2020. július 02. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Kultúra >> Politikai kultúra
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-17 21:38   
2012-07-13 13:19, poe:
-

... Ezzel szemben nem az okos, művelt emberek számaránya nő, csak a diplomásoké, ami sajnos nem ugyanaz.


De nem ám! MIndazonáltal ez nem új jelenség. Visszaemlékszem arra, mekkora csalódással tapasztaltam, hogy nem igaz az az általam tévesen hitt axióma, miszerint diploma=értelmiség. (Ez, persze egy szocialista érában született klasszifikálás volt, vagyis a lakosság foglalkozás szerinti bskatulyázása a munkás, paraszt és értelmiségi dobozokba. Utóbbi alatt a diplomásokat értették, akiknek javarésze diplomás volt ugyan, de nem értelmiségi.)

Az egyetemi évfolyamtársaim javarésze kizárólag a tananyag elsajátítására igyekezett, önállógondolkodás, társadalmi felelösségvállalás távol állt tölük. Ezt késöbb más szakmák diplomásai között is tapasztaltam.

... Ma akár 10 évig is járogathat valaki egyetemre, és a végén valahogy csak megkapja a diplomáját, ha nem egyik, akkor a másik szakon.

Ez N.o-ban - feltételezem, hogy Ny-Eu-ban általában - már a 70-es évektöl így volt/van.


Elvéve ezzel a helyet nála tehetségesebb, szorgalmasabb diákoktól.


Miért venné el? Ahol mindenki tanulhat, mint pl. N.o-ban, ott nem veszik el senkitöl a helyet. Kivéve a Numerus clausus szakoknál, de oda eleve csak szüréssel kerülnek be a hallgatók.
 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-13 13:19   
2012-07-12 22:59, Pompéry Berlin:
-

Jó lenne, ha így lenne. Ezzel szemben nem az okos, művelt emberek számaránya nő, csak a diplomásoké, ami sajnos nem ugyanaz. Régen ugye ("bezzeg az én időmben") egy egyetemi, főiskolai félév naptári félévet is jelentett, tehát nem halasztgathattuk a vizsgáinkat, és maximum kétszer mehettünk ki, a harmadikhoz már minisztériumi engedély és nyomós indok kellett. Ma akár 10 évig is járogathat valaki egyetemre, és a végén valahogy csak megkapja a diplomáját, ha nem egyik, akkor a másik szakon. Elvéve ezzel a helyet nála tehetségesebb, szorgalmasabb diákoktól. Aztán kérdés, milyen szakember válik abból, aki így, vagy még csúnyább módon szerez diplomát.
Ps. Ide tartozik ugyan, de a másik véglet: Hollandiában büntetni akarják azokat a diákokat, akik 1 szemeszter alatt kettőt végeznek, vagy idő előtt megszerzik a diplomát. Ok: az egyetem elesik némi tandíjtól. Eszem megáll! Tehát az egyetemeknek érdekük, hogy minél tovább melengessék a padsorokat a diákok

_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 22:59   
2012-07-12 13:55, poe:
-
Tudod, a dolog a demokráciával olyan, mint a házassággal: Nem is tudom, melyik klasszikus mondta, hogy bizony nem tökéletes, rengeteg hibája van, de még nem találtak ki jobbat.

És hogy mennyire felesleges az egyetem? Nem tudom. Ennek az érvelésnek olyan nagyon ideológiai szinezete van.

Ha végignézzük az emberiség történelmét, közismert a kimutatott trend, miszerint a képzettség szintje az elmúlt 4-6000 évben állandóan nö. Gondold meg, néhány száz éve még az analfabétizmus természetes volt, pl. Hunyadi János sem tudott (állítólag) írni-olvasni. Az akkori egyetem pedig töbnyire max. egy mai gimnáziumnak felelt meg. 100 éve hányan érettségiztek és ma mekkora ezeknek az aránya egy évfolyamon belül? Ugyanígy nö a diplomások aránya is évtizedröl évtizedre. Mindez fölösleges lenne?

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 15:31   
poe módosítás | válasz erre | profil | 2012-06-19 15:27
2012-06-19 13:21, bobe:
.............................................
Ez Hollandiában is probléma, hogy miközben nincs szakács, ápolónő, kamionsofőr, gyári munkás, mezőgazdasági munkás, tele van az ország munkanélküli gazdasági tanácsadókkal, biztosítási ügynökökkel, mindenféle menedzserekkel stb.
A szükségleteknek megfelelő mennyiségű szakembert kellene képezni itt is, ott is, ehhez persze fel kéne mérni az igényeket.
_________________
poe

Részben igazad van, de másrészt ha igazán szükség lenne ezekre, akkor becsületesen megfizetnék őket és akkor több lenne belőlük.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 13:55   
2012-07-12 12:35, Pompéry Berlin:

Mondd P(B)J te már láttál működő demokráciát? Szerintem az olyan utópista képződmény, mint a működő kommunizmus. Papíron csodás, mindenki képességei szerint dolgozik, szükségletei szerint részesül. Ámde az egész elméletből kihagytak két nagyon fontos, meghatározó faktort: az emberi lustaságot és az emberi kapzsiságot. Előbbi felelős azért, hogy az emberiség 90 százaléka igyekszik a lehető legkevesebbet dolgozni, illetve csak a számára kellemes feladatokat elvégezni. Utóbbi megfigyelhető kicsiben és nagyban. Szinte mindenki megvehető, csak az árfolyam változik.
_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 12:35   
2012-06-19 15:27, poe:
-
Amit leírsz, a jelenség és hogy ez problémás, abban tökéletesen igazad van, de:

Egy demokráciának az az lényege, hogy mindenki maga dönthet arról, hogy mit akar, mit tanul, mit kezd vele, mit kezd önmagával, stb. Továbbá, hogy felelös állampolgárokat nevel, akik tisztában vannak döntéseik következményeivel. Ennél az eu-i szemléletnél benne van a pakliban, hogy az állam (adófizetök adója) szintén viseli annak az óidiumát, ha többen értelmetlen döntéseket hoznak.

Az a módszer, amivel a jelenlegi kormány "helyes" döntésekhez kívánja animálni a lakosságot, kisértetiesen hasonlít az ugyancsak általuk ördöginek kikiáltott, ezért üldözendö kommunista éra eljárásaival: az emberek helyett és a fejük fölött, kényszerítö jellegü szabályozások tömkelegével akarják a helyesnek vélt megoldást rákényszeríteni az emberekre.

Ha ezt más területekre is kivetítjük, akkor maholnap megvonják az egészségügyi szolgáltatást azoktól, akik bizonyíthatóan önhibájukból
- túlsúlyosak
- alultápláltak
- gondozatlanok
- rossz fogazatúak
- dohányosok
- ...

Egyáltalán, a büntetö jelleg kap hangsúlyt - mint az egyik legutóbb olvasott nyugdíjmegoldási javaslatban, amely a gyerektelentöl majdan levonna a nyugdíjukból (25-40%-ig terjedöleg, attól függöen, hogy mennyire gyerektelen). Ahelyett, hogy a helyes megoldásra animálna - pl. hogy gondoskodjon a polgár még aktív korában magánynyugdíjról. (Ezt persze ma nehéz javasolni, amikor éppen, hogy államosították és egyböl el is költötték ezeket a tartalékokat.)

Egy szó mint száz: a szellemiség a rémes, ami a lakosságot nem hogy nem nagykorúsítja, hanem visszamenöleg is gyámság alá helyezné.

- - - - -

Apróság, de jellemzö: még a szoc. érából viszzamaradt az a teljesen felesleges központi rendelkezés, amellyel az állam évente szabályozza a sátoros ünnepek körüli szabadnapokat és felülröl elöírja, hogy mit kötelezö kivenni, azt mikor kell elöre/utólag ledolgozni. Ez minek?!

Miért nem lehet ezeket a döntéseket egyszerüen ráhagyni a munkavállalóra és a munkaadóra? Minek ide állami beavatkozás? Vagy a mindenkori magyar kormány nem tartja a lakosait elég érettnek ahhoz, hogy ezt a bonyolult kérdést "felsö segítség" nélkül megoldja? Engem ez a rendelkezés minden évben kihoz a sodromból és személyes szabadságjogaimba való beavatkozásnak érzem - annak ellenére, hogy nem vagyok sem munkaadó, sem munkavállaló M.o-on.

Miért nem dönthet Tóth13János maga arról, hogy kiveszi-e dec. 24-ét és az elötte lévö hétföt, ha az netán dec. 23.? Miért nem rendelheti el, pl. XYZ-Kft, hogy megajándékozza a munkatársakat dec. 24. + dec. 31.-vel, ennek fejében a közte lévö napokat vegye ki minden alkalmazott szabadságnak? Nálunk a cégnél ez évek óta így megy.

Ez nem húsba vágó dolog, csak a szemlélet miatt hoztam fel páldának.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 12:34   
poe módosítás | válasz erre | profil | 2012-06-19 15:27
2012-06-19 13:21, bobe:

Nem hiszem, hogy erről lenne szó, inkább arról, hogy a frissen végzett, 1-2-3 diplomás fiatalok nem kapnak munkát. Nincs. Egyszerűen nem kell ennyi bölcsész, filozófus, népművelő, könyvtáros, turisztikai menedzser stb. Meg lehet nézni, kik jönnének külföldre dolgozni. Egy részének semmilyen szakmája, nyelvtudása nincs, más részének pedig ilyen "haszontalan". Az én kicsi, egyszemélyes óvodámba is jelentkeznek hasonlók, a családban, ismeretségi körben is van néhány egyetemi végzettségű kőműves, gyermekvigyázó, segédmunkás.
A taníttatás a családoknak és az államnak egyaránt sokba kerül, aztán lehet nézni egy életen át a berámázott diplomákat. Nem mindenki való egyetemre, de az elmúlt 20 évben mindenki mehetett.
Ez Hollandiában is probléma, hogy miközben nincs szakács, ápolónő, kamionsofőr, gyári munkás, mezőgazdasági munkás, tele van az ország munkanélküli gazdasági tanácsadókkal, biztosítási ügynökökkel, mindenféle menedzserekkel stb.
A szükségleteknek megfelelő mennyiségű szakembert kellene képezni itt is, ott is, ehhez persze fel kéne mérni az igényeket.
_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 12:34   
bobe módosítás | válasz erre | profil | 2012-06-19 13:21

Haszontalan esetleg káros szakok? Kinek károsak?
Visszaternek az 60 évvel ezelötti "áldott" idöszakba?
Most majd kiket tiltanak ki az egyetemröl?
Azokat akiknek görbe valamelyik lábujjuk?
Ez aztan a fejlödés.


 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 12:31   
Elözmény a Hozzászólások a publicisztika rovatból:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=762&forum=26&473

Pompéry Berlin
2012-06-19

Folytatás kultúra ügyben:

Mint ismeretes, Szabó István Oscar-díjas, Cannes-i, ... stb. nemzetközileg jegyzett filmrendezö M.o-on forgatta legújabb, Szabó Magda "Ajtó" c. régényének filmadaptációját, melynek föszerplöi a szintén mindenféle nemzetközi fesztiválokon díjazott Helen Mirren és Martina Gaedeck. A filmet kizárólag külföldi forrásokból finanszírozták, az Andy Wajna-fémjelezte magyar filmvilág ebben nem vett részt.

Nemrég olvastam valami interntes kormánypárti portálon a fentiek nemzetileg pozitív tálalását emígyen:
"Helen Mirrenre nem költöttünk egyetlen magyar adóforintot sem."

Namost hogy támogatták-e vagy sem, valamint hogy mit támogatnak, az is megérne egy misét. De a lakosság eképpen való hülyítése, amikor meglehetösen sok adóforintot pazarolnak a Kossuth tér átalakítására, utcanevek folyamatos megváltoztatására a reptérig bezárólag, az alaptörvény ingyenes osztogatására díszkötésben, a rossz nemzetközi sajtó pozitív befolyásolására, a ..., szóval mindez belepasszol abba a tendeciába, ami hasonló álszent és csúsztató kijelentésekkel kriminalizálja azokat az egyetemistákat, akik szintén "adóforintokból" szeretnének a kormány szemében haszontalan, esetleg egyenesen káros szakokon tanulni.

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó