2019. április 23. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> OLASZ-MAGYAR KULTURÁLIS KAPCSOLATOK
Új topik indítása   Üzenet küldése
 adi67  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-15 13:46   
Kedves MON olvasok!
Kozolni szeretnem veletek,hogy ezen a hetvegen,szept.17-18-19.-en harom testverkozseg talalkozasa lessz Minerbioban(BO).A kozsegek neve:Minerbio(olaszorszag)
Hajos(Magyarorszag)
Hirrlingen(Nemetorszag
Nagyon erdekes, szep tortenete van.Az egesz ugy indult hogy 1980-ban a Hirrlingeni fanfar csoport eljott Hajosra es a kozsegben levo neptanc csoport tagjainal szaltak meg,1983-ban a mar letezo barati csoporthoz, hozzacsatlakozott a M inerbioi fuvoszenekar is,ok is csaladoknal lettek elhelyezve, es ennek koszonhetem hogy megismertem a ferjemet.
A kozsegek azota is kapcsolatban vannak egymassal ,segitik egymast,es minden evben valamelyik orszagban talalkoznak.
Az iden Minerbioban van a talalkozo,es a kozsegek kepviseloi a mezogazdasagi temarol fognak targyalni.
Nagyon szepek es vidamak ezek az osszejovetelek,remelem hogy meg sokaig fog tartani.

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-06-22 19:22   
Annuario 2004

Indice (Tartalom):

IL PENSIERO TRA LETTERATURA E VIAGGIO...7
Marcello Veneziani: Il Paesaggio. Prima risorsa italiana... 7
Dante Marianacci: Un nuovo viaggio, Non so nulla di te... 10
Roberto Ruspanti: Impressioni di un borsista italiano, futuro magiarista, a Budapest...12
IL PENSIERO SULLA LETTERATURA... 21
Cristina Benussi: “S’ode voce del mare”. Simboli marini nel’Alcyone... 21
Paolo Sessa: Alcuni colori degli scrittori: il giallo in «camicia nera»... 40
Ferenc Szénási: Una proposta di metodo per criticare traduzioni di ampi testi prosastici...63
IL PENSIERO TRA LETTERATURA E SOCIETÀ ...75
Klára Madarász: Il “vivere inimitabile” come versus dell’ “umile e obbediente gregario”: Pensieri su due atteggiamenti nel contesto del fascismo italiano... 75
Melinda Tamás-Tarr: Le donne nella società italiana di ieri e di oggi: Donne italiane nella letteratura, nel giornalismo... 101
Gizella Németh – Adriano Papo: Venezia e l’Ungheria attraverso l’attività politica di Ludovico Gritti...112
Tibor Szabó: Concetti di identità politica e cultura politica in Italia ...122
Simone Meriggi: Alcuni cenni sul tradizionalismo italiano. Dalla cultura scellerata alla nouvelle droite ...128
IL PENSIERO SULLA LINGUA E IL SUO INSEGNAMENTO... 137
Hedvig Sulyok: Il Belpaese sulle insegne di Szeged... 137
Elena Gregoris: Decentrarsi nella didattica. Riflessioni a partire da un’esperienza di tirocinio pratico-osservativo... 146
Biografie... 159


_________________
Szeretettel: Melinda

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-03-15 09:12   
Március 11-én a Campania tartományi Magyar Kulturális Társaság megnyitotta Capuában a "Dunai vázlatok" c. kiállítást. A rossz idõ és a hideg ellenére sokan elmentek megnézni.
A társaságnak van egy kis kórusa is, majdnem tökéletes kiejtéssel énekli a magyar himnuszt. A jelenlévõ magyarok számára talán ez jelentette a legszebb pillanatot.

Petõfi Sándor verse olaszul

Egyéb március 15-i megemlékezések Olaszországban és más külföldi országban.

____________________
Szintézis

 
 melinda  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-06-24 16:17   
OLASZ KULTURÁLIS RENDEZVÉNYEK MAGYARORSZÁGON

Olasz kulturális rendezvényt szerveznek Magyarországon:

Mához egy hétre, július 1-én Olaszország veszi át fél évre az Európai Unió soros elnöki tisztét. Ezalatt a budapesti Olasz Kultúrintézet különösen gazdag program színtere lesz.

Rossini, Paganini és Pespighi mûveibõl összeállított ünnepi nyitóhangverseny köszönti az olasz elnökség elsõ napját az Olasz Kulturintézet Bródy Sándor utcai épületében, ahol száz évvel ezelõtt a magyar képviselõház mûködött. A félévzáró koncerten, 2004. január elsején a Genovai Ifjúsági Filharmónia játszik az alkalomnak megfelelõen, márcsak azért is, mert, jövõre, hazánk, Magyarország csatlakozásának évében, Genova lesz a kultúra fõvárosa. A két hangverseny között kerül sor Hévízen a IV. olasz-magyar könyvtáros találkozóra , októberben a Szépmûvészeti Múzeum birtokában lévõ XVIII. századi olasz festményekbõl egy állandó kiállítást nyit. Ugyancsak ebben a hónapban rendezik meg - ugyancsak világszerte - az olasz nyelv hetét. 100 magyar középiskolai olasz tanárnak lesz lehetõsége olasz költségen továbbképzõ tanfolyamon részt venni. Terveznek még elõadásokat, találkozókat is. «Stílusok és szokások az olasz otthonokban» címû kiállítás novemberben nyílik meg.
(Felhívom a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy az olasz otthonokban sajnos kevés az olyan lakás, ahol könyveket lehet látni! Nem egy olvasó nemzet - kivéve az irodalomnak egyáltalán nem nevezhetõ sajtótermékeket -, de annál inkább tollforgató! Érdekes jelenség... Legjobb esetben a pincében tárolják azokat: amint lehet, a tanulmányok befejeztével sokan igyekszenek megszabadulni tõlük. Egy köztisztviselõ lakásán meglepõdve kérdeztem rá, hogy miért nincsenek könyvek a lakásban - mert egyetlenegyet nem láttam sehol! -? Erre ezt a választ kaptam: «De, vannak könyveink, a pincében tartjuk azokat.» )
Megjelenik a Fiatal írók Európáért címû nemzetközi kötet, a Nemzeti Színházban kerül sor a kétnapos olasz fesztiválra. Megemlékeznek Federico Fellinirõl is halálának 10. évfordulója alkalmából. Szeptembertõl hetente bemutatnak egy-egy olasz filmet is az intézetben.

Az olasz nagykövet így nyilatkozott: «Az olaszok szószólói voltak a magyar csatlakozásnak és örülök, hogy elnökségünk idején bontakozik ki a magyarok uniós tevékenysége. Az olaszországi magyar év eseményei megtisztelték Itáliát, a mi rendezvényeink szerény viszonzásnak számítanak.»

Igazán köszönet a viszonzásért. S reméljük, hogy a rendszeres olasz-magyar kulturális kapcsolatok hozzásegítenek bizonyos nagyfokú, ismeretbeli hiányosságok pótlásához...
Hogy mirõl is lenne tulajdonképpen szó? Már lerágott csont, de nem eléggé: az emberi butaság történetének csökönyös maradványairól van szó, amelyek egy távoli, elmaradt nemzetnek megbocsátható, de egy európai fejlett ipari ország népének kifogásolható tudatlanságaként róható fel.

Mi magyarok - legalábbis magamból s a hozzám tartozó és hasonló körökbõl kiindulva tudjuk pontosan, hogy földrajzilag hol helyezkedik el Olaszország, mi jellemzõ lakóira, történelmérõl is van elfogadható általános ismeretünk. De az átlag olasz tömeg-ember? Még vannak olasz állampolgárok még az ún. látszólag kulturáltabbak körében is, akik megkérdezik - magukról kiállítva a szegénységi bizonyítványt -: «Hol van Magyarország? (Válasz: «Jé, azt hittem hogy jóval messzebb vagy még keletebbre van!»). Figyelem, nem analfabétákról vagy félanalfabétákról van szó, hanem... Éppen ezért döbbenetes!
Vagy ilyen viccbe is beillõ, de sajnos nem vicc, hanem valóban feltett kérdések (a személyi jog tiszteletben tartása miatt nem hozok fel neveket, de mindegyiknek vannak hús-vér szerzõik, s közülük egyesek még világhírû közismert személyiségek!):
«Léteznek templomok Magyarországon?... Hiszen a kommunisták...» (N.b.: Ha már a kommunistáknál tartunk, még jó, hogy azt nem kérdezik, hogy: «Vannak még magyar gyerekek?» Ugyanis Olaszországban azzal ijesztgették a gyerekeket, hogy a «kommunisták gyermekevõk». Ez utóbbit egy torinói volt kollégám tollából olvastam.) Még egyet hadd említsek: «Vannak jó szállodák Magyarországon?» No, de mit várhatunk el, ha még általánosságban és nagy vonalakban saját országuk földrajzával sincsenek tisztában! Az iskolai oktatás és az egyéni kulturálatlanság «fényes» példája. De legalább egy európainak illik ismerni az európai országokat s azok földrajzi elhelyezkedését. Még jó - bár sosem lehet tudni -, hogy nem a Balkánra vagy legrosszabb esetben nem a távoli keletre teszik Magyarországot.
Talán az a tény is okozza ezt a nagyfokú tájékozatlanságot, hogy a bárgyú nép a politikai fogalomban használt «Kelet - Nyugat» terminológiát földrajzinak honosította meg agyában, s nem tanulmányozván semmiféle földrajzi térképet a keleti országhatáron túl, az Adrián túl talán már csak az egzotikus, misztikus, nagy, távoli Kelet lehet?!...
Avagy manapság, a posztmodern korszakban posztmodern, megújított égtájak lettek meghonosítva?
Ma már semmi sem lehetetlen... Ma már semmi sem lehetetlen?!...

© Dr. Bonaniné Tamás-Tarr Melinda/O.l.f.a. - Osservatorio Letterario 2003
______________
Szintézis

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó