2020. január 27. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Természetvédelem
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-06 14:25   
Kedves Hunor!

A kérdés amit feltettél nagyon bonyolult. Bizonyára sokunknak sokféle véleménye van róla. Megpróbálom röviden ezzel kapcsolatos véleményem egy részét elmondani.

Az igaz, hogy a természettel nem szabad úgy bánni mint a vágott virággal: ha elfonnyadt kidobjuk. Nincs honnan egy újabb természetet vennünk.

Azt is el kell mondani azonban, hogy ha a természetről, annak jelenségeiről beszélünk nem igen tudunk több mint 50 esetleg 100 éves perspektívában gondolkozni. Igen sok a pánikkeltés is. Ilyen például az általános felmelegedés, amit állítólag a kipufogógáz okoz. Nem akarok azzal a ténnyel vitatkozni, hogy a kipufogógáz káros, de egyetlen vulkán kitörésekor több széndioxid kerül a levegőbe, mint amennyit többszázezer autó okoz, mégsem kongat senki vészharangot. Különben autók nélkül is volt mindig meleg- illetve hidegkor (régen úgy hívták, hogy jégkor); a tenger színtje is nőtt és apadt, igaz, hogy ezzel kapcsolatban nem alkalmas 50 években gondolkodni, hanem úgy 100000-től felfele.

Világos, hogy ma még korántsem teszünk eleget azért, hogy utódaink szidalmait elkerüljük. A gazdasági érdekek mindig és mindenhol elnyomják a természet- és a környezetvédelem érdekeit. A szegény országokban a legkritikusabb a helyzet. Nem lehet elvárni az Amazonasz vidékén élő indiótól, hogy ne vágja ki az erdőt, amig ez az egyetlen mód a túlélésre.

Én mégis hiszek a természet önregeneráló erejében és abban is, hogy az emberek is előbb-utóbb temészet- és környezetkímélő öntudattal rendelkeznek majd.

Frédi

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-05 14:48   
Idén nyáron azért jól megbolydult a természet, és csak ennél rosszabbakat jósolnak. Globális felmelegedés, természeti erőforrások kifogyása, légszennyezés.

Volt nemrégen egy tanulmány, az elég borúlátó dolgokat jelzett az elkövetkező ötven évre: természeti vízek szennyezése, erdőfogyatkozás, stb.

Vajon hogyan fognak elni unokáink, megismerik úgy a természetet, ahogyan nekünk sikerült?

Hunor

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-27 18:37   
Kedves Frédi,

ami az esztétikát illeti, lehet igazság a gondolatoban. Sok minden megszokás dolga. Az Eiffel tornyot is nagy megbotránkozás fogadta. Csak a világkiállitásra szánták mint hecces dolgot és az ellenzök ma valószínüleg hitetlenkednének, ha tudnák, hogy Párizs egyértelmü szimbólumává vált.

Nyilván Zsófi lányom tegnap született új hajszine is megszokást igényel (bár ez még elmúlhat), igy a szélmalmok ellen sem érdemes talán szélmalomharcot folytatni.

Nekem egyelöre még szoknom kell a látványt.

A gazdasági veszély kérdésében igazad van.

Meggondolandó azonban, hogy mindig kicsiben kezdödnek a dolgok.

Üdvözlettel

Judit

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-27 14:02   
Kedves Judit !

A végén kezdeném, - a rokonszenv az ellenvélemény dacára marad, sőt erősödik is. Talán épp az ami véleménynyilvánításodban a legjobban tetszik, hogy azt soha nem az indulat, hanem mindig a józan ész diktálja, azt érvek támasztják alá; kifejezésmódod világos, kultúrált.

Ami a dolog esztétikai oldalát illeti van igazad, de hát sokat telepíteni, vagy egyet se - között széles a skála és a megszokás is nagy úr. (Talán amikor az első szélmalmokat és világitótornyokat építették, akkor sem fogadta azokat kitörő öröm.)

A gazdasági vonatkozás tekíntetében is igazad van, még akkor is ha az egész európai mezőgazdaságra egy hasonló rendszer érvényes és ez utóbbi nagyobb veszélyeket hordoz mint néhány tucat szélerőmű.

Üdvözlettel

Frédi

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-27 11:19   
Nekem nincs ellenuk kifogasom,pontosan amiatt,hogy "zoldebbek", mint minden mas energiagyartas. De ha az en dombomon ekeskednenek lehet,hogy nyomban megvaltozna a velemenyem
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-26 23:23   
Kedves Frédi,

meg kell vallanom, hogy én is elég rondának tartom öket. Brandenburgban, Mecklenburgban vannak vidékek, ahol amerre a szem ellát - márpedig ezeken a sik területeken messze ellát - szélmalomerdö mered az égnek a békés és Fontanera emlékeztetö idillikus tájban. Az én esztétikai és természetpárti érzékeimet is nagyon zavarja. Hogy mennyire rontják a turizmust, azt nem tudom, de elég "természetidegen" lesz töle a táj, az tény. Persze, én nem vagyok mérvadó, de nem is szervezkedtem ellene.

Ezen túlmenöleg van az ügynek egy gazdasági háttere: manapság fü-fa-virág és föleg kispénzü befektetö filléreivel megy ez a business, amely arra alapul, hogy kedvezményes befektetési lehetöségeket biztositanak a szélmalom projektek. A dolog úgy müködik, hogy az állami energiaszolgáltató köteles az itt keletkezett áramot átvenni, amely addig üzlet, amig állami támogatással épülnek a malmok. Ha ez a program megszünik/szünne, akkor az itt keletkezett áram már korántsem lenne olyan gazdaságos. Annak ellenére, hogy nekem nincs ilyen befektetésem, nem az irigység beszél belölem.

Remélem, hogy ellenvéleményem dacára is marad a köztünk lévö szimpátia.

Üdvözlettel

Pompéry Judit

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-26 18:30   
A természet-, környezet-, ill. tájvédelem egy speciális problémájáról szólok. Az történik ugyanis, hogy szűkebb hazámban, Dél-Bádenben hatalmas lobbija van a szélerőmű ellenzőknek. Ezek az úrak, azzal a kifogással, hogy a szélerőművek elcsúfitják a tájat és így állitólag rontják a turizmust, ellenzik szélerőművek telepítését, pedig ez egy igazán "tiszta" energiaforrás. Persze ugyanezek az úrak ellenzik a szénerőműveket és az atomerőműveket is, de villanyenergiát ők is bőségesen használnak.

Van idevágó tapasztalatotok ?

Frédi

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó