|
köszönöm a válaszotokat! a héten utána is járok 
|
|
|
2010-03-01 15:08, nussz:
-
Szia
ha kimesz a piacra, a fuszeresnel lehet kapni vegetat (itt rotterdamban legalabbis lehet).
|
|
|
2010-03-01 18:24, egyedls:
Biztos, hogy ugyanarról beszélünk?
_________________ poe
|
|
|
2010-03-01 15:08, nussz:
-
A Vegeta leánykori neve: Lestyán...
|
|
|
2010-03-01 15:08, nussz:
Szia Nussz
Nos a Vegeta az Vegeta, ilyen név alatt találsz török, jugoszláv, vagy delikát üzletekben, normál holland élelmiszerboltban nem láttam még. vannak viszont mindenféle levesporok ízesítök, zöldségkoncentrátumok kis üvegekben, dobozokban, zacskókba. Ezeket viszont még nem próbáltam. régen Magyarországról hoztam a kilós Vegetát, újabban már itt veszem, kb. azonos ár. Ha Németországban jársz, ott is van a Reálban ha jól tudom.
_________________ poe
|
|
|
sziasztok!
lehet, hogy butaságot kérdezek, de még nem sikerült magamtól rátalálnom a vegetára. itt milyen név alatt találhatok?
|
|
|
2008-07-23 21:44, poe:
-
Valamilyen sülthalféle, és szeretném meglepni a férjem.
Köszönöm.
|
|
|
2008-07-19 21:02, Beuska:
Melyik lekkerbekre gondolsz? Mert ez szó szerint inyencet, gourmandot jelent. Van a'la lekkerbek vagyis inyenc módra, ez lehet bármi, sós, édes, zöldség- és halétel is
_________________ poe
|
|
|
sziasztok!
Tudja valaki a lekker-bekker receptjét?
Köszi
|
|
|
2008-06-08 19:45, eszter77:
Hát van elég sok, és ők igazán szeretik a más népek ételeit is. De igazi, régi holland recepteket itt találhatsz.
Egyébként elég egyszerű a mindennapi vacsora, 1-1 darab hús meg sok zöldség párolva és saláta. Aki nagyon ügyes, az a hús szaftjából csinál még mártást is
_________________
poe
|
|
|
Sziasztok!
Valaki elárulja, hogy mi a hollandok kedvenc főtt étele?
Köszönöm.
|
|
|
Kösz a pozitív véleményt, az mindig jól esik.
Egyébként holland recepteket nagy számban itt találsz.
Sok sikert a kísérletezéshez.
_________________ poe
|
|
|
2007-06-25 23:29, poe:
-
Szia Poe!
Köszönöm a gyors választ, és a sok segítséget, érdekes és hasznos információkkal szolgáltál, mint mindíg!:-)
Mi Amsterdam közepében lakunk, itt sajnos az albert heijn a domináns, de majd megpróbálom felkutatni ezeket a dolgokat, piac persze van itt is nagyon jó, meg mindenféle nemzetiségi üzletek.
Ja, még annyit akartam mondani h a leveleid nagyon jók a másik topicban, élvezettel olvastam őket, csak így tovább!! Köszönjük őket!
Jó főzést!:-D
üdv:Verus
|
|
|
2007-06-25 21:25, Verus:
Szia Verus, semmi baj, jó helyre írtad
A holland konyhában is lehet magyar a szakácsnő nem?
Szóval a lecsópaprika. Négyféle megoldás létezik.
- A németországi üzletekben szokott lenni magyar töltenivaló paprika, bár elég húzós az ára.
- A holland piacokon is van néha, én ott vettem most szombaton is a kosszarvú zöldet, ez legjobban hasonlít az otthonira. Nem is drága.
- A török, arab, jugoszláv és kínai üzletekben is árulnak "rendes" paprikát, esetleg nézz körül náluk.
- Én nyár végén, koraősszel szoktam hozni egy zsák paprikát, olyan 20 kiló körül, abból készítek mindig sültpaprikát salátának, töltöttpaprikát, és lecsónak valót is, mindezt lefagyasztom, és van egész télen minden.
Tejföl kétféle van, én az Aldiban szoktam venni a Zure Room nevűt, olyan, mint az otthoni. Savanykás és sűrű. Van a Creme fraiche is, az valamivel drágább, keményebb is, de nem olyan savanyú.
A túró itt csak Hüttenkäse van, ez is jobb a semminél, de a Lidlben árulnak frischkäset, az nagyon jó. Csak kicsik a dobozok Mi közel lakunk a német határhoz, onnan szoktam hozni időnként. Na meg otthonról, és lefagyasztom. Juhtúrót a töröknél veszek, vagy fetát használok helyette.
Remélem, segítettem, nem igazán tudom a lehetőségeidet, milyen üzletek vannak arra felétek?
_________________ poe
|
|
|
Ja és bocsánat hogy ezt ide a holland konyhához írtam, de gondoltam mégis talán ez a legmegfelelőbb hely...
De sajna még nem vagyok birtokában semmilyen remek holland receptnek... De ami késik, nem múlik! 
|
|
|
Kedves Poe!
Hozzád intézem a kérdésem, látom h otthon vagy nagyon Hollandiában, meg a főzésben is;-)
Szóval, Te miből csinálsz lecsót, lévén h csak kaliforniai paprikát látok mindenhol, abból nem az igazi...ill. tejföl és túró kérdésben is kicsit tanácstalan vok:-)
Amúgy nagyon fini császármorzsát csináltam a múltkor a búzadarából!:-D
Kösz a segítséget előre is!
V
|
|
|
Borhab
(holland recept alapján)
Hozzávalók: 2 tojás, 5 dkg kristálycukor, 1 dl száraz fehér bor, 4 kanál citromlé, fél citrom héja.
A tojássárgát habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a citromlét, a bort, a lereszelt citromhéjat. Gőz fölött verjük, míg besűrűsödik. Jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a tojások kemény habját.
|
|
|
Holland saláta
Önálló hideg fogásnak is alkalmas, tartalmas téli saláta
Hozzávalók: Egy zeller, 4-5 krumpli, 30 dkg karfiol, 2 pácolt hering, 1 kávéskanál ecet, 5 kávéskanál olaj, csipetnyi cukor, só, bors.
A krumplit hajában, a zellert sós-ecetes vízben megfőzzük. A krumplit karikára, a zellert laskára vágjuk.A heringet kiszálkázzuk és szintén laskára vágjuk, és elkeverjük a zöldségekkel. A többi hozzávalóból öntetet készítünk és a keverékre locsoljuk.
Néhány óra érlelés után fogyasztható.
|
|
|
Sziasztok!
Csak meg szeretnem kerdezni, hogy melyik a legkedveltebb holland etel es, hogy altalaban miket foznek a holland haziasszonyok es, hogy a kikerult magyar csaladok, hogyan valtoztattak meg a holland kornyezetben a receptjeiket?
Koszonom!
|
|
|
folyt.köv az Élet Hollandiában topikban
_________________ poe
|
|
|
2005-03-06 16:37, poesje:
-
poe, teljesen egyetertek veled. Kulonosen az etelekkel kapcsolatban nem kedvelem en sem a fujjolast. (bar lehet, hogy en is elkovettem ezt a hibat eletem soran)
A borsolevest en is imadom, koszi a tippet a magyar sonkarol ki fogom probalni.
Egyetertek azzal is, hogy tul sokat panaszkodunk. De ugyanerre tudnek peldat hozni egy masik forumrol is, es mar ott is sokat beszelgettunk arrol, hogy miert van ez. Es arra jutottunk, hogy amikor jol vagyunk, amikor "megy a szeker", ugy ahogy mi szeretnenk, akkor ritkan jarunk a forumok kornyeken. Amikor meg bajunk van, akkor azonnal iderohanunk es itt irjuk ki a bajunkat. Mert hat hol es kinek tennenk???
De igazad van, kisse mersekeltebbnek kellene lennunk. Engem is beleertve, akinek sajnos eleg sok rossz tapasztalatot sikerult itt sszeszednie. (reszben biztos onhibambol)
|
|
|
2005-03-06 14:22, Zsuzsie:
Mivel nekem itt ON hozzaszolasom meg nem volt, hozzajarulok, hogy az osszeset kitorolje
Zsuzsie, nem az on/off dolog zavar, hiszen végülis ételekröl beszélgettünk, de konkrétan mi szeretjük télidöben a borsólevest, bár némi magyar sonkával készítem , és a többi holland ételt is van, aki szívesen fogyasztja. Az zavar, hogy jónéhány holland topikban arról folyik csak a szó, hogy itt minden rossz, nevetséges, undorító, borzasztó. Ennek ellenére mindannyian itt élünk - én 12 éve - szóval akkor mégsem lehet olyan szörnyü nem?
_________________ poe
|
|
|
Elnezest. Esetleg megkerhetnenk egy moderatort, hogy takaritsa ki a topikot. Mivel nekem itt ON hozzaszolasom meg nem volt, hozzajarulok, hogy az osszeset kitorolje.
|
|
|
Kedves hozzászólók
A topik címe holland konyha és bevezetőjében kértem, hogy ide csak holland recepteket írjatok. Akinek ilyenje nincs, az negatív tapasztalatait kérem, hogy a 10 legrosszabb dolog Hollandiában című topikba írja, az arra lett teremtve.
Kedves Suzanne, a földműveseket nem kellene lenézni, mert mindennapi kenyered-zöldséged-gyümölcsöd-húsod az ő kezük munkája, és aki egész nap a földeken dolgozik, annak valóban több kalóriára van szüksége, mint az íróasztal mögött üldögélőnek.
A felsorolt ételek nemcsak hogy ehetők, de ízletesek is, megállják a helyüket a mi magyar gulyásunk, töltött káposztánk mellett ( ami ugye szintén csak parasztgyomorba való )
Engem a szüleim arra tanítottak, hogy soha semmilyen ételre ne mondjam hogy fúj, és ne fintorogjak. Nem kell enni belőle, de más gusztusát elvenni csúnya dolog.
Amúgy mindenkinek jó étvágyat kívánok a - nem holland - vasárnapi ebédhez.
_________________
poe
|
|
|
2005-03-06 11:34, Suzanne:
-
Az erwtensoep tenyleg jo, csak azt a virslifelet kell belole kikotorni.
Mozogni kell, es akkor nyugodtan meg lehet enni a "nem konnyu" eteleket is.
|
|
|
Ne feledjuk a hutspotot (fuuuuj) es az erwtensoepot. Mind foldmuveseknek valo "konnyu" eledel )
|
|
|
2005-03-04 13:58, Timikeloz:
-
A stamppot az egesz jo tud lenni.
Timi, ahhoz kepest, hogy itt szulettel mar, nagyon jo a magyarod.
|
|
|
2004-12-14 20:03, Suzanne:
-
Holland konyha.... az nem igazan letezik.
-
Egeszen egyet ertek veled. Hollandkonyha nincsen. Hus, krumpli es zoldseg az a Holland konyha.
Az egyetlen igazi Holland etel az a Stamppot. Krumpli es zoldseg megfozve es osszetorve. Magyarul krumplipure zoldseggel egyutt talava. Es melle valamilyen hus.
Utana a dessert a vla vagy joyhurt egy dobozbol, hagelslaggal belekeverve.
En itt szulettem Hollandiaban es mast nem ismernek. Higyetek el.
Sziasztok (groetjes) Timi
|
|
|
Holland konyha.... az nem igazan letezik.
|
|
|
Fehér karácsonyi pudding
Hozzávalók:
½ liter tej
½ liter tejszín
10 lap fehér zselatin (vagy egy liter folyadékhoz por)
60 gr cukor
1 rúd vanilia
2 káváskanál fahéj
2 evőkanál porcukor
5 evőkanál Amaretto-likőr
A tejet a vaniliarúddal tedd föl főni, és nagyon lassú tűzön főzd 15 percig. Közben áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe. Vedd ki a vaniliát a tejből, vedd le a tűzről az edényt és lassan keverd bele a megpuhult és lecsöpögtetett zselatinlapokat, meg a cukrot. Ha kihült, öntsd hozzá a likőrt és óvatosan keverd bele habbá verve a tejszín felét. Hideg vízzel öblíts ki egy 1 literes formát és öntsd bele a masszát. Hűtőszekrényben tartsd 3 órán át, majd díszítsd a porcukorral és fahéjjal fölvert maradék tejszínnel.
_________________ poe
|
|