2014. július 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-19 23:03   
Néhány ízletes és könnyen elkészíthető húsétellel folytatom receptárunkat. A tévhitekkel ellentétben a marhahús nagyon jó élelem forrása a szervezetünknek. Kevés zsírtartalmánál fogva könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú. Párolva, sütve főzve nagyszerű ételek készíthetők belőle. Nemcsak a húsleves alapanyaga. Zöldségekkel kombinálva, ízletes különlegességeket varázsolhatunk a család asztalára.

Mediterrán zacskós marhasült

Hozzávalók: 60 dkg marhacomb, só, zöldbors, majoránna, kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma.
Mártás: 1 nagy fej vöröshagyma, 20-dkg zöld olíva bogyó, 40 dkg friss paradicsom, sok fokhagyma, 1 dl olaj.

A húst az inaktól és zsiradéktól megtisztítjuk. Sózzuk, borsozzuk a fűszerekkel bedörzsöljük. A fokhagymát a hús oldalaiba szúrjuk. A sütőzacskóba helyezzük, lezárva saját levében megsütjük. Kb 1-1 ½ óra. A hús minőségétől függően. Közben elkészítjük a mártás hozzávalóit. A hagymát apróra vágjuk a paradicsomot kis kockára. A forró olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a felszeletelt húst, hozzáadjuk az olívabogyót, majd a friss paradicsomot. Lefedve addig pároljuk míg a paradicsom péppé sürüsödik. Az utolsó percekben adunk hozzá sok fokhagymát, durvára vágva, ki mennyire szereti. Ezzel még kb 5 percig forraljuk. Izesitjük kevés cukorral, ha a paradicsom savanyú lenne. Kevergetni nem szabad. Burgonya krokettel kínáljuk.

Örmény hússaláta

A zsírnélküli marhacombot, zöldséges lében főzzük puhára. Zöldségek: 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa. 1 zeller, szemesbors, 1 csg friss lestyán, 1 csg friss borsikafű , 1dl fehér bor, annyi víz ami éppen ellepi. Mikor a hús megpuhult kivesszük a léből és lehűtjük. Mártást készitunk. 1 doboz kefirt elkeverünk 2 kanál majonézzel 1 kávés kanál mustárral, hozzáadunk 2 kanál darált diót. Izesitjük sóval és borssal. A kihűlt húst egy villa segitségével szálaira szedjük.A szálas húst a mártáshoz keverjük, tetejét megszórjuk kevés dióval és apróra vágott friss bazsalikom levéllel. Jól behűtve friss kenyérrel kínáljuk.

Egy kedvenc
Sóban sült csirke

A sóban sült csirke nagyon egyszerű és finom.
A jól sikerült csirkének olyan az íze, mintha most vetted volna le a parázsról. Veszel egy kg körüli csirkét, aminek még gyenge a húsa. A sütőedény aljára teritesz 1 kg normál konyhasót, ne tengerit és ne jódozottat. A csirkét megtisztitva, lábait, fejét levágva, belsejét kitisztitva ráhelyezed a sóra. A hátára fektetve. A belsejébe 2 gerezd fokhagymát tegyél. Hideg sütőbe téve, közepes meleg tűznél kb. 1 óra a sütés. Ekkorra szépen megpirul és finom omlós lesz. Előfordul hogy a só megkeményedik a csirke körül, de amikor langyosra hűl, leválik róla.

Jó étvágyat kivánok!

Üdv: Irénke

 
 Nostradamus888@yahoo.com  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-19 22:57   
Irenke!

Nem'tom TE vagy a divaittervezo 1 szemelybe iiiis..., vagy mas vagy...? (asszem, hogy 1 es ugyanaz...!), hat TE valoba SOKRETU vaagy...! Csakugy csorog a nyalam..., miko a recepjeidet olvasom...! Ki is "print"-eltM, es hamaroan "bejaccom" majd...! Habar EN nem szeretek "puderezni...", de mieee nincs beloled tobb millio...??? Oszinten IRIGY vagyok a ferjedre (a vadaszra!) Bizti gyonyoru eletetek one, es BOLDOGok vagytok!

Azze en sem egetM le a teavizeeet..., es sutok fozok neha ha idom Ngedi (foleg hetvegekN...) Irj meg recepteket, mint latod MINDNYAJAN ertekeljuk itt!
-God Bless U!
~Istvan~

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-12 10:21   
Zsuzsa, ez vigasztaló.

Én ugyan gyakorlott háziasszonynak tartom magam, de velem is elöfordul.

Egy idöben, amikor sokat utaztam, rövid idöre átálltam a készen kapható ételekre.

Családi lakóközösségem tagjai a második alkalommal megjegyezték: "Korábban, amikor még magad föztél, sokkal ehetöbb volt a koszt." Igy nem folytattam a konzerv-kisérleteket.

Én is csak olyat szeretek késziteni, ami gyorsan megy, nem kell vele foglalkozni és jó. Ezért sokmindent csinálok a sütöben. Pl. bármilyen szeletelt hús egymás mellé helyezve tüzálló edényben füszerezve saját levében, majd valamilyen szósz rá. Ez utóbbi lehet paradicsomos, tejföl-tejszines, boros, reszelt sajttal megszórva vagy ezek kombinációja.

Olykor bekövetkezhet viszont, hogy 12-kor beteszem (konyha a földszinten), visszamegyek az irodába (2. emelet), majd fél háromkor a zavaró szagok - felkúszván a lépcsöházban két szintet - érkeznek az irósztalom elé az elégett cipötalp irányából.

Such is life, mondom, ilyenkor.

Judit

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-12 04:16   
Kösz, Irénke. Kipróbálom.

Igazi jótett ez a részedről: megmented a családomat az én szakácsnői képességeimtől. Ugy tűnik, elég biztos ételek és fínomak. És nemigen lehet odaégetni őket, mert ez is baj nálam, hogy elkezdek valamin gondolkozni és elfelejtem, mi van a kályhán.

Nem véletlen, hogy lányom első igazi rajza engem ábrázol, amint a köv. szöveg jön ki a számon: "Jesszusom, már megint odaégett".

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-11 20:31   
Könnyen elkészithető levesek, még a gyakorlatlanok is eltudják késziteni.

Fokhagymás kenyér leves

Hozzávalók : 1,5 l krumpli főzőlé, 1 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis kanál liszt, 1 kis kanál pirospaprika, só, szikkadt kenyér.

1 kg krumplit megtisztítva, 2 l sós vízben puhára főzünk. 2 gerezd fokhagymát 1 kanál olajon megpirítunk egy kanál liszttel,
adunk hozzá 1 kis kanál pirospaprikát, felöntjük a krumpli főzőlével. Jól összeforraljuk, utólag sóval ízesítjük.

A tányérba aprítunk szikkadt kenyeret, erre szedve a levest kínáljuk. A krumplit bármire felhasználhatjuk, készithetünk belöle
tésztát, nudlit, szilvásgombócot, használhatjuk hús mellé köretnek egy kevés zsiradékkal elkeverve, petrezselyemzölddel fűszerezve.

Hármas hagyma leves

Hozzávalók: 3 fej nagyobb vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, a zöld levele is, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió ízlés szerint, 3 babérlevél, 2 dl paradicsomlé, vagy 2 kanál paradicsompüré, 1 kanál kukoricaliszt, 1 csokor petrezselyem zöld, reszelt füstölt sajt.

A vöröshagymát szálasra vágjuk, a póréhagymát, karikára, a fokhagymát apróra. 2 liter vízben feltesszük főzni. Sóval, borssal, szerecsendióval, babérlevéllel ízesítjük. Puhára fozzük, majd a paradicsomlében elkeverünk 1 kanál kukoricalisztet, ezzel surítjük a levest. Ekkor adjuk hozzá a vágott petrezselyem zöldet, ezzel már csak egyet forralunk rajta.

A tányérba reszelt sajtot teszünk, erre szedjük a forró levest.

Tárkonyos csirkeleves

Hozzávalók: 1 db filézett csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 2 l víz, 1 szál sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 citrom, 1 kanál liszt, só, őrölt fehérbors,1 dl tejszin, 2 dl tejföl, 1 csg tárkony.

Galuskához: 1 tojás, 4 kanál liszt, só.

A csirkemellet kicsontozzuk és vékony csíkokra vágjuk. A felforrósított vajon vöröshagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a csirkét és hirtelen megpirítjuk. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót a hússal együtt rövid ideig pirítjuk. 1 kanál lisztet szórunk rá és felöntjük a vizzel. Izesítjük sóval, fehérborssal, 2 karika citrommal. Minden hozzávalót puhára főzünk. Ha a viz nagyon leforrt, pótoljuk. Beletesszük a tejszínt, és a tejföllel dúsítjuk. Tetejét megszórjuk vagdalt friss tárkonnyal. Apró galuskákat főzhetünk bele. Kellemes savanyúra ízesítjük citromlével.

Üdv: Irénke



 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-11 14:12   

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-11 12:00   
Javaslatok "O" vércsoportra

Mivel a vércsoportod "0" tipus, te vagy a vadász, a húsevő, erős emésztőrendszerrel, aktiv immunrendszerrel.

Rád jó hatással van mindenféle hús, kivétel liba, sertés, szalonna, sonka.

A halak bármelyike kifejezetten jó fehérjeforrás.
Kivétel: polip, harcsa, hering, füstölt lazac és a kaviár.

A tejtermék feldolgozására nem igen alkalmas a "0" vércsoport.
Kivéve: szojatej, szójasajt, mozarella, kecskesajt, fetasajt.

Az olajokat jól birja a szervezeted, kivéve: kukorica, mogyoró és sáfrányolaj.

Magvakból kerülni kell: földimogyoró, kesudió, pisztácia mák.

Kenyérfélékből kerülendő a fehér, a sokmagvas, és a teljes őrlésü buzából készült kenyér, helyette, rizs, köles, szójalisztből készült pékárú javasolt.

A legtöbb zöldség jó hatású.
Kivétel: avokádó, káposztafélék, fekete olajbogyó, shii-take gomba, fehér burgonya.

Valamennyi gyümölcs ajánlott.
Kivétel: kókusz, narancs, eper, mandarin, sárgadinnye, szeder.

Jó hatásúak: a tengeri alga, curry, petrezselyem, cayenne bors, kurkuma, sok más is fogyasztható.
Kivéve: kapribogyó, fahéj, vanilia, szerecsendió, fekete, fehérbors, alma és borecetek.

Almalekvár, dzsemek az ajánlott gyümölcsökből,
Kerülendő: kechup és a savanyuságok.

Gyógyteák: csipkebogyó, gyermekláncfü, görögszéna, gyömbér, komló, hárs, eperfa, borsmentha, ezek kifejezetten jók.
Kerülendő: aloé, echenacea, orbáncfú, martilapu, kukoricabajusz, szenna.

Italok: szódaviz, sör, zöldtea, vörös és fehérbor.
Kerülendők: kávé, cola, fekete tea, tömény szeszes italok.

Az ételkészités nem okozhat gondot, nagyon változatosan lehet étkezni.

Étrend javaslatok a "0" vércsoport részére:

reggeli: 2 szelet piritott ezékiel kenyér, vajjal vagy alacsony kalória tartalmu dzsemmel, 2 dl zöldséglé, banán, vagy 1 szelet 100% rozskenyér, 2 buggyantott tojás, 2 dl szilvalé, 1 pohár gyümölcsös magvas müzli (az ajánlottak közül), poffasztott rizs szójatejjel.

ebéd: 180 gr sovány marhasült spenótsalátával, alma vagy ananászszeletek, ásványviz, vagy például csirkemell saláta, majonézzal, szölö, dió, vagy 120-180 gr sovány darált marhahús pástétom, rizslisztből készült sütemény, vegyes zöldsaláta (petrezselyem, hagyma, répa, uborka) oliva-citrom dresszinggel, viz vagy gyógytea.

uzsonna: 1 szelet almás sütemény, zöldtea, vagy gyógytea, tökmag és dió, vagy rizses sütemény mandulavajjal, vagy friss gyümölcsök az engedélyezettek közül

vacsora: bárányhús spárgával brokollival, burgonya, friss, vegyes gyümölcs, áfonya, kiwi, szőlő, őszibarack, esetéeg sör vagy bor, vagy pedig sült hal zöldbabsalátával, párolt kelkáposzta citromlével, zöld tea vagy gyógytea, sült zöldségek, barnarizzsel, kevés vajjal, gyógytea, sör vagy bor (nem mindennap )

Fontos! Előfordulhat, olyan kerül az ételünkben ami a tiltott listán van, nagyon kis mennyiség alkalomszerüen megengedett, pl. a kechup - izesiteni egyszer lehet vele 1 héten.

Üdv: Irénke

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-11 05:40   
Irenke,az O-s vercsoport mit egyen?
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-11 03:26   
Kedves Irénke, döbbenetes vagy. Köszönöm. Elolvastam a kerti jótanácsokat is. Most már csak azt mondd meg: mihez nem értesz? Persze, ha lesz még időd, kérlek irjál konyharecepteket is, tökéletlen háziasszonyok számára. Olyasmiket, mint a krumplis-lisztes feltét, azt még én is megértem. Szia, kösz még egyszer.

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-10 11:48   
Ferencz Zsuzsának a vércsoport diétáról:

A hús evése nem zárható ki teljesen az "A" vércsoport számára. Mivel az ösöktol örökölt alacsony gyomorsav szinttel rendelkeznek,
vigyázni kell a húsevésre. A szervezet zsirként tárolja, ami sok baj és feles kilók forrása.

De fogyasztható boségesen csirke, pulyka és hal. Édesvizi és tengeri egyaránt. Ezenkivül minden más egyébb hús evése kerülendo!

Felvágottak, szalonna, mindenféle!!

Halak: ponty, tökehal, lazac, szardinia, csuka, sügér,csiga, egyébb fehér húsú halak == ezek kifejezetten jótékony hatással vannak a szervezetre.
Kerülni kell: kaviár, egyes kagylók, béka, rák.

Hetente max. tojásfogyasztás: 1-3 db

Tejtermék: szója sajt (tofu) szójatej. Fogyasztható kis mennyiségben: feta sajt, kecskesajt, mozarella, string sajt(parmezánhoz hasonló amerikai) túró helyett, ricotta (olasz túró) kefir, gyümölcsjoghurt. Kerülendo: magas zsirtartalmú készitmények, brie tipusú sajtok, kék sajtok, vaj, jégkrém, teljes tej.

Jótékony olajok: lenmagolaj, oliva olaj. Max: napi 1-2 evokanál. Kerülendo: szezám, kukorica, olaj.

Magvak: földimogyoró, tökmag, mandula, gesztenye, mák, dió, fenyomag.
Kerülendo: kesudió, pisztácia.

Hüvelyesek: mindenféle száraz és zöldbab, hajdina. Kerülendok: száraz fehérbab, vörösbab.

Gabonák, jótékonyak: szója, árpa, rizs, zab, tönkölybúza, ezek korpái és puffasztott termékei, 100% rozskenyér, ezékiel kenyér.
Kerülendo: buza minden formában! Kenyér sem eheto buzából.

Zöldségek:a legtöbb zöldség nyersen és fozve fogyasztható.
Kerülendo: paprika, paradicsom, padlizsán, oliva bogyó, fehér és vöröskáposzta, termesztett gomba.

Gyümölcsök, jótékonyak: sárgabarack, ananász, citrom, szilva, füge, grapefruit, áfonya, szeder, körte, szolo, málna, oszibarack.
Kerülendo: sárgadinnye, narancs, papaya, kókusz, banán, rebarbara.

Füszerek, jótékonyak: gyömbér, fokhagyma, szójaszósz, misó, (erjesztett babkrém), tamari, tiszta szójaszósz, a legtöbb zöldfüszer fogyasztható.
Kerülendo: kapribogyó, zseletin, feketebors, borecetek, és minden erjesztett ecet (citromlé használható, frissen)

Izesitok, jótékony: mustár, édes savanyúság, kapros savanyuság.
Kerülendo: ketchap, majonéz, worchester szósz.

Gyógyteák: gyömbér, ginszeng, zöldtea, aloé, bojtorján, kamilla, eichenacea, galagonya, csipkebogyó, macskagyökér.
Kerülendó: macskamentha, kukorica bajusz, vöröshere, cayenne.

Italok: koffeinmentes kavé, zöldtea, vörösbor.
Kerülendo: sör, tömény szeszes italok, szódaviz, cola, fekete tea, diétás italok!!

Minden reggel igyunk meg fél citrommal készült langyos limonádét!

Étrend minták:

reggel: limonádé langyosan, zabpehely szójatejjel, koffeinmentes kávé.

ebéd: görög saláta ( uborka, hagyma, zeller, fetasajt, citromlével), 1 szelet rozskenyér, alma.

uzsonna: 2 szelet puffasztott rizs, 1 szelet kecskesajttal, gyógytea.

vacsora:: sült tofu, párolt zöldbabbal, póréval, lucerna hajtással, goghurt, koffeinmentes kávé, vagy gyógytea, 1 dl vörösbor.

Ezek csak példák, én már kidolgoztam olyan recepteket, amit bátran lehet enni és nem is olyan rosszak. A húsevéssel kapcsolatban, kb, 1 hónap mulva már nem is kivánod a zsiros, szaftos húsokat, mert a szervezet átáll. Én azt is tanusithatom, mert a férjem ilyen pacalos, pörköltes, gulyásos húsevo volt és mostanra már teljesen átállt. A csirke, pulyka és foleg a halak, sok uj receptre adnak ötletet. Legjobban a halakat kell szorgalmazni, ugyanis a halak zsirja csökkenti a zsirfelesleget és kiürül a szervezetbol a hús iránti vágyakozás. Fél év és már rá sem tudsz nézni a magyaros ételekre.

A könyv, amit talán még ujabb kiadásokban meg lehet találni:

Cim: Az AB0 terv
Dr. Peter J , D' Adamo és Catherine Witney

A vércsoportdiéta testkontrollal c. kiadványt a neten lehet megrendelni a
http://www.mkk.hu cimen, a 22786 kódszámon.

Néhány kipróbált ételrecept, amit az A vércsoportú fogyaszthat.

Reggel: Minden reggel éhgyomorra fél citrom levéből langyos limonádé, édesitővel, zabpehely szójatejjel, vagy kukoricapehely szójatejjel, áfonyával, tofu omlett, 1 db buggyantott tojás, 1 pohár alacsony zsirtaltalmú joghurt, puffasztott rizs szójatejjel, szilva, sárgarépa, zöldséglé.

Ebéd:: Görög saláta, 2 szelet abonett gluténmentes kenyér, almalé vagy gyógytea, vagy misó leves, vegyes zöldsaláta dresszinggel, 1 szelet rozskenyér, gyógytea, fekete bableves, vegyes zöldsaláta szója mártással.

Uzsonna: 2 szelet rizstorta, 2 szilva, zöldtea vagy viz, Szentjános kenyér vagy gyümölcskenyér 1 szelet, joghurt, friss sárgabarackos joghurt, kávé vagy tea.

Vacsora: Brokolli lasagna, joghurt, koffeinmentes kávé, gyógytea, vörösbor, pulyka tofu húsgombócok, párolt cukkini, zöldbabsaláta, joghurt, kávé, gyógytea vagy vörösbor, natur sülthal (amilyet szeretsz), spenótsaláta, joghurt friss gyümölccsel, tea, vörösbor.

Tofu omlett

25 dkg lágy tofu, összetörve, néhány szelet gomba, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, 1 kis kanál szójaszósz, 1 csg petrezselyem zöld, 2 tojás, kevés oliva olaj a sütéshez.

A hozzávalókat összevegyitjük, a forró olajra öntjük, kis lángon 10-15 percig sütjük, közbem kevergetjük. Addig sütjük mig a tojás kész lesz.

Pulyka tofu húsgombóc

Ugyanaz mint a tofu omlett cak 20 dkg darált pulykahúst adunk hozzá, és 2 kanál zablisztet.

Összekeverve hütőben pihentetjük, rozskenyérből készült morzsába hempergetve kisütjük.

Fontos!! Önmagunk is könnyen kreálhatunk csak mindig figyeljünk az összetevőkre, véletlenül sem legyen olyan amit nem szabad enni. Kevés kivételt javasol a könyv. A kezdeteknél mikor még nehéz áttérni a megfelelő étkezésre, megengedhető valami tiltott dolog, de 1 héten csak egy-ket alkalommal. Pl. mi nehezen tudtuk elhagyni a paradicsomot, paprikát, a zöldséglevesbe
belecsempésztem néhány karikát. Vagy sajnáltam kidobni a sok padlizsánt ami a kertben termett. A szójakrémhez néha adtam 1 kanállal a natur padlizsán krémből.

Sok sikert kivánok!

B vércsoport étkezési terv

A nomád.

kiegyensúlyozott erős immunrendszer. Rugalmas táplálkozási szokások. Tejtermék fogyasztó. A B vércsoportuakat az úgynevezett egyedi kaméleon típus jellemzi. Sok szempontból eltér minden más vércsoporttól. Az életerős B vércsoportúak a modern élet számos betegségét könnyen le tudják küzdeni. Általában hosszú életűek.

Nagyon jó hatású húsok: bárány, birka,nyúl, vadhúsok.

Ehetők: marha, pulyka, borjú, máj.

Kerülendő: csirke, liba, disznó, kacsa, fogoly, fürj, szalonna, sonka, szív.

Jótékony halak: tőkehal, sügér, makréla, csuka, lazac,szardinia, nyelvhal, kaviár. Ehetők: ponty, harcsa, hering, pisztráng, tintahal,(kalamári), kaliforniai kagyló, Kerülendők: angolna, béka, homár, füstölt lazac, csiga, rákfélék, éti kagyló, polip, osztriga, folyami rák.

Szinte az összes tejtermék fogyasztható, néhány kivétellel.

Kifejezetten jó hatású: túró, fetasajt, kecskesajt, kefir, alacsony zsitartalmú tej, joghurtok.
Kerülendő: kék sajtok (penészes), jégkrém, parmezánhoz hasonló sajtok.

Tojás ehető 3-5 alkalommal.

Jó emésztés érdekében jót tesz az oliva olaj! Naponta 1 evőkanál.

Ehető: lenmagolaj, és a halakból kivont zsir és olaj.
Kerülendő: kukorica, napraforgó, gyapotmag, szezámolaj.

A magvak többsége nem ajánlható! Zavarják az inzulintermelést!
Semleges hatású: mandula, gesztenye, dió, pekándió.
Kerülendő: mogyoró, fenyőmag, pisztácia, mák, tökmag, napraforgó, szezámmag, földimogyoró.

Babfélék fogyasztása korlátozott, ami fogyasztható is csak ritkán.

Jótékonyak: veteménybab, fehér szárazbab, vörös szójabab.
Semlegesek: zöldbab, lóbab, zöldborsó, hüvelyes borsó.
Kerülendő: azuki bab, feketebab, tarkabab, lencse.

Jótékony gabonák: zabliszt, korpa, köles, puffasztott rizs, tönkölybúza.
Semleges: Granola műzli, kukoricapehely,
Kerülendők: árpa, hajdina, kukorica liszt, rozs, búzakorpa csira.

Jótékony kenyérfélék: barna rizskenyér, ezekiel kenyér (csirázott búzából készül, gyógynövényboltok árusítják.
Semlegesek: gluténmentes, abonett kenyér, szójaliszt kenyér, tönkölykenyér, zabkorpa sütemények.
Kerülendők: búzából, kukoricából, durumbuzából készült kenyerek, 100% rozskenyér, búzakorpa sütemények.

Sok kiváló hatású zöldség fogyasztható, de akkor a legjobb hatásúak ha naponta 3-5 alkalommal fogyasztjuk. Legjobbak a zöldleveles növények, a benne található magnézium legyőzi a vírusfertőzéseket.
Csak a kerülendőkre térünk ki: articsóka, avokádó, kukorica, olíva bogyó, tofu, retek, paradicsom, tökmag.

Kevés olyan gyümölcs van amit ne lehetne fogyasztani.
Kerülendők: gránátalma, fügekaktusz, kókusz, datolyaszilva, rebarbara, carambola.

Fűszerek: gyömbér, torma, curry, petrezselyem, cayenne bors különösen jó hatásúak.
Kerülendő: szegfübors, fahéj, feketebors, árpamaláta, mandula kivonat, ízesítők közül kerülendő: kechup.

Gyógyteák: gyömbér, ginzeng, édesgyökér, petrezselyem, borsmentha, málnalevél, csipkebogyó, zsálya.

Kerülendők: aloé, kukoricabajusz, görögszéna, komló, hárs, ökörfarkkóró, szenna, tárnics.

Italok: zöldtea.
Iható: sör, kávé, fekete tea, vörös és fehérbor.
Kerülendők: tömény szeszes italok, szódaviz, cola, diétás üditők, minden egyéb szénsavas üditő.

Étel javaslatok:

reggelik: ezékiel kenyér, gyümölcsjoghurt, buggyantott tojás, rizskorpa, banánnal fölözött tejjel, puffasztott rizs kecsketejjel stb.

ebéd: görög saláta, banánnal, vékony szelet pulykamell sajttal, zöldsalátával, mustárral, vagy spenótsaláta, tonhal majonézzel, rizstorta.

vacsora.: bárányragu spárgával, rozmaringos sülthal zöldségekkel, stb.

Táplálék kiegészítésként ajánlott magnézium, lecitin.

Üdv: Irénke

(Majd küldök még recepteket.)

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-10 10:32   
Anri!

A lennebb, Irenke altal leirt, krumplis tesztabol csinalod a palacsintat. Gyorsan dolgozz vele, marmint a gombockak kinyujtasat hamar csinald, mert a teszta hamar megpuhul es ragadossa valik. De van egy masik receptem: 30 dk burgonyat megfozunk, megtorunk, kihutjuk, osszekeverjuk egy fel liter tejjel, 30 dk liszttel, tojassal (nem irja, hogy hany ) , kis soval. Fel oraig allni hagyjuk, majd mindket oldalukon megsutjuk.

Ezt en nem probaltam, Irenke kell tej is bele?

 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-09 12:35   

 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-09 12:30   

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-09 10:55   
Irenke!
A krumplis palacsinta ugy csak magaban is finom.Gyerekkoromban nem gyoztem varni,hogy kicsusszanjon a sutobol!Mi edesen ettuk fokent,valamilyen lekvarral megkenve,kettobehajtva.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-09 04:00   
Kedves Irénke!
Tegnap elfelejtettem ám valamit: szeretnék olyan ételreceptet, amelyet nehéz elrontani.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-08 14:34   
Szia, Irénke!

kezdjük a vércsoporttal: enyém A, lányomé B.

Olyan ételekre gondolok, amelyek

1. olcsóak (Romániában élek)
2. hamar megvannak
3. finomak.

Most nem tudok többet írni, szeretettel üdvözöllek,
Zsuzsa

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-08 13:16   
Szia Zsuzsa!

Miben szeretnéd ha segitenék, kérdezz és válaszolok.

Vércsoporttal kapcsolatosan kérem a vércsoport milyenséged, "A,B,AB,O"- az RH faktor nem számit. Ezzel kapcsolatban jó tanácsaim vannak.

Üdv: Irénke

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-08 05:47   
Kedves Irénke!

Te kezdel sztár lenni itt nálunk!

Lenne egy kérésem: adhatnál néhány receptet amolyan tökéletlen háziasszonyok számára is, mint pl. én.

És adhatnál fogyókurás recepteket is, a kül. vércsoportok számára. Ha van időd persze...

 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-07 17:09   
Kedves Irenke

Köszönöm gyors valaszodat, a recepteket kiprobalom es beszamolok sikeremröl. Valoszinü a krumplis valtozat volt de a hortobagyi palacsinta is nagyon jol hangzik.

szia,
Anri

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-07 14:12   
Hortobágyi húsos palacsinta

Hagyományos módon sós palacsintákat készitünk. Csirkéből készitünk jó szaftos pörköltet, ezt ledaráljuk, majd liszttel elkevert tejföllel besűritjük.

Megtöltjük a palacsintákat, tűzálló tálra fektetve, a maradék szaftot a tetejére halmozzuk, tejföllel meglocsoljuk. Forró sütöben átmelegitjük.

A töltelék itt is lehet bármi, amit a fantiázánk diktál. De az igazi hortobágyi palacsinta hússal van töltve.

Jó étvágyat kivánok !
Üdv: Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-07 14:05   
Burgonyás tésztából nagyon sokféle finomságot lehet késziteni.

Krumplis tészta

HozzávalóK: 60 dkg krumplit héjában megfőzünk, megtisztitva áttörjük. Adunk hozzá csipet sót, 2 tojás sárgáját majd annyi lisztet, kb. 20 dkg, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Ebből készülhet a palacsinta, kis gömböket formázunk, majd vékonyra elnyujtjuk. Palacsinta sütőben mindkét oldalát megsütjük és bármilyen húsos, lecsós, zöldséges, sajtos töltelékkel tölthetjük. Félbehajtva leönthetjük tejföllel, sajttal vagy bármilyen a töltelékkel harmonizáló mártással. Forró sütőben átmelegitjük. Tölthetjük nyersen is, akkor feltekerve kiolajozott tepsibe egymás mellé rakjuk, tetejét is megkenjük olajjal és 30 perc alatt lassú tűznél pirosra sütjük.
Készithetünk a hagyományos módszerrel is palacsintát, de mégis vastagra sütjük.

Vastag palacsinta

Tojással, liszttel, tejjel sós palacsintákat készitünk, de a tojás fehérjét kemény habbá verve tesszük hozzá. Olajozott serpenyőben kissé vastagabb palacsintákat készitünk.

Tölthetjük gombamártással, paprikás gombával, pörkölt vagdalékkal, de különösen jó a reszelt sült káposztával.

Üdv: Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-07 13:44   
Ha jól lezárod, vagyis összegyomkodod, biztos nem megy szét a forró vizben.
Üdv: Irénke

 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-06 18:39   
Kedves Irenke!

Nagyon elvezem olvasni a receptjeidet. En is szeretek sutni-fozni(mert halas a publikum). Imadjuk a gomboc-felesegeket, gyakran van az asztalon szilvalekvaros gomboc, turogomboc. De a kaposztasgombocrol meg nem hallottam.
Ahogy leirod biztosan nagyon finom lehet. Azt hiszem a hetvegen meg is csinalom, mert a kaposztas tesztat is szeretjuk, tehat a gomboc az meg jobb lehet.

Majd beszamolok, hogy sikerult-e egybentartani a gombocokat a forro vizben.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-06 14:20   
Szia Anri,

Azt hiszem, a hortobágyi palacsintáról lehetett szó De Lenke biztosan tudja, a készítését is, én csak tippeltem

Hunor

 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-06 09:52   
kedves Irenke!

Komaromban egy etteremben burgonyas tesztabol keszült palacsintafelet ettünk, az etel nevet elfelejtettem sajnos, de azota is keresem a receptet.

Vastagabb volt mint a palcsinta, felbe volt hajtva, es finom husos lecsofeleseggel volt töltve.

Szerintem valamilyen burgonyas teszta volt, a tölteleket biztosan valtoztatni is lehet.

Ha van egy recepted, vagy egyaltalan sejted, hogy mire gondolok, örülnek ha leirnad!

Elöre is köszönöm
anri

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-28 16:26   
Kedves Irénke!

Receptjeiden felbuzdulva tegnap kipróbáltam családomon a körtesalátát: frenetikus sikere volt. Igaz, nem reggelire, hanem vacsorára, de magos kenyérrel, ahogy javasoltad. (Mindig valamilyen fekete és lehetöleg magos kenyeret eszünk).

Szóval nem éltél hiába és várjuk a többit is.

Szeretettel köszöntlek a "lakóközösségem" tagjai nevében is

Judit

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-28 16:08   
Tészták, derelyék, gombócok nagyanyáink idejéből.

Rohanó világunkban a fiatal háziasszonyok nem ismereik csak a zacskós száraztésztát. Nem is tudhatják, hogy hajdanán a nagyanyáink idejében hogyan készült az igazán ízes szilvásgombóc vagy a mákos derelye. Nem könnyü dolog a technológiát elsajátitani, de érdemes kisérletezni, hogy megizleljük a csodás házi készítésü csemegéket.

Tésztagyúrás

Fél kg lisztet egy edénybe szitálunk. Közepébe mélyedést készítünk, beleütünk egy egész tojást, adunk hozzá egy kis kanál sót. Összedolgozzuk, miközben adagoljuk a langyos vizet. Először csak 1 dl-t, majd ha a tészta kívánja még 1/2 dl-t. Erősen összegyúrjuk. Nagyon kemény tésztának kell lenni.

A tészta akkor jó, ha leválik a kezünkről és a deszkához sem ragad oda. Két cipóba vágjuk és letakarva 15 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és attól függ mire használjuk, felvagdaljuk.

Készíthetjük metéltnek, kockának, tépkedve csuszának.

Diósan, mákosan, sonkásan, krumplisan, káposztásan, túrósan, stb.

Derelye
Szilvás derelyének csak vékonyra sodorjuk és a lapot félbehajtva, kemény lekvárral töltjük. A tészta felébe egyenlő távolságra kis halmokat teszünk a kemény szilvalekvárból, ráhajtva a tészta másik felét, kezünkkel lenyomkodjuk. Derelye metszővel, a halmok között kivagdaljuk szögletes formára.
Sós, lobogó vízben kifőzzük, míg a tészta a víz felszínre jön. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze.

Darált mák, dió, vagy pirított zsemlemorzsával megszórva kínáljuk.

Húsos derelye

30 dkg darált húst, 1 fej apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, 10 dkg aprított gombával, kevés olajon megpárolunk. Sózzuk, borsozzuk. Mikor kihűlt, adunk hozzá 1 tojást, 1 kanál tejfölt. Ezzel a töltelékkel töltjük a derelyét. Kifőzés után sajttal szórjuk meg és forró sütőben addig sütjük míg a sajt megpirul.

Káposztás kocka

A gyúrt tésztát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben kifőzzük. 1 kis fej fehér káposztát lereszelünk, sózunk, majd állni hagyjuk. 1 kanál cukrot karamelizálunk sötét barnára. Adunk hozzá 1 dl olajat és erre tesszük a kinyomkodott káposztát. Gyakran kevergetve puhára pároljuk. A leszűrt tésztára szórjuk, egyenletesen elkeverjük. Ízesíthetjük, sóval, borssal, de aki édesen szereti csak cukorral .

Szilvás vagy lekváros gombóc

A meg gyúrt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Akkora kockára vágjuk, amilyen nagyságú gombócot szeretnénk készteni. A kockák közepébe egy kis kanál kemény lekvárt, vagy fél szem cukrozott, fahéjjal ízesített szilvát teszünk. A sarkokat visszahajtva gombóccá alakítjuk. Jól összenyomkodva, hogy a töltelék ne folyjon ki. Sós vízben addig főzzük, míg a gombócok a felszínre jönnek. Mákkal vagy pirított zsemlemorzsával szórjuk meg.

Káposztás gombóc

25 dkg lisztből 1 tojással, 2 dkg vajjal, sóval, kevés vízzel rétestésztát készítünk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megszórjuk az előzőleg megpárolt káposztával, amit cukorral, vagy sóval, borssal ízesítünk. A tészta szélétől 5 cm-es darabot üresen hagyunk. Az üres részt tojás fehérjével megkenjük. Ezután feltekerjük mint a bejglit, a tojással megkent résznél jól lezárjuk. Kétujjnyi távolságra felszeleteljük és egyenként a darabok végét összecsippentve gombócokká gömbölyítjük. Sós vízben kifőzzük és forró olajra szedjük. Pirított zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Bácskai mákos gombóc

5 csésze víz, 4 csésze liszt, só, 1 tojás, 2 evőkanál zsiradék, mák, cukor. A vizet csipetnyi sóval felforraljuk, ha lobogva forr, belecsurgatjuk a lisztet. Felületesen összekeverjük, majd deszkára borítva hűlni hagyjuk. Ha már langyos hozzá adjuk a tojást és jól összegyúrjuk. A tésztából lisztes kézzel apró, diónyi gombócokat készítünk. Sós vízben kifőzzük és a zsiradékra szedjük. Cukrozott mákkal megszórva forrón tálaljuk, csak forrón és frissen jó.

Üdv: Irénke
>

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-23 00:20   
Kedves Irénke!

Nagyon köszönöm. Idöközben rájöttem: ez a chicoré, ami szinte kézenfekvö, mégsem jutott eszembe. Én is gyakran veszem, mert Zsófi lányom nagyon szereti.

A fogyókúrával elboldogulok. Már egyszer sikeresen leadtam elég sokat. Az nem kunszt, hanem utána évekig tartani. Még ez is sikerült, de az utolsó félév privát eseményei ismét rosszfelé befolyásolták az idevonatkozó akaraterömet. De már összeszedtem magam.

Az egész lényege, hogy az ember átálljon egy ú.n. normális, vagyis kiegyensúlyozott és zsirszegény étkezésre. Nem olyan nehéz, menet közben kialakul.

De az is igaz, hogy ami az életben a legjobb, az alternative, vagy tilos, vagy erkölcstelen, vagy hizlal. Szerintem leginkább hizlal.

Sok szeretettel üdvözöllek és irj nekünk még további érdekes recepteket.

Judit

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-21 22:48   
Kedves Judit!

Örömmel olvastam, hogy tetszenek a receptjeim.

A cikória egy saláta féleség. Kis sárgás-fehéres, hosszúkás fejecskék, szorosabb egymásra boruló levelek. Inkább hasonlit egy bontatlan kukorica csőre, amit levelek boritanak. Levelei ropogósak, kissé kenyernyés. Magas béta karotin, folsav, kalcium és vastartalommal. Ezenkivül a 90% viz, igy a fogyókurás étrendbe is beilleszthető, ha nem teszünk rá olajos vagy majonézes dresszinget.

Ha fogyókurás program érdekel, a vércsoport szerintit tudom javasolni. Küldd el a vércsoportod.

Üdv: Irénke

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-21 22:33   
Irénke,

növekvö élvezettel olvasom a receptjeidet! Már rég kipróbáltam volna, csak ne lennék éppen fogyókúrán!

Mondd meg viszont, hogy mi a cikória? Én ezt csak mint műkávét vagy kávéhelyettest ismerem az 50-es évekböl, amikor nagyanyám sóhajtozva ebböl fözött hosszúnyelű speciális edényben valami sötét borzalmat, amely a kávé benyomását keltette - szinben.
De ha le kell vágni a keserü végét, akkor nyilván nem pótkávéról van szó.

Szeretettel üdvözöllek és gyüjtöm továbbra is receptjeidet a fogyókúramentes idökre,

Judit

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó