2021. június 14. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Ausztrália:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (4) | egyház (0)
média (2) | szolgáltatások (0)

Ausztráliai és Új-Zélandi Magyar Szövetség - AUZMSZ
Federal Council of Hungarian Associations in Australia and New Zealand


Ausztráliai és Új-Zélandi magyarok


Az ausztráliai magyarság története visszanyúlik Ausztrália modern történelmének kezdetéhez. Egy 1980-as években készült plakát szerint: Australia - multicultural by conviction, azaz Ausztrália - meggyőződésből multikulturális. A falragasz ezután felsorolja mindazokat a nemzetiségeket, amelyeknek tagjait már 1788-ban, az első hajón ideszállították, mint Ausztrália első európai lakosait. Úgy tűnik, hogy magyar is volt közöttük!

Történelmi tény, hogy a 19-ik század közepén, 1848-49 után érkezett meg a Habsburgok elől menekülő magyar bevándorlók első nagy hulláma. Nagyjából ugyanekkor tört ki, mindenekelőtt Victoria államban, az aranyláz. Futótűzként terjedt el a hír, miszerint az arany a földön hever, óriási vagyont lehet szerezni. A valóság azonban az volt, hogy néhány szerencsésnek tényleg sikerült meggazdagodnia, a legtöbben azonban csak belebetegedtek az aranyásás nehéz munkájába.


1893-ban az osztrák tengerészet egy fiatal tisztje Ausztráliában járt szolgálati úton. Nagyon megtetszett neki Melbourne, amelyet az általa addig látott legkomolyabb világvárosnak tartott, már akkor, alig száz évvel Ausztrália európaiakkal történt betelepítése után. Arra is felfigyelt, hogy Melbourne és Sydney között hatalmas a versengés - éppen úgy mint napjainkban. A fiatal tiszt Horthy Miklós volt.

Az 1930-as években Hitler Európájából menekültek ide az emberek, a második világháborút követően pedig a magyarországi menekültáradat egy része eljutott Ausztráliáig és Új-Zélandig is. A legnagyobb hullám Magyarországról 1949-1950-ben indult el, amely egészen a magyar-osztrák határ elaknásításáig tartott. Az 1956-os forradalom után ismét sok magyar érkezett Ausztráliába, majd a következő évtizedekben fokozatosan apadt a számuk.

A rendszerváltozást követően a Magyarországról érkezők elvesztették politikai menekült státuszukat. Most inkább az egzotikus ausztráliai tájak varázsáért jönnek ide. A kontinensnyi országot a Paradicsom amolyan utolsó földi hivatalának tekintik. Nagyon sokan vágynak ide, amit jól bizonyít az a rengeteg levél is, amelyeknek feladói meghívást kérnek tőlünk, természetesen állás, szállás biztosításával. A bevándorlást azonban a ausztrál Immigration Department rendkívül szigorúan ellenőrzi. Az ausztráliai magyarokat Magyarország szívesen látja vendégül.


Ausztráliai és Új-Zélandi Magyar Szövetség - AUZMSZ


Az óhazát sokan már a háború után elhagyták. Ausztráliába érve az ugyanazon hazából menekültek hamarosan egymásra találtak, csoportosultak, kialakították társadalmi életüket, létrehozták első egyesületeiket, egyházaikat, színtársulataikat, megalakultak a MHBK-csoportok, klubok, az iskolák, beindult a cserkészmozgalom, a rendek (például a vitézi rend, a Szent László rend), a sportegyesületek - mint a dél-ausztráliai Budapest nevű futballcsapat -, de sportegyesületbe tömörültek a kosárlabdázók, és kimagasló sikereket értek el az úszók, vízisíelők, atléták. Ezek az egyesületek a nagyobb államokban szövetségeket hoztak létre, 1955-ben pedig megalakult a magyar bevándorlók országos csúcsszervezete, az Ausztráliai Magyar Szövetség (AMSZ). Ebbe rendre beléptek az államok és territoryk magyar szövetségei, vagy, azok hiányában, reprezentatív magyar közösségei.

Az 1990-es évek elején a Tasmán-tengeren túli Új-Zéland magyar közössége is csatlakozott az AMSZ-hez, amely ekkor kapta az Ausztráliai és Új Zélandi Magyar Szövetség (AUZMSZ), angolul Federal Council of Hungarian Associations in Australia and New Zealand nevet.

 

Az AUZMSZ tagszövetségei jelenleg tehát a következők:

Australian Capital Territory (ACT): ACT Magyar Szövetség - ACTMSZ
New South Wales (NSW): HID NSW Szövetség
New Zealand (NZ): Új-Zélandi Magyar Szövetség - UZMSZ
Northern Territory (NT): Darwin Hungarian Community Association Inc.
Queensland (Qld): Queenslandi Magyar Szövetség - QMSZ
South Australia (SA): Dél-ausztráliai Magyar Egyesületek Szövetsége - DAMESZ
Tasmania (Tas): Tasmániai Magyar Egyesület - TMSZ
Victoria (Vic): Victoriai Magyar Szövetség - VMSZ
Western Australia (WA): Nyugat Ausztráliai Magyar Egyesületek Szövetsége - NAMESZ


Célok:

Az AUZMSZ alapszabályzatában lefektetett legfontosabb célok közé tartozik:

- az ausztráliai és új-zélandi magyarok érdekképviselete,

- Magyarország és a magyar nemzethez tartozók jogainak és érdekeinek minden törvényes eszközzel való érdekképviselete és védelme,

- az ottani magyarok egyéni és csoportos boldogulásának segítése, a magyarság jó hírnevének védelme.

 

Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozó


Közös munkájuk talán legfontosabb eseménye a három évenként megrendezésre kerülő Magyar Találkozó. Ilyenkor 10 napos program keretében együtt lehetnek az ausztráliai magyar közösségek tagjai. Az esemény idején rendszerint három hangversenyre, szilveszteri bálra, védnöki vacsorára kerül sor, és ezekre védnökséget lehet előfizetni. Emellett számos előadást, irodalmi estet, szakkonferenciát, ebédeket, színházi előadásokat, ifjúsági műsorokat, sportvetélkedőket szerveznek. Általában megtartják hagyományos szépművészeti és népművészeti kiállításukat, ökumenikus istentiszteletüket és kirándulást is rendeznek. A rendezvénysorozat utolsó előtti napján nyitott tanácskozásra hívják a résztvevőket, az utolsó napon pedig az AUZMSZ zárt tanácsülésére kerül sor.

A rendezők szívesen látnak külföldi magyarokat, magyarul tudó külföldieket, magyarul nem beszélő partnereket és leszármazottakat. A vezetőség külön gondoskodik szórakoztatásukról. Például hetedik találkozón részt vett egy japán hölgy, Yamada Hiroko, aki au pairként, fiatalon elszegődött egy tokiói magyar családhoz. Mint mondta, neki egyszerűbb volt magyarul megtanulnia, mint az egész családnak japánul.

 Az AUZMSZ vezetősége

Az AUZMSZ vezető testületének tagjait három évenként más-más tagszövetség jelöli soraiból. A jelöléseket a tagszövetségek hagyják jóvá. 2007. június 30-ig a vezetők a HID soraiból kerülnek ki.

Elnök: Karasszon Attila

Tiszteletbeli elnök: Wetherellné Ildikó

Alelnök: Somodji Lajos
Főtitkár: Török Zsuzsanna
Titkár: Rácz Aranka, Kákonyi Angéla
Pénztáros: Szentirmay Gyula
Ellenőrök: Czakó László, Katona Rózsa

E-mail: nswhid@bigpond.net.au


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó