2018. május 26. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Németország >> MAGYAR TIPPEK Németországban
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 gekkom  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-17 19:22   
Miaz, már megint diszkriminálják az Ossie-kat? Mé' csak a Wessiek ehetnek friss Rudit? Mi lesz így az Ossiekkal (meg a feléjük éldegélö magyarocskákkal, ld. jómagam...).
Amúgy eszembe jut egy otthoni rádiómüsorból egy leány, aki Angliában bébit sittelt, és minden hazaútról kilónyi Rudival tért haza. Na és persze nem tudta megértetni a háziakkal, mi ebben a túrós-csokis-mianyavalyában a jó. Pedig szerintem az angol konyha általam ismert (meglehetösen szerény, de annál egyhangúbb) hányadát messziröl körözi.
Bocsi: tudom, hogy nincs "angol konyha" sem, csak kicsúszott az ujjaimon.
G.

 
 Hangulatkarbantartó  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-17 16:24   
Sziasztok!

Levelezölistát itt is találtok.
Üdv mindenkinek.

www.hangulatkarbantartok.de

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-16 14:12   
Es egy muncheni magyar levelezolista:
http://groups.yahoo.com/group/magyarok_munchenben/

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-24 10:38   
Javitottam.
 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-24 09:18   
BEATRIX, BP UZENETE:


Sziasztok mindenkinek!!
Örömmel jelentem, hogy megnyilt egy csodálatos helyen a Bajor Alpokban lévö magyar tulajdonban lévö, családias hangulatu, magyar konyhával(is) müködö,hotel.
Látogassatok el a honlapra.... Várok mindenkit sok szeretettel... további infot a www.hotelsonnen.com oldalon találtok. Köszönöm, hogy elolvastátok.

 
 Csutka  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-08 13:49   

Nem tudom, hogy müködik-e még.
Régen jártam arra, probáltam hivni öket telefonon, de nem jelentkezik a szám. Persze az ok lehet, a nyári szabadság is...

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-09-07 21:51   
2002-08-22 19:12, Csutka:
-
München mellett van egy nagyon jo etterem, a pontos cime: AMBIENTE HUNGARY, Krottenthaler Alm 1 (direkt a. d. B 318) 83666 SCHAFTLACH, autopalyarol Holzkirchen a kijaro.

Termeszetesen vasarolni is lehet, gesztenyepüret, paprikat, szalamit, borokat stb. Ajanlom mindenkinek, nagyon jol föznek. Szombaton es vasarnap du. vagy este csak akkor menjetek ha foglaltatok asztalt!

-
Kedves Csutka, rég irtad de szeretném tudni ha még érvényes a tipp. Kerestem a Google-ban a vendéglöt de nem találtam.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-31 12:53   
Magyar karrendezo:
http://home.t-online.de/home/adamfi/auto.htm

 
 GTL  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-08-23 00:37   
Sziasztok,
Nekem is vannak már tapasztalataim a német konyhaspecialitásokról, szeretném megosztani Veletek a tapasztalataimat.
Svábiában él a lányom már öt éve. Innen a tapasztalatok, mert én csak látogatóba megyek hozzájuk, igaz elég gyakran. Na ott, az esküvőjén ettem maultasche-t. Ezt a fifikás szerzetesek fedezték fel böjt idején, amikor ugye nem volt ildomos húst enni. Az Úr szeme elől becsomagolták a főtt, párolt husit egy tésztába és "pofa" méretű csomagokat készítettek, amit persze természetesen nyakon öntöttek szósszal illetve belefőzték a levesbe. A sokféle elkészítési mód közül nekem a hortobágyi husos palacsintára emlékeztető verzió volt a legjobb.
A másik kedvencem az a virsli, ala bockwurst, amit először 73-ban Kelet-Berlinben ettem. Azóta is keresem ezt az ízt,de nem igazán találom, lehet, a sok év teszi, ami eltelt azóta.
Ami virsli szinten pedig nagyon ízlik, az a mezei virsli ott Stuttgart környékén, ami hasonlít a mi "bőrös" virslinkre, csak ízletesebb, ropogósabb, és ráadásul itt ez egy standard valami.
Ezeken túl, gondoltam hátha érdekes lehet, hol lehet ma Németországban igazi magyar kedvencet kapni. Ez a Túró Rudi, amit hamarosan megtatálhattok Stuttgart mellett pl. Altenburgban, vagy Tübingenben az egyetemen a büfében. Tuti friss áru, minden két hétben friss szállítmány érkezik szeptember 1-től. Ennek a szavatossága már 21 nap, tehát azon a vidéken nem szükséges kilószámra lefagyasztani.
GTL

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-03 17:30   
2004-02-03 06:50, Fredi:
-
Lelkice, azzal és hasonlóval már televan a MON. Gondoltam, feltalálhatnánk a "németviaszt". Elcky már megtette

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-03 15:34   
Kedves Judit!

Köszi, nagyon örülök a dicséretnek! Az ötleted nem rossz, de azzal már elkéstünk, ugyanis az ógermánok már megelöztek bennünket! De mit szólnál egy jó magyar konyhához, hogy végre már más is olyan jókat mesélhessen róla, nemcsak mi magyarok egymás között? Sajnos egész Európában kerestem már azt, de még nem sikerült rátalálnom! De ennek fejében nagyon sok más nemzetére!
De tehetsz egy "kulinarische Reise"-t itt a Rheinlandon keresztül is. Csodálkozni fogsz!
Fredi most vallomást tett! Tehát ö volt az ... ! Pszt!!!
Remélem pozitivan állsz az ötletemhez!?

Továbbra is jó étvágyat!
(Berlinben nem voltam megelégedve a konyhával, de az nem igen jelent semmit! Lehet hogy csak finnyás vagyok!)

Toeby

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-03 06:50   
Kedves Judit,
meg ne tegyétek, mert akkor kénytelen leszek
anarchista, gerilla, partizán valamint alkaida módszereket a virtuális konyhátok ellen bevetni.
Helyette szabad mára egy erdélyi fatányérost ajánlanom ?

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-03 00:17   
2004-02-01 21:07, Toeby:
-
Te Toeby,

nyissuk esetleg virtuális éttermet "A német konyha dícsérete" név alatt. Mit szólsz?

Másik ajánlatom a közös receptkönyv anekdotákkal irodalmi szintre emelve. Nos?

Judit

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-01 21:07   
Hálló!
Itt Mancikának szerettem volna üzenni, hogy eddig "szakácsnömet" nem sikerült rászednem az irásra, mert ö nem szivesen kalapál a billentyükön.
Viszont megköszönöm Pompèry hozzászólását a német konyha érdekében. Itt viszont szeretnék szintén egy-két gondolatot, mint fözni nem tudó kifejteni. De viszont annál jobban tudok enni!
Dédnagymamám, még valamikori vérbeli magyarországi sváb asszonyka, renkivül jól tudott fözni! Élete során mint szakácsnö is dolgozott tehetös német orvoscsaládnál. De körülöttünk a többi svábnál is hasonló dolgokat föztek, amit alföldi származásu nejem, a "szakácsnö" nem is ismert. A fözés tudását én "arany fakanállal" jellemzem, aminek birtokában persze dédnagymamám volt, aki 71-ben már távollétemben 90 éves korában halt meg. Az "arany fözökanalat" egyszer tovább fogom nyújtani nejemnek, de hogy ne bizakodja el túl korán magát, várok még ezzel a kitüntetéssel.
A magyarországi svábok sok mindent úgy föztek, mint ami itt a korábbi konyhában megtalálható volt. A "barna szószon" kivül nagyon sok másfajtát is használtak, ami most az "haut cuisine"-ben megtalálható.
Egyébként Horvát Ilona szavával élve magyar konyha nem létezik, ugyanúgy másik sem, pl. francia vagy spanyol, csak megvannak mindenütt a tájjellegü szokások, s a családokon belül is kialakultak új sajátos izek. Már kifejtettem egy topikon a témát, hogy az úgynevezett "magyar konyha" alapját évszázadokkal korábban a szláv, görög, török, bajor konyhák rakták le, ami egyrészt a bevándorlásokkal vagy csak egyenesen a szomszédsággal járt együtt. Pl. a disznóölés, kolbász, svártli, stifolder, egyáltalán a magyarnak hitt disznótor, az ugyanúgy német eredetü, mint a karácsony és maga a karácsonyfa is. Érdekes módon a paprikázást a kolbászban, ami eredetileg nem német szokás, mégis a magyar svábok között terjedt el jobban, mert az alföldön, miután szerencsém volt megismerkedni ottani szokásokkal, legtöbb helyen kimaradt a piros paprika a füstölt termékekböl. Ugyanúgy a füstölt sonka is a németek által terjedt el magyarországon, aminek itt szintén nagy tradiciója van, holott a husvéti fött sonka nem szokás, de valójában a magyarországi svábok körében évszázadokra visszamenö tradiciója volt.
A különbözö sültek, a karácsonyi liba, szinén német erdetüek. Nagy behatása volt aztán késöbb a Monarchiának is, de alapjába véve, mivel egyidöben Bajorország és a Magyar Királyság közös határral rendelkeztek, s a D-Németországból odatelepitett Habsburgok alapitották meg, elöször mint határör grófság a Német-Római császárság alatt, konyhájuk nem nevezhetö most "osztrák" konyhának.
Igy aztán késöbb elmosódtak az eredetek, s minden nemzetnél megtalálhatók a hasonló ételek, csak kevés olyan van, amit egy nemzet mondhat a magáénak. Ugyanigy nem magyar a palacsinta sem (Böhmen), gesztenyepüré (Svájc), s még sorolhatnám. Hasonlóan Gerbeaud, Gundel, akikre mint magyarok büszkék vagyunk, de svájciak és németek! Téves az a hit is, hogy a németek megpróbálták utánozni a Pick szalámit, ami nem sikerült nekik, s ennek fejében létrejött egy csomó hasonló termék! Ezek a levegön száritott kolbászok vagy szalámik, tradiciója az olaszokhoz, svájciakhoz és németekhez kötödik. Igy volt aztán, hogy a magyarországra vetödött, ha jól tudom svájci eredetü Pick egy jól sikerült szalámit kreált. Az is ismeretes, hogy pl. megvan úgy az olaszoknak, mint a spanyoloknak is a hires sonkájuk, ami itt a wesztfáliai vagy fekete erdei.
Téves lenne azt hinni, pl. ha valaki magyarországon "magyar saslikot" csinál, hogy az magyar eredetü is. Egy üzleti húzása a németeknek, hogy ezt a terméket itt magyarként adták el. És még sorban folytathatnám a dolgokat!
Egyet azonban ki kell egészitenem: Az igazi és eredeti "rheinischer Sauerbraraten" az nem marha, hanem lóhusból készül!
Nejem nem állt egész nap a konyhában, mégis volt alkalmunk a közel 100 szakácskönyvböl nagyon sok nemzet szokásait kipróbálni, s nálunk a magyaroson kivül, a német, az olasz, a francia, stb. dolgok mennek, de "föztünk" amerikait, mexikóit, ázsiait, stb. is. Tehát olyan, hogy egy konyhát lebecsüljünk, abszolut távol áll tölünk.
A német konyha ugyan "nem hires" de mégis sokan tanultak töle! Nem beszélve a sütemények és tortákról! Vagy emlitésre méltó ma is a különbözö friss szalámik elterjedése, amiben a mostani szuper és hipermárktokban Magyarországon böven akad! Persze ezen kivül sok olasz és francia is!
Amikor Claud Beaucuse megalapitotta az "új francia konyhát" ez elterjedt egész Ny-Európában. Egy Beaucuse nyilt még abban az idöben Kölnben is, de árai miatt nem tudta tartani magát. Nemcsak ez az oka az úgynevezett eredeti német konyha kihalásának, hanem az a tény is, hogy az iparosodással, falvak várossá fejlödésével bizonyos szokások kihaltak, amit most csak talán még a bajoroknál és a Fekete erdöben találunk meg. Itt a környéken nagyon sok "Sternekoch" van. De az étkezési szokások már az üzemi konyhákon is megváltoztak. Résztvettem nagyon sok nagy konyha átépitésén, ahol utána a nehéz ételektöl el is búcsúztak, s áttértek a mai igényeknek megfelelö konyhára. Ennek a példái pl. az RWE-erömüvek, de a kölni Studentenmensa is (7.000 porció).
A magyar, amikor konyhájáról beszél, elsösorban azt érti alatta, amit otthon föz! És ezt már Horváth Ilona is megmondta, hogy nem egységes. Étterembe amúgy sem jártak az emberek, az idösebb generáció azzal tudott megbarátkozni! Pl. Édesapámnak (ez a már másik topikon emlitett nagyon öreg Jankó)felolvashatok akármit az étlapról, persze magyar kajákat, ö csak a pörköltnél vagy a gulyáslevesnél marad! Mostani élettársa meg mindig megjegyezte:"Inkább csináltunk volna otthon egy jó lecsót!" A most elterjedt idegen konyhát meg sem közelitenék, de itt nem kell messzire mennünk, mert sokkal fiatalabbaknak is az még egy nagy probléma! Hiányzik náluk a németeknél már a sok utazás alapján megszerzett nyiltság az idegen felé! Talán a fiatal generáció levetközi ezt a "negativ" jelleget! De érdekes módon, se apámnak, se apósomnak nem volt problémája itt a német ételekkel, s a "barna szósszal" sem!
Ellenkezöleg téves az a felfogás is, hogy a magyar étel mindenkinek izlik! Ezt még gyerekkori táborozásból tudom, miután az ott nyaraló németek megtudták, mi lesz az ebéd, a konyha tájékára sem néztek! Ez pl. a legtöbb féle tészta: krumplis, mákos, diós, túros, stb. Bizonyos fözelékek: tök (igaz nem is ismerik) bab, stb. És akkor megállapithatjuk még, hogy az itteni TV-ben bemutatott ´"fejedelmi tort" is csak pár alkalommal lehet elviselni, mert az még a régi német konyhához képest is túl zsiros!
A rajnai borokról elhangzottakhoz csak annyit füzök, hogy nagy szakértelemmel bánnak ezekkel is, ami itt kb. Bonn alatt kezdödö szölöhegyeken teremnek meg. Éppen tavaly kapott egy német gazda a franciák által adott legnagyobb kitüntetést, tudva, hogy a francia bor a "borok istene"! De ugyanúgy kitünöek az ahr- és moselvidéki borok is. Nem csipkelödésnek emlitem, de a magyar bor éppen csak a tokalyi aszúról volt eddig hires, ami valójában egy deszertbor, tehát nem evés közben, hanem süteményekhez isszák. Ezt most egy "nem borszakértö" mondja! Ezen kivül csak az egri bikavért lehetett itt kapni, különbözö más olyan elnevezésü borokkal, amilyen vidékek Magyarországon mint borvidék aligha léteztek. Most történt a tokaji bor felértékelése, ami nem a minöségen keresztül zajlott le, hanem egyszerüen felemelték az árát! Ha Tokaj a világörökségebe fel is került, borának elismerése eddig még elmaradt! Nem lehet 14. Lajos szavával ma a minöséget megmagyarázni: "Wein der Könige, König der Weine" vagy valahogy hasonlóan!
De most elég sokat csevegtem!
Ha még valaki igényt tart az "arany fözökanálra", pályázatát szivesen fogadom! Dijkiosztásra valószinüleg 2021-ben kerül sor! Ez azt jelenti, hogy a pályázónak legalább el kell érni a 70 éves korhatárt! S ebben az esetben az "én szakácsnöm" az ellenjelölt!

Minden jót mindenkinek, s jó étvágyat! Egészségetekre!

Toeby

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-01 16:25   
2004-02-01 09:57, mancika:
-
1975 óta élek (Nyugat)-Berlinben.

Ha az édességek is érdekelnek, úgy elmodhatom, hogy a karácsonyi időszak itt sokkal nagyobb választékot kínál, mint M.o.-on. Ez persze fakad abból is, hogy itt ez hosszabb: nem csak az ú.n. ünnepekre korlátozódik, hanem előtte az egész ádventi időszakra: átlagban összesen 6 hétig eszik a mézeskalácsot, amely szemben M.o-gal az év többi részében nincs. További helyi specialitások:
Christstollen (élesztős alapú gyümölcskenyér)
Mohnstollen - mákos kalácsszerűség
Spekulatius - bizonyos karácsonyi formákban gyártott aprósütemény, lehet még rajta mandula és lehetőleg "karácsonyi" ízekkel fűszerezve
Egyáltalán rengeteg aprósütemény, amelyeket közös időtöltésként a gyerekekkel együtt sütnek.
Karácsonyi fűszerek: fahéj, szegfűszeg, ánizs, szerecsendió, kardamon, ... most több nem jut eszembe. Ezeket lehet így "szezonális" keverékként zacskóban kapni.

Miért érdekel pont a nem túl híres német konyha?

Judit

 
 mancika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-01 09:57   
kedves Pompéry!
Köszi a hozzászolást ez legalább kimeritő válasz volt.Te kinn élő magyar vagy?

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-31 22:45   
Mancika,

ne higgy ennek a soviniszta bandának! Nem igaz, hogy N.o-ban mindenütt mindent leöntenek generálszósszal!

Viszont olyan, hogy "német konyha" en bloc nincs. Minden régiónak megvan a maga sajátossága. A berlini, éppen, nem túl gazdag, de alább néhány helyi specialitás:

Hering in Sahnesosse mit Pellkartoffeln
(Sós hering tejszinesen. A szósz: tejszín, citromlé/ecet, hagymakarikák, nyers vékony almaszeletek. Hozzá hajában főtt krumpli egészben kis darab vajjal a tetején.)

Sülze mit Remoulade + Bratkartoffeln
(A Sülze átmenet a disznósajt és a kocsonya között. Hasonlít küllemre a disznósajthoz, de savanyú, kevesebb viszont benne a zulc, mint a magyar kocsonyában. Remoulade = tartármártás apróra vágott kaporral, petrezselyemmel, hagymával és uborkával, kicsit darabos, pikáns mártás.)

Rote Grütze mint desszert = mindenféle piros színű gyümölcs félig megfőzve. Nem kompót, eredeti színét megtartja. Zselatinnal és cukorral sűrítve hidegen. Ezt ú.n. dán vaniliaszósszal eszik. Utóbbi azonos a magyar madártejjel tojáshab nélkül.

Délebb, ill. nyugati régiókban híres a Sauerbraten. Ez marhahús, amelyet vagy ecettel vagy joghurtban pácolják és az abból adódó barna mártással tálalják. Utóbbi átmenet a vadas és a Cumberland szósz között. NEM GENERÁLSZÓSZ! A Sauerbraten-t zsemlegombóccal szokták tálalni. Nagyon finom.

Thüringiában híresek még a krumplis gombócok, amelyet sült húsokhoz adnak.

A süteményekre leginkább a "lepény" a jellemző. Lapos tepsiben sütik, ezért nem tortamagasságúak, viszont 5x10 cm nagyságú darabokva vágva tálalják. Többnyire kelttészta-alapúak. Az alapra jöhet bármilyen feltét: gyümölcsös, mézes-mandulás, linzertészta rámorzsolva, túrós keverék, túró kakaós piskótatésztával, stb. Más, mint a magyar pite. Ha friss, szerintem nagyon finom.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-31 12:49   
Kedves Mancika,

Receptekkel kapcsolatosan ajanlom figyelmedbe a Csalad, szabadido, erdekessegek rovat ennek megfelelo topikjat: http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1250&forum=27&145

Udv,

Hunor

 
 mancika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-29 13:58   
Szia Toeby!
Köszi a biztatást és nem adom fel.Valaki biztos küld valami ehetőt.Egyébként Magyarországon élek.Továbbra is várom az eredeti német recepteket(cipőkrémmel).üdv.Mancika

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-28 22:53   
Hálló Mancika!

Ne hagyd magad elbátoritani a dolgoktól! Az elözöekben valaki összetéveztette a konyhát a Drogeriemarkttal, nem csoda hogy cipökrém került a tányérra! Ha azt eszed, azon persze a mosogatószer sem segit! De lehet hogy itt csak egy kis viccelödésröl volt szó, ami persze egy más topikba tartozik! De azért én is jót nevettem rajta!
Kérdés hol élsz? Ha lehetöséged van, szerezz be német szakácskönyveket, s próbáld ki magad is. Ha itt élsz, akkor egyszerübb! A valódi német éttermek sajnos visszaszorultak a külföldiekkel szemben, mert azok legtöbbször családi üzemeltetésüek, s igy nehéz velük konkurálni. Majd egy két tippet legközelebb adok!

Tschüß! Toeby

 
 mancika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-28 20:47   
Sziasztok!
Nos nem valami bizalomgerjesztő az a különleges massza amit mindannyian szidtok.Ti nem sokat főzhettek magatoknak pedig akkor ehetnétek finom magyar kaját.Valójában azt hittem,hogy nagyon egészséges ételeket esztek amire most rácáfoltatok.Még mindig várok eredeti német ételt.Köszike

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-27 18:03   
Ebben egyetértünk, Fredi! A német borok, szinte kívétel nélkül, rosszabbak a mosogatólénél is. Most találtam viszont a REAL-ben egy osztrák - burgenlandi kékfrankost, Storch-nak hívják, nagyon izlik.
De a legjobban a mediterrán vöröseket szeretem. Generálszósz viszont jó cipöpuccolásra.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-27 17:23   
Kedves Mancika,
perszae, hogy van német étel, csak az a baj, hogy a magyar konyhához szokott embernek az ehetetlen. Minden le van öntve egy barna, büdös generálszosszal - erre már Szabó Lörinc is felfigyelt - na hát jóétvágyat !

u. i. én még ugy sem tudom megenni, ha minden falat után egy korty - szintén rossz német bort iszok.

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-27 17:14   
2004-01-27 10:33, mancika:
-
vérbeli német étel sem jutott eszembe pedig biztos van ilyen.
-

Üdv, Mancika kedves!
Abszolút dájcs: egy jó zaftos egybesült disznóhús krumplival, dinsztelt vöröskáposztával.

 
 mancika  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-27 10:33   
Sziasztok!Végignéztem irásaitokat és igazábol nem értem miért vágyakoztok a magyar konyha iránt annyira.Én imádok főzni és a párom is.Mikor a soraitokat böngésztem igazábol egy vérbeli német étel sem jutott eszembe pedig biztos van ilyen,ha valaki tudna egy eredetit küldeni megköszönném.
 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-24 19:36   
Halló, most itt jelentkezem!

Az itteni magyar éttermek helyett jobb egy jól fözni tudó magyar feleség! Az a magyar kaja, ha éppen azt kivánja meg az ember! De nem idegenkedünk más nemzetiségek ételeitöl sem, mint ahogy általában azt a magyar ember teszi! Ilyen pl. a jó magyar fehér kenyér is! Amikor nagyobbik leányunk Párizsban tartózkodott több föiskolai kolléganöjével együtt egy csereprogramm keretében, innen vittem nekik a "rossz német" kenyeret, amiböl állitólag több mint 600 fajta van, s ha igaz, Magyarországon is egyre inkább meghonosodik, ugyanis kb. 40% már ott inkább sötéttebb kenyeret eszik! (Igaz, nem a rokonaim, mert annyira belöttek!) Kölönben, ha jól tudom, az egyetlen barna kenyér után még abban az idöben, amikor megjelent az elsö fehér, az sem volt ilyen "kalács", mint amiket most csinálnak! Aztán volt a buci, a kétforintos zsömle, aztán be is zárták a sort! A franciák kenyere is nagyon unalmas egy idö után! Tehát minden csak szemlélet kérdése, egy független "kiváló áruk fóruma" erröl nincsen! Egyébként a magyaroknak nem sikerült még a világban egy olyan konyhát megteremteni, mint amit a kinaiak, a balkánon élök, olaszok, stb. már megtettek. Ami magyar éttermet ismertem a kevésböl, az mind nivó alatti volt, fözni nem tudtak, a gulyásba, ami valószinüleg az egyedüli magyar kaja, meg belehajitották a köménymagot, hogy a húst attól már nem is lehetett látni. Sok magyarnak hitt étel viszont bajor, cseh, szerb, görög, török, stb. eredetü, ami nem is csoda, mert a honfoglalás elött még a nyereg alatt száritott nyers húst ettük. Amit átvettünk, annak adtunk esetleg valami más izt vagy csak nevet! Kölnben 70 körül zárt be a "Gizus", most csak a "Puszta Hütte" van, meg a Gürtelen ajánlottak egyet, de én azokat nem ajánlom tovább senkinek, mert még egy magyar "magyar" sem megy oda be. A harmadikat, amit még a VHS keretében mint fözötanfolyamot is ajánlottak, szintén el is felejthetjük! Épp ezért a nevét nem is emlitem meg! Különben az emlitett étkezési kultúrán kivül még a görögöket is meg kell emlitenem, mert abból is van sok jó! Szerintem igy áll a magyar konyha, remélem nem sértettem meg vele senkit, de ezt most egy jó székelykáposzta után irom, ahol megint vitathatnák, hogy a székelyek egyáltalán magyarok e, másrészt ezt ugyan úgy csinálja a szerb is és a görög is!

Viszlát Mindenkinek! Toeby

 
 gabo81  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-06 19:44   
Sziasztok!
Magyar fiúk vagyunk! Május végén szeretnénk kimenni Németországba egy hétre egy kisebb túrára, de nem nagyon ismerjük még az ottani doglokat. Vannak ismerőseitek akiknél meg lehetne szállni? A konkrét célunk Flensburg! Előre is köszi!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-03-31 11:14   
Egy honlapon az alabbi adatokat talaltam - magyar ettermek Nemetorszagban:


Schleswig-Holstein

Piroschka
St. Hubertus 12-14
23627 Lübeck
Telefon 04509/1214
Öffnungszeiten:
Dinstag bis Sonntag von 12:00 bis 14:00 Uhr und ab 17:00 Uhr, Montag geschlossen.


Brandenburg

Veszprém kávézó
(Hotel Pension Mönchsberg)
Florastrasse 25/c
15374 Müncheberg
Telefon: 033432/367
Fax: 033432/505
mail@hotel-moenchsberg.de


Nordrhein-Westfalen

Zum Csikos
Andreasstr. 7-9 Düsseldorf-Altstadt Telefon: 0211/329771
Öffnungszeiten:
von 18:00 bis 03:00 Uhr (Küche bis 02.00 Uhr)


Hessen

PUSZTA - Ungarisches Spezialitäten Restaurant
Westerwaldstr. 4
65549 Limburg an der Lahn


Sachsen

Balaton
Breitenfelder Str. 101
04155 Leipzig Telefon: 0341/9107731
Öffnungszeiten:
Montag bis Sonntag von 11:30 bis 14.30 Uhr und von 18:00 bis 24:00 Uhr

Oberer Gasthof Niederpoyritz
Pillnitzer Landstraße 230
01326 Dresden
Tel: 0351/2633990
Fax: 0351/2633991
Homepage: http://www.oberer-gasthof-dresden.de
österreich-ungarische Küche,
z.Zt. täglich geöffnet, Küche 11-22 Uhr!


Thüringen

Im Eckermann Haus Restaurant
Brauhausgasse 13
99423 Weimar
Telefon: 03643/905112
Öffnungszeiten:
Montag bis Sonntag von 11.00 - 01.00 Uhr

Hungaria Imbiß
Clara-Zetkin-Straße
99099 Erfurt


Rheinland-Pfalz

Ungarisches Restaurant Zum Halbmond
Nikolausgasse 4
67346 Speyer
Telefon: 06232/72951

Ungarisches Restaurant - Zum goldenen Engel
Kreuzstr.72
55120 Mainz Mombach
Telefon: 06131/690188
Öffnungszeiten:
Täglich von 11:30 bis 14:30 Uhr und 18:00 bis 24:00 Uhr


Saarland

Alt-Pachten
Werthstr. 1
66763 Dillingen
Telefon: 06831/78325

Hungaria
Kaiserstr. 169
66386 St. Ingbert
Telefon: 06894/37924


Baden-Württemberg

Gaststätte Restaurant Olympus griechische- u. ungarische Spezialitäten
Ulmer-Str. 49/1
73054 Eislingen
Telefon: 07161/816117


Bayern

Balaton
Wetzendorfer Str. 277
90427 Nürnberg
Telefon: 0911/2876599
Fax: 0911/2726144
Öffnungszeiten:
Dienstag bis Samstag 16:00 bis 24:00 Uhr
Sonn- u. Feiertage 11:30 - 23:00 Uhr
Montag Ruhetag


Berlin

Cafe Zsolnay Ungarisches Cafčhaus
Karl- Liebknecht Str. 9
10178 Berlin
Telefon: 030/2415715


Hunor

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-09 07:51   
Kedves Bianca,

olyan szépen ecsetelted a Piroschka vendéglőben felszolgáltakat, hogy szinte elcsppent a nyálam és éhes lettem. Kár, hogy Hamburg olyan rettenetesen messze van Dél-Badentől, igy nem tudok átugrani egy ebédre, vagy vacsorára. Igazad van a magyar kenyérrel, annál finomabb nincs mint a magyar fehér búzakenyér. Európában szerintem kenyér téren a magyarokon kívűl még csak a Franciák jöhetnek számításba.
Különben írásodból rögtön feltűnt, hogy a vendéglő a német szokásoknak engedve kompromisszumra kényszerült, ugyanis magyar ember a pálinkát evés előtt és nem evés után issza.

Nahát pálinkás jóreggelt kívánok

Frédi

 
 Bianca  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-08 22:09   
Hamburg egyetlen magyar étterme a nagyon egyéni nevű Piroschka étterem.
Ettől eltekintve az ételek kitűnőek és a régi vasárnapi családi ebédekre emlékeztetnek. A Marhapörkölt galuskával és hozzá uborkasaláta, vagy paprikáscsirke az én favorit ételem.
Az étel elköltése után barackpálinkát kínál a magyar tulajdonos.
Különösen örülnek a magyar vendégeknek.
Néha van élő cigányzene is, különben tipikus magyar könnyűzene szól a háttérből. (Jimmy és társai).
Az árak nem magasak és a barátságos kiszolgálás is sok visszatérő vendéget hozott mind a németek, mind a magyar ízekre kiéhezett külhonba szakadt magyarok köreiből.
Lehet bort és egyéb magyar élelmiszereket rendelni, de szerintem az elég drága.

Mindenképp ajánlom annak aki Hamburgban él, vagy arra jár.
Az egyetlen amit hiányolok, de nem csak itt, hanem általánosságban is, az a magyar kenyér.
Nincs jobb dolog, mint a pörkölt "szaftját" kenyérrel "kitunkolni"..

Cím, nyitvatartás, elérhetőségek:
http://www.schlemmerinfo.de/deu/restaurants/hamburg/europa/ungarn/569/index.html

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó