|
|
Oliebollen recept
Hozzávalók kb.20 darabhoz
250 gramm liszt
5 gramm só
1/2 tojás
12 gramm élesztö
1/4 liter langyos tej
50 gramm apró mazsola
50 gram nagyszemü mazsola
1/2 reszelt alma
Lisztet a sóval összekeverni, közepébe a tojást. Kevés langyos tejben az élesztöt megfuttatni, a többi tejet a liszthez önteni, aztán az élesztöt is. Az egész anyagot jól kidolgozni, hogy fényes, rugalmas tészta legyen. A megmosott, jól lecsöpögtetett mazsolát és a frissen reszelt almát közédagasztani, majd meleg helyen egy órát keleszteni. Egy nagy edényben forró olajba egy beolajozott fagylaltszedö kanállal gombócokat szaggatni. 3 percig sütni, majd megfordítani. Ha aranybarnára sült, lecsöpögtetni, cukorral, fahéjjal megszórni
_________________
poesje
|
|
|
Sziasztok!
Nem tudja valaki az oliebol receptjet?
Koszi!
Gabi
|
|
|
holland borsópüré leves
Egyik kedvencünk - télidőben
500 gr felesborsó
100 gr ököruszály, vagy marhacsont
100 gr borjú darálthús
4 l víz
só, bors, babérlevél
300 gr póréhagyma
100 gr zellergyökér és levél
Egy nagy edényben feltesszük a vizet, sót, szemesborsot, babérlevelet és a marhacsontot főni (csülökkel is kitűnő de készítettem már füstölt pulykahússal is, ilyenkor a főzési idő rövidebb)
Két óra múlva beletesszük a sárga vagy zöld feles (téli) borsót.
figyelem, rendszeresen kell keverni , esetleg vizet önteni hozzá, különben leég
Három óra múlva hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket és amikor újra felforrt, a darált húsból készült gombóckákat is. Még negyedóráig főzzük együtt. Barna vagy fekete kenyérrel tálaljuk a sűrű tartalmas levest. A hollandok egytálételként fogyasztják.
________________
poe
|
|
|
2004-12-05 15:18, poesje:
-
Koszi, benezek majd ezekre a helyekre.
Az arak irant inkabb csak erdeklodtem, a fustolgest mar reg feladtam.
(Anyukam volt itt es csinalt nekem sutiket, ot sokkolta a porcukor ara. En akkor vettem eloszor, ezert gondoltam, hogy talan egy tul dragar valasztottam)
A nagyon olcso helyeket azert sem szeretem, mert szerintem az arakat ugy tudjak leginkabb lent tartani,h ogy kizsigerelik az alkalmazottakat (lasd a nagy port felkavart Lidl sztori)
Olyan aron meg nekem nem kell olcson, hogy masokkal ugy bannak, mintha rabszolgak lennenek. De ez mar persze moralis kerdes.
Koszi a tippeket, az ajanlott helyekre azert majd benezek. 
|
|
|
Zsuzsie 2004-12-05 14:57
Mondjuk gondolom az nagy kulonbseg, hogy te egy egesz csaladra vasarolsz, en meg csak egy fore.
összesen ketten vagyunk ez tehát nem nagy különbség, bár az igaz, hogy gyakran van vendég.
Mind az Aldiban, mind a C1000-ben rengeteg kant-en-klaar étel van, salátáktól a pácolt húsokig, levesek, mártások, tisztított, előfőzött krumplik, konzervek, fagyasztott készételek is. Annyi a különbség, hogy az Aldiban kisebb a választék, és nincsenek polcokra sorakoztatva az áruk.
Mivel a porcukor árán füstölögtél, ezért gondoltam, hogy számít az ár.
Ám mindenki maga tudja, mi jó neki, avagy mi kényelmesebb.
Én is vásároltam már az AH-ban többször, sőt egy időben az Edah-ba jártunk, de nekem mindkettő messze van és nem találom annyival szinvonalasabbnak, amennyivel drágább.
Kellemes hétvégét
_________________
poe
|
|
|
2004-12-05 14:13, poesje:
Koszi! Az az igazsag, hogy en szine egyaltalan nem fozok, ezert aztan pl. cukrot lisztet harom evenkent egyszer veszek (hat rendesen befolyasolom az eves atlagot az biztos ), olajat kisse gyakrabban.
Nekem inkabb olyan bolt kell, ahol " kant en klaar" jellegu dolgok vannak.
Nincs idom fozni. Nagyon gyakran este 8-8:30 kozott erek haza, ha akkor kellene elkezdenem a fozest, akkor eleg keson ennek.
Ahhoz meg semmi kedvem, hogy hetvegen fozzek es fagyasztgassak.
Egyebkent az AH nem rossz arban (bar teny, enm ismerem a tobbit), csak meg kell nezni, hogy mi akcios.
|
|
|
Mondjuk gondolom az nagy kulonbseg, hogy te egy egesz csaladra vasarolsz, en meg csak egy fore.
|
|
|
Hát nem tudom, mi esik utadba
Elöször is az Aldit említeném, bár rosszakat hallottál róla. Én 10 éve vásárolok náluk, sok mindent megkaphatsz olcsón. Ne várj dizájnt, mert az nincs. Amit nem veszek náluk: Wc-papír, kozmetikum , krumpli, üdítök(kivétel a jeges tea, az finom) van viszont, amit csak ott vásárolok, pl a sovány joghurt nem olyan savanyú, mint máshol.
Sok akciós termékük van, technikai dolgok is akár de fotopapír, virág stb.
Egyszer menj be, nézz körül, ne más benyomásai alapján ítélj. Biztosan találni fogsz sok mindent, amit érdemes ott vásárolni ( cukor, étolaj, só, tejtermékek)
Itt nálunk volt egy Super de Boer, azzal elégedetlen voltam, különösen a húsfélékkel jártam pórul. Most van egy Jan Linders a helyén, egy sarokkal arrébb pedig C1000 ez utóbbi olcsóbb és jó.
Sok sikert a válogatáshoz
_________________ poe
|
|
|
"Az AH a legdrágább élelmiszeráruház, próbálj máshol vásárolni, meg fogsz lepödni az árkülönbségen"
Szia poes, koszi, es tudom, igazad van, de itt van egy AH XL 100 meterre tolem, es este 10-ig van nyitva.
En meg mint egyedulallo dolgozo no ugye mindig estenkent rohangalok valami vacsoraert,es ez igy nagyon kenyelmes.
De ha mar szobajott, esetleg megneznek mast is.
Az Edah-t en probaltam regen (akkor az volt legkozelebb), nekem annyira nem jott be. Az Aldi-rol csak rosszat hallottam.)
Te melyiket ajanlanad?
|
|
|
Szia Zsuzsie
fahéj= kaneel
búzadara= griesmeel
http://dict.sztaki.hu/magyar-holland
ez egyébként egy jó online szótár, ha érdekel
Az AH a legdrágább élelmiszeráruház, próbálj máshol vásárolni, meg fogsz lepödni az árkülönbségen
_________________ poe
|
|
|
Sziasztok! Tudja valaki, hogy mi a fahej es a buzadara hollandul, es hol lehet rajuk lelni pl. az AH polcain?
Es azt tudja valaki, hogy mitol olyan draga itt a porcukor? (vagy csak en nem talalom az olcsobb markakat?)
|
|
|
Spagetti holland módra
Hozzávalók:
25 dkg spagetti,
10 dkg reszelt edami sajt,
1 dl tejszín,
5 dkg füstölt szalonna,
1 evőkanál só és ízlés szerint törött fehér bors.
Előkészítése: a tésztát összetöröm és a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm. Meleg vízzel leöblítem és melegen tartom. Közben egy edényben a nagyon finomra vágott szalonna zsírját kisütöm, a pörcöt leszűröm.
Elkészítése: a főtt tésztát összekeverem a szalonnazsírral,a szalonnapörcökkel, borssal és tejszínnel, majd tűzálló tálba terítem. A reszelt sajttal egyenletesen behintem a tetejét és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Annyi ideig sütöm, amíg a sajt nyúlósra nem olvad a tetején. Friss salátával tálalom
_________________
poe
|
|
|
poesje!
Nagyon jó recepteket teszel fel. Ha igy halad és mindegyiket ki probálom nem hogy lefogyjak hanem jól meghizom.
_________________
Em
|
|
|
A holland nagyi zöldséglevese
Tartalmas egytálételnek is megfelel
Hozzávalók:
60 dkg vegyes zöldség (pl. courgette, répafélék, póré, fehérkáposzta, paradicsom)
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor friss kerti füszer (pl.petrezselyem, bazsalikom, rozmaring) vagy szárított füszer
10 dkg füstöltszalonna
2 evökanál olaj
1,5 dl fehérbor
20 dkg elöfözött fehérbab
10 dkg hosszúszemü rizs
só, bors, reszelt parmezán az ízesítéshez
A kockára vágott szalonnát egy nagy edényben megsütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, majd állandó kevergetés közben az apróra darabolt zöldségeket is. Felöntjük a borral és 1,5 liter vízzel. Amikor felforr, belekeverjük a rizst és az elöfözött babot, sózzuk, borsozzuk, lassú tüzön fedö alatt kb 20 percig fözzük. Megszórjuk a finomra vágott füszerekkel, pár percig rotyogjon még. Tálaláskor a parmezánt külön tálban kínáljuk.
_________________ poe
|
|
|
Nagyi bundáskenyere
Ha vicces akarnék lenni, azt mondanám, hogy hasonlít a miénkre csak egészen más. De nem mondom. Írom.
8 szelet ujjnyi vastag, lehetöleg nem friss fehér kenyér, lehéjazva, átlósan félbe, tehát háromszögletüre vágva
4 tojás
2 dl tej
5 dkg cukor
1 zacskó vaniliáscukor
4 evökanál vaj
zsemlemorzsa
örölt fahéjas porcukor a beszóráshoz
A tojást, tejet, cukrot, vaniliás cukrot lapos tálban simára keverjük, belemártogatjuk a kenyérszeleteket, aztán a morzsába forgatjuk. A felesleget alaposan lerázzuk.
Serpenyöben habzásig forrósítunk 2 evökanál vajat, megsütünk 8 háromszöget, majd a másik 2 evökanálon a többit. Megforrósított tálra szedjük, megszórjuk a fahéjas porcukorral. Akinek nem elég kalóriadús, vagy még egyedibb finomságot szeretne, az ragasszon össze 2-2 háromszöget pikáns lekvárral, úgy panírozza.
Jó étvágyat.
_________________ poe
|
|
|
Nagyi tepsis káposztája
75 dkg savanyúkáposzta, 1,5 kg krumpli, 25 dkg vékonyra szelt húsos szalonna hirtelen kisütve, só, bors, szerecsendió, 5 dkg vaj vagy margarin, tej, 1 tojás, 25 dkg füstölt fözökolbász
A savanyúkáposztát 10 percig fözzük kevés vízben. A krumplit megfözzük, majd a tejjel, vajjal, tojással, füszerekkel kenhetö állagú pürét készítünk belöle.
Kivajazunk egy tüzálló tálat, beletesszük a káposzta harmadát, rátesszük a szalonnaszeleteket, majd a krumpli harmadát, erre a kolbászkarikák felét, majd megismételjük még kétszer, a tetejére krumplipüré kerül. Kevés olvasztott vajjal meglocsoljük, morzsával meghintjük.Elömelegített sütöben 200 on -gázsütö 4. fokozaton kb. fél óráig sütjük. Ha gyorsan barnulna, fóliával fedjük be.
_________________ poe
|
|
|
holland "zuurvlees" vagyis savanyúhús:
1 kg sovány marhahúst nagyobb kockákra vágunk,1 evökanál margarin és 1 kanál olivaolaj keverékén barnára sütjük, két hagymát apróra vágva hozzáadunk, együtt pirítjuk, majd 5 dkg mézes süteményt belemorzsolunk, 2 babérlevéllel, 6 szegfüszeggel, sóval és egy száraz csípös paprikával füszerezzük, és felöntjük fele ecet-fele vízzel, hogy egészen ellepje. Lassú tüzön fözzük,néhány órán keresztül, míg a hús teljesen megpuhul és sürü sötét szaftja nem lesz. Lehet még pici cukorral szelidíteni. Sültkrumplival vagy gombóccal fogyasztják a hollandok. Nagy mennyiségben érdemes készíteni, kitünöen bírja a fagyasztást.
_________________ poe
|
|
|
A holland konyha nem valami nevezetes a világban. Ám aki hosszabb időt tölt el ebben az országban, mégis megismerkedhet a régi holland konyha ízeivel, és "oma" receptjeivel. Kérem, hogy ide csak holland recepteket írjatok.
_________________
poe
|
|
|
|