2020. december 04. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

USA:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (10) | egyház (3)
média (8) | szolgáltatások (1)

Louisianiai Magyarok Egyesülete
Hungarians in Louisiana


Az amerikai magyarság Kossuth Lajos amerikai látogatásának 150. évfordulójának megünneplésére 2002-ben alakult. Az ünneplésből a New Orleans-i magyarok is kivették a részüket. Minthogy azelőtt nem volt ott magyar szervezet, amely a megemlékezést szervezze, meg kellett azt alapítani. Jóllehet a város a múlt században jelentős gazdasággal bírt, sohasem éltek ott nagyobb számban magyarok.

 

Így a 2000 november 21-én létrejött Louisianai Magyarok Egyesülete mintegy 60 tagot számlál. Közöttük akadnak olyan magyarok is, akik ideiglenesen dolgoznak New Orleans kutatóintézeteiben. Az egyesület elnöke dr. Gergátz István, elnökhelyettese Bika Julianna, titkára George Bode, pénztárosa dr.Vigh Anikó. Az egyesület támogatásával jelenik meg a NYUGATI HIRLEVÉL az interneten, Bika Julianna szerkesztésében. Ez egy bejegyzett adómentes intézmény.

 

Kossuth Lajos amerikai útjának ha nem is a legfontosabb, de igen nevezetes állomása volt New

Az emlékmű

Orleans, az egykori rabszolgatartó város, ahol Kossuth a minden embernek kijáró szabadságot hangoztatta. Bika Julianna az egykori újságok lapjaiból kutatta ki és írta le Kossuth itt elmondott beszédét, amelyet a város polgárai nagy lelkesedéssel fogadtak. A magyar szabadsághős 1852. március 25. és április l. között hat napot töltött a városban és a helybeli lapok szerint 8000 fős tömegnek mondta el beszédét a városháza előtti Lafayette téren. Ezen a helyen áll most a város által engedélyezett, gránit alapon elhelyezett, Kossuth emlékét megörökítő bronz emléktábla. Az Egyesült Államok egyetlenegy déli államában sem állítottak még emlékművet Kossuth Lajosnak. Ez lett az első amelyet a Louisianai Magyarok Egyesülete és az Árpádhoni Magyar Kulturális Szervezet dr. Gergátz István tiszteletbeli konzul szervezésével 2002. április 6-án, Kossuth látogatása 150. évfordulóján avattak fel. Az emlékmű kivitelezéséhez sikerült jelenleg New Orleansban élő szobrászt találni ifj. Andrásfalvy Bertalan személyében.

 

A Lafayette téren, az örökzöld mocsári tölgyek árnyékában több híres amerikai személy szobra áll, így Franklin Benjamin és Henry Clay is. A tér északi részén, a St. Charles Avenuen található a művészettörténeti jelentőségű Gallier Hall, a volt városháza, amely 1850-ben épült. Minden valószínűség szerint ennek lépcsőjén mondta el Kossuth Lajos a nevezetes beszédét.

 

Negyedévenkénti találkozókat rendeznek és szeretnének előadókat hívni, magyar ünnepeket megünnepelni, magyar filmeket vetíteni.

 

Elnök: Dr. Gergátz István

Elnökhelyettes: Bika Julianna

Cím: 21 Spinnaker Lane, New Orleans, LA 70124, USA

E-mail: bikajuli@cox.net

Titkár: George Bode

Pénztáros: Dr. Vigh Anikó

Cím: 407 Aurora Oaks Drive, New Orleans, LA 70131, USA

 

Elnökségi tagok: Szita Gyula (nyomdász), Dévényi Gábor (nyugdíjas), Dr. Vigh Sándor (professzor).

 

Honlap: http://www.hungarla.com/


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó