2020. december 04. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

USA:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (10) | egyház (3)
média (8) | szolgáltatások (1)

San Diego-i Magyar Ház
San Diego House of Hungary


A San Diego-i Magyar Ház, hivatalos nevén House of Hungary a 28 nemzetet tömörítő House of Pacific Relations International Cottages tagszervezeteként tevékenykedik a város szívében, a Balboa Parkban. Tagjainak száma mintegy 300, de legalább még ugyanennyi, környékbeli magyar látogatja alkalmanként rendezvényeit.

 

A Magyar Ház célja a magyar kultúra ápolása és bemutatása San Diego-ban. Programokat szerveznek, ahol az itt élő magyarok tartalmasan szórakozhatnak, és egy valóságos múzeumot alakítottak ki a Házban, hogy a betérő vendégek minél többet tudjanak meg Magyarországról, a magyar népről és kultúrájáról.

 

A House of Pacific Relations International Cottages szervezetet alkotó 28 nemzet házai az 1936-os Világkiállításra épültek, hogy bemutassák a különböző etnikumok kulturális hagyományait, szokásait és történelmét. A kiállítás sikerén felbuzdulva a város vezetősége átadta a házakat a nemzetiségi csoportoknak, hogy azokat továbbra is üzemeltessék a Balboa Park látogatói számára. Az épületeket a második világháború alatt ideiglenesen katonai kórházként használták, de a háború után ismét visszakerültek a nemzetiségi csoportokhoz. A Magyar Ház hivatalosan 1948-ban vált a House of Pacific Relations (HPR) tagjává.

 

A Magyar Háznak az évek során sok kiváló, odaadó vezetője volt, így a Házat 25 éven át hűen szolgáló Huszka házaspár, az 56-os bevándorlókat önzetlenül támogató Németh András, Bujkovszky Gusztáv. Időközben a Ház új bútorokkal, gyönyörű hímzett címeres selyem zászlóval gazdagodott. Az új bútorokat Toperczer Gyöngyi kézi festéssel díszítette. Kiemelkedő szerepet töltött be a Magyar Ház életében Dr. Waczek Ferenc, aki élete végéig egész családjával a magyar ügynek élt. Munkáját Kristóf Béla, Hegyi István és mások folytatták. Fedák József nevéhez fűződik a magyar cserkészmozgalom megalakítása, valamint Mindszenty bíboros esztergomi hercegprímás 1974-es San Diego-i látogatásának megszervezése, de feltétlenül említést érdemel Betty Klumpp több éven át nyújtott segítsége is.

 

A Magyar Ház kezdetben a csehszlovákokkal osztozott az épületen, Tátrai Gábor javaslatára azonban 1980-ban megalakult az Építési Alap Bizottság, és 15 évi kitartó munka eredményeként beindulhatott a saját székház építése. 1989-ben megalakult az Építkezési Bizottság a következő tagokkal: Mr. Glen Larsen elnök, Bagi Gyula, Haraszkó József, Hegyi István, Horváth Margit, Iványi Gabrielle, Major József, Mocsáry Attila, Nagy Jenő és Tota Imre. A Magyar Ház 1996 május 5-én nyílt meg, és az ünnepség szerencsésen egybeesett Magyarország 1100 éves fennállásával.

 

Bár a Magyar Ház tagjainak adományaiból és a hosszú évek során megtakarított bevételekből épült, mégis San Diego városának a tulajdona, és non-profit intézményként a város illetve a HPR szabályzata szerint működik. A tagsági díj személyenként $10, 18 éven aluliak számára ingyenes. A HPR havi gyűlésein minden nemzeti ház két küldöttel vesz részt. A Magyar Ház minden év novemberében új elnököt és vezetőségi tagokat választ, és havonta taggyűlést tart.

 

A Magyar Ház a többi nemzeti házzal együtt rendszeresen részt vesz a House of Pacific Relations rendezvényein, mint amilyen a Memorial Day-hez kapcsolódó Ethnic Food Fair, és a december eleji Chrismas on the Prado. Fenntartását az innen és a tagdíjakból származó összegekből fedezi. A HPR biztosítja, hogy minden nemzeti ház szabadtéri műsorral egybekötve emlékezzen nagy ünnepeire; a Magyar Ház augusztus 20-án, Szent István napján ünnepel, de megemlékezik március 15-éről és október 23-áról is.

 

A Ház minden hónap első és harmadik szombatján magyar nyelvtanfolyamot szerveznek hivatásos magyar anyanyelvű oktatók részvételével, minden második és negyedik szombaton pedig vetítést tartanak magyar filmekből. Havonta újságot készítenek és elküldik a tagoknak, valamint állandóan frissítik a honlapjukat. Nemrég nyitották meg a Házban a magyar könyvtárat a tagok adományaiból.

 

Évente egyszer-kétszer bált is szerveznek, és megfordulnak náluk magyar filmesek, színészek és zenészek is. Márciusban jártak ott Nagyváradról Péterfy Lajos és Gaál Annamária színészek egy nagysikerű Ady és Arany műsorral. Februárban az Ökrös, nemsokára októberben pedig a szászcsávási népi zenekar látogat el San Diegoba. Áprilisban Salamon András Balázs Béla díjas rendező mutatta be itt a Közel a szerelemhez című filmjét, illetve gyűjtött anyagot a következő alkotásához. Nemrégen pedig vendégei voltak a háznak az itt élő Patty Howell és Ralph Jones, akiknek idén jelent meg Magyarországon az Ötcsillagos házasság című könyvük.

 

Vasárnaponként házi süteménnyel, kávéval és üdítővel várják a látogatókat, Magyarországot bemutató filmeket vetítenek és megmutatják az érdeklődőknek a vitrinekben sorakozó magyar emlékeket: népi hímzéseket, zsolnai porcelán figurákat, amik szintén a tagok adományai. Szívesen látják a távoli hazából idevetődő honfitársaikat, helyi tudományos kongresszusok magyar résztvevőit, de a másod-, harmadgenerációs amerikai-magyar kivándorlókat is.

 

A fiatalok is megtalálják a helyüket a Házban, minden hónap utolsó szombatján összejönnek vagy kirándulni, vagy csak beszélgetni.

 

 

A Magyar Ház jelenlegi vezetősége:

 

Elnök - President: Dr. Zoltan Gidofalvi (Gidófalvi Zoltán)

 

1. Alelnök - Vice President: Paul Dvorsky (Dvorszky Pál)

E-mail: epdvorsky@aol.com

2. Alelnök - Vice President: Joseph Jonak (Jonák József)

E-mail: jonak@nctimes.net

3. Alelnök - Vice President: Laszlo Nagy (Nagy László)

E-mail: laznagy@aol.com

Pénztáros - Treasurer: Louis Mesaros (Mészáros Lajos)

E-mail: lmesaros@fastwave.net

Titkár - Rec. Secretary:  Elizabeth Tuba (Tuba Erzsébet)

1. HPR Képviselő - HPR Delegate: Eva Dvorsky (Dvorszky Éva)

2. HPR Képviselő - HPR Delegate: Stephen Hegyi (Hegyi István)

Lapszerkesztő - Newspaper Editor: Dr. Zoltan Gidofalvi (Gidófalvi Zoltán)

E-mail: zgidofalvi@yahoo.com

Web-szerkesztő - Webmaster: Shanti Hofshi

E-mail: webmaster@hofshi.net

Honlap: http://www.sdmagyar.org/


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó