2018. október 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Kultúra >> Aktuális hangversenyek, zenei élmények
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-24 17:06   
Berliner PHILHARMONIE
Mi 23. März 2005 20 Uhr
Amsterdam Symphony Orchestra
Peter Sánta DIRIGENT
Marta Abraham VIOLINENem vagyok zenekritikus, csak zenerajongó, ezért szakkritikára természetesen nem vállalkozom. Mindenesetre más hozzám hasonló zenekedvelővel együtt az volt a benyomásom, hogy mindenki sajnálhatja, aki nem volt tegnap a Philharmoniában!

A 2003-ban Sánta Péter, Hollandiában született ír-magyar fiatal karmester által alapított és egyelőre még elég ismeretlen Amsterdam Symphony Orchestra kitűnő hangversenyét élvezhette a néhány jól értesült vájtfülű szerencsés hallgató. A programban Smetana eladott menyasszony c. operájának nyitánya, Brahms D-dúr hegedűversenye és Dvorák 9. (Új világ) szimfóniája szerepelt.

A zenekar mindenféle értelemben fiatal: Az Utrechti Zeneakadémiát végzett karmester, aki egyszemélyben zeneigazgató, ill. menedzser, a legtehetségesebb fiatalokból válogatta össze a krémet: a tagok életkora 20-35 között van. Ez Hollandia első nem államilag szubvencionált zenekara, amely tehát üzleti vállalkozásként működik. A tegnap hallott eredmény meggyőző. Csak azt sajnáltam, hogy meglehetősen üres teremben léptek fel. Összes mozgósításom ellenére, amelynek nyilván egyik oka az lehet, hogy Berlinben tegnap kezdődött a húsvéti szünet és sokan elutaztak. Igaz, a szünet után hirtelen többen lettünk és a csekély létszámú hallgatóság tomboló lelkesedéssel fogadta a produkciót. (Eszembe jutott a fiatal Leonard Bernstein 1947-es (?) legendás budapesti fellépése, amikor a majdnem üres Zeneakadémiában vezényelt. A szünetben a hozzáértő jelenlévők telefonáltak barátaiknak, hogy siessenek a Liszt Ferenc térre, mert valami csoda résztvevői lehetnek, így a második részre megtelt a hangversenyterem. Bernstein saját bevallása szerint ez indította el nemzetközi karrierjét.)

Ábrahám Márta, a komoly felkészültséget igénylő hegedűverseny szólistája bravúrosan játszott. A szűnni nem akaró taps nagyvonalú, magyar témájú, zenekari kíséret nélküli ráadásra ösztökélte.) A szintén fiatal művésznő, aki különben a zenekar koncertmestere, nemcsak tehetséges, de gyönyörű is és külső adottságait – akárcsak Anne-Sophie Mutter – jól kamatoztatja. (Mint tudjuk, manapság csupán csak tehetség nem elég a sikerhez.)

Érezni lehetett Sánta Péter, a zenei tehetségén túl az egész zenekar iránt érzett angazsáltságát, felelősségét. Fricsay Ferencet idéző eleganciával és sármmal igyekezett figyelmet tanúsítani az egyes zenekari tagok iránt, ami nyilván jelentősen hozzájárul a magas színvonalú összteljesítmény eléréséhez.

Kívánom, hogy az Amsterdam Symphony Orchestra hosszútávon sikeres legyen, elérhesse a kitűzött célt! Biztos vagyok benne, hogy öt év múlva már előre meg fogja tölteni a Berlini Philharmonia nagytermét.

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó