2020. január 25. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Biblia
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 következő lap )
 Maxim  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-08-05 22:24   
2006-08-03 06:46, gyongyos:
-

Kedves gyongyos,

koszonom elgondolkoztato es emlekezetes hozaszolasodat. Irod, "minden kerdes egy egy eltavolodast alkot es tobb kerdesre nyitja agyunkat". Mennyire is igaz! A "megvalaszolatlan kerdesekkel" kapcsolatban irtam "Az Utolso ejjel" c. versem zaro szakaszaban:

Mikor orok beke szall rank,
minden mit nem erthetunk Itt,
vegre, tevelygesunk utan,
Tudassa fog valni a Hit.

Udvozol,

varazslo

 
 Maxim  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-08-05 21:27   
2006-08-03 11:39, Fredi:
-

Kedves Fredi,

felreertes elkerulese vegett, valaszomat nem vitaba bocsajtkozas celjabol irtam, mert arra Biblia ismeretem nem lenne elegseges, hanem csak velemenyem kifejezese. Nagyon is igazad van, hogy nem lehet osszehasonlitani mai gondolkodasunkat es ertelmezesunket a talan tobb mint haromezer evvel ezelottiekehez. A Biblia nagyresze elso olvasasra eleg egyszerunek tunik, de bizonyara mas sikon is ertelmezheto-ertelmezendo. Ez emlekeztet sajat szimbolikus verseimre, mik elso olvasasra meglehetosen egyszeruek, konnyen erthetok, de remelem, hogy sejtetik egy mas, kisse nehezebben megkozelitheto sikon, melyebb ertelmuket is. Ugyszinten, ez is ramutat, es oktat engem, hogy szukseges teljesebb megertes vegett belemelyedni a sokszor egyszerunek tuno bibliai szovegbe. Ezen felul az oriasi idobeli tavolsag a Biblia irasa ota, kulon, athatolhatatlannk tuno nehezseget kepez. --- Nem "gyotrelmeimet" irtam le, mert azon gondolataim nem okoznak gyotrelmet, csak szomorusagot, ha valami emlekeztet rajuk, mint ez esetben, a nemetbol valo forditasod tartalma.

Udv.,
varazslo.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-08-03 11:39   
Kedves Varázsló,

sajnos nem tudok válaszolni sok-sok "gyötrelmedre", nekem is van belőlük elég. Azt tudom viszont ajánlani, hogy egy-egy problémához hallgasd meg, vagy olvasd el a teológusok véleményét. Sok minden másként van, mint ahogyan azt szószerint olvassuk. A Biblia többezer éves (legalábbis egyes részei) amikor a kifejezésmód egészen más volt mint ma, hogy arról a tényről ne is beszéljek, hogy az eredeti szövegek értelmezésével is gond van néha és a leírtak megértéséhez szükség lenne az akkori kor és zona történelmének, szociólogiájának és szokásainak az alapos ismeretére, amivel csak nagyon kevés ember rendelkezik. Sajnos magam is ritkán olvasok ilyesmit, mert az idő a legnagyobb hiánycikk, pedig remek teológusok léteznek kezdve Drewermanntól az egész kitűnő tübingeni iskoláig. Persze mindent ők sem tudnak megmagyarázni, mert akkor istenek lennének.

 
 gyongyos_NZ  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-08-03 06:46   
Boldog az, aki egész lényét egy tanra és hitre tökéletesen rá tudja hangolni és lelki életét annak erkölcsiségével párhuzamosítani képes. Minden kérdés egy egy eltávolodást alkot és több kérdésre nyitja kiváncsi agyunkat. A megválaszolatlan kérdések mögött mégis ott vonul a történelem fő vonala, amelyből mi vagyunk hivatva a lehetséges legigazabb változatot kihámozni! Ezekben az óriási nüanszokban különbözünk! És ennek felismerésében válunk társakká!
 
 Maxim  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-06-30 23:04   
2005-09-28 19:22, Fredi:
-

Kedves Fredi,

ugy latom, hogy a camerlengo nem valaszol Chartrand altal folvetett problemara. Szerinte Isten elorelato josagat az apa-gyerek peldazast emlitve mint, nem: a “masok, hanem sajat karan tanul az okos”-ban meriti ki. Igy Probalja mellekvaganyra teriteni a folvetett problemat. A teoretikus apanak tulzottan felto gondossaga elvonna a gyereket a sajat karan valo tapasztalat lehetosegetol.
Itt a kulcs-problema Isten “mindenhatosaga es hatartalan josaga”. Tovabba “ha Isten josagos es mindenhato, akkor folmerul a kerdes, hogy a borzaszto halalos betegsegben szenvedok, MIT tudnak tanulni abbol, mikor egy bekesebb halal helyett kinokkal halnak meg. Imertem valakit, kinek a rakos kinjait meg oriasi adag morfiumok sem enyhitettek. Emberek millioi nyomorognak es eheznek es sokan ehen is halnak a nagyvilagban, emberek szazezrei le lettek gyilkolva pl. a 20. szazadban is Hitler, Sztalin, Idi Amin. Mao, es meg most is folyik az oldokles Darfurban, ahol meg a csecsemoket is lemeszaroljak --- Nem katonak voltak az aldozatok, hanem mind artatlan polgarok.
Ha az Isten Josagos es tenyleg Mindenhato, azaz emberi kepzeletet is folulmulo erovel es hatalommal rendelkezik miert csak nezi es “nem avatkozik be nepek es nemzetek magan -ugyeibe” ahogy ezt az ilyen forma inakciot mostanaban nevezik?
A fenti es hasonlo problemak MIERT-je, kulonosen Hivo letemre, nagyon zavarnak.

Hivok miliomszamra elfogadjak, hogy ami a Bibliaban irva van az szent igazsag.
Rossz es jo is bele van foglalva. Az O-Testament nem hallgatja el , hogy pl. A Hires mindenkori peldakepe a zsido nemzetnek – David Kiraly legyilkoltatott egy gazdag szollokert tulajdonost, hogy megszerezze annak vagyonat es szep feleseget. Mas gaztettei is voltak a neves Kiralynak. Mig a Profetak ostoroztak a kiralyokat buneikert. Isten, a Biblia szerint, mindezek utan is kedvelte Davidot, minek egy fooka az volt hogy annak “szep szemei” voltak. Tovabba a Konyvek-Konyve beszamol a Honfoglalasrol: Mikor Jozsua harcosaival korul zarta Jerikot, a varos bekes lakosai felelmukben bezarkoztak a falak moge. Mint tudjuk Az Ur megparancsolta, hogy a ket hazaarulo kurva es csaladjuk kivetelevel, a gyozelem utan, az osszes ferfiak, nok, gyermekek, es Allatok is le legyenek meszarolva es minden aranyat es mas ekszerek ne rabolja senki maganak, mert azok az Ur vagyonat kepezik. (Vajjon Isten szereti, kivanja az anyagi vagyont ?!!)
Jeriko lakosai is Isten terentmenyei voltak. Hol volt akkor irantuk az Ur konyorulete?
A Biblia szerint a Honfoglalas folyaman nehany varos kivetelevel, a tobbi ferfilakosaga ki lett irtva, aszonyaik pedig rabszolgak lettek. Az is irva van, hogy Isten “Gyulolte” (!)a kanani Amalek nepet. A fenti dologok ellenorizhetoek az O-Testumentumban.
Elnezest kerve e hosszu hozzaszolasert, csak azzal szeretnem zarni, hogy en Isten-hivo vagyok de fenttartom, hogy a Bibliaban a kulonbozo elferditeseket es az Ur “haborus buntetteit” az irok-masolok azert 'orokitettek meg', hogy bizonyitsak hogy az Ur mindig partolta es gyozelemre vezette “valasztott nepet”. Azon idokben ez volt a Nep vezetoinek a “hivatalos vonala”. Akkor “harcos Istennek”, is neveztek.
Ezek es mas, Istennel kapcsolatos hazugsagoknak ugy velem nincs helye a Szent Bibliaban. Ha mar az az evszazadok ota uralkodo tradicio, hogy a Bibliabol nem lehet 'kitorolni' egy szot sem, remelem hogy a Bibliaban hivok Vezetoinek legalabb lesz –a jovoben – batorsaguk, azokat az Isten-t befeketito reszeket megjelelo, felvilagosito jegyzetekkel ellatni. Udv. Varazslo

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-28 19:22   
Ebben a rovatban írtam a theodice problematikájáról. Akkori forrásom elsősorban egy kiváló teológus munkája volt – tény, ami Sincominak sok bosszúságot okozott. Nos most teljesen váratlanul, hosszú korházi napjaimban egy regényben akadtam erre a témára. Dan Brown az Illuminati (a mű eredeti címe: Angels and Demons) című művében meglepő egyszerűséggel próbálja a problematikát megmagyarázni. A mintegy másfél oldalnyi német szöveget magam fordítottam magyarra:

»Amit én nem értek atyám az a mindenhatóság és a határtalan jóság,« A camerlengo (pápai kamarás) mosolygott. »Fiam te tanulmányozod a Szentírást.« »Megpróbálom atyám.«
»Te össze vagy zavarodva, mert Istent a Biblia mint mindenhatót és jóságost ír le.« »Igen.«
»Mindenható és jóságos tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy Isten mindenre képes és hozzánk emberekhez jóindulatú.« »Értem én atyám a gondolatot....csakhogy én itt ellentmondást látok.« »Igen, az ellentmondás úgy hangzik, hogy fájdalom. Emberek éhen halnak, háborúkat folytatnak, betegek lesznek...« »Pontosan.« Chartrand * tudta, hogy a camerlengo megérti őt. »Olyan borzasztó dolgok történnek ebben a világban. Az emberi tragédiák bizonyítéknak tűnnek arra, hogy Isten messze nem annyira mindenható, mint azt a Biblia mondja. Ha szeretne minket és annyi hatalommal rendelkezne, hogy mindezt megváltoztassa, akkor meg is tenné., vagy nem?« A camerlengo homlokán ráncol jelentkeztek. »Megtenné ezt?« Chartrand ideges lett. Túllépte határait? Egy olyan vallási kérdést tett fel, amelyet nem illik? »Nos én úgy gondolom....ha Isten szeret minket és hatalommal rendelkezik ahhoz, hogy minket védjen meg kell ezt tegye! Úgy tűnik, hogy vagy mindenható de nem jóságos, vagy pedig jóságos, de nem rendelkezik elég hatalommal ahhoz, hogy rajtunk segítsen.« »Hadnagy, vannak gyerekei?« Chartrand elpirult. »Nincsenek Monsignore.« »Képzelje el, ha lenne Önnek egy nyolcéves fia, szeretné őt?« »Magától érthetően.« »Megtenne minden hatalmában levőt azért, hogy elhárítson tőle minden veszélyt?« »Természetesen.« »Engedné őt gördeszkázni (skateboard)?« Chartrand hirtelen azt gondolta, nem hall jól . Úgy néz ki, a camerlengo jól informált, ami a külső világot illeti. »Igen, azt hiszem igen.« mondotta Chartrand. »Biztos engedném őt gördeszkázni, de figyelmeztetném, hogy legyen óvatos.« »Tehát mint apa, adna néhány alapvető tanácsot gyermekének az útra, aztán hagyná, hogy megtegye saját hibáit?« »Hát nem szaladnék utána, hogy bármikor elkaphassam ha szükséges, ha erre gondol atyám.« »És ha leesne és beütné a térdét?« »Akkor megtanulná, hogy legközelebb jobban vigyázzon.« A camerlengo mosolygott. »Tehát Ön a szeretetét azáltal mutatná meg, hogy lehetségessé tenné neki saját maga megtanulni a leckét, annak ellenére, hogy Ön be tudna avatkozni és meg tudná óvni fiát a fájdalomtól?« »Természetesen. A fájdalom együtt jár a felnövéssel. Ily módon tanulunk mi emberek.« A camerlengo csak bólintott. »Pontosan.«

*A regényben a svájci gárda egyik tisztje

 
 Tessényi Györgyi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-26 18:05   
Ismeri közületek valaki Hubertus Halbfas professzor Die Bibel c. nagyszerü munkàjàt?
Ez a 600 oldalas nagyméretü könyv végtelen kutatomunka eredményét adja kezünkbe, hogy a nehezen àttekinthetö és komplikàlt problémàkra àltalànosan érthetö vàlasszal szolgàljon.A kivàlasztott szövegek az olvasot segitik a zsido-keresztény hit kialakulàsàt és fejlödését megközeliteni. Erzékelhetövé teszi a közös élettér és értékeinek öröklött kulturàlis alapjait a sokoldalu anyaggal.
Itt talàl az olvaso elöször bibliai szöveget és kommentàrt közvetlen kapcsolodva, kisérve informàcios, aktualizàlo elemek széles skàlàjàval: történeti nevek, helyek, események soràval. Az összehasonlitàsok a bibliai hagyomàny területén, a vallàstörténeti pàrhuzamok sora, teologiai és irodalmi szövegek bövitik a megértést, vagy adnak kritikus kérdéseknek helyet.
A gondos képkivàlasztàs sokat segit a biblia jobb megközelitéséhez,egyrészt authentikus bepillantàsokat engednek meg régi idökbe, màsrészt földrajzi és politikai informàciot nyujtanak, ami a szövegek megértéséhez szükséges.
Rengeteg uj informàcio, impulzusok, ismeretek segitenek a bibliàt felfedezni és egy izgalmas szellemi talàlkozàst lehetövétenni.
Ajànlom minden németül tudonak, akit a téma érdekel!

_________________

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 22:58   
Offolasrol jut eszembe, hova lett Judit?
 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 22:57   
No eleg legyen az offolasbol meg a tragarkodasbol

Vissza a temahoz.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 22:55   
Akarcsak Morickanak. Mindenrol sex jut eszebe
 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 22:41   
Bobenek mostmar a husvetrol is a szex fog eszebe jutni.


 
 Tami  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 22:33   
2005-07-25 19:44, bobe:
-
2005-07-25 10:39, Tami:
"Ott van tovabba a husvet, aminek van komoly sexualis vonatkozasa is... es kozben feltamad Jezus..."

Ezt nem ertem ..... nem magyaraznad meg?

Hogy tudjatok aludni is...
Irtam, hogy a magyar hit keveredett az osi pogany szokasokkal, amik a mai napig beepultek a kereszteny unnepi szokasok koze. Igy a husveti unnepek is. Mert ugye Jezus feltamadasat unnepeljuk, de hogyan is? A fiuk elmennek meglocsolni a lanyokat, akik ajandekul (elnezest a kifejezesert) tojnak nekik egy tojast... En ugy tudom, ez pogany szokasokkal kotheto egybe. Mondjuk nem biztos, hogy kizarolag a magyarokhoz kapcsolodik... A szlovakok, lengyelek es a csehek is ontozkodnek

Huu, de mar nagyon OFF lett a tema, de ha lehet,ne kuldjetek az erotikus novellakba, mert Ti kerdeztetek itt. (es igy, ebben a formaban a hazassagfelkeszito tanfolyamon okitottak ki errol )

Ezenkivul, "kellemes" elmenyem, mikor egy Jehovista anyuka majd' a fejemre boritotta az asztalt, mert az iskolaban nyuszikat es husveti tojasokat mereszeltem rajzoltatni a gyerekekkel...

Udv,
T.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 19:44   
2005-07-25 10:39, Tami:
"Ott van tovabba a husvet, aminek van komoly sexualis vonatkozasa is... es kozben feltamad Jezus..."

Ezt nem ertem ..... nem magyaraznad meg?


 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 14:34   
2005-07-25 10:39, Tami:
Kedves Tami!

Alábbi soraimmal csupán annyit akartam érzékeltetni, hogy szerintem a Biblia, a hit és a vallás nem ugyanzt jelentik. Természetesen van közük egymáshoz, de nem egyforma a jelentésük mindenki számára. Például a Bibliát nem csak hívö emberek olvassák, hanem olyanok is, akik esetleg ateistának nevezik magukat. Egyszerüen, mert hozzátartozik az általános müveltséghez. Meg a hit sem társul mindig vallásossággal, ugyanakkor nem minden vallás kötödik a bibliához, még a hit sem. Ezért nem teszek én egyelöségjelet közéjük.

„Meg itt megkerdeznem, kedves Mary, mondjal nekem egy olyan orszagot, ahol hit van, szeretet es beke, de az emberek ehen halnak... „

Elég gyakori az afrikai országokban, ahol nincsen háború és a családi struktúrák több szeretetet engedélyeznek, mint a nyugati, egymástól elhidegült embereknél. Ezzel azt szerettem volna kifejezni, hogy nincsen egy használható képlet, hogy így és így kell csinálni, aztán minden jó lesz. Lényegében úgy is fogalmazhattam volna, hogy az ilyen népi böcsességek a vak bizalmat és mélységes hitet fejezik ki. A valóságos életben pedig nem mindig szokott segíteni egy ilyen varázsmondóka. Nem tiszteletlenségböl mondom ezt, hanem a gyakorlati életben ezt látom.

„Mert az ehezes valamilyen bun eredmenye, ami eleve kizarja a bekesseget...“

Ezt nem értem. Kinek a büne?

„Ott van tovabba a husvet, aminek van komoly sexualis vonatkozasa is... es kozben feltamad Jezus...“

Ezt sem értem, eddig nekem ilyesmi nem tünt fel.

Mindenesetre, azt hiszem, egyetértünk abban, hogy úgy a Bibliát, mint a hitet mindenki másképpen interpretálja. Érdekes lenne olyannak a véleményét is hallani, aki olvasta ugyan, de nem keresztény vallású. Vagy egyáltalán hogy is kell értelmezni a Bibliát? Sok szimbólum jelentöségét tudjuk, másokét meg nem. Vagy hová állunk: szemet szemért vagy ha megdobnak kövel, dobd vissza kenyérrel? Ezeket a dolgokat és értelmezéseket érdekesnek tartom, föleg, mert leghamarább azt mutatja meg, hogy egy és ugyanazt az írást mindenki másképpen látja.

Üdv,
Mary

 
 Tami  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-25 10:39   
Sziasztok!

Ha megengeditek, szeretnem visszaterelni a "szot" a Biblia iranyaba... Az utobbi jo nehany hsz-ban feltunt par hangyabokanyi ellentmondas. Eloszor Mary mondandoja fogott meg es ugy veltem teljesen igaza van.: " De mivel tiszta, hogy a Biblia nem maga a hit, a hit maga nem a vallás, ezért a hitröl, vallásról máshol kell beszélni."
Viszont a dolog nem ilyen egyszeru. Ugyanis a ket dolog elvalaszthatatlan, szerintem. Olyan, mintha azt mondanank, hogy az ut nem uthalozat - de ugye annak a resze. A hit transzcendes meggyozodes a vallas pedig a hitrendszer. Es ennek koze van egymashoz! A Biblia pedig a kereszteny egyhazak szent konyve, amiben az egyhaz alapitasanak tortenete van leirva. Tehat foglalkozik a hittel es vallassal egyetemben. Ezenkivul mas vallasokrol is "tesz emlitest". Pl. az egesz Oszovetseg csak ezzel fogalalkozik, de az ujszovetsegben is talalhatunk ra utalasaokat. Masreszt, a kor embere azt sem tudta, hogy letezik mas is azon kivul, amiben hisz. Pl. nem tudta, hogy elt Buddha...Akarhogy is nezem, ezek a dolgok osszefuggnek, de az igaz, hogy nem lehet egyenloseget rakni kozejuk.

A kovetkezo, ami megfogott, a falvedos felirattal kapcsolatos. Ez nem bibliai, vagy egyhazi szoveg. Egy nepi bolcsesseg, amiben van igazsag... Meg itt megkerdeznem, kedves Mary, mondjal nekem egy olyan orszagot, ahol hit van, szeretet es beke, de az emberek ehen halnak... Mert az ehezes valamilyen bun eredmenye, ami eleve kizarja a bekesseget... Pl. az onzese, vagy az irigysege, kapzsisage... Ahol pedig szeretet van, ott nincs ehezes, mert mindenkinek jut, ha meg csak egy kicsi is, de jut. A falvedo szerintem azt jelenti, hogy az egyszeru emberek vagynak a tokeletessegre. Az idealis allapot pedig az, amit a Biblia Paradicsomnak nevez es amit az ember, Istennek szegulve elvesztett. Minden ember azota vagyik erre, hogy visszajusson es a nep "irodalmaban" szamtalan hasonlo bolcsesseg terjed...

Tovabba szoba kerult valamilyen szinten a balvanyimadat, erintolegesen az egyhazi giccs... Ugye, az egyertelmu, hogy az emberek hite nagyon osszetett dolog. A magyar hit keveredett az osi primitiv szokasokkal. Gondolok itt arra, hogy pl. a Szuzanya -tisztelet az osanya tiszteletet is magaban oleli, atalakultan termeszetesen. Ott van tovabba a husvet, aminek van komoly sexualis vonatkozasa is... es kozben feltamad Jezus...

Tehat minden az emberekbol ered, a giccs is, amit a szerzetesek eleve elvetnek, hisz, mint tudjuk, azt tartjak a hit az egyszerusegbol ered. Ezert elnek egyszeru falak kozt. Ezenkivul pedig, nagyon sokan osszekeverik a hitet a babonaval. Halllottam mar olyanrol, hogy oreg nenik gyakran elloptak az Ostyat gyogyitas celjara. Ugy latom, ehhez kepest a szobrok, festmenyek, egyaltalan a giccs - semmi, jelentosegtelen.

Vegeredmenykent,csak azert szerettem volna megosztani Veletek az en, ezzel kapcsolatos gondolataimat, mert mint megannyiszor, most is fontos emlitest tenni rola, hogy Mindenki MAS es MAS. Tehat kerdezem. "Miert huzzuk el tul hamar a kezunket azoktol, kik utunkba tevednek, foleg hogy latjuk, mernek kulonlegesek lenni? Valoban kevesen vannak". (Mill)


"Mindezt mindenki hite és meggyözödése elfogadásával" ...

Szeretettel,
Tami

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-24 18:16   
Nem is gondoltam volna hogy Németországban Unitáriusak is léteznek. Sajnos nem Bayorországban.
http://www.unitarier.de

Érdemes ezt is elolvasni: "Seit wann gibt es Unitarier?"
http://www.unitarier.de/modules.php?op=modload&name=FAQ&file=index&myfaq=yes&id_cat=1

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-24 18:13   
2005-07-23 20:43, Mary:
-
Az élet nem ilyen egyszerü, habár valaki valamikor így komprimálta.
-
Szemfényvesztés az egész...A templomban szerintem ugy is fölösleges a Jézus, Mária etc. szobra, képe, ezek a "Bálványok" nem segitenek. Igy imádkozhatnék épp egy Buddha szobor elött is, vagy épp egy vizesés elött is. Az akarat, a hit, a pozitiv gondolkodás segit.
Természetes hogy az élet nem ojan rozsás mind mi szeretnénk. Én ugy gondolom hogy a vallás tele van symbolokkal, nem kell mindent szo szerint venni. Szerintem a pozitiv gondolkodás eröt ad nekünk. Igy értelmezem ezt a háziáldást is.
Apropo Biblia, szerintem valahol meg van irva hogy ne imádjunk bálványt. Mégis mindenhol az életunkben rakás bálvány van, ne is beszélve a mi katolikus templomunkrol.

Én mégis megértettem ebben a Háziáldásban a symbolikus üzenetét.
" Hol hit ott szeretet,
Hol szeretet ott béke,"

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-23 20:43   
2005-07-23 18:02, Ibolya:

" Hol hit ott szeretet,
Hol szeretet ott béke,
Hol béke ott áldás,
Hol áldás ott Isten
Hol Isten ott szükség nincsen."

Kedves Ibolya,

ismerös nekem ez az életbölcsesség, a Székelyföldön láttam sokszor hímzett falvédökön. Nem mondom, van benne igazság is, de szemfényvesztés is (például ismerek olyan országokat, ahol béke van, hit és szeretet, de az emberek éhen halnak).

Az élet nem ilyen egyszerü, habár valaki valamikor így komprimálta.

A Bibliához visszatérve: az Isten azokat teszi a legjobban próbára, akiket a legjobban szeret. Már ez ellentmond a falvédö-feliratnak.

Lehet rajta gondolkodni.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-23 20:35   
Szerintem Fredi arra utal, hogy a topik címe Biblia, tehát nem tóra, nem politika és nem semmi egyéb. Vannak olyan topikok, mint pl. Ki miben hisz/nem hisz, vagy Vallás gyakorlatilag. Ott lehet arról beszélni, hogy ki mit interpretál és hogyan éli meg.

A Biblia, mint olyan, egy külön téma, ezért van külön topik neki. Itt lehet bibliai idézetekröl, értelmezésekröl beszélgetni. De mivel tiszta, hogy a Biblia nem maga a hit, a hit maga nem a vallás, ezért a hitröl, vallásról máshol kell beszélni.

Mindezt mindenki hite és meggyözödése elfogadásával. A megfelelö topikban, hogy ne menjen el itt az irány másfelé.

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-23 18:26   
2005-07-23 18:10, Fredi:
-
Igen, igen, csakhogy nem mindegy, hogy miben, vagy kiben hiszünk
-
Fredi amig senkit sem bántuk meg a szabadságában addig miért ne lenne szabad abban hinni ami nekünk jól esik.
Ha a választásokra (politikára) gondolsz, természetesen nem választanám a komunistákat, abbol nekem elegem volt.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-23 18:10   
Igen, igen, csakhogy nem mindegy, hogy miben, vagy kiben hiszünk. Sokan voltak akik a kommunizmusban hittek és mi lett belőle?

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-23 18:02   
Hol hit ott szeretet,
Hol szeretet ott béke,
Hol béke ott áldás,
Hol áldás ott Isten
Hol Isten ott szükség nincsen.

Úgy vélem én is hogy a hitet és a vallást nem szabad összekeverni. Nem a vallásunk fontos hanem az fontos hogy hiszünk és cselekszünk.

 
 LISA  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-23 17:45   
Kedves Laira!
Köszönöm hozzám intézett szavaid. Jó úton jársz. Mint mondtam, a hitet nem lehet tanúlni,érezni kell belülröl.

Szeretettel
_________________
LISA /vitéz/ Svédország

Az igazi tartós boldogság titka, Isten müködése a lélekben!

 
 Tessényi Györgyi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-22 17:48   
2005-07-22 10:11, Tami:
- " Es egyetertek az altala megfogalmazottakkal, miszerint Isten egy szimbolum, es az egyes vallasok kozti kulonbseg az adott nemzetek, nepcsoportok belso kulturalis, foldrajzi es mentalis sajatossagainak kovetkezmenye. "

Kedves Tami, ezzel én is egyetértek, csak azzal nem, hogy a hit, vallàs kérdése össze lesz keverve a Bibliàval. Mindent a helyére kell tenni!
_________________

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-22 11:11   
Kedves Tami, ahogy gondolod. Engem az egész csak azért zavar, mert a Biblia címszó alatt fut - oda pedig egyáltalán nem passzol.
 
 Tami  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-22 10:11   
Kedves Gyorgyi es Fredi!

Ugy velem, Laira teljesen tisztaban van vele, hogy a Biblia Mirol es Kiknek szol. O "Istent, mint a legmagasabb rendű Szellemiség létezését fogadja el". Es egyetertek az altala megfogalmazottakkal, miszerint Isten egy szimbolum, es az egyes vallasok kozti kulonbseg az adott nemzetek, nepcsoportok belso kulturalis, foldrajzi es mentalis sajatossagainak kovetkezmenye. Szerintem is, valoban egy pszichologiai jelenseg (a vallasok kozti kulonbseg), amirol a teologia es tarsadalomlelektan beavatottjai tudnanak egyertelmubben nyilatkozni.

Szep napot Mindenkinek!
T.

 
 Tessényi Györgyi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-22 07:29   
2005-07-21 23:26, Laira:
Kedves Laira,
nagyon rossz lenne, ha csak azok tudnàk egymàst kedvelni és becsülni, akik hajszàlra ugyanazon a véleményen vannak. Biztosithatlak rola, hogy Fredi a legnagyobb tisztelettel, kedvesen irta le azt, amit helyesnek tart. A Biblia a zsidok és keresztények Istenképét irja le olyan sokféle formàban, hogy ez màr megengedi a vitàt, hàtmég ha hozzàtesszük, amit a muzlimok Allahrol az ö égböl hullott Korànjukrol tartanak, és megint màs lapra tartozik, hogy a buddhistàk hite szerint a legnagyobb üdv a megsemmisülés a nirvànàban!
Hol van erröl a Bibliàban szo? Es a muzlimok hite szerinti hetedik menyorszàgrol, ahol szebbnél szebb nök vàrjàk a hazatérö igazhitüt? Probàld meggyözni a màs vallàsuakat, hogy az Istenük ugyanaz, mint a mienk....nem hiszem, hogy egy is lenne, aki elfogadnà. Amit ezzel a sok szoval körülirtam , csak egyet akar mondani: Fredinek a véleménye, hogy a Bibliànak semmi köze a Te egyesitett istenképedhez, az én véleményem szerint is igaz.
_________________

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-22 07:06   
Kedves Laira,

igazán nem az volt a célom, hogy Téged megbántsalak. Főleg arra a mondatodra vonatkoztattam megjegyzésem, ahol egyenlőségi jelet teszel Isten, Allah és Budha közé. Ha neked ilyen az Istenképed nekem semmi gondom vele, de kérlek ne vedd sértésnek ha megint kihangsulyozom az ilyenfajta istenképnek semmi köze a Bibliához, a keresztény hithez. Nincs okod
arra, hogy kitöröld írásodat, elvégre pont ez a jó, hogy itt mindnyájan elmondhatjuk véleményünket és ha két embernek nem egyezik valamiben a véleménye azért ők mág nem ellenségek. Ebben a szellemben kívánok Neked egy szép napot és egy széphétvégét.

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-21 23:26   
Kedves Fredi,
azt írod nem akarsz kötekedni, de azt teszed.
Bár itt mindenki Isten, a hit, a Bilia saját felfogású összefüggéseiről beszél, én is azt tettem, még akkor is, ha nem írtam le a Biblia szót.
A megnyugvásod érdekében utóbb hozzáteszem az előző hozzászólásomhoz, hogy nekem a Biblia azt a meggyőződést sugallja, amit leírtam!
LISA-hoz itt tudtam kapcsolódni.
Továbbá Sincomi előzőekben írt több és hosszabb fejtegetését olvasva "az Isten megengedi-e a gonoszságot" gondolatához csatlakoztam volna. Gondoltam, itt folyamatosan mindenki eléggé benne van a témában, hogy megérti mi közöm a Bibliához.
A Biblia első, teremtés történetről szóló része nekem azt mondja, hogy a Teremtés megtörtént, befejeződött, amikor is az ember úgy lett kész, ahogy van: minden jó és rossz készségével együtt van. Létezése óta az ember szabad akaratán, választásán és döntésén múlik, hogy az Isten Bibliában is fogalmazott célját, az Életre teremtettségét teljesítse.
Az Isten szándéka szerint az ember jóra teremtetett, jó pedig az, ami az Élet szolgálatát, megtartását jelenti. A gonoszság nem szolgálja az isteni célt, az Életet.

Ha másnak is van kifogása azzal kapcsolatban, amit előzőleg leírtam, avagy itt másként, de az előző gondolataim megerősítéséhez leírtam, kitörölhetem a kritizált írásomat.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-07-21 09:55   
Kedves Laira,

nem kötekedni akarok, hiszen mindenkinek meg van a joga úgy és azt hinni, ahogyan és amit hinni tud.Csak azt szeretném tudatosítani veled, hogy a Te hitednek a topiknévhez, azaz a Bibliához igen kevés köze van.

 
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó