2020. december 03. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Németország:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (4) | egyház (1)
média (0) | szolgáltatások (2)

Freiburgi Magyarok Baráti Köre

Szakály Sándor történész, a Duna TV alelnöke dedikál

A helybeli magyarok napi politikától független baráti köre 1988-ban alakult meg és hivatalosan bejegyzett közhasznú egyesületként működik. Jelenleg mintegy 120 tagja van.

 

Célja a magyar hagyományok, a nyelv és kultúra ápolása, terjesztése, a helybeli magyarság egybefogása. Ezt irodalmi, zenei, képzőművészeti és tudományos előadásokkal, rendszeres találkozókkal szeretnék elérni.

 

Fontos feladatuknak tekintik rászoruló honfitársaink megsegítését, az újonnan jöttek felkarolását is. Segélyakcióikkal komoly pénzössszegeket és természetbeli adományokat gyűjtöttek és küldtek el a Székelyföldre, a Vajdaságba a budapesti szegénykonyháknak és közvetlenül sokgyermekes, szűkösen élő magyar családoknak. Évek óta rendszeresen ösztöndíjakkal támogatnak rászoruló erdélyi és vajdasági diákokat.

 

Ünnepi klubdélután az októberi forradalom tiszteletére

Havonta megrendezett műsoros klubdélutánjaikon neves magyar művészek, tudósok, közéleti személyiségek tartanak előadást, és sor kerül filmvetítésre, diabemutatóra.

 

Hagyományosnak mondható kiemelkedő nyárvégi rendezvényük a magyar nyelvű tábori misével egybekötött umkirchi szabadtéri Szent István ünnepség. A magyar nóta, a magyaros mulatságok kedvelői számára évente több alkalommal is zenés-táncos estet rendeznek, a természetbarátok pedig közös kirándulásokon vehetnek részt.

 

 

Kéthavonként megjelenő kiadványuk, a Híradó, rendszeresen tájékoztatja az egyesületi tagokat és az érdeklődőket a soronkövetkező rendezvényekről, megemlékezik a fontosabb évfordulókról, beszámol a többi németországi magyar egyesület működéséről, a legfontosabb otthoni hírekről. A Híradó Freiburg határain kívül is ismertté tette a Baráti Kört, így előfizetőik száma évről-évre nő.

 

 

Eddigi nagyobb rendezvényeik:

 

1986: Magyar történelmi és néprajzkiállítás (még a hivatalos megalakulás előtt).

 

1989: A pécsi Kamarakórus fellépése.

 

1992: Magyar Napok Freiburgban. Vendégek voltak a magyar politikai és kulturális élet kiemelkedő egyéniségei.

 

1993: Folklór Est a Hajós Néptáncegyüttes részvételével a Kolpinghausban.

 

1994: Az első freiburgi Magyar Bál a munzingeni Schloss Reinach reprezentatív különtermeiben a MÉTA (népzene) valamint az Ungár Quartett (tánczene) együttes fellépésével.

 

1995: II. Magyar Bál a Schloss Reinachban.

 

1996: Millenniumi emlékünnepség és emléktáblaavatás Donaueschingenben, a Duna-forrásnál, a Magyarok Világszövetségével közösen.

 

1997: III. Magyar Bál a Kolpinghausban.

 

1998: 10. éves az egyesület! Ünnepi rendezvénysorozat (jótékonysági hangverseny, történelmi előadás, közös ünneplés).

 

1999: Zenés Magyar Est a Düvo együttessel a Stube vendéglőben.

 

2000: Millenniumi emlékünnepség Maczkó Mária és a Gajdos zenekar részvételével a Kolpinghausban.

 

2001: Zenés-táncos est a Deutscher Kaiser vendéglőben.

 

 

Gazdag műsorajánlatukkal arra törekszenek, hogy az egyesületben mindenki jól érezze magát. Továbbra is szeretettel várják mindazokat, akik szeretnék megőrizni anyanyelvüket és egyetértenek céljaikkal.

Kiránduláson

 

Honlap: http://www.freiburgimagyarok.com


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó