2018. december 11. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Ausztrália >> Tasmánia: általános ismeretek
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 következő lap )
 ideals  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-11 10:55   
2004-01-10 00:53, tasiordog:
-
Kedves Tasiördög!
Ha az a munkád, amit szeretsz, az az élet legnagyobb ajándéka!
Ami a humán öldöklést illeti. Karácsonykor nálunk egy saját nevelésű kacsa lelte halálát, és készült a tepsiben. Mire a vőm "kivégezte", a lányommal megpucoltuk, azt mondtam, soha-soha többé! Megvesszük a piacon, aztán kész!
De ha még pucolni kell egyszer-kétszer, biztos, hogy átmegyek vegetariánusba...
Mert mindenki sajnálta, csak sajnálta, csak sajnálta.
Van itt a környékben egy család, akik mindig szereznek valami helyes jószágot (birka, kecske, stb.), aztán mire megnő, megvénül eladják, mert nincs szive senkinek a fazékba tenni.
Nem tudom, ismeritek-e, van egy szép kis magyar vers a disznóról, miszerint etetgetik, simogatják, szeretgetik, aztán karácsonykor megölik....

LEGYEN SZERENCSÉS, EGÉSZSÉGES, BÉKÉS BOLDOG ÚJ ESZTENDŐ MINDENKINEK A VILÁG MINDEN KISEBB-NAGYOBB CSÜCSKÉBEN!!! - lehet, hogy ismétlem magam, de nem emlékszem, hogy írtam-e jókívánságokat. Inkább többször, mint egyszer sem!

üdv.Mindenkinek!
Ideals


 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-11 03:03   
Balu, köszi a jókivánságot! Neked is boldog uj évet kivánok! Igyekszem már benézni a chat-re, hátha ott talállak.
 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-10 10:28   
tasiordog,wri!:))

Boldog Uj Esztendőt!

Remélem jól vagytok?

Puszi Nektek :Balu

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-10 00:53   
Pontosan azért költöztünk mi ide Tasmániába, hogy TERet és IDŐt nyerjünk. Terünk van bőven, idővel még hadilábon állunk, de azon dolgozunk, hogy pár év alatt 48 órát csináljunk a napból ( A kis nevető figura : - ) , csak ne tegyél szünetet a jelek közé ) mert ha azt csinálod kizárólag, amit szeretsz és még fizetnek is érte, akkor jóval hosszabb a napod
 
 szücslaci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-09 12:47   
Heló tasiördög & wrí !
Wrí,sajna a hírek igazak, mégha sokszor -& + irányba nemigazak is.Énsem merülök az elemzésbe de egy biztos hogy 3 mill.szegény van 100éve és úgynéz ki hogy még addig lessz.Azt hogy a kenyérsütéshez kell a női kéz aláírom. Ha gonoszkodnék azt mondanám hogy legalább 1 dologgal kevesebb jut nekünk (most ide jöhetne a mosoj, de nem tudom beszúrni)erről még valami eszembe jutott( szintén gonoszkodás)....sokat köszönhetünk a nőknek, az életet ! Igaz hogy a legtöbb esetben ők is temetnek.......
Elnézést a hölgyektől, csak ez teccik nekem.
Ami receptet írtam a kennyérhez csak azért gondoltam hogy így kapsz egy natúr kenyeret, "tájjelegű " ízesítés nélkül, egyébként ha a kenyérsütő gépbe teszed akkor az automatikusan végigviszi a programot és nyugodtan csilálhatsz mást.
Megszerzem az igazi házikenyér receptet, anyukám még gyerekkorunkban sütött, ehhez az élesztőn kívül úgynevezett " kovászt" (??? élesztő,víz, liszt, ezt állni hagyják )használnak attól savanykás egy picit.
tasiördög: Hááááát? a humán öldöklés leírásakor énis elgondolkodtam eze, sőtt még az is eszembe jutott hogy napjainkban ezt nemcsak az állatok "legyűrésére" alkalmazzák( ide most megint a mosolygós fej dukálna).Mint említettem szeretem az állatokat,sokszor elnéztem élőállat szállítást vagy vágóhidi pillanatképet a TV.-ben és megfordult a fejemben hogy nem eszek több húst, csakhát a húst nagyon szeretem.Ifjú koromban csirkét,kacsát,libát ( disznót nem ) vágtam, ma ezt biztosan nemtudnám megtenni.
Amikor egy állat szemébe nézel már nekem is megfordult a fejembe hogy ezek lehet hogy többet tudnak rólunk mint mi róluk?
Errefelé tovvábrais havazik, így hogy véletlen ide toppantam örülök nektek mert valahogy kimaradt az eddigi életemből a mostani földrésztek beható tanulmányozása.
Mindent végig olvasva jobb mint bármi más írás ( regény?)Az hogy most nálatok melegvan,és olvasom hogy gyönyörű ojan gondolatokat ébreszt hogy egyszer talán érdemes lenne turistáskoni arrafele. De sajnos nem a ti földrésztek az eggyetlen ami eddig kimaradt,mi idehaza megvívtuk harcunkat, hálisten viszonylag szerencsésen.A föld távolabbi részére sem idő sem pénz nemmaradt, mostmár pénz esetleg kerülne de az IDŐ ! Az idő az kevés.
A multkor hallotam hogy elkövetkezendő világunkban megváltozik a luxus és jóllét fogalma. Ami igazi luxus lessz, TÉR & IDŐ.
Asszem vanbenne valami, minden jót.

 
 Cunibaba  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-09 09:01   


 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-08 23:49   
Laci, milyen az a humán öldöklés? Majd 5 évig, sajna, egy halfeldolgozóban kerestem a betevőt és bár marhára "humánusan" öltük őket, le voltak gázolva mielőtt elvágtad a nyakát a halnak, valahogy nem mertem a hal szemébe nézni Ok, állitólag a hal nem érez fájdalmat, de szerintem aki ezt kitalálta, az sosem vágta egyenk sem el a nyakát! Még legázolva sem! A gáztól elkábul mig elvégzed rajta a kegyelemvágást, de utánna felébred, mert ki kell véreztetni. Kitalálták, hogy ügyes masinával megütik a fejét, a gáz helyett. Ez állitólag humánusabb. Na, ha én lennék a hal, akkor inkább gázoljanak! Az ütéstől azonnal kimulik, de előtte van ideje rájönni, hogy mit akarnak vele csinálni. Már ha van esze a halnak. És ki mondja, hogy nincs?
 
 wrí  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-08 02:23   
__ideals:
a savanyú káposzta receptnek persze, hogy nagyon örülnék! én is vecsési vagyok, bár a családunk nem tõsgyökeres így bár volt sok barátom aki savanyított velük már régóta nem tartom a kapcsolatot.
a vacsora egyébként sült disznó volt, krumplival, savanyú káposztával - egyszerû és nagyszerû. szilveszterkor pedig pulykát ettünk (idén tudtam meg azt is, hogy itt nem szokás szilveszterkor külön fõzni, olyankor csak salátát esznek meg hasonlókat, mivel itt ugye (bár csak elviekben de) dühöng a nyár.
a paprikás annyiban "tasmán", vagy "ausztrál", hogy pár dolog (paprika maga pl, itt másmilyen mint otthon (=pest és környéke), valamint míg tésztareszelõnk nem volt addig ázsiai fûszerekkel beinjekciózott "noodles" ment a paprikás mellé).
a paprikás mellé idén otthoni tubusos paprikakrém is került, aminek NAGYON örültem :)
a receptes oldalért pedig köszi!
__szücslaci:
egyetértek, szerintem is az otthoni kenyértõl a "házi kenyér" messze van. ha valaki esetleg, netalántán mégis tudná az egyszerû (hétköznapi, "kenyerus vulgaris") házi kenyér receptjét akkor annak nagyon-nagyon örülnék.
nemrég felfedeztük, hogy a Sorell-i péknek van a legfinomabb kenyere itt tasmánián. Sorellel csupán annyi a bánat, hogy innen kb 40 perc autóút. a helyi (glenorchy-hobart) pékek mind ritka gyenge kenyeret sütnek, az ízük bár néha jó, az állaguk _nem az igazi_. a minap láttam (vagy olvastam?) egy magyar filmet (vagy történetet? esetleg verset?) amelyikben az író (vagy költõ?) kifejtette, hogy az igazi kenyér ízéhez a nõi kéz dukál. anélkül hiába minden, a kenyér sosem lesz jóízû.
a kenyér receptet pedig mindenképp ki fogom próbálni, mert bár nem tudom árban mennyire fogunk jól kijönni (pl a céklával hacsak nem magad termeszted nem érdemes bíbelõdni, mert a konzerves olcsóbb és ugyanolyan jó), de majd annak is utánanézek.
__tasiö:
a "gyalogbárbi" egy gyönyörû szép ausztro-magyar szó, a szemeim könnybe fakadtak olvasatán :) (nem-helyieknek: "barbie" itt "barbecue"-t jelent, aminek bár semmi köze az angolokhoz, valahogy immáron része az ausztrál kultúrának. "barbie on the beach" így most már egészen mást jelent nemigaz?)
__Bacus:
a kenyérsütéssel tisztában vagyok, hogy nem kellene várni, de... idõben nem tudom átérzed e, hogy a naponta sütött kenyér elvenne nem kevés idõt? megint kérdés pénzben mennyire jövünk ki jól. sok finom dolog van, de egészen más délután hazafelé, vagy reggel munka elõtt megvenni a friss kenyeret mint elbíbelõdni vele minden nap - ezt szerintem megértitek. nem azt mondom, hogy "nem lehet készíteni", hanem azt, hogy "nem lehet kapni". más mikor a boltban megkapod a számodra tökély ízû kenyeret (hejj a jó hentesünk kõbányán ahol dolgoztam milyen finom kenyeret adott mindig a sült kolábszhoz!), meg más mikor te sütöd minden nap.
bár a kocsonya spec nem hiányzik :) de a töpörtyû, a disznó-, liba-, kacsazsír, az édesvízi halak meg sok minden más viszont igen. a savanyúságok leginkább, mivel azokból mindig volt otthon. az ausztrálok nem túl jók a konyhában, ritka rossz és kurta szakácskönyveik vannak amelyekben a borjú, a bárány és a csirke adja egymásnak a stafétát oldalról-oldalra, a sütiket pedig úgy átáztatják alkoholollal, hogy az meg keserû, vagy épp ha meg nem, akkor meg olyan édes, hogy ha nem csukamájolajjal együtt veszed be a fogaidnak szevaszt mondhatsz, az estebéded aznap a fogaid hiánya miatt tejbe áztatott croissant lesz.
__szücslaci:
a klasszikus disznóvágásból úgy hallom sok mindent fel kell majd adni... elszomorító híreket olvasok nap mint nap otthonról és bár tudom a hagyományaink nem tûnnek el pikk-pakk akkoris aggaszt sok eset. persze.. választani kell, jövõ, monotonitás és szép (jó) élet a szegényebb rétegeknek is, vagy kultúra, változatosság elsõként és csak utána a jólét.
de inkább nem viszem el ebbe az irányba a beszélgetést :)
üdv mindenkinek.

 
 szücslaci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-08 01:24   
Ebben lehet hogy igazad van! Ezért is vezetik be az EU-ban a "humán" öldöklést.Egyébként egyet értek vele mert nagy állat barát vagyok énis.
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-08 01:15   
Laci, szerintem a disznónak más a véleménye a klasszikus öldöklési módszerről ...
 
 szücslaci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-07 09:02   
Üdvözlet mindenkinek a behavazott magyarországról.A disznót mostmár felénk is lövik, de jelenleg a hőmérséklet -10, tehát a kéz garantáltan ráfagy a bögrére. Sajnos pár év és valószínű hogy a klasszikus disznóvágásokra csak emlékezni fogunk felénk is.
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-06 23:44   
Jó reggelt és jó étvágyat mindenkinek!
Bár most nem dúr malac a mocsárban, de szoktunk volt nevelni és ha megint lesz rá időnk, akkor fogunk ujra. Igy nálunk már nem hiánycikk az abált szalonna, füstölt ez-az, kocsonya stb....Igaz, a tél nem otthoni, mert hiányzik az, hogy ráfagy a kezed a csuporra, amivel öntögeted a vizet a malackaparó férfiak keze alá, de a kisüsti bőven folyik itt is és legközelebbi disznóvágáskor sajáttermésü borral öntögetjük a torkokat ...na, és a disznó lőve van szurás helyett. Ha bekeritjük a fenti darab földet, a párom azt tervezi, hogy berak egy család disznót és félvadon akarja őket nevelni.Mondom neki, igy sem szereti, ha le kell lőni a disznót a tor előtt, akkor mi lesz, ha még be is kell majd cserkéssze?

 
 Bacus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-06 12:42   
Szióka
Szerencsére én csak bemegyek a házunk alatti kisboltba és megveszem a HAZA-i (Gyulai, CSabai...) kolbászok egyikét. Persze amellett, hogy szeretek itthon élni, a szívem Új Zélandra húz.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-06 10:16   
Bacus,

kocsonyát már nagyon régen nem csináltam, mert nehéz kapni hozzá szintén a belevalo darabokat. Viszont töpörtyüt nem régen készitettem mert találtam hozzá valot. Imádom a liba és a kacsazsirt is de mostanában egyiket sem láttam az üzletekben, jobban körül kell néznem, mármint fagyasztott kacsát vagy libát.

Nagyon szeretem a canard à l'orange-ot (a kertben termö narancsbol) krokettel, de lányom utálja s emiatt jo ideje nem csináltam, de hiányolom s igy ideje lessz megszervezni.

Jelenleg a magyar Pick szalámit élvezzük amit postán rendeltem a Chatsworthi (Délkalifornia) magyar üzletböl karácsonyra. A Gyulai, amit szintén ott vettem, nem izlik annyira mint az igazi magyar, ez itteni készitmény, a Bende csinálja akinél direkt is lehet rendelni (lásd USA topik).

Szióka, Andrea

 
 Bacus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-06 08:22   
2004-01-05 17:49, andi_usa:
-
Szia Andi!
Nálunk (Fejér megyében) ezt kövesztett szalonnának hívják, és a napokban fogok csinálni, már várja a sorsa beteljesülését a mélyhűtőben.
Szióka

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-05 17:49   
Cunibaba,

az abált szalonnát nagyon szeretjük csak sajnos itt nálunk nagyon ritkán kaphato az egyben lévö, itt föleg szeleteltet árultak. Amig találtam "slab bacon"-t addig készitettem, sok fokhagymával és gyogysfözövel (pressure cooker), aztán megszortam paprikával. Azt frissen sült kenyérrel enni...

 
 Cunibaba  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-05 14:30   
Engedjétek meg hogy én is idecsorgassam a nyàlamat.... mert lassan itt tartok a topikotok olvasàsa miatt.

Az "abàlt szalonnàt" ki szereti??? Én olyat csinàltam nem rég, mert miota ide kerültem a téli izek nagyon hiànyoztak...

 
 Bacus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-05 12:49   
Sziasztok!

Nem bírtam megállni, hogy ne csatlakozzam ehhez a jó étvágyú társasághoz.
Wrí, nem értem miért kellene várnod a kenyérsütéssel. Nagyanyáink is sütőben sütötték. Én már csináltam és nagyon finom lett. Nektek nem hiányzik a téli jó kis disznóvágás? A libazsírnál is finomabb a frissen kisütött zsirszalonna (töpörtyű), és mennyivel jobb illatú a zsír is.
Nálunk karácsony idelyén még kocsonyát szoktunk enni, egy kis füstölt hússal izesítve.


 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-05 03:48   
Tasiordog,

örömmel jelentem hogy jol sikerült az elsö kenyér amit lányom a bread mixel készitett s szereti a Panasonic kenyér gépet.

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-04 01:33   
Tarantella rántotta, egy flikkentés köménymag a kenyeredbe...gyerekek, én meg azt hittem, hogy a series II Landi elejére szerelt, saját készitésü, szalonnazsirral patinásitott gyalogbárbink a vadonbakirándulás megtestesült tökélye! Uj évet irunk, rá kell szánjam magam a gondolataim reviziójára!!!! Még kiderül, hogy megöregedtem!
 
 szücslaci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-03 09:27   
Azthiszem addig tudsz jó kenyeret sütni amig a masina nem "Windos" alapú!
Nekem is van M.on 1 ilyenem, nálunk is van hozzá különböző kész kenyér alapok, de azoktól eltérőket is lehet sütni.
Sima natúr kenyér ( azért a házitól messzevan) liszt+só+élesztő+pici cukor+folyadék.
A folyadék 50 dkg liszthez kb. 3 dl, ez lehet víz, vagy tej,tojás, vagy egyrésze vaj, étolaj, a cukor is kell a keléshez.
Fantázia szerint lehet variálni,pl.pici köménymagot bele, csak a folyadék összeségében mindik 3dl legyen.

 
 wrí  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-03 07:46   
nono! az majd akkor lesz, ha beleficcent valamelyik magoshomlokú egy linux kernelt és a kenyérsütõdre az épp aktuális, a kor divatját leghûbben tükrözõ kenyér recepteket le fogod tudni tölteni, azokat feldolgozni, a kenyeret kisütni!
lesz minden bizonnyal majd kenyér-skin és külön kenyér-logo, meztelen nõs kenyérsütõ (nem tudom emlékzetek e a 80as évek meztelen nõs tollaira), hordozható kenyérsütõ, mp3-at is fogsz tudni vele írni.. na ilyenek.
egyelõre csak az évtized legjobb találmánya, de annak tényleg az. alig várom, hogy a 12 voltos változatok elõkerüljenek és amint az elsõ prototípusok kijönnek én beszerzek majd egyet, beszerelem a majd akkor épp vadi új fórvílembe és nekilátok az amazon vadonjának a feltérképezéséhez.
a tarantella rántottámat majd mindig saját magam által sütött - és a kocsi aksijára ráberhelt - zsömimmel fogom enni és egy leszek a természettel és a természet velem.
úgy legyen!
(ezeket az ötleteket a GPL* licensz alapján bárki felhasználhatja!)

* http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-03 06:40   
Nekem is van kenyérsütőm és szerintem az évszázad legjobb találmánya!
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-02 19:48   
Tasiordog:

Lányomnak ajándékoztam egy Panasonic kenyérsütö gépet s hozzá egy doboz külömbözö bread mix-et. Mondtam kopirozok neki hozzá leirást a géphez de ha nyomkodja a gombot elöjön a menu s látja melyik kell neki. Mondtam van delayed setting is este beállitja s reggelre kész a kenyér. Ez nagyon tetszett neki, mondta azt hitte azt közben nézegetni kell s kivenni ha kész? Nem kérdeztem még sikerült-e neki az elso amit csinált? A kész mixen rajta van mennyi viz kell hozzá, a vele jövö kis élesztö zacsko tartalmát pedig bele kell szorni az élesztö tartoba, nem komplikált.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-02 19:43   
Tasiordog:

Andi, ez az! "Lustaság fél egészség!" ez az oszi mottó! Ha találsz valami könnyebb módszert, akkor minek a sok munka a konyhában, kavargatni a cukrot?!

Igazuk van! Mindig több olyan modszert keresek és találok ami könnyiti s gyorsitja a fözési dolgokat! Ehhez nagyon jo a mikrohullám sütöm és a Jet Stream oven is.

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-02 00:54   
Andi, ez az! "Lustaság fél egészség!" ez az oszi mottó! Ha találsz valami könnyebb módszert, akkor minek a sok munka a konyhában, kavargatni a cukrot?!
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-30 21:35   
Tasiordog,

köszönöm a tippet, talán megprobálom a házi fondánnal amivel lányom kedvenc Mailänderlieit szoktam disziteni, hátha az jobban tetszik nekem izre. Az csak tojásfehérje összekeverve vaniliás porcukorral, néha citromlevet is teszek bele. Sokkal gyorsabb mint az a hosszu fözöcskézés tavaly amit a szaloncukor repect után kellett müvelnem!


 
 wrí  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-30 07:02   
tasiö:
nem, libazsírral, de a zacskós kenyér országában már ez is gyaur tett és tudod.. sok libazsíroskenyér disznózsíroskenyeret gyõz :) így bár a sámándobommal nem másztam meg a hét létrafokot, a harmadik fokra - a libazsírosra - lépve már annyit elértem, hogy a tavaszt sikerrel detoxikáltam az én egészséges (s nem kevésbé igazságos) izomtibori szervezetembõl :)
sok boldog új évet mindenkinek!

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-30 06:23   
Wri, disznózsirral kented a kenyeret?
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-30 06:21   
Köszönöm Zsuzsa! Kár, hogy nem láttam.
 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó