2019. április 25. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Csíkszeredaiak ide
Új topik indítása   Üzenet küldése
 ethel  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-19 12:52   
Udvozlok minden csikszeredait es zsogodit.

Vannak rokonaim mindket helyen ,nagyon szep hely ugy telen mint nyaron .Szeretem a fenyves erdok kozelseget, a friss levegot s a zsogodi furdot,no meg a nagyon jo borvizet(asvanyviz).

Szivesen megyek mindig felfrissulni ,feltoltodni energiaval erre a tajra.

Tamas Gabor egyik dalaban ezt enekli :A hargita hiv....visszavar , igaza van mert aki egyszer mar jart ott ,az mindig visszavagyodik erre a gyonyoru tajra.

Orizzetek, apoljatok ezt a szep helyet, hogy meg sokan megismerhessek gyogyito,frissito hatasat es termeszeti szepsegeit.

ethel

 
 Ravay J.  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-27 12:00   
2004-07-25 11:35, Annita:
-
2004-07-25 00:42, süsü:
-
(..) böcsülettel béindul a vérkeringés.
Üdvözlet a csíkiaknak.
Egyszer rég én is megtapasztaltam azt a "böcsületes vérkeringés beindulást" éspedig a Nagykükülőben mégpedig egy meleg május elsején, amit nem fogok elfelejteni soha.Miután fejest ugrottam a partról - akkor még nem volt strand Székelyudvarhelyen - a hideg víztől alig tudtam vissza vergődni a partra. Utána már nem volt baj de az az ugras szenzaciós volt.Üdv mindenkinek.

 
 süsü  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-25 00:42   
Mary:
Zsögödben ma is lehet fürödözni, de csak kemény fickóknak, a víz ugyanis leírhatatlanul hideg.

Pár hete amikor otthon voltam, az volt a legnagyobb álmom, hogy elmenjek a zsögödi strandra. Férjem csak a termál fürdök "melegségét" ismeri, szerettem volna neki is megmutatni, mi is az igazi fürdözés. Sajnos otthon létünk minden napja alatt hideg volt, így nem lett semmi a nosztalgiakirándulásból. De azt viszont elmondhatom, hogy van annak a víznek egy érdekessége: Ha az ember belemerészkedik, az az érzése rövidesen nagy fagyásnak halálával fog távozni az élök soraiból és jégkockaként fog legelészni az örök vadász mezökön. Ám de mindez csak csalás és ámítás, mert a kis buborékok percek alatt rászállnak a testre és szuperül felmelegítenek. Ez azt hiszem, hogy tudományosan úgy történik, hogy tulajképpen böcsülettel béindul a vérkeringés.
Summa-summárum: nem csak kemény fiúk bírják ki.

Kedves Annita, téged pedig sok szeretettel üdvözlünk a Góbék oldalán!!!!! Isten hozott közénk (még ha kevesen vagyunk is).


_________________
süsü a sárkány, minden gyermek barátja

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-24 20:41   
2004-07-24 20:07, Mary:
-
Örülök, hogy ilyen szép emlékeid vannak Csíkról. Oda most is érdemes elmenni, csak , persze, messze van.

Szerencsere a Csiki Kurjanto cimu kozerdeku magazinbol mindent meg lehet tudni, a vilag barmely tajan eljen is az ember


 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-24 20:07   
Kedves Annita!

Az "éktelenséged" miatt ne aggódj, ez a probléma majdnem mindenkinél fennáll.

Zsögödben ma is lehet fürödözni, de csak kemény fickóknak, a víz ugyanis leírhatatlanul hideg.

Nagy Imrét én már nem ismertem, de a festményeit természetesen igen. Sokat olvastam is róla, nagyon érdekes személyiség volt.

Látom, Somlyón is jártál, a Szék útja ott van és a pünkösdi búcsú helyszíne, a kegytemplom is. A templom fölötti dombon szabdtéri színpad épült, a búcsú idejére, de a tavaly nyáron ott adták elö az István, a király rockoperát is.

Szeredában gyereknek lenni szép, az én gyerekeim is szeretnek ott lenni. Lehet a városban csatangolni az eltévedés veszélye nélkül, szép a táj, jó a levegö, lehet kirándulni. Én ott mindig farkaséhes vagyok, az az erös levegö teszi, és minden jól esik, a finom kenyerek, orda, piros hagyma, söt, még a jó háziszalonna is - amit itthon meg nem ennék (rengeteg kalória!)

Örülök, hogy ilyen szép emlékeid vannak Csíkról. Oda most is érdemes elmenni, csak , persze, messze van.
Szeretettel
Mary

 
 Annita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-24 03:19   
2004-07-24 00:55, Mary:

Kedves Mary,
Mindenekelott is, koszonom simogato szavaidat, a kis olelesed. Maris viszonzom azt: szeretettel olellek; -igy, csak ekezetek nelkul. Mentsegemre szolgaljon az, hogy mar egyszer Szigy baratunk "feloldozott" engem, mondvan "ektelenul is egyuve tartozunk".
Na, szoval, ez volt a bevezeto azert, hogy nyugodtan irhassam az ektelen betuimet.

Az emlitett harom ev igazibol harom nyar volt, de biztos kitett akar harom evet is, ami az elmenyek gazdagsagat illeti. Tizeneves-korom legszebb, legkedvesebb evei, nyarai voltak azok.

Zsögödre persze fürödözni jartunk le, de nagyon gyakran Imre bacsinal kötöttünk ki a nap vege fele, akivel igen közeli baratsagban voltak nyaraltatoim (K.csalad, a Székút-rol) ). Imre bacsinal a szinek harmoniajat "izlelgettem" szemeimmel, es alkalom-adtan probalgattam az ecsetek fogasat. A Csaladnal a fekete zongora billentyuit "gyilkolgattam", es azt hiszem, igazandibol, ott naluk ivodott belem az olvasas szeretete.

Most ide átlopok, a Kosztolanyi reszlet(ed)bol ket sorocskat:

"lehet-e némán teát inni véled,
rubin teát és sárga párago˝zt?"

Imre bacsival azt is lehetett.. Es nézni, csak nézni a mély-kék csiki tájat, hallgatva a termeszet esti csendjet.

A "szines tintákról" helyett, en most szines ecsetekro˝l (is) "álmodom". De jo is volt fiatalnak lenni!

szeretettel,
Anita

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-24 00:55   
2004-07-24 00:25, Annita:

- Drága Annita!
Már régebb a szívembe zártalak, de más helyen, ha ismered Zsögödöt, annál jobb! Itt a közös pont. Nagy Imre, borvíz, szabadtéri színpad. Oyeah! Mit kerestél te ott, ha szbad kérdeznem? Csak a torkodat leöblítení, vagy egyéb okok is játszottak egy szerepet? Egy kis ölelés tölem:
Mary

 
 Annita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-24 00:25   
Mary, susu,
Borzongva olvasom ez ujabb fordulatot.. Mar elobb is, es mas forrasokbol is, kovettem az ügy koruli esemenyeket.
Nagyon sajnalom, hogy a kedves, bekes, nagyon szep Csikszereda nevet egy ilyen "Csibi-alak" piszkitgatja...
Lenne ott szaz-meg-szaz szep, ertekes dolog, amirol sokkal inkabb szolhatna a kronika!

(ui. ropke harom evet eltem ott en is; Zsögöd volt a kedvenc helyem - Nagy Imre)

 
 süsü  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-23 23:56   
Mary:

Kösz a titulusi helyesbítést. Nem az antyaistenségre gondoltam, olvastam, hogy agyvérzés volt. Csak elgondolkoztattak a következmények. Nem sokra jutottam: meghalad

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-23 23:04   
2004-07-23 22:56, süsü:
-
meghalt a Csibi ügyvédje...
-
Nem egészen, az államügyész halt meg, és ebben az esetben nem a Csibi hibájából, hanem agyvérzésben. Csibi lehet, hogy atyaisten, de ilyent azért ö sem tud elintézni

 
 süsü  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-23 22:56   
meghalt a Csibi ügyvédje...
 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-19 14:10   
Kedves Süsü,

a grandomániás templom engem is megdöbbentett, amikor elöször láttam. Az régebb egy kicsi, de rendben tartott templom volt, egyben müemlék is (tehát nem volt szabad barkácsolni rajta). Egyszer kiégett a belseje, rövidzárlat miatt és a város lakossága hozzájárult anyagilag és kétkezi munkával, hogy a legrövidebb idön belül helyrehozzák a kárt. Akkor épült a "deszkatemplomnak" nevezett nyári templom is, mert nem fért be mindenki a csöppke templomba. Most ellátták rézangyalokkal, amelyek magasabbaknak tünnek, mint a templom maga, valami kürtöt vagy trombitát is tartanak a kezükben. Határtalanul giccsesnek és ízléstelennek tartom. Nem tudom, ki ötlete volt. A belsö díszítésnél Márton Árpád festömüvész kapott nagy szerepet és állítólag szép is, amit csinált. Csak ne lennének a rézangyalok!...
Ami még jobban megdöbbentett, a tíz éve épülö Szt. Àgoston templom, amelyik még mindig nincs kész (legalábbis tavalyi ottjártamkor müanyag zacskóból készült függönyök takarták a nemlétezö ajtót). A mellette épített kápolnában miséznek, annak van ajtója. Ez a templom a szeredai lakosságot és a város nagyságát tekintve, gigantikus méretü és eddig már rengeteg pénzt elnyelt. Adományokból szeretnék befejezni. Állítólag a papok között is konkurencia van, mindegyiknek meg kell legyen a maga temploma - ezt mondják a rossz nyelvek Még más templomok is épültek, református, ortodox és egészítsd ki, ha mások is vannak, amiröl nem tudok. Én eléggé visszataszítónak érzem ezt a gigantomániás építkezést, föleg egy olyan országban vagy városban, ahol a pénzt jobban fel lehetne használni - pl. karitatív és szociális célokra. Ez talán Istennek is tetszöbb lenne, vagy nem ?

Utolsó mondatodhoz csak annyit tudok mondani: rézangyalos templomok és "dómok"-tól eltekintve, Csíkszereda egy vendégszeretö város, rengeteg turisztikai céllal a környéken, hogy bárkinek érdemes elmenni oda. Én a tavaly többek között a Szent Anna tóhoz látogattam el és a parajdi sóbányába. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 
 süsü  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-19 13:14   
Pár hete jártam otthon. A Csibi ügyben keringenek még a legendák. Valójában mostmár nem az érdekli a lakóságot, hogy mi volt, hanem hogy mi lesz. Tapasztalataim szerint igazából senki sem hisz abban, hogy a tárgyalásnak elítélö jellege lenne. Igy marad a feszültség és a várakozás.

Másrészt kellemes volt újra látni az otthonom. Újdonságok és a megszokottság egyaránt meglepett. megszokottnak mondom pl. azt, hogy ezelött 10 évvel is ilyen nehéz volt megközelítni Csíkszeredát mint most. Balavásárt elhagyva, mintha köd és homály lepné el a Székelység útait. Egyik gödörböl ki a másikba be, mintha titkok rejtöznének a Hargita tájékán. Jó kis kommunista idökre emlékeztet.

Újdonság számba ment számomra a Makovec féle katolikus templom, ami kivülröl nézve grandómániának tünik. Rengeteg kökereszt sorakozik fel a bejáratok felett, a hívök lelkét meg négy hatalmas rézangyal ügyeli fel. Belülröl nézve, aztán mésképp fest a templomocska, nem túldíszített de végtelenül barátságos. De hogy mi a manónak kell olyan grandiózus külsöt adni egy olyan pici templomnak a szegénység idején.....talán rejtély...

Lassan a szemét is kezd fogyni a város utcáin. Egy cég vállalta fel város tisztántartását. Mostmár nem fojik ki a szemét a kukákból (annyira).

Még jobb pont szerintem az, hogy újra kezdik azoknak a gyülöletes garázsoknak a lebontását amelyek a blokkok között éktelenkednek és minden jóízlésnek ellent mondanak. Bár ha jól tudom, már egy pár éve megkezdték lebontásukat.Fene tudja még mind ott állnak az ocsmány barakok. Hátha- hátha.

Szóval jó volt otthon lenni, látni az otthont. Mindenkinek ajánlom, a rossz utak ellenére is látogassa meg a székelyföldet. Igen szép.

_________________
süsü a sárkány, minden gyermek barátja

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-06-13 13:01   
Igen, éppen ez az érdekes a Csibi személyében: karizmatikus. Játsszotta a Robin Hood-ot és ténylegesen segített sok szegényen vagy árván. Ez a személyiségének az egyik oldala. Árvasági státuszával is sok szimpátiát szerzett, de mindezt csak a karrierje elején. Valamikor átcsapott a másik oldalra, amikor fejébe szállt a hatalom. Az utolsó, akit megvert (vagy veretett, nem tudom biztosan), pontosan a somlyói árvaház kapusa volt. Odaérkezett ittasan néhány barátjával és föltétlenül be akart menni, a barátainak gyerekkora színhelyét megmutatni. A kapus nem engedte be, mert nem volt látogatási idö és nem engedhet be bármikor, bárkit. Ezért megverödött ö is. A vallásosságáról nem olvastam sehol - én nem ismerem öt, csak a sajtóból és csíki ismeröseim elmeséléseiböl. De templomba nem jár és egyáltalán sehová nem megy testörök nélkül. Biztosan van a személyiségének egy oldala, ami érdekes és pozitív. De van egy személyiségzavara is, másképp nem lehet megmagyarázni a rémtetteket, amiket elkövetett. Ha jól emlékszem, két egyetemet is elvégzett, sokat járta a világot, tehát az ember elvárná, hogy egy érett, nyitott személyisége lenne. De sokszor paranoid és egészen primitív elképzelései vannak. Sokak szerint nem mászhatott fel teljesen egyedül az uborkafára, hanem támogatói is voltak, magasabb politikai és maffia körökböl. Mások a román-magyar problémával hozzák kapcsolatba: a magyarok szerint áruló, aki szülövárosát tönkre teszi és a románok kezére játssza (?). Hogy mi igaz a sok legendából, nem tudni, de nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Csibi szerint a csíkiak irigységból indítottak kampányt ellene, mert nem bírják elviselni, hogy elért valamit az életben. Tény az, hogy én ismerek valakit, aki egy hétig be volt zárva a Neptun cégnél és a családja egész idö alatt nem tudta, hol van, már kétségbe voltak esve. És ismerek valakit, akinek a cégénél megrendelt valamit a Csibi és elfelejtette kifizetni. Egy telefonálás után abbahagyták a dolgot, maradtak a kárral, de egészségesen. Tehát valami csak igaz a sok legendából.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-06-13 03:46   
Csibit ismerem, 1990 legelején én készitettem vele az első rádiós interjút, a bukaresti rádió magyar adása számára. Picit kiegészitem a képét:
Van benne sok szugesszivitás.
Más: a 90-es években nagyon futtatták az emberjogi szervezetek is, ő volt az élő példa, hogy árvaházi gyermek igazi karriert csinál. Akkor még (vagy talán most is?) nagyon vallásos volt, katolikus, vallásos dalokat szerzett, s gitáron előadta.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-06-12 23:42   
Nem tudom, hogy nem vettem észre eddig ezt a topikot, pedig ezt a témát hosszú ideje követem figyelemmel. Kíváncsi vagyok az utolsó fejezetre és kíváncsi vagyok arra, hogy a román igazszágszolgáltatás rozsdás kerekei elindulnak-e? Megtörténhet, hogy nem az lesz a végkifejlet, mint demokratikus országokban.

A kivülállók számára összefoglalnám dióhéjban, miröl van szó, mert itt az emberek inkább a Csíki Kurjantót olvassák, ezért nem biztos, hogy értik az összefüggéseket. A téma nagyon terjedelmes, de röviden ennyi: egy Csibi István nevezetü üzletember a kilencvenes évek elején visszatért Csíkszeredába, kétes módon összeszedett vagyonával. Az árvaházban nött fel, tengerészeti iskolát végzett és évekig a világot járta. Utána visszajött és nekiállt felvásárolni a Csíkszeredai cégeket, amik a Neptun (a tenger istene) név alatt futnak. Egyre több pénzt szerzett, mert az alkoholüzlet jól ment - és a többi is. Eköbb-utóbb a fejébe szállt a dícsöség és nekiállt elöször a munkatársait, alkalmazottait és utána a város lakosságát terrorizálni. A csendes városka utcáin tavaly összel Molotov-koktélok repültek a nem kedvelt konkurencia helységeibe, több autó teljesen kiégett az éj leple alatt. A Duna tévé is hozott erröl egy riportot. Tettes nem akadt, a rendörség legalábbis nem talált senkit, de még a verebek is rebesgették a tetön, hogy Csibi volt. Körbevette magát árvaházban felnött férfiakkal, akiket "verölegényeknek" képezett ki, ezek látogatták éjszakánként az olyanokat, akik valami oknál fogva nem tetszettek Csibinek (lehetett ez személyes, üzleti vagy egyszerüen "úgy van kedvem" ok). A látogatások kék foltokkal, törésekel és effélével jártak. Csibit gyilkossággal is kapcsolatba hozzák, a rendörség szerint az alkalmazottja a folyóba fulladt, tanúk szerint (akik persze nem mernek elöállni, mert a rendörségtöl nem várhatnak se védelmet, se semmi egyebet) a verölegények félhalottra verték és a folyóba dobták. Csibi hazahozatta a holttestet, díszes temetést rendezett neki a cég nevében, utána behajtotta a szülöktöl a temetési költségeket. A halálra rémült, sokkolt szülök egy percig sem ellenkeztek. Két hetilapot pénzel, román és magyar nyelven, minden nívón aluli szennylapokat (csiki sajtószabadság?!?) Ezek dicshimnuszokat közölnek róla és nemrégiben egy interjút, amiben bevallotta, hogy ha nála valaki nem dolgozik jól, ö mindig megkérdezi, megverje vagy elcsapja? És az emberek inkább a verést választják...Szerinte ez fair. No comment.

Csibi játszótereket építtetett Csíkszeredában, ahol a város évek óta nem volt képes tenni valamit. Könyvkiadója van, ahol Fodor Sándor, Sütö András és más híres erdélyi írók müveit adja ki. Mikuláscsomagokat osztogat az óvodákban és támogatja az árvaházat, iskolákat stb. Személyét a titokzatosság lengi körül, tengerész múltja körül sok legenda kering. A vagyonszerzését is gyilkossággal hozzák összefüggésbe, valahol a tengeren... Sokan csak a jótékonyságát tapasztalták, mások a baseball-ütöt a saját fejükön. Nem egy alkalmazottja volt, akit bezárt több napra a cégnél és nem engedte hazamenni. A város kicsi, a hírek szájról-szájra terjednek, de a Csibi nevét csak suttogva merték kimondani az emberek, nehogy meglátogassák öket is a verölegények.

Az ügyre akkor lettem figyelmes, amikor egy erdélyi fórumon egy Csíkszeredából elszármazott francia állampolgár írt egy keserüségtöl csöpögö levelet. Ezt a levelet a helyi Hargita Népe lap nem akarta leközölni, így került a fórumra, az eredeti a francia külügyminisztériumba. A hargitai szilveszterezés és hazatelepedési mérlegelés nagy fordulatot vett, amikor a Csibi verölegényei megérkeztek a hómobilokkal és a férfit felesége és nyolcéves kislánya szeme láttára véresre verték. Feljelentést tett a rendörségen, ahol nem is vették komolyan. (Amint utólag kiderült és amit minden szeredai tulajdonképpen tudott, a rendörség le volt fizetve; Csibi dobálózik a pénzzel)

Még sok mindent lehetne írni, de summa-summarom, azt történt, hogy egy helybeli újságírót, aki a városi tanács tagja is, a verölegények fényes nappal leütöttek és azt hiszem, eltörték a karját is. Erre ö nekiállt és írt egy cikket az újságba, amiért aztán késöbb újra megverödött. Azért késöbb, mert az országos napilapok is felkapták a sztorit és az Ùjságírószövetség is megszólalt a Szondy Zoltán védelmébe. Azonkívül egy RMDSZ-szenátor, aki autóval úton volt és látott egy jelenetet, ahol a verölegények leszorítottak az útteströl egy autót és megverték e benne ülöt, feljelentést tett a belügyministernél. A Csibi újságjai hetekig ezt a két embert dobálták szeméttel, képletesen mondva: Szondy egy alkoholista, aki kicsúszott és (saját magát? hátulról?) fejbe vágta esés közben. Ráduly Róbert szenátor pedig orgiákat szervez stb. (mellesleg ö Csíkszereda új polgármestere a vasárnapi választások után, tehát van remény, emberek!)Nem tudom, mi történt, ez indította el a lavinát, vagy valami egyéb, de Csibit március végén letartóztatták, az egész megyei rendörségi apparátust menesztették, föleg a magas pozíciókban lévöket, mivel a fejétöl büzlik a hal is Nemsokára a Garda Financiara (Adóhivatal) fejeit is menesztették, akik a Csibi cégeinél kellett volna ellenörzéseket tartsanak, de minek, ha olyan jó jövedelmi forrás volt... A Csibi volt személyes titkára tanúvédelem (?) - Zeugenschutz - áll, öt egy baseball-ütövel nagyon megverte, alig tudott elmenekülni. A karjával védte ki az ütést, a kar eltörött, a fej megmaradt, de halálos kimenetelü lett volna. Ezért Csibit mai napig szándékos gyilkosság gyanújával vizsgálati fogságban tartják. Fennáll a remény, hogy most több sértett elökerül, aki hajlandó beszámolni a törvénytelenségekröl és terrorról, ami alatt tartotta Csibi néhány évig az egész várost. Ja, most jut eszembe, politikai céljai is voltak, a városi tanácsba akart bekerülni vagy legalább egy két emberét bejuttatni (mert hatalomból sosem elég...)

A dióhéj nagyra kerekedett, de ez még mindig csak egy töredéke a történetnek. A jogi kifejezéseket, sajnos, nem mindig tudom magyarul; én írom rosszul, ti értsétek jól. Minden egyes alkalommal kidagad a nayakam, mint a bikának és vörös leszek, mint a pulyka, ha elgondolom, hogy egy ilyen kiskirály, egy pszichopata tehet, amit akar és az állami szervek ölbe tett kézzel nézik. Hol a jogállam, kérdem én? Még egyszer felmegy a cukrom, ha egyes naiv csíki ismeröseim azzal csillapítanak: nézd, mi volt pl. Madridban. Az terror! Szét tudnék robbanni. A terrornak sok arca van, nem csupán a véres eröszak, hanem a psychoterror is odatartozik és visszaélés a hatalommal eröszakos módon, az is.

Inkább befejezem, mert a vérnyomásom újra felment és az az ember nem érdemli meg. Igazad van Süsü, én is azt remélem, végre szabadon lehet lélegezni a home-sweet-home-ban, föleg az otthonmaradottaknak.
Jó éjt mindenkinek!

 
 süsü  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-05 18:53   
Örömmel olvasom az internetes sajtók hasábjain, hogy a csíki ügy lassan felgöngyölödik. Immáron lehet megint friss levegöt szippantani az sweet home-ba.
 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-03 13:09   
2004-05-03 12:09, Pompéry Berlin:
-
2004-05-03 10:33, süsü:
-
Mert nyilván az ilyen és sok hasonló esetnél az államszervezet áll mögötte. Sajnos nem Hollywoodba való sztori ez, hanem a múltban/közelmúltban gyökerezõ kegyetlen volt valóságé, mely sajnos nem elszigelt, hanem nemzetközi jelenség... (Nem mindenki szenved tudatos vagy szándékosan, mások által elõidézett történelmi amnéziában...)

_________________
Melinda

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-03 12:09   
2004-05-03 10:33, süsü:
-
... Sajnálom, hogy ebben a városban mindez lehetséges. Csodálkozom viszont, hogy a népesség ennyi ideig hagyta magát egy szem embertöl elnyomni. ...
-
Az ügy konkrét ismerete nélkül merem állítani, hogy semmi meglepőt nem látok. Sem a zsarolásban, sem az összefonódásban. Hasonló jelenségekről M.o-on is beszámolnak - talán kicsit moderátabb jelleggel, hogy nem mondjam "civilizáltabb", magasabb szinten.

10 évig volt irodám Moszkvában. Napestig figyelhettem az ilyen ügyeket. Csak egy a sok közül a "védelmi pénzek", pl. (maffia-zsarolás) amelyek ellen a rendőrség sem tesz semmit, sőt: A hozzá segítségért forduló üzletembernek azt tanácsolja, hogy fogadja el, mert a rendőrségi őrizet sem olcsóbb. Különben is, a maffia jelentkezett először. Kvázi, érkezési sorrendben az övé az elsőbség joga?! (Az érintett üzletember személyes ismerősöm, partnerem.)

Románia posztkommunista társadalmi-erkölcsi helyzete a szovjet utódállamok pontos analógiáját mutatja. Ezen az sem segít, hogy a Székelyföld magyar ajkú. A szovjet állapotokhoz a magyarországinál sokkal jobban közelítő közegben szocializálódtak az ottélők. Ez természetes, mert az ottani helyzetben kell boldogulni. Az ú.n. üzleti élet mai résztvevőire (posztszovjet-oroszul "bizniszméni") valószínűleg korábban sem hatottak a református egyház puritán értékeket képviselő, nemzetet összefogó tanításai.

Mindezzel nem akarom azt mondani, hogy nem felháborító, csak annyit, hogy - sajnos - nem meglepő a jelenség, amire felhívod a figyelmet.

 
 süsü  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-03 10:33   
mit szóltok ahhoz, hogy valaki éveken keresztül stresszbe tud tartani egy eg´sz várost. Csikban zsarolások és büntények sorozata ment végbe az elmúlt években. Mindenki tudta, hogy ki a ludas, de utolérhetetlen volt. Most elkapták, és kiderült, hogy bizony a rendörségnek is meg volt benne a része. Sajnálom, hogy ebben a városban mindez lehetséges. Csodálkozom viszont, hogy a népesség ennyi ideig hagyta magát egy szem embertöl elnyomni. A sztorik már Hollywoodba valók.......
_________________
süsü a sárkány, minden gyermek barátja

 
 Lacoka  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-01 22:46   
Az én feleségem Csíki, ha valaki nem tudná, az egy szuper hely, aki még nem járt ott csak ajánlani tudom.
_________________
Szilágyi László
a pusztai predikátor

 
 süsü  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-01 14:39   
Már olvastam Csíki Kurjantóról, de nem találtam csíki emböröket. Mint Csikszeredát nagyon szeretö, de mostmár 10 éve nem otthon élö székely, mentem a haza becsületét és nyitom ezt a topikot. Üdv mindenkinek, aki hasonló gyökerü!

Szeretettel süsü
_________________
süsü a sárkány, minden gyermek barátja

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó