2020. augusztus 07. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> Az új hazádban volt-e előnyöd abból, hogy magyar vagy?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 következő lap )
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-02 18:04   
Kedves Monika,
úgy hiszem valóban jó megfigyelő vagy, és meglátásaid is valósak. A köszönetedet is nagy szeretettel vettem/vesszük, és most csak ismételhetem magam, hogy nekünk erdélyieknek a magyar kultúra és az identitástudat megőrzése olyan természetes volt otthon is, és az itt is, mint az, hogy lélegzünk.

üdvözlettel: som

 
 MoMa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-02 09:46   
Kedves SOM,
(és mindenki, aki olvassa ezt a topikot),

Igen én is észrevettem, hogy igen sok erdélyi születésű magyar van jelen a MON-on. S bár bennem is azonnal (off: vagy egyből, ezt megkérdezzük Gretsy úrtol) felmerült a kérdés, "Miért?", én erre valami másban találtam magyarázatot...
Én azt hiszem, hogy aabban a magyarban, de akár bármely más nemzetiségűben, aki valamilyen "kényszer" hatására, vagy mint utolsó alternativa, hagyja el szülőhelyét, azonnal és egyre erősödve él és tovább él az a bizonyos kötődés, amelyet én csak "erős honvágynak" nevezek. S bár szerintem mindenki érez valami féle honvágyat, aki elhagyja szülőhelyét, legyen az egy debreceni, aki Budapestre költözik, vagy egy kaliforniai, aki New York-ban folytatja életét, amikor az ember határokat lép át, az nem csak a hátramaradottakkal való kapcsolat relatív gyengülését jelenti (ami igen kézenfekvő, hiszen a "távkapcsolatokat" akár mennyire is ápoljuk, sohasem lesznek olyanok mint azok, amiket életterünkben tudunk ápolni...), hanem az anyanyelvünkkel, kultúránkal, identitásunkkal maradunk "magunkra". A magányban az ember a "hozzá hasonlókat" keresi, akikkel az embernek kevesebbet kell magyarázkodni... mert "ők" is tudják, "ők" is átélték... Ez egy kapocs, egy kötődés, egy vékony fonal, ami kötelékké nőheti ki magát, ha ehhez hasonló érdeklődés, tisztelet, és majd barátság tásul. Ezt látom én a MON-on (vagyis olvasom).
Ez talán azért is ilyen "tömeges" az erdélyi magyarok között, mert az ottani politikai helyzet valóban nagy tömegekben "üldözte" és "üldözte el" a magyarokat hazájukból, akik ám nagy szívfájdalommal hagyták maguk mögött a multat... Ez a jelenség szerintem megfigyelhető volt magyarországi magyarok között az 56-os események idejében. Akik mentek, fájó szívvel mentek, és ha találtak "honfitársat" külföldön, "sorstársként" üdvözölték egymást...
A magyarországi magyarokkal korunkban más a helyzet. Már régóta nem olyan nehéz odahaza, hogy a "kényszer" vezessen valakit, hogy külföldön újra kezdjen. Az okok itt is mindíg nagyon egyediek, szerelmek, új, talán többet ígérő munkalehetőségek, vágy világot látni stb... Olyan indokok, amik az ezt követőket talán azonnal sokkal "nyitottabbá" teszi az új hazával szemben, a "visszatérés kiskapuja" mindíg nyitva, ezért az integrálódás is könnyebb, na meg a kötelék, "talán mint egy örökké nyúló gumiszalag, amely lankadatlanúl húz", ilyen körülmények között talán nem "húz" annyira... Legalább is az első időkben... Ezért akik ezt az utat választják, talán nem azonnal keresik kapcsolatukat más magyarországi magyarokkal... Na meg az okok sokszinűsége miatt is kevesen vannak akik igazi "sorstársként" köszöntik egymást. Talán azok aki külföldre házasodtak, megosztják egymás között a "szerelem vagy haza" választás nehézsségeit, talán... Ennyi.

Talán ezért olyan magas az erdélyiek száma a MON-on, akik nem csak idetalálnak, hanem folyton vissza vissza járnak, vagy mint egyesek ide is ragadtak, mint állandó tag. Én ezt nagyon kellemesnek találom.

Fenti szavak csak és kizárólag saját megfigyeléseim szüleményei, nem tudom, hogy létezik-e statisztika ami alátámasztja, vagy, hogy ez valóban így van-e, azért mégis itt szeretném megköszönni az összes magyarországi magyar nevében, hogy nem választották a "könnyebb" utat, és megőrízték és megőrzik a magyar kúltúrát, magyar nemzetiségi öntudatot, és ezzel nem hagyják, hogy a magyar identitás egy igen fontos és szép része, amit Erdély foglal el a "magyarság" fogalom alatt elvesszen, kihaljon...


Na és valami, "témában is", nehogy Hunor azonnal átdobja hozzászólásomat egy másik topikba

Én most egy olyan cégnél dogozok, ahol szintén magyar nyelvtudásom miatt vagyok olyan értékes. Help-desc operatotokat kerestek, számítástechnikai ismeretek mellett, az olasz és az angol mellet még legalább német és magyar vagy lengyel, francia, spagnol stb... nyelvtudással. Azt hiszem a magyar nyelvre kizárásos alapon vettek fel... Kizárólag én jelentkeztem...
Mákom volt, és végre sok évi pincérnősködés után végre újra "szakmában", íróasztal mellett dolgozom...

Magyarságom előnyét azonban nem elsődlegesen ebben az összefüggésben látom. A magyar mentalitás, amit szülőföldemen szívtam magamban, tett olyanná, amilyen vagyok... nyitott az újdonságok iránt, kezdeményező, érdeklődő stb... Olykor örülök, hogy nem születtem valamely arab országban, ahol már gyermekkorban belekulkálják az emberben, milyen jó "kamikaze"-nak lenni, vagy afrikában, ahol 10-12 évesen soroznak vagy akár Amerikában, ahol egyes generáziók a "megalomániában" nőnek fel, mint egy megahatalom, megafia... Hát mondhatunk sokmindent Magyarországra, mégis azt hiszem, aki oda születik, meg van rá a lehetősége, hogy egy "egyészségesen szabad" szellemben nőjjön fel...
Ennyi.

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-01 21:12   
2005-11-01 12:17, hunor:
-
*erdekes lenne statisztikak alapjan megnezni a kivandorlo erdelyi szarmazasuak aranyat, es talan az erdelyiek kotodese masabb Erdelyhez, az erdelyiseghez?


..egy pillant-szülte, kis gondolatfoszlány részemről is.:

Szétszóródtunk, mint az útszéli falevél ősszel. Akár Dunát is lehetne dugni velünk, keresztül-kasul szóródottakkal a nagy világban.. S mégha nem is száll apáról fiúra az erdélyiség érdeme - ha van is ilyen egyáltalán -, de kinja igen, és ez az erdélyi kin valamiféle különleges összetartó erővel bir. Mi örökségül kaptuk a Kós Károlyok, az Orbán Balázsok, és a havasi Ábelek szellemét, s ezáltal a fokozott együttérzésre képes, eggyüvé tartozás érzését. Ez, természetesen, nem kicsinybiti a nemzeti összetartozás érzését, csak ez egy icuri-picurival többet jelent. Ott van mindig a szivünk legközepében.

som

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-01 20:35   
2005-11-01 20:24, Em:

Miert kersz mindig bocsanatot a velemenyedert?

 
 Em  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-01 20:24   
"Az viszont biztosra vehetö (statisztika nélkül is), hogy az egymáshoz való kötödés természetesen erösebb lehet azok a személyek között, akik egy környékröl származnak és éltek (élnek) több éveken keresztül. Ez az állitásom, föleg az emigrációban feltünöen kiélezödik."


Kedves Kakas!

A fentebb lévö irásoddal nem vagyok egy véleményen.
Egy Magyar Házban lakom, ahol 250 apartment van és magyarok laknak. Közöttük nagyon sok erdélyi és magyarországi magyar, söt szlovákiai magyarok is vannak, de itt nincs különbség. Mi mindnyájan egyek vagyunk és egyformán kötödünk egymáshoz. Gondolom, ez máshol is igy lehet, mert az Újhazában nincs külön Erdély területe, Magyarország területe, vagy Szlovákia területe.
Lehet rosszul irtam. Bocsánat a véleményemért.


_________________
Em

 
 Greve  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-01 17:40   
2005-11-01 12:17, hunor:

Kedves Hunor!

Lehetséges, hogy érdekes lenne egy olyan statisztika, amiröl itt alul irtál.

Az viszont biztosra vehetö (statisztika nélkül is), hogy az egymáshoz való kötödés természetesen erösebb lehet azok a személyek között, akik egy környékröl származnak és éltek (élnek) több éveken keresztül. Ez az állitásom, föleg az emigrációban feltünöen kiélezödik.

(Na, de egyenlöre csak ennyit, mivel kész a vacsorám.)

Üdv.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-01 12:17   
2005-11-01 11:28, kakas:
-

Kedves Kakas,

ez a forum termeszetesen nem erdelyi, hanem altalanossagban a kulfoldon elo, illetve a barhol elo magyarok foruma.*

Viszont ez (illetve minden erdelyi, stb. kapcsolodasu tema**) inkabb a Magyarok a Karpat-medenceben topik temaja (lehetne), hiszen ennek a cime mas, ez: Az új hazádban volt-e előnyöd abból, hogy magyar vagy?

Udv,

Hunor

*erdekes lenne statisztikak alapjan megnezni a kivandorlo erdelyi szarmazasuak aranyat, es talan az erdelyiek kotodese masabb Erdelyhez, az erdelyiseghez?
**Csak lehetoleg ne a "bozgor vagyok Romaniaban, roman Magyarorszagon" osszeallitasban, mert mar a 20-ik megemlitese utan igy ereztem magam:

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-01 11:58   
Milyen arány szerint?
 
 Greve  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-01 11:28   
2005-10-30 15:05, Híúz

-

Kedves Hiúz!
Elnézést, de hát én is beleütöm az orromat, a Lizzel való tereferédbe.

Itt azt irod a Liznek, hogy:
”Miért lenne csak az erdélyi magyaroké? Valamit félreértettél, s kár lenne.”

Az egészben az az érdekes, hogy az én fejemben is megfordult már az a gondolat, hogy ez a MON az erdelyi magyarok web site-ja.
A magam részéröl, mentségül csak azt mondhatom, hogy Ti (erdélyiek), itt a MON fórumán aránytalanul sokan vagytok.

Üdv., és további jó szórakozást.

 
 Em  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-31 13:45   
Szia adi67!

Köszi az elismerésedet. Majd még irok, csak azok egy kicsit hosszabbak. De az igaz, hogy itt Montreálban néha az autobuszon is, vagy a metron is meg kell gondold mit beszélsz magyarul, mert sokszor magyarul válaszolnak vissza.
És ez nagyon jó érzés.

Üdv Em

_________________
Em

 
 adi67  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-31 13:34   
Szia Em!
Aranyos a torteneted.
Irjal meg ami eszedbe jut!
Szia,
Andrea

 
 Em  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-31 13:16   
Kedves adi67!

Hasonló eset történt velem is.
Mikor kikerültem Kanadába, az emigrácios iroda egy ajánlólevéllel elküldött egy kötöttárú gyárba azzal, hogy könyvelöre van szükségük.
Én kicsit megijedtem, mert a francia tudásom csak 50%-os volt az angol peddig 0. Megjelentem az irodában, és jött egy férfi, a fönöke az irodának, és elkezdek dadogni franciául. Egyszer megkérdi tölem, hogy még milyen nyelven beszélek. Én erre mondom, az anyanyelvem a magyar. Mire ö azt a választ adta "Hát akkor beszéljünk magyarul".
Végtelenül boldog voltam, mert tudtam, hogy most felvesznek. Úgy is volt, és ott huztam le 22 évet abban az irodában.
És még sok hasonlo dolgot tudnék irni, hogy hol és hogyan volt elönyöm itt Kanadában, az új hazámban, hogy magyar vagyok és magyarul beszélek.

_________________
Em

 
 adi67  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-31 09:37   
Eszembejutott egy tortenet, ami par evvel ezelott tortent velem.
Munkat kerestem, minden vendeglatoegysegnek Bolognaban elkuldtem az oneletrajzomat. Nem telt el sok ido mikor hivott a CAMST (ez az egyik legnagyobb vendeglatoegyseg Olaszorszagban). Megbeszeltunk egy idopontot. Meg fel sem ertem a lepcson, jott elem a szemelyzeti vezeto, nagy vigyorral fogad, leulunk az irodaban, es elkezdunk Magyarorszagrol beszelgetni, hogy honnan vagyok, miota elek itt, stb. A vegen meseli, hogy magyar a felesege, es eppen most jott vissza Magyarorszagrol, a kompjutereben Magyarorszag terkepe volt, es gyorsan meg is mutatta a kisvarost, ahol a haza van. Miutan megbeszeltuk Magyarorszagot, elovette a papirokat a munkaajanlattal, persze, elfogadtam a munkahelyet!
Mostanaban eleg surun elofordul, hogy olyan szemelyekkel talalkozom, akik voltak mar Magyarorszagon, megbeszeljuk a magyar konyhat, Budapestet, de olyan jo erzes, szinte buszke vagyok a magyarsagomra!

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-31 03:39   
Kedves Liz, tudom, hogy most offolok...
Ha már "belátod bűneidet", akkor jó lenne, ha többet tartózkodnál a MON-on...

 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 23:16   
Tudom en Zsuzsa. Mea culpa.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 16:05   
Kedves Liz, nagyon sajnálom a félreértést.
Valóban kolozsvári vagyok, de Bukarestben élek, tehát épp úgy a Kárpát-medencén kívül, mint te.

Nem, a MON nem az erdélyi magyarok honlapja, viszont mindenki megtalálja a helyét itt, a vajdasági, felvidéki, svédországi stb. magyarok, félmagyarok és magyar zsidók egyaránt.
Tehát mondhatni, nemzetközi társaság vagyunk.
Amelyben, remélem, te is jól érzed magad, hiszen már elég régen köztünk vagy...

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 15:15   
Kedves Liz

Itt apró, személyes kis előnyökről van szó szerintem.
Egy példa saját tapasztalatból:
A gyár orvosa többször megfordult Budapesten, orvoskongresszuson és magánjelleggel is, mindannyiszor tetszett neki. A hivatalos kapcsolatunkba ez egy csöppnyi pluszt vitt, barátságosabb szinezetet, és én ettől mindjárt jobban éreztem magam. Ez is előny, bár anyagi vagy egyéb, kézzel fogható vonzata nincs

_________________
poe

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 15:05   
Miért lenne csak az erdélyi magyaroké? Valamit félreértettél, s kár lenne.
 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 14:12   
Bocsanat, maris mentem az elejere olvasni.
De Zsuzsa csak ugy mellekesen: ez a MON az erdelyi magyarok web site-ja? Nem tudtam.
Elnezest a betolakodasert.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 13:36   
Igen, kedves Liz, ha visszaolvastál volna, megtudhattad volna: igenis, sok tagunknak előnyös volt a magyar származása...

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 12:39   
Kedves Liz, hidd el, megéri a topikokba elöbb beleolvasgatni.
 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 11:53   
"Az uj hazadban volt-e elonyod abbol, hogy magyar vagy?"

Nem ertem. Mert ha igy allna a mondat, hogy "az uj hazadban volt-e elonyod vagy hatranyod abbol, hogy magyar vagy", igy mar felfogna buta agyam.
Lehet, hogy mar regebben megfogalmazodott itt ebben a topikban (nem mentem vissza, bocs) de szeretnem tudni, miert kene elonynek lenni mas orszagokban (sok helyen azt sem tudjak, hogy mi fan terem Hungary)abbol, hogy valaki magyar? Es itt most kerem szepen nem az erdelyi magyarsagra gondolok, hanem akik nyugaton talaltak uj hazara.

 
 Tessényi Györgyi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 07:01   
"Lényegében én magam vagyok a különbség, ha akarom."
"Mert talán engem is fel akartak fedezni... Mint embert."
-
Mary, nagyon a szivemböl szoltàl, nagyszerü valamit ugy olvasni, hogy làm, ezt én is irhattam volna!
_________________

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 01:23   
Ja, visszatérve a topik témájához: a magyarságom hozott elönyt akkor, amikor nem én magyaráztam harsányan, hogy milyen kiváló magyar vagyok, hanem amikor egyesek észrevették, hogy az általuk szimpatizált Mary magyar.

Itt jön a képbe a Magyarországról alkotott pozitív vélemény + egyéniség. A kettö együtt ász.


Építsünk erre.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-30 01:19   
Kedves Liz!

Bátor vagy, ha velem vállatvetve harcolsz valamiért. Le a kalapokkal! De aztán ne sírj, ha kapsz néhány balegyenest.

Kedves erdélyi társaim! Mi nem egymás ellen beszélünk, hiszen ugyanazok az érdekeink. Én csak arra szólítok fel mindenkit, hogy maradjunk objektívek, pragmatikusak. A hevesség, a székely bicska kinyílása a zsebekben nem vezet semmire (nekem is néha kinyílik, mea culpa, de ha lehiggadok, látom a valóságot, ill. hajlandó vagyok látni. )

Már rég elfogadtam azt, hogy nem minden embert érdekel az én nemzeti sorsom, mivel annyira multikulturális társadalmakban élünk, hogy egy szakértö sem láthatná a lényeget. Hát hogy lássam akkor én, vagy ti? Minden népnek megvan a maga keresztje.Mi csak egy vagyunk a sok közül.

Ezek olyan elvont fogalmak a globális világban, hogy mindenki összezavarodik. Vagy ti tudjátok, mi volt az oka a jugoszláviai háború(k)nak? Én mai napig sem értem a sok nemzetet, csak hogy etnikai okai voltak.

Nekem mindegy, minek néznek. Elsösorban az érdekel, hogy embernek nézzenek. Ha tetszik nekik, azt is megmondom, melyik fajta ember vagyok. Ez eddig még mindig nagyobb hatással bírt, mint ha a fél téglával vertem volna a mellemet vagy magyaráztam volna a különbséget román és magyar között. Lényegében én magam vagyok a különbség, ha akarom.

Lehetnétek ti is, a magyarázkodás helyett. Nekünk nem kell magyarázni a bizonyítványunkat, hanem bizonyítani kell.

Nekem egy ismerösöm sem mondja rólam, hogy román vagyok. Csak a születési helyemet mondtam meg, a többit ök maguk fedezték fel. Mert talán engem is fel akartak fedezni... Mint embert.

 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-29 23:03   
Fellegvar!
Nem kellemetlen.
Kellemetlen csak akkor lenne, ha az a cipo szuk es budos lenne.
Viccet felreteve. Nem akartam senkit sem megbantani.

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-29 21:04   
Kedves Liz!
Az en szememben ez az eset legalabb ereztette Veled egy kisse, hogy hogyan is erezzuk magunkat mi, erdelyi szuletesu magyarok, ha romannak neveznek. Amint latom, Neked is faj, akkor ez azt jelenti, hogy mi is jogosan bantodunk meg. Csak az tortenik, hogy akaratod ellenere a mi ciponkbe leptel. Kellemetlen, igaz?

 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-29 17:44   
Draga Bobikem! Senki sem bantja az erdelyieket. Csak valahol nagyon erzekenyek vagytok (ne formedj ram, jogos), ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy valaki nincs jo velemennyel X-rol, raadasul kiderul, hogy az az X zsido is, akkor termeszetesen az a valaki egy zsidogyulolo.
Nem. Nem feltetlenul az.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-29 17:22   
Draga Lizikem, ne üssön meg a guta kár lenne érted . Es hidd el erdelyinek lenni nem szégyen, csak fájdalmas (volt). Nugodtan mondjad el a doktorkadnak, hogy nem roman vagy. Ahanyszor csak akarod. Eleg rendes töle, hogy egyaltalan emlekszik arra hogy keleteuropai vagy, ugyanis itt Svedorszagban egy idöben mindenki török volt.
 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-29 15:01   
Sosem fogtam fel, hogy mi a csudaert keverik ossze a tolunk nyugatra elok Magyarorszagot Romaniaval. A guta megut, hogy az orvosom allandoan Romaniarol kerdez, ha talalkozunk. Nekem semmi, de semmi kozom Romaniahoz, meg Erdelyhez sem, mindig mondom neki. Hiaba minden. En mar csak roman leszek az o szemeben.
De mar kezdem erteni, hogy miert. Hiszen Erdely tragediaja miatt Magyarorszag es Romania teljesen osszemosodott egy altalanos muveltsegu nyugati szamara.
Arrol mar nem is beszelek, hogy sok erdelyi magyar akik kulfoldon elnek sem "segitik" a nyugati ember osszezavarodott elmejet tisztaba tenni. Vagyis, hogy most ki a magyar es ki a roman. Egyszerubb egy kalap ala venni a ket orszagot.

Mas. Mary egyezem veled.

 
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó