2020. december 04. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON - Cikkeink kapcsán >> FÓKUSZ: Vízummentes irodalom
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-06 18:20   
JÖN AZ ELSŐ VIRTUÁLIS KÖNYV

A virtuális könyvek ugyancsak virtuális kiadója, a maga nemében világelső

Liber-All [ >> mindenkönyvek >> lat-ang ]

egyedülálló könyvsorozat indításával elkezdte működését.

Az UngParty virtuálét, miután Vízumköteles irodalom? címmel nemrégiben sikeres internetes konferenciát rendezett, az a megtiszteltetés érte, hogy a Pánsíp Irodalmi Szalonban (ahol korábban Zalán Tiborral, Hizsnyai Zoltánnal, Bagu Lászlóval, Papp Tiborral, Vass Tiborral és Turczi Istvánnal folyt beszélgetés) megrendezheti ezen kiadványok premierjét.

Az internetes esemény a hagyományos földi rendezvényekhez hasonlóan zajlik: az új könyvet hozzáértő szakemberek mutatják be, a kiadó munkatársai és a kézirat gondozói sokoldalúan megvilágítják nemcsak a kiadvány jelentőségét, hanem a megjelentetés körülményeit is, pályatársak, barátok méltatják a művet, néhányan részleteket olvasnak fel belőle. Megnyilatkoznak a bemutató előkészítésében és lebonyolításában részt vállalók, esetleg a közönség soraiból is akadnak, akik észrevételeikkel hozzájárulnak a bemutató színesebbé tételéhez. Alkalmasint a szerző is vall műhelytitkairól. - Mindez szöveges weboldalak formájában válik olvashatóvá a honlapon.

Ezt követően, amennyiben erre igény mutatkozik, a résztvevők a sajtó rendelkezésére állnak.

A bemutatóval egy időben „az előtérben” (a csevegőfórumban) kötetlen társalgás kezdődik.

A tervek szerint egy-egy új könyv egyelőre kéthavonta lát hálóvilágot, így ennek megfelelően követik egymást a bemutatók is az UngPartyn.

Az első premier kezdési időpontja: 2003. február 22. A bemutatandó könyv címét és a szerző kilétét a kiadó egy nappal előtte fedi fel, e-mailben szétküldött meghívók formájában. Ugyanekkor az első virtuális könyv borítója és fülszövege megjelenik a honlapon.

További részletek itt:
http://hhrf.org/ungparty/szalon/virkonyv

 
 onagyz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-01 23:03   
Judit,

Cs. Szabó és Márai esetében tévedsz. A nyxoylcvanas évektől igen szép táboruk volt, könyveik is jelentek meg, aki kereste, fel tudta hajtani a háború előtti köteteiket. De a magyar olvasó csak ahhoz jutott hozzá, amit az állami kiadók számára engedélyeztek. A nagy választék korlátozott választék volt.
A kánon - ami meghatározza az esetleges olvasószámot - egy másik tészta. Nem mennék bele. Az irodalomtörténet is egy másik tészta. Az olvasók nem maguktól teremnek, mint a gomba a fűben.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-30 22:56   
Zolikám,
mintha egy kicsit egymás mellett vitatkoznánk. Eszmefuttatásom lényege, hogy Magyarország mindenféle szempontból etalonként, étékméröként lép fel. Részben jogfolytonosságból, részben a többségi elv alapján, és mert a határon kivüli 1/3 ezt elfogadja/ta igy, de bizonyos fokig tájékozatlanságból. A nyugati magyarság értékeit illetöen pedig a tájékozatlanság oka, hogy az otthonmaradottak többszáz éve egyszerüen kvázi leirják a távozókat.

Mig a Kárpát-Medencében vannak számottevö szórványok, magyar kisebbségek, úgy a "nyugati" magyarság szerteszét a világban többnyire nem csoportokban, hanem individuumokként él tovább. Ezért fel sem tételez az anyaország értékképzödést. Az EPMSZ könyvkiadása, a Pax Romána, az EPMSZ, a Mikes Kelemen éves konferenciái nem voltak akkora hatósugarúak, hogy az anyaország néhány erre "kihegyezett" emberén túl számottevö érdeklödést, visszhangot váltsanak ki. Ennek nyilván voltak politikai okai is. Valljuk meg, hogy Márait a magyarországi háború után született generáció a szerzö halála után és a világhirrel egyidejüleg ismerte csak meg. Szabó Zoltán, Cs. Szabó László, de lehetne másokat is sorolni, munkássága szintén ismeretlen otthon. Ha megkérdezel olvasó embert Bp-en, a hazain kivül talán ismerhet erdélyi, felvidéki, stb. tehát ú.n. határontúli szerzöket, de aligha nyugatit. Valószinüleg eszébe sem jut Márain és Faludyn kivül más, esetleg fiatalabb.

Ez itt nem a nyugatiak identitásproblémája, hanem az anyaország tájékozatlansága, érdektelensége. Miközben hangsúlyozni kivánom, hogy mindezt nem egy esetleges sértettség mondatja velem, hanem egy magyarországi történész szájából hallottam.

 
 onagyz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-30 22:25   
Hoppá, elfelejtettem, hogyan kell beírni ide, Judit, ne haragudj, eloroztam a leveled.
Szóval: egyetlen dolgot nem vesztek figyelembe. Aki itt él, a határokon belül, még teoretikus problémaként sem merül fel reggelente, hogy ő magyar-e, vagy mi a szösz.
Én nem kell, hogy nyelvet váltsak vásárlás közben, a benzinkutas is magyarul szól, ha szól. Magyar ujságokat olvasok, magyar minden, ami körülvesz, éppen ennek köszönhető, hogy eszembe se jut, hogy miféle "identitású" értékek születnek, mert a világ legtermészetesebb dolga, ahogyan levegőt veszünk.
Nem kell nagyon erőlködnöm, hogy megértsem a határon túliak gondját, bár igaz, úgy töltöttem kint x hónapokat, hogy ha elunom, veszem a kalapom, húzok haza.
Itthon másképpen nehéz.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-30 16:34   
Hogy leírtak minket, azt nem én találtam ki, hanem nagy meglepetésemre egy fiatal, Magyarországon élő történésztől hallottam. Egyetemistaként egy hollandiai ösztöndíj keretében az ott eltöltött év alatt ismerkedett meg - véletlenül - a hollandiai Mikes Kelemen Körrel és csodálkozott rá eme kapcsolat alapján, hogy mekkora értékek vannak nyugaton. Hogy nemcsak hagyományápolás folyik, hanem értékképzés is. Ezért határozta el, hogy az emigráció kutatásával fog foglalkozni, annak ellenére, hogy huszonéves és sose hagyta el Magyarországot. Vagyis maga nem "érintett", mégis úgy érzi, hogy hézagpótló munkát végez.

Vagyis nem abban áll a "leírás", hogy megszakitanák az otthonmaradottak a magánkapcsolatokat a távozottakkal. Inkább abban, hogy nem tudnak a nyugati magyar értékekről, mert sose hallottak róla, gondoltak arra, hogy lehet ott is folytatni valamit, minőségit létrehozni, ergo fel sem tételezik, hogy lehetne miről tudniok.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-28 16:09   
„Otthonról" nézve a több száz éve uralkodó szemlélet szerint egy közös vonása van ezeknek az idegenbe kerülteknek: Elmentek = megszűntek létezni az otthonmaradtak szempontjából. Az anyaország egyszerűen leírta őket. Fel sem tételez tehát az elvándoroltakban nemzeti folytonosságot, netán potenciális kulturális tényezőt.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Azon gondolkodtam, hogy ez az allitas vajon ma is igaz-e. Nagyon sokaig az volt, ezt magam is tudom, szemelyes tapasztalatok alapjan is. Emlekszem, amikor 8 evesen megtalaltam a noverem szobajaban a naplojat (aki jolnevelt, az most fogja be a szemet) es lattam benne egy, az akkori tudomasom szerint legjobb baratnojenek irt level piszkozatat. Kerdezte benne, hogy hogy lesz kepes tukorbe nezni az elete hatralevo reszenek minden reggelen egy disszidens, aki elhagyta a hazajat valami jobb elet remenyeben. Irta, hogy o soha nem fog tobbet szoba allni vele, es ne is hivja, feletse el a nevet is, stb.

Ez volt majdnem 20 eve. Azota a noverem is kulfoldon el.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-25 07:13   
Mindenkinek melegen tudom ajálani, hogy be-be tekíntsen az "ungparty"-ba. Sok érdekes cikket, véleményt lehet olvasni és érdekes Judit írásait összevetni a többivel. Én úgy éreztem, hogy Judit kitűnően állja a versenyt sok profi íróval, sőt néha - az által, hogy őt könnyebb olvasni mint némelyik bonyolult nyelvezetű cikkírót, anélkül, hogy ez a mondanivaló kárára lenne -még le is körözi a képzelt versenyben egyiket-másikat.
Szívből gratulálok neki és várom újabb írásait.

Frédi

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-24 22:55   
FÓKUSZ: Vízummentes irodalom

http://www.magyaronline.net/cikk.php?id=88

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó