2020. július 02. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Kultúra >> Népek...
Új topik indítása   Üzenet küldése
 bobo.2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-11 21:49   
Eloszor is meg kell allapitanom hogy a Ti maorijaitok eleg le vannak maradva, itt Nemetorszagban az elmult evekben is iteltek el egy komat kannibalizmusert. Az illeto feher volt. Aztan hallottam kannibalizmusrol Del-amerikaban is, szinten feherek voltak egy focicsapat,aki lezuhant az Andokban es a halott tarsaikbol tartottak eletben magukat. Film is keszult rola.

Uj Zelandrol is lattam egy filmet, pont a maorikrol, de nem lattam benne ezt az altalad leirt undort. Talan meg sincs ?
Azt viszont nehez elhinnem tenyleg, hogy a maorik kollektivan felsobbrendunek tekintik a bevandorolokat, mert azert valamit kell nekik is konyitani a demokraciahoz.

Amiben viszont ezer szazalekig biztos vagyok, az az, hogy a maorik is a homo sapienshez, a ma elo ertelmes emberhez tartoznak es nem valami fejlodesi zsakutcat jelentenek az evolucio soran.

Megkulonboztetni , osszehasonlitani oket, keresni a fajtajuk jellegzetessegeit, kulonbsegeit, ellatni oket a megfelelo etikettel, ez nem egy demokratara es humanistara vall. Szerintem legkozelebb, ha valamelyik maori undorral nez rad, akkor menj oda hozza es kerdezd meg egyszeruen az okat.

 
 gyongyos_NZ  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-11 11:12   
A megkülönböztetés még nemzetiségeken belül is megvan. Az újzélandi maorik déli szigeti hegyei közt elrejtett törzsei még hetven évvel ezelött is bizonyítottan emberevők voltak. Ugyanakkor az egyéni megkülönböztetés azt mondja (saját megfigyelésem szerint, ami természetesen lehet tévedés állítólagos általánosításaim alapján!), hogy a vidéki maori IWI-kből frissen érkezettek lényegesen naivabbak és ennélfogva jóhiszeműebbek, mint a városokban felnőtt testvéreik, akiknek már a tekintetében is él az az averzió, amit a náluknál felsőbbrendűbbnek érzett, nemcsak fehérek, de a színskála minden árnyalatú népe felé takargatás nélkül sugároznak tekintetükben. Mindez lehet első esetleg állandó benyomásom és ha megfigyeléseim téveseknek tűnhetnek, ám legyen! Hetvennégy éves ilyetén tapasztalataim csak az optimizmusom előnyére lehet tévedés és ezt szívesen vállalom! Szeretnék megmaradni naívnak! Sajnos a világ környezetemben ezt nem engedi meg és ezért szívesen magmaradok a hitemben! Az óvatos tovább él!
Az igaz, hogy ahány ember él annyiféle, de az egyének csoportosítását valamilyenféle klasszifikálásnak kell alávetni, mielött karakterisztikájukat részletesebben meg tudnánk állapítanai. Az antropológusok is ezt teszik: keresik a MISSING LINK-et a majom és az ember között! A kétlábraállást ma már csaknem kétmillió évre teszik és az említett MISSING LINK valahol kétmillió és ötszázezer év között van! Hovatovább ma is élnek teljesen primitív törzsek, amelyeknek közös vonása feltétlenül a primitív meghatározás. Lehetnek különbözőek, de közös vonásaikban rejlik a törzs meghatározása!
Keresztrejtvényekben hányszor előfordul a klú: "római", amelynek a megfejtése "olasz"!Másszóval az egyik gyűjtő meghatározásban találtatik a másik. Bekalibrálás szempontjából elengedhetetlen, hogy a gyűjtő csoportosításból érkezzünk az elemhez, a legkisebb egységhez! Mi az, ami levezetésemben nem logikus?

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:21   
BOBO.2003 UZENETE:


2006-04-09 23:38, gyongyos:

>>Nem figyeltél: megkülönböztetésről volt sz!

Minden ember egy individuum, egyeniseg es garantaltan kulonbozik az osszes tobbi embertol. Ha eleve kulonboznek, akkor miert kell meg megkulonboztetni az olasz es az afgant a nemzetisege alapjan ?

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:20   
GYONGYOS UZENETE:


2006-04-09 23:18, bobo.2003:
-
Nem figyeltél: megkülönböztetésről volt sz!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:19   
BOBO.2003 UZENETE:


2006-04-09 07:00, gyongyos:
>>feltennék egy kérdést: ha egy olaszt és egy afgán fickót egymás mellé állítanál...

En is feltennek egy kerdest: milyen cellal allitanad oket egymas melle ? Eseteleg ossze akarod hasonlitani oket egymassal ?

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:18   
MARY UZENETE:


2006-04-09 07:00, gyongyos:

Kedves Gyöngyös, a példádban felhozott embereket meg lehet különböztetni egymástól, miért is ne? Majdnem minden kultúrcsoportnak megvannak a külsö ismertetö jelei. Általában ruházati, hajviseleti stb. szokásokról lehet felismerni, hogy ki hová tartozik. De még ezt sem lehet általánosítani, mert ugye olyan afgán asszonyok is vannak (kevés, de van), aki burka nélkül jár és nem tudnád megkülönböztetni más nöktöl, akik ugyanabból a térségböl származnak. Ugyanúgy az olasz sem ismered fel mindig, csak ha pl. egy ázsiai mellett áll.

Én még mindig kitartok amelett, hogy nincsenek egy egész népre vagy nemzetre érvényes vonások, tulajdonságok. Hogy az egyének között vannak párhuzamok és közös vonások, az természetes, viszont nem ismerek egy jelzöt sem, amely minden egyes személyre illene.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:17   
GYONGYOS UZENETE:


2006-04-09 01:22, Mary:
-
Kedves Mary,
feltennék egy kérdést: ha egy olaszt és egy afgán fickót egymás mellé állítanál, meg tudnád-e állapítani, hogy melyik az olasz és melyik az afgán? Esetleg még turbán nélkül is, sőt leborotválva! Rendben van: a bőrük árnyalata alapján esetleg lehetnének kételyeid, de abban a pillanatban, amint a szájukat kinyitnák, áradna belőlük országuk, társadalmi rendszerük, születési helyük PSZIHÓZISA, a lelkiség, amit az országuk beléjük lehelt. Ha nem sikerülne megkülönböztetni őket, az még mind rendben is lenne. Abban az esetben arra kérnélek meg, hogy feleségeiket hasonlítsad össze! Ez is egy kis merészség, mert valószínű, hogy az afgán asszony a BURKA nevű kámzsával lesz beburkolva és így kizárólag ruházatukat fogod láthatni. De az is éppen elég lesz!
Hogy ezek a felületi KÖZÖS vonások egy egy nép egyénei között milyen mértékben vannak meg, képezhetné az általánosítást, amelyről Hunor számára írtam meg gondolataimat!

_________________
ignotoo

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:16   
GYONGYOS UZENETE:


2006-04-09 02:20, hunor:


Kedves Hunor,

Az általánosítás azt jelentené, amit a közvéleménykutató intézetek a népesség egy kisebb keresztmetszetéből rendszeresen próbálnak megállapítani (például szavazási véleményt stb...) és a valószínűségszámítás alapján a keresztmetszet nagyságától függően még azt is meg tudják mondani, hogy az eltérés hány százaléka lehetséges. Pontosan ebben az arányban tartom érvényesnek az általánosításom terjedelmét! Persze ebből csak az világos, hogy az általánosításnak is vannak fokozatai és könnyelmű ostobaság lenne a széles skála egyik végét végső igazsággá kikiáltani!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:15   
HUNOR UZENETE:


2006-04-08 22:59, gyongyos:
-

Kedves Gyongyos,

erdeklodessel olvasom Mary es kozted a beszelgeteseket, kerdesem oka, hogy az alabbit altalanositonak ereztem, vagyis a megfogalmazas alapjan a tulajdonsagok az adott nep egeszere vonatkoznanak.

Hunor

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:14   
MARY UZENETE:


2006-04-09 01:05, gyongyos:

" Amint egy két le nem tagadható különbséget a két nemzet gyermekei külsején közvetlenül látni lehet, ugyanúgy a két ország pszihózisából eredő különbségek is megvannak az egyedekben."

Ne haragudjál, de ezt le kellene fordítsad érthetö nyelvre. Minden nemzetnek van pszichózisa? Az egyedek különbözöek? Nálad ez nem így jön át.

"Mindössze azt akartam alátámasztani, hogy összehasonlításra huszonvalahány év alkalmam volt!"

Èn ezt tizenvalahányév után másképpen fogalmazom meg. Szerintem nem az évek száma számít, hanem a hozzáállás, a szó választás. Te kellene tudjad, miröl van szó, hiszen szubtilisan el lehet mondani ezt meg azt. Te is mondtál valamit. Erre utaltam. Ez nagyon standard szólam.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:13   
GYONGYOS UZENETE:


2006-04-08 23:55, Mary
Kedves Mary,
szó nem esett "utálkozás"-ról! Amint egy két le nem tagadható különbséget a két nemzet gyermekei külsején közvetlenül látni lehet, ugyanúgy a két ország pszihózisából eredő különbségek is megvannak az egyedekben.
Hosszú ismeretségemmel nem mentegetni akartam valamiféle averziómat akármelyik nemzet fiai ellen, mert ilyen nem létezik bennem! Mindössze azt akartam alátámasztani, hogy összehasonlításra huszonvalahány év alkalmam volt!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:12   
MARY UZENETE:


2006-04-08 22:59, gyongyos:
Kedves gyöngyös,

hozászólásod nekem is furcsa és általánosító jellegü.

Van egy olyan tapasztalatom (évtizedes), hogy ha valaki valakit utál, kimagyarázza többévtizedes ismeretséggel.

Ahányszor azt hallom, hogy "nem vagyok zsidóellenes", "nem vagyok cigányellenes", nem vagyok "mittomén mi ellenes", és utána jön az alátámasztás, hogy ennyi és enyi évtizede kapcsolatban állok az illetövel (mintha ez felmentene az elöítéletektöl), akkor mindig csak csóválom a fejemet. Én pl. sose verem a mellem a féltéglával, hogy milyen nemzetiségüek az ismeröseim, mert nem látom ezt fontosnak. Csak emberekkel van dolgom, nem nemzetiségekkel. Minél inkább kiemeljük, annál inkább egzotikusabbá válnak.

Ha védekezésröl van szó, az évtizedes kapcsolat mindig húz. Habár ismerek olyant is, aki kínai vendéglös szomszédain röhög mai napig, habár harminc éve odajár enni. És utána megmagyarázza, hogy ö milyen toleráns. Meg a kínai milyen szorgalmas, vagy lusta, attól függ, mit akar éppen modani.

Ezért nem hiszek én az ilyen mesékben. Ha volna ilyen tapasztalatom, akkor én nem így írnék róla. Csak az igazat.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:11   
GYONGYOS UZENETE:


2006-04-08 09:30, hunor:
-
2006-04-08 08:46, gyongyos:

Kedves Hunor,
szó sincs általánosításról, mert hiszen patikusommal való nexusom is a harmadik évtizede tart. Nem lenne ez így, ha minden hindút csalónak tartanék! Mind a két nép etikai mélységét kínai orvosom és hindú patikusom személyes erkölcsi tudata is tükrözi egy kevéssé! Amíg a kínai orvoson tündöklő disz gyanánt hat, addig a hindú patikuson mint súlyos poggyász gyötrelme ül.

Anélkül, hogy általánosítanék: a két nép moráljához mégis nagyon közel kerültem, mert a szorgalom legalább annyira a kínaiaké, mint a lutaság a hindúké! Az általánosítást még az a tény is cáfolja, hogy a következő "Governor General"-unk, a királynő helyettese egy hindú származású eminens kúriai bíró lesz!!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:10   
HUNOR UZENETE:


2006-04-08 08:46, gyongyos:
-

A baj csak az, hogy amíg a kínaiak szorgalmasak, a hindúk lusták és csalók és mégis meggazdagszanak "by hook or by crook (mostly by crook)"

-

Kedves Gyongyos,

azt azert nehezemre esik elhinni, hogy minden egyes hindu lusta es csalo, es ugyanakkor minden egyes kinai szorgalmas.

Hunor

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-04-10 16:08   
Népek...

...folytatás a Mit olvasol most? c. topikból:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=3075&forum=26&113

Elozmeny: Gyongyos alabbi uzenete:


Csak most olvastam bejegyzésedet. Tagore-t nem nagyon érintettem, mert valahogyan verstelen. Kipling fordításom van, ami Indiához közelebbi. Egyébként India fogalmát igazából csak népének teljes kikapcsolásával lehet szigorúan elvontan kezelni. Az itteni Labour Government annyi pénzes hindú családot (és csóri-szegény rokonait) engedett be az országba, hogy Aucklandban azt hinnéd, valami ázsiai mellékállamba érkeztél! Itt Wellingtonban az egyetemek nyolcvan százaléka kínaiakkal van feltöltve! Mind a két nemzet olyan pénzéhes, hogy hipp-hopp meggazdagszanak! A baj csak az, hogy amíg a kínaiak szorgalmasak, a hindúk lusták és csalók és mégis meggazdagszanak "by hook or by crook (mostly by crook)" Eklatáns példa: az egészségem jól tartja magát, mert az orvosom egy ferdeszemű már a harmadik évtizede! Az orvosságokért patikusommal van néha szinte kézi-tusaszerű közelharcom: az hindú!

_________________
ignotoo

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó