2021. november 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MagyarOnline.net Vendégek >> Pekár István, a Duna Televízió elnöke
Új topik indítása  
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 következő lap )
 bogitalia  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-22 15:43   
Szeretnèm megkoszonni a mindennapi gyonyoru magyar himnusz kozvetitèsèt.

Tisztelettel
Bandy Boglarka

 
 Sanya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-17 17:19   
Tisztel Pekár Úr,

Az alábbi üzenethez hasonlóan mi is hiányoljuk a szinvonalas szórakoztató müsorokat a Duna TV-böl. Különösen a gyermekmüsorokat. Három gyermeket nevelünk változó külföldi helyszineken (17 éves, 5 évres és 3 éves) és az elmúl 18 évböl 7 éve nézhetjük a Duna TV-t. Itt Amerikában mühöldon keresztül.

Kicsi gyermekeink rajonganak a magyar népmesékért és a szinvonalas otthonról hozott videókat szivesen egészitenénk ki jó gyermekmüsorokkal a Duna TV-n. Egyre nehezebb. Most vasárnap reggel 10-kor újból éppen Szlovákiát és Erdélyt foglaltuk vissza a Duna TV (rendszeresen visszatérö téma), miközben az amerikai csatornákon folyt a való élet jól manipulált és a gyerekek számára élvezhetövé tett mása. A kicsik eddig elfogadták a konzerv magyar müsorokat kazettáról, de a Duna TV-t már ök is elutasitják. Fájdalmas hallgatni tiltakozásukat, amikor megpróbálok átkapcsolni, de megértem öket. Nagylányunkat már régen nem lehet a Duna TV elé ültetni, pedig rendkivül érdeklödö, elkötelezetten magyar és négy évre hazaköltözött, hogy otthon is járhasson iskolába. Most készül egyetemre.

Kérem fontolják meg, hogy az idösebb emberek vélelmezett nosztalgiáira alapozott müsorszerkezet és tartalom hatékony módja-e a magyar nemzeti szellem ébrentartására. A velünk élö nyugdijas tanár nagymama és a kevésbé tanult nagynéni sem tudják nézni a müsorokat (leszámitva korábban Laci bácsit--pedig mást nem tudnank nézni itt Amerikában).

Bele-bele nézünk a két fogható román müholdas programba. Azt kell mondanom, hogy azok jóval életszerübbek, korszerübbek--a mostani világ embereihez szólnak. Miért nem lehet ezt megtenni a Duna TV-ben is? Biztos vagyok benne, hogy több nézöjük lenne.

Tisztelettel:

Dr. Sipos Sándor és családja
Washington, USA

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-21 17:11   
Kedves Pekár Úr!

Ezen a Fórumon egyszer, még a kezdetén jelentkeztem. Címem a szerkesztôségben.

Most a Kivánságok határok nélkül c. mûsor "változtatása miatt" ültem ide, frissiben, nyomban.

Kérem szépen, magyarázzák már meg nekünk, a diaszpórában élôknek is, miért kell megszokott, JÒ mûsorokat levenni a képernyôröl, pl. ugyanennek a kettôsnek (Barkó Juditnak és Kalocsai Andreának) közkedvelt Kedves c. mûsorát, vagy pl. a Közép-Európai Magazint,,.... stb.

Mi problémájuk volt a fent említett két, nem selypítô, nem pösze, nem beszédhibás, nem mesterkélt munkatársukkal????

Ez kezdôdött a Kedves "agyonverésével", majd a kivánságmûsor kettôsének "szétdobásával"!

Igen, ez is egy régiformátumu, "lassú" halálraitélési módszer!
Nem gondolják, hogy a DUNA TV ettôl nem népszerûbb lesz, hanem a nézettségi szintje egyre lejjebb fog esni?! Vagy lehet, hogy ez a terv???? Lehet, hogy sikerül állami támogatás nélkül is megölni a DUNA TV-t????!!

Remélem nem vagyok egyedül a véleményemmel.
Aggódva várom, mi jöhet még ezután??

Sajnálom, hogy ez volt a következô lépés, és a két "félretett" munkatársuknak nagyon sok örömet és sikert kívánok a következô években rájuk váró bármilyen munkájukban!!!

Még mindíg a DUNA TV egykori anyagi támogatójaként és megrendíthetetlennek tünt híveként várom szíves válaszát.

Tisztelettel:

P.Ágnes (OMGI) 
 qwsd2a  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-13 23:56   
Tisztelt Pekár István! Csak annyit szeretnék kérni öntöl. ha lehetne adni szorakózó müsorokat is a duna tévén, mert szerintem ez hiányzik legjobban. köszönettel Mátray.
 
 LISA  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-12 13:17   
Tisztelt Pekar István Úr!

Nagyon boldog vagyok, hogy itt Svédországban is tudom nézni a Duna tv adásait!
Legjobban értékelem, személyesen, azokat a programokat amelyek " igazi magyar" kultúránkat juttatják kifejezésre. Itt pl. a régi magyar filmekre, szinházi elöadásokra, magyar táncbemutatókra, magyar nótákra, és a szentmisék közvetítésére gondolok elsösorban.
Én családommal egy kisebb városban élünk, ahol nincs se katolikus pap, se templom. Egyszer egy hónapban jön egy svéd pap 100 km.-röl ide, katolikus misét tartani! Ezért nagyon örülök, hogy van néha, ha nem minden vasárnap is, istentisztelet közvetítés a tv-ben. A híreket minden nap megnézem, ezáltal tudom követni az otthoni eseményeket, olyan szinte mitha ott lennék!
Szeretem még nézni a " jókivánságok határok nélkül" c. müsort, melyben már én is többször küldtem üzenetet a rokonaimnak, ismerösöknek.
Két éve, az M2-es csatorna TEXT oldalain lehetett üdvözleteket küldeni karácsonyra, újévre.( Az elmult évben ezek az oldalak elvoltak foglalva a választások miatt.)
Arra gondoltam, ha lehetséges lenne a Duna tv-ben a TEXT oldalon, nyitni egy helyet, ahol a külföldön élö, magukat magyaroknak érzö személyek tudnának egymással ismerkedni., talán házasságot is kötni, a világ minden tájáról!
Megadna mindenki egy e-mail címet, és ugyanígy küldené be is, és ingyenes lenne természetesen. Egy bizonyos idö után, újak kerülnének a helyükre, hogy ne foglaljon sok helyet.
Úgy tudom az Önök érdeke és célja is, hogy a magyarság megmaradjon, nemde?
Lehetséges lenne hasonló megoldás?

Munkájához további sok sikert, és jó egészséget kívánok!
Maradok tiszteletteljes szeretettel :LISA
_________________
LISA /vitéz/ Svédország

Az igazi tartós boldogság titka, Isten müködése a lélekben!

 
 AussieMagyarINFONET  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-26 17:19   
Kedves Pekár István Úr,

Mivel haza tért már szerencsésen gondolom az Sydney Konferenciáról ami most volt nem régen, és elég fárasztó utazási hejzetek alatt, talán most már lehetne emliteni hogy menyire az Víg Özvegy prodúkcíó (június Ausztrália turája), felmutatta hogy igen is mi Magyarok tudunk még mindig segiteni a világ civilázíó hejzetén. Egy jó ismerőse (Peckay Endre-Bandi)ezt a választ küldte nekem a kérdésemre. Kértem hogy írjon egy beszámollót és emlitje hogy mi volt fontossab a szereplöknek, a élvezet,eredmény vagy az élmény. Énszerintem ez a tapasztalat rátekint a DUNA Televízió adásaira is. A teljes hírdetését meglehet nézni ezen a honlapon- www.hotkey.net.au/~aussiemagyar
================================
Először járt magyar színtársulat Ausztráliában (első Víg Özvegy operetta bemutatása körülbelül 1908 ban történt itt Ausztráliában)

Ausztrália messze van, nagyon messze. Ezért is nagy esemény, ha valaki odautazik, vagy onnan ide érkezik. Hatalmas, gyönyörű földrész természeti csodákkal, fantasztikus élővilággal és kedves, életvidám emberekkel, akikkel az ismerkedés élményszámba megy. Nekünk magyaroknak ezen kívül különösen nagy örömet okoz, ha kint élő honfitársaikkal találkozhatunk.
A találkozások élményét csak fokozza, ha mindez egy kulturális esemény kapcsán történik, hiszen az ausztráliai magyarok a nagy távolság miatt nemigen vannak elkényeztetve otthonról jött magyar szóval.
Páratlan esemény volt ezért is az „Operettvilág” együttesének egy hónapos vendégjátéka (2003. május 9.- június 9.) Ausztrália három legnagyobb városában: Sydney, Melbourne és Brisbane nagy színházaiban. Huszonötször került színre Lehár: A víg özvegy c. operettje. Habár a darabot német nyelven játszottuk, a magyaros temperamentum, a „paprika” tüze nem hiányzott a színészek játékából, s az előadás végén ráadásként magyarul elénekelt strófa csak fokozta a sikert, amely az ausztrál nézőket is magával ragadta.
Ausztráliába a szigorú munkavédelmi törvények miatt, igen nehéz külföldi együtteseknek játékengedélyt kapni. A megoldást dicséretes módon Mr. Andrew Mc Kinnon impresszárió szerencsésen találta meg: a zenekart mindhárom városban a helybéliek adták, kiváló színvonalon és a színpadon szereplő énekkar fele szintén ausztrál fiatalokból állt. Így nemcsak valóságos koprodukció jött létre, de az együtt szereplés, a közvetlen kapcsolat, egymás megismerése, páratlan élményt jelentett mindkét fél számára.
A szoros munkatempó nem sok lehetőséget hagyott a turistáskodásra. De a kevés szabadidőt igyekezett mindenki kihasználni, városnézésre, vagy egy-egy kirándulásra, pl. a páratlan szépségű Blue Mountains, vagy a Melbourne melletti csodás tengerparti kirándulásra. Sok segítséget kaptunk ott élő magyar barátainktól, akik meghívásokkal, városnéző autózásokkal tették élménydúsabbá a pihenés óráit.
Szép volt! Fáradtságos volt, de megérte. Köszönjük a tapsokat, a szeretetet, amivel elárasztottak bennünket, mi pedig reménykedünk, hogy ezen első találkozást újból viszontlátás követi.

Peczkay Endre

_________________
Baráti szeretettel üdvözöl,
Barna Szilárd
____________________________________________
-Magyar Számítógép Társadalom Szerkesztő

 
 Plivelic  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-21 14:48   
Tisztelt Pekár István Úr,

eloszor is megelègedèsemet fejezem ki az Onok munkàjàval kapcsolatban. Immàr negyedik ève nèzem musorukat es ebbol statisztikusan is kifejezodik annak magasabbrendu nivòja. Bàr lenne itt Itàlàban hasonlò! Itt màr alig lehet egy rendes filmet normàlis òràkba megnèzni, az igazi jòkat ugylàtszik az èjellioroknek meg a naplopòknak dedikàljàk, de mèg ezekbol is kevès van. Leginkàbb elterjedtek ezek a "quizz" musorok ahol elorebetanult marhasàgokròl kèrdezik az eloremegbeszèlteket, mig nèhany muki, a kevès pènzèrt, ugy tesz mintha èlveznè. Ezt azèrt irom mert leginkàbb ettol fèlek: vagyis, hogy Otthon is mindinkàbb ràmennek ezekre az alacsonyrendu musorokra, hogy kielègitsèk a "nèpet". Az itteni vèlemènykutatàs mòdszere egyszeruen botrànyos, de annak eredmènyère irànyitjàk a programokat.
Magam rèszèrol, 68 èves levèn, èrtheto mòdon szeretek visszanèzni a Mùltba, szeretem a règi filmeket, hiradòkat ès ismertetoket. Teljesen màs a mai ismertetok szerepe: rengeteget ismertem meg 56-ba elhagyott hazàmbòl, s ezèrt sok koszonet jàr, remèlem folytatjàk, lehetoleg megdusitjàk ezeknek a szàmait. nagyon hasznosnak talàlom ha legalàbb egyszer megismètelik, nèha nem sikerul idobe elkapni a leregisztàlandò èrdekessègeket.
Talàn, ez egy otlet, nem màs: lehetne a kèt emlitettet osszefuzni is? Pèldàm kivilàgositò lehetne; tegyuk fel van egy otvenes vagy negyvenes, esetleg harmincas èvekbol valò dokumentfilm Budapestrol vagy a fertodi kastèlyrol (bàrmi èrdekesrol) amit osszehasonlitòmòdon lehetne egy mai ismertetovel egyutt eloadni. Milyen volt az es milyen ma?
Ezek termèszetesen az elvesztett teruletekre is èrvènyesek. De itt vigyàzni kell: a mi trianoni kesergèsunk tapasztalatom szerint itt kulfoldon nemcsak nem èrdekesek hanem kifejezetten negativ èrzelmeet vàltanak ki, itt nem tudjàk elkèpzelni mennyire màs a "mi" helyzetunk mint pld. Itàliànak aki elvesztette Isztriàt. Es egyèbbkènt is, gondolom, ha tènyleg akarjuk egyesiteni a magyarnyelvueket akkor nem jò idegesiteni evvel a melletuk èloket, akik ugyancsak jogosnak èrzik jelenlètuket azon a teruleten. Vugul is, ha igaz amit àllitunk, akkor ugyis az erosebb fog felkerekedni a termèszet torvènyei szerint, Petofi egy verse jut eszembe.

Elveszett, elhurcolt, elrabolt kincseink is erdekelnek. Règi filmek mik Budapestet mutatnak. Zenès filmek! Itt emlitek egy filmet aminek csak a vègèt làttam de igen meggyozo volt Svéd Sándor jelenléte miatt. Amint elmegy egy pàr, utànuknéz és énekli: "kuldok nèked egy nàpolyi dalt"... erre biztosan ràismer egy szerkesztojuk. nagyon szeretnèm megnèzni, Svèd mèg mai is a legkedvesebb baritonom, csak Fischer-Dieskau aki osztja vele szeretetemet. S Ròla is jo lenne valami, itt abszolut semmi sincs, csupan nèhàny dal a Filodiffusioba amit maga a Telefon Tàrsasàg ad le ugyanakkor bojkottàlva. Az olasz ràdiòba immàr alig van zene, mig a FD csak kevesnek van meg ès tele zajjal recsegèssel. Ennek ellenère is fizetem mert jobb a semminèl. S itt jon elo egy masik problèma: A PORT.HU-nak koszonhetoen minden hèten le tudom venni a magyar tèvèknek a musoràt (bàr èn csk Onoket es az M2-est kapom) de a magyar ràdiokrol jòformàn lehetetlen megtudni, pedig Onok "alatt" van a Kossuth, a Petofi es a Magyar Radio hangja. Ugyanugy lehetetlen a Bartók Rádió musoràt is megismerni. A honlap rettenetesen lassu ès nehèzkes, ha egyàltalàn mukodik, jòideje letettem a probàlkozàsrol. On el se tudja kèpzelni mit jelent egy tàvolèlonek magyar musort latni es hallani, mivel joformàn csak ez koti hazajahoz.

Zenèbe van sok de nem elèg, a musoron, szemèlyesen szeretnèm ha Meixner Mihályal csinàltatnànak egy sorozatot. Mièrt csak a ràdiòba lehet hallani ès nem làtni, pedig oly kedves ès szimpatikus a megjelenése is??? Es persze egyedulàllò szakérto, kàr lenne elveszteni tudàsàt. Gondoljunk a Jovore is!
Bartókrol is alig hallok, pedig itt o az egyeduli akit igazan nagynak tartanak. Kérem szivesen intèzkedjèk, hogy adjàk le ujbol a "Lásd ez az én birodalmam" musort amit elvesztettem. A Kékszakálù a legkedvencebb operàm màr, van is belole 25 felvètelem de nem elèg. Nem tudnànak Onok masokat is beszerezni? Pld létezik egy Fricsay lemez Birgit Nilsson enekel [egyszer làttam egy internet-commerce lapon de nem emlèkszem hol] de az olasz radioban is eloadtak tobbizben a Martini Rossi hangversenueken. Talàn Onoknek sikerulne kiszabaditani a hihetetlen nagy olasz raktàrakbòl nèhànyat. Kifejezetten leginkàbb a Mario Petri - Giuletta Simionato /Giulini(? nincs kedvem ellenorizni) erdekelne. Es nincs màs magyar felvètel a Solti filmen kivul, esetleg szinhàzi?
A biràlhato szegedi fauszt utàn nem lehetne egy "normàlis" de jobban ènekeltet làtni?
Valòszinuleg sokba kerulne az uj Bánk filmet most leadni de bizom benne. A Simándy felvètele termèszetesen megvan videòba is, de csak èn nèzem. Mièrt nem ismerik itt Olaszorszàgban?? Akàrkitol kèrdeztem ezt mindig suket fallal talàlom szembe magamat. Abszolut ismeretlen cseh operàkat adnak itt le ès mèg hallàsbol se ismerik a Bánk vagy a Hunyady operàkat. Es, befejezésul: mi tortent a János vitèzzel? Tudtommal nincs ròla semmi a katalògusokban, pedig èn kifejezetten jobbnak tartom a Hárynál.
Ha Svéd a ledves baritonom, Kóréh a basszusom. Ròla alig talàlhatò valami, a Hungarotonnak van (volt?) egy LP-je de mèg ezt se hallani. Kulfoldon sikerult vele a Kèkszakàllut, a Szoktetèst ès Figarò hàzassàgàt megszerezni cèdèben. Biztos, hogy nics màs valami ezekenkivul a magyar zenei kincstàrakban?

Félek untatom ennyisok kèrèssel, de hàt Ön akarta, Ön kérte a véleményt; ha megàradt a Duna, nem az èn hibàmbòl. Remélem kapok legalàbb egy jelzèst levelemre, sajnos Csáky Urtòl ezt nem èlveztem.

Ismételt koszonettel, hogy léteznek és ily szépen mukodnek,
szivèlyes udvozlettel,
Plivelic Ivan

Ferrara, 2003 màjus 10
Dr. Ivan Plivelic
Via Mortara, 89
44100 Ferrara, Italia
Tel/fax 0039 0532 249729
plivelic@libero.it
plivelic@interfree.it

 
 Plivelic  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-21 14:46   
2003-05-19 15:34, Plivelic:
-
Tisztelt Pekár Ur,

Negyvenöt évi ittlétem alatt nem lehet mondani, itt Ferrarában, nagy nagy sürgés-forgás lett volna magyar zenészekböl, de még Itáliába sem. Hogy a magyar zenéröl és a magyar elõadókrol keveset tudnak errefelé, az bizonyára nemcsak a "benszülõtteken" múlik, hanem magán a magyarokon is.
Ezen bevezetés szükséges volt, hogy megfelelõen ecsetelhessem leirhatatlan meglepetésemet amikor múlt szerda délután a helyi Konzervatóriumban a "Magyar Hegedümüvészetröl" tartottak egy értekezletet. Mivel nem tudtam személyesen résztvenni, csupán ez este megtartott koncerten fedeztem fel micsoda óriási dologrol van szó. Tessék elhinni: annak ellenére, hogy a magyar hegedüsök "hiresek" errefelé, akárkit megkérdez, maximum Szigeti neve jön elõ de még az is ritkán! Tehát a kezdeményezés nagyon idõszerüen jött, (bárcsak elõbb is) de nem mondhatnám, hogy evvel minden el lett intézve, s ezekutàn a magyar hegedümüvészet a nemzetközi szinvonalu ismeretre tett volna szert.

A koncerten Hubay két hegedüversenyét adta elõ Szabadi Vilmos, Homor Zsuzsanna zongorakiséretével. Nem lehet mást mondani: fergetegesen játszott, talán mégjobban mint a Hungaroton lemezen amit meg tudtam vásárolni. Nagyobb sikert ennél lehetetlen elképzelni, de pont ez a nagy megelégedés ami szembe állt a másnapi tapasztalatommal. A Professzor Gombos Attila által szervezett, fantasztikusan szép és részletes kiállitás Hubayrol, tudomásom szerint jóformán abszolut elkerülte a közönség figyelmét és emiatt nemgyakorolta propedeutikus hatását. Nem azért mert nem érdekelte volna az embereket, hanem mert egyszerüen nem is tudtàk, hogy ilyesmi létezik és hol van. Pedig az olasz vendégszeretett nagy tiszteletbe tartotta az elképzelhetetlnül gazdag hisztórikus anyagot, csupán... mondhatnám "elrejtette" a város legszebb, legexkluziv helyére: a nagy ferrarai költõ, Lodovico Ariosto sirja elé. Ez pedig nem akárhol van hanem a róla elnevezett Városi Könyvtár (Biblioteca Ariostea) legeldugottab részén, egy folysószerü terem az emeleten, ahova nem könnyü eljutni a halandónak, általába inkább sietõs kutatók keresztezik míg lehajtott fejjel mennek a sircsöndes "kék szoba" irányába s ott elmerülni a múltba. Propaganda a gyüjteményröl alig volt és persze csak egy-két helyen.
Gombos ur, nagy szivességgel másnap reggel másfél órán át ismertette a rendkivüli gazdag anyagot de azidõ alatt senki más érdeklõdõ, de még másnap délelõtt sem amikor ujból meglátogattam a kiállitást, mert egy vizit nem volt elegendõ kellõképpen megismerni. Három nap abszolut kevés arra, hogy elterjedjen a hire még csupán itt a városban is, nem beszélve az országról. Pedig megérdemelne egy ujabb kezdeményezést, nagyobb elõkészitéssel a lakósság irányába.

Mindez zaklatással türelmé,t szeretném felhívjam figyelmét és lehetõleg arra késztessem, hogy munkatársainak adjon utasitást avégböl, hogy ebböl az anyagból készitsenekegy programot a DUNATV számára. Valószinüleg otthon is elkelne egy bõvebb ismertetés a közönségnek és ha jol sikerül, akkor gondolom, idegen televiziònak is eladható lenne. Mert véleményem szerint, pont ez lenne a helyes utja a magyar zene megismertetésének ugy otthon mint külfõldon. Mindeddig itt kevés magyar terméket láttunk és nem mindig, mindenkinek tetszenek a baljós, sötét, Jancsófilmek. Biztos vagyok: akarva, szebbet és szórakoztatóbbat is tudnának a magyarok ismertetni önmagukrol.

Bocsánat a hosszú levélért, de szükségesnek éreztem.

Plivelic Iván
Ferrara, Italia
-

 
 mazeltof  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-03 20:16   
Üdvözlöm, Pekár úr, én Csíkszeredából írok, nekem nem oxigénpalack a Duna Tv, hanem kedves többlet. Szerintem nagyon jó a bemondók hangja, főként őket megvédendő léptem rá a fórumra. A Duna Tv-t szeretjük, reméljük nem szűnik meg, ilyet is hallottam már.
Leginkább a dokumentumfilmeket és a koncertfilmeket szeretem, meg a híradót, és sok egyebet. Sokszor játszadozom a gondolattal,. de jó lenne ott dolgozni, mint zenei szerkesztő és vágó. Szerintem néha túl dramatikus némely műsorok zenei aláfestése.

Jó munkát, és ne hagyják magukat.

Albert Annamária

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 22:49   
Kedves Rigojanos!

Egy másik válaszban már leírtam, hogy nemcsak a Kárpát-medencében, hanem minden jelentősebb nyugat-európai nagyvárosban – Londonban, Brüsszelben, Berlinben, Rómában stb. – is rendelkezünk tudósítóval. Amerikában azonban egyelőre nincsen saját tudósítónk, és nem is tervezzünk ilyen pozíció létesítését. Ugyanakkor szívesen foglalkoztatunk alkalmi tudósítókat. A közeljövőben pedig világhíradó indítását tervezzük, ahol tengerentúli honfitársaink is rendszeresen szerepet kapnának.

Pekár István


2003-05-02 18:05, rigojanos:
-
Kedves Pekar Ur,

Valaki korabban felvetett mar hasonlo kerdest, de en is megkerdezem - most, hogy tervez a Duna TV EU-val kapcsolatos boviteseket, (nem beszelve a tengerentuli sugarzasrol) lesznek kulfoldi tudositok, illetve kulfoldi szerkesztoseg?

Az is erdekelne, hogy a kulfoldi sugarzassal nyilik-e lehetoseg, illetve magyarorszagi erdeklodes arra, hogy ott is bemutatasra keruljenek az Amerikaban, illetve az Unios orszagokban elo magyarok eleterol forgatott musorok? Biztos vagyok benne, hogy onkentesek segitsegevel is lehetne akar musorokat kesziteni kulfoldon, amikkel az otthoni bemutatasra osszeallitott musorok palettajat lehetne szinesiteni. Vice versa.

Tovabba, mivel az alabbi hozzaszolasokat olvasva ugy tunik, sok a musorok temajaval/szinvonalaval kapcsolatos kerdes/velemeny, talan valoban erdemes lenne egy felmerest kesziteni, ami alapjan konnyebben lehetne jatszani a musorszerkesztessel kapcsolatos jovobeni valtoztatasok gondolataval.-

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 22:47   
Tisztelt Eugene Hamori!

Sajnálom, hogy konkrétan nem részletezte, milyen megoldások révén hívhatnánk fel műsor közben a nézők figyelmét arra, hogy éppen mit néznek. Úgy gondolom, az Internet korában honlapunkon ma már bárki másodpercek alatt kiderítheti az éppen adásban lévő műsor címét és tartalmát. Akinek pedig nincs internetes elérhetősége, annak ajánlom a műsorújságokat vagy a napilapok hasonló rovatát. Ugyanakkor megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy az egyes műsorok között alaposabb műsorismertető legyen.

Pekár István


2003-05-02 13:58, Eugene Hamori:
-
=====================================
5/2/2003

Duna TV vezetõségenek

Kedves Pekár Úr!

Én amerikában gyakran nézem a Duna TV-t a komputeremen és ha itthon vagyok persze akkor a 13-as csatornán. Jó minõségû a tartatalom de hagy tegyek egy javaslatot (ami különben nemcsak magukra hanem a többi magyar TV és rádióállomásra is vonatkozik).

Ne tételezzék fel álandóan hogy a nézõk mindenegyes programmot minding a pontos kezdéstõl fogva néznek! Tehát ne számoljanak avval hogy a nézõk mind meghallgatták már a bevezetõt és tökéletesen jól vannak értesülve hogy mirõl van szó, mi a téma, kiröl beszélnek, kik a vendégek, stb. Az amerikai és a nyugati adásokat követve maguknak is számolniuk kellene avval hogy legtöbb nezõ a programhoz csak késõbb csatlakozik és nagy szükség van arra hogy felvilágosítást kapjon hogy mirõl van is itt szó. Tehát legyenek szivesek fordítsanak idõt arra hogy ezt a nagy többséget kielégítsék a program fenti említett pontjainak többszöri megismétlésével. Tanuljanak a hirdetõktõl akik soha nem jelentik be kizárólag csak a bevezetésben hogy mi a termék és elmodják utána hogy miért jó, mire használható stb.

Üvözlettel:

Hámori Jenõ
New Orleans és Budapest

-

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 22:45   
Tisztelt Rédl József!

Mindenekelőtt hadd köszönjem meg Önnek a televíziónk érdekében nyújtott önzetlen segítségét, illetve észrevételeit. Az elmúlt hónapokban egyébként több tengerentúli magyar lapban, így az Amerikai Magyar Szóban, az Amerikai Magyar Népszavában, a Californiai Magyarságban, az Amerikai Magyar Hírlapban és az ausztráliai Magyar Életben is jelentek meg hirdetések, valamint cikkek a Duna Televízió tengerentúli sugárzásával kapcsolatban. Mindettől függetlenül azonban tisztában vagyunk azzal, hogy a tengerentúlon kevés a reklám; igyekszünk ezen változtatni. Azt, hogy Bukarest milyen mértékben finanszírozza az amerikai román adást, nem tudom megmondani. Biztos azonban, hogy nincs több pénzünk, hiszen a magyar állam egyáltalán nem támogatja a Duna Televízió tengerentúli sugárzását.

Pekár István


2003-05-01 08:17, Joejoe:
-
Kedves Pekár István.

A nevem Rédl József, és ez üzenet által szeretném a Duna TV tudomására hozni, hogy én voltam az amerikai TV néző közönség, aki látta, és végig nézte az első amerikának sugárzott műsort. Bármennyire is hihetetlennek tűnik, meg vagyok győződve hogy rajtam kivül szinte teljesen valószinütlen, hogy bárki más is rendelkezett volna a megfelelő vevő készülékkel, és még ha rendelkezett is, nem hiszem hogy meg találta a műsort. (Mind ezeket konkrét tényekkel tudom bizonyitani)
Szinte kellemetlenül éreztem magam ha rá gondoltam, hogy mit érezne Ön, Medgyesi Péter, és a köztársaság elnöke ha meg tudná hogy az amerikai közönséghez intézett üzenetüket, és üdvözletüket tulajdonképpen senki sem nézi, és halja.
Szerintem a Duna TV Marketing osztálya elégtelenre vizsgázott, és a mai napig szinte semmit nem tesz új előfizetők toborzására.
Január közepe táján a Duna TV egy Ohioi lelkészel készitett interjut, s meg kérdezték tőle, szerinte mi volna a legmegfelelőbb módja a Duna TV népszerüsitésének? A nyilvánvaló válasz, az amerikai magyar sajtóban való hirdetés. Bólogattak is rá a Dunások, hogy majd meg próbálják, de eddig még egy hirdetésüket sem láttam (beszélek a Californiai újságokról)
Én nem hiszem hogy a románoknak több pénzük lenne, de minden hónapban, minden amerikai román újságban egész oldalas hirdetéseik vannak, a különböző régiók szerelő cégeinek névsorával és telefon számával.
Én mindent meg teszek a Duna TV népszerüsitéséért, jelenleg 2 magyar újságban hirdetek (nem sok eredménnyel)de azért elférne egy kis segitség a Duna TV részéről is.

Tisztelettel, Rédl József
Worldview Satellite
-

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 22:43   
Kedves Risko Agi!

A tengerentúli sugárzás esetében nem szerkesztett műsorról van szó, hanem a Duna Televízió Európában is fogható rendes éjszakai adásáról, amely egyben a tengerentúlon sugárzott programot is adja. A 24 órás önálló adásra pénzügyi okok miatt nincs lehetőség. Hasonló jelenleg a helyzet a kétségtelenül nagy nézettséget vonzó, népszerű külföldi, illetve mai magyar filmekkel is, amelyek jogdíját az amerikai és ausztráliai sugárzás számunkra megfizethetetlen ármagasságokba emelné. Ennek ellenére a közeljövőben igyekszünk frissebb, szórakoztató magyar filmeket sugározni. Ezenkívül több koncert és színházi közvetítés is lesz majd képernyőnkön.

„Indul a nap” című, a tengerentúlon is fogható adásunk félóránként sugározza a legfrissebb hazai és nemzetközi híreket, valamint közszereplőkkel készített stúdióbeszélgetésekkel, vitákkal és közép-európai lapszemlével színesíti hírszolgáltatását. Jó szívvel ajánlom ezt a műsort mindazoknak, akik a magyarországi napi politika iránt érdeklődnek.

Pekár István


2003-04-30 21:04, Risko Agi:
-
Nemregen fizettem elo a Duna TV amerikai adasara, egyreszt hogy hallatsszon magyar szo a hazban, masreszt hogy igenyes es szinvonalas musorokat lehessen nezni (az amerikai TV szamomra teljesseggel nezhetetlen). Csalodottan tapasztaltam, hogy egyreszt egy csupan 8 oras szerkesztett musorral van dolgom, masreszt nagyon keves az aktualis, magyarorszagi napi politikaval foglalkozo musor, kommentar, vita, valamint az igazi jo film. Olyan jo lenne nezni a 70-es, 80-as evek filmjeit, valamint mai ember szamara is erdekes musorokat. Kicsit soknak talalom a nepies jellegu musorokat, neptancot, nepzenet, ami neha jo, de azert nem ilyen mennyisegben. Es miert csak 8 oranyi valogatast kapunk? Miert nem lehet direktben sugarozni az egesz napos otthoni musort? Az idoelteres talan nem olyan nagy akadaly, azt azert biztosan at lehetne hidalni. Hallom, hogy otthon azert valtozatosabb a Duna TV programja, mint ez a szerkesztett valtozat. Amerikaban ma nagyon sok fiatal magyar el, akiknek mar egeszen mas kulturalis igenyeik vannak, mint a szazad kozepen kivandoroltaknak. Ugy erzem, a Duna TV musora inkabb az utobbiak elkepzelt igenyeihez igyekszik alkalmazkodni.
Mindezzel egyutt nagyon csodalatos, hogy magyar TV-t lehet nezni a tengerentulon, csak ha modernebb es aktualisabb lenne a musor, akkor sokkal nagyobb erdeklodesre tarthatna szamot az itteni magyarok koreben.
Agi, Ohiobol


-

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 22:41   
Kedves Lacisebi!


Utóbbi megjegyzésére reagálva felhívom figyelmét arra, hogy Hungarorama című műsorunkban – magyar idő szerint reggel fél kilenctől – minden munkanapon megtekintheti „a mai Budapest, vagy akármilyen város életéről készült felvételeket”. A Duna Televízió egyébként évente 7 milliárd forintból készíti műsorát – ebből finanszírozzuk a tengerentúli sugárzást is –, szemben a kereskedelmi csatornák 22-24 milliárdos költségvetésével, nem beszélve a Magyar Televízióról, amely évente 34 milliárdból gazdálkodhat. Ugyanakkor valljuk, hogy kevés pénzből is lehet jó műsort csinálni. A jövőben – vélhetően – az Ön számára is kedvező változások várhatóak.2003-04-29 06:25, lacisebi:
-
Kedves Pekan ur!

Erdeklodtem az otthoni baratok ismerosok es rokonoktol, hogy mi a velemenyuk a Duna Tv.-rol. Erdemes e idot, penzt befektetni hogy nezhessuk a musorat. Sajnos nem a legkedvezobb valaszt kaptam..
Nem reg volt lehetosegem, hogy en is megnezhettem egy ket adasat, es teljesen eggyet ertettem veluk.
Nem lehet kifogas a penz hiany, ha csak nem akar valaki tobbet zsebre tenni.
Egy vidio cameraval amator felvetel a a mai Budapest, vagy akarmilyen varos eleterol keszult felvetel tobbet erne, mint a Bikaszorcsogi nenikek dalardaja.
Remelem nem veszi rosszindulatunak soraimat, inkabb epito kritikanak, ( azt hiszem jol emlekszem erre a kifejezesre)
Udv. Lacisebi
-

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 22:39   
Kedves Rigojanos!

Reprezentatív felmérést az amerikai és ausztráliai magyarság körében – egyelőre – pénzhiány miatt nem tudtunk végezni. A magyar állam ugyanis nem támogatja anyagilag a tengerentúli sugárzást. Csupán arra volt lehetőségünk, hogy internetes honlapunkon közzétegyük a célközönségnek szóló kérdőívünket. A beérkezett válaszokat természetesen kiértékeltük, ezt azonban – hangsúlyozom – nem tekintjük reprezentatívnak.

A tengerentúli adást igyekeztünk úgy szelektálni, hogy abból mindenki minél több információt kapjon az óhazában, illetve a Kárpát-medence egészében élő magyarság helyzetéről. Igyekszünk úgy összeállítani kínálatunkat, hogy abból minden korosztály megtalálja a neki való műsort, beleértve azokat is, akik nem találják érdekesnek például a keleti énekművészetet.

Fogalmazhatnék tehát úgy is, hogy a szelekciót magának a nézőnek kell elvégeznie. Ugyanakkor folyamatosan igyekszünk műsorainkat a fiatalabb nézőink számára is élvezhetővé tenni.

Pekár István

2003-04-29 02:21, rigojanos:
-
Kedves Pekar Istvan,

A kulfoldieknek szant programokat nezve erdekelne, hogy pontosan milyen demografiat celoznak meg a musoraikkal.

Milyen felmeres/szempontok alapjan lett osszeallitva a musor-valasztek, illetve milyen koru/hatteru nezokozonseget celoznak meg elsosorban?

Ugyan semmilyen statisztika nem vedene meg azt az allitasomat, hogy en egyszemelyben kepviselem a kulfoldon elo, 30 ev koruli korosztalyt, azonban a musorok tobbsege -temajat tekintve- nem feltetlenul nekem szol. Egy dolgos hetkoznap estejen nehez ravennem magamat, hogy odauljek a televizio ele es megnezzem a "Koncert" cimu programot, amely musorismertetoben leirtak alapjan a kovetkezorol szol: "Grencsó István kísérletező kedvét bizonyítja, hogy a 13 tagú Kollektíva Plussz formációhoz felkért még két, előző nap hallott mongol torokhangú énektechnikát alkalmazó muzsikust, akik a délutáni próba során léptek be a zenekarba."

Termeszetesen nem lenne igazsagos azt allitanom, hogy nincs olyan program, ami ele szivesen leulnek -nemcsak igenyes tartalmuk miatt, de a nyelvgyakorlas, illetve nosztalgiazas miatt is-, megis ugy erzem, tulnyomo reszben nem az en korosztalyom van megcelozva.

A Duna TV-t nagyra becsulom es fontosnak tartom a kulfoldon elo magyarok nyelv- es hagyomanyorzo erofesziteseinek tekinteteben. Ezert erdekelne reszletesebben, hogy mi alapjan tortenik a musorok szelektalasa, illetve vannak-e valtoztatasok tervbe veve felmereseket, kozvelemeny-kutatasokat illetoen.

Valaszat elore is koszonom!


-

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 22:32   
Kedves Ruszcsak Miklos!

Egy műsorfolyam elindításakor – és ez a tengerentúli adás esetében sincsen másképp – igen sokféle szempontot, nézői igényt kell figyelembe venni. Amennyiben hosszabb ideje nézi amerikai műsorunkat, Ön is tudja, hogy az folyamatosan változik. A változtatások előtt – lehetőségeink szerint – a nézői véleményeket is figyelembe vesszük. Anyagi erő híján azonban két dolgot biztosan nem tehetünk meg. Az egyik a tengerentúli közvélemény-kutatás lebonyolítása. (Az internetes felmérés pedig nem tekinthető reprezentatívnak.) A másik – ahogy Ön is írja – „az utóbbi évek filmjeinek” műsorra tűzése a tengerentúlon. Az amerikai sugárzás ugyanis rendkívüli mértékben megemeli a jogdíjakat. Ugyanakkor szeretnénk a jövőben minél több gyermekrajzfilmet beszerezni és műsorunkra tűzni, s a filmkínálat terén is igyekszünk mindinkább megfelelni a tengerentúli nézőközönség igényeinek.
Ami a mezőgazdasági műsorokat illeti, a Gazdakör naponta mindössze negyedórányi időtartamban jelentkezik az Indul a nap című – a tengerentúlon is sugárzott – műsor keretében. A Kárpát-medencei magyarság jelentős hányada kapcsolódik az agráriumhoz; többek között ők igénylik ezt a műsort. A régi filmeket pedig az idősebb korosztály miatt sugározzuk.

A Magyar Televíziótól már több ízben is kértük, hogy tegyék lehetővé az archívumukhoz való hozzáférésünket. Erre ugyanis a médiatörvény lehetőséget biztosít. A Magyar Televízió azonban – hangsúlyozom: jogellenesen – eddig elzárkózott kéréseink teljesítése elől.

A műsorkezdés zónák szerinti internetes megjelenítését jó ötletnek tartom, amelyre már mi is gondoltunk. Honlapunk küszöbönálló átalakítása során arra fogunk törekedni, hogy portálunk a magyarság igazi kapcsolattartási fórumává váljon. Köszönjük segítőkész sorait, a továbbiakban is várjuk hasznos észrevételeit.2003-04-27 17:06, RuszcsakMiklos:
-
Kedves Pekar Istvan,

Elsosorban a hat eves kisfiunk magyarsaga megorzesenek elosegitese erdekeben ket honapja fizetunk elo a Duna TV-re. A kezdeti nagy lelkesedesunk mara alaposan lecsokkent, mivel a kisfiunk nezhetetlennek tartja a gyerekeknek szolo musorokat. Ami elfogadhato szinvonalu az a kisebb gyerekeknek szol, de szinte semmi az o korosztalyanak. Zoltan konyorog azert, hogy inkabb amerikai TV-t nezzen. Ma is szivesen nezi azokat a kazettekat amelyeket Magyarorszagrol hoztunk neki, meg akkor is ha egy kicsit idosebb korosztalynak szolnak, peldaul A Mezga Csalad, Vuk, Vili, a vereb vagy eppen a Vizipok-Csodapok. Sajnos ilyen szinvonalu gyerekprogramok nem lathatok a Duna televizion, ami megjelenik annak nagy resze roppant alacsony szinvonalu. Jo lene, ha peldaul a Fredi es Beni magyarul is lathato lenne. Kivalo magyar nepmeseink vannak, amelyek hianyoznak a kepernyorol. Arrol nem is szolva, hogy a gyerekek magyarsaganak megorzese erdekeben tobb olyan programot kellene adniuk mint a korhu kornyezetben es kosztumben keszitett "tortenelem ora" programjuk (nem emlekszem a pontos cimere).

Musorido boven lenne ra, hiszen azt gondolom, hogy nemcsak a sajat es barataim velemenyet tolmacsolom, amikor a program legalabb felet lecserelesre erettnek tartom. Nem tudom, hogy tartottak-e egy felmerest a tengeren tuli adas osszeallitasa elott arrol, hogy milyen programokat szeretne latni a celba vett kozonseg. Mindenesetre mint uzleti vallalkozas a jelenlegi szerkesztesben Duna TV tengeren tuli adasa biztos csod, ami szamunkra kedvezotlen, hiszen egy rossz magyar adas is jobb a semminel. Sajnos a Duna TV hire mara az amerikai magyarsag koreben az, hogy "nezhetetlen". Vajon mi az oka ennek az eros es persze tulzo kijelentesnek?

Eloszor is a varokozasok talan sokkal nagyobbak voltak, amelyeket a Duna TV realisan valaha is teljesithet. Azonban, az szinte sokkolta az itteni magyarsagot, hogy a musor szerkesztese alapjan ugy tunik, hogy a Duna TV szerkesztoinek fogalma sincs arrol, hogy milyen erdeklodesu emberek a potencialis nezoi az adasuknak. Marpedig enelkul nem lehet olyan adast kesziteni, amely az elofizetesre is epit a fenntartas erdekeben.

Mi mar kinunkban nevetunk azon, hogy szinte nem mulik el egy olyan nap anelkul, hogy a sertes vagy birka tenyesztes gondjairol ne hallanank. Biztos vagyok benne, hogy a Karpat Medenceben az allattenyesztes es a mezogazdasag gondjai sokak szamara a megelhetesi gondokat jelentenek, ezert nagyon fontosak. Azonban az USA-ban csak elvetve, nehanyszor egy evben hallhatunk hasonlo temakrol, ami altalaban tultermelesi gondokkal foglalkozik vagy eppen ir farmerek behozatalarol szol az elhagyott farmok ujra mukodtetese erdekeben.
Mint ahogy az amerikaiak donto tobbseget ugy az amerikai-magyarok tulnyomo reszet nem ezek a gondok foglalkoztatjak.

A magyar nepmuveszetek es a neptanc a kivanatosnal nagyobb musoridoben lathato. Az ember boldogan es buszken nezi ezeket a musorokat idokozonkent, de neha vagyik egy filmre vagy egy szinhazi kozvetitesre.

A harmicas evek hiradoinak ismetlese gyakran vegtelenul unalmasak es semmit mondok a mai ember reszere. A Duna TV specializalodott a haboru elotti filmek vetitesere, amely nehany felejthetetlen alakitast mutatott be szamunkra, csapnivalo filmekkel eggutt. Nehany 1970 elotti filmet kiveve szinte nem lehet filmet nezni az elmult otven ev termeseibol. Pedig persze szivesen ujra megneznenk a klasszikus es nemzetkozi sikereket aratott Szabo Istvan, Jancso Miklos, Meszaros Marta es masok altal rendezett filmeket. Persze kivancsiak lennenk az utobbi evek filmjeire. Egyedul a Csinibabara emlekszem, hogy az a programjukban volt. A vilagban nagyon sok alacsony koltsegvetesu es kivalo filmet keszitenek amelyek nem kovetik a Hollywood-i
"happy end" semat. Csak a Kozep-Europai rendezok filmjeibol lehetne egy honapokig tarto sorozatot inditani.

Tudom, hogy a musoradas jogaert gyakran penzt kell fizetni, eppen ezert leglabb kezdetben nem adhatnak olyan filmeket amelyeknek a jogdija magas. Viszont azt nem ertem, hogy az allami televizio archivum anyagaihoz miert ne tudnanak hozzajutni a Muvelodesugyi Miniszteriumon keresztul. Amikor az MTV meg nezheto volt remek szindarabokat vett fel az orszag kulonbozo szinhazaiban. Ha ezek kozul a levetitheto allapotban levoket bemutatnak, biztos sok oromet szereznenek vele.

Szamomra a hirado es a reggeli beszelgetesek a legerdekesebbek. Sajnos hetkoznap szinte soha nem lathatom az utobbit, hiszen a sugarzott idopontban dolgozom. Talan egyszer az is elerhetove vallik, hogy a nyolcoras musort ket csatornan negyorankent ismeteljek, igy nagyobb a valoszinusege annak, hogy a programjaikat megnezhessek.

Az is jo lenne, ha az Interneten kozolnek a musorkezdest idozona szerint. Ezt egy kis programozassal meg lehet ugy oldani, hogy a karbantarto, csak a magyar ido szerinti musort irja be es az osszes mas idozona szerinti musorkezdes automatikusan megjelenne. A nezonek csupan az idozonat kellene kivalasztania. Ennek a koltsege minimalis, a program orakon belul elkeszitheto.

Aggodom a Duna TV jovojeert! Ami biztato, hogy ezen az Internetes Forumon keresztul jelentkezett arra hogy visszajelzeseket kapjon a nezoktol. Mar eppen volt Duna TV-s baratom segitseget szerettem vona kerni ebben az ugyben. Ha sikeresek szeretnenek lenni es kozmegelegedesre szeretnek vegezni a munkajukat akkor ezt a forumot ki kell terjeszteni es kerdoiveken keresztuli velemenykutatast kellene folytatniuk. Ma mar szinte mindenki elerheto az Interneten keresztul. Ha sikerulne a Duna TV elofizetoinek internetes cimeit begyujteni, akkor a velemenykutatasukat olcson le lehetne bonyolitani. Erre egy lehetoseg peldaul a marketing szakra jaro egyetemistak alkalmazasa, akik nyari gyakorlat kereteben alacsony koltseggel elvegezhetnek ezt a munkat.

Kedves Pekar Istvan!
A magyar szigetvilag kulturalis igenyeinek es a magyar nyelv es kultura fenntartasanak fontos segitoje lehet a Duna TV. Kerem, hogy ragadjon meg minden alkalmat arra, hogy kommunikaljon es ha lehet, talalkozzon a Duna TV nezoivel, mivel csak igy elegitheti ki a nezok igenyeit. Ha pedig a kulonbozo gondjaikat megosztjak a vilag magyarsagaval, akkor meglepoen sok segitseget fognak kapni, beleertve anyagiakat is. Az internetes forumot jo lenne allandositani, nyaron sok magyar utazik Budapestre szerte a vilagbol. Ha havonta ketszer lehetoseget adna szamukra, hogy szemelyesen is elmondhassak velemenyuket Budapesten, meglepodne, hogy mennyien elnenek vele.

A tengerentuli magyarsag szeretne ha a Duna TV adasa nem szunne meg, erre tobb elofizetore van szukseguk, amelyre csak akkor szamithatnak, ha a program osszeallitasuk tukrozi a nezok igenyeit. Tudom, hogy nem konnyu feladat megfelelni az elvarasoknak a koltsegvetesi megszoritasok kozott. De higgye el szerte a vilagon vallalatok, varosok es szervezetek hosonlo vagy rosszabb koltsegvetesi korulmenyek kozott meglepoen hatekonyan mukodnek. Ehhez a munkahoz kivanok jo egeszseget es sok sikert.

Szivelyes udvozlettel,

Ruszcsak Miklos


-

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-01 15:56   
Tisztelt Kosaras úr, köszönöm levelét, melyben a többek között arról tájékoztat, hogy a Magyar Televízió és a Duna Televízió egyaránt – mint írja – pénzt kér az átküldött anyagokért. Kérésemre Németh Árpád, a Híradó főszerkesztője közölte: 2002 őszén Önök között szóbeli, majd e-mailben is ,megerősített megállapodás született arról, hogy a torontói Magyar Képek TV vállalja az Önök által kért Heti összefoglaló DHL-lel történő szállítási költségeinek és a kazetta árának a megtérítését., Ez – az Ön jelzésével egyezően – valóban heti 100 kanadai dollárnak megfelelő összeg, ami a Heti összefoglaló gyártási költségének a töredékét sem tartalmazza.

A kapott tájékoztatás szerint Németh Árpád közölte Önnel, hogy újabb tengerentúli megrendelők igényeit képtelenek teljesíteni, mert a Híradó szűkös költségvetéséből már nem tudja fedezni a szállítási költségeket és a kazetta árát. Ezek után Ön volt szíves vállalni e kiadások megtérítését. A Duna Televízió ezek után hónapokon át rendszeresen küldte és leszámlázta Önnek a kért összefoglalókat. Ön nem kifogásolta a számlázást, csak műsorában tette szóvám hogy az anyaországi televíziók pénzt kérnek az anyagokért. A számlák közül – értesüléseim szerint – ígéretével szemben eddig egyet sem egyenlített ki. Decemberi budapesti látogatása során volt szíves megígérni a Híradó főszerkesztőjének, hogy felkeresi, erre azonban nem került sor, holott a Híradóból többször is hagytak üzenetet szállodájában.

Természetesen nem gondolom, hogy „fair” valakitől pénzt kérni, mástól pedig nem. Azzal azonban tisztában kell lennie, hogy egy adott költségvetésből mindig csak egy bizonyos határig futja, azon túl pedig már valakivel vállalnia kell a többletkiadásokat. A kérdéses összegből látszik, hogy a Duna Televízió Híradója nem szándékozott ebből „megtollasodni”, hiszen az még a költségeket sem fedezi.

A visszás helyzet megszüntetésére a Heti összefoglalót immár csak az SBS ausztrál közszolgálati televíziónak küldjük saját kérésükre DHL-lel, aminek a költségeit ők természetesen fizetik. A többi igénylőt a műsorszóró GlobeCast kérésünkre a műholdas vételt ingyenesen lehetővé tevő kártyával látja el. E megoldás alkalmazása érdekében a torontói Magyar Képek TV címét továbbítottuk a műsorszórónak.
2003-04-25 02:49, Pufi:
-
Kedves Pekár ur! Én egy magyar TV műsort szerkesztek és adásaim hetenként vannak. Egyébként személyesen is ismerjük egymást, hisz vagy 3 éve csináltam Önnel egy interjut, ami le is jött nálunk adásban. Szeptemberben azonban indult egy új műsorom ami már egész Ontariót besugározza sőt fennt van a sateliten és így egész Kanadában fogható annak akinek meg van ehhez a berendezése.
Az új műsor új feladatok elé állított. Magasabb műszaki követelményeket nehezebb teljesiteni. Korábban SVHS formátumban dolgoztunk, most BETA DVCAM formátumban. Igy az anyagok amit felhasználunk az is ebben a formátumban kellene. Nyolcadik hónapja nem vagyok képes egy centi anyagot kapni Magyarországról, ami számomra felfoghatatlan, hogy miért? Illetve mindenki pénzt kér. Az MTV 900 eurót óránként és a DUNA amig küldte a Hiradót 100 dollárt hetente, amiben az volt a döbbenetes, hogy sem a New Yorki, sem a Los Angelesi kollégák nem fizettek ugyanezért egy fillért sem. Amikor én megkérdeztem, hogy miért, akkor az volt a válasz, hogy amikor még ők kérték akkor volt pénz most már nincs. Gondolja, hogy ez fair?
Nagyon nagy szükségünk lenne Erdélyről szóló anyagokra, nemzeti ünnepeink méltó megjelenitéséhez szükséges anyagokra.Irodalmi anyagokra, és ugy gondolom, hogy joggal várhatnánk némi segítséget a DUNA TV-től amelyet a határon túl élő magyarok részére hozott létre a magyar állam. Vagy lehet hogy mi már nem számitunk bele ebbe a kategóriába?

Kosaras Vilmos
Magyar Képek TV
Toronto
-

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-13 09:31   
E-mailen erkezett kerdes:


Kedves Elnok Ur!

Par hettel ezelott kuldtem Onnek egy levelet, amelyben azt a keresemet fejeztem ki, hogy tekintettel a New York Cityben, foleg Manhattanben lako nagyszamu idosebb, foleg nyugdijas magyarsagra, akiknek a haztulajdonos nem engedelyezi a Duna-TV antenna feltetelet, vagy nem rendelkeznek elegendo anyagi erovel a Duna-TV antenna koltsegeinek fedezesere, vagy a toronyhazak nem adnak lehetoseget a tiszta felvetelre, szeretnem ezek szamara a Friss Hirek Magyarul musoromban folyatni a DunaTV heti hirossze-foglalojanak a leadasat. Miutan sem az en lakohelyemen, sem a studio epuleteben a haztulajdonos nem engedelyezi a Duna TV antennajanak a felszereleset, ezert kerem a 30 perces kazetta hetfoi megkuldesenek a folytatasat a jol bevalt DHL-n keresztul.

Eddig az Onnek irt szemelyes levelemre valaszt nem kaptam. Nagyon bizom, hogy a Duna TV megerti keresemet es biztositani fogja annak mielobbi megvalositasat.

Egyben szeretnem az on szamara bemutatni azt az elektronikus interjut, amelyet a MagyarOnline.net keszitett velem a New York-i mukodesemrol: http://www.magyaronline.net/cikk.php?id=52 Amelybol lathato, hogy minden ellenkezo hireszteles ellenere, milyen nehezsegekkel kell megkuzdenunk az itteni magyar nyelvu hirszolgalat fenntartasara.

Megkulonboztetett tisztelettel:
Bikkal Gyula

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 20:04   
Pekar Istvan Ur eddigi valaszait az alabbiakban olvashatjuk. Az elkovetkezo napokban/ heten termeszetesen az tobbi kerdesre is, valamint az ujonnan feltett konkret kerdesekre is valaszol.

Az altala mondottakkal kapcsolatosan pedig az alabbi topikba lehet irni:

http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=858&forum=56&15

Udvozlettel,

Hunor

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 18:18   
A Duna Televízió fennállása óta rendszeresen foglalkozik az ausztriai magyarok helyzetével. Tíz éve van tudósítónk Bécsben, aki rendszeresen jelentkezik a különböző hírműsorokban. A soproni, győri és szombathelyi stáb rendszeresen készít anyagokat a burgenlandi magyar közösség életéről. Legutóbb az Égtájak és az Euroszkóp című adásunkban láthatott tudósítást róluk, már amennyiben nézte e műsorokat.

Pekár István

2003-04-27 15:04, Schakal:

Ami még feltünt, nem láttam olyan hiradást, ami Ausztriába szakadt hazánkfiairól szólna. Tudom, nem nagy csoportról van szó, de azért jó lenne megtudni, mizujs velük, miként viselték, viselik sorsukat, mióta a hajdani jobboldal elkártyázta Magyarország 2/3-adát.

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 17:42   
A Duna Televízió az arculatváltás idején arra törekedett, hogy az új logó egyrészt megőrizze az eredeti Duna-motívumot, ugyanakkor csak annyi jelenjen meg belőle a képernyőn, amennyi feltétlenül szükséges a néző részéről a csatorna beazonosításához – magyarán ne zavarja indokolatlanul az adott műsort, amint azt az ORTT által kötelezővé tett korhatár-jelölések esetében tapasztalhatjuk. A visszafogottságra való törekvés e téren egyébként általános nemzetközi tendencia.

A bemondóinkkal kapcsolatban Önnek is ugyanazt tudom mondani, mint Durkó Évának: indulásunktól kezdve célunknak tekintjük a helyes és szép magyar beszéd jelenlétét a képernyőn, s éppen ezért a műsorvezetőinkkel kapcsolatos kritikákat kellő figyelemmel kezeljük.

Végül pedig hadd osszak meg Önnel egy kevésbé ismert tényt: Magyarországon – beleértve a közszolgálati csatornákat is – a Duna Televízióban szinkronizált filmek képviselik a legvisszafogottabb stílust. Az eredeti szövegben szereplő durva kifejezéseket csupán akkor nem írjuk át finomabb változatra, ha az már a film életszerűségét vagy mondanivalóját veszélyeztetné.

Pekár István2003-04-26 22:31, OMGI:

Kedves Pekár Úr, és Kedves eddigi hozzászólók!

1994. tavasza óta vagyok állandó nézôje a DUNA TV-nek, sôt ebben az országban "oszloposnak" ugyan nem mondható, de támogató tagja a DUNA TV Baráti Körnek is.
Véleményem tehát -úgy érzem-, megalapozott lehet.
Az alábbi levelekben vannak elmarasztaló és dicsérô sorok is. És ez így van jól.

Nekem van egy igen erôs kritikai megjegyzésem: Sajnos a DUNA TV teljes mûsorszerkezete és bizonyos mûsorok stílusa sokat r o m l o t t az elmúlt néhány évben.
ÉRthetetlen volt és az ma is az uj logo. Rossz, egyszerûen zavaróan nem látható!!!!
Ha már ragaszkodtak a lekerekitett, elfordítható betûkhoz, fehérben, legalább a duna hullámait hagyták volna meg kéken, -nem kéne ellenôrizni, hogy a TV-bôl tüntek-e el a színek, vagy csak fekete - fehér a mûsor.

Más.
A bemondók beszéde: Valójában nem itélem el a beszédhibás embereket, de n e m v a l ó k a TV-be, sem mûsorvezetôként, sem pedig bemondóként.
A régiekkel (orrhang???) nem annyira van probléma, de egyre több selypítô, pösze beszédhibás munkatárs. Ôk lehetnek remek szerkesztôk, háttérben alkotók, de az Istenért, egy logopédus segítsége nélkül ne engedjék képernyôre! A DUNA-nak egyik legfontosabb feladata a tiszta magyar nyelv terjesztése. Mit fognak megtanulni kiejtésünkbôl azok, akik ezeket a mûsorokat nézik?

MÀS:
Egy Kulturális nagydijjal kitüntett TV-nek szabad-e követni azt az olcsó taktikát, hogy rossz, izléstelen szóhasználattal vetitsenek egy egy szinkronizált filmet. Még ha az szószerint van is forditva. A magyar nyelv annál gazdagabb és színesebb, hogy legdurvább kifejezéseket is képesek vagyok egy kicsit szebb köntösbe öltöztetni. Talán meg kellene próbálni. Két ízben vettem a telefont és jelentkeztem ezügyben, -de sajnos válaszra sem méltattak.

MÀS:
A nyelvészmûsorok, még ha lenteb valaki erôsen kifogásolja is, igenis fontosak, és jók. Napi 5 perc nem sok, heti fél órát megérdemel a nyelvünk.

MÀS: Sokak, többek szerint minden csapból a romániai magyarsággal kapcsolatos témák folynak. (Pedig valaki kevesli)
Óvatosnak kell lenni, még ha arányosan is názzük, hogy a határon kivül 2000 magyar él arrafelé, 600.000 északon.
Emlékezni kellene arra, hogy Petôfit a 70-es években akkor járatták le a magyar TV-ben, amikor heteken keresztül ezzel tömték a nézôk fejét!

MÀS:
Nem tudom kedves Schakal levelezôtársunk melyik vita mûsor vezetôjét tartja ennyire rossznak, erre mifelénk az egyik legjobb, legszínvonalasabbnak tartott môsorok egyike. A baj inkább az, hogy kevés az idô egy-egy témának a valóságos "kibeszélésere". Ezek rétegmûsorok, gondolom ezért is futnak ennyire a késôi órákban.

MÀS: A filmeken valóban meglátszik a pénztelenség. A filmsorozatokba pedig kár a DUNA TV-nek is belefogni, azok ömlenek a többi csatornáról.
Legyen kevesebb, de színvonalasabb.
Figyelembe-véve mostmár a másik földrészen élôket is, jelöljenek ki akár rendszeres "ismétlôidôszakot". A müsorok mellett pl. azonnal meg lehetne jelölni, mikor kerül ismétlésre, ezzel lehetôséget adni a felnôtt nézôknek arra, hogy döntsenek, mikor tudják megnézni.

Végül pedig: a GYERMEKMÛSOROK:
Igenis vannak a régi mûsorok között is olyanok, amiken a mi gyermekeink nôttek fel és most az unokák is szerettel nézik. Egy-egy mûsorba belefér egy régi és egy újabb program. Ezekkel a kicsik észrevélenül juthatnak információhoz a régebbi alkotásokból és kaphatnak újat is. Egy biztos: minden kisgyermeknek, akit a TV elé ültet a kedves szülô, mellette kell hogy legyen a felnôtt, aki átöleli és VELE VAN! Ne felejtsék el a kedves szülôk, a TV és a mese nem helyettük van! Egyedül a gyermeket egyetlen mesefilm sem köti le, -esetleg inkább csak felizgatja, vagy megoldhatatlan gondolatokat támaszt bennük.

Elnézést a hosszú hozzászólásért, de itt végre lehetöség nyílt ezek elmondására.
Bízom benne, hogy Pekár Úrnak nemcsak mi üzenhetünk innen, hanem Kedves Vendégünk válaszát is olvashatjuk itt nemsokára!

Egyébként minden tiszteletem és "szeretetem" ezután is a DUNA-TV alkotóközösségéé!

Nevem és címem HUNORNÀL

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 17:37   
Kedves Lídia, köszönjük biztató sorait és jókívánságait. Igyekszünk a továbbiakban is megfelelni azoknak a követelményeknek, amelyek egy magyar nemzeti televíziótól elvárhatóak.

Pekár István

2003-04-26 18:27, lidia:

Kedves Pekar Istvan,

en Amerikabol nezem a Duna TV-t es fantasztikus lehetosegnek tartom, hogy a vilag masik felen magyar tevet nezhetek. Legtobbszor a Hiradot es a magyarorszagi aktualitasokkal foglalkozo musorokat nezem, masik kedvencem a Magyarorszag, illetve Erdely egy-egy tajegyseget bemutato musoruk, sok olyan helyet ismertem igy meg, amirol nem is gondoltam hogy ilyen gyonyoru. Az Onok tortenelmi temaju musoraik is kivaloak ! A fekete-feher musorok nem tetszenek, ezeken mar tullepett az ido, dehat gondolom olyat soha nem lehet csinalni, hogy mindenkinek minden tetsszen belole.
Kulon koszonet azert, hogy musoraikban aranyosan foglalkoznak nemcsak magyarorszagi esemenyekkel, hanem az egesz Karpat medenceve magyarsagaval. Aprosag, de nekem mar az is jolesik amikor az idojarasjelentesben az egesz Karpat medencet mutatjak, mintha Trianon sosem lett volna. Onok tenyleg egy nemzeti televizio, gratulalok a munkajukhoz es nagyon sok sikert a tovabbiakhoz.
Lidia, USA.

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 15:57   
Kedves Andrea, fájlaljuk, hogy ez a véleménye, mivel a magyarországi közönség- és kritikai visszhang eddig abban erősített meg, hogy mesefilm-választékunk erőszakmentes, rendkívül sok köztük az igényes, klasszikus meséken és irodalmi alkotásokon alapuló mesefilm. Azon kevés televíziós csatornák közé tartozunk, amelyek előtt nyugodtan egyedül lehet hagyni a gyermeket. Tény, hogy a kereskedelmi csatornák „izgalmas” mesehorror-áradatával, vad, sokszor kegyetlen animációs történetvezetésével szemben tehetetlenek vagyunk; ugyanakkor ebbe a fajta versenybe nem is kívánunk beszállni.

A Duna Televízió szalagtárán lévő adatok szerint közel négyezer meseepizódunkból mintegy 2200 darab 1990 után készült, tehát állományunk egyáltalán nem nevezhető ősréginek. A fekete-fehér filmek, valamint a bábjátékok száma elenyésző, és azok is klasszikus értéket képviselnek. Természetesen gondolunk a jövő nézőire: április közepén új, egységes szerkezetbe foglaltuk, és új szerkesztőségvezető kezébe adtuk gyermek- és ifjúsági műsorainkat.

Pekár István

2003-04-26 10:59, Cunibaba:

Tisztelt Pekàr Úr!

Szàmomra a Duna Tv-nek, mint sokan màsoknak itt, elsösorban a magyar nyelve àpolàsa a célja.
Nem mondhatom a Duna Tv-re hogy minden müsora igazàbol elégedetséget vàltana ki belölem. Izlések és pofonok dolga. De azért én szivesen elüldögélek elötte.
Ami viszont egyàltalàn nem vonatkozik sajnos gyerekeimre (4 és 6,1/2 évesek).
Pedig föképpen Ö miattuk vettük parabola berendezésünket.
Sajnos a gyerekeknek szolo adàsok szerinem is egyenlöek a nullàval. (Még ha bennem fel is keltik a nosztalgiàt)
A mai gyerekek nem igen értékelik a fekete fehérben forgatott ösrégi bàbjàtékokat, nagyon kevés animàcioval.
A parabola àlltal sok màs "szinvonalasnak" mondott (megjegyzem nem magyar) csatornàt is fogunk. Sajnos az én gyerekeim szivesebben néznek német csatornàkat (amiböl sem ök sem én nem értünk szinte semmit) mint a Duna TV-ét magyar nyelven.
Igy lassan kezdem sajnàlgatni befektetésem.

Reménykedem annak ellenére, hogy olvasom nem sok tökéböl rendelkezik a Duna TV, hogy kissé gondolni fog a fiatal, a "jövö" nézöire is.

Tisztelettel
Andrea - Belgium

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 15:54   
Köszönöm észrevételeit, még ha azok egy részét sértőnek is érzem. Az időjárással kapcsolatosan emlékeztetnem kell arra, hogy két évvel ezelőtt a Meteorológiai Világkonferencián az Ön által rossznak ítélt időjárás-jelentési szolgáltatás – tartalmi és formai jegyek alapján – első díjat nyert. Ennek ellenére kéréseivel nyugodtan forduljon az Országos Meteorológiai Szolgálathoz, ahol a felvételek készülnek, és ahol a velünk szerződésben álló meteorológusok dolgoznak. A déli harangszó szép magyar hagyományán továbbra sem kívánunk változtatni, a Kárpát-medence térkép pedig a továbbiakban is látható lesz képernyőnkön. A történelmi Magyarországot azért tüntetjük fel, mert mintegy hárommillió magyar él az országhatáron túl, nem beszélve a több mint másfélezer magyar többségű településről. Tíz éve éppen értük hoztuk létre a Duna Televíziót.

Ami televíziónk feladatkörét illeti, a szórakoztatást – bár kétségtelenül fontosnak tartjuk – nem tekintjük egyetlen és kizárólagos célkitűzésünknek. (Erre megvannak a megfelelő csatornák, úgy a Kárpát-medencében, mint Nyugat-Európában.) Számunkra a hiteles és sokoldalú tájékoztatás, a kulturális, tudományos és gazdasági ismeretterjesztés, s nem utolsósorban a világban élő magyarok közötti kapcsolattartás elősegítése legalább olyan fontos feladat. Nagyobb reklámbevételekre akkor tehetnénk szert, ha kereskedelmi műsorokat adnánk. Megjegyzem: a Dunához hasonló kulturális televíziók általában nem sugároznak reklámokat.

Az Ön által nem éppen barátságos módon említett beszédoktató műsorok a nézői visszajelzések alapján igen népszerűek, ráadásul – gondoljon például az idegen nyelvi környezetben felnőtt magyarokra – nagyon fontos közszolgálati feladatot is ellátnak.

Pekár István


2003-04-26 00:21, Schakal:

Tisztelt Pek?r Ur!

Nemrégiben vásároltam a Duna TV Abót. Öszintén megmondom, hogy valamennyire már megbántam. Több oka is van. Izlés kérdése.
Viszont van pár apróság, ami nagyon amatörizmust tükröz. Nem fogom itt most felsorolni öket, de egyet azért elmondanék, hogy láthassa, mi az, amilyen irányban el kellene kezdenie a kutakodást, amennyiben egy szinvinalasabb TV müsort szertne nyújtani a nézöknek.
Nézzük meg az idöjárás jelentést. Mit vesz ön észre?
Mit veszek én észre?
Próbálja meg a nyugatdunántúl idöjárását menézni. Amennyiben sikerül elkukkolnia az ügyeletes meteorológus lába között, ami elég perverz dolog, hát vethet egy röpke pillantást rá, viszont az ellenkezö oldalon ellátok Moszkváig. Mivel idöm legnagyobb részét nem ott töltöm, ezért az ottani idöjárkálás nekem például annyira közömbös, hogy az szinte fáj! A déli harangszórol és arról a bizonyos térképröl már nem is beszélek. Középkor? Dac? Sugallat? Röhely!
Az, hogy egyes vitamüsor vezetöi dilettánsok és egyfojtában röhejessé teszik magukat, az egy dolog. Valamiböl élniük kell nekik is, de hogy egy televizió ennyire görcsösen akarja eröltetni a népnevelést ezzel feladva a televizió egyik fö feladatát a szórakoztatást (gondolom tudja, hogy az), az már szinte kinos.
A sok olcsó idökitöltö sorozatról ne is szóljon a fáma. Olyan mint a zizi.
Gyermekeimnek az estimesét már pár kivétellel nem nagyon ajánlom, meg nem is nagyon érdekli öket, mert együgyü (nem az én megállapitásom). Szinte csodálatos, hol sikerült ennyi olcsó és igénytelen müsort beszerezni. Megérdemelne egy tanulmányt. Lehet valahol diszkont tucatra vásárolni? Lehet. Nem tudom ( ).
Tudom, hogy anyagilag nem a legjobban sponzorált TV az önöké, viszont a reklámokból nagyobb bevételre tehetnének szert, ha olyan müsorokat sugároznának, ami több embert érdekel, inspirál arra, hogy átkapcsoljon az önök müsorára (nézettség emelkedése, nagyobb reklémdij). Inkább ez irányba kellene szerintem indulniuk és nem a "Minket senki nem támogat" kesergést nyomni. Gondolom, hogy Ön mint Profi erre már gondolt.
Aztán nem is pazarlom a szót a beszédoktató szörnyedelemre, ami egyszerüen arra animál (ja igen, ha már témánál vagyunk, öszönöz ), hogy vadul és kétségbeesetten kutassak a távirányitó (vagyis a távolsági irányitó készülék - nincs hosszabb i-m) után.
Azt hiszem, hogy hamarosan meg kell szabadulnom az Abo-tól, azaz, meg kell szabaditani magam és családom a már csak gúnynéven emlegetett Duma TV-töl.
Mindezek ellenére még nem adom fel a reményt és bizom abban, hogy sikerül egy szinvonalas határokon túlterjedö olyan televiziót létrehozniuk, melynek nézése után nem pirul el az ember, hogy "mi csak erre vagyunk képesek"! Nem, nem vagyok nagy álmodozó, vagy nagyokat álmodó, csak egy egyszerü optimista.
További jó munkát kivánok!

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 15:52   
A Duna Televízió indulásától kezdve céljának tekinti, hogy a helyes és szép magyar beszéd ne vesszen ki a képernyőről. A visszajelzések és a sajtóvélemények alapján nézőink többsége elismerően vélekedik műsorvezetőinkről, sőt a nyelvészek és a magyar nyelvtanárok egyöntetű véleménye szerint a Duna Televízió bemondói, hírolvasói beszélik legszebben a nyelvünket. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a műsorvezetőinkkel kapcsolatos kritikákat kellő figyelemmel kezeljük. Ez természetesen az Ön észrevételére is vonatkozik.

Pekár István


2003-04-25 17:38, vica:

Tisztelt Pekàr Ur!

Egy ideje Belgiumban élek és itt szoktam nézni a Duna TV hiradojàt. Sajnos a bemondoik hangja nem a legkellemesebb,talàn 1-2-öt kivéve. Ezt màr megirtam Önöknek 2 emailben is, de nemigazàn észleltem a vàltozàst. Egy alkalommal azt a vàlaszt kaptam,hogy meg vannak elégedve a Farkas Boglàrka munkajaval (föképpen ö beszél orrhangon, de sokszor a Gubàs Csilla is). Elhiszem, mivel nem is munkàjàt, hanem a hangjàt kifogàsoltam. Talàn lehetne javitani rajta. Ja és hogy el ne felejtsem, ha lehet hasznaljanak kevesebb idegen szot a müsoraikban (làsd: Heti Hirmondo), mivel Juliska néni meg Jancsi bàcsi is ezt nézi a faluban, nem hiszem, hogy ertik mirol beszelnek.

Tisztelettel: Durko Eva
Liege, Belgium

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 15:51   
A Duna Televízió létrejötte óta egyik fő feladatának tekintette a határon túli tudósítói hálózat kiépítését és működtetését. Ennek köszönhetően ma már 35 stúdió és tévéstáb, illetve több mint kétszáz külhoni szerkesztő, operatőr, technikus vesz részt műsoraink készítésében, beleértve a londoni, brüsszeli, berlini, római, moszkvai és sok más fővárosból tudósító munkatársakat is. Anyagi fedezet híján eddig egyelőre nem tudtuk megoldani, hogy minden egyes tudósítónk megfelelő technológiai felszereltséggel rendelkezzen, ezért a nyugati tudósítói hálózat tervezett kiépítése lassabb ütemben folyik. Ennek ellenére egyre több képes tudósítás érkezik a Lajtán túlról, amiben a magyar kulturális intézetek segítsége is szerepet játszik. Az erdélyi tudósítók száma hullámzó, negyedéves időtartamban vizsgálva azonban kiegyensúlyozott. A belpolitikai változásokra vonatkozó kérdésével kapcsolatban le kell szögeznem: közszolgálati televízió lévén műsorpolitikánkat semmiféle pártpolitikai esemény nem befolyásolhatja, beleértve a határon túli magyarokról szóló anyagainkat is.

Pekár István


2003-04-25 13:33, Bartha Csaba:

Tisztelt Pekár Úr!

Tudom, hogy ez a honlap a nyugati régióban elő magyarság lapja, de bátorkodom Temesvárról egy kérdéssel előállni, ami közvetett módon a nyugati magyarságot is érinti. Azt tapasztaltam, az elmúlt időszakban, hogy visszaesett az erdélyi tudósító kollegék anyagainak száma a Duna Tv-ben. Jómagam is a 2001-ben elindított tudósítói hálózatnak vagyok az aktív és egyben szerencsés tagja, ugyanis tőlem például rendszeresen rendel a Híradó. Más erdélyi városokban élő kollegáim anyagait azonban egyre ritkábban látom a képernyőn. Halkan kérdezem meg, történt-e valamilyen változás a Duna Tv műsorpolitikájában? A magyar belpolitikai események teljesen elnyomhatják majd egy idő után a határon túli történéseket? Továbbá nem kellene egy a Kárpát medencei tudósítói hálózathoz hasonlóan egy nyugatit is kialalkítani? Mi is kiváncsiak lellnénk arra, hogyan élnek kitelepedett honfitársaink.

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 15:50   
A Duna Televízió – amint azt a nyilvánosság előtt már számos nyilatkozatban kifejtettem – a politikai döntéshozók jóvoltából valóban pénzszűkében van. Talán éppen azért, mert nem ülnek pártemberek a vezetőségben.

Pekár István

2003-04-25 13:04, hurka:

Pekár István: Voltak nálunk a dunatévések és nem sok jót meséltek a tévén belüli helyzetről. Nincs pénz, a vezetőségben pártemberek ülnek akiknek fogalmuk nincs a televíziózásról. Mi lesz így ezzel a csodálatos adással?

 
 csellengo  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 13:07   
Nagyon jó, hogy vagytok, Isten tartson meg Benneteket még sokáig! A legjobb bizonyíték arra, hogy kis pénzből, de lelkesedésből is lehet színvonalas műsorokat előhozni. És milyen sokoldalú, színes, minden ízlést és igényt kielégítő adások!
Ami még javítható: 1. A szerkesztő-műsorvezető ne olvadjon egybe a háttérrel a Helyes beszédben, s vagy tanuljon meg gyorsan és helyesen magyarul gépelni, vagy alkalmazzon egy szakembert. Gondolom betáplálható a pár szó és egy gombnyomásra beugrik, ha valaki elmagyarázza neki a tennivalókat.
2. A magyar nyelvórák kezdőknek helyett egy pár széphangú magyar népdalénekes - nő, együttes taníthat énekelve - akár Kodály - módszerrel is magyarul, világszerte elismert, hogy énekelve könnyebben tanulnak nyelveket.
3. Az olyan magasszínvonalú műsort, mint a Lyukas óra - eresszék egy kicsit lennebb, közelebb a néphez, nem a quiz-műsorok szintjére, de nem is csak a saját szórakoztatásukra ( hisz a költő és író urak maguk sem találják ki a feladatokat)
4. Miért nem válaszolnak a közönségszolgálathoz küldött levelekre? Esetleg feltehetik a weblapra (Dunatv.hu) a műsorszerkesztők email címét. Még van a tarsolyomban egy- két jó ötlet. (Pl. egy-két nemzetközi verseny a magyar történelmi-, művészeti-, feltalálói-, tudós-arcképcsarnok műsoraiban elhangzott anyag kapcsán. Egy francia csatornán láttam egy ehhez hasonló, napi pár perces telefon-, net- , vagy lev-játékot, így népszerűsítve a fr. kulturát. Ha a verseny ifjusági, akár nyerhetnek egy székelyföldi néptánctábort is vele. Hát nem jó?
5. Igaz, hogy a Dunatv műsorai általában a "befutott magyarok" képcsöve, de csellengéseim során találkoztam olyan "kis" emberek mindennapi kenyerükért folytatott nagyszerű küzdelmével, akik akkor is megérdemelnének egy pár képsort, ha nem hívják meg a kiszálló stábot a legmenőbb vendéglőbe az interjú után.

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 12:25   
Nagyszombaton az Isten kezében című műsorunk a feltámadás üzenetével foglalkozott, a Mindentudás Egyeteme előadássorozatban Erdő Péter esztergomi érsek beszélt a keresztény Húsvétról, a Gryllus-testvérek a hegyi beszédet dolgozták fel dalban, Krisztus arcképek címmel a Jézus-képmásokról láthattak ismeretterjesztő filmet a nézők, s ugyancsak művészettörténeti szempontból dolgozta fel a kereszt-ábrázolásokat a „Fák között kiválasztott” című magyar film. Közvetve szintén a húsvéti ünnephez kapcsolódott az Utolsó ítélet című olasz játékfilm. Sebestyén Márta tolmácsolásában húsvéti énekeket, Papp Zoltán és Törőcsik Mari előadásában pedig a kereszthalállal és a megváltással kapcsolatos verseket is hallhattak ezen a napon a Duna Televízió nézői.

Húsvét vasárnapján katolikus misét és protestáns istentiszteleteket közvetítettünk, s élőben adtuk II. János Pál pápa Urbi et Orbi áldását. „Feltámadott Krisztus e napon…” címmel székelyföldi húsvéti szokásokat idéztük fel, s több, az ünnephez kötődő ismeretterjesztő filmet is bemutattunk. Ezenkívül mind Nagyszombaton, mind Húsvétvasárnap stúdióbeszélgetéseket is láthattak a nézők.

Pekár István

2003-04-25 11:39, Koppány:

Szeretnék gratulálni a Duna Tv vezetőségének, hogy Húsvét alkalmából egyetlen Jézussal foglalkozó film sem volt!

 
 Pekár István  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-12 12:23   
A két és fél évvel ezelőtti arculatváltás – amely a műsorszerkezetben is jelentős módosulásokat eredményezett – szükségessé tette, hogy honlapunkon komolyabb változtatásokat hajtsunk végre. Ugyanakkor a könnyebb eligazodás érdekében a közeljövőben internetes lapunk főoldalát egyszerűbbé tesszük, anélkül, hogy ez a honlap tartalmát különösebben érintené. Ami az Ön által nehezményezett írásokat illeti, ezek a Duna Televízióval kapcsolatos fontosabb eseményeket és közérdekű – például a tengerentúli sugárzással kapcsolatos – információkat tartalmazzák, tehát a továbbiakban is helyük lesz a honlapunkon.

Pekár István
2003-04-25 11:03, Dr. Ferenczy Kálmán:

Kedves Pekár István!

A Duna Tv kezdetektől fogva és folyamatosan teljesíti felbecsülhetetlen értékű kulturmisszióját. Ezért nem lehet elégszer köszönetet mondani Önnek és munkatársainak.

Magam azonban nemcsak a televíziós adást követem folyamatosan figyelemmel, de az Interneten megjelenő Duna Tévés anyagokat is. Sajnos azt kell írjam, hogy ezen a területen komoly visszaesés volt tapasztalható azóta, hogy ez a most látható weboldal megjelent. Előtte áttekinthető, jól strukturált lapot kaptunk, ahol minden a helyén volt. A főoldalon található négy-öt főhivatkozás segítségével az egész tartalom könnyen bejárható volt. Amióta azonban a kereskedelmi televíziók áttekinthetetlen, kaotikus oldalaihoz kezdett hasonlítani a honlap, azóta használhatatlan. A nézők elsősorban a műsorokkal kapcsolatos anyagokra lennének kíváncsiak, nem rosszul szerkesztett, aktualitásukat vesztett hírekre. A műsorok közül sok, véleményem szerint teljesen indokolatlanul megjelenik a fő oldalon. Erre semmi szükség, az internetes nézők tudják, hogy hogyan kell eljutni az őt érdeklő témákhoz, ha olyan szerkezetet találnak a weblapon, ami ezt elősegíti.
Öröm az ürömben, hogy újságíró barátom tanácsára felkerestem a Duna Tv sajtóoldalát, mely mindig friss és olyan mennyiségű háttéranyagot tartalmaz, amelyre a "hivatalos" oldalon is szükség lenne. A sajtószolgálat anyagai egyetlen helyen jelennek meg kellő tálalásban, a főlapról elágazó képes filmajánlatban.
Kérdem tisztelettel, miért nem lehet a Duna Tv teljes weboldalát a sajtóéhoz hasonló színvonalon megjelentetni? A nézőknek nem a brilliáns grafikai megoldásokra van szüksége, teletötve használhatatlan írásokkal. Ha ez lehetséges, kérem térjenek vissza a korábbi stuktúrához, ahol az a pár hivatkozás mindenhová elvitt.

 
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 következő lap )
Új topik indítása  
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó