2021. szeptember 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> Magyarországról, magyarokról - EUrópában - és amit tanulhatunk onnan - Környezetvédelem, stb.
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 következő lap )
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-15 13:12   
Egy kis érdekesség március 15-re, akit érdekel:

http://www.trianonmuzeum.hu/

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-13 20:45   
Környezet, annak védelme, tőke, eredetei felhalmozás, profit, mezőgazdaság, EU, támogatási rendszer, gazdatüntetés és mindezek globális összefüggései.

Erről olvastam ragyogó, de konklúziójában sajnos lesúlytó cikket Bardóczi Sándor tájépítész mérnök tollából. Szívesen megosztom minden érdeklődővel a MON-on. Bardóczi a NOL-on blogol (Népszabadság Online) TÁJ-BÁJOLÁS címen. Blogját a szerkesztő a javasolt, ú.n. "szerki blogjai" listán is vezeti:
http://www.nol.hu/blog/
avagy direkt: TÁJ-KÉP GAZDÁKKAL - közéleti festmény az ezredfordulóról
http://bardoczi.blog.nol.hu/

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-13 20:25   
Kedves Fredi,
Érdekesnek találom a témát, el olvastam én is a tájékoztatot a Verespatakról szólo filmröl. szivesen megnézném én is.
Tudtom szerin Europában be van tiltva a ciános technológia, de ott a hatoságoknak biztos nem annyira értékes a természet egészséges megörzése mind ennek eladása, független attol hogy mijen következményekkel jár.
Maryval eggyetértek mikor azt mondja: „Hosszútávon csak az invesztoroknak használ, nem a helybelieknek.“

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-12 16:17   
Image hosted by Photobucket.com


Tegnap, 2005. március 11-én Kocsis Tibor a Freiburgi Magyrok Baráti Körének meghívására
a freiburgi St.Martin plébánia zsúfolásig megtelt kistermében bemutatta Új Eldorádó című, a
majdani erdélyi verespataki aranybányáról szóló filmjét.
Kissé félénken mentem el erre az előadásra, mert tapasztalatom szerint, sok magyarországi művész, ha a mai Magyarország határain kívüli témáról van szó, nem tud objektív lenni, ha úgy tetszik magyarkodik. Hát ettől féltem, de amint kiderült alaptalanul.
Kocsis Tibor egy olyan filmet készített, amelyik, nem csak nagyon professzionális, de objektív és nagyon emberi is. Amit megmutat, az a lényeg, egy értékes és szép természeti- és kultúrtáj esetleges tönkretevésének rizikóját, európai hatások dimenziójában.
Nem egyoldalú, rámutat az esetleges előnyökre is, megszólaltat olyanokat is, akik támogatják az aranykiaknázás tervét, de egy másodpercig sem fér kétség ahhoz, hogy a művész, aki egyébként a film producere, operatőre és rendezője, azt szeretné, hogy ez a kissé alvó, de meseszép világ amit Verespatak képvisel megmaradjon úgy ahogy van.
Emellett szeretetet mutat minden ott élővel szemben, függetlenül attól, hogy azok románok-e, vagy magyarok, katolikusok-e, vagy unitáriusok, vagy ortodoxok. Európai szellem, és Európa feletti minőség.

u. i. Eddig sajnos meg nem erősitett hírek szerint Kocsis Tibor ezért a filmért a Magyar Köztársasági Érdemrend arany fokozatát kapta. Ha ez így van tiszta szívből gratulálok neki.

Image hosted by Photobucket.com

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-12 09:16   
A film bemutatása megtörtént, beszámoló következik, csak még egy fontos, ezzel kapcsolatos hír pontosítására várok.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-06 14:49   
Frédi,

köszönöm a logikus, érthető és elgondolkoztat beszámolót. Mindig örülök velős véleménynyilvánításodnak és kiegyensúlyozott nézeteidnek.

 
 ex-MON-tag4  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-06 10:31   
2005-03-06 09:00, Fredi:

Kedves Fredi nagy elvezettel olvastam a Verespatakrol irt elbeszelesedet igazan erdekesnek talaltam.
üdv denjul

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-06 09:00   
Kedves Rigojanos, kedves Mary,

sajnos a filmet eddig nem láttam, de talán az ismertetőm szempontjából jobb is, hiszen nem a filmet, hanem a problematikát kellett ismertetnem. Egyébként 11-én a szerző személyesen mutatja be filmjét Freiburgban. ott leszek.
A legnagyobb gond ezzel a bányával kapcsolatban, hogy senkinek nem lehet addig azt mondami, hogy gyilkos, addig amig nem ölt, akkor aztán meg már túl késő. Ők azt mondják, hogy a technológia biztos, minden intézkedés károk elkerülésére meg lesz hozva és eddig senkinek nem sikerült szavahihetően az ellenkezőjét bizonyitani. Ami pedig a helybeli lakosságot illeti úgy tűnik, hogy a többség nem viseltetik ellenségesen a tervvel szemben, hiszen legtőbbjüknek így, vagy úgy anyagi haszna származik belőle.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-06 01:36   
Én pl. a filmet nem láttam (ha a kérdés nem is nekem szól), de annyit olvastam, tudakolóztam a témáról, hogy az a véleményem: a profit nem ment fel minden bün alól. A munkahelyek teremtése nem helyettesíti a károkat. Hosszútávon csak az invesztoroknak használ, nem a helybelieknek.
 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-05 20:35   
Fredi te lattad a filmet?

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-19 12:46   
FREDI UZENETE:Márciusban a Freiburgi Magyarok Baráti Körének vendége lesz Kocsis Tibor, aki bemutatja Verespatakról szoló filmjét, az Új Eldorádot. Mivel sokaknak semmi előinformációjuk a témával kapcsolatban nincs, az egyesület elnökasszonya felkért állitsak össze egy a témát ismertető anyagot. Talán néhány MON-tag érdeklődésére is számíthatok, ezért itt közzéteszem ismertetőmet.

Verespatak
Verespatak, romanul Roşia Montana, németűl Rotseifen egy 5000 lelket számláló bányaközség. Verespatak faluban mintegy 2150-en laknak.

Fekvése: Erdélyben, pontosabban az Erdélyi Érchegységben, még pontosabban az Erdélyi Érchegység Aranyosbánya, Zalatna, Nagyág és Karács által határolt u.n. aranynégyszögében található 800m a tengerszint felett.

Történelem: A vidéken már kétezer éve bányásznak aranyat és más színesfémeket, agatirszek, romaiak és mindenki aki itt megfordult. Románia legrégibb dokumentált bányavidéke.

Értékek: Verspatakon még ma is több romai kori bányászati emlék látható, tárnarészek
és bányászattal kapcsolatos leletek. Van 9 templom, több műemlék értékű épület.
Nem maga Verespatak, de a környék turisztikai szempontból nagy potenciállal rendelkező terület. Elég csak a Detonátát, az Ompoly-völgyét, Havasgaládot, vagy a mócok jellegzetes kis zsindelyes házait említeni, vagy az egész Aranyos-völgyet. Mindezek ellenére azt is el kell mondanom, hogy a médiák nagyon idillizálták az itteni realitást. Eltekintve a romai kori emlékektől a házak, templomok korántsem olyan kirobbanó értékek műemlékvédelmi szempontból, mint aminek mutatják őket és a Verespatak közvetlen környéke korántsem természeti paradicsom, vagy szűz erdőség, hanem igen magas fokú a környezeti szennyezettséggel rendelkező zóna.

Az emberek: ha Verespatakról van szó, bizonyos médiák azt sugallják, hogy egy magyarlakta helyiséggel van dolgunk. Ez így semmiképp nem igaz. A faluban laknak románok is és magukat magyaroknak vallók is. Ugye szokatlan ez a megfogalmazás? Íme néhány idézet különböző a helyszínen készített riportból ami megvilágítja, hogy mire is gondoltam: „Vagy ahogy Pálfi Árpád fogalmazott (a falu unitárius lelkésze) : mindig két Biblia van a kezében, a Nem bocsátalak el téged, amíg meg nem áldalak itt mindenkinek jár, magyarul és románul is. A tiszteletesnek az elmúlt 30 évben egyetlen temetése volt csak magyarul, a többit mind románul tartotta – unitárius szertartás szerint...”
Egy másik idézet: „Az elején magyarul beszélünk vele, de egy idő után kéri, hogy térjünk át a románra.” Aki ezt kérte: Dávid Ferenc Adalbert.
Az emberek túlnyomó többsége nem, vagy csak rosszul tud magyarul. Ezt mint tényt meséltem el, korántse tessék értékítéletnek minősíteni.
A faluban és környékén négy felekezet él egymás mellett békességben, sőt egymással kapcsolatot tartva, amiből a legfontosabbak az unitáriusok és az ortodoxok.
Ami az emberek anyagi helyzetét illeti nagyon ellentmondásos információkat olvashatunk. Különben ez az ellentmondásosság szinte mindegyik Verespatakkal kapcsolatos hírre jellemző. Egyrészt majdnem mindenki egyetért abban, hogy egy előnytelen régióval van dolgunk, ahol a talajviszonyok mostohasága miatt meg a klimatikus viszonyok miatt (800m) nem lehetséges a földművelés, ipar alig van, rossz az infrastruktúra, stb., másrészt úgy tűnik a legtöbb lakosnak minimum két háza van.

Az előzmények: az 1948-as államosítás után nem igen volt a zónában említésre méltó bányászat, egészen addig, amíg a Kárpátok géniuszának eszébe nem jutott, hogy az itteni aranyat ki kell aknázni. Egy olyan háztartásban, ahol a fürdőszoba csap is aranyból volt, erősen megnőtt az aranyigény. Hiába tiltakoztak néhányan a legkiválóbb tudósok közül. Egy alkalommal magam is jelen voltam, amikor egy diavetítéses előadáson a kiváló bukaresti geológus egyetemi tanár dr. Marcian Bleahu felemelte szavát a terv ellen, mondván egy marék aranyért kár lenne tönkretenni egyedülálló rómaikori bányászati emlékműveket. Ilyesmit akkor még zártkörű beszélgetés keretében is több mint bátorság volt kijelenteni, nemhogy nyilvános előadáson.
A tiltakozás mit sem használt, a legjelentősebb romaikori bányászati emlékmű a Római Vár végérvényesen megsemmisült.
Szintén mint előzményt említem, mert már tény, nem terv, hogy az u.n. aranynégyszöget az előző román kormány hárommillió dollárért 25 évre koncesszióba adta a kanadai Gabriel Resources Ltd. Cégnek amelyik a majdani kitermelő kanadai-román cég, a Rosia Montana Gold Corporation(RMGC) 80%-os tulajdonosa.

Mit akar az RMGC? Nos az RMGC a Verespatak térségben külszíni fejtéssel, ciánozással mintegy 314 tonna aranyat és 1300 tonna ezüstöt akar kb. 17 év alatt kitermelni 1600 hektáros területen.

Milyenek a romániai és külföldi reakciók erre a tervre? Azt, hogy az erdélyi magyar szervezetek és történelmi egyházak elejétől kezdve tiltakoztak a terv ellen ismeretes volt előttem. Azt is tudtam, hogy a Román Akadémia is eleve és határozottan ellenzi a tervet és ezt tudományos indoklással alá is támasztja. Némi bizonytalankodás után a román ortodox egyház is ellenzi a tervet. Amit sokáig nem tudtam, hogy nagyon sok román természetvédelmi szervezet, turista egyesület, ifjúsági szervezet, stb. aktívan felemeli szavát Verespatak megmentéséért. Például augusztusban nagy felvonulást és tiltakozó koncertet szerveznek Verespatakon. Nagy kár, hogy az erdélyi román és magyar fiatalok eddig nem gondoltak összefogásra!
Mint baleset esetén érintett fél tiltakozott a magyar kormány is, a Greenpeace és még sokan mások, de a nyugat európai kormányokkal kapcsolatban az, az érzésem, hogy nem igen érdekli őket ez a téma.

Milyen negatív következményei lesznek, illetve lehetnek a terv kivitelezésének?

Nos ami vitathatatlan, eltűnik sok romaikori emlékmű, 900 ház, négy templom és a természet is nagy károkat szenved, gondoljunk csak a munkálatok végén tátongó óriási kráterre.
Amitől a legjobban fél mindenki, az a ciános technológia. Anélkül, hogy elmélyülnék a vegytan idevonatkozó rejtelmeibe, el kell mondanom, hogy miért éppen a ciános technológiához ragaszkodnak manapság az aranykitermelők, hiszen léteznek más, kevésbé veszélyes technológiák is. Az ok egyszerű. Ez a megoldás a legolcsóbb és ez biztosítja a legnagyobb termelékenységet. A cián az ülepítő tóba, vagy tavakba kerül és ha ott is marad akkor nincsen semmi baj mert elpárolog, ellenben ha belekerül a vízrendszerbe, akkor mint erős méreg rendkívül veszélyes. E technológia nem mindenütt egyformán veszélyes. Például Ausztrália kiterjedt vidékein alkalmazzák, mindenfajta veszély nélkül, mert a levegő rendkívül száraz, árvizek soha nincsenek. Más a helyzet Verespatakon, ami 800m a tengerszínt felett fekszik (nagyjából mint a Fekete-erdei Neustadt, vagy Jeruzsálem) van eső és hóolvadás és egy üleptő tói gátszakadás esetén menthetetlen minden víz mérgezett lesz. Persze az RMGC esküszik rá, hogy ez nem fordulhat elő. Egyébként sok szakember nem is a ciánt tartja a legnagyobb veszélynek, mert ez csak rövidtávon veszély, hanem a visszamaradó, a földet hosszútávon mérgező nehézfémeket.

Beszélhetünk pozitív következményekről is? Feltétlen! Romániában nagy a munkanélküliség, Verspatak környékén az átlagnál is nagyobb. A cég 17 évig biztosítana munkát eleinte 3000, majd hosszantartóan 500 embernek. Persze egy ilyen méretű kitermelés egy bizonyos fokú infrastruktúrát is létesít. A lerombolandó falút felépítik másutt házakkal, templomokkal mindennel a mi Verespatakon volt. Sőt a cég arra is ígéretet tett, hogy a mostani, tehát nem tőle származó környezeti károkat elhárítja. A román kormány pedig 300 millió dollárt keres az üzleten, amit egyébként az RMGC várható profitjához viszonyítva nagyon kevesellnek az erről nyilatkozók.

Magánvélemény: aktívan részt veszek a természetvédelemben, szeretem és értékelem a természetet, mint ahogy szeretem szülőföldemet Erdélyt is. Verespatakon pont, ugyan nem jártam, de a környék sok látnivalóját bejártam és nem szeretném, ha ezekben még több kár esne mint eddig. Mégis igazat kell adnom Ajtay Ferenc nyugalmazott kolozsvári geológia- tanárnak, az Erdélyi Gyopár egyik szerkesztőjének, természettel, földtannal kapcsolatos könyvek írójának a véleményével amikor azt mondja: „ ..a történelem arra nem ismer példát, hogy egy felfedezett aranytelepet ne aknáztak volna ki!”
Épp ezért az erdélyi tájat, az embereket, a természetet féltők erőfeszítése inkább technológiai biztosítékok, szigorú ellenőrzés és megelőző intézkedések felé kéne irányuljon és kevésbé a projekt megakadályozása felé. És ha rájönnének, hogy összefogva több a szavuk mint külön-külön, akkor talán el is tudnának valami érni!

Schneider Alfréd

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 21:12   
2004-10-20 10:03, poesje:
-
... Valóban a mai magyar valóságot tükrözi?
-
Erre nem lehet autentikus választ adni, csak személyes tapasztalat alapján, ill. érzelmileg. Ugyanis kételkedem benne, hogy bármelyik MON-tag rendelkezne statisztikai adatokkal, végzett volna felmérést. Amit ki-ki tapasztal, lát, hall maga körül, az csak egy szegmens, sose lehet abszolút az egész társadalomra nézve.

A magam részéről nem kételkedem a felmérés eredményeiben. Szomorú, de nem meglepő. Tapasztalat, hogy Kelet- és Kelet-Közép-Európa többéves lemaradással kullog a nyugateurópai jelenségek, az ottani fejlődés mögött és sajnálatos módon a látható rossz példák ellenére megismétli ugyanazokat a hibákat, csak kedvezőtlenebb körülmények között. Számomra mindez a német hasonló hangvételű beszámolókat ismervén nem igazán meglepő. Adja isten, hogy ne legyen igazam.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-20 10:03   
Nem találtam másik topikot ennek a témának. Egy magyarországi felmérés adatait tartalmazza a cikk. Engem elgondolkoztatott. Nektek mi a véleményetek? Valóban a mai magyar valóságot tükrözi?

http://www.origo.hu/itthon/20041019amagyar.html

_________________
poe

 
 Grace  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-13 13:15   
2004-10-12 20:35, Juli:


Akinek csak tudtam, es ahova csak tudtam
elküldtem ezt a levelet.
Most a svajci termeszetvedökkel vettem
fel a kapcsolatot,hogy itt is lejatszak a filmet. kivancsi vagyok,hogy mi lesz a vege.

 
 Juli  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-12 20:35   
2004-10-12 17:08, hunor:
-
GRACE UZENETE:
-

MIÈRT NEM KÜLDJÜK SZÈT EZT A SZÈLRÒZSA MINDEN IRÀNYÀBA ?????????????????

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-12 18:18   
A szöveget mailben elküldtem minden pesti rokonnak és ismerösnek. Ennyit tehettem innen.
_________________
poe

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-12 17:08   
GRACE UZENETE:Barataimtol kaptam az alulirtakat.
Szörnyüseg.

.....................................

Kedves Olvasó!

Segítséget kérek Tõletek. Elkészült a Verespatak filmem, de félek tõle, hogy napokon belül a mozik leveszik a mûsorukról, ha nem lesz nézõje a filmnek.
Nem voltak illúzióim, de reméltem, hogy sokan lesznek kíváncsiak erre a számunkra is fontos történetre.
Öt évem ment rá, hogy a világ számára bemutassuk, mi történik itt a Kárpát-medencében, mi történt
2000-ben a Tiszával. Sikerült kiverekednem,hogy a jegybevétel 10%-t átutaljuk a helyi civileknek
/www.rosiamontana.org/ akik küzdenek,
hogy Verespatak megmaradjon. Minden erõmmel
segíteni akartam a filmmel, és bízom benne, Ti is segíteni fogtok.
A filmet ma! viszem Torontóba egy öko-filmfesztiválon vetítjük. Ott lesz a kanadai sajtó! Bemutattam a parlament környezetvédelmi bizottsága elõtt néhány
részletet, megnézte a román nagykövet, átadtam Margot Wallströmnek, aki megnézte és ígérte segíteni fog. Megkerestek Brüsszelbõl az EU parlamentbõl, ott
is vetíteni akarják, mielõtt Románia csatlakozási feltételeit tárgyalják.
Viszem Németországba, két
további fesztiválra bekerült: Lipcse, Freiburg.
Hiszem és vallom, hogy együtt ez a projekt
megállítható . Fogjunk össze! Én nem tudok többet tenni, sajnos. Most rajtatok a sor!

A film Budapesten: URÁNIA MOZI; MÛVÉSZ MOZI;
MAMMUT MOZI. Valamint Szegeden a belvárosi moziban és Kiskunfélegyházán. Sok más info és fórum, a www.ujeldorado.hu weboldalon. Ha fontosnak tartját! ok, küldjétek el az összes létezõ listán, weboldalon, hírlevélben, újságban
mindenhová és mindenkinek.

Baráti üdvözlettel:
Kocsis Tibor
Ui.: Állítólag a film nézhetõ, és 12 éves kortól értelmezhetõ.
...........................................
A tervezett verespataki aranybánya-nyitásról.
Dióhéjban Egy gyönyörû erdélyi falucska helyén (nemmmellette, hanem alatta, rajta, benne) tervez aranybányát nyitni egy kanadai cég. Ez a falu 2000
lakosa kitelepítésével, 5 temploma és 7 temetõje eldózerolásával, a 2000 éves, egyedülálló régészeti értékû római kori tárnarendszer, valamint 4 völgy és
2 hegy eltüntetésével járna.
Cserébe kapnának egy, a 2000. évi tiszai
halpusztulást okozó nagybányai szennyezést okozónál 40-szer (!) nagyobb ciántavat (az aranyat cián segítségével nyerik ki, amit hatalmas ciános tavakban ülepítenek.

Elég iszonyú látvány). Mindezt
8 év (!) aranybányászatért, ami utána befejezõdik, de az említett dolgok végleg eltûnnek. Kocsis Tibor, ifjú magyar dokumentum-filmes készített a témáról egy fantasztikus filmet. A mozik
mûsorra is tûzték, de félõ, ha nem lesz elég nézõ,hamar leveszik. A jegybevétel 10%-a a helyi, beruházás ellen küzdõ egyesület számára megy.
CSELEKEDJ VERESPATAKÉRT!
Új Eldorádó (magyar nyelvû, felirat nélkül)

Mammut Mozi (Budapest)

. 2004-10-06 10:15 | 12:00 | 13:45 |
18:00 | 19:45

. 2004-10-07 19:15

. 2004-10-08 19:15

. 2004-10-09 19:15

. 2004-10-10 19:15

. 2004-10-11 19:15

. 2004-10-12 19:15Mûvész (Budapest)

. 2004-10-06 14:00 | 15:45 | 18:00 |
21:30

. 2004-10-08 17:45

. 2004-10-11 17:45

. 2004-10-12 17:45Uránia Nemzeti Filmszínház (Budapest)

. 2004-10-06 17:00 | 19:00

. 2004-10-07 19:30

. 2004-10-08 19:30

. 2004-10-09 14:00 | 19:30

. 2004-10-10 19:30

. 2004-10-11 19:30

. 2004-10-12 19:30Lloyd Mozi (Gyõr)

. 2004-10-07 16:30

. 2004-10-08 16:30

. 2004-10-09 16:30

. 2004-10-10 16:30

. 2004-10-11 16:30

. 2004-10-12 16:30Belvárosi Mozi - Filmtéka (Szeged)

. 2004-10-07 18:30

. 2004-10-08 18:30

. 2004-10-09 18:30

. 2004-10-10 18:30

. 2004-10-11 18:30

. 2004-10-12 18:30Belvárosi Mozi - Kamaraterem (Szeged)

. 2004-10-06 16:00 | 18:15

 
 Gross Kitti  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-25 18:53   
SZiasztok!
Ha megengedtek néhány gondolatot...
Az elhangzottakkal maximálisan egyetértek, azonban a kérdés sokkal összetettebb. Maga a környezetünk védelme - komplexitásából adódóan - sokrétű tevékenység. Egy dolog, hogy ne szemeteljünk, de amennyiben globálisan gondolkodunk ( lásd Rio de Janeiróban 1992.ben a vil. konferencián elhangzottakat, miszerint" Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan"),úgy rájöhetünk arra hogy a már megfigyelhető és antropogén tevékenységekre vissza vezethető globális problémákat nem csak egy-egy szemetelés-visszaszorítása fogja megoldani. ( Kétségtelen hogy ezt sem szabad eltűrni.)Arra gondolok itt, hogy mind addíg amíg kv.-technológia alkalmazása nélkül működnek nagy mennyiségű és drasztikusan körny. romboló szennyező komponenseket emittáló ipari objektumok, amig egyes régiók a tengereket használják veszélyes hulladékok deponálására, amíg több hektárnyi termő földekbe mérgező anyagokat ásnak el, amíg az egyes államok a nezetközi egyezményeiknek nem tesznek eleget, - vagy nem is deklarálnak ilyen jellegű közös célokat - addíg bizony mindazok a régiók is szennyeződenek, környezeti elemek károsodnak, amelyeknél esaetleg megfigyelhetők némi körny.véd.-i célú intézkedések, netán tiszta paraméterekkel bírnak. Noha az európai régióban mutatkoznak pozitív elmozdulások a körny.védelmi intézkedések irányába,mind a mai napig is fellelhetők olyan szennyező régiók, amelyek - a gazdasági haszon miatt mellőzvén a technológiai innovációt - nem feltétlenül a kibocsátás közelében fejtik ki káros hatásukat. Ismeve az egyes környezeti közegek intermedier szerepét...tehát igazából csak arra szerettem volna rámutatni, hogy egy , a Föld minden élőlényét is megvédő környezetvédelem hatékonysága - szerintem - igazából abban rejlik, hogy maga a környezetvédelmi intézkedések földünk minden egyes pontján, egyforma hatékonysággal, egyidőben és nem utolsó sorban folyamatosan megtörténjen! Véleményem szerint ebben rejlik az emberiséget éltető természet hatékony és hosszú távú védelme.
Kitti

 
 seed  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-25 16:03   
kaytee

...szerintem nagyon nehéz a gondolkodásmódot megváltoztatni, föleg felnött embereknél...a változást a gyerekeknél kell elkezdeni, hisz nekik minden új...csak a kérdés, hogy ki tanítja meg nekik?...azok akik maguk is szemetelnek?..a másik dolog, hogy a büntetés sem igazán vezet eredményre, mert nem lehet mindenhova rendört állítani...szerintem fokozatosan kellene beengedni a "tanulni vágyókat" a civilizált országokba úgy, hogy az öslakók, a többség megtanítja a bevándorlóknak példamutatással, hogy mit lehet,s mit nem...aztán csere...a "tanultak" vissza az eredeti hazájukba s jöhet a friss garnitúra...s ez addig tartana amig mindenki megbecsülné magát, s a környezetét is...

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-19 15:47   
Azért van jó hír is, a TV2 folytatja a szemét eltüntető akciót - remélhetőleg hatékony lesz a dolog. A tavaszi nagytakarítás itt is beindult...

üdv.: Ideals
-
Folytassuk a tarsalgast a tisztasagrol. Ma korhazba menet megint egy erdekes dolgot lattam es gondoltam megosztom veletek is. En 20 km-re lakom egy nagyvarostol es igy a korhazba bekocsikazunk az autopalyan. Ma kb 50 meterenkent sarga nylonzsakokat lattam az ut szelen a zsakokon felirat :"Tartsd tisztan Svedorszagot" . Szoval a hetvegen felszedtek minden hulladekot szemetet ami az ut melletti arokba kerult. Egy auto majd összeszedi ezeket a zsakokat es kifuvarozza a szemettelepre.

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-13 17:34   
Voltam Szingapúrban, ahol rémesen büntetik a szemetelést. Mindenfelé figyelmeztetések láthatóak. (Még a nyilvános WC le-nem-húzásáért is fizetni kell: 5oo szingapúri dollár volt a büntetés. Nem jöttem rá, ki és honnét figyeli, hogy lehúztuk-e.)
Amikor metróval mentünk a hires japán-kinai kertekbe, majd másnap, máshová, nagyon érdekes dolgot fedeztünk fel.
A belvárostól kijjebb, egy gyönyörü pázsitos rétecske tele volt szemetelve. Csak ez. Mintha a jóindulatú, de mégiscsak diktatúra elleni tiltakozás jelképe lett volna ez a hely: valakik szándékosan odajártak eldobálni szemetet. És a "hatalom", ami még a WCben is figyelte, hogy fegyelmezett légy, szándékosan nem takaritotta el az egészet.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-12 22:54   
Kaytee,

itt ugy látszik használ a büntetés fenyegetés, most még az utcára valo kidobását az üres papirpoharaknak, junk food zacskoknak is ennyire kellene büntetni (mult héten bajlodtam mikor sepertem el az utca széléröl mert állt a viz a házunk elött ami a szomszéd condok sprinklereiböl folyt le), akkor itt is nagyobb tisztaság lenne az utcákon.


 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-12 21:28   
2004-04-09 15:20, LISA:
Igazad van. A gondolkodásmódot kell megváltoztatni. Amig emberek nem tekintik szégyellnivalónak, hogy szemetelnek, addig nagyon szigorúan kellene büntetni. A koszolók ugyanis az egész ország renoméján rontanak.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-11 23:26   
Az amerikai-magyar embert elszomoritja az, ha látja a Dollar árakat Budapesten de tudja hogy nem passzol hozzá ott a fizetés a nyugdij meg pláne nem!

Nálunk a délkaliforniai kisvárosban azt a rendeletet hozták ki, hogy minden háztulajdonosnak muszály lefesteni ha valaki graffitit mázolt a kökeritésére (ha elkapják a "graffiti müvészt" megbüntetik) külömben a város csináltatja és megfizettetik vele. Ami pedig a kutya tulajdonosokat illeti, ha sétáltatja a kutyáját és otthagyja a dombocskát $ 500.- a büntetés.

Használt holmit pedig vagy elvisz az ember thrift store-ba vagy felhivja öket ha butor van és érte jönnek, ingyen elszállitják, még adobol is le lehet irni adakozásként. Nem kell az utcára tenni hogy vigye aki akarja. Persze lehet garage sale-t tartani és eladni is. Vagy meghirdetni (ingyen) ujságban hogy ingyenes mi van.

 
 ideals  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-11 21:24   
2004-04-04 14:18, bobe:
-
Drága Böbe!

"Engem ami leginkabb meglepett magyarorszagon a sok kutya ....."
- úgy tudom, a "magány ellen" tartanak az emberek kutyát... - ettől nem olyan egyszerű a jelenség.
Mondjuk, én kutyás vagyok, és kivétel, mert én "el lennék nálunk kuya" - szoktam mondani. De akár város, akár kert, takarítani mindenütt kell(lene) utánuk - természetesen a gazdiknak - de lehet, hogy az önkormányzatoknak - azt hiszem, van egy olyan elmélet is, miszerint az adópénzből kijönne... - mármint a kutyák után való takarítás, meg egyáltalán a takarítás!
Persze, az is elég lenne, ha mindenki a maga portáján tisztaságot tartana! Az átkosban lemosta a boltos a járdát, most már nem mossa le, inkább vitatkozik, hogy kinek a kötelessége, a háznak, ahol bérli az üzletet, vagy neki - a vita marad, a kosz gyűlik -- így kell ezt!

Azért van jó hír is, a TV2 folytatja a szemét eltüntető akciót - remélhetőleg hatékony lesz a dolog. A tavaszi nagytakarítás itt is beindult...

üdv.: Ideals

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-11 07:40   
Tudjátok engem nagyon elkeserit a kutyahelyzet
FQleg akkor, amikor az állatvédQk egyrésze (nagyrésze) tépi a száját a TV-ben az állatok (kutyák) jogairól, aztán leviszi a saját kutyáját és eszébe sincs utána felszedni az ürüléket. Vannak jó példák, de nagyon kevés. Szemléletváltozás kellene, de alig haladunk valamit. Kellene sok ilyen reklám, felhivás a TV-ben, mert sajnos az a leghatékonyabb. Erre persze nincs pénz.

Személyes tapasztalat: nem tul szimpatikus asszonyság a póráz végén, mikozben a kedvenc a posta lépcsQjére végzi a dolgát!!!! Az emberek jönnek-mennek és rajtam kivül senki nem szól. Finoman megkérdeztem: Ugye akkor most felszedi? Válasz: TörQdjek a magam dolgával!
Hát itt tartunk...

És az egyik ismerQsöm, aki sorozatgyártásra kész a megfelelQ automatákkal, amibQl a zacskót lehet igyen kapni az utcákon, hiába kilincsel az önkormányzatoknál.

Másik: szelektiv hulladékgyüjtés. Nagyon boldogan csinálom pár hónapja! Most lett rá lehetQség, hogy megfelelQ gyüjtQkonténerekhez elvigyük (egyelQre kb 5 km-re van egy ilyen) de nagyon szivesen autózom vele. Viszont a kedvenc szomszédaim, (diplomás, high society) rá se fütyülnek. Ugyanugy mindent a kukába, mint eddig.
Nagyon szomorú vagyok. nekik is fogok szólni elQbb-utóbb. Csak finoman.

 
 LISA  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-09 15:20   
A szeméttel kapcsolatban: az emberek gondolkodásmódját kellene megváltoztatni otthon! Úgy gondolkodnak, csak az én házam táján ne legyen, lehet bárhol máshol!
Látom a Duna tv-böl, milyen sok probléma van vidéken is, lerakják a falu határába.
Tavaly mikor Bp-en jártam, látom egyik nap, hogy rengeteg szemét van a járdán, csak úgy ledobálva: bútorok, matracok,ruhafélék, vasdarabok, az ég világon minden! Kérdezem a néném, mi van itt? Azt monja majd elviszik innen. Mondom, nincs valami " kontén" ilyen tartályféle? Az a sok szemét egy egész hétig ott volt az utcán! Voltak akik túrkáltak benne, és elvittek maguknak belöle!!
Borzasztó volt, gondoltam ha ezt látnák a svédek!
Szeretettel


_________________
LISA /vitéz/ Svédország

Az igazi tartós boldogság titka, Isten müködése a lélekben!

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-04 16:37   
Nem tudom, hogy megszunt e a betetdijas rendszer, mert en visszaviszem az uvegeket a kozertbe es azt vissza is veszik. Viszont nagyon sokan kidobaljak az uvegeket es sokszor latok nem kivanatos egyeneket turkalni a kukakban, ok osszegyujtik az uvegeket es visszaviszik, hogy abbol fedezzek a betevo bort es a palinkat.

Az meg legyen egy masik tema, hogy mennyi reszeg ember dulong az utcan, vagy fekszik a foldon maga ala csinalva reszegsegi mamorban. Husz evig eltem Spanyolorszagban, ami bortermelo orszag es bizony mindenki naponta megissza a maga egy ket pohar borat, de soha, egyetlen reszeg embert sem lattam. Lehet, hogy ott jobb a bor?

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-04 14:20   
2004-04-04 14:15, Valeria:
-
szerintem a korabbi rendszerek kioltek a sajat kornyezetukert vallalt felelosseg erzeset... Vagy csak siman nemtorodom magatartas, vagy pedig a szabalyozas, tanulas, hatter hianya? Peldaul milyen szepen megszunt a betetdijas rendszer is, ami pedig jol mukodott Magyarorszagon? Es az milyen szepen mukodik Nemetorszagban, bar bosszanto, hogy csak az adott uzletekbe lehet visszavinni.

Bobe,

Magyarorszagon is arulnak zacskot, lapatocskat, hogy vigye magaval a gazdi, es takaritsa ossze a "termeket". De szerintem sokan elfelejtik vinni, ezt latom a budapesti lakasom mogotti kis hatodik keruleti utcakban (Terez Korut mogott) is. Neha pedig a parkolo kocsim kerekein is, ami kifejezetten boszant. De a szag is zavar, ami belepi az utcakat. Masreszt meg azt sem ertem, hogy foleg nagytestu kutyakat, vagy tobbet minek tartanak 50-90 negyzetmeteres lakasokban, de ez mar nem kornyezetvedelmi, hanem allatvedelmi kerdes, ami szinten erdekes tema lehetne.

Hunor

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-04 14:18   
Engem ami leginkabb meglepett magyarorszagon a sok kutya ..... ami mindenhol van .itt kötelezö a gazdiknak felszedni söt "kutyawc"-nek nevezett speci szemetesladak vannak felszerelve.Igaz most kicsi gond volt ugyanis eleg kemeny telunk volt sok hoval es miutan elolvadt a ho nem hoviragok es tavaszi viragok bujtak elö hanem sejtitek mi. De mar radioban tvben felhivjak a gazdik figyelmet felig viccesen felig komolyan hogy takaritsak el kedvencuk maradvanyait az utcarol, es ahogy ezt a nepet ismerem tiszta lesz minden nemsokara.
 
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó