|
|
2004-09-18 00:06, andi_usa:
- REVEREND(?)Al Sharpton
-
Na latjatok , az egy IGAZI ingyenelo ! Nem hiszem , hogy eleteben egyszer legalabb 1 dollart szerzett becsuletes munkaval . Es MEGIS minden New York-i politikus neki udvarol . Van egy rabbi , aki valamilyen okbol "baratkozik" vele . Volt kepuk , Izraelbe menni ( nem tudom , milyen cimen , nem tudom kit kepviseltek es , hogy ki fizeti ezeket a kiruccanasokat ) es Afrikaba es megjatszottak az amerikai "kuldott" szerepet . Hogy KI kuldte oket oda ??? Az fogalom ...Az elnok "jeloltsege" alatt Kaliforniaban (es masutt is ) a legdragabb szallodakban szallt meg a valasztok penzen . Es mivel demokracia van , es mert nem szabad megserteni , nem szol senki semmit . "Megall az esz , es acsorog " ahogy a jo magyar kozmondas mondja . (Azt hiszem , rossz topikban vagyok , mert ez "A pofam leszakad "-ba illik bele .
|
|
|
2004-09-17 20:19, optimista:
-
Hidd el Jackson egy szent ha viszonyitod REVEREND(?)Al Sharpton-hoz
-
LOL! Igazad van, én leginkább távozom a szobábol, ha látom a TV-ben! 
|
|
|
2004-09-17 17:39, andi_usa:
-
2004-09-16 19:39, kaytee:
-
Nekem Reverend Jacksontol áll a hajam az égnek..
Aki nem New york kornyeken lakik,az esetleg kaphatot egy kis izelitot a Democrata primary bol !!!Hidd el Jackson egy szent ha viszonyitod REVEREND(?)Al Sharpton-hoz
|
|
|
2004-09-16 19:39, kaytee:
-
Nekem Reverend Jacksontol áll a hajam az égnek..
|
|
|
ha itt valami jol van csomagolva,talalnak ra "piacot"ami emlekeztett, Mikor ide jottem Egy Chicagoi Ujsag inditott egy cikket Hogy szegyenletes(!)a huszazdk szazadban az alatok meztelenul vannak!Inditott egy jotekonysagi alapot ,hogy "Oltoztessuk fel az alatokat!" Milyen szegyen hogy a kutyak es a macskak meztelenul jarnak az utcan es kulonossen az allatkertbe a gyermekeink ki vannak teve,a sok meztelen majom stb meztelen testukkel minden 'szemerrem' nelkul mutogatjak magukat.3 het utan mikor feltarta ,hogy csak GAG-bol csinalta az ujsagiro az egeszet, mert akkarta mutatni,hogy egyes jotekonysagi adomany nem legalis es csak arra van,hogy valaki-valakik konnyu penzhez jussanak! De a 3 het alatt kozel 4 millio dollar erkezett(a mai dollar kb 15 millio)az "Oltoztessuk fel az allatokat" alapitvanyra !!!!!Termeszetes a penz mind vissza lett kuldve az adomanyozoknak !
|
|
|
2004-09-16 19:26, andi_usa:
Az alapitóatyák bizony sokat gyalázták egymást... a politika akkor még sokkal piszkosabb volt. Csaltak is rendesen, párbajoztak, nem voltak szentek.
Isten nevét természetesen nem akarták kitörölni, mert hivő emberek voltak mindannyian.
Most is inkább az a baj, hogy többen átestek a ló másik oldalára. Nem az a probléma, ha Pledge of Allegiance-ban Isten is szerepel, hanem az, ha annak is kötelező rá esküdni, aki nem hisz benne. Ugyan nem tudok olyan esetről, amikor kényszeritettek valakit.
De az is igaz, hogy az eredetiben nem szerepelt és csak hidegháborús propagandaként adták hozzá az "Under God-ot".
A "mainstream" egyházak eléggé nem szeretik a Bauer-féléket. Egyik szomszédunk felekezeten kivüli (non-denominational) lelkész. Ő például nem vall olyasmiket, amiktől feláll a szőr a hátamon.
|
|
|
2004-09-16 19:04, kaytee:
-
Inkább itt keresgélnék az amerikai értékekről.
-
Csak ugy eszembe jutott, hogy nem tartozik az amerikai értékek közé bibliára esküdni és hazudni, vagy szidni és hazugnak nevezni egy amerikai elnököt senatornak, de azt sem hiszem, hogy az alapito atyák ki akarták volna törülni Isten nevét mindenütt..
|
|
|
2004-09-16 17:18, optimista:
Ezt a magyar pasit én hátsón billentettem volna, nuku pár dollár.
Már korábban akartam irni: úgy veszem ki irásaidból, hogy amit elértél, magadnak köszönheted.
Hisz a GI bill csak egy lehetőséget jelentett. Tanulnod, kiegészitő jövedelmet előteremteni neked kellett.
Biztos vagyok benne, hogy az a "józsefvárosi kis csóró", akire visszaemlékszel, normális politikai klimában a világon mindenütt megállta volna a helyét és sokra vitte volna.
|
|
|
http://usinfo.state.gov/usa/infousa/facts/facts.htm
Inkább itt keresgélnék az amerikai értékekről.
Judeo-keresztény értékeknek szoktuk ezeket nevezni, de manapság igy nem elég polkorrekt.
A Függetlenségi Nyilatkozatban az amerikai honatyák szerintem perfektül lefektették a lényeget, mégha annakidején nem is mindig igy cselekedtek.
Mit is mondtak?
Hogy minden ember egyenlőnek született, hogy a Teremtő mindenkit elidegenithetetlen jogokkal ruházott fel, melyek: az élethez, szabadsághoz és boldogság kereséséhez való jog.
Nem tudom, létezik-e ország a Földön, ami ilyen elvi alapokra épitette fel intézményeit. Itt sem ment rögtön, vagy zökkenőmentesen, de az igéretet megvalósitották.
(Kivéve a negyven acre alapterületü birtok és egy öszvér minden felszabaditott néger rabszolgának... mert arra még várnak. Vagy az indián területek természeti kincseinek kiaknázásért fizetett bér, amit a kormány egy letéti alapban gyüjtögetett számukra... majd eltüntetett.)
Vissza Gary Bauerhoz: nem hiszem, hogy ő a toleráns, centrista többséget képviseli.
Agendája szélsőséges és negédeskedése ellenére is kizáró. Arra törekszik, hogy rákényszeritse másokra, amit hisz, ahogy hisz.
Több organizációnak is a vezetője.
|
|
|
2 mostanaban tortent kis epiozod tortent velem . Egy ferfivel elkezdtem beszelgetni a gyaloglo chat 'kortalanok ' szobajaba aki elmondta a fia tobb mint 3 eve new yorkban el es most elvesztette a munkajat tudok-e segiteni?Mondtam neki ,nem tudom,hogy tudok segiteni un FEKETE munkaba(mar letelt a vizuma itt es nem torvenyessen van itt)de jojjon fel az irodaba talan itt valaki tud valamit ajanlani es persze akkartam is latni mirol-kirol van szo mielot szivesegeket kernek miatta.Feljott azt mondta "400 dollar keszpenz alul egy hetre nem dolgozok,es szombat,vasarnapom szabadon akkarom"Kerdeztem ;Beszelsz kicsit angolul? Mire o-Ha ez a sok hulye itt beszelni akar velem tanuljanak ok meg magyarul!!! Ez logikus , nem?YOU CANT MAKE THIS UP!!!Adtam neki egy par dollart az apjara valo tekintettel es hagytam menni.A masik dolog .Van egy 'Titkon' tartott magyar cukraszda a Columbia egyetem kozelebe new yorkban a tulajdonos gorog a cukrasz magyar a kliensek 90% ban diakok az egyetemrol es ott talakoztam mint kiszolgalo, egy magyar kislannyal itt van egy eve imadja Americat, a fonoke (a gorog) nagyon aranyos jo ember,kicsit tanul angolul minden este es probal iskolaba jarni ,de nem nagyon talal olcso esti iskolat. Na pld mint magyar ilyen embereknek meg kell adnunk minden segitseget amit tudunk ,mint "oreg"amerikasok, mivel annak idejen pld nekem is sok magyar "DP' s segitett mert magyarok voltunk. Egyebkent en is azt mondom 'ha nem szereted itt miert nem mesz haza ahol Jobb ?'
Csak penzt akarok csinalni azt megyek is! Az ilyesmi egy standard felelet yorkville kornyeken akik nem itt elnek, Yorkville a magyar negyed new yorkban, valamikor gulyas negyednek hivtak es mehettel 5-6 blockot mindenki magyarul beszelt az utcan,most mar annak csak halvany emleke van.De az ujabb magyarok nagyjabol ott kotnek ki ott vannak magyar uzletek klubbok templomok stb.
|
|
|
2004-09-16 16:46, kaytee:
-
Ojvé José, nem egészen Gary Bauerékra gondoltam. Sőt. Az nekem egy félelmetes társaság.
Most miert mondod? Mert olyan szekta-szagu?
|
|
|
2004-09-16 16:46, kaytee:
-
Ojvé José, nem egészen Gary Bauerékra gondoltam. Sőt. Az nekem egy félelmetes társaság.
-
Szerinted akkor mi az American Value?
|
|
|
2004-09-15 22:09, andi_usa:
Ojvé José, nem egészen Gary Bauerékra gondoltam. Sőt.
Az nekem egy félelmetes társaság.
|
|
|
2004-09-15 18:42, kaytee:
-
Azért úgynevezett, mert "American values"- ként szoktuk emlegetni őket.
-
Itt a honlap hozzá: http://www.ouramericanvalues.org/
|
|
|
2004-09-15 18:42, kaytee:
-
Nekem az a nézetem, hogy mindenütt vannak elönyök és hátrányok, és az ember ad egy ne piszkitsa a fészkét ahol letette, ad kettö nézze a pozitiv oldalakat, amik miatt azon a helyen él.
Ha viszont annyira nem tetszik neki, akkor menjen el oda élni, ahol jobban megfelel neki. Senki se kényszeritette arra a helyre kivándorolni, söt örülhet, hogy bevették, neki kell alkalmazkodnia, nem a bennszülötteknek öhozzá.
|
|
|
2004-09-15 17:03, fellegvar:
Azok kozul , akik itt elnek , ha nem is a legkonnyebb az eletuk , kevesen szidjak Amerikat. Azt en sem turom.
Én türöm, utóvégre a szólás és vélemény nyilvánitási szabadság mindenkinek alkotmányos joga és igen előkelő heyen áll az úgynevezett amerikai értékek között.
Azért úgynevezett, mert "American values"- ként szoktuk emlegetni őket.
Hogy egy példát mondjak olyanra, amiért szerintem ma is jogosan lehet "szidni" Amerikát: nemcsak vadász és céllövő fegyverek privát kézben.
|
|
|
2004-09-15 16:49, optimista:
Igazad van a lehetőségek hazájával, de nem csak ez az egy ország a lehetőségek hazája.
Akiben megvolt/megvan az a kis extra, az tudott érvényesülni másutt is, meggyőződésem.
Az igazi különbség, azt hiszem, hogy a "bevándorló" országokban, mint USA, Kanada, Ausztrália, általában könnyebb a kezdet, mert gyorsan befogadják az embert, és nem sok helyen számit, hogy honnét jött, akcentussal beszél-e vagy nem.
|
|
|
2004-09-15 17:03, fellegvar:
-
Én egy USA-ban élö MON tagot sem ismerek, aki szidta volna Amerikát, nem érdekes?
|
|
|
2004-09-15 16:49, optimista:
-
mig nem kezdik atkozni Amerikat.
-
Azok kozul , akik itt elnek , ha nem is a legkonnyebb az eletuk , kevesen szidjak Amerikat . Azt en sem turom . Egyebkent , igazad van : EZ a lehetosegek orszaga es ha van egy KIS szerencsed is , sokra viheted .
|
|
|
Egyebkent a 'European wetback' viccbol hasznaltak ram. ----Es? Ragadt!Na mar most ,visszaterve Amerikahoz,csak annyit mondhatok ITT MEG VAN A LEHETOSEG mindenkinek ,hogy ugy csinalja a sajat eletet ahogy akkarja es ahogy kepesegei megengedik es ha nincsenek azok a "kepesegek"meg lehet szerezni azokat ha van egy kis tehetseg persze nem konnyu!!!NO PAIN NO GAIN !Nezzetek meg a vietnami un. 'boatpeople'koztuk akik ide jottek kb 25 evvel ezelott statisztikailag van a legtobb milliomos(a bevandorlo nepcsoportok kozt) na meg elmesz egy graduationra akarmelyik vezeto egyetemre az elso 20 legelson vegzett diakbol 10 ezeknek gyermekeikbol kerul elo. Ez altalanositas de igaz!En is elleneztem ,hogy elhurcoltak vietnamba annak idejen,mint bevandorlo de mert ott voltam jogosultam ingyen felsooktatasra a G.I Billen keresztul 4 evig tamogattak evvel( kozber esti melo es week-end melo es semmi tarsadalmi elet,randi, mozi stb) de sikerult lehet ,hogy szerencsem volt lehet,hogy nem .A katonasag elott egy machine shopban dolgoztam , az egyetem utan egy penzugyi vallalatnal hatszorosaert amit a machine shopban kerestem !1985-ben partnert csinaltak belolem es 1989-ben Managing partnert!1997-ben kaptam egy ajanlatott a valalatert amit nem lehetet elutasitani es mivel minden munkas a valalatnal reszveny tulajdonos volt sok ember kenyelmessen kerult ki ebbol a szituaciobol(anyagilag).Ezt nem kerkedesbol irtam de ez is America.Es nem is tudnam elkepzelni ,hogy e sorok iroja aki egy kis pesti jozsefvarosi csoro tehetetlen gyerek volt nem sok jovovel mit is csinalna ott mai napokban, ha nem America !!!Kedvenc orszag magyarorszag melett a Francia riviera ahol az utolso evekben minden nyaron 2 honapot toltottem.Igy 1997 ben elhataroztam oda megyek nyugdijba mivel volt egy francia baratno Nice-bol ez nem volt tul nehez elhatarozas!!! Az tartott kb 7 honapig. Az az eletforma ami ott van a hihetetlen burokracia,Lassu nem torodomseg(egy bankbol kivenni sajat penzed komplikalt)Szerencsere valaki meghivott jojjek hozza vissza A US be dolgozni( csak irjam le mit akarok--O alairja) ,amit megragadtam azonnal.Szoval EZ IS AMERICA Az egyetlen panaszom, ezek a rothadt evek mennek tul gyorsan itt de gondolom azok az evek mashol sem lassabbak !Mint mondtam nem dicsekvesbol irtam csak ulok az irodaba egy unalmas napon azt gondoltam irok egy kis regenyt nektek!!!De ha lehetnek megint 20 eves csoron penz nelkul, hontalan, Amerikaban, rogton cserelnek!Talan elobb -utobb felfedeznek egy pirulat erre ( Miert ne eljek egy kis utopiaba is ?)Ha amit irtam ellenszenvesnek talaljatok --SAJNALOM. Csak nyugodtan cseszetek le.Egyebkent ha tudok mindig segitek minden uj magyarnak addig------mig nem kezdik atkozni Amerikat. Azutan csak csendben lelepek !
|
|
|
2004-09-15 02:30, fellegvar:
-
Csodálom a fiatalok idegeit, lányom is sokat vezet, én annak idején hamar feladtam az állást Pasadenaban ahova ha nincs forgalom egy ora autout volt, de forgalommal néha 2 is, a stop and go gridlock az ami kikésziti az idegeket!
Mikor villamosoztam s buszoztam Bécsben, elsö évben 1 1/2 orát tartott az iskoláig mikor nagymamámnál éltem kint, az nem zavar annyira mint az autovezetés. Zürichben is villamosoztam és busszal is mentem, az sem zavart, sose volt olyan tömött mint egyszer 1981-ben Budapesten tapasztaltam, ahol összepréselték az embert!
Itt is az a helyzet Los Angelesben, hogy fizetni kell parkolásért, nálunk kint a környéken csak a reptéren kell, ahol fél ora $ 3.-.
Férjem ma este mesélte el New Yorki élményeit mikor még az FMC-nél dolgozott és kiküldték Staten Islandre ellenörizni a hajo töltökarok szerelését, elment meglátogatni New Yorkban élö rokonait (hamar utána meghalt mindkettö) akik az 57-es (?) utcában éltek a Central Parktol egy blokkra, ök háboru elött mentek ki oda. Második emeleten laktak, az ablakokon rácsok (betörtek hozzájuk, felmásztak kivülröl és kivágták az ablak üveget), az ajton 2 zár plussz egy nagy vaskar ami odafeszitette az ajtot hogy ne lehessen kinyitni ha a zárat kiszednék! Nagynénje elmgyarázta neki hogy menjen be a városba és amig sétálgatott, kiraboltak egy bankot és egy üzletet! Mondta sose élne ott, nagyon sokkirozta az! Könyörgött nagynénjééknek is, miért nem jönnek el ide Kaliforniába a házba élni, nincs vasrács az ablakokon, de nem akartak, mondták megszokták New Yorkot.
|
|
|
Sziasztok! En is hozza szolok ehez a temahoz Reggel a ferjemmel megyunk kocsival Manhattanbe minden nap le tesz a munkamnal utanna megy az o munkajaba, ott tud parkolni nincs nekem gondom vele mert Manhattanban a parkolas lehetetlen es ha van is az megfizetethetlen nem a kozep keresetueknek valao $300-500/Mo attol fugg hol van. A munkabol haza, vagy express bussal ami 1ora 10perc($4/menet) foldalatti trainnel+city bussal 1ora 30perc($2/atszallassal) hazaig. A New york varos szeleben lakunk gyonyoru zold ovezet nagyon szep helyen elunk es nem banjuk az utazast.Persze amikor a nagy unnepek vanak vagy levan zarva varos reszek mert valami tortenik akkor =1 ora meg nagyon nehez a kozlekedes itt New Yorkban sokan nem birjak idegekkel es inkabb elkoltoznek,(rengeteg idot veszit az itt elo nep nagyon szervezetlenseg van az egesz varosban az igaz)pentekenket jobb ha 4-tol 8-ig nem hasznalni semmi kozlekedesi eszkozt mert az meg egy idegfeszito ido millio nep a varosban es nem ferni fel sehova. Itt elek 11 eve a ferjem 43 eve es evvel kell elni ha itt elsz. Azt mondja a mondas "meg szoksz vagy meg szoksz" sziasztok Ibolya
|
|
|
2004-09-15 00:33, andi_usa:
-
Ti autoval mentek dolgozni?
-
A fiam autoval megy , de mi ketten vasuttal ... Tul hosszu az ut , nagy a forgalom , nincs hol parkolni ( a parkolas 1 orara Manhattan-ben 10-12 dollar . A vasuttal 1 ora 15 perc az ut es utana meg a foldalattira is kell varni , az visz le downtownba. A fiam kap a munkahelyen parkolot , de szerintem , ugy sem eri meg . Farasztobb sokkal a vezetes . En olvashatok , a ferjem szunyokal , de olyan mint egy part-time job , osszetor . Hetvegeken mar nincs kedvem ki se moccanni a hazbol . 
|
|
|
2004-09-14 22:54, fellegvar:
-
Azért mondtam, nem ismertem soha senkit Svájcban, aki olyan hosszu munkautat tett volna meg, hogy pl. Baselbol járt volna Zürichbe vagy St.Gallenbe naponta dolgozni! Ti autoval mentek dolgozni?
Svájcban munkatörvényileg volt 3 hét szabadság, mindegy mikor kezdett valaki és mennyi ideig volt a cégnél. Volt ahol a cég bezárt 3 hétre emiatt, de olyanrol nem tudok, hogy ne lehetett volna egészben kivenni a szabadságot.
Amelett a munkahely is biztosabb, mert rögtön 1 honap felmondási idö volt, ha valaki hosszabb ideig dolgozott emelkedett az, vagy vezetöi állásban néha 6 honap is volt mindkét oldalra. Nem létezett, hogy "you are fired" és mehetsz rögtön!
|
|
|
2004-09-14 23:14, kaytee:
-
Van olyan nyugdijalap is, amit a cég tözsdén befektetett és többnyire eluszott, férjem járta meg igy az FMC-nél ahol több mint 10 évet dolgozott! Amit kap az peanuts! A többi cég ahol dolgozott nem nyujtott nyugdijalapot.
Svájcban a külön nyugdijalap akkor eljövetelem után lett törvényleg elöirva. Addig önkéntes volt s ott is csak a nagy cégek vagy állami munkahelyek csinálták.
|
|
|
Ha nekem kellene Toronto és Sarasota között választanom, én is Sarasotát választanám, pedig imádom Torontót. Imádom Vancouvert is. De az éghajlati egyik helyen se olyan jó, mint Sarasotában.
Ott magasabbak az adók is, de cserébe nagyobb és jobb a szociális háló.
Nincsenek olyan végletek, mint itt.
Kinek mik az elvárásaik, ahogy Rigó is irta.
Engem és férjem például sose hajszoltak az amerikai munkahelyünkön, mert egyszerüen nem olyan tipusú állásunk volt.
Mások azonban mesélhetnének, hogy alátámasszák Rigó állitásait.
Van más is, ami témaként nem merül fel sürün.
Tudomásom szerint Amerikában nem kötelező kismamának szülési szabadságot adni, még fizetésnélkülit sem.
Nem lehet a betegbiztositást és a munkahelyi nyugdijhozzájárulást, vállalatét vagy magunkét, átvinni egy másik munkaadóhoz.
Van egy bizonyos "vesting" időszak a nyugdijra, hogy hány évet kellett belefizetni, mielőtt a cég saját nyugdij jogosultjaként ismeri el az alkalmazottat. Ha az előtt az idő előtt végetér a munkaviszonya, visszaadják, amit ő befizetett, plusz talán minimum kamatot, és kész. A cég hozzájárulás elúszott.
Ismertem valakit, akinek ez a periódus tiz év volt.
|
|
|
2004-09-14 22:20, andi_usa:
-
kevesen tudnak Europában elképzelni, hogy egy orát autozna valaki egy uton hogy munkába menjen
-
Mi Long Islandrol ingazunk naponta 16 eve . Ket ora az ut menet es ugyanannyi vissza . Szabadsagom 2 het , amit ket reszletben kapok . Ezert nem mehetek Europaba ( csak temetesen voltam) mert egy het semmire sem eleg , de a koltseg nem kicsi.
|
|
|
2004-09-14 20:20, fellegvar:
-
Férjemék éltek rövid ideig Montrealban s pucoltak el onnan, sose menne férjem oda vissza! Persze ö eleve ide akart jönni, de annak idején nem kapott Europábol (Skandináviábol) csak Kanadába bevándorlási lehetöséget, onnan viszont sikerült nekik az USA. Ö mindig Kaliforniába akart jönni és sosem kivánkozott máshova innen.
Ha nekem kellene Toronto és Sarasota között választanom, én is Sarasotát választanám, pedig egyik helyen sem voltam eddig.
|
|
|
Kaytee és Rigojanos is jol leirta! Ami a szabadságot illeti, mielött eljöttem kezdtem uj állást egy ügyvédi irobában, s dacára annak hogy egyedül voltam titkárnö két ügyvéd mellett, rögtön 4 hét szabadságot kaptam! Mikor 6 honapra rá eljöttem férjhez megkaptam a 2 hetet. Férjemnek volt egyszer 4 hete az FMC cégnél mikor ott több mint 10 évet dolgozott, uj állásban 1 héttel kezdte! Emiatt is sokszor utaztam kettesben lányunkal Europába s férjem dolgozott közben. Olyan hosszu strapás repülöutra nem megy az ember egy hétre, 1 hét amig helyre jön a 9 ora külömbséges jet lag-tol.
Itt a hosszu munkaidö s a hosszu ut munkába hozzájön amit kevesen tudnak Europában elképzelni, hogy egy orát autozna valaki egy uton hogy munkába menjen, más lehetöség általában nincs, mert nem minden állás van olyan helyen ahol elérhetö lenne a nem rég készült közlekedési szerekkel.
|
|
|
Hat igen, vannak azert az amerikai eletnek hatranyai is, es az ember prioritasaitol fuggoen, nem a legnyugisabb dolog itt elni. Ahogy kaytee is irta, nagyon keves a szabadsag, ami nekem peldaul oriasi gond. Nem azert, mert a fenekemet akarom vakarni melo helyett, hanem mert 10-12 nap alatt egy evben nehez a csaladra meg magadra is idot szakitani. A privat cegek ilyen szempontbol nem rugalmasak, mert kicsik, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen ott a teljes munkaero. A 9-5-ig tarto munkaido csak elviekben letezik, 7-7-ig realisabb, ha sok a munka, ha meg tenyleg csak 9-5-ig vagy ott, akkor aggodhatsz, hogy nincs eleg munka neked a cegnel. A munkahelyi atmoszfera egeszen mas, mint otthon - szinte egy vakumban erezheti neha magat az ember. A konfliktushelyzet kollegak kozott szinte elkepzelhetetlen, holott amikor ennyi idot toltenek egyutt emberek, termeszetes neha a nezetelteres, velemenykulonbseg. Ezenkivul sokminden tabu, igy a vallas, politika, szex, stb. Most persze barki mondhatja, hogy "na de ezek nem is munkahelyre valo temak" de heti 50-60 oras egyuttletnel szinte termeszetes, hogy ezek a dolgok is felmerulnenek, ha mas nem, vicc formajaban. Es ugyan ezek aprosagoknak tunhetnek, de hosszu evek alatt tobbszor rajohet az emberre tole a fojtogato erzes
Van akinek meghatarozo a karrierjeben a gyors eloremenetel, a sok penz, a nagy haz, az auto, stb stb, es gond nelkul elfogadjak, hogy ez azzal jar, hogy hajnalban kelnek, es fekszenek, mert minden idejuket az irodajukban kell, hogy toltsek ennek erdekeben. Es vannak, akiknek sokkal tobbet jelent az, hogy egyutt reggelizzenek es vacsorazzanak a csaladjukkal, ne legyen stresszes a munkajuk, idejuk legyen magukra es masokra, es ezert boldogan feladjak a nagy hazat es a draga autot.
Egy masik pelda: Amerika az eldobhato dolgok, a mindent gyorsan es keszen fogyasztok tarsadalma. Mindenbol lehet azonnal ujat venni, 500 felebol valasztani, de egy cipeszt alig talalsz manapsag. Az ember munkaideje draga, ezert ujat venni szinte mindig olcsobb, mint megcsinaltatni valamit. Ezek nagyon apro es hetkoznapi peldak, de a lenyeg az, hogy mas a mentalitas, masok az elvarasok, masok a szokasok, es ehhez nem mindig konnyu alkalmazkodni. Es ez nem panasz, csak azt szeretnem erzekeltetni, hogy ahogyan a vilagon mindenhol, itt is komprumisszumokat kell kotni magunkkal, es masokkal, es sokmindennel ahhoz, hogy nyugodtan es a prioritasaink sutba dobasa nelkul elhessunk.
Ethan Hawke anyukaja jo pelda arra, hogy egyszeruen attol fugg, hogy hol erezzuk otthon es jol magunkat, hogy hol talalkoznak a korulmenyek azzal, ami a legfontosabb szamunkra.
|
|
|
|