2018. december 13. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Kultúra >> Nobel-díjasok
Új topik indítása   Üzenet küldése
 lafre  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-30 22:29   
magyar nobel

-lf-

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-13 05:49   
Az idei irodalmi Nobeldijat Orhan Pamuk törökorszagi iro kapta.

_________________
bobe a 87 eves sarkany

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-07-05 22:14   
Hevesy György Nobel-díjas tudós halálának negyvenedik évfordúlója

Hevesy György (később Georg von Hevesy és George de Hevesy formában is ismeretes) 1885. VII. 1-én született Budapesten. Amikor a Piarista Gimnáziumban érettségizett már jól beszélt németül, franciául és angolul is.
Egyetemi tanulmányait a budapesti Tudományegyetemen kezdi, de egy év után már a berlini műszaki egyetemen tanul, majd 1908-ban Freiburgban doktorál fizikából. Ez első kapcsolata Freiburggal.
A következő években olyan hírességekkel dolgozik együtt, mint Ernest Rutherford és Niels Bohr. Megfordult Manchesteren és Koppenhágán kívül, Londonban, a zürichi műszaki egyetemen és Budapesten is, hogy aztán a hafnium felfedezése után, 1927-ben másodszor kerüljön Freiburgba, ahol 1933-ban egyetemi tanár lesz, a fizika-kémia tanszék vezetője.
Itt fejleszti ki a radioaktív nyomjelzés módszerét.
Hevesy nagyon szerette Freiburgot. Amikor 1931-ben édesanyja Budapesten meghal, ezt írja Hevesy Stefan Mayer bécsi professzor barátjának: „...teljesen szakitok a múlttal, Freiburg eddig 75%-ban volt otthonom, most 100%-ig.” Sajnos már két év múlva – tekintettel zsidó származására – el kell hagynia Freiburgot. Előbb Dániába, majd Svédországba megy. 1944-ben a radioaktív nyomjelzés kidolgozásáért megkapja a fizikai Nobel-díjat (ekkor még bizonyíthatóan magyar útlevéllel rendelkezett, tehát nem magyar származásúként, hanem magyar állampolgárként kapta a magas kitüntetést). A Nobel-díj elnyerése után Hevesy svéd állampolgárságot kapott.
1961-ben, nyugdíjazása után jön harmadszorra Freiburgba és itt is hal meg 1966.VII.5-én. A littenweileri Bergäcker temetőben volt eltemetve. Később exhumálták. A temetőgondnokságnál érdeklődtem, hogy mikor exhumálták és hova vitték. Hellyel kínáltak előkeresték a Hevesy mappát,
majd sajnálkozva tudomásomra hozták, hogy a leszármazottak engedélye nélkül semmiféle felvilágosítással nem szolgálhatnak. Jobb ötletem támadt. Felhívtam a Kerepesi-temető gondnokságát. Megtudtam, hogy Hevesy György földi maradványai itt méltó környezetben, a 27-es u.n. akadémiai parcellában találták meg utolsó nyughelyüket.
Emléke legyen áldott!

Megjegyzés: Bimbi 2002-ben már írt az összes magyar származású Nobel-díjasról,így Hevesy Györgyről is Ő akkor teljes egészében átvette Bakos Károly cikkét, én most lényegesen rövidebben és más szempontok szerint állítottam össze a megemlékezést.

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó