2021. január 24. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Emberi hibák
Új topik indítása   Üzenet küldése
 mazeltof  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-30 23:06   
Emberi hibak?

Hat abban bizony bovelkedunk. Mar egy eve, talan tobb, hogy a csaladunk Anthony di Mello konyveket olvas. Nagyon jo kis tortenetei vannak. Nekem azok tetszenek jobban, amiben anekdotak vannak, amiket o bizonyos cellal felfuz. Az egyik ilyen kis tortenet:

- Nagyszeru volt a mai szentbeszed, tiszteletes ur. Amit csak mondott, mind raillett erre, vagy arra az ismerosomre.

Vagy:

-Szia dragam, hogy vagy, hogy vannak a gyermekeid? A lanyod?
--O, azt el sem lehet mondani, mekkora szerencsevel kapott ferjet, az az ember mindent megad neki, a tenyeren hordja, reggel aagyba viszi neki a reggelit.
-Hat ez igazan nagyszeru!! Es hogy van a fiad?
--Jaj, ne is kerdezd, micsoda perszonat vett felesegul! Az a no egesz nap semmit nem csinal, a fiam korulugralja, minden kivansagat lesi. A no meg meg azert sem kel fel, hogy a fiamnak reggelit keszitsen, igy a fiam viszi neki az agyba a reggelit.

Ezek magukert beszelnek, nem? Csak ki kell nyitnunk a szemunkat, es rajonnunk, rolunk van szo.

 
 mazeltof  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-30 22:55   

A két legfontosabb dolog ebben a tekintetben az volna, hogy egyreszt ugy teljesitsük kivánságainkat, hogy az soha, semmilyen körülmények között ne okozzon fájdalmat másoknak, másrészt soha nem volna szabad gyengének bizonyulni, s megengedni, hogy bármiféle élvezet függôséggé váljon.

....hogy megfelelôképpen tolerálhassuk egymást mi emberek, hogy betölthessük élethivatásunkat a szeretet, a szépség s harmónia gyémántútján.

...Hanem átégetni legmélyebb akarataink parázsán, azonosulni vele, minden általunk megtalált, csak reánk jellemzô belsô törvényt, ami csakis minket vezet el saját harmóniánkhoz. Minden ember egy öntörvényü csoda, saját, csak reá jellemzô belsô törvényszerüségeivel... (innen ered, hogy ami egyik embernek szélsôséges, a másiknak nem.) Nem baj, ha a világtól elfogadjuk amit adni akar nekunk, de veszélyes, ha önmagunkat odaadjuk érte a világnak. Mind a sikerben, mind a kudarcban a kiegyensulyozottság az egyetlen függetlenség. Minden más szélsôséges, görcsös törekvés, érdekeltség, függés, sodródás a semmibe. Szabadnak születtünk, amit éveink során naponta megcsonkitunk önmagunk számára, s soha be nem gyógyuló sebeket ejtünk magunkon. Nem sajnálni kell önmagunkat, mert az olyan, mintha a sebész tiszta sajnálatból sirva ráborulna betegére. Mindenkinek önmagának kell végrehajtania önmaga operálását.

mazeltof: nagyon sok erdekes dolgot mondasz, de az az erzesem, hogy meg nem tetted oket teljesen magadeva. Persze, nem ismerlek elegge, ahhoz, hogy ezt mondhassam.

En most arra reagalnek, mikor azt mondod: legyunk onmagunk, de ugyanakkor vigyazzunk, hogy ne okozzunk fajdalmat masoknak. Hatha en csak ugy tudnek onmagam lenni, hogy ezzel fajdalmat okoznek a szuleimnek?
Azt is mondod, hogy mindent el kell fogadnunk ugy ahogy van. Ez esetben el kell fogadnom, hogy fajdalmat okozok nekik, nekik meg engem kell igy elfogadni. Nem?

 
 mazeltof  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-30 22:46   
Most megprobalok smiliest kuldeni eloszor eletemben. Most nem tudok ekezetezni, ez egy buta kis netcafe, nincs benne.

 
 bab  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-27 22:33   
Kedves U.dit, nezzed csak sajat szavaidat, hiszen ott a megoldas is.. "Az embernek onnon magahoz kell alkalmazkodnia; "Munkankban, napi eletrendunkben, a modban, ahogyan a vilag jelensegeire jellemunk, ertelmunk, izlesunk felel, mindebben van egyfajta belso torveny, melyet onkenyesen megkerulni buntetlenul nem tudunk." (Marai S.)
S amint leirtam hozzaszolasomban: Minden ember egy öntörvényü csoda, saját, csak reá jellemzô belsô törvényszerüségeivel...(Mindket gondolat ugyanarrol beszel, s a gondolatbol eredendoen lathato, hogy ami egyik embernek szélsôséges, a másiknak nem.) Az én belsô normáim meglehet kiégetnék mások 'életvezetékeit', én meg elaludnék mások aludtej-normáiktól... Hát errôl van szo. (Ezert irtam mar irasom elején, hogy mind a kettotoknek igazatok van. Zsuzsa nagybátyjával, aki egy tizedhang eltérést anyagyilkosságnak tart, nincs semmi gond, ezek az ô mértékei, igy kell ôt elfogadni)A legtöbb problémát a világban az okozza, hogy dolgokat, eseményeket, személyeket nem ugy fogadunk el, ahogyan vannak, hanem ahogyan mi szeretnénk oket látni belsô elképzeléseinket keresztül. Pedig ez a kulcs az élet 'tulélésehez', hogy mindent s mindenkit ugy próbáljunk tudomásul venni, ahogyan az van.
Az arany középut nem azt jelenti, hogy egy langyos taccsvonalra állunk, ahol csak mint külsô megfigyelôi a létezésnek, semmi közremüködéssel csak drukkolunk vagy ellendrukkolunk az ellenfeleknek. Az életet minden hôfokával át kell élni, bátran bele lehet omolni a fájdalomba s örömbe, mert minden, ami lelkünket érinti, s csak! az! szamit!, közben szert kell tenni egy furcsa tulajdonságra, ami a felborzolt szenvedélyünk közepette is döntésképes, kivülrôl figyeli a világot s bennünket. Ez legmélyebb önvalónk része. 'Aki' mindig megtalálja a mértéket, pontosan azért, hogy el ne vesszünk, le ne essünk.
Egy müvész vagy tudós ezer oldalról égô élete az illetô belsô normáinak megfelelôen zajlik. Ezekre a kivételes emberekre igen nagy szüksége van az emberiségnek. önpusztitó belsô mértékeik az egyszerü ember számára halálos körforgásnak tünhet, azonban ôk csak ebben a közegben képesek létezni, alkotni.
S ahogy idezed Marai szavait, "...mindebben van egyfajta belso torveny, melyet onkenyesen megkerulni buntetlenul nem tudunk." Ha tehát Mozart nem éli ki belsô törvényeibôl felfakadó ôrületeit, azt hiszem soha nem tudta volna leirni világot felforgató müveit. Mindenkinek a saját belsô, csak önmagára jellemzô mérték megtalálása, s megélése a cél. E mértékek elnyomása, vagy természet ellenes felfokozása, a legkisebb eltérés is disszonanciát hoz létre mind fiziailag, mind lelkileg. Nem minimumrol s maximumrol beszelunk, hanem a rendszer optimális beállitottságáról. S a rendszer mi vagyunk, az ember, fizikai és szellemi valóságában.
bab

 
 U.dit  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-27 17:53   
pisztitas = pusztitas!!
 
 U.dit  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-27 17:51   
Sziasztok!
Szelsosegrol, mertekrol, tulzasrol, aranykozeputrol:
A cel valoban az "aranykozeput" megteremtese?
Nem azok az emberek vittek mindig is elorebb a vilag dolgait, akik letertek errol a mertektarto aranykozeputrol? Ezeknek az embereknek nem volt mas valasztasa - mint KULONBOZNI. Ez a kulonbozoseg nagyon sokszor jar egyutt onpisztitassal, onegetessel, felvallalt kitagadtatassal - fajdalommal.
Az embernek onnon magahoz kell alkalmazkodnia: "Munkankban, napi eletrendunkben, a modban, ahogyan a vilag jelensegeire jellemunk, ertelmunk, izlesunk felel, mindebben van egyfajta belso torveny, melyet onkenyesen megkerulni buntetlenul nem tudunk." (Marai S.)

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-24 05:05   
Kedves U.dit,
igen, baj van a terminológiával: a használt szavak többértelműek, sőt néha ellentétes értelműek. A szélsőségesség fogalmát mi itt, Erdélyben, általában a nemzeti, faji, vallási fundamentalizmus értelmében használjuk. Ugyanakkor az is áll, amit te említesz, az avangarde-dal kapcsolatban.Amit persze én is szeretek.
Sőt, a szélsőségesség azt is jelenti, hogy valaki egyik pillanatban egy véleményt vall, a másikban pedig másikat.
Amikor a szélsőségesség témáját felvetettem, én főleg a fundamentalizmusra gondoltam.Amit ugye türelmetlenségnek is fordítanak. Ami eufémizmus, túl szépnek festi a valót. Mert pontatlanság pl. nemzeti-vallási türelmetlenségről beszélni, amikor két nép vallási-nemzeti alapon öldökli egymást.
Végiggondoltam, az általam ismert nyelvekben is pontatlan a terminológia. Ami furcsa, lévén, hogy korunk nagy betegségéről van szó. Ami ellen állítólag minden demokratikus állam fellép. Fellépsz valami ellen, ami nincs konkrétan megfogalmazva?

 
 U.dit  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-23 05:21   

Szia Zsuzsa!
Szerintem, amirol Te irsz (a türelmesség, mások véleménye, beállítottsága stb. iránt) az a tolerancia. Aminek ellentetje az intolerancia.(Az en fogalmam szerint nagybatyad is inkabb intolerans, mint szelsoseges) A szelsosegesseg ellentetje talan a kiegyensulyozottsag, mersekletesseg lehetne. Pl. muveszetben az avantgarde mindig szelsoseges. Ettol rossz lenne? Nem hiszem. ( En szeretem )
Nekem nem feltetlen negativ jelentesu a "szelsosegesseg". Az intolerancia annal inkabb!
Hogy miota itelik el a szelsosegesseget? Valoszinuleg miota emberek kozossegben elnek. Talan a modern tarsadalmak jobban elviselik a "massagot".
Mi a velemenyed?
Udv,
judit

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-23 03:41   
Kedves U.dit!
A szélsőségesség ellentéte a türelmesség, mások véleménye, beállítottsága stb. iránt.Abban neked igazad van, hogy ez a fogalom is korhoz kötött, gondoljunk pl. arra, hogy a nőemancipáció legenyhébb formája is kezdeteiben szélsőségesnek számított.
Családomban megismertem a szélsőségesség úgymond kulturális formáját is. Az egyik zenész nagybátyámat a zene fundamentalistájának is nevezhetném: egy zenei félhangnyi tévedés számára felért egy anyagyilkossággal.
Szerinted mikor vette kezdetét a szélsőségesség elítélése?

 
 U.dit  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-22 22:50   
Zsuzsa irta:

Úgy gondoltam, tágítom a rovatot,s az emberi jellem hibáiról írok. Szerintem az emberi hibák időszakhoz kötöttek, hiszen ami egy korban hiba, az egy másik korban lehet erény. Persze, léteznek örök emberi hibák is, pl. a képmutatás. Részemről az utóbbi száz év legrettenetesebb hibájának a szélsőségességet tartom. Mi a véleményetek?

SZerintem a "szelsosegesseg" is kotheto idoszakokhoz - ami nemreg meg szelsosegnek szamitott, ma mar egyaltalan nem az. Ami Neked szelsoseg, nekem nem biztos, hogy az...es forditva. Nehezen behatarolhato fogalom, talan jobb mindig konkret esetekre vonatkoztatni, mint altalanosan. Mi a szelsoseg ellentetje? Atlagos? "Normalis"?
"arany kozeput?"

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-21 04:29   
Az nem perfekt ember aki nem hibazik Hibakbol tanulunk.Jobra vezetyuk utainkat szerintem mikor egyszer meg "sutotte a kassa a szankat".
Szoval hibazni jo neha

 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-25 08:25   
Én momentán annak örülök, hogy mi emberek nem vagyunk egyformák ahogy az ujjaink sem. Mekkora szerencse. Nem is leszünk soha egyformák, ne is legyünk: Igy kerek a világ!Az eszet meg azért kaptuk a sorstól, hogy használjuk. Használjuk!

_________________
a lélek a legértékesebb részünk, mert képes az igazságot felfogni és szeretni.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-24 07:25   
Úgy gondoltam, tágítom a rovatot,s az emberi jellem hibáiról írok. Szerintem az emberi hibák időszakhoz kötöttek, hiszen ami egy korban hiba, az egy másik korban lehet erény. Persze, léteznek örök emberi hibák is, pl. a képmutatás. Részemről az utóbbi száz év legrettenetesebb hibájának a szélsőségességet tartom. Mi a véleményetek?
 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-15 12:58   
andi_usa

-- még akkor szerencsés is vagyok --

Balu

_________________
a lélek a legértékesebb részünk, mert képes az igazságot felfogni és szeretni.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-15 12:37   
Kedves Balu,

nekem személyesen tetszenek a dupla s tripla smiley-k s az indiviuális használatai a dolgoknak, nem szeretem a monotont.

Andrea

 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-15 12:07   
andi_usa

Köszönöm a figyelmességed Andrea! De:legalább megpróbálom és máris tettem valamit, a többi mellett.

Balu

_________________
a lélek a legértékesebb részünk, mert képes az igazságot felfogni és szeretni.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-14 17:47   
Kedves Ria,

LOL! Ez jo, hogy a saját programodban töröltettél valamit! Nem ismerem azokat, de nagyon sok átlagban használt program érthetetlenül van magyarázva, s még a jártasabb emberekkel is elöfordul, hogy rossz gombot nyom meg. Mindig jo, ha az embernek vagy még egy kopiája, szerintem kevesen vesznek maguknak arra idöt s ruszki roulettet játszanak.

Eltekintve az emlitett emailcim hibátol, több olyan esetre emlékszem, amikor hardware-el történt meg olyan, hogy nem müködött, mert nem volt bedugva vagy rossz helyen volt bedugva a hangszoro. Kerestem a programbeállitásokban, konfigurácioban, mig eszembe jutott hátul megnézni.. Minden hangkártyán más s nem mindig vettem elö a leirását. Azt már tudom, ha "no dial tone", akkor ismét kihuzodott hátul a telefondugasz a modemkártyábol, s álmomban is tudom már melyik lyukba kell tennem, zseblámpa se kell hozzá.

Komoly testi gyakorlat nekem itt ebben a beépitett butorban elhelyezett felszerelésben füzögetni a drotokat de ma ismét ki akarok pakolni (a fiokot is el kell távolitanom ahhoz, hogy kihuzzam a régi egeremet). A befüzéshez külömben ideális a pasta kiszedö plasztik villa Férjem lyukakat vágott a befüzéshez, hogy a kábeleket le tudjam vezetni a földön állo midtowerhez. Legnehezebb volt a telefonvezeték, melyet a könyvespolcon át vezetett (megsérült ebben a müveletben a szép Toscana szakácskönyvem) s a lábosaim mögött. Ez a beépitett kis iroasztal eleve szakácskönyveknek volt polc s bevásárlo listát, vagy receptet kiirni valo kis hely volt, de férjem több polcot épitett, hogy minden elférjen. Régebben egymás mellett volt a monitor s a tower, de amiota nagyobb a monitor, a tower a földre került s akkor kellett a lyuk a befüzéshez. Reméltem, hogy készit nekem egy kihuzhato polcot a billentyüzetnek s egérnek, de hiába vettem meg a szerkezetet is, azt nem csinálta meg. Régen a fiok volt kihuzva, s arra egy préselt fatábla ráhelyezve, s bottal megtámasztva a fiok, de miután a fiok zsanéra is kilazult ettöl, hoztam ide egy korházi asztalkát melyet magasságban állitani lehet s azon áll a keyboard s az egér most, legalább stabil, de nem lehet becsusztatni s kissé utban van, pláne amiota kaptam a nagy, párnázott irodaszéket. Persze azt akkor kaptam, mikor lányunk kiköltözött s az ö régi szobájába akartam computer szobát berendezni magamnak. Félig megvolt, mikor ismét hazaköltözött 3 éve.

Most hogy az emeletre költözött fel, s az én varroszobámat ki kellett pakolnom, mert az lett az ö háloja, az került le oda, s a computer felszerelésem maradt a régi helyén.

Andrea

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-14 17:05   
Kedves ego,

köszönjük a web cimet, de ne tanitsuk Balut olyanra, ami nem müködik a Chatban itt. Itt vannak azok amelyek a forum üzenetekben müködnek:

http://www.magyaronline.net/forum/faq.php#smilies

Chatban eddig csak négy van:

Andrea

 
 (ego)  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-14 16:41   
Itt találsz segítséget :

http://talk.thewb.com/faq.php

 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-13 20:39   
sziasztok!
Én még mindig a smile-ket tanulom
Balu

_________________
a lélek a legértékesebb részünk, mert képes az igazságot felfogni és szeretni.

 
 Ria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-11 22:40   
Szia Andi

Velem most pénteken történt aranyos hiba. Az programom utolsó simításait csináltam, amikor rosszul adtam meg futtatás közben egy útvonalat. A program (természetesen az én utasításaim szerint) kedvesen megkérdezte, hogy tényleg törölni akarom-e az "...." könyvtár tartalmát.

Lökött programozó válasza : "Igen, csak gyorsan, mert menni akarok haza!!!!"

A kérdezett könyvtás a program forráskönyvtára volt Az egyetlen szerencsém a kb 1 órával azelötti biztonsági mentés volt Ha az nem lett volna biztos, hogy sikítani kezdek.

Igy csak pár szóban megemlékeztem az értelmi képességeimröl Azóta elolvasom a saját programom által kiküldött üzeneteket is

RIA

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-02 17:58   
Kedves Forumolvasok,

milyen apro hibák történnek velünk a computerrel, ad egy ha fáradtak vagyunk, ad kettö ha kevésbé figyelünk oda?

Ma a beta tester kollégám Bill kérdezte email válaszában: "who is Joe?" <hehehe> Nagyon fáradt voltam a nagy cipekedés után s csak egy tövid levelet küldtem neki, hogy majd másnap többet. Joe egy másik beta tester volt, akivel szintén sokat teszteltünk együtt, de egy ideje eltünt.

Több más ballépésem volt az elmult 7 évben, amiota az Internetet használom, a másik, mely hirtelen eszembe jut az volt, mikor volt egy forum vita s valakinek irtam s rosszul céloztam az egérrel a cimre, eggyel lejebb ment! Az illetö igen kedvesen irt vissza, hogy ezt biztos nem neki szántam, mert ö a dologrol nincs értesülve, de reméli hogy sikeresen helyre állitom! Mondanom sem kell hogy azota kétszer is megnézem, kinek megy az email!

Andrea

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó