2020. október 21. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Izrael >> Kölcsönös segítség
Új topik indítása   Üzenet küldése
 felesleges magany  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-12-09 09:40   
Ebben szivesen resztveszek!

Hol, es kit hivjak, vagy uzenetet varok a vergop@indamail.hu cimre!
Izraelben elek.

Udvozlettel:
Vergo Pal

 
 ZOL  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-04-12 23:54   
Engem érdekelne ez a dolog. Kérlek küldj több információt! izraelimagyarok@freemail.hu
 
 eva m. amichay  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-11 23:34   
Zsolt új bevándorló, és remek ötlete támadt... amolyan börzét alapitani segitség kérésre és segitségadásra. Ez lehet olyan jellegű, mint az órabank, vagyis valakinek szüksége van mondjuk egy levél leforditására, mert neki ez nehézséget okoz, ugyanakkor például fantasztikus zserbót tud késziteni, olyan valakinek, aki éppen erre vágyik. De ezen túlmenően, ha valakinek például olyan kérdése van, hogy Haifa környékén tud-e valaki jó macabi gyerekorvost ajánlani, akkor a fórumozók irhatnak ajánlatokat... Még továbbmenve, ha valakinek van egy működő hűtőszekrénye, de újat vett, ahelyett, hogy kidobná, felirhatja ide, és esetleg van valaki akinek éppen erre lesz szüksége.
Tehát a kölcsönös segitség lehet információ, lehet tárgycsere, de még amolyan szolgáltatáscsere is, ami ismert az órabankból. Ez utóbbi már működik Izraelben, de itt különös tekintettel az új bevándorlókra, magyarul lehet felajánlani vagy kérni segitséget. Az órabank-rendszer azért nagyon jó, mert az ember nem kér szivességet, hanem olyan segitséget kap, amiért a saját idejével fizet. A pénz helyett az ember idejét cserélgeti, aminek nem elhanyagolható előnye, hogy nem kell adózni utána...
A KS óra-számlát én vezetem, és időről időre közzéteszem. A számlázás a következőképpen működik: X kap két óra héber nyelvórát Y-tól, akkor ezt X bejelenti nekem. Y kap +2 KS órát, X számláján pedig két óra minuszban szerepel. Z megfőzte az ünnepi kaját Y-nak, akkor Z kap plusz órákat, Y-tól ugyanannyit levonunk.... és igy tovább... tehát a kapcsolat nem két ember között kell létrejöjjön, hanem mindenki azt kérhet amire szüksége van és kvázi azzal fizet, amiben ő maga képzett. Tárgyakat nem cserélünk tevékenységre. Munkát csak munka ellenében lehet kapni.
Remélem, sokan fognak ide feliratkozni.
Sabat Salom!


_________________
éva

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó