2019. február 21. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Németország >> Válás - új házasság!
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Meggy  módosítás |   válasz erre |   profil |  2010-03-11 11:32   
2010-03-11 09:14, morci:

Kedves Morci,
Nèmetorszàgban jelenleg mèg kètfèle munkaengedèly lètezik magyaroknak: Arbeitserlaubnis ès Arbeitsberechtigung. Az elsőt az a magyar kaphatja, aki kijön ide ès önàllòan talàl magànak munkaadòt, aki igazolja, hogy ezt a külföldi embert akarja alkalmazni. Ez esetben megvizsgàljàk, hogy nincs-e màs nèmet munkanèlküli azonos vègzettsèggel az adott munkàra. Ha nincs, akkor lehet, hogy kiadjàk a külföldinek az Arbeitserlaubnis-t, ami csak egy èvre szòl. A màsik fajta munkaengedèlyt (Arbeitsberechtigung-EU) gyakorlatilag az kapja, aki olyan nèmet (vagy màs règi EU-s) àllampolgàrral köt hàzassàgot, akinek itt van az àllandò lakhelye. Gondolom, ez a Te eseted. Ez a fajta munkaengedèly korlàtlan időre szòl ès ahogy tegnap ìrtam, akkor sem vonjàk vissza, ha elvàlsz. Az Arbeitsberechtigung-EU megszerzèsèhez tudomàsom szerint az Arbeitsamton azt kell igazolni, hogy hàzasok vagytok (hàzassàgi anyakönyvi kivonat hivatalos fordìtàssal) ès hogy egy hàztartàsban èltek (Meldeschein). Ha ez megvan, akkor –ahogy èn olvastam – ez Neked alanyi jogon jàr, tehàt ki fogjàk adni, ki kell hogy adjàk. Ezzel aztàn ott keresel munkàt, ahol akarsz, nem vagy a munkàltatòd igazolàsàra szorulva, nem vizsgàljàk többè, hogy nincs-e inkàbb nèmet munkanèlküli a helyedre. Tehàt marha jò dolog, ha ez megvan az embernek!
Az Arbeitsamton, ha le akarnak ràzni, mondd, hogy a fèrjed nèmet ès ez Neked jàr!! Sok sikert!

 
 Ginabell  módosítás |   válasz erre |   profil |  2010-03-11 11:06   
Szia Morci,

a magyar konzulátusnál is érdeklödhetsz, ami a helyzeted megkönnyíti, ha nem megfelelö a német nyelvtudásod. ìrj egy listát arról, mi mindent szeretnél megtudni és hívd fel a hivatalt.

Üdv
Gina

 
 morci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2010-03-11 09:14   
Kedves Meggy!

Nagyon köszönöm a tájékoztatást, számomra nagy segítség. Sajnos teljesen tájékozatlan és tudatlan vagyok mindenféle itt szükséges "papír" ügyekben.

Ès nem is igazán tudok utánanézni a dolgoknak segítség nélkül, mert még nincs ehhez megfelelö szintü német nyelvtudásom.
"Arbeitsberechtigung-EU"-m sincs... söt, itt hallottam Töled elöször erröl... /egyébként Magyarországon történt a házasságkötés, ezt követöen települtem ki férjemhez Németországba./ A lakcímbejelentés megtörtént, de azonfelül akármilyen ügyben szerettem volna tájékozódni (tartózkodási engedély, munkavállalási eng, bármi), mindig azzal tett pontot az ügy végére /a férjem/, hogy "neked semmi ilyenre nincs szükséged. Eu-polgár vagy német férjjel, és ennyi elég." Felesleges aggodalmaskodásnak, és szükségtelen formalitásnak tartja ezeket a dolgokat kezdetektöl fogva. Segítsége nélkül próbálkoztam utánajárni a dolgoknak, de nem sokra jutottam. Ahhoz elöször azt kellene tudnom, MIT és HOL kell beszereznem. Az Ausländeramntban is annyit mondtak, "á, igen, önnek Eu-polgárként német férjjel a bejelentett lakcímen kívül nincs szüksége semmilyen engedélyre". Az Arbeitsamtaban is ugyanezt a választ kaptam, hozzátették, hogy ha majd munkát találok, akkor egy ürlapot kell a munkáltatómmal kitöltetni, és ennyi.
Meg tudnád mondani, hogy akkor ezt az "Arbeitsberechtigung-EU"-t hol tudnám beszerezni?

/Egyébként ügyvédem nincs. Anyagilag is maximálisan a férjemtöl függö és kiszolgáltatott helyzetben vagyok. Vagyunk. Mert hát itt a 2 gyerekem is - az elsö házasságomból... Na, de nem akarok itt sopánkodni a magánügyeimröl, csak próbálok tájékozódni./

Üdvözlettel:
Morci

 
 Meggy  módosítás |   válasz erre |   profil |  2010-03-10 11:45   
2010-03-10 09:46, morci:
-
“ …egy német állampolgártól való elválás esetén milyen következményekkel kell számolni, illetve esetlegesen milyen jogok illethetnek meg? “

Kedves Morci,
Bàr uzenetedbol ez nem derult ki, gondolom hàzassàgkotèsetek utàn kaptàl egy un. “Arbeitberechtigung-EU” nevu munkaengedèlyt. Ha ez ìgy van, akkor jò, ha tudod, hogy ennek nincs lejàrati hatàrideje, tehàt korlàtlan idore szòl.

Errol konkrètan itt olvashatsz:
Kattintás

Figyelmedbe ajànlom kulonosen az alàbbi mondatot:
„Wird die Ehe des Neu-Unionsbürgers während der Geltungsdauer der Arbeitsberechtigung-EU geschieden oder die Lebenspartnerschaft aufgehoben, ergeben sich keine Auswirkungen auf die Arbeitsberechtigung-EU.“

Tehàt az „Arbeitsberechtigung-EU“-t nem fogjàk visszavonni, ha elvàlsz. Ennek ellenère, mivel nem vagyok jogi szakèrto, ha a dolog komolyra fordul, mindenkèppen kèrdezz rà az ugyvèdednèl.

 
 morci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2010-03-10 09:46   
Üdvözletem,

van valakinek esetleg tudomása arról, hogy egy német állampolgártól való elválás esetén milyen következményekkel kell számolni, illetve esetlegesen milyen jogok illethetnek meg? A házassággal járó ún. elönyök (mint pl. az - elméleti - korlátlan munkavállalásra való jog) elveszik a házasság megszünésével? /mindössze 1 év házasságról, és Németországban való tartózkodásról van szó esetemben. Ráadásul eddig nem is sikerült munkát találnom, munkanélküliként vagyok bejelentkezve.. ( /

Hol tudnék tájékozódni ezügyben?

Elöre is köszi a segítséget!

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-12-09 18:11   
2009-12-07 14:55, kericica11:
-
A német családi törvény a közös vagyonképzést támogatja. Minden gyarapodás, ami a házasság ideje alatt történik, válás esetén egyenlő arányban illeti mind a két felet. Pl. a jól kereső menedzser/klinikatulajdonos főorvos/börzespekuláns elveszi a bájos titkárnőt, születik 1-2-3 gyerekük, az asszony 20 éven keresztül nem dologozik, majd elválnak. Az egész vagyon fele a feleséget illeti, továbbá joga van egy olyan tartásdíjra, ami lehetővé teszi számára ugyanazt az életszinvonalat, mint addig. Ez így van akkor is, ha mindezt ő a saját képességeivel soha az életben nem tudta volna megteremteni. Mielőtt e feministák rám támadnak: ugyanez a helyzet a csinos szépfiú ./. gazdag színésznő esetében is - csak hogy egy ellenpéldát mondjak.

Ezt ki lehet eleve zárni egy megfelelő házassági szerződéssel. Amennyiben bármelyik félnél van valamilyen vagyon, avagy mindkettőnél, de esetleg nem azonos súllyal, illetve a házassságba bevitt vagyon jövedelemtermelő képessége nagyon különböző, stb., akkor célszerű házassági szerződést kötni. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor a felek várható jövedelme különböző, illetve a jövedelem egy része a vagyonból keltkezik (pl. bérházak megléte esetén a bérleti díjból származó bevétel, stb., - lásd az előzőekben.)

További általános tanácsot nehéz lesz adni. Konzultálnod kellene egy ügyvéddel a konkrét vagyoni konstelláció részleteinek alapján.

Hogy mindez mibe kerül: az a vagyon nagyságától függ. Az ügyvédek szeretnek ilyenkor %-ban gondolkodni. Hacsak ki nem alkudsz előtte egy fix árat.

 
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-12-07 23:33   
2009-12-07 14:55, kericica11:
-
Kezd ott, hogy az elsö házasságból hozod a házassági anyakönyvi kivonatot, + fordítás. A fordítani nem muszáj otthon, itt is megcsináltathatod.
Aztán válás (any.kiv.) + fordítás
Mindez idöbelileg úgy, hogy mire minden papír megvan a házassághoz, egyik se legyen régebbi 6 hónapnál! Különben kezdheted újra..

 
 kericica11  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-12-07 14:55   
Szia,

tehát elváltam, és uj házasságot szeretnénk kötni, persze, remélve, hogy nem úgy sül el, mint az elsö (egy másik személlyel, idegen országban). Az itteni törvényekkel nem vagyok tisztában, s nincs is kitöl tanácsot kérjek! Valaki leirná az ö személyes véleményet, esetleg tapasztalait?

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-12-04 21:50   
2009-12-04 12:55, kericica11:

Ez nem egyszerü, itt utánanézhetsz: http://tinyurl.com/ylfurpb

Egyébként akik házassági szerzödést kötnek, azok általában ki tudják fizetni az okmánybélyeget.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-12-04 12:58   
2009-12-04 12:55, kericica11:
-

Kicsit zavaros a topikcím (miatt)...
Tehát válsz, és utána házasodnál, vagy csak házasodnál, de készülsz a válásra?

Hunor

 
 kericica11  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-12-04 12:55   
Nagyon érdekelne, ha valaki hozzá tudna szólni ehhez a témához. Most szeretnénk a párommal összeházasodni, és szeretnék házassági szerzödést kötni. Mennyibe kerülne ez itt Bajorországban?
 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó