2020. december 03. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON - Cikkeink kapcsán >> FÓKUSZ: "...ne hagyd elveszni...!"?
Új topik indítása   Üzenet küldése
 elizburian  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-08 15:32   
Szivesen megkuldom barkinek az erdelyi utak hirdeteset, akit erdekel. Kerem, irjon nekem a megadott e-mail cimre.

Udvozlettel; Eliz Burian

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-11 22:45   
Kedves Ádám Csaba!

Szívesen válaszolnék érdemben alábbi megjegyzésére. Már csak azért is, mert frissen regisztrált Fórum-tagként pont ezt a cikket tartotta érdemesnek ahhoz, hogy hozzászóljon. Ennek őszintén örülök, ezek szerint sikerült vitára ösztönöznöm vele.

Megvallom azonban, hogy utalásainak egy részét egyszerűen nem értem. Igaz, már eltelt néhány évtized azóta, hogy az idézett filmeket láttam. Mai szemmel – de ehhez talán ismét meg kellene nézni őket – minden bizonnyal Denis Hopper filmje plakatívan hathat. Minden kornak megvan a maga szakrálissá váló alkotása – valós értéktől függetlenül. Ill. vannak filmek, amelyek trivialitásuk ellenére, ill. pont emiatt aratnak sikert. (Nézetem szerint az American beauty is ebbe a kategóriába tartozik és őszintén szólva nem értem, hogy miért kapott annyi Oscar-t. Bár utóbbi nem feltétlenül a filmművészetileg maradandó értékek, az intellektuális filmek díja.) De nem filmkritikáról szól a történet, arra van külön rovat.

Nem tudom továbbá, hogy magyarországi szóhasználatban kire vonatkozik a Nagy Árokbetemető elnevezés. Így kicsit nehezen tudok válaszolni.

Annyit azonban megértettem, hogy Ön szerint Székely Himnusz-kérdésben nem az irodalmi érték a döntő. Teljesen igaza van, ezt én is így látom. Más összefüggésben, de szintén irodalmi példa, hogy amikor életem első nagy regényélményét, amelyet alapvető és kötelező irodalomként tartottam nyilván, és mint ilyet később felolvastam hatéves lányomnak, felnőtt fejjel akkor döbbenten rá, hogy irodalmilag mennyire gyenge, tele nemzeti előítélettel és sablonnal. Attól persze az én korosztályomnak alapvető gyerekkori élménye marad. Más kérdés, hogy a mai hatéveseknek nem nyújtja azt, mint korábbi generációknak. De irodalomkritikára is van más rovat.

Nem azzal van bajom, hogy szakmai értéktelenség ellenére is lehet valami szakrális. Ezzel tisztában vagyok. Megengedem, az ehhez való hozzáállás nagyon különböző lehet. Ami egyeseknek szent és fontos, az másoknak lényegtelen, nacionalista maszlag. Azt is látom és értem, hogy a hozzáállást és a további vitát részben az is determinálja, hogy hol él az illető, mennyi energiájába kerül – vagy nem kerül – megőrizni nemzeti identitását, az milyen szimbólumrendszerhez kötődik, stb.

Mint azt a cikkben is, de további hozzászólásomban még inkább igyekeztem kihangsúlyozni, nem a Székely Himnusz a tét, az csak apropó egyfajta magatartásforma, alapvető emberi hozzáállás, ha úgy tetszik, vitakultúra kritikájához. És még csak azt sem állítom, hogy ez az általam kritizált hozzáállás csak a nemzeti oldalon mutatkozik. Ott talán gyakrabban, de nem kizárólag ott. Az objektivitás végett jobb lett volna a másik politikai táborból is hoznom példát, hisz akad ott is. A beskatulyázó, kirekesztő, agresszív, a másként vélekedőt sérteni kívánó, egyben annak egyéb emberi kvalitásait is kétségbe vonó véleménynyilvánítás az, ami zavar. Teljesen függetlenül a Székely Himnusz irodalmi értékétől.

Baráti üdvözlettel
Pompéry Judit

 
 dam  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-10 21:28   
Nos, néhány megjegyzés a cikkel kapcsolatban:

A spam-ekről írtakkal maximálisan egyetértek.
Kedves Judit! Számít-e az valamit, hogy van-e a Székely himnusznak irodalmi értéke, és az mennyi? Ugyebár egyetértünk, hogy pl. a Szelíd motorosok és a Zabriskie Point művészi színvonala meglehetősen távol esik egymástól, fenti megállapításnak információelméleti szempontból mégis meglehetősen csekély az értéke. Mert ugyanis: kit érdekel?
Egy filmnek (dalnak, versnek, regénynek...stb.) nem csupán művészeti vetülete létezik.
Hasonlóképpen a Székely himnusz irodalmi értékén is lehet ugyan fanyalogni, de sajna nincs mit tenni: a Szelíd motorosokhoz hasonlóan a Székely himnusz is szakrálissá vált, és mint olyan, művészetkritikai elítélése meglehetősen súlytalan.
Először arra gondoltam, hogy ha az ominózus utazási iroda a Hamletből idéz, akkor Önnek eggyel kevesebb érve lett volna. Aztán meg arra, hogy dehogy, csak még nem törtek el elég botot egyesek hátán. Tudja, bizonyos személyek (pl. a Nagy Árokbetemető) úgy temetnek árkot, hogy a betemetéshez szükséges földet egy újabb árokból nyerik.
Üdvözli: Ádám Csaba

 
 mesi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-05 18:03   
Kedves Judith!
Nagyon jól esett soraidat olvasni, én is felkiálltottam végre ügyesen meg lett fogalmazva amit szerintem sokam gondolnak ,csak eddig nehéz volt szavakba önteni és bátran leirni.
Köszi Mesi

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-03 06:28   
Na végre ! –kiáltottam fel hangosan amikor elolvastam Judit legújabb írását. Na végre ! –csigatampóban újuló MON főoldalon egy új cikk, de na végre ! – valaki ki mer mondani
mindnyájunkat exisztenciálisan érintő, de tabuizált igazságokat. A jelenség, amiről Judit
ír korántsem egyedi és nem is elszigetelt. A hazafias buzdítástól a nacionalista felbujtásig keskeny az út; ez utóbbira pedig semmi szüksége a magyarságnak, különösen nem az erdélyieknek. Itt aztán abba is hagyom még mielőtt Hunor kénytelen lenne hozzászólásomat törölni.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-03 00:41   
A szöveget, amelyre hivatkoztam, egy nekem szóló e-mail tartalmazta. Miután nem egy prospektusról, nyilvános honlapról van szó, a forrást így nem jelölhetem meg. Szintén nem tartom helyesnek a további levélváltást publikálni.

Hogy mégis eleget tegyek a kérésnek, a nekem küldött körlevelek egyikéből szívesen idemásolom az általam kritizált szövegrészt. Technikai okokból nem tudom a szövegtestet optikailag ugyanúgy, színesen, fényképpel megjeleníteni, betűfajták, kiemelések, stb. így nem olyan érzékletesek, mint az eredeti változatban.

Cikkemmel nem akarok senkinek személy szerint ártani, inkább egy nekem tipikusnak tűnő jelenségről szólok. Az alábbi hozzászólások is igazolják, hogy nem egyedi eset. Éppen ezért véleménynyilvánításomhoz az idézett levelezés inkább csak apropó volt. Minden érdeklődő megértését kérem, hogy pontos címet, nevet nem kívánok közreadni. Sem nem szeretném az illetőt nyilvánosan elmarasztalni, de reklámot sem kívánok neki csinálni.


""
Jöjjön velünk Erdélybe, Moricz "tündérkertjébe”, álmaink földjére!
Erdély sokat szenvedett, ám mégis gyönyörû és fennséges vidékére. Erdély él, élni akar és élni fog!
Jöjjön velünk oda, hol nagyjainktól teljes még a levegõ is. Jöjjön velünk Erdélybe s zárja szívébe, ÖRÖKRE!


... a Házsongárdi temetõt, hol õseink nyugosznak, a valamikori "kincses" Kolozsvárt, hol ma is büszkén áll Mátyás király. Elmélkedjen Déva kínnal épült es leomlott várán.... Hallgassa meg, mit mesélnek Herkulesfürdõ sziklái s Vajdahunyad hajdani büszke vára.

Érintse meg a Hunyadiak szarkofágjait, hogy erõt meritsen!... Hajtsunk fejet Petõfi, az aradi 13 es sok száz ismeretlen hõs es mártir emlékmûve elõtt.

Induljunk el Ábel országa felé, nézzük meg Brassót, a Cenk városát, Segesvár ódon falait. Kóstoljunk kürtõs kalácsot Csíkrákoson, Zetelakán, pisztrángot a székelyek "szent hegyén", a Hargitán. Tekintsünk le együtt a csúcsáról, megszemlélve a székely falvak gyöngyfüzérét az Olt völgyében.
Menjünk a Tordai hasadékba Szent László pénzt keresni, ámuldozzunk a Békás-szoros égnek törõ sziklái között. Lássuk meg együtt, hogy "ölt" a Gyilkos tó és mégis mily csodásat alkotott. Próbáljuk ki gondolatban a rokkát, a cséphadarót a Csíki Székely Múzeumban, lépjünk át Orbán Balázs sírhelye felé a székely kapuk boltívei alatt.

Jöjjön velünk Erdélybe, hol nagyjainktól teljes még a levegõ is. Jöjjön velünk Erdélybe és zárja örökre szivebe! Jöjjön velünk es énekeljük együtt a Székely Vértanúk emlékmûve elõtt Marosvásárhelyen, hogy “Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!”
""

 
 Zsizel  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-02 17:53   
Fején találtad a szöget Juditkám! Én is tapasztaltam hasonló reakciót, TE most megfogalmaztad, helyettem is! Köszönöm!
Én csak azt remélném, hogy aki elolvassa cikkedet, az tanul belöle ... ne egymás ellenségei legyünk, hanem tiszteljük, becsüljük és toleráljuk egymást.
Gratulálok! Sok szeretettel
Zsizel

 
 Törölt Nicknév2  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-02 07:24   
Hol olvasható az a reklám, amire PJ ilyen határozott hangnemben reagált?
Köszönettel az információért:
Etelka
_________________

 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-02 06:47   
Sziasztok,

Ujabb jo cikk Judittol
En szemely szerint el tudom kepzelni egyutt az uzleti ajanlatot , a hazafias buzditast, es a piros feher zold sallangot is. Ezek szerint a tiszteletes asszony, minden magyar reteg szamara keszitett ily tipusu reklamot. Uzleti ajanlatat olyan uzletembereknek mint Te Judit (te is foglalkoztal utazassal), hazafias buzditasat, olyannak aki oda valo, esetleg reg nem volt otthon , had ebredejn fel benne es dobbanjon meg a szive ezen sorok olvastán, es hatha utazas lessz belole, piros feher zold sallangjat pedig olyan magyarnak akinek fogalma sincs hogy ott magyarok elnek, esetleg hgoy piros feher zold zaszlo lebeg/ett ott is.
Harapos valasza termeszetesen felreertesbol ered. Ebbol is latszik hogy mekkora szivfajdalom van meg, volt is, es lessz meg Erdely felett. Kommunikalva is nehez kommunikalni, hejjj milyen sokszor van igy.
De igazan akkor tudnek csak tobbet mondani a reklamrol, es arrol hgoy tetszik-e vagy sem, giccs-e vagy sem, ha latom.

Sziasztok

HUsi
_______________
Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-02 05:07   
Kedves Judit,
azt hiszem, egy évvel ezelőtt fogtál hozzá az íráshoz. Meg kellene ünnepelned.
Gratulálok. Az írással (és a művészetekkel is) az a helyzet, hogy a szerző, az alkotó sajátos rendet teremt a rendetlenségben. A te rended nagyon világos. Viszont sajnálnom kell, hogy elmentél Magyarországról.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-01 19:12   
jolesett amit irtal mert Erdely nem a szekely himnuszbol all söt!!!!!!!!!!!!!!
 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-01 18:33   
Rendesen méregbe mártottad a tollad, Judit, de másképp nem megy! Brávó! Kimondasz dolgokat, amik nem maradhatnak kimondatlanul! Nagyon jó, polémikus darab, várom a folytatást, reakciót

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-01 18:08   
Gratulalok a cikkhez Judit!

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-01 18:05   
Mintha magyar véreink megosztottságának, a gyűlölködésnek, amelyet egyre növekvő idegenkedéssel szemlélek, az országhatár nem szabna gátat. Az otthon ásott árok nemcsak a Kárpát-medencét osztja ketté és fosztja meg az embereket józan ítélőképességüktől. Szerettem volna remélni, hogy a működő demokráciákban élőknél ez másként van. Nos, úgy tűnik, nem mindenütt.

Másik, ettől független sajnálatos tapasztalat, hogy sokan nem tartják be az Internet íratlan etikai szabályait és fűnek-fának küldözgetnek levelet, reklámot. Kéretlenül. Úgy ildomos, ugye, hogy a kapcsolatfelvételnél megkérdezze a kezdeményező, akar-e a másik fél a jövőben is hírt, körlevelet tőle. Amennyiben igen, úgy a megkérdezett feliratkozhat egy listára, amelyről, ha úgy tetszik, le is iratkozhat. Bár az eljárás ismert, mégis akad olyan bombázó, akinek nem volt „netes" gyerekszobája.


http://www.magyaronline.net/cikk.php?id=101

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó