2019. április 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> 2002: A Magyar Kultúra Éve Olaszországban
Új topik indítása   Üzenet küldése
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-24 10:19   
2002-11-12 00:32, Avokado:
-
Az Olasz Szolidaritas Lovagrendjenek Csillaggal ekesitett Keresztje kituntetest adomanyozta az Olasz Koztarsasag elnoke SZENASI FERENCNEK,tobb evtizedes muforditoi,szerkesztoi,tanari es tanulmanyiroi tevekenysegeert.Az elismerest az Olasz Koztarsasag magyarorszagi nagykovete adta at oktober 14.en.
-
Link: http://digilander.libero.it/rivistaletteraria/szenasi.htm

 
 Avokado  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-09 23:02   
F i g y e l e m !

Az olaszorszagi magyar kulturalis evad kereteben irodalmi honapot nyitottak meg,valamint azt az interaktiv kiallitast,amelyben november 16-tol december 18-ig virtualisan megjelennek a magyar irok,koltok,kepzomuveszek,epiteszek,zeneszerzok es zeneszek,a ket vilaghaboru kozotti idoszak kiemelkedo szemelyisegei.Archiv felvetelek,animacio es fotok segitsegevel elevenedik meg ezeknek a budapesti eveknek a mozgalmas hangulata


 
 Avokado  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-12 00:32   
Az Olasz Szolidaritas Lovagrendjenek Csillaggal ekesitett Keresztje kituntetest adomanyozta az Olasz Koztarsasag elnoke SZENASI FERENCNEK,tobb evtizedes muforditoi,szerkesztoi,tanari es tanulmanyiroi tevekenysegeert.Az elismerest az Olasz Koztarsasag magyarorszagi nagykovete adta at oktober 14.en.
 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-25 09:44   
A Magyar Kultúra éve Olaszországban hangverseny sorozat keretében az egri Cantus Agriensis Kamarakórus az alábbi hangversenyeken vesz: részt

Október 26
XXIII. Edizione della rassegna Corale Internazionale di polifonia e canto popolare – Marcellina

Október 27 12.00 óra
Basilica Santa Maria Maggiore – Roma

Október 29 –én 21 óra
Basilica Santa Maria del Popolo

Karnagy Gergely Péter Pál

A kórus tervezett hangversenyeinek műsora:
Világi műsor:
Palestrina: Canticum canticorum – részletek
Monteverdi: Madrigali
Calessi: Ad Leunellum
Farkas Ferenc: Rózsa madrigál
Kodály: Hegyi éjszakák I, III.
Kodály: Norvég leányok
Kodály: Öregek
Bárdos I. Népdalrapszódia
Gershwin: Liza
Halmos: Éneklő Erdély
Kocsár: „Csodafiú – szarvas”
Farkas: Pataki diákdalok

Egyházi műsor:
Palestrina: „Rorate coeli”
Palestrina: Laudate Dominum
Halmos: Hodie Christus natus est
Kodály: Ave Maria
Kodály: Jézus és a kufárok
Orbán: Veni Creator Spiritus
Orbán: Pange lingua
Verdi: Ave Maria
Verdi: O, Padre nostro
Bárdos: Nyújtsd ki mennyből
Liszt: Ave maria II.
Molfino: Sei Pezzi Polifonici – (Ave Maria, Exultate Deo)
Mendelssohn: Századik zsoltár

Október 26. Marcellina – XXII. Nemzetközi Többszólamú Kórus és Népi Énekek Fesztiváljának műsora:

Halmos: Éneklő Erdély
Bárdos: Népdalrapszódia
Kodály: Norvég leányok
Farkas: Rózsa madrigál
Farkas: Pataki diákdalok
Kodály: Esti dal


Az énekkar bemutatása:
A Cantus Agriensis Kamarakórus 1992. januárjában alakult, kulturális egyesületként működik. Karnagya Gergely Péter Pál. Az együttes tanárokból és más értelmiségiekből, főiskolásokból áll. Nemcsak zenekedvelők, hanem zenetanárok is vannak köztük, néhányan maguk is kórust vezetnek. A kórus repertoárja a gregorián korálistól a legmodernebb stílusirányzatokig terjed. Az együttes 1995-ben a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA - minősítésén HANGVERSENY KÓRUS minősítést kapott. Az együttesnek 1992-ben Nagyváradon a Varadinum Ünnepségeken volt az első sikeres bemutatkozása. A következő évben Rómában, a Vatikánban a "Templomok és Székesegyházak Világverseny"-én a miskolci Mindszenty Kórussal közösen I. helyezést ért el. 1994-ben Egerben Lassus és Palestrina halálának 400. évfordulója emlékére 3 hangversenyen mutatta be a két mester ritkán megszólaltatott műveit. 1995-ben Kátai László egri zeneszerző "MISSA AGRIENSIS" miséjének ősbemutatóját tartották az egri Ferences templomban. Ifjúsági hangversenyek: 1998-ban "Öt Évszázad Zenéje" , 1999-ben "Királyi udvarok zenéje" a Corelli Trióval és Lukin László műsorvezetésével a SOROS Alapítvány támogatásával valósulnak meg a hangversenyek. Oratórikus művek bemutatása az egri Barokk Fesztiválon a Zempléni Szimfonikus Zenekarral, a miskolci Cardinal Mindszenty és Eszterházy kórusokkal. Beethoven C-dúr Kismartoni Mise; Liszt Koronázási Mise; Schubert G- dúr mise; 1999. Mozart C-dúr koronázási mise. (másodbemutatók: Miskolc Sátoraljaújhely, Sárospatak) 2002: Tavaszi Fesztivál keretében Bach: János Passió, az egri bazilika felújított orgonájának hangversenyein Király Csaba és Ella István orgonaművésszel közös hangverseny.

Külföldi versenyek, meghívások, fellépések:
A Cantus Agriensis Kamarakórus a Cardinal Mindszenty Kórussal közösen megszólaltatott Kétkórusos művek bemutatásával Rómában a Vatikánban megrendezett Palestrina Nemzetközi Kórusversenyen 3 alkalommal (1993, 1994, 2000) ért el első díjat.
1992 Nagyvárad, 1993: Mantova, Bobbio, Verona, Észak-Olaszországi hangversenykörút, 1994: Ferrara, "Nyári Zenei Fesztivál". 1996. Ausservillgraten (Kelet-Tirol) 1997 Bamberg, Regensburg, 1999: Linz, Zseliz, 2001: Finnország hangversenyek Eger testvérvárosában Poriban és Lúviában. 2002. Przsemysl Lengyelországi Közép-európai Kórustalálkozó.
A Cantus Agriensis Kamarakórus baráti kapcsolatokat tart fenn az alábbi külföldi együttesekkel: Accademia Corale (a Ferrara Város Kórusa), Voces Selyzienses, Schubert Vegyeskar (Zseliz), Ausservillgrateni Férfikar (Kelet-Tirol), Regensburg, a Domspatzen Kórusa, a Nagyváradi Székesegyház Énekkarával és Szimfonikus Zenekarával.


A Cantus Agriensis kórus olaszországi hangversenyeit (utazási költség hozzájárulásával) támogatja a HUNGAROFEST, kht, az Olaszországi Magyar Kulturális Évad 2002 rendezvényeihez kapcsolódnak.

A hangversenysorozat támogatója:

Miniszterelnöki Hivatal Turisztikai Államtitkársága

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó