2021. szeptember 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> Határtalan lehetőségek?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-08-26 10:05   
Ki akar egy évet EU-finanszírozással Hollandiában egy keresztény nemzetközi ifjúsági szervezetnél, az Atlantic Bridge-nél önkénteskedni?

19-30 év közötti embert keresnek november 1-töl augusztus 31-ig.

Projektleírás:
http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_form_en.cfm?EID=54000422028
Email: joostdyk@zeelandnet.nl

 
 Misuci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-01-23 06:49   
Boccs, hogy igy egy fel evtizeddel kesobb irok ide. Erdekes irasok voltak. kesobb meg azokra lehet, hogy irasban reagalok. A nyelvtanulasrol most annyit, hogy azt gondolom ala van becsulve egy nagyon fontos tenyezo. A motivacio. Ket eve (az akor 15 eves) fiam alig akart elmenni itt (San Francisco) a nyelviskolaba eloszor. Aztan ott a szarnyai ala vette elso evben egy spanyol lany masik evben egy masik. Aztan meg haza se akart jonni az iskolabol.
 
 vedett  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-24 11:49   
takaritanom kene de olyan erdekes ez a tema hogy muszaly beleszolnom:

magyar iskolai nyelvtanitas: beeeeeee az iskolai tanaraim az en nyelvtudasomat sajat sikerkent konyveltek el,pedig mindenhol tisztan megmondtam hogy magantanarhoz jarok (angol-nemet kesobb holland)nevetseges volt.sok tanarom kozul nehany tehetseges volt de 15 fos csoportal lehetetlen. az elso magantanarom Ilus neni olyan szigort tartott hogy majdnem bepisiltunk aki nem viselkedett azt kidobta!!!!!aki maradt jol beszelt 11 evesen!!!az altalanos iskolai tanarom meg velem buszkelkedett,majdnem jobban tudtam angolul mint o.
de : itt bejglibe keves filmet szinkronizalnak, felirattal adjak a franciat,angolt ez nagy segitseg a nyelvtanulasnal es meg szorakoztato is.
vicces sztori: Astorian ulok varok egy baratomra aki kesik,szemem sarkabol latom hogy egy bomba no (en is no vagyok)tanacstalanul jarkal egyik jarokelotol a masikig, (hozzateszem tele van egyetemistakkal a kornyek)vegul hozzamfordul es megkerdezi hogy beszelek-e angolul.a csaj gyonyoru volt fekete haj,enyhen vagott szem,izlesesen szexi kosztum,kicsit kreol bor,szep hosszu labak (nem vagyok leszbi de ezt fontos elmondani)szoval ott korozott vagy 30 percet mert a sok egyetemista srac nem volt hajlando angolul beszelni,egy ilyen novel!!!rohej ha pasi lennek es egy szot sem beszelek angolul akkor is megprobaltam volna segiteni neki.(ja egyebkent oroszul es nemetul is beszelt) vegul olyan jol osszehaverkodtunk hogy elvittem mulatni es naggyon elvezte.teszem hozza felhivtuk eggyutt a pannon angol nyelvu informacios vonalat ahol NEM beszelt angolul a csaj!!!!erre varrjal gombot.
szoval Mo.-n magantanart javaslok mindenkinek de azt is nagyon meg kell nezni nem mindenki jo,en idosebbet valasztanek es szigorut.

 
 ideals  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-12 17:45   
2004-04-12 10:09, LISA:
-
Kedves Lisa!

Az én nagyobbik lányom - úgynevezett "menő" általános iskolába járt (sajnos, de körzetileg oda tartoztunk...) - 3. osztálytól 8. osztályig tanulta az oroszt. (Most megint nagyon menő nyelv!)
Az általános iskola végeztével nem tudott egy kiló kenyeret kérni - oroszul.
A szakközépiskolában németet tanultak 4 évig. Az osztály egyik csoportja négyesre végzett, az én lányom csoportja 2-esre. Mindig elújságolta, mi mindenről beszélgettek az órán - "természetesen" magyarul - Ma már két mondatot sem tud németül. (A szülői értekezletek arról szóltak, hogy váltsák le a német tanárt - de senki a füle botját nem mozgatta!!)
A kisebbik lányom "csak" 5. osztálytól kezdte az angol tanulást - tantervi anyagokról beszélek -, minden évben más volt a tanár, és minden évben azzal kezdték, melyik könyvet, füzetet kell megvenni. Ő csak ipari iskolába ment tovább, ott nem tanultak nyelvet. Az esti szakközépiskolában tanulta az angolt, de kimaradt (nem birta a munka mellett - mert ugye most az esti iskolák tanítási órái minimum fél 4-kor kezdődnek, de jellemzőbb a du. 3 óra!!! RÖHEJ!!!) - mindenesetre az alatt a három év alatt talán annyit tanult meg, hogy be tud mutatkozni, ha nagyon akar.
Ami az általános iskolát illeti, már onnan kellett volna megalapozva kijönni... - ez itt valahogy nem működött.
Most persze, nem tudom mi a helyzet az általános iskolákban. Annak idején az orosz tanárokat "villámgyorsan" átképezték angolra - aminek később meglett a böjtje.

Ennyit a hazai általános iskolai nyelvtanulásról...

 
 LISA  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-12 10:09   
A jó nyelvtanuláshoz már korán hozzá kellene kezdeni. Itt nálunk az általános iskola 3. osztályától kezdve van idegennyelv tanítás.
Ezért tudnak pl. perfekt angolúl azok akik itt jártak iskolába.Szinte azt lehetne hinni, hogy ez a hivatalos nyelv, de nem, hanem a svéd. A tv-ben is csak aláirásokkal vannak az angolnyelvü filmek.Ebböl is lehet tanúlni, mindíg hallja az ember.
Azt hiszem otthon is megfontolhatnák, és már korán elkezdhetnék tanítani az idegen nyelveket az iskolákban, és a szinkront is elkellene már hagyni. Mindenhez olyan görcsösen ragaszkodnak.
Szeretettel
_________________
LISA /vitéz/ Svédország

Az igazi tartós boldogság titka, Isten müködése a lélekben!

 
 HidakSzerelmese  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-11 18:08   
2004-04-10 18:21, HidakSzerelmese:

Miért csak ilyen kevesen? Esetleg ismét a hiányzó nyelvtudás?

- Nem (csak). Először is sokan nem tudnak róla, de ez ugye az ő bajuk. A félsz a másik ok. Ez is az ő bajuk.

És a harmadik: amikor én voltam kint (2000-01 asszem:), akkor - pont abban az évben - vonták meg a Phare-támogatást az Erasmus-programtól, ami azt jelentette, hogy a pénz 49%-át sutty, elvették. Így a én ösztöndíjam pl. 250 Eur/hó volt..előző tanévben ugyanoda még 500, amiből, ha kicsire összehúzva is magad, de ki lehet jönni.

250 euró/hó Barcelonában, amely nem éppen Spanyolhon legolcsóbb faluja. :P --> Nagyon nagy önrészt kell vállalni a mai megcsappant Erasmus-támogatás kiegészítésére. Az én családom nem tudott túl sokat segíteni: ha nem pályázok össze innen-onnan pénzecskét, én se jutok ki. (Összességében jóval többet pályáztam össze, mint a 10 havi 10*250 Eur, de még az se sok)

Sokak családja nem tud havi ~80-100e forintot szánni a gyermeke Erasmus-bulijára, ennyi lenne kb. az az önrész, amit hozzá kéne csapni a 250 euróhoz, hogy ne halj éhen kint. :(

Berlin-ügyben lehet, hogy meg is környékezlek. Most épp Grazban van függő ügyem, meglátjuk, mi sül ki belőle. Most nyomom ugyanis a németet, úgy értem, napi 24 órában - mert jelenleg (még) nem nagyon megy. :P


_________________
"Hidakat építs, ne falakat."

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-10 22:26   
2004-04-10 18:21, HidakSzerelmese:
-
Miért csak ilyen kevesen? Esetleg ismét a hiányzó nyelvtudás? Zsófi lányom egyetemén, ha jól értettem, a fele elmegy valahová. Hülye, aki nem veszi igénybe, amit a sors tálcán kínál. Arról nem is beszélve, hogy a külföldön nyert tapasztalat holtbiztosan előny a nehezülő munkapiaci feltételek között. Legvégső soron ha másra nem, hát élettapasztalatnak jó. Bezzeg nekem ha annak idején ilyen lehetőségeim lettek volna!...

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-10 22:21   
2004-04-10 18:06, HidakSzerelmese:
-
...A kedvemet pedig nem szegted, most épp ismét hasonlóra készülök, mert nekem "csakazértis" kell az egész világ és mert kísérletező kedvben sincs éppen hiány. Sőt, talán túl sokszor álltam sorba, amikor osztották
-
Nem tudom, hová készülsz, de ha Berlin szóba jönne, szívesen állok/unk incselkedésedre. Akár tanáccsal, akár jó szóval, orientációs segítséggel, stb.

Berlinben rengeteg híd van ...

 
 HidakSzerelmese  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-10 18:21   
Eeehh. túloztam. Nem a 300-ból él vele 18..30/év, hanem az összesből (min. 5*300, plusz aki még sokadéves a karon)

:))
_________________
"Hidakat építs, ne falakat."

 
 HidakSzerelmese  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-10 18:06   
"...rengeteg a külföldi ösztöndíj lehetősége (Erasmus, DAAD, Go East, ...), úgy ugyanezek a lehetőségek fennállnak tudtommal a magyar egyetemisták számára is. Csak kevesen élnek vele."

Nana ) Azért van, aki él vele. Tőlünk a 300-ból durván 30-an évente, legutóbb 18-an.. - nem sok, pedig keret (hely) több emberre is lenne. Én is voltam Erasmusos.

A kedvemet pedig nem szegted, most épp ismét hasonlóra készülök, mert nekem "csakazértis" kell az egész világ és mert kísérletező kedvben sincs éppen hiány. Sőt, talán túl sokszor álltam sorba, amikor osztották


 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-09 23:30   
2004-04-09 11:46, HidakSzerelmese:
-
...És ez szomorú. Sokan mintha valahogy nem éreznék, hogy az EU nem fog a kedvünként magyarul megtanulni.
-
Kedves HidakSzerelmese!

Nagyon igazad van: nem fog!

Új vagy, ezért nem tudhatod, hogy a nyelvtudásról, ill. nemtudásról eddig sok szó esett. A magyar hivatalos nyelvvizsga egy kapal sz-t sem ér - már párdon a kifejezésért.

A nyelvtudás az én szememben nemcsak idegen szavak ragozott egymásutánját jelenti, hanem az adot nyelvhez tartozó kultúra, civilizáció, ország valamelyes ismeretét is. Ez méginkább hiányzik azoknál, akik csak a papír megszerzésére törekednek.

Nem tudom, mennyire lehet/szabad általánosítani. Ahogyan N.o-ban rengeteg a külföldi ösztöndíj lehetősége (Erasmus, DAAD, Go East, ...), úgy ugyanezek a lehetőségek fennállnak tudtommal a magyar egyetemisták számára is. Csak kevesen élnek vele. De akad ilyen. Nem pénz kérdés, hanem inkább elszántság, kisérletező kedv és kockáztatási készség kell hozzá.

Berlin az elmúlt 10 évben a Ny-Eu-i innováció központja. Hemzsegnek itt a fiatal idegenek. Sok köztük a magyar is, akik 20 éves egyetemista lányomnak reprezentatív mintavételben azt nyilatkozták épp tegnapelőtt (egy francia srácnál rendezett bulin, ahol a résztvevő 20 emberből csak a lányom volt félmagyarként az egyetlen német), hogy éppen ez a nemzetközi nyitottság, a virulens kulturális kavalkád, multikulti vonzás az, ami miatt Berlinbe jöttek. Mindegyik tanult, végzett M.o-on valamilyen főisksolát, egyetemet és most itt próbálkozik. Tehát van ellenpélda is.

Ami nincs ha végezté, az a garancia a munkára, és azzal párosuló fizetésre. Jogászból itt is Spree-t lehet rekeszteni, az ú.n. "orchidea-szakok" (filozófia, politológia, pszichológia, nyelvészet, zsurnalisztika, vagyis minden, amivel 10 szemeszter után potenciális munkanélkülivé képeznek) végzőseinek semmilyen biztos esélyük nincs egy adekvát állásra a lángossütő/pizzásnál jobb fizetéssel. Lehet, hogy nem hiszed, de szép számmal vannak munkanélküli orvosok.

Szerintem nem azért kell tanulni, mert akkor a kezdetektől jobb a fizetési kilátás, hanem, mert képzett emberként nagyobb a valószínűsége, hogy válságos időben kellő horizonttal, rugalmassággal és fantáziával rendelkezzél ahhoz, hogy kitaláld, miből fogsz megélni, ha éppen nincs kereslet, mondjuk gépészmérnökre. No, meg azért is, mert a képesség kötelez.

Az általános magyara gyakorlattal szemben itt nem hiszik azt az emberek, hogy csemetéjüknek egy életen át segíteniük kellene, azok gyakran 19 évesen elhagyják a szülői házat és igyekeznek már az egyetemi tanulmányok idején is eltartani muagukat, megállni a saját lábukon. Ezért nem szokatlan számukra az ú.n. "dzsobbolás" ("to job", avagy németül "jobben"). Ez pizzasütő-szinvonalú órabéres alacsonyan kvalifikált tevékenységet jelent tudatosan átmeneti jelleggel. ez az állapot eltarthat az egyetem befejezése után is, ha nem talál magának a végzett ifjú titán azonnal adekvát munkát. Filozófia, szociológia, pszichológia, stb. szakoknál eleve kiindulhat ebből a delikvens.

Mindezzel nem a kedvedet akartam szegni, csak megnyugtatni, hogy a végzősök kilátásait illető általad leírt helyzet "EU-like", de legalább is N.o-ban így van. Általában angolul azonban a végzősök itt kétségtelenül jobban tudnak.

 
 HidakSzerelmese  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-09 11:46   
Sziasztok!

Szintén újoncként, csak egy apróság:
Végzős mérnökhallgatóként, szétnézve a Műegyetem végzősei között, elgondolkodtató, vajon határtalanok-e annak a túlnyomó többségnek a lehetőségei, akik azon erőlködnek, hogy végre egy (!) középfokú nyelvvizsgát produkáljanak, mert addig nem kapják meg a diplomát. Elszomorító, hogy - bár a képzés színvonala még annak ellenére is jóval magasabb a pl. tengerentúli hasonló egyetemek képzésénél, hogy évente 300 céltalan, véletlenül idekerülő kölköt vesznek fel, és felvételi nélkül is könnyen bejutsz - erre nem telik 5... X év alatt. Egyetlen nyelv középfokon, az is csak papíron. Ezekben az emberekben hiába van igény a normális fizetésre (amit pl. én úgy definiálok, hogy szeretnék a több év kemény tanulásért cserébe több pénzt és lehetőséget látni, mint az a volt osztálytársam, aki ma pizzát süt), nem fogják megkapni. És ez szomorú. Sokan mintha valahogy nem éreznék, hogy az EU nem fog a kedvünként magyarul megtanulni.

 
 Cunibaba  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-27 21:11   
Belgiumban hatàrtalan lehetöségek nincsennek, ez biztos!
Itt rengeteg a munkanélküli! És itt is minden felé nyelvtudàs kell! A jo munkahelyekre minimum 3 (francia, flamand és angol)
Bele néztem a helyi ujsàgokban miket keresnek: legtöbb itt is az egészségügyben van! Vagy pedig férfiaknàl a hegesztök a felkapottak!

Viszont ha egyetlen nyelvet sem tudsz a fent felsorotakbol, semmi eséjed sincs!
Én példàul, probàlkoztam az öcsémnek keresni munkàt, (aki nagyon ügyes autobàldogos- autoszerelö , de mindenhez kitünöen ért, arany kezei vannak). Semmi lehetöség mert meg sem szolal franciàul!

 
 Katóka  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-27 11:03   
Kedves Toeby. Köszönöm,hogy válaszoltál,és egyáltalán próbálsz segitteni,már a jószándék is nagyrabecsülendő ebben a mai világban. Csak annyit kérek ha a környezetedben vannak idős emberek esetleg rákérdezni nincs-e valakinek szüksége segitségre.Nyelvtudás nélkül sajnos ez az egy lehetőség,ha egyedül élő idős ember kéri a segitségemet. Köszönök neked mindent.Azért irhatnál magadról is szeretnélek kicsit jobban megismerni.Várom válaszod szia
_________________
Kata

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-26 21:56   
Halló Katóka!

Miután másutt kibeszélgettem magam, kérdésedre csak röviden válaszolok, mielött kedved elvenném vagy túl felbiztatnálak. Megkérdezem ismeröseimet, akik közül többen is dolgoznak az ápoló szakmában, de hivatalosan, kórházban vagy idösek otthonában.

Majd ismét jelentkezem, addig is minden jót!

Toeby

 
 Katóka  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-25 10:15   
Kedves Toeby.A segitségedet szeretném kérni.Nem tudom,hogy az unokahugod beszéli-e a nyelvet?Én 48 éves vagyok nem beszélek németül,ezért olyan kint élő Magyar nénit,vagy bácsit keresek akinek szüksége van segitségre.Itthon gondoztam mozgássérült nénit.gyereket és idős embereknél vállaltam különbözö munkát, esti fürdetés,bevásárlás,vasalás stb.Köszönöm ha Te vagy esetleg az unokahugod segittene.E-mail cimem:gyorgykato@vipmail.hu
_________________
Kata

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-11 17:41   
Van sok lehetöség a betegek és öregek ápolásában, de azt nem éppen ajánlanám senkinek. De ha valaki arra hivatva érzi magát, mint unokahogom, aki ilyen módon került ki Münchenbe, miért ne!
Orvosoknál is van lehetöség, de ott is hozzá kell szokni, hogy egy altató orvos pl. egész nap úton van, s több kórházat lát el.

Sokszor nem is a munkaeröhiány egyedül a döntö, hanem hogy gazdasági megfontolásokból nem vesznek fel dolgozókat!

Tkp. hivatalosan hiány van sok ágazatban, de ha munkát keresel, mégsincs. Elsösorban a már emlitett ápoló szakmákban, de a IT-folalkozásokon kivül mindabban is, ahol a föiskolán vagy egyetemen müszaki vonalon tanulsz. Mert mindenki inkább ma is közgazdasági, jogi, szociális vonalon tanul.

Persze az épitészeknél is minden harmadik mérnök felesleges! Egyesek szerint a németek el tudnák látni az egész EU-t, ami gondolom a franciák, s másoknál is hasonló lehet!

Toeby

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-11 13:10   
2004-02-08 00:45, Pompéry Berlin:
-
Bármennyire is töröm a fejem két napja, nem jut eszembe semmilyen szakma, amelyikben itt hiány lenne. Némettudás nélkül viszont semmire nem lehet menni,

Ami esetleg keresett szakma, az a betegápolás, föleg öregek ápolása.

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 22:15   
Halló!

Ez itt egy régebbi téma, de annélkül hogy most végigolvasnám, szeretnék egy megjegyzést tenni, természetesen ellenkezhettek is velem!

Legyen az szakmunkás vagy diplomás, nincs könnyü dolga a nyugati országokban, mert elöször is tanulnia kell, azaz tapasztalatot kell szereznie, ráadásul jön ehhez még a nyelvtudás szügségessége is. A tudást bizonyitani kell, s el kell fogadni a velünk szemben fennálló bizalmatlanságot is.

Másik, hogy a legtöbb munkahely, még legtöbbször a diplomásak is, az olcsó munkaeröt keresik, noha biztos, hogy egy otthonról jövö azzal is bármikor beéri.

Nagyon kivétel az, ha valaki az elképzelésének megfelelöen azonnal és elismeréssel tud beilleszkedni a munkafolyamatba!

A kormányzat által hirdtett: "A müvelt magyar föt mindenütt keresik és szivesen fogadják!" (valahogy igy hangzott), az szemfényvesztés! Erre méginkább rátett a Duna-TV: "Angliában különösen a magyar tanárok keresettek"!

Toeby

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 00:45   
Bármennyire is töröm a fejem két napja, nem jut eszembe semmilyen szakma, amelyikben itt hiány lenne. Némettudás nélkül viszont semmire nem lehet menni, hacsak nem nemzetközileg jegyzett filmszinész, popsztár, karmester, stb. az illető.
 
 barát  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-07 17:09   
Kedves Kérdezö!

Az itt kapcsolt honlapcimen válszt kapsz kérdésdre itteve még sok másban is elmerenghetsz!
http://www.eu2004.hu/index.php?op=mindennapok_munkavallalas&id=48

Biztosan lesz arra is válasz milyen szakmára keresnek embert!
Sok sikert!

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-07 16:24   
Kedves kerdezösködö!
Elöször is mi az hogy EU?
Különbözö orszagok ahol kulönbözö nyelveket beszelnek ,tehat ha Olaszorszagban akarsz dolgozni termeszetesen olaszul kellen tudnod ha Daniaban akkor danul es ha Finnorszagban akkor finnul kell tudnod, azhogy tudsz angolul es franciaul az egy jo pont ezekben az orszagokban is.Arra meg hogy mit is tanulj vegkepp nem tudok tanacsot adni mert a konjunkturatol fuggöen kellenek a szakemberek de ezt bizony kiszamitani pontosan nem lehet. En neked csak azt a tanacsot tudom adni amit a gyerekeinknek hogy azt tanuld es csinald amit szeretsz nem minden a penz. Nem lehet olyan munkat becsuletesen vegezni amit utalsz. Csak olyan szakmat valassz ahol eltudod kepzelni a jövödet hisz legalabb 40 evig kell szeresd es dolgozzal benne. Ne ugy legy tanar vagy orvos hogy utalod a diakokat a betegeket, mert akkor sohasem lesz belöled jo tanar vagy jo orvos. Ezek csak peldak .
No es egy utolso ötlet: nezz bele kulönbözö orszagok munkaközvetitö oldalaira ott lathatod milyen szakmakban keresnek embert. itt megadom neked a sved munkaközvetitö oldalt ahol több nyelven is olvashatsz az itteni helyzetröl,söt azt is megtudod mire van szukseged hogy itt dolgozhass.
Egy eleg rossz hir amit a vegere hagyok :Svedorszagban sajnos egy olyan szabalyt(törvenyt)akarnak bevezetni miszerint az uj Eu-tagorszagokbol csak majd 7-10 even belül lehessen ide jönni dolgozni,eppen amiatt hogy nagyon sokan szeretnek majd kihasznalni a sved szocialis törvenyeket. Erre majd meg visszaterek mikor pontosabb adatokat tudok meg, egyelöre csak targyaljak a parlamentben .

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-07 14:26   
HC uzenete:
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen diplomás szakkal lehet (majd) elhelyezkedni az EU-ban? Milyen országban milyen foglalkozásból van hiány? (csak diplomás érdekel) Közgazdász végzettségem van, de rájöttem, hogy nem nagyon érdekel, nem nyújt semmi megfoghatót és mást szeretnék tanulni. Sok minden érdekel, de szeretnék célirányosan választani, aminek hasznát vehetném az EU-ban. Mivel, most ha jól tudom, Írország kivételével a többi nem engedi meg pár évig a közép-kelet-európaiak munkavállalását, még lenne egy kis időm tanulni valami igazán hasznosat. Az angol nyelvvel nincs problémám, felsőfokúm van, és éltem és tanultam egy kicsit az USAban. Tehát a kérdéseim:
-Milyen munkakörökben van/lesz lehetőségük a magyaroknak az EU-ban, hol várják őket? (eddig a nővérekről, orvosokról, informatikusokról, vegyészekről, biológusokról hallottam) Pl környezetvédeli mérnök eséllyel kaphat munkát?

- Az angolon kívül melyik lenne a második legfontosabb nyelv: a francia vagy a német? Persze tudom, nyilván, ahol dolgozni akar az ember, de általában, figyelmbe véve az országok kínálatát és hajlandóságát külföldiek foglalkoztatására, melyik a hasznosabb?

Lehet, hogy így lazának tűnt, hogy azzal jövök, na mit tanuljak, hogy kimehessek. Nem, én is tudom, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, de itthon végképp nem. Amikor az USAban tanultam, láttam, hogy még egy egyszerű irodista is megél a fizetéséből, bérel egy lakást, van egy kocsija, na nem gazdag, és nem a legjobb cuccai vannak, mégis nagyobb létbiztonságnak örvend, mint egy magyar itthon hasonló munkakörben. Szeretnék olyan helyen élni és dolgozni, amelyik több lehetőséget tud nyújtani, mint Magyarország, és ahol jobban figyelmbe veszik a tudást, mint hogy ki kinek a veje, szomszédja stb. Tudom, a kapcsolati tőke mindenhol fontos, de itthon úgy látom, képesek olyan embereket is jó munkakörbe felvenni, akik semmit sem tudnak, de jó ismerősök.
Köszönöm a válaszaitokat.

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-08 08:27   
Csak egy megjegyzést szeretnék tenni "nagyist" írásához...

Magam sohasem dolgoztam külföldön, de ha az ember megpróbál nyitott szemmel járni - kritikusan, a TÉNYEKRE figyelve hallgatja és olvassa a híreket, (sőt, ha egyáltalán tájékozódik!) -, akkor nem nehéz észrevennie a valódi gondokat. És ha azokat nem kicsinyli le kormányoldalról, vagy nem nagyítja fel ellenzéki szemüveget hordva!

Sajnos nagyon sokan vagy innen, vagy onnan nézik a dolgokat (éppen most néztem egy tv műsort, ahol UGYANAZON számok tartalmáról nem tudtak megegyezni balról-jobbról!!!), vagy egyáltalán nem is érdeklődnek (mert belefásultak, vagy eleve nem is érdekli őket közvetlen környezetükön kívül semmi). Így azután nagyon könnyen ébrednek hamis illúziók: akár az itthoni, akár pedig a külföldi körülményekről.

Persze küldföldről sokkal nehezebb egyáltalán tájékozódni az itthoni dolgokról, hiszen nem csak maga az objektív tájékoztatás hiánya lehet a gond, hanem egyáltalán a (friss) hírekhez való hozzájutás lehetősége. Pedig a Duna tv programja interneten mindenhol, állandóan elérhető, mégis magam is találkoztam olyan magyarokkal külföldön, akik aktívan foglalkoznak a magyarság problémáival (és nem csak az ottaniakkal, de az itthoniakkal is!), mégsem élnek ezzel a páratlan lehetőséggel! Legfeljebb a Duna tv adásaiból készült - és ott sugárzott - (heti) összefoglalókat nézik meg.

Nem akarom alaptalanul megvádolni pártossággal az ilyen összefoglaló műsorok készítőit, de ők öntudatlanul is belevihetik saját érzelmeiket ezekbe... Ezért - bár ezek az adások sokat jelenthetnek a világ egy eldugottabb sarkában, de - jobb visszamenni a forráshoz. Ha van rá lehetőség...

Persze lehet azt mondani, hogy a forrás, a Duna tv adásai sem mentesek a pártosságtól, hiszen azokat is csak emberek készítik. Minden bizonnyal... De azért ha a mohácsi vészt nézzük, akkor lehet azt magyar vagy török oldalról értékelni, de az évszámon, a TÉNYEN, hogy az 1526-ban volt, nem lehet vitázni! S a tényekre kell figyelni. Nem a "biblia magyarázatra"! Mint ma reggel is...
Frimi

 
 nagyist  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-07 11:04   
Mint IT-szakember a kovetkezoket tudom e targyban irni: en hivatalosan dolgoztam kint Nemetorszagban, kb. 3 evig. Hazatelepedtem, es amit Frimi irt, szinten megerositeni tudom, csak a szakmai oldalam felol: ameddig en egy IT-szakemberkent dolgoztam, folyekony angol nemet nyelvtudassal, addig meglepo modon nem hogy nincs szukseg itthon (Mo.) a nyelvtudasomra, de az lett a problema, hogy en kint olyan cegeknek dolgoztam, mint pl. a Frankfurti Tozsderendszerek. Ezt Mo-on ugy vettek, hogy valakinek a helyere palyaznek, pedig igazabol a csaladom fenntartasat kellett volna megoldani. Emiatt megint kulfoldre kenyszerulok. Egyetertek teljesen Etelkaval, o emlitette, mennyire nem "kolbaszbol van a kerites", de sajnos ezt itthon rosszul, helyesebben csak a pozitivumokat ertekelve nezik. Gyakorlatilag tonkretettek a teljes termeloagazatot, s mint tudjuk produktivitast nem lehet elerni csak a kereskedelembol. Ehhez azt tudom hozzatenni, hogy programozokent (egyetemi diploma, etc) ide vagy oda netto 54e Ft-ot (kb. 340 EUR) keresek videki megyeszekhelyen, es az allasom korantsem biztos. Ez nem panaszkodas, hanem teny. Ehhez kepest mindenfele megalazo kulfoldi viselkedes is "elfogadhatobb", mert
a fizetesem nettoban korulbelul ennek a 6-7-szerese lenne Nemetorszagon belul. A csatlakozast "euforiaval varok"-kal szemben is igazabol Frimivel ertek egyet: mivel sok a kulfoldi multi, ezek abban a pillanatban fognak kivonulni(vagy mar teszik is)
- a magas ado es berterhek miatt - amint mar nem eri meg a magyarokat alkalmazni, a fent emlitette kulonbsegek ellenere is. Ez az, ami sajnalatos. Ezzel kapcsolatban javaslom minden erdeklodonek, hogy az origo.hu-n egy forum van Gazdasag/kulfoldi munka cimszo alatt, en oda is irtam. Ami a munkanelkuliseg es megszorito intezkedeseket illeti, nos, mar most kezdunk kapni beloluk, es hamarosan megint a 3 millio koldus orszaga leszunk. Bocsanatot kerek mindenkitol, hogy ha tulzottan borulatokent tuntem volna fel, de hazaskent ebbe a keresetbe nemhogy babat, de
az egzisztencia fenntartasat sem tudom hooszu tavon elkepzelni. Udvozlet minden magyarnak, tekintet nelkul vilagban elfoglalt helyukre. En kint Nemetorszagban sokkal magyarabbnak ereztem magam, mint itthon...

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-02 15:05   
"A "bennszülöttek" mindig előnyben vannak a munkhely megszerzése és a javadalmazás tekintetében."

Ezekre munkajogi törvények vannak Németországban, amik vitathatók, de változtatni rajta nem tudunk. A No-i "hierarchia": bennszülött munkanélküli - EU mn - egyéb mn.
Ennek ellenére saját tapasztalataim (vagy szerencsém) alapján mondom: ha egy munkáltató téged fel akar venni, megtalálja a módját a Munkaügyi Hivatalnál, hogy felvehessen. Idegen létemre tarifa szerint fizetnek - ez persze munkaadótól függ, nem mindenhol ez a helyzet sajnos.

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-01 18:18   
(Sajnos, már kétszer "szállt el" a mondanivalóm...)

Ami a nyelvtudást illeti, két bölcsességet szeretnék idézni:

- néhai anyai Nagyanyám mondta (aki csak nehezen birkózott meg saját neve leírásával és csak a magyar nyelvet bírta), hogy "annyi embert érsz, ahány nyelven beszélsz".

- egykori németajkú nyelvtanárom viszont (aki egy szót sem tudott magyarul), azt mondogatta, hogy az emberi kommunikáció alapja a beszéd, ezért ne törödjek különösképpen a nyelvtannal, csak beszéljek! Gátlástalanul...

Milyen igazuk volt/van...

Egyetértek mindazokkal, akik azt mondják, hogy egy idegen nyelvet csak anyanyelvi környezetben lehet igazán elsajátítani. Egy nyelviskola legfeljebb (persze akár nagyon jó szinten) csak megalapozni képes a perfekt nyelvismeretet. (Lehet, hogy igazságtalan vagyok a soha se hallott amerikai egyetemen-főiskolákon végzettekkel, amikor úgy vélekedek, hogy az ott végzett magyar fiatal "szakismerete" akár lényegesen alatta marad az itthoni felsőfokú oktatási intézményekben megszerezhető szintnek, de az bizonyos, hogy 3-4 év után ezek a fiatalok kiváló nyelvtudással tudnak munkát vállalni itthon. És talán külföldön is...)

Úgy gondolom, hogy a külföldi munkavállalásnál azért differenciálni kell a nyelvtudást illetően a munkahely kvalifikáltsága tekintetében. Úgy hiszem, hogy egy diplomához kötött mondjuk számítáastechnikai munkakörben Németországban akár a német és angol anyanyelvi szintű ismeretére is szükség lehet. Ugyanakkor a malterosvödörhöz elegendő a "Danke" is...

Mindazonáltal a "bennszülöttek" mindig előnyben vannak a munkhely megszerzése és a javadalmazás tekintetében, mégis az a sajnálatos, hogy ez a hátrány több szakmát illetően mégis kifejezetten előnyös az itthoni bérszinvonalhoz mérve...

Egyébként nagyon sokan tanulnak itthon nyelveket - mindenek előtt az angolt. Bár nincs közvetlen tapasztalatom a módszereket iletően, a beszédcentrikusságra való törekvés tagadhatatlan. Csak azt nem tudom, hogy a tanulók kapnak-e akkora bátorítást, mint én egykori német tanáromtól...

Örvendetes ugyanakkor idehaza, hogy egyes munkakörökben nem csak hogy megkövetelik a nyelvismeretet, de találkoztam olyan szélsőséges esettel is, amikor egyik közeli volt kollégám azért nem lépett elő saját elhatározásából a hivatali grádicson, mert MAGA érezte, hogy "zsenánt" lenne, ha külföldiekkel érintkezve tolmácsot kellene igénybe vennie. (Pedig megtehette volna...)Persze ez azért nem általános, de talán kellően bizonyítja, hogy idehaza már az idősebb korosztály is hangsúlyt helyez a nyelvtanulásra. És nem csak helyez, de nagyon sokan őszülő fejjel is járnak nyelvtanfolyamra. S ha perfektül nem is fognak (már) megtanulni, legalább a "szakirodalommal" meg fognak tudni birkózni...
Frimi


 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-26 18:00   
2003-09-26 08:23, frimi:
-

Mi is udvozlunk Teged Frimi Ide nyugodtan omlesztheted a mondanivalot, nem baj, ha hosszu.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-26 08:50   
Kedves Frimi,

Isten hozott a MON barátok közé !
Nagy érdeklödéssel olvastam higgadt és kompetens véleményed a magyar munkaerövel kapcsolatban. Meggyözö amit írsz.
Erdeklödéssel várom újabb elemzéseidet

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-26 08:23   
Újként tisztelettel köszöntöm a topic ill. a site íróit-olvasóit. Magyarországi magyar vagyok és e topicban felvetettekhez két tekintetben szeretnék hozzászólni.

Nézetem szerint differenciálni szükséges a képzett, nyelvet beszélő ill. a képzetlen magyar munkaerő között.

Az itthoni helyzet - sajnos - egy tekintetben egységes: a munkabérek mindkét területen relatíve (nagyon) alacsonyak az európai bérekhez képest. Ezért jogos a félelem mind itthon, mind "Nyugaton", hogy a magyar munkaerő nagyobb tömegben fog hazánkból elmenni.

A képzett munkaerő kivándorlásától itthon tartanak. Pl. az egészségügyben nagyon alacsonyak a bérek - minden, az utóbbi időben a kormány által tett bérfejlesztés ellenére is. Még itthgoni viszonylatban is. S a magyar orvosokat szíves fogadják Európában... Vagy a számítástechnikusokat is említhetném...
A fiatal, egy-két diplomával és egy-két nyelvismerettel rendelkezőknek szintén van perspektívája - bár az is igaz, hogy a papír nem minden: szakami gyakorlat és aktív nyelvtudás szükséges a sikeres beilleszkedéshez. S hogy a két (pl. közgazdaság+jogi) diploma itthon sem mindig kielégítő, azt az is mutatja, hogy egy ilyen fiatalnak belépése után pl. egy kormányzati hivatalba meg kell tanulnia a kapcsolatrendszert, egyáltalán a "hivatalnoki levélírási stílust". S olykor nem is biztos, hogy két diploma ellenére egyáltalán fogalmazni tud valaki!!!

A másik véglet a képzetlen munkerő... Hazánk egyik nagy vonzereje a rendszerváltás után éppen a munkabérek alacsony volta volt a külföldi befektetők számára. Azóta a minmálbér 50000 Ft-ra (kb. 200 euro) emelkedett és már ez is elég volt ahhoz, hogy jó pár betelepült nyugati cég keletebbre vonuljon...(Tervek szerint a minimálbér 53000 Ft-ra emelkedik jövőre...) S hol van ez a bér pl. az egyik korábbi hozzászóló által említett 1300 eurós francia tehenészeti fiztéstől...

Ettől a munkerőtől Európa kifejezetten fél s valószínűleg nem is oktalanul! Magam úgy vélem, hogy ez a magyar munkaerő - sajnos - komoly versenytársa lesz a "jugoszláv" és török munkerőnek. A nyelvtudás ez esetben szinte perifériális dolognak minősül, hiszen mondjuk a malterhordáshoz elegendő a mutogatás is... És - sajnos - a magyarok még ilyen bérek mellett is elégedettek lesznek...

Bár nem tartozik szorosan ide, de még megemlítem,hogy sok nyugdíjas él itthon 20000 Ft (80 euro) körüli nyugdíjból és az átlagnyugdíj is - emlékezetem szerint - 35000 Ft (140 euro) körül van...

Azt hiszem, hogy sokakban keletkezne olyan benyomás, hogy - egy fene - vonjanak le a jövedelmemből akár 60% adót is... Akkor is sokkal több maradna a magyar pénztárcában, mint a 18 %-os (ha jól emlékezem) legalsó magyar személyi jövedelem adó kategóriában.

(A nyelvtudással kapcsolatos véleményemet majd egy másik hozzászólásban, mert már ez is túl hosszú!)
Frimi

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó