél elárulni, hogy mitjelent ez itt a zárójelben; (Maggi vagy Knorr). Elküldtem a Nejem pc-jére a receptet, tehát remélem, hogy tetszeni fog neki és majd el-is fogja késziteni. Holnap megyünk nagy bevásárlásra a grevei (Dánia) centerbe , tehát remélem, hogy a muzulmán zöldségesnél, lehet tököt venni.
Már készitett a Nejem egy hasonló levest, de azt olyan erösre kellett késziteni, hogy majd nem csak ehetettlen volt és persze kolbászt is volt a levesbe. A fitnész klub vezetöjétöl kapta a receptet. Dehát próba szerencse! Minden esetre, a Te receptet az nagyon jól hangzik.
Ps.: elnézést az esetlege nem helyes irásért, de hát 60-év távollét Mo-tól az eléggé hosszú idö!
|
|
|
2016-10-18 08:05, Tessényi Györgyi:
Én egy kis tejszínt is tennék bele. (kalóriaszegényet).
|
|
|
Október nálunk a sütőtök ünnepsorozatának hónapja. Nincs az a finom leves, ami vetekedne a sütőtök levessel!
Az elkészítése fantasztikusan egyszerű.
Szétvágom a tököt és a sütőbe teszem, míg szépen karamellásra sül, aztán kikanalazom a belsejét. egy lábosba vízzel szép egyenletesre mixelem. Aztán egy zöldséges kockával (Maggi vagy Knorr) felfőzöm.
Tálaláskor tejföl, tökolaj és pirított tökmag kerül a tetejére tetszés szerint. Nem lehet megunni.
|
|
|
2016-06-09 00:49, Valeria:
Cseresznyével is biztosan finom, nekem nincs sajnos. Mikor szezonja van, akkor sem olcsó, így nem kerül belőle a fagyasztóba. Kompótként itt nem lehet venni. Na de majd, ha a saját kis fáink elkezdik ontani a termést .... majd akkor lesz minden. Azt a pár évet addig még valahogy kibírjuk
_________________ poe
|
|
|
2016-05-28 20:02, poe:
-
Koszonom szepen a receptet, a het vegen ki probalom, egy vagon fagyasztott cseresznye van a fagyasztomban, meggy helyett azt teszem bele.
|
|
|
2016-05-29 17:43, poe:
Ötletekben csodálatos gazdag vagy! Vannak muffin formáim nekem is! A maradék szilvából kompót lett a saját levében főzve, nagyszerű lett az is! Naponta lessük a pirosodó cseresznyéket, meggyeket, ebben a melegben majd ők is sietni fognak...
|
|
|
2016-05-29 15:33, Tessényi Györgyi:
Egészségedre, örülök, hogy tetszett, itt is elfogyott az utolsó morzsáig. Legközelebb megpróbálom ugyanezt muffin sütőben, még szeletelni sem kell. Egyébként a meggyléből egy zacskó vaniliapuddinggal csináltam a tetejére meggyzselét, az még extra finommá és mutatóssá tette.
_________________ poe
|
|
|
2016-05-28 20:02, poe:
-
Nagyon finom lett, köszönöm! Cukor helyett édesítettem nyírfakéregből nyert pótszerrel...nem éreztem különbséget.
|
|
|
2016-05-28 20:02, poe:
-
Máris megyek a pincébe, szerintem van még meggyem fagyasztva! Ha nem, megoldom valami pikáns, darabos lekvárral....
|
|
|
Ez a meggyes pite receptje
http://www.mindmegette.hu/expressz-joghurtos-meggyes-pite.recept
Persze változtattam rajta
Nem volt itthon joghurt, tejföllel készítettem. Dupla adagot csináltam, az óvodásaim ma ezt kapták uzsonnára egy pohár tej kíséretében.
És kevesebb cukorral csináltam, mert üveges, lecsepegtetett meggy került bele, ami édes.
_________________
poe
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finom liszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 egész tojás
1 dl tejföl
A töltelékhez:
1 kg túró
4 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
ízlés szerint cukor
2 citrom reszelt
A szóráshoz:
1 kanál búzadara
A tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, mindent beleteszünk sorban, összegyúrjuk. Ha ragad, lisztezzük. Két részre osztjuk. Egyiket kinyújtva sütőpapíros tepsibe tesszük. Megszórjuk a búzadarával.
A töltelékhez az alapanyagokat összekeverjük a tojásfehérje kivételével, amit habbá verve forgatunk a túrós krémhez. ( a puddingpor is belemegy, főzés nélkül!) Ráöntjük a tésztára.
Kinyújtjuk a másik lapot, rátesszük a töltelékre. Megkenjük a felvert tojással, megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ez nagy adag nagy tepsiben, természetesen lehet felezni.
A túrót kevesebb cukorral, kaporral lehet ízesíteni, de helyette használhatunk reszelt almát vagy más gyümölcsöt is.
_________________
poe
|
|
|
|