2020. november 28. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Costa Rica Közt.:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (1) | egyház (0)
média (0) | szolgáltatások (0)

Magyar-Costa Ricai Baráti Társaság

Baráti körben
A Magyar-Costa Ricai Baráti Társaság 1992. áprilisában, San José fővárosban alakult meg azzal a céllal, hogy tovább fejlessze, segítse a magyar-costa ricai kapcsolatokat és biztosítsa a két ország lakói közötti harmonikus együttélést.

A szervezet célja egyben az itt élő magyarok és a Magyarországon tanulmányait végzett costa ricaiak közötti kapcsolattartás biztosítása, elősegítése. Ebben a Társaság talán egy kicsit el is tér más országokbeli magyar szervezetektől, hiszen itt a tagság nemcsak magyarokból, hanem helybéliekből is áll.

Kis csapatot képez a magyarok csoportja ebben a távoli országban. Idekerülésük körülményei, ideje, taníttatásuk, családi és egyéb körülményeik, életkoruk mind más és más. Az egyetlen összekötő erő, az a közös, édes magyar nyelvünk, kultúránk vagy annak emlékei amit - sokuk esetében - szüleiktől, sőt nagyszüleiktől hallottak, tanultak. Ez az az összetartó erő, amit minden egyes alkalommal használnak, hogy tovább vigyék a magyarok ügyét ebben a kis országban.

Costa Ricai társaik között is sokan tudnak magyarul, Magyarországon tanultak, ott találtak társat. Gyermekeik, unokáik, bár kis számban, de mindig elkísérik őket összejöveteleikre, nekik is igyekeznek átadni mindazt, amit így sikerül megőrizni.

Sajnos, a szervezet életében nagy változást jelentett 1994-ben az itteni Magyar Nagykövetség
Március 15.-i találkozó
megszüntetése, így igazán egyedül kellett még inkább helytállniuk, biztosítani a hiányt amit ez a változtatás hozott számunkra. Szervezetük teljesen saját erőforrásokból táplálkozik, semmilyen külső anyagi segítséget nem kapnak. Tevékenységeiket közösen illetve kisebb összegű, éves tagdíjból fedezik. Csoportuk nyitva áll minden magyar előtt, akik itt élnek, vagy ideiglenesen itt laknak és azok előtt is, akik érdeklődnek a magyar nyelv és kultúra iránt. 1998 óta tiszteletbeli konzul tevékenykedik Costa Ricában, vele is igyekeznek tartani a kapcsolatot, évente néhányszor együtt szerveznek összejöveteleket.

Éves tevékenységeik nagy részét teszik ki a magyar ünnepek, események megünneplése, hagyományaink ápolása. Tagjaik számára nagyon fontos a húsvét és a karácsony megünneplése. Többször rendeztek egyetemeken, kulturális központokban magyar néprajzi bemutatót, költői estet, amelyet mindig nagy érdeklődés kísért. Szívesen fogadnak idelátogató magyar utazókat, tánc-és zenei csoportokat is.

Nagy igény van a magyar nyelv megtartására, további ápolására, melynek érdekében évente többször tartanak versolvasást, magyar filmek vetítését. Sajnos, közöttük többen már nem tudnak magyarul, ami az egyik legnagyobb gondot jelenti, de érdeklődésük, jelenlétük számukra egyaránt fontos. Mivel nincsen lehetőségek óvodai, iskolai rendszeres foglalkozásokra, a gyermekeknek így évente néhányszor rendeznek bábfoglalkozást, meseolvasást. A közös együttlét, egymás megismerése, a "nem vagyok egyedül, mikor magyarul beszélek", számukra és a szülőknek nagyon fontos.

2001 óta körlevél formájában is próbálják a kapcsolattartást, a hírkapcsolat megteremtését. Évente négyszer jelentetik meg és küldik el tagságuknak ezen kiadványt. A tagok adományaiból, illetve a nagykövetség bezárása után hozzájuk került könyvekböl kis könyvtáruk is van, amit folyamatosan rendeznek.

Elnök: Ibolya Remeczki
E-mail: los_hungaros@yahoo.com


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó