2018. május 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Németország >> Indulás - család
Új topik indítása  
 Krisz11  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-11-01 10:43   
2006-09-20 13:59, Macskusz:
-

Szia Macskusz.

En Landauban ugyanezt elem at. Eleg gyakran kiborulok töle es kedvem lenne azonnal haza rohanni. Kitartas. Nekem azt mondtak, hogy egy ev kell mire mindent megertesz.

Krisz

 
 evarozsa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-09-20 20:55   
2006-09-20 18:51, Macskusz:

Macskusz,

mit csinalsz arrafele, mit dolgozol, hogy nem kell hozza nemet? az a lenyeg, hogy ne add fel, ne keseredj el! en 18 evesen landoltam eloszor svajcban, egy kicsi faluban, ahol senkinek sem akarodzott a hochdeutschot beszelni, csak a svajci zagyvalagot, hat, megszenvedtem, de olyan baratokra is leltem, akikkel meg mindig tartom a kapcsolatot. Nemreg hagytam ott irorszagot, ott sem volt eloszor konnyu, bar az angolom egesz jo volt, de az ireket sem volt konnyu megerteni az elejen. fel evig egy magyar szot sem hallottam es a munkaltatoim pedig kifejezetten utaltak a kulfoldieket, eleg pocsek volt az az idoszak. Kesobb meg magyarokra is talaltam, de a legkedvesebb baratom egy horvat srac lett, nem a nyelven mulott. Probalj embereket keresni, ne add fel!! Es persze tanulj nemetul, hasznald ki a lehetosegeket.

Es ha barmikor egyedul erzed Magad, irj csak ide, itt biztos talasz barmikor par jo szora.

 
 Macskusz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-09-20 18:51   
Szia elckerlyck!

Nagyon ari vagy, csak hát tudod az ember el tud keseredni.
Föleg én, aki imádom ha emberek vesznek körül. Probálom keresni a kapcsolatot, de néha olyan hülyének érzem magam, hogy probálom megértetni kézzel-lábbal magam. Persze, van aki normális és segit, de van aki elvárja, hogy perfektül beszéljek. Nos széles a skála. Tanulás, ez a kulcs szó mindenre. Türelem, az a kevés.

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-09-20 14:43   
2006-09-20 13:59, Macskusz:
-
nem beszélem jól a nyelvet ... itt mindig egyedül kell lennem?
-
Saját magadnak válaszolsz is - a nyelvtudásban van a kutya elásva. Nem kell perfektnek lenni, egyszerüen kifejezve magad emberek közé menni, nem szégyellni a kezdeti hibákat. Ha a környezeted normális és szívélyes, veszik maguknak a fáradságot kiokoskodni, mit is akarsz. Mindenkinek nehéz az elsö idö idegenben, szerencsés természet és megértö közeg kell ahoz, hogy az ember kitörhessen a magányából. Nehezebb, mint egy anyanyelvi környezetben. Van akinek sikerül, van aki egy életen át kínlódik. Rajtad múlik, de nem csak te tehetsz róla. Jólmegaszondtam

 
 Macskusz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-09-20 13:59   
Sziasztok!

Nem régota vagyok Németországban, es meglehetösen nehezen tudok beilleszkedni. Dresdatól nem messze, egy kis faluban élek. Gyönyörü környék, nincs is ezzel semmi gond. A probléma az, hogy nem beszélem jól a nyelvet. Kiváncsi vagyok a tapasztalatokra, milyen itt élni, meg lehet szeretni? Vagy bele kell törödnöm abba, hogy itt mindig egyedül kell lennem?

 
 kapuimonika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-04 23:17   
Hello Dotti.

Mi ugyan Ausztriában játsszuk ugyanezt, de Németország, vagy Ausztria mindegy, mert ugyanazok a szabályok. Csinálsz itthon egy Bt. (kb. 80 ezer forint). Már még ki sem adták a végleges alapitást is lehet kint dolgozni. Sokat jártunk mi is utána, mert az itthoni - még a határ melletti - kézműves kamarák sem tudták mi van, de a kinti munkanélküli központok sem nagyon. Aztán a kinti belügyminisztériumban utánajártunk, járható. Kint a tulajjal kötsz egy szerződést, hogy neki dolgozol, semmi extra. Telephely, a két cég neve, határozatlan idejű, milyen munka, persze németül és magyarul. A jutalékról a számlára csak annyit kell irni (magyar Áfás számla), hogy megállapodás szerint. Ezt magyarul és németül is rá kell irni. Az áfa helyére 0 százalékot kell irni. Igy adhat számlát az ott elvégzett munkákról is kint bárkinek. A többi itthon a könyvelő dolga. Ha bérel kint lakást, azt is elszámolhatja itthon. Aztán bemegy ott a belügyminisztériumba (ennek még utána kell néznem melyik osztályra) és ott kérnek forditást (bizonyitvány, erkölcsi, céges papirt nem kértek) és mivel már több éve a szakmában van (gondolom) nálunk ez 5 évet jelentett, még papirt is adnak róla ki, hogy vállalhat munkát bármikor. Ezt nem egy ismerősünk járta már végig Bécsben (mint egyéni vállalkozó is). De nem értem, hogy 40 évesen miért ne vállalkozhatna egyénibe? Apám 46 most váltotta ki. Egyébként érdemes jó sok mindent felsorolni a vállalkozási tevékenységben. Ha még érdekel valami irj e-mailt, ha tudok, segitek. Mónika

 
 Dotty  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-17 19:41   
Kedves Anna! Köszönöm a tanácsodat, megpróbálom, hátha jóval többet tud, mint én itthon.
 
 Anna21  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-16 20:50   
Szia Dotty!

Szerintem Pompéryt kellene megkérdezned, Ö már nagyon régóta él kinnt, és tisztában is van rengeteg dologgal. Ha írsz neki privát, biztosan megpróbál Nektek segíteni, legalábbis abban hogy hová fordulhattok ebben az ügyben.
Sok sikert: Anna

 
 Dotty  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-16 10:45   
Sziasztok! Én Mo-ról irok. A férjem éveken keresztül dolgozott Németországban, magyar cégeken keresztül, a cégek meg is gazdagodtak a munkásokon, akik viszont az utolsó hónapot soha nem fizették ki. Nem is ez a lényeg. A férjem szerkesztő-bádogosként dolgozik, nagyon jó szakember, a németek specialistának hivták.Összeismerkedett egy németországi olasz emberrel, akinél bemutatta tudását. Nagyon meg volt vele elégedve, és mivel a cége pvc-s szigeteléssel és bádogozással is foglalkozik, a bádogos részleget szeretné a páromnak átadni, mindössze egy kis százalékot kérne. Itthon már mindenhova szaladgáltunk, hogy hogyan tudna kimenni, ugyanis 40 évesen az egyéni munkavállalói igazolványt nem kapja meg, és egyébként is vállalkozóként szeretne kimennei. Sajnos a magyar szervezettség olyan jó, hogy senki nem tud semmit. Ezért bátorkodtam irni, hogy hátha valaki tanácsot tudna adni, hogy hogyan tudna kimenni vállalkozóként.
Előre is köszi a választ: Dotty

 
 morvaiz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-23 12:22   
Szia,

én is beleütköztem ebbe a gondba nem is olyan régen.

Amit mindenképpen javasolnák: adotanácsado.

Meg fogja érni. Nekem 160 DM-be került, de töbszörösét megtakaritotta nekem. Elsö évben különösen, mivel akkor még elszámolhato a dupla háztartás, költözködés, hazautazgatás stb. (ha jol tudom).

Pl. itt érdemes autoval munkába járni, még ha ténylegesen nem is azzal mész, mert az üzemanyag elszámolhato, meg még ezer dolog ami otthon nem, és ezt egy adotanácsado megteszi neked.

Határidö aszem nincs, illetve 2-3 év mig eladhatod, de leadás után min. 4 honap mire visszakapod ami megillet.

Üdv.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-28 15:15   
Kedves Tamás!

Aki Németországban él, azaz az évnek legalább 180 napját itt tölti, annak a német adótörvényeknek megfelelően itt kell adóznia. A két állam között van megállapodás, tehát a bevételek után csak egy helyen kell. Ha a német adóalany leadózott jövedelmét pl. átutalja M.o-ra, az ott adómentes, de igy van forditva is, ha magyarországi vállakozásai után ott adózik majd a nyereséget pl. ide utalja, akkor ez itt adómentes - persze, csak ha bizonyithatóan leadózott az ember a másik országban.

Nehéz globális tanácsot adni, mert az adószabályok itt sem egyszerüek, habár az én tapasztalatom szerint átlagosan kedvezöbbek és az adóhivatal megközelithetösége is emberbarátibb. Az információt viszont itt sem viszik házhoz, ezért célszerü utánajárni.

Ami egyelöre hiányzik M.o.-on, de itt létezik: házastársak közösen adóznak, célszerü tehát ennek megfelelöen megválasztani alkalmazotti viszonyban mindkét félnek azt az adókategóriát, ami szerint akarja / kedvezö neki a fizetése folyósitása. Ebben a munkaadó bérszámfejtése is tud tanácsot adni, ha nem adódna automatikusan a helyzetböl.

Figyelem: Szemben a magyar gyakorlattal itt a munkaadó nem végez el semmilyen személyi jövedelamadóbevallást, igazolást a munkavállaló helyett és nevében, ezt ki-ki maga intézi. Ha nincs a fizetésén kivül más jövedelme (bérlet, vállalkozás, egyéb), akkor nem köteles az adópolgár egyéni adóbevallást készíteni az év végén. Mégis célszerü, mert mindig talál az ember valamilyen költséget (benzin, munkaruha, aktatáska, szakkönyv, kompjuterprogram, stb.), amelyet az adóhivatal elfogad mint "Werbungskosten", vagyis a pénzkereseti tevékenység elösegitését szolgáló vagy ahhoz egyenesen elengedhetetlen költséget.

Ha nem ismered ki magad, célszerü egy adótanácsadót bevonni - legalább is az elsö évben. Ha nem beszéled a nyelvet, akkor különösen, hiszen a mérhetetlenül sok nyomtatványt (a körzetileg illetékes adóhivatal portáján beszerezhetö már nov-dec-töl ingyen)ki kell töltened valahogy. A tanácsadóval viszont már ma felvenném a kapcsolatot, hogy megtudd, mik azok a költségek, amelyeket el tudsz számolni, hogy megtudd már idöben, milyen számlákat kell/célszerü eltenni, gyüjteni a folyó év során.

Általánosságban ennyit. Mint vállakozó több éves tapasztalattal rendelkezem mindkét országban: itt sokkal emberszabásúbban, nagyvonalúbban és kevésbé bürokratikusan megy az egész. (Ez akkor is igy igaz, ha a németek nem igy látják. De ök még nem harcoltak ÁFA-visszatéritésért a Teve utcában Bp-en.)

Határidö: ha alkalmazotti viszonyról van szó, akkor a normál levonás megy automatikusan és év végén lehet magánbevallást késziteni - lásd fenn. Határidökben az itteni adóhatóságok szintén sokkal rugalmasabbak, mint otthon.

Egyéni vállakozóként havi, negyedéves, éves adózási kategóriák vannak - ez hasonló, de a határidö itt 6 hét és nem 3, mint Magyarországon.

Remélem, sikerült valami támpontot adnom, ha nem is konkrét a tanács.

Üdvözlettel
Pompéry Judit

 
 Krahu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-28 10:07   
Sziasztok.

Nemetorszagban (Wetzlar-Hessen) elek par honapja a csaladommal es a Philips-nel dolgozom mint fejlesztomernok. Felesegem gyogyszeresz es a 14 honapos kislanyunkra vigyaz otthon. Nemetul meg nem beszelek, angol a kapcsolattartas eszkoze a munkahelyemen. Havonta-kethavonta jarunk haza talalkozni a szeretteinkkel. Ezekbol is latszik, hogy igazan csak most kezdjuk felepiteni az eletunket itt Nemetorszagban. Mint kulfoldi sok kis apro problemat kellett megoldanunk (engedelyek, lakas, kocsi, stb) de eddig minden a helyere kerult. De most egy nagyobb volumenu problemaval allunk szemben:

Segitseget szeretnek kerni azzal kapcsolatban, hogy hogyan mikent kell/lehet adozni a nemetorszagi jovedelemrol itt Nemetorszagban es otthon.

Konkretan hataridok, adocsokkento tenyezok, stb.

Ak tud az segitsen akar egy megfelelo linkkel is..

Bocs a magyartalan helyesirasert, de nincsenek ekezetes betuim a billentyuzeten.

Koszi
Tamas

 
Új topik indítása  
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó