2018. szeptember 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Ausztrália >> Tasmánia: általános ismeretek
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 következő lap )
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-29 12:48   
2003-12-29 09:47, tasiordog:
-
Zsu, ha nem válaszoltam a leveledre, akkor nem kaptam meg. Elküldenéd mégegyszer?

Azt már nem tudom elküldeni, kedves Tasi. Nagyon szép karácsonyi és újévi üdvözlet volt. Puszillak, minden jót.
-

 
 wrí  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-29 10:10   
pár hete vettünk megint hómbrend teát és megint tavaszi hangulatot gyömöszöltek bele. pár napra rá vettünk egy csupor mézet is (non-hómbrend mézet, sajna!) és képzeljétek mi történt.. tavasztúladagolásban majdnem elpatkoltam. be kellett gyömöszölnöm egy pár szelet hagymakorongos zsírosdeszkát a tavaszi ízeket télvíz hajnali diszópörköléssel ellensúlyozandó és rá egy fél órával már jobb volt.
a jóból is megárt a sok :)

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-29 09:47   
Zsu, ha nem válaszoltam a leveledre, akkor nem kaptam meg. Elküldenéd mégegyszer?
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-29 09:45   
Nincs különösebb titka a saját szaloncukromnak, csak felfedeztem a spanyol viaszt Lehet itt kapni tortadiszitésre való fondant-t fél kilós csomagolásban, olyat, ami képlékeny. Ezt osztottam el és megizesitettem csokoládéizesitő eszenciákkal,bevontam csokival őket, formáztam, csomagoltam, akasztottam a fára Mivel már nem emlékszem milyen volt az otthoni, igy nagyon otthoni izüre sikerült
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-27 18:32   
Kedves Ideals,

igen a szaloncukor magyar találmány. Mikor az elsö karácsonyomat ünnepeltem itt, magam készitettem selyempapirbol és sztaniolbol a pakolást és egyébhijjan valami savanyu cukorkát tettem bele, készitettem akkor selyempapirbol kis kosárkákat is az aranydioknak amiket festettem (nagymamámtol tanultam).

Késöbbi években anyosom hozott Budapeströl ha ment látogatoba vagy itt Los Angelesben vettünk a magyar üzletben. Egyszer kaptam a Pick n' Save-ben (most Big Lot) de borzalmas vadzöld sztaniolba volt pakolva! Viszont az volt az utolso normális izü szaloncukor amit ettem! Azota az ujak diszesebb pakolásban jönnek de az ize nem is hasonlit a szaloncukoréra!

Tavaly magam készitettem, de csak evésre igy nem is lett bekapolva.


 
 ideals  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-27 17:27   
Kedves Wri!
A savanyú káposzta... - én úgy tudom, hogy az egy viszonylag egyszerű dolog, de nem mernék rá megesküdni! Akarsz egy jó receptet? Beszerzem! A vecsési barátnőm most volt itt látogatóban. Igazán "semmiség", és megküldhetem, hogyan kell azt savanyítani.
A menü töltött káposzta volt? Nálunk az volt, a tíz ujjukat nyalták utána, pedig igazán olyan egyszerű.
A paprikás? Mintha mindenféle fűszer lenne nálatok, nem?
A halászlét miből főzitek? Van egy Seychelles-szigetekre telepedett levelező társam, aki azt mondta, végre megtalálta azt a halfajtát, amiből jó halászlét lehet főzni. Ha gondoljátok, megküldöm a nevét - a halnak. Ez a fiú bográcsot is vitt itthonról. Azt mesélte, csak lesték a repülőn, hogy mit visz...

Egyébként magyaros és nem magyaros recepteket bőven tudtok szerválni a netről, a nőklapja.hu-ról. Tudom, ez nem a reklám helye... - de hátha segítek vele.

Legyen szerencsés és egészséges új esztendőtök ott Ausztráliában, Tasmánián, Amerikában - és a világ minden táján!

üdvözlettel:
Ideals

 
 ideals  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-27 17:14   
Köszi Andi! Ez igazán Jókai-szerű leírás...
Szóval, büszkék lehetünk a magyar szaloncukorra! Lám-lám, egy a sok közül...

És Ti honnan szerzitek be? Magatok készítitek, vagy az itthoniak küldenek néhány dobozzal?

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-27 04:02   
2003-12-26 03:51, tasiordog:
-
Zsuzsa, kösz a jókivánságot Ha lenne több időm, akkor járkálnék másfelé is... még a könyved megrendelésével is tartozom, de ami késik nem mulik !
-

Kedves Tasi, a mélemet a csatolt fájllal megkaptad?

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-27 03:52   
Kedves Tasi és wri,

várom az igért borotokat! Amelett szeretném a Te szaloncukor receptedet is kiprobálni. A formákkal én is ugy voltam mint Te, habár nekem volt kicsi jégkocka tartom is (az amerikaiak jégkocka örültek) de nem elég.

Szerintem a szaloncukor tipikus magyar, mindegy akkor minek nevezték a K.u.K. idökben divat volt a német/osztrák mindenre.

Wri, ma én is savanyu káposztát föztem, most lett kész, (német Bratwurstal) de most nem a házit ahoz azota se jutottam pedig nagyon jol sikerült!

Valahogy izgalmasabb igy az élet, nem gondoljátok, ha sok mindent magunk készitünk amit nem lehet olyan izben kapni ahogy szeretnénk?

A propos magyarul tanulás, ma az Amazon-on találtam olcson magyar nyelv tanito könyvecskét s megrendeltem Davidnak (lányom amerikai barátja) aki tanulni igyekszik.

1 of Hungarian: A Complete Course for Beginners (Teach Yourself Books) by Pontifex, $1.03
1211F393113 8580 D356/D360/
Seller: dotcomliquid4@charter.net
Shipping & Handling: $3.49
Your Total: $4.52

BUÉK Nektek is, Andrea

 
 wrí  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-27 01:50   
köszönjük a korrektúrát kedves andi!
egyben elnézést is kérek, amiért - még ha biztos hitben is - valótlant állítottam. a könyv sok mindenre megadta a választ és a benyomásom az volt a könyv olvasata után, hogy sok minden ered magyarországról, sok igen _jellemzõ, tipikusan magyar_ dolog van a hazánkban és komolyan úgy emlékszem, hogy a szaloncukor egy volt, amely csak otthon, magyarországon vált divatossá és országszerte elterjedt hagyománnyá, semelyik másik ország nem vette fel ezt a szokást.
az oldal (amelyre linkeltél) sok más érdekességgel is szolgált, így egy szaloncukor recepttel is, amelyet majd összevetek a kató féle recepttel (ha azt megosztja velem :)) és majd hátha mi is tudunk csinálni SK (DIY) szaloncukrot :)
jó lenne ha lenne saját serverünk (amint lesz hozzáférésem igérem felállítok egy oldalt csak speciálisan tasmán témákban), ahol el tudnánk raktározni amolyan "túlélõkészleteket", ötleteket a látogató/ittlakó magyaroknak mint pl a "tasmán paprikást" amit Marni ötlete alapján hegesztettünk össze a minap, vagy tasiördög szaloncukor receptjét (ami szintén a helyi áruházak, boltok készletéhez lett hozzáalakítva, ha jól sejtem) :)
ja igen.. még egy siker!
karácsonykor SAVANYÚ KÁPOSZTA is került az asztalra!!! számomra ez volt a LEGNAGYOBB ajándék amit valaha is kaptam! el nem hiszitek mennyire hiányzott! vecsésiként úgy nõttem fel, hogy csak nagyon ritkán hiányzott a savanyú káposzta (vagy csalamádé) az asztalunkról. hihetetlenül örültem neki :)
üdv mindenkinek és búék :)

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-27 01:12   
Az idei, házi szaloncukrom, villámgyorsasággal fogy, ugyhogy gondolom eltaláltam a receptet Most azon spekulálok, hogy honnan vegyek olyan formát, amibe önthetném jövőre, mert a mélyhütős jégkocka tartónak tul nagyok a kockái Nem kapható az üzletekben Hobártban, de teszünk ellene! Ha nem akar rendelni jövőre a főutcai cukorka árus, akkor a saját készitésüeket én fogom elkezdeni árulni itthonról!
Andi, ha minden jól megy, jövő Karácsonykor már árulni is fogjuk a borunkat és kapsz belőle kóstolót!

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-26 23:53   
http://www.antsz.hu/okk/okbi/karacsony/miert.htm

A szaloncukor története

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelybol ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok muhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészítheto.
Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévo díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat címu kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák. A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselo gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségu szaloncukrot készítettek az ünnepek elott, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van idonk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára."

 
 wrí  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-26 22:23   
RE: 2003-12-26 11:24, ideals:

hohohó!
a szaloncukorról én is úgy tudom, hogy magyar találmány. sõt, a Glenorchy-i (észak-Hobart) könyvtárból kivettem egy magyar recepteskönyvet (az egyik legjobb idegennyelvût amit valaha is láttam) és abban is úgy írták, hogy a szaloncukor speckó magyar tudomány.
hagyom tasiördög hagy lõje le a poént azon témában, hogy ausztrália históriájában miképpen is vert gyökeret a szaloncukor, mint népi hagyomány :)
üdvözletek tíz órával elõbbrõl;

 
 ideals  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-26 11:24   
Kedves Tasiördög! Boldog, békés karácsonyt, egészséges szerencsés új esztendőt kívánok Neked és minden Ausztráliában, Tasmánián stb. élő Magyarnak!
- Ami a bort illeti, én Londonból hoztam kisüveg ausztrál bort, igazán finom volt!
- Már csak azt szeretném tudni - ez csokikérdés -, van-e nálatok szaloncukor. Vagy tényleg igaz a hír, hogy ez magyar találmány?
üdvözlettel:
Ideals

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-26 04:43   
Tasiordog, köszönöm a magyarázatot, én is csodálkoztam a szinén, de nem gondoltam arra hogy késöi szüret okozhatta. Nem tudom miota állt a pincében de fö az hogy csoda jo volt! Majd böngészek az Interneten mert nem ismerem a hiresebb borkereskedöket/termelöket Nálatok.

A Tieteket nem lehet venni, Ti isszátok meg?

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-26 03:51   
Zsuzsa, kösz a jókivánságot Ha lenne több időm, akkor járkálnék másfelé is... még a könyved megrendelésével is tartozom, de ami késik nem mulik !
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-26 03:49   
Andi,nem tudom hogy csináltak rozét a Semillon Shardonnay keverékből, mert mindkettő fehér szőlő Ha későre hagyták a Chardonnayt, talán picit megrózsaszinesedik a szőlő maga, de a leve nem piros. Lehetett valami "titkos", egyéb fajta is benne Kis borászat lehet, mert a nevüket nem ismerem, de a vidék jó bort termő! Örülök, hogy ennyi év után is az üvegben még finom volt, le a kalappal a készitője előtt! Mi már csak a sajátunkat öntögetjük le szorgosan a torkunkon
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-25 11:37   
Tasiordog,

karácsony este egy csoda jo ausztrál bort ittunk! Férjem találta lent a pincében, s habár elöbb kissé kétkedve mondta, nem tudja milyen, nagyon izlett mindkettönknek!

1987-es Semillon Chardonnay volt, Elliott's Wines, Hunter Valley, Craig Thomas Winemaker. Szerintem egy dry rosé-nak mondhato, jol passzolt a vacsoránkhoz.

Ismerös ez ott?

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-23 03:37   
Kedves Tasi, azért diszkrimináció, hogy nem bújsz ki ebből a fórumból. Minden jót, karácsonyt, újévet neked!
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-23 00:20   
Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kivánok mindőtöknek!
 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-11 01:35   
Tasiordog, ha lene nekem sok penzeeeeem
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-10 06:53   
Bár már lenne igazi pincénk Bimbi! A tavalyi termést a kamarában müködtük meg de még az idén sem lesz, ha nem tudjuk eladni a felső földet, amit a jövő héten teszünk ki a piacra.

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-25 02:54   
Na haaaaaaaaaaaaaat Tasiordog, mond az igazat te akor jottel ki a boros pincedbol ugye? azert voltak felhok, mi?
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-25 02:29   
Bimbi, itt Tasiban nem láttuk a napfogyatkozást, reggel 8-kor lett volna, de felhős volt
 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-24 09:23   
Na de draga ausztral baratok, es mi lett a napfogyatkozassal? senki nem latot semit?
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-24 09:10   
Felviditottad a napomat! Nem tudom milyen fácska lehet, de ha Acacia, akkor azt tudja, hogy október van tél elején virágzik itt, julius-augusztusban. Nagyon sok fajtája van, egyik szebb, mint a másik és sok illatos is közülük. Van amelyik csak bokor, másik hatalmas fává nő, de mind talpig öltözik a sárga fürtökbe Az itteni tél fénypontjai Mostmár otthol is van valkinek, hogy felviditsa a teleteket
 
 ideals  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-23 19:26   
2003-10-23 01:43, tasiordog:
-
Sziasztok!
Megjött a tavasz Tasiba! Ma van a Hobart-i mezőgazdasági vásár, ami itt munkaszünettel jár. Szórakozni kell menni az ember fiának!
Mától lehet vetni-ültetni akármit a kinti kertekbe. Igy szól a fáma! Na, csakhogy tudjátok!
-

Kedves Tasiördög! Megjött az ausztrál-tavasz, ide a szomszédba... Budapesttől kb. 60 km-re. Nem viccelek! Szerintem a gének csodája - már ami a növényeket is illeti! A szomszédomnak van egy fácskája, amit picike vessző formájában hoztak Ausztráliából a rokonok pár évvel ezelőtt. Na már most! A pici vesszőcskéből egy fácska lett, amit az üvegezett verandán tartanak, de egész nyáron csupasz-kopasz volt szegény, pont mint aki haldoklik. Mit tesz Isten! Átmentem egy hónappal ezelőtt - tudom, rég volt! - hozzájuk, és a kis csupasz-kopasz fácska virágba borulva, gyönyörű sárga fürtös virágokkal (nem olyan fürtök mint az akác!), és apró bársonyos zöld levelekkel, maga a tökély, a csoda! Főleg ugye október közepén, itt Magyarországon! DE! A fácska "tudja", hogy neki odahaza tavasz van! Ezért aztán itt az ideje a virágzásnak! Hát nem is késlekedik! Én meg majd valami magocskát próbálok kunyerálni...
Szép tavaszt Mindenkinek ott a világ csodaszép túlsó felén!
Üdvözlet Magyarországról!

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-18 03:03   
Harket úr! Vigyázz magadra, mert átugrok Perthbe, ha nem viseled jól magad!
Hétágról süt a nap Doverben! Tengeri szellő lengedez és virágzik az orgona...

 
 Harket  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-14 18:08   
Egész tanulságos:)))
De ki az a Tasi??:)))

 
 wrí  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-01 03:20   
egy otthoni cimborám javasolta és veletek most megosztom, derüljünk együtt jól :)
http://www.magyargyogyszertar.com/

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó